Tebriz Gezilecek Yerler | 11 Turistik Nokta

İran’ın kuzeybatısındaki en büyük şehir Tebriz, beş bin yıllık geçmişiyle etkileyici bir tarihi doku barındırıyor.

Tebriz gezilecek yerler birbirine bağlı hikayeleri, yaşanan zorlukların izleri ve güzellikleriyle keşfedilmeyi bekliyor.

Nüfusunun çoğunluğunu Azerbaycan Türklerinin oluşturduğu şehir, tarih boyunca onlarca uygarlığın evi olmuş. Mevlana’nın büyük dostu Şems-i Tebrizi’nin de memleketi olan şehirde, ülkenin sinema, tiyatro, polis teşkilatı, kadın derneği gibi oluşumlarının da ilkleri gerçekleşmiş.

#1 Tebriz Gezilecek Yerler

Listenin ilk sırasında;

1- Amir Nezam Evi

Amir Nezam Evi

Azerbaycan liderlerinin toplantı amacıyla kullandıkları ev, senelerce Rusya’da yaşayan Tebrizli bir mimar tarafından yapılmış. 1868 yılında inşa edilen binada sanatsal süslemeler ve el işçiliğinin büyüleyici kullanımı dikkat çekiyor. Günümüzde müze olarak kullanılan Amir Nezam Evi’nde bölgeden toplanan eserler sergileniyor. Ziyaret etmek için her gün 9.00-19.00 arası gidebilirsiniz.

2- Azerbaycan Müzesi

Azerbaycan Müzesi

1958 yılında kurulan müzede İran Azerbaycan’ından çıkarılan arkeolojik eserler sergileniyor. Geniş bir kütüphanesi de bulunan müze, Tahran’daki Ulusal Müze’den sona en değerli koleksiyona sahip. Üç bölümden oluşan Azerbaycan Müzesi’ni her gün 8.00-19.30 arası ziyaret edebilirsiniz.

3- Behnam Evi

Behnam House

Kaçkar Hanedanlığı’nın konutu olarak inşa edilen Behnam Evi, kış ve yaz olarak iki ayrı binadan oluşuyor. Yakın dönemde yenileme çalışmalarıyla geliştirilen evde, keşfedilen minyatür freskler ilk kez gün ışığıyla buluşmuş. Mimarisi yanında tarihiyle de göz dolduran ev, Tebriz Sanat Üniversitesi’nin bir parçası olarak meraklıların ziyaretine açılmış.

4- El Gölü (Şah Gölü)

Şah Gölü

Geleneksel Azerbaycan mimarisinin izleri görülen park alanı, devrimden önce Şah Gölü olarak anılıyormuş. Şehirdeki az sayıda yeşil alandan biri olan El Gölü yürüyüş yapıp stres atabileceğiniz, samimi bir alan.

5- Golestan Park

Golestan Park

Şehir merkezindeki tarihi park, önceleri kamusal bir mezarlık olarak kullanılıyormuş. Pehlevi döneminde şehir parkına dönüştürülen alanın ana girişinde, şimdi harap olmuş mermer bir saat kulesi de yer alıyor. Park her gün her saat hizmete açık, bu yüzden programınızın bir köşesine sıkıştırabilirsiniz.

6- Mescid-i Kabud (Gök Mescidi)

Mescid-i Kabud

Büyük bir deprem sonucunda ciddi zararlar gören mescit, harabe haline gelmişse de yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmeye devam ediyor. Restorasyon çalışmalarıyla düzenlenen mescidin iç ve dışındaki çiniler hala görmeye değer.

7- Kapalı Çarşı

Kapalı Çarşı

Ortadoğu’daki en büyük ve önemli pazarların başında gelen Tebriz Kapalı Çarşısı, küçük çarşılar ve kervansaraylardan oluşuyor. Egzotik ve karışık mimarisiyle yorucu ama verimli alışveriş yapabilirsiniz. Esnafın çoğunun Türkçe biliyor olması da size kolaylık sağlayacaktır. Çarşı her gün saat 06:30’dan 21:00’a kadar gezilebilir.

8- Saat Kulesi/Belediye Binası

Saat Kulesi

1934 yılında belediye merkez ofisi olarak inşa edilen bina, günümüzde hala aynı amaç doğrultusunda kullanılıyor. Ortasında bir saat kulesinin de bulunduğu binanın bazı kısımları müze haline getirilmiş. Bu kısımlarda, şehir tarihinde kullanılan ilk araçlar sergileniyor.

9- Saint Stepanos Manastırı

Saint Stepanos Monestary

İran’da bulunan en güzel kiliselerden biri olan Saint Stepanos bir Ermeni kilisesi. Genellikle yabancı turistlerin ziyaret ettiği kilise 7. yy’da inşa edilmiş. Savaşlar ve depremlerde zarar görse de günümüze ulaşmayı başarmış bu kilise UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor.

10- Şairler Anıtı

Şairler Anıtı
SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Ülkenin önemli şairlerinin mezarlarının olduğu anıt, dünyada tek olma özelliği taşıyor. Şiirle ilgilenen insanların ziyaret etmek isteyeceği anıtın yer aldığı alan çevresinde, ünlü şair Şehriyar’ın mezarı ve müzesi de görülebilir.

11- Tebriz Kalesi (Arg-e Tabriz)

Tebriz Kalesi

14.yy’dan kalma kalenin günümüze sadece küçük bir kısmı ulaşabilmiş. Zamanında mahkûmların cezalandırıldığı kale, Rusya’nın saldırılarına karşı komuta görevi de görmüş. Tamamı tuğladan örülmüş kaleyi haftanın her günü 9.30-17.30 arası ziyaret edebilirsiniz.

*Tarihin ve edebiyatın şehri Tebriz’e en ucuz seferlere göz atmak ister misiniz? Sizin için seçenekleri değerlendirdi ve hazırladı. Tek yapmanız gereken size uygun olanı seçmek ve yolculuğa başlamak…

Yorum yapın

Bizi Takip Edin