Şiraz Havaalanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım

Şiraz Havaalanı’ndan şehir merkezine, ulaşım alternatiflerini sizler için derledik;

Şehir Hakkında; Şiraz, İran’ın en popüler turistik yerlerinden biridir. Şiraz’ın, yerliler arasında İran’ın en güzel turistik şehri olduğuna inanılır. Bu inancın oluşmasında şüphesiz başta Persepolis ve daha sonra Hafız ve Sadi’nin yeri büyüktür. Âşıklar Şehri olarak da anılan Şiraz, Hafız ve Sadi gibi iki büyük şairin memleketidir. Burada ilginizi çekecek birçok tarihi ve doğal cazibe merkezi vardır. Halkı sıcakkanlı, tarihi, geleneksel kültürü ve mutfağı ise oldukça zengindir. Şiraz, yerel hediyelik eşyalar satın almak, geleneksel yemekleri ve tatlıları denemek için de harika bir yerdir.

İran bahçelerinin en güzel örneklerinden bazıları da Şiraz’da bulunuyor. Bunlar arasında 800 yıllık bir bahçe olan, her türden ve renkteki milyonlarca bitki ile çevrili muhteşem bir saray olan İrem Bahçesi, ülkenin en büyük silah müzesini ve Delgosha Bahçesi’ni de içeren İran bahçelerinin bir başka önemli örneği olan Afif-Abad Bahçesi görülmeye değer yerler arasındadır. Şiraz hakkında daha detaylı bilgi için Şiraz Gezi Rehberi

Şiraz Havalimanı Hakkında; Şiraz Uluslararası Havaalanı (Şehit Destkayıb Havaalanı olarak da bilinir) 1961 yılında kurulmuştur. Havaalanının gelişim planı tamamlandığında, havalimanının kapasitesi yılda 10 milyon yolcuya yükseldi. Havalimanı, başkent Tahran’da bulunan İmam Humeyni Uluslararası Havalimanı’ndan sonra İran’ın en donanımlı havaalanıdır. Bu donanım bütünlüğü, bir yolcu ve bir askeri havaalanı olmasını sağlayan navigasyon ve elektronik ekipmanları içermektedir. Ayrıca Şiraz Uluslararası Havalimanı 13 şehre sefer imkânı sunmaktadır.

Havalimanı/Merkez Arası Ulaşım; Şiraz Uluslararası Havaalanı, Şiraz’ın güneyinde yer alıyor. Şehir merkezine yaklaşık 13 km uzaklıktadır. Bu nedenle Hafız’ın Mezarı (Hafezieh), Narenjestan Qavam, Nasırülmülk Camii ve Kerim Han Kalesi’ne yaklaşık 20 dakika uzaklıkta yakın bir konumdadır. Havaalanına ulaşmak için metro veya taksi kullanabilirsiniz.

Şiraz’a gece veya sabahın erken saatlerinde varış yapabilirsiniz. Bu nedenle Şiraz Uluslararası Havalimanı’na yakın bir konumda konaklayacak bir otel ihtiyacınız olabilir. Şiraz Havaalanı yakınında lüks, geleneksel veya güzel düşük bütçeli oteller bulunmaktadır. Her bütçeye hitap otellerden bazıları şunlardır;

Şiraz şehir merkezine veya Şiraz’daki otellere taksi, servis ve özel araçlarla havaalanı transferi mevcuttur.

Şiraz Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Nasıl Gidilir?

Nasır El Mülk Camii, Şiraz

İran’a bir tur rezervasyonu yaparsanız endişelenecek bir şey yok. Sizi otelinize transfer etmenizi bekleyen tur rehberinizi bulmak için etrafınıza dikkatlice bakmanız yeterli olacaktır. Rehberiniz sizi dış hatlar gelen yolcu salonunun çıkışında adınız yazılı bir döviz ile bekliyor olacaktır. Aksi takdirde İran’ı bağımsız biri olarak ziyaret ederseniz, taksi ile Şiraz şehir merkezine gidebilirsiniz.

Şiraz Uluslararası Havalimanı’ndan şehir merkezine gitmek için metroyu da kullanmayı tercih edebilirsiniz. Havalimanından şehir merkezine doğrudan gidebileceğiniz 1 no’lu metro hattı hizmet vermektedir.

Ayrıca havalimanı çıkışında taksi durağından bi taksiye binebilir veya özel transfer hizmeti alarak otelinizin önüne ya da şehir merkezine gidebilirsiniz.

Şiraz Uluslararası Havalimanı

Şiraz Havalimanı’nın iyi özelliklerinden biri erişilebilir olmasıdır. Şehir, toplu ulaşımın kullanımı için genellikle çok kolaydır ve kent merkezindeki tüm önemli yerlere ulaşım ağı bulunmaktadır.

Dünyaca ünlü Persepolis’e açılan kapı ve eşsiz tarihi mirasa ev sahipliği yapan İran’ın güneybatısında Fars eyaletinin başkenti Şiraz’ı ziyaret edenler, kolayca şehir merkezine ulaşım için metroya binebilirler.

– Havaalanı / Şehir Merkezi Metro ile Ulaşım

İran’da Tahran metrosundan sonra en büyük ulaşım altyapısına sahip olan Şiraz metrosu her gün sabah 7 ile 21.00 saatleri arasında hizmet veriyor.

Şiraz Havaalanı’ndan şehir merkezine gitmek için 1 numaralı Şiraz metro hattını kullanabilirsiniz. Şiraz Uluslararası Havaalanı’ndan şehir merkezine, otelinize veya doğrudan antik kent Persepolis’e açılan kapı olan Kuran Kapısı’nın da bulunduğu kentin kuzeybatı bölgelerine gitmek için metroya binebilirsiniz.

Şiraz metrosu sabah 7 ile akşam 21.00 saatleri arasında hizmet vermektedir. Cuma günleri ise sabah 7 ile öğleden sonra 15.00 arasında hizmet vermektedir. Trenlerin işleyişi her 15 dakikada birdir.

Havaalanından şehir merkezine gitmek için veya Şiraz seyahatiniz sonrası ülkeye dönüş için havalimanına metro ile gidebilmeniz için Shahid Dastgheyb metro istasyonunu kullanmalısınız. Bu istasyon Şiraz’ın Allah Meydanı’nda (Meydan-e Allah) yer almaktadır. Geçmişte buranın adı Gole Sorkh’du. Bu istasyon Şiraz Uluslararası Havalimanı’na yakındır ve yolcular bu istasyona gelerek buradan 1 no’lu hat ile şehir merkezine gidebilir veya şehir merkezinden binerek Shahid Dastgheyb istasyonunda indikten sonra havalimanına gidebilirler.

Şiraz’da Metro Bileti Nasıl Alınır?

Şiraz’da kent kartlar, kâğıt biletlerin yerine geçer. Bu kartlar hem metro hem de otobüsler için kullanılmaktadır.

Kullanımı kolaydır. Otobüslerde kart okutma cihazlarına veya metro istasyonlarında turnikelerde bulunan cihazların üzerine kartınızı okutarak biniş yapabilirsiniz.

Peki, kent kartlar nasıl alınır veya bakiye yüklenir? Şiraz’ın her yerinde otobüs durakları ve City Way istasyonları/sayaçları bulunmaktadır. Bu yerlerden kartınızı satın alabilir veya para yükleyebilirsiniz. Her seferinde para yükleyebileceğiniz maksimum miktar 30.000 Tümen (300.000 Riyal). Para yükleme cihazları ve City Way istasyonlarının ekranına bakarak kart bakiye dengesini kontrol edebilirsiniz.

Bilet ücretini sorumlu kişiye nakit olarak ödemeniz veya istasyonlar ve cihazlar aracılığıyla turist kartınızla kolayca kent kart satın almanız da mümkündür.

Şiraz’da Jeton Bilet Nasıl Alınır?

Birden çok bakiye yükleyebileceğiniz ve tek yönlü veya iki yönlü türe sahip olan başka bir bilet seçeneği de bulunuyor. Her yolculuk için alabileceğiniz jetonlar ile Şiraz’da şehiriçi ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Ücreti 500 Tümen’dir (5.000 Riyal). Metro istasyonlarında jetonu turnikelerde jeton yuvasına bırakarak açılan kapıdan geçiş yapabilirsiniz.

Şiraz Uluslararası Havalimanı ve Şiraz şehir merkezi arasında çalışan metro hattının numarası 1’dir. 1 no’lu metro hattı ile Şiraz Havalimanı’ndan şehir merkezine gidebilirsiniz. Aşağıdaki haritadan, Hat 1’in ilk ve son istasyonlarını görebilirsiniz.

Şiraz Metro Haritası

– Havaalanı / Şehir Merkezi Otobüs ile Ulaşım

Otobüs ile ulaşım Şiraz havaalanına gitmek için bir başka iyi yoldur. Şiraz şehir merkezi ve uluslararası havalimanı arasında çalışan otobüsler karşılıklı olarak gün içerisinde hizmet vermektedir. Şehir merkezinde Namaz Meydanı’ndan 120 no’lu otobüse binerek havalimanına ulaşım sağlayabilirsiniz. Aynı şekilde havalimanından şehir merkezine de aynı numaralı otobüsle gidebilirsiniz.

– Havaalanı / Şehir Merkezi Taksi ile Ulaşım

Şiraz Uluslararası Havalimanı’ndan doğrudan taksiye binerek Şiraz şehir merkezine gidebilirsiniz. Bunun için dış hatlar gelen salonundan çıkış yaptıktan sonra havaalanından dışarıya adımınızı atın. 50 metre ileride solda yeşil veya sarı renkte taksilerin beklediklerini göreceksiniz. Buradan bir taksiye binerek Şiraz şehir merkezine gidebilirsiniz. Yalnız taksi şoförüyle pazarlık yapmayı unutmamanız gerektiğini de belirtmek isteriz.

Şiraz şehir merkezine gitmenin bir diğer yolu ise mobil uygulamalar ile taksi çağırmak olacaktır. İran’da mobil uygulamalar sayesinde, kolayca Snapp veya Tab30 gibi İran taksi uygulamalarını kullanarak ulaşımınızı sağlayabilirsiniz.

Şehrin hangi bölgesinde olursanız olun, taksi ya da araba ile havalimanına gitmek 30 dakikadan fazla sürmez.

Şiraz Havalimanı

– Özel Havaalanı Transferi

Şiraz’a varışta havaalanında bulunan transfer hizmeti veren firmalardan sizi şehir merkezine götürmeleri için bir transfer hizmeti satın alabilirsiniz. Toplu taşıma veya trafikte araç kullanırken zaman kaybetmeden, rahat bir araçla Şiraz Uluslararası Havalimanı’ndan şehir merkezindeki otelinize özel bir transfer hizmeti satın alabilirsiniz.

İran, uluslararası markaların hizmet verdiği bir ülke değil. Bu nedenle seyahatiniz öncesi iyi bir araştırma yaparak havaalanı-şehir merkezi arasın transfer hizmeti veren firmaları araştırmanız gerekebilir. Bu tür bir hizmet veren firmayı bulduktan sonra transfer rezervasyonunuzu yapabilirsiniz. Rezervasyon yaparken uçak kalkış tarihinizi ve varış saatinizi, uçuş numaranızı, otel adresinizi ve iletişim bilgilerinizi vermeyi unutmayın.

Rezervasyonunuz onaylandıktan sonra Şiraz’a varışta size özel şoförünüz havaalanında sizi bekliyor olacaktır.

– Havaalanı Araç Kiralama Şirketleri

Havaalanından şehir merkezine gitmek, Şiraz şehir merkezinde gönlünüzce dolaşmak, çevre şehirlere veya kırsal köy yerleşim yerlerine kolay ve rahat bir şekilde gitmek isterseniz, Şiraz’da araç kiralama seçeneğini de değerlendirebilirsiniz. Araç kiralama hizmetini Şiraz Havalimanı’nda alabileceğiniz gibi şehir merkezindeki kiralama yerlerinden de alabilirsiniz.

Şiraz Uluslararası Havalimanı’nda araç kiralayabileceğiniz online bir site mevcut. Kiralama ücreti 110€ Euro’dur.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin