Londra Gezilecek Yerler Listesi | En İyi 118 Nokta!

Londra Nerede & Hangi Ülkede? Londra, Avrupa’ya bağlı olan İngiltere’nin başkentidir. Konum olarak Atlas Okyanusu üzerindeki Britanya Adası’nda bulunmaktadır.

Londra Hakkında: İngiltere’nin başkenti ve en büyük şehri olan Londra, Avrupa’nın kalbi sayılan bir merkezdir. 9 milyonluk nüfusuyla ülkenin turistik başkenti konumunda bulunan Londra, nüfusundaki etnik çeşitlilik sayesinde kozmopolit bir yapıdadır. Farklı dillerin ve dinlerin bir arada bulunduğu, doğası ve tarihi noktalarıyla her yıl binlerce kişinin ziyaret ettiği Londra, İngiltere’nin en çok ziyaret alan noktasıdır.

Ortalama Gezi Süresi: Londra’yı gezmek için 5-6 gün gerekiyor, ancak bu kadar fazla zamanı olmayanlar için şehrin simgesel yerlerini görmek için 2-3 günlük bir Londra gezi planlı hazırlamak da mümkün olabilir.

Londra Pahalı mı? Evet. Londra’da her şey pahalı diyemeyiz ama totale baktığımızda konaklama, yemek ve ulaşım diğer şehirlere göre daha pahalıdır. Şehrin ucuz sayılacak noktaları ise, girişlerin çoğunun ücretsiz olduğu gezi noktalarıdır diyebiliriz. Bunun yanında Londra’da- özellikle köprü civarı- konaklama noktaları oldukça pahalı olurken, taksi gibi ulaşım araçlarında kısa mesafeler için bile fazla ödeme yapıyorsunuz. Şehirde konaklamayı da dahil edersek günlük yaklaşık 80 € gibi bir tutarı gözden çıkartmanız gerektiğini hesaplayarak, gezinize buna göre bir bütçe ayırmanızı tavsiye ediyoruz.

Londra Nasıl Bir Yer? Güvenli mi? Herkesin bir defa ziyaret etmek istediği, gidenlerin tekrar gitmek istediği Londra, güvenli şehirler arasındadır. Tehlikeli ve kaçınılması gereken noktaları olsa da genel olarak bu durumlarla pek karşılaşılmaz ve güvenli seyahat edilebiliyor. En tehlikeli suç yankesicilik olmakla beraber, popüler yerlerde dikkatli olursanız bu riski en aza indirebilirsiniz.

Ziyaret İçin En İyi Zaman? Mart- Mayıs ayları arası en iyi zaman sayılıyor.

Yardımcı Uygulamalar: Londra’ya seyahat etmeden önce bu uygulamaları indirmeniz önemli. Kimseye sormadan yolunuzu ve ulaşım araçlarını kolaylıkla bulabileceksiniz.

-Gezi için;

-Ulaşım için;

Ulaşım: Londra’ya ulaşımda Avrupa’nın en yoğun hava trafiğine sahip olan Londra Heathrow Havalimanı kullanılmaktadır. Londra merkezine 30 dakika uzaklıkta bulunan havalimanı Londra’ya yapılan seyahatlerin en çok kullanılan havalimanıdır.

Tasarruf Kartları: Londra’da kullanabileceğiniz tasarruf kartlarını metro istasyonlarından veya gazete bayilerinden temin edebilirsiniz.

-Ulaşım için;

-Seyahat için;

Londra-İstanbul Saat Farkı: Londra saatleri İstanbul’dan 2 saat geridedir. İstanbul’da saatler 17:00 olurken, Londra’da 15:00 olacaktır.

Londra’da Ne Yenir? Ne İçilir? Londra yemekleri geleneksel Avrupa yemeklerinden daha farklı olarak saray mutfağının klasiklerini içeren zengin bir menüye sahiptir. Londra Yeme İçme Rehberi  Yazımızda tüm detaylarını inceleyebileceğiniz gibi ünü sınırları aşan İngiliz kahvaltısının da tadına bakmadan geçmeyin diyoruz. 🙂

Restoran Bahşiş Oranları: İngiltere restoranlarında, bahşiş hesabın %10-15’i oranında adisyona otomatik olarak eklendiği için ekstradan bahşiş bırakmanıza gerek yoktur. Ancak barlarda bu uygulama olmadığı için dilerseniz bırakabilirsiniz.

*Londra Gezilecek Yerler Videosu

*Londra Gezilecek Yerler Listesi

-Simgesel Yapılar

1. Big Ben

Big Ben

Burası Neresi? Big Ben, Londra’nın ünlü saat kulesinin adıdır. Westminster Sarayı’nın yanında bulunan kule dünyanın en büyük ikinci dört yüzlü saati olarak sembolleşmiştir. 2012 yılında kraliçenin tahta çıkışının onuruna ismi değiştirilerek ‘’Elizabeth Kulesi’’ olarak belirlenmiş ancak günümüzde hala Big Ben ismi daha fazla kullanılmaktadır.

Neden Gitmeliyim? Londra’da görülmesi gereken yerler listelerinin olmazsa olmazı, 13 ton ağırlığı ve devasa büyüklükteki çanıyla meşhur Big Ben’dir.  Açılış tarihi olan 1859 yılından beri sadece bir defa (İkinci Dünya Savaşı esnasında) duran saat, yıllardır zamanın akışını kesintisiz olarak göstermektedir.

Saat başlarında çalan çanların sesini duymak için bile ziyaret edebileceğiniz kule, aynı zamanda kolay ulaşılabilir konumu, Londra otobüs ve metro duraklarının önünden geçmesiyle rahatlıkla ziyaret edilebilir bir noktada bulunuyor. Bir araştırmaya göre Londra’nın en çok ziyaretçi alan noktasının Big Ben olduğunu da unutmayalım.

Big Ben’de Ne Yapılır?  Ağustos 2017 yılında tadilat sebebiyle kapatılan ve bakım çalışmalarının 2021’de bitmesi planlandığı için bu tarihler arasında Big Ben’i sadece dışarıdan görebiliyorsunuz. Ancak normalde sayısız Big Ben turundan birine katılıp, saat kulesinin içinden Londra’yı gözlemleme ve Elizabeth Kulesi’nin en tepesine çıkıp devasa çanı yakından görme şansını yakalayabilirsiniz. Şu anda aktif olmasa da ilerleyen zamanlar faydalanabilmeniz için Londra Big Ben turları linkini aşağıda sizlerle paylaşacağız.

  • Konum: Westminster, London SW1A 0AA, Birleşik Krallık
  • Çalışma Saatleri: 10:00 – 16:00
  • Yol Tarifi Al >

2. London Eye

London Eye

Burası Neresi? Londra’nın sembolik yapılarından olan London Eye, 135 metre yükseklikteki devasa bir dönme dolaptır. 165 metre yüksekliğiyle 2006 yılına kadar dünyanın en büyük dönme dolabı olma özelliğine sahipti.

Neden Gitmeliyim? Tamamlanması 7 yıl süren ve bu zaman boyunca sayısız kişinin çalıştığı bu mühendislik harikası yapı, Londra’dan 24 mil ilerisine kadar görmeye olanak sağladığı için Londra Gözü olarak adlandırılmıştır. Her uzantısında bir kapsül olmakla beraber 32 cam kapsüle ev sahipliği yapan London Eye, her kapsülde de 25 kişi taşıyabiliyor.

Ağırlığının etkisiyle oldukça yavaş dönen dönme dolapta bir turu yaklaşık 30 dakikada tamamlıyorsunuz. London Eye’da yapacağınız bir yolculuk sayesinde, özellikle açık havalarda ‘’İyi ki bu deneyimi yaşamışım’’ diyeceğiniz enfes panoramik bir manzara sizi bekliyor. İçerisinde Londra hakkında üç boyutlu kısa bir filmde izleyebileceğiniz London Eye, şehrin en turistik noktalarından.

İpucu! Londra Gözü; Westminster Sarayı, Big Ben ve Trafalgar Meydanı’na oldukça yakın olduğu için hepsini aynı günde gezebilirsiniz.

Aklınızda Bulunsun! Burası şehrin en turistik noktası olmakla beraber en pahalı gezi noktalarından biridir diyebiliriz. Yetişkinlerde 27 € olan standart bilet fiyatı, uzun kuyruklarda beklemek istemiyorsanız hızlı geçişle birlikte 40 €’a kadar yükseliyor.

3. Greenwich Yaya Tüneli

greenwich yaya tuneli

Burası neresi? Herkes Londra’nın köprüleriyle ne kadar meşhur olduğunu biliyor ve şehirde Tower Bridge, London Bridge gibi çok önemli köprüler bulunuyor. Ancak Londra’da bir de keşfedilmesi gereken Greenwich Foot Tunnel isimli bir yapı bulunuyor.

Tünelin büyük bir bölümü başlangıçta 200.000’den fazla beyaz fayansla kaplıydı. Ancak İkinci Dünya Savaşı sırasındaki bombalamalar nedeniyle ciddi bir şekilde hasar almasının ardından güçlendirilerek, çelik ve betonla değiştirilmiştir. Köprünün tasarımı ve planlaması ise Londra Kent Konseyi’nin baş mühendisi olarak görev yapan Sir Alexander Binnie tarafından gerçekleştirildi.

Tünel 1902 yılında açıldı ve şu anda her yıl 1 milyondan fazla insan tarafından kullanılıyor. Tünelden günlük ise 4.000’den fazla insan geçiyor. Londra’nın bu en sıra dışı noktalarından biri, sizi Thames Nehri’nin bir yakasından diğer yakasına fırlatıyor. Düz bir tünel olan Greenwich Yaya Tüneli, 370 metrelik uzunluğu ile dikkat çekiyor.

Neden gitmeliyim? Sıradışı bir yürüyüş deneyimi yaşamak istiyorsanız Londra’nın gezilecek yerler listesine Greenwich Yaya Tüneli’ni de eklemelisiniz. Tüneldeki yürüyüş sadece 5 dakika sürmektedir ancak buradaki yürüyüş deneyimini heyecan verici kılan şey Viktorya döneminin muhteşem mühendisliğini yakından görebilme deneyimidir.

  • Adres: The Isle of Dogs / Greenwich / London
  • Ziyaret saatleri: 24 saat
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

4. Britanya Kütüphanesi

britanya kutuphanesi
Görsel Kaynak: wikipedia

Burası neresi? Britanya Kütüphanesi’nin ülkedeki diğer birçok kurum kadar eski olmasını bekliyorsanız yanılıyorsunuz; çünkü burası yakın bir tarihte, 1973 senesinde kurulmuş, 50 yıllık bir kurumdur. Açıldığı yıldan itibaren kütüphanenin arşivi, dünyanın her yerinden neredeyse 200 milyon kitabı içerecek şekilde genişletilmiştir.

Kütüphane koleksiyonu, her yıl milyonlarca cilt eserler genişlemeye devam etmektedir ve İngiltere’de yayınlanan her kitabın bir kopyası kütüphaneye eklenmektedir. Kütüphanede aynı zamanda Budist el yazmaları ve yaklaşık 2000 yıllık Latince ve Yunanca metinler de dahil olmak üzere çok eski bazı eşyalar görülebilmektedir.

Neden gitmeliyim? İngiltere’nin en geniş koleksiyonlarından birine ev sahipliği yapan İngiliz Kütüphanesi, özellikle kitaplara meraklı ziyaretçiler için kaçırılmaması gereken duraklardan biridir. Dilerseniz kendiniz ve sevdikleriniz için kitap temalı hediyelerle dolu mağazasını ziyaret edebilir ve keyifli objeleri satın alabilirsiniz.

Aklınızda bulunsun! Kütüphaneyi ziyaret etmek ücretsizdir ve geçici sergilerden oluşan bir programa da ev sahipliği yapmaktadır. Kitapları inceleyebilmek için öncelikle aşağıda belirtmiş olduğumuz web sitesinden “Okuyucu Giriş Belgesi”ne başvuru yapmanız gerekmektedir.

  • Adres: 96 Euston Rd., London NW1 2DB, Birleşik Krallık
  • Telefon: +44 330 333 1144
  • Ziyaret saatleri: Web sitesini inceleyebilirsiniz.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

5. Eski Kraliyet Deniz Koleji (Old Royal Naval College)

old royal naval college

Burası neresi? Eski Kraliyet Donanması, Sistine Şapeli olarak adlandırılan muhteşem bir şaheserine ev sahipliği yapmaktadır. Boyalı salon ise binanın kalbidir ve İngiliz ressam Sir James Thornhill tarafından yaratılmış muhteşem bir fresk içermektedir. Süslemelerin tamamlanması 19 yıl sürmüş ve 1726 senesinde ancak tamamlanabilmiştir.

Boyalı Salon aynı zamanda Lord Nelson’un 1806’daki ölümünün ardından bedeninin bulunduğu yer olması nedeniyle tarihi açıdan da önemli bir yere sahiptir. Yerde bu tarihi olayı ve yeri anan bir plaket göze çarpmaktadır. Bina, Karayip Korsanları, Dört Düğün ve Bir Cenaze, Yenilmezler ve Kara Şövalye Yükseliyor gibi pek film için çekim mekanı olarak da kullanılmıştır.

Neden gitmeliyim? Bina artık UNESCO Dünya Mirası’nın önemli bir parçasıdır ve muhteşem dekorasyonu nedeniyle ziyaretçiler arasında oldukça popüler çekim noktalarından biridir.

  • Adres: London SE10 9NN, Birleşik Krallık
  • Telefon: +44 20 8269 4799s
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-17.00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

6. Londra Kalesi

Londra Kalesi

Burası neresi? Thames Nehri’nin kuzey kıyısında yer alan t veya kullanılan diğer adıyla Londra Kalesi’nin tarihi 1078 yılına kadar dayanmaktadır. 1078 yılında I. William tarafından yaptırılmış olan kale hem saray hayatının devam ettiği bir yaşam alanı hem de savunma kalesi olarak kullanıştır.

Neden gitmeliyim? Londra’nın tarihi yerleri arasında belki de en eski yapılardan biri olan Londra Kalesi, aslında saray suçluluklarının tutulması amacıyla inşa edilmiştir. Tarihi boyunca çok sayıda idam ve işkenceye ev sahipliği yapması da kaleyi enteresan kılan noktalardan biri. Hatta bunlar arasında en ünlü olanı I. Elizabeth’in annesi, eski İngiltere kraliçesi Anne Boleyn’in idamının burada gerçekleştirilmiş olmasıdır. Tarihi kaleyi ziyaret ederek acı anıların yaşandığı idam noktalarını sonrasındaysa Kraliyet ailesinin mücevherlerinin sergilendiği kısımda gözlerinizin nasıl kamaştığına şahit olabilirsiniz.

Aklınızda Bulunsun! Londra Kulesi’ni ziyaret etmek için sabah erken saatleri veya kapanış saatine yakın gitmenizi öneriyoruz çünkü öğlen saatleri kalabalığın en fazla olduğu saatler oluyor.

  • Konum: Tower of London, London, EC3N 4AB
  • Telefon: +44 20 3166 6000
  • Çalışma Saatleri: 09:00-17:30
  • Web Sitesi
  • Yol Tarifi Al >

7. Buckingham Sarayı

Buckingham Sarayı

Burası neresi? Yapım tarihi 1703 yılına dayanan İngiltere’nin ünlü Buckingham Sarayı, 18. yüzyıldan kalma büyüleyici yapısıyla Londra’nın önemli turistik noktaları arasındadır.

Neden gitmeliyim? Londra gezilecek yerler listesinin olmazsa olmazı, sayısız savaş atlatmış ve Kraliyet Ailesi’ne hizmet etmiş olan Buckingham Sarayı geliyor. Saray, yılın sadece Temmuz-Ekim arasındaki birkaç aylık sürede açık olduğu için bu dönemlerde şehirde olacaksanız önceden turlara göz atmanız ve yerinizi ayırtmanızı öneriyoruz.

Kraliyet Ailesi’nin yaşantısının detaylarını öğrenebileceğiniz sarayda aynı zamanda Devlet Odaları ve Kraliçe’nin Galerisi kısımlarını da ziyaret edebilirsiniz. Bu bölümlere girmek istemezseniz sadece saray ziyareti için alacağınız biletler daha uygun fiyatlı olacaktır.

Aklınızda Bulunsun! Buckingham Sarayı’nın en sevilen anlarından biri de Muhafız Değişimlerinin yapıldığı anlardır. Çarşamba, Perşembe, Cuma, Pazar ve Pazartesi günleri 11:00’da gerçekleşen değişimleri izlemeye binlerce kişi geliyor.

Zamandan Avantaj Sağlayın: Buckingham Sarayı’nın yakınında gezilecek yerler arasında; Westminster Manastırı, Yeşil Park, Apsley Evi ve St. James’s Parkı bulunuyor.

  • Konum:
  • Telefon: +44 303 123 7300
  • Çalışma Saatleri: 10:00 – 16:00
  • Web Sitesi
  • Yol Tarifi Al >

8. Kraliyet Gözlemevi Greenwich (Royal Observatory Greenwich)

royal observatory greenwich

Burası neresi? Greenwich Royal Park’ta bir tepe üzerine kurulmuş olan Kraliyet Gözlemevi, 17. yüzyılda Kral II. Charles tarafından kurulmuş ve Sir Christopher Wren tarafından tasarlanmıştır. Gözlemevinin İngiliz astronomisinin mabedi olduğu söylenmektedir, çünkü zamanın bilim insanları denizcilerin yön bulmasına yardımcı olmak amacıyla yıldızların haritasını bu gözlemevinde çıkarmaktaydı.

Başlangıç meridyen hattının bu gözlemevinin içinden geçiyor olması da yapının önemli bir diğer özelliğidir ve “Greenwich Ortalama Saati” burada hesaplanmaktadır. Ayrıca İngiltere’nin en büyük teleskobu olan Büyük Ekvator Teleskobu da gözlemevinin soğan kubbeli çatısında bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Greenwich Gözlemevi’ne gelerek Başlangıç Meridyeni’ne tanıklık edebilir, bir ayağınızı doğusuna ve bir ayağınızı ise batısına yerleştirerek Greenwich Ortalama Saati hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Aynı zamanda gözlemevinin duvarlarında astronomik saatler ve çeşitli aletler bulabileceğiniz Sekizgen Oda da burayı ilgi çekici kılmaktadır.

  • Adres: Blackheath Ave, London SE10 8XJ, Birleşik Krallık
  • Telefon: +44 20 8312 6608
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-17.00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

9. ArcelorMittal Orbit

arcelormittal-orbit

Burası neresi? Olimpiyat Stadı’nın hemen yanında, Kraliçe Elizabeth Olimpiyat Parkı’na hakim bir konumda bulunan yapı, Sanatçı Anish Kapoor ve yapı mühendisi Cecil Balmond tarafından tasarlanarak hayata geçirilmiştir. 114,5 metre yüksekliğe sahip olan yapıda bulunan iki platforma asansörle ya da 455 basamaklı bir merdivenle çıkabilmek mümkündür.

Kule, Birleşik Krallık’ın en yüksek heykelidir. Yapının bir diğer önemli özelliği ise %60 geri dönüştürülmüş üründen elde edilmiş olmasıdır. Bu da heykeli çevre dostu bir sanat eseri haline getirmektedir.

Neden gitmeliyim? Çok eşsiz olmasa da oldukça keyifli bir manzara sunan bu sıradışı yapı, aynı zamanda dünyanın en uzun tünel kaydırağına da ev sahipliği yapmakadır. 2016 yılında eklenen bu kaydırak, ziyaretçiler için muazzam bir deneyim imkanı sunmaktadır.

  • Adres: Queen Elizabeth Olympic Park, 5 Thornton St, London E20 2AD, Birleşik Krallık
  • Telefon: +44 333 800 8099
  • Ziyaret saatleri: Cuma-Pazar 10.00-18.00, Pazartesi-Perşembe 12.00-17.00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

10. Tower Bridge

Tower Bridge

Burası Neresi? Thames Nehri’nin iki yakasını bir araya getiren, araç geçimi ve yaya kullanımına açık olan 1894 yılı yapımı bir köprüdür. Köprünün detaylarına inecek olursak, 240 metre uzunluğunda ve nehirden 64 metre yükseklikte olduğunu belirtelim.

Neden Gitmeliyim? Bir köprüden daha fazlası, İngiltere’yi ziyaret eden hemen herkesin uğradığı bu köprü şehrin sembolik noktaları arasında yer alıyor. Eskiden nakliyeler esnasında ortadan ikiye hidrolikler sayesinde açılan köprü, günümüzde nadir de olsa bazen yine açılıp, kapatılmaktadır.

Köprünün iki ayağında da iki kule bulunmakla beraber köprüyü ziyaret ettiğinizde ücret ödeyerek dilerseniz Köprü Kulesi’ne de çıkabilirsiniz. İçerisinde hidrolik mekanizmaların nasıl çalıştığını görebilir ve açılır-kapanır köprü tarihini gösteren bir sergiye sahil olabilirsiniz. Fotoğrafa dikkat ederseniz Kuzey ve Güney köprülerini birbirine bağlayan bir uzantı olduğunu görebilirsiniz. Tamamen camdan yapılan bu geçit sayesinde iki kule arasında geçerken ayaklarınızın altında Thames Nehri ve Tower Bridge’ı hissetmenin heyecanını yaşıyorsunuz.

Eşsiz bir deneyim olduğunun garantisini verebiliriz!  Köprü geçişleri ücretsiz olmakla beraber, kuleye çıkmak için ekstra ücret ödemeniz gerektiğini de unutmamalısınız. Londra fotoğraflarında gotik tarzı mimarisiyle dikkat çeken, şehrin sembolü ve en turistik noktası olan bu köprüden yürüyerek geçmenin keyfini çıkartmalısınız!

Tasarruf İpucu: Kule fiyatları pahalı geldiyse internetten online bilet alarak %10 indirimin tadını çıkartın.

  • Konum: Tower Bridge Rd, London SE1 2UP, Birleşik Krallık
  • Telefon: +44 (0) 20 7407 9191
  • Çalışma Saatleri: 10:00 – 16:00
  • Yol Tarifi Al >

11. Millennium Köprüsü

Millennium Köprüsü

Burası Neresi? Yayalara açık bir köprü olan Milennium Köprüsü, 2000 yılında açılmış olup Thames Nehri’nin iki kıyısını birbirine bağlamaktadır. Görüntü itibariyle ‘’ışın bıçağı’’ benzetmesi yapılan köprünün tasarımı; Arup, Foster and Partners  grubu ve Anthony Caro’ya aittir.

Neden Gitmeliyim? Yazımızın çoğunda bahsi geçen meşhur Thames Nehri’nin iki kıyısını birbirine bağlayan köprü sadece yaya geçişine açık çelik asma bir köprüdür. 325 metre uzunluğundaki bu köprünün bir ucu Tate Modern’e çıkarken diğer ucu St. Paul Katedrali’ne çıkmaktadır. Aslında Londra gezilecek yerler listenizi tamamlarken sıklıkla kullanacağınız bu köprü, Tower Bridge’den sonra nehir üzerinde geçiş sağlayabileceğiniz bir diğer köprüdür.

Dikkatlice Bakın! Bir yaya köprüsünden daha fazlası olarak bu köprü 400 adet sanat eserine de ev sahipliği yapmaktadır. Sokak sanatçısı Chewing Gum Man’ın yaptığı minik figürlerle süslenen şaheserler köprü boyunca size eşlik eder.

  • Konum: Thames Embankment, London SE1 9JE, Birleşik Krallık
  • Telefon: +44 20 7606 3030
  • Yol Tarifi Al >

12. Westminster Köprüsü

Westminster

Burası neresi? Hareketli Londra şehrinin kalbinde, Thames Nehri’nin sularına bakan Westminster Köprüsü, Londra’nın en eski yapılarından biridir. Zarif Gotik mimarisiyle hemen dikkat çeken köprü, günümüzde turistler için Londra’nın sembolik yerlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Köprü, Londra şehir merkezinden yürüme mesafesinde, yalnızca 1 kilometre uzaklıktadır ve Lambeth ile Westminster ilçelerini birbirine bağlamaktadır.

Westminster Köprüsü bir tarafında County Hill ve diğer tarafından Golden Eye ile önemli bir stratejik konumda bulunmaktadır ve kentin en önemli anıtlarına ve eğlence noktalarına ulaşma konusunda çok önemli bir yere sahiptir. 250 metre uzunluğundaki köprü, doğayla uyum sağlaması için yeşile boyanmıştır. Yedi zarif kemeri, köprünün güzelliğinin en önemli noktalarını oluşturmaktadır.

İlginçtir ki köprü, inşaatının ikinci denemesidir ve köprünün orijinal tasarımı 1750 senesinde Charles Labelye isimli İsveçli bir mühendis tarafından yapılmıştır. Köprü, modern trafiğinin ağırlığını kaldıracak şekilde Thomas Page tarafından yenilenerek 24 Mayıs 1862 tarihinde yeniden açılmıştır.

Neden gitmeliyim? Ziyaretçiler bu tarihi köprü üzerinde gezinmeyi çok sevmektedir ve bu esnada köprünün üzerindeki pitoresk manzaranın da tadını çıkarma şansını yakalamaktadır. Siz de kartpostal güzelliğindeki bu manzaraların keyfini çıkarmak istiyorsanız Londra gezi listenize bu güzel köprüyü eklemelisiniz. Şehrin birçok önemli simgesel yapısının manzarasını sunan köprü, birbirinden harika, sosyal medyaya koyabileceğiniz güzellikte fotoğraflar çekmenizi sağlayacaktır.

  • Adres: Westminster Bridge, London SW1A 2JH, Birleşik Krallık
  • Yol tarifi al >

-Anıtlar, Mezarlar

13. Britanya Savaşı Anıtı

batle of britain memorial

Burası neresi? Britanya Savaşı Anıtı, II. Dünya Savaşı sırasında gerçekleşen Britanya Savaşı sırasında hayatını kaybeden askerlere adanmış, Londra’nın önemli anıtsal noktalarından biridir. Anıt Thames Nehri’ne bakmaktadır ve panelli bir granit heykelden oluşmaktadır. Heykel Paul Day tarafından yapılmıştır.

Anıtın ana parçası, savaş esnasında uçağa doğru koşarken tasvir edilmiş gerçek boyutlu bir heykeldir. Savaş anıtının uzunluğu toplam 25 metredir ve dış bordürde savaşa katılmış olan 2936 pilot ve uçak mürettebatının isimlerinin yazılı olduğu plaketler yer almaktadır.

  • Adres: New Dover Rd, Capel-le-Ferne, Folkestone CT18 7JJ, Birleşik Krallık
  • Telefon: +44 1303 249292
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-17.00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

14. Brompton Mezarlığı

brompton cemetery

Burası neresi? 1840 yılının Haziran ayında Londra Psikoposu tarafından kutsanan Brompton Mezarlığı, Britanya’nın en eski ve seçkin mezarlıklarından biri olarak kabul ediliyor. 39 dönümlük bir alana yayılmış olan mezarlık, II. Derece Koruma Alanı olarak ilan edilmiştir. Mezarlıkta 200 binin üzerinde mezarın bulunduğu tahmin ediliyor.

Mezarlık alanı içinde bulunan güzelce oyulmuş etkileyici mozoleler ve Aziz Petrus Bazilikası’na dayanan kubbeli şapel sayesinde Brompton Mezarlığı, Londra’nın önemli hazinelerinden biri olarak kabul edilmektedir.

Neden gitmeliyim? Londra’da ücretsiz yapılacak şeyler arasında bulunan Brompton Mezarlığı’nı ziyaret etmek, tüyler ürpertici bir deneyim yaşamak isteyenler için es geçilmemesi gereken şeylerden biridir.

  • Adres: Fulham Rd., London SW10 9UG, Birleşik Krallık
  • Telefon: +44 300 061 2172
  • Ziyaret saatleri: Her gün 07.00-18.00
  • Yol tarifi al >

15. Michael Faraday Anıtı

Michael Faraday Memorial
Görsel Kaynak: wikipedia

Burası neresi? Elephant and Castle arasındaki yoğun trafiğin olduğu bir kavşağın ortasındaki Michael Faraday Anıtı, bir demiyolu trafosunu barındırıyor ve elektriğin öncüsü sayılan Michael Faraday’ı anıyor. Anıt, Londralıların kafasını karıştıran ve dışarıdan bir hayli dikkat çeken paslanmaz bir çelik kutudan oluşuyor. O dönemde ortaya atılan çeşitli şehir efsaneleri nedeniyle binanın bir nükleer tesis olduğuna ya da elektronik müzik sanatçısı Alphex Twin’e ev sahipliği yaptığına inanılabilir.

Ama gerçekte Michael Faraday’i anma amacıyla yapılmış olan bina, Brütalist mimar Rodney Gordon tarafından tasarlanarak 1959 yılında inşa edilmiştir. Bina, başlangıçta içindeki transformatörün çalışırken görünebilmesi için camdan tasarlanmış ancak daha sonra çelik malzeme tercih edilmiştir. Bölgenin yeniden yapılandırılması gündemde olsa da, Faraday Anıtı’nın II. Derece Koruma Alanı altında olması, yapıda herhangi bir değişiklik yapılamayacağını garanti altına almaktadır.

Neden gitmeliyim? Sıradışı mimari yapılara ve bilime meraklı olan kişiler için çok şey ifade eden bu anıt, Londra’daki önemli anıtlar arasında yer almaktadır.

  • Adres: Elephant and Castle, London SE1 6TG, Birleşik Krallık
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu görülebilir.
  • Yol tarifi al >

16. Bunhill Fields

bunhill fields

Burası neresi? Bunhills Fields Mezarlığı, Londra’nın Islington ilçesinde bulunan, tarihi açıdan önemli bir mezarlıktır. Burası aynı zamanda pek çok ekolojik değeri barındıran açık bir alandır. Burada 2.300’den fazla anıt içeren beş kapalı alan ve kuzeyde banklar ve yeşil alanın olduğu halka açık bir bahçe bulunmaktadır.

1600’lü yıllardan kalma bu tarihi mezarlık içinde, çoğunluğu 1665’teki büyük vebada hayatını kaybetmiş 120 binden fazla insanın defnedildiği düşünülmektedir. Mezarlık Daniel Defoe, John Bunyan, William Blake’in yanı sıra 17, 18 ve 19. yüzyıla damga vurmu önemli din adamları ve entelektüelin son dinlenme yeri olmuştur.

Bunhill isminin “Bone Hill”den geldiği düşünülmektedir. 1549 senesinde Aziz Paul Katedrali’nin mezar evi yıkıldı ve bütün kemikler çıkarıldı. 13. yüzyıldan beri gömülen 1000’den fazla araba dolusu kemikler, Bunhill Fields’in bulunduğu yere götürüldü. Üst üste yığılan kemikler ince bir toprak tabakasıyla örtüldü ve gerçek anlamda bir kemik tepesi ortaya çıktı. Burası o kadar genişti ve yüksekti ki, tepeden en iyi şekilde faydalanmak amacıyla üstüne 3 adet yel değirmeni inşa edildi.

Neden gitmeliyim? Başta William Blake ve Daniel Defoe olmak üzere birçok önemli kişinin anıtına ev sahipliği yapan bu tarihi mezar, sessiz ve tarihi ortamı ile ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

  • Adres: 38 City Rd, London EC1Y 2BG, Birleşik Krallık
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.00-19.00
  • Yol tarifi al >

17. Abney Parkı Mezarlığı

abney park cemetery

Burası neresi? Günümüzde biraz fazla büyümüş olsa da, parkın sıra dışı tasarımının arkasındaki özgür düşünürler, ağaçlarla dolu bir park alanı vizyonunun gerçekleşmiş olduğunu görmekten muhtemelen memnuniyet duyacaktır. Mezarlık, Londra’daki diğer mezarlıklardan ayrılacak şekilde, NeoKlasik ve Gotik tarzdan belirgin bir biçimde ayrılarak ve daha eklektik bir biçimde tasarlanmıştır.

Abney Park, Londra’nın “Muhteşem Yedi” isimli Viktorya dönemi park mezarlarından biridir ve 32 dönümlük geniş bir alana yayılmıştır. Mezarlıktan çok bir park alanı olan Abbey Park Mezarlığı, bir aboretumun doğal güzelliklerini mezhebe bağlı olmayan bir mezarlık alanıyla karıştırmak amacıyla bir deney alanı olarak ortaya çıkmıştır.

Mezarlık alanına alfabedeki bütün harfleri kapsayan isimlerin bulunduğu ağaçlar, çalılar ve çiçekler resmi olmayan bir düzen içinde dikildi. Cenazeler de farklı inançlara sahip insanlar arasında herhangi bir sınıflama olmadan, dikimlerin arasına rastgele bir şekilde gömüldü.

Neden gitmeliyim? Tasarımcılarının hayallerine sadık kalınan Abbey Park, olgun ağaçlara ve çeşitli bitkilere ev sahipliği yapan bir kent ormanı konumundadır ve yeşil bir ortamda vakit geçirmek isteyenlerin Londra’da mutlaka uğramayı arzu edeceği yerlerden biridir. Burayı özellikle yürüyüş yapmak için tercih edebilirsiniz.

  • Adres: 215 Stoke Newington High St, London N16 0LH, Birleşik Krallık
  • Telefon: +44 20 7275 7557
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.00-19.30
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

18. Batı Norwood Mezarlığı

west norwood cemetery

Burası neresi? Viktorya döneminden kalma park mezarlıklardan biri olan Batı Norwood Mezarlığı, bir zamanlar Büyük Kuzey Ormanı olan yerde bulunuyor. “Muhteşem Yedili” Viktorya döneminden kalma park mezarlıklardan biri Viktorya dönemi parkları arasında diğerlerine göre daha az bilinen mezarlık, şehrin muhteşem anıt mezarlarından bazılarında ve en eski ağaçlarından bir kısmına ev sahipliği yapıyor.

Burası bir zamanlar “Güney Metropolitan Mezarlığı” olarak da bilinmekteydi ve günümüzde İngiliz mirasının Ulusal Tarihi Parklar ve Bahçeler Kaydı’nın bir parçasıdır. Mezarlık, 1832-1841 yılları arasında şehir dışında park tarzında bir mezarlık kurulması esnasında inşa edilmiştir.

Neden gitmeliyim? Etkileyici anıt mezarların bulunduğu mezarlık, çok fazla ilham verici ögeye ev sahipliği yapmaktadır ve dinlenmek, yürüyüş yapmak için mutlaka görülmesi gereken mezarlıklardan biridir.

  • Adres: Norwood Rd, Norwood, London SE27 9JU, Birleşik Krallık
  • Telefon: +44 20 7926 7999
  • Ziyaret saatleri: Hafta içi 08.0-18.00, Hafta sonu 10.00-18.00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

19. Tower Hamlets Mezarlığı Parkı

tower hamlets cemetery

Burası neresi? Bu tarihi Londra Mezarlığı, günümüzde anıt heykelleri ve etkileyici mezar taşlarının bulunduğu bi doğa parkı olarak hizmet vermeye devam ediyor. Mezarlıkta 1885 yılına kadar yaklaşık 247.000 mezarlığın ve 12 metre derinliğe kadar uzanan toplu mezarların bulunduğu belirtiliyor. Yıllarca bir belirsizlik içinde sürüncemede kalan mezarlık alanı, nihayet 2000 senesinde Doğa Koruma Alanı olarak belirlenerek öğrenciler için açık hava sınıfı olarak hizmet vermeye başladı.

Mezarlık, Londra’nın “Muhteşem Yedi” Viktorya döneminden kalma parklardan biri olarak 1841 tarihinde inşa edilmiştir. 27 dönümlük bir arazi üzerinde açılan Towrer Hamlets Mezarlığı, bütün mezheplerin cenazelerini barındırmak amacıyla kullanılmış ve 1966 yılına kadar da bu görevini yerine getirmiştir.

Neden gitmeliyim? Dönemin pekçok önemli kişisinin de son dinlenme yeri olan Tower Hamlets Mezarlığı, günümüzde sakinliği ve doğal ortamı ile doğayla başbaşa kalarak vakit geçirebileceğiniz değerli yerlerden biridir.

  • Adres: Southern Grove, London E3 4PX, Birleşik Krallık
  • Telefon: +44 20 8983 1277
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu ziyaret edilebilir.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

20. Nunhead Mezarlığı

nunhead cemetery

Burası neresi? Londra’nın büyük Viktorya dönemi mezarlarından belki en az bilineni olmasına karşın en çekici mezarlıklardan birinin Nunhead Mezarlığı olduğunu söyleyebiliriz. 1840’da kutsanan mezarlık, Londra’nın eteklerinde halka şeklinde kurulan yedi büyük Viktorya dönemi mezarlığından biridir. 1960 yılında kapatılan mezarlık, 1990’ların sonlarında bir piyango finansmanının  destekleriyle yenilenmiş, içindeki anıtlar onarılmış ve 2001 senesinde yeniden halka açılmıştır.

Mezarlık, zamanın en önemli kişilerinin anısına dikilmiş muhteşem anıtlara ev sahipliği yapıyor. Bu anıtlar o kadar gösterişlidir ki, ortak ya da halka açık cenaze törenlerini işaretlemek adına yapılmış küçük ve basit mezar taşlarıyla çok keskin bir tezat oluşturuyor. Mezarlığın ortasında bulunan resmi cadde ve orijinal Viktorya dönemi bitki örtüsünün ortaya çıkardığı Gotik kasvet, günümüzde yerini geçmiş dönemin kırsal sokaklarını anımsatan patikalara bırakmış durumdadır.

Neden gitmeliyim? Mezarlık bir anma yeri olması, tarihi önemi ve aynı zamanda görülmesi gereken bir doğal güzellik olması nedeniyle ziyaretçiler için Londra’da görülecek sıradışı yerler arasında kabul edilmektedir.

  • Adres: Linden Grove, London SE15 3LP, Birleşik Krallık
  • Telefon: +44 20 7525 5600
  • Ziyaret saatleri: 08.30-19.00
  • Yol tarifi al >

21. William Wallace Anıtı

William Wallace Aniti

Burası neresi? Birçok kişinin “Cesur Yürek” filmindeki tasviriyle tanıdığı İskoç bağımsızlık lideri William Wallace’in infaz yerine çok yakın bir konumda kendisini anmak için konmuş bir plaket yer alıyor. Anıt Smithfield’deki St. Bartholomew Hastanesi’nin dış duvarında bulunuyor.

Sir William Wallace anıtın bulunduğu yerin yakınlarında 23 Ağustos 1305 senesinde idam edilmiştir. İskoç bağımsızlık mücadelesinin simgesi haline gelen İskoç şövalyesi, “Braveheart” filminde Mel Gibson tarafından canlandırılmıştır. Westminster Hall’da yargılanan Wallace, Orta Çağ döneminin en acımasız cezalarından biri olan idam cezasına mahkum edilmiştir.

Anıt, 1956 senesinde dikilmiştir. Burası, II. dereceden koruma altındaki onurlu bir kişiye ait taş tapınaktır. Anıt üzerinde Latince “Sana doğruyu söylüyorum. Özgürlük en iyisidir. Oğlum, hayatını asla bir köle olarak geçirme” ve “Ölüm ve Zafer” yazıları yer almaktadır.

Neden gitmeliyim? Yıl boyunca çiçek ve diğer hediyelerin bırakıldığı anıt, özellikle Wallace’in ölüm yıl dönümü olan 23 Ağustos tarihinde ilgi görüyor. Burası özellikte tarihi meraklıları için ilgi çekici bir yerdir. Buraya gitmeden önce “Cesur Yürek” filmini izlemenizi tavsiye ediyoruz.

  • Adres: W Smithfield, London EC1A 7AQ, Birleşik Krallık
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Yol tarifi al >

22. Highgate Mezarlığı

highgate mezarlığı

Burası neresi? Londra’nın en ürkütücü yerlerinden biri olan bu mezarlık, bir zamanlar büyücülerin düello yaptığı ve kazık taşıyan vampir avcısı çetelerin mekanıydı. 1839 senesinde açılan Highgate Mezarlığı’nın ilk tasarımı mimar Stephen Geary tarafından gerçekleştirilmiştir.

Mezarlık içinde etkileyici Viktorya dönemi ve Mısır etkisinde kalmış birçok mezar taşı görülebilir ve bu mezar taşlarının en meşhuru Karl Marx’a aittir. Mezarlığın oluşum süreci ise bizi 1832 yılına götürüyor. Aşırı kalabalık kilise mezarlarının hızla genişleyen şehre yetmemesi nedeniyle yeni bir mezarlık ihtiyacı ortaya çıkmıştır.

Neden gitmeliyim? Pek çok önemli kişinin mezarına da ev sahipliği yapan Londra’nın bu en önemli mezarlığı, korkutucu yerleri gezmekten hoşlananlar için Londra’da kaçırılmaması gereken yerler arasında bulunuyor.

  • Adres: Swain’s Ln, London N6 6PJ, Birleşik Krallık
  • Telefon: +44 20 8340 1834
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-17.00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

23. Crossbones Graveyard

crossbones graveyard

Burası neresi? 15 bin civarında insanın kemiklerine ev sahipliği yapan mezarlık, günümüzde bir anıt bahçe olarak ziyaretçilerini kabul ediyor. Mezarlıkta “Winchester Kazları” olarak da bilinen dönemin seks işçisi kadınları yoğunlukta olduğundan buraya “Bekar Kadınlar Mezarlığı” da denmektedir. Bu kadınların cenazeleri Hristiyan mezarlarına alınmadığından buraya gömülmüştür.

Mezarlık 1853 yılında kapatılmıştır. 1990’lı yıllarda bölgede gerçekleştirilen kazı, bölgenin bazı noktalarının toplu cesetlerin bulunduğu toplu mezarlarla dolu olduğu anlaşılmıştır. Durumu daha da vahimleştiren şey ise bulunan cesetlerin neredeyse yarısının fetüs ya da 1 yaşın altındaki bebeklere ait olmasıydı.

Neden gitmeliyim? Günümüzde mezarlıkteki dehşet, her Cadılar Bayramı’nda anılıyor ve çoğu betonun altında kalmasına rağmen artık bu alan resmi olmayan bir anma bahçesine ev sahipliği yapıyor. Dışındaki kırmızı çit, çiçekler ve kurdelelerle buraya gömülen ve unutulmaya yüz tutan insanlar anılıyor. Siz de buraya gelerek burada gömülü insanları anabilir ve çiçek bırakabilirsiniz.

  • Adres: Union St, London SE1 1SD, Birleşik Krallık
  • Telefon: +44 20 7403 3393
  • Ziyaret saatleri: Çarşamba-Cuma 12.00-14.00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

24. Büyük Londra Yangını Anıtı

great fire of london memorial

Burası neresi? 2 Eylül 1666’da Pudding Lane’de çıkan yangın dört gün sürdü ve Londra’nın neredeyse tamamı yerle bir oldu. Kral II. Charles’in isteğiyle 1671 ile 1677 yılları arasında dikilen bu anıt, o yangını ve Londra’nın küllerinden nasıl yeniden inşa edildiğini ve eskisinden daha görkemli hale geldiğini anıyor.

Anıtın dört bir tarafı yangınla ilgili çeşitli tasvirler, yazılar ve ayrıntılar içeriyor. Kuzey tarafında yangının nasıl başladığı anlatılıyor, ancak bu açıklama yıllar içinde değişmiştir. Buradaki ilk yazıda yangının suçu Katoliklere atılmaktaydı ve papalık çılgınlığı nedeniyle yangının çıktığı açıklanmaktaydı.

Mimarlar Robert Hooke ve Sir Christopher Wren tarafından tasarlanan anıt, günümüzde dünyanın en uzun, bağımsız taş sütunu olma rekorunu hala elinde tutuyor. Anıtın yüksekliği 62 metredir ve inşasından yüzlerce yıl sonra bile anıt, Londra’nın en yüksek seyir noktalarından biri olma özelliğini taşıyor ve popüler bir turist çekim noktası olmaya devam ediyor. Burası şehrin simge yapılarından biridir ve Charles Dickens’in Chuzzlewit adlı eserinde de anıttan bahsedilmektedir.

Neden gitmeliyim? 311 sarmal basamakla çıkılan zirve ise, Londra manzarasını görmek için değerlendirilebilecek noktalar arasında bulunuyor. Ancak zirveye çıkış için asansör bulunmadığından zirveyi görmek isteyenlerin egzersiz yapmaya hazırlıklı olması gerekiyor.

  • Adres: Fish St Hill, London EC3R 8AH, Birleşik Krallık
  • Telefon: +44 20 7403 3761
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.30-18.00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

-Tarihi Yerler

25. St. Paul Katedrali

St Paul Katedrali

Burası Neresi? Dünyanın en büyük ikinci katedrali olan St. Paul Katedrali, Christopher Wren tarafından tasarlanmış, 1676-1710 yılları arasında yapılmış önemli bir yapıttır.

Neden Gitmeliyim? Yapıldığı yerden yüzyıllar öncesinde bir Yunan tapınağı olduğu bilinen bu yerde, MS.604 yılında ahşaptan yeni bir kilise yapılmıştır. Ahşap olması sebebiyle tahrip olan ve yangında zarar gören kilisenin yerine günümüzdeki St. Paul’s Katedrali 1676 yılında inşa edilmiş oluyor. Anlattığımız gibi birkaç defa inşa edilmiş olan bu yapı iç ve dış dekorasyonuyla ihtişamlı ve göz alıcı fresklerle süslenmiş, özellikle tavan dekorasyonlarıyla çok dikkat çeken bir yapıya sahiptir. Devasa bir haç şeklinde tasarlanan tavanlara bakmaktan boynunuz ağrıyabilir, o derece.

Tüm bölümleri ayrı güzelliğe sahip olan katedralin en dikkat çeken yerlerinden biri de Kubbe kısmıdır. Etkileyici akustiğiyle ufacık bir fısıldaşmanın bile net duyulabildiği kubbeye katedral içerisinde merdivenle ulaşabiliyorsunuz. Yaklaşık 300 adımlık bir yürüme mesafesiyle çıkabileceğiniz Kubbeden şehrin en güzel manzaralarından birini de izleyebiliyorsunuz. Tabi katedrali ziyaret etmişken içerisindeki Taş Galeri ve Altın Galeri de görülmesi gereken noktalar arasında.

Unutmayın! Katedralin altı kısmında yer alan ‘’Mezar Odaları’’ İngiltere’deki önemli şahısların mezarlıklarını içerisinde bulunduruyor. Dilerseniz gezebileceğiniz mezar anıtları içerisinde; Lord Nelson ve Churchill’in mezarları yer almakta.

  • Konum: St. Paul’s Churchyard, London EC4M 8AD, Birleşik Krallık
  • Telefon: +44 20 7246 8350
  • Çalışma Saatleri: 08:00 – 16:30
  • Web Sitesi
  • Yol Tarifi Al >

26. Westminster Sarayı

Westminster Sarayı

Burası Neresi? Londra’nın en ünlü yapılarından biri olan Westminster Sarayı, İngiliz Parlamentosu’na ev sahipliği yapıyorlar. Thames Nehri’nin kuzey yakasında bulunmakla beraber, 1.200 odası ve 4.8 kilometrelik uzun koridorlarıyla 19. yüzyıldan beri Londra’da hizmet vermektedir.

Neden Gitmeliyim? Thames Nehri’nin kıyısında bulunan, Gotik mimarisiyle göz kamaştıran Westminster Sarayı, dışı kadar iç kısmıyla da ilgi çekmekte. Sayısız odası ve İngiltere krallarının heykellerine ev sahipliği yapan parlamento nehrin tam önünde bulunmasıyla ziyaretçilerine enfes panoramik bir manzara da sunuyor.

Tabii içerisinde parlamentonun yer alması sebebiyle burayı normal zamanlarda sadece cumartesi günleri veya Temmuz-Ekim arası Pazartesi-Perşembe arasında ziyaret edebiliyorsunuz. Ayrıca hemen bitişinde olan Victoria Kulesi ve Big Ben’de saray gezisinden sonra görülebilecek yerler arasında bulunuyor.

  • Konum: Westminster, London SW1A 0AA, Birleşik Krallık
  • Telefon: +44 20 7219 3000
  • Çalışma Saatleri: 09:00 – 17:00
  • Web Sitesi
  • Yol Tarifi Al >

27. Westminster Abbey (Westminster Manastırı)

Westminster Abbey (Westminster Manastırı)

Burası Neresi? Şehrin en eski ve ünlü dini yapısı olan Westminster Manastırı, 1065’ten günümüze gelen ayaklı bir tarihtir. VIII. Henry tarafından katedral statüsü verilen Westminster, taç giyme törenleri gibi tarihin en önemli anlarına şahitlik yapmıştır.

Neden Gitmeliyim? Tarihin değiştiği birçok ana şahitlik eden manastır, günümüzde de önemli etkinliklerin yapıldığı sıkça ziyaretçi alan tarihi bir yapıdır. Taç giyme törenlerinden, Prenses Diana’nın ölüm yıl dönümüne kadar çok sayıda etkinliğin yapıldığı manastır, Orta çağ mimarisinin en güzel örneklerinden biri olarak ayakta kalmayı başarmıştır. Etkileyici dekorasyonunun yanı sıra ziyaret etmenizin en büyük sebeplerinden biri içerisindeki ilgi çekici noktalar olacaktır. Manastırı gezerken göreceğiniz bölümler arasında; Lady Şapeli, Şair Köşesi, Kral Edward’ın Tahtı, Manastır ve Kolej Bahçesi kısımları bulunuyor.

Her noktasında tarih ve ihtişam çıkan bu noktayı tüm detaylarıyla keşfedebilmeniz için sesli rehberler tüm manastır gezisi boyunca gruplara eşlik ediyor. Ek bir ücret ödemeden alabileceğiniz bu hizmet sayesinde merak ettiğiniz tüm detayları öğrenebileceksiniz. Buradaki harika atmosferi yaşamak için Londra yapılacak şeyler listenizin baş sıralarına burayı ziyaret etmeyi eklemenizi tavsiye ediyoruz.

28. Kensington Sarayı

Kensington Sarayı

Burası Neresi? İngiltere’de genç kraliyet ailelerine ev sahipliği yapan Kensington Sarayı, 17. yüzyıldan bu yana resmi ikametgâh olarak kullanılmaktadır.

Neden Gitmeliyim? İngiltere’deki royal yaşantısını merak ediyorsanız Kensington Sarayı ilk ziyaret noktanız olmalı. Londra’da bulunan sarayın son ev sahipleri Prens Harry ve Meghan Markle olmakla beraber İngiltere halkının kalbinde taht kuran Prenses Diana da bir süre bu sarayda yaşamıştır. Saray halka açık olmakla beraber tarihi devlet dairelerini gezip içeriye kadar girebiliyorsunuz. Sadece özel dairelere giremediğiniz bu sarayın geri kala tüm bölümlerini gezebilir, Royal yaşantısına en yakından şahit olabilirsiniz.

  • Konum: Kensington Gardens, Kensington, London W8 4PX, Birleşik Krallık
  • Telefon: +44 333 320 6000
  • Çalışma Saatleri: 10:00 – 18:00
  • Web Sitesi
  • Yol Tarifi Al >

29. Hampton Court Sarayı

Hampton Court Sarayı

Burası Neresi? Saray, Thames Nehri’nin yanında VIII. Henry tarafından kullanılan bazı rivayetlere göre ‘’hayaletli ‘’ olarak adlandırılan Londra saraylarından biridir.

Neden Gitmeliyim? Esrarengiz olaylardan hazzetmiyorsanız bu maddeyi atlamalısınız çünkü korku filmlerini andıran hikayesiyle Hampton Court Sarayı’nı gezmek cesaret istiyor. Yapımı Victoria Dönemi’ne kadar dayanan sarat 1838 yılından beri halkın ziyaretine açık durumdadır. Zamanında Kral VIII. Henry ve ailesinin yaşamını sürdüğü sarayın kötü üne sahip olmasının sebeplerinden biri, kralın eşlerinin birçoğunun esrarengiz bir şekilde hayatlarını kaybetmesinden gelmektedir.

Burayı ziyaret edenler saraydan garip seslerin geldiğini ve 3 farklı hayaletin bu sarayda dolaştığını söylemektedir. Bu söylentilere kulak asmayıp gezmek isterseniz saray içerisinde Tudor Hanedanı’na ait eşyaları görebildiğiniz gibi etrafta o döneme ait kıyafetlerle dolaşan kişilerin olduğunu da görebilirsiniz. Ruhu yansıtmak amacıyla böyle bir mizansende dolaşan insanlarla eski dönemlerdeki hayatı tam olarak hayalinizde canlandırabiliyorsunuz.

*Hayaletli Saray söylentilerine kulak asmayıp bu muhteşem sarayı incelemenizi şiddetle tavsiye ediyoruz.

  • Konum: Hampton Ct Way, Molesey, East Molesey KT8 9AU, Birleşik Krallık
  • Telefon: +44 20 3166 6000
  • Çalışma Saatleri: 10:00 – 16:30
  • Web Sitesi
  • Yol Tarifi Al >

-Müzeler

Londra gezilecek yerler listelerinin büyük kısmını müzelerin oluşturduğunu belirtelim. Bu kültür,sanat ve bilimle iç içe olan şehirde müzeleri gezmenin en güzel yanlarından biriyse neredeyse tümünün ücretsiz girişe sahip olmasıdır. Aşağıda seçkin müzelerden birkaçına değindik ancak daha fazla detay için Londra’nın En İyi Müzeleri yazımıza buyrun.

30. British Museum

British Museum

Burası Neresi? Dünyanın en kapsamlı Antik Çağ ve Etnografya parçalarının yer aldığı British Museum, eski zamanlardan günümüze ulaşmış en kıymetli koleksiyonlara ev sahipliği yapan bir müze. 1753 yılından beri hizmet vermekte olup, insanlık tarihine ve kültürüne ışık tutmayı amaçlıyor.

Neden Gitmeliyim? Günümüzden binlerce yıl öncesinde yaşamın nasıl olduğu artık bir muamma veya gizem değil. Tarihe ilgisi olanlar için muhteşem bir gezi noktası olacak olarak British Museum, dört farklı bölümde koleksiyonlarını sergiliyor. İlk bölüm olan Eskiçağ ’da dönemin simge ve madalyaları sergilenirken, ikinci bölümde baskı ve dönemin ilkel çizimlerine yer veriliyor. Bir diğer kısım olan Antik Çağ bölümündeyse; Antik Yunan, Roma ve Mısır’a ait tarih öncesi yapıların koleksiyonlar sergilenirken son olarak etnografya kısmıyla müze turunuzu  tamamlayabilirsiniz. İnsanlık tarihine hızlı bir bakış atmak isterseniz Londra gezilecek yerler listenize British Museum’u eklemenizi tavsiye ediyoruz.

  • Konum: Great Russell St, Bloomsbury, London WC1B 3DG, Birleşik Krallık
  • Telefon: +44 20 7323 8299
  • Çalışma Saatleri: 10:00 – 17:30
  • Giriş ücretsizdir.
  • Web Sitesi
  • Yol Tarifi Al >

31. Londra Ulaşım Müzesi

london transport museum

Burası neresi? Covent Garden Piazza’nın tam kalbindeki Ulaşım Müzesi, şehrin ulaşım ağını, tarihini ve yıllar içindeki gelişimini, otobüslerden metrolara ve trenlere kadar şehirdeki ulaşımın bütün yönlerini korumakta ve insanların bu konuda bilgilenmelerini sağlamaktadır.

Neden gitmeliyim? Londra Ulaşım Müzesi, şehrin 200 yılı aşkın ulaşım tarihini incelemek için Londra’da gidilmesi gereken önemli yerlerden biridir. Buraya geldiğinizde 1890 yılından kalma ikonik kırmızı otobüsü de görme şansına sahip olacaksınız.

Aklınızda bulunsun! Müze Londra’da çocuklar için de çok çekici yerlerden biridir ve okul grupları için vazgeçilmez bir gezi noktasıdır. Bu nedenle bu müzeyi hafta içinde gezmekten kaçınmanızı tavsiye ediyoruz.

  • Adres: London WC2E 7BB, Birleşik Krallık
  • Telefon: +44 343 222 5000
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-18.00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

32. Londra Doğa Tarihi Müzesi

Londra Doğa Tarihi Müzesi

Burası Neresi? Londra’nın üç büyük müzesinden biri olan Doğa Tarihi Müzesi, farklı bölümlerde canlı yaşamının gelişimin ve değişimine göz atmaktadır. 80 milyona yakın ürünün sergilendiği müze tarihsel olduğu kadar bilimsel önem de arz etmektedir.

Neden Gitmeliyim? Doğa ve bilimin iç içe olduğu müze içerisinde; Botanik, Entomoloji, Mineraloji, Paleontoloji ve Zooloji allarında yaşam örnekleri sergilenmektedir. Dünyaca ünlü bu merkez içerisinde en dikkat çeken noktalardan biri de nesli tükeniş canlı örneklerinin sergilendiği mavi bölge olarak bilinen noktadır. Dinozor fosilleri, mavi balina ve nesli tükenmiş hiç bilmediğimiz canlıların birer örnekleri bu kısımda sergilenmekte. Tabi yukarıda saymış olduğumuz diğer bölümlerde kişisel ilginizi çekebilecek farklı bilim dallarına ait bilimsel araştırmaları içeriyor.

Oldukça kapsamlı olan Londra Doğa Tarihi Müzesi’nin bir diğer artı yanı da ücretsiz bir şekilde tüm bu alanları görebilmenizdir. Her yıl binlerce turistin ziyaret ettiği müze, bilimsel çalışmaların ve doğanın yaşamsal sürecini incelemenizi sağlayabilmesiyle kesinlikle görmenizi önerdiğimiz Londra gezilecek yerler önerilerimiz arasında…

  • Konum: Cromwell Rd, South Kensington, London SW7 5BD, Birleşik Krallık
  • Telefon: +44 20 7942 5000
  • Girişler ücretsizdir.
  • Web Sitesi
  • Yol Tarifi Al >

33. Churchill Savaş Odaları (Churchill War Rooms)

churchill savaş odaları müzesi

Burası neresi? Churchill Savaş Odaları, Londra’nın en mükemmel bir şekilde korunmuş tarihi mekanları arasında bulunmaktadır. Başbakan Winston Churchill’in İkinci Dünya Savaşı boyunca İngiliz askeri kampanyalarını ve vatanın savunmasını yönettiği merkezin sadeliği ve sıkışık ortamı, Nazi hakimiyeti sırasında İngiltere’nin çaresiz konumunu gözler önüne sermektedir.

Savaş odalarını ziyarete gelenler, Churchill’in uyuduğu küçük odayı ve savaş konuşmaları için kullanılan radyo stüdyosunu görebilmektedir. Clementine Churchill’in Avrupa haritasının ana hatlarını gösteren yün örgüsü gibi basit ayrıntılar ise başkta hiçbir müzenin yapamayacağı şekilde hayat vermektedir. Müzede aynı zamanda Eric Ravillious ve Henry Moore’un tablolarının yer aldığı “Savaş Zamanı Londra: Blitz Sanatı” gibi geçici sergiler de görülebilmektedir.

Neden gitmeliyim? İmparatorluk Müzesi’nin bir parçası olan Savaş Odaları 1945 yılında haliyle korunmuştur ve Winston Churchill’in Nazilere karşı aldığı zaferler esnasında ne gibi şartlarda savaştığını görmek için Londra’da görülebilecek önemli yerlerden biridir. Bu yeraltı hazinesinde görülecek çok şey bulunmaktadır ve bu nedenle ortalama 1,5 saatinizi ayırmalısınız.

  • Adres: King Charles St, London SW1A 2AQ, Birleşik Krallık
  • Telefon: +44 20 7416 5000
  • Ziyaretsaatleri: Her gün 09.30-18.00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

34. Sherlock Holmes Müzesi

Sherlock Holmes Müzesi

Burası Neresi? Sir Arthur Conan Doyle’un kitaplarının baş kahramanı olan Sherlock Holmes’un Londra’daki evidir. 221B Baker Street’te bulunan ve tamamen Sherlock Holmes eşyalarıyla donatılmış olan ev sizi zaman yolculuğuna çıkartıyor.

Neden Gitmeliyim? Dünyaca ünlü Sherlock Holmes serisini okuduysanız veya filmlerini izlediyseniz bu ilginç dedektife hayran olacağınıza eminiz. Kitaplardan çıkıp herçek hayatımıza dahil olan evi sayesinde bu dünyaya gerçekçi bir adım atabiliyoruz.

Baker Street’te bulunan ev içerisine girdiğiniz andan itibaren Victoria Dönemi’ni yaşamaya başlıyorsunuz. Yerlerden duvarlara kadar Holmes’a ait ürünlerle süslenen ve maceralarının yansıtıldığı evde yer yer balmumu heykeller de görülüyor. Hikayelerde kullanılan nesneleri araştırma eşyaları ve ilginç nesnelerle dolu bu ev Sherlock sevenlerin saatlerini geçirdiği bir nokta haline geliyor. Genellikle uzun kuyrukların olduğu müze önünde fotoğraf çekilebileceğiniz bir de Sherlock Holmes şapkası bulunmakta.

Aklınızda Bulunsun! Bu karakterin fanıysanız kendinize ve sevdiklerinize müze içinde bulunan hediyelik eşya dükkanından bir şeyler alıp, bu anıyı ölümsüzleştirebilirsiniz.

İpucu: Genellikle çok fazla sıra olduğu için erkenden yerinizi almanız önerilir.

  • Konum: 221b Baker St, Marylebone, London NW1 6XE, Birleşik Krallık
  • Telefon: +44 20 7224 3688
  • Çalışma Saatleri: 09:30 – 18:00
  • Web Sitesi
  • Yol Tarifi Al >

35. Madame Tussauds London

Madame Tussauds London

Burası Neresi? Dünyanın birçok ülkesinde bulunan Madame Tussauds Balmumu Heykel Müzesi’nin bir şubesi Londra’da bulunmaktadır. Bu müze içerisinde İngiltere’nin önemli şahsiyetlerinin Balmumundan yapılmış birebir ölçülerdeki heykellerini görebiliyorsunuz.

Neden Gitmeliyim? Gerçek hayatta hayranı olduğunuz ancak yakından göremediğiniz kişilerin birebir aynısını görmek ister misiniz? Cevabınız evetse, bu müze sayesinde birçok ünlüyle göz göze gelme şansı yakalayabiliyorsunuz.

Madema Tussauds birçok ülkede oldukça ünlü olduğu gibi Londra’nın da en çok ziyaret edilen müzeleri arasında olduğunu belirtelim. Burayı bir cazibe noktası haline getirense İngiltere Kraliyet Ailesi yani heykellerinin bulunmasıdır. ‘’Royals’’ kısmı altında Kraliçe II. Elizabeth’ten Cambridge Dük ve Düşesini görebileceğiniz gibi Dünya Liderleri ve Bollywood yıldızları gibi çok farklı kategorilerde farklı isimlerle tanışabiliyorsunuz.

Aynı zamanda mekânın en dikkat çeken noktalarından biri de Sherlock Holmes ve deneyimlerinin yansıtıldığı kısımdır. Bu kısımda izleyebileceğiniz bir tiyatro gösterisi olmakla beraber Premium biletiniz yoksa giriş için ekstra ücret ödemeniz gerekiyor.

Avantajlı İpucu: Burayla ilgili tek olumsuz yan bilet fiyatlarının pahalı olmasıdır diyebiliriz. Bu dezavantajı, kendiniz için avantaja çevirmek isterseniz birden fazla noktaya giriş yapmanızı dağlayan biletlerden alıp karlı çıkabilirsiniz.

-Meydanlar / Sokaklar, Yürüyüş Noktaları

36. Trafalgar Meydanı

Trafalgar Meydanı

Burası Neresi? Londra’nın merkezinde yer alan Trafalgar Meydanı, heykellerle süslenmiş Koramiral Horatio Nelson adına yapılmış bir noktadır. Günümüzde ‘’Londra’nın Kalbi’’ olarak bilinmekle beraber, birçok popüler noktanın merkezidir.

Neden Gitmeliyim? Londra’nın en hareketli meydanlarından biri olan Trafalgar, içerisindeki dikili mermer sütun, heykeller ve dört aslanla oldukça şık bir görüntüye sahip. Meydanın turistik olduğu kadar politik olaylarda da Londra halkının toplanma noktası olduğunu belirtelim. Trafalgar Meydanı’ndan ulaşabileceğiniz noktalar arasında; Ulusal Galeri, Piccadilly Circus ve Çin Mahallesi bulunmakla beraber Charing Cross metro hattıyla oldukça kolay ulaşılabilir bir konumda yer alıyor.

  • Konum: Trafalgar Square, Charing Cross, London WC2N 5DN, Birleşik Krallık
  • Telefon: +44 20 7983 4750
  • Web Sitesi
  • Yol Tarifi Al >

37. Piccadilly Circus

Piccadilly Circus

Burası Neresi? Londra’nın en işlek kavşaklarından biri olmakla beraber birçok ünlü binanın kesişim noktası olmasıyla da bilinmektedir. Piccadilly Circus, Eros heykeline de ev sahipliği yapmakla beraber çoğu sokak sanatçısının uğrak yeridir.

Neden Gitmeliyim? Aslında burası New York’ta bulunan Times Square’nin İngiltere’deki versiyonudur diyebiliriz. Etrafında çok büyük oteller, alışveriş noktaları ve parklar bulunan Piccadilly Circus, hem turistlerin hem de Londra halkının en çok ziyaret ettiği noktalardan biridir. Londra’da kalınacak yerler arasında birçok noktaya yakın olmasıyla tercih edilen meydan, aynı zamanda; Ulusal Galeri, Trafalgar Meydani ve Hyde Park gibi popüler noktalara da çok yakındır.

38. Baker Street

baker caddesi

Burası neresi? Adını bu ünlü caddenin tasarımı yapan William Baker’dan alan cadde, 18. yüzyıldan kalma, Londra’nın en ünlü caddelerinden biridir ve Westminster bölgesinde yer almaktadır. Kurgul karakter Sharlock Holmes’un ikamet ettiği yer olarak lanse edilen Baker Street, geçmişte şehrin dışında bir bölgeyken, günümüzde Londra’nın önemli ticari noktalarından biridir.

Neden gitmeliyim? Baker Street, Viktorya dönemi İngilteresini yansıtmaktadır. Dünyaca ünlü Madame Tussauds Balmumu Müzesi ve Sharlock Holmes Müzesi’ni keşfetmenin yanı sıra Baker Street bölgesinde yapabileceğiniz daha pek çok şey var. Bölgede St. James’s Roma Katolik Kilisesi, St. Mary’s Kilisesi ve Hinde Street Methodist Kilisesi olmak üzere görebileceğiniz etkileyici kiliseler de vardır.

39. Neal’s Yard

neals-yard

Burası neresi? Covent Garden bölgesinde bulunan Neal’s Yard, Shorts Gardens ile Monmouth Caddesi arasında bulunan küçük bir sokaktır. Çok güzel ve renkli bir sokak olan Neal’s Yard, özellikle fotoğraf çekmek isteyenler tarafından uğrak noktası haline gelen bir yerdir.

Neden gitmeliyim? Bu renkli avluya geldiğinizde, bulacağınız bağımsız restoranlar, barlar, kafeler ve mağazalar ile çok keyifli zamanlar geçirebileceksiniz.

40. Bond Street

bond street

Burası neresi? Mayfair’de bulunan Bond Street, tam anlamıyla İngiliz tarzında lüks bir cadde ve enfes bir lüks alışveriş deneyimi için Londra’da kesinlikle gidilmesi gereken yerler arasında blunmaktadır. Bond Street, Oxford Caddesi’nden Piccadilly Circus’a kadar uzanmakta; güney ucu Eski Bond Caddesi’ni, kuzey ucu ise Yeni Bond Caddesi’ni işaret etmektedir. Cadde 1700’lü yıllarda hayata geçmiş ve adını Sir Thomas Bond‘dan almıştır.

Neden gitmeliyim? Ünlü markalardan alışveriş yapmak tam size göreyse, şarap içmek ve lüks yemeklerin tadına bakmak için şık mekanlara gitmekten hoşlanıyorsanız, Londra ziyaretiniz Bond Caddesi’ni ziyaret etmeden tamamlanmış sayılmaz.

41. Leicester Meydanı

Leicester Meydanı

Burası Neresi? Leicester Meydanı, Londra’nın batı kısmındaki kalbidir. Sadece yayalara açık olan bu meydan dört bir yanındaki heykeller ve William Shakespeare adına yapılmış çeşmesiyle kolaylıkla fark edilmektedir.

Neden Gitmeliyim? Londra’nın eğlence, alışveriş ve gece hayatı merkezlerinden biri olan meydan, aradığınız her şeyi bulabileceğiniz hareketliliğin asla eksik olmadığı bir noktadır. Haftada 3 milyon ziyaretçi aldığı söylenen sokak oldukça kalabalık olmakla beraber Londra’nın batı kısmında yaşayanların en sık ziyaret ettiği merkezler arasında. Tabi burası şehrin sakinlerinin olduğu kadar; konaklama noktaları, restoranları, alışveriş mağazaları, gece kulübü ve kumarhaneleriyle turistlerin de fazlasıyla ilgisini çekiyor.

Tarihi ve modern binaların iç içe olduğu bu sokağın geçmişi 1670 yılına kadar uzanmakla beraber günümüzde ünlü isimlerin, genellikle varlıklı insanların yaşadığı bir sokak haline gelmiştir. Sayısız mağaza ve restorana ev sahipliği yapan sokak üstünün açık olmasıyla açık bir alışveriş merkezine benzetilebilir. Çok sayıda otel de bu noktada olmakla beraber Londra’da Nerede Kalınır? diye merak edenler için Leicester Meydanı’nın, uygun fiyatlı konaklama seçenekleri sundupunu belirtelim.

Aslında burayı farklı kılan en önemli nokta mağazaları değil, buranın sahip olduğu tarihi sinema salonlarıdır.19. yüzyıldan kalma tiyatro ve sinema salonlarının bulunduğu bu caddede yılın en büyük gösterilerinden biri olan Londra Film Festivali düzenlenmekte.  Bu gösterinin Leicester Meydanı’nda yapılmasının asıl sebebi en büyük sinema perdesi ve 1.600 koltukla en fazla koltuk sayısına sahip olması geliyor… Film prömiyerlerinin yanı sıra Çin Yeni Yılı etkinlikleri de burada kutlanmakta ve bu dönemlerde cadde resmen tıklım tıklım dolmaktadır. Londra gezilecek yerler listenizde isterseniz gece hayatı için isterseniz alışveriş çılgınlığını yaşamak için Leicester Meydanı’nı tercih edebilirsiniz.

42. Aziz Katherina Rıhtımları

aziz katherina rihtimlari

Burası neresi? St. Katherine Docks, Londra’nın merkezindeki iskele ve bölgenin güzel bir birleşimidir ve muhteşem Thames Nehri’nin kıyısında bulunmaktadır. Rıhtımın kökleri Britanya’nın köklerine kadar uzanmaktadır. Resmi olarak 25 Ekim 1828’de ticari bir iskele olarak açılan bu yer, antik çağın ruhunu korumuştur ve bu durum bölgedeki binalarda da görülebilmektedir.

Rıhtım ismini 12. yüzyılda bu bölgede inşa edilmiş olan Eski Aziz Katherina Hastanesi’nden almıştır. Hastanenin de içinde bulunduğu 23 dönümlük alanda bulunan bütün binalar, 1825 senesindeki Parlamento Yasası ile yeniden düzenlemek amacıyla yıkılmıştır.

Neden gitmeliyim? Aziz Katherina Rıhtımları, görünüm ve hissiyat açısından Londra’nın geri kalanından tamamen farklıdır. İnsanlar da bu yerel havanın tadını çıkarmak ve şehrin orijinal sokaklarında dolaşmak için bölgeye akın etmektedir. Siz de şehrin en yeni yerinin eskiliğinden cömert bir parça koparmak ve keyifli bir gezintiye çıkmak için Londra gezilecek yerler listenize burayı mutlaka eklemelisiniz.

  • Adres: 50 St Katharine’s Way, London E1W 1LA, Birleşik Krallık
  • Telefon: +44 20 7264 5312
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-17.00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

43. Brick Lane

Brick Lane

Burası Neresi? Londra Doğu Yakası’nın kalbi sayılan Brick Lane, şehrin en popüler yerlerinde biri. Geçmişte gecekondu bölgesi olurken, yenilenmelerin ardından en iyi alışveriş ve yemek noktalarından biri haline gelmiştir.

Neden Gitmeliyim? Bu caddenin en ön plana çıkan özelliği kıyafet pazarları ve pazarlar içerisindeki yemek tezgahlarıdır. Uygun fiyatlı alışveriş tezgâhları sayesinde İngiltere’de ucuz alışveriş olanağı sunan pazarları ve yemek noktalarıyla Birck Lane görülmesi gereken yerler arasında. Yemek için restoran önerisi isterseniz The Rib Man’e uğrayıp kaburga ve tavuklarının tadına bakmanızı öneriyoruz.

Moda ve yemekten sonra başka arayışlara geçerseniz burada bulunan Old Truman Brewery’e uğrayıp bu tesiste bira içip tesis içerisinde gezerek Brick Lane’daki gezinizi tamamlayabilirsiniz.

44. Shoredicth

shoredicht

Burası neresi? Yakın zamanda kapsamlı bir yenilenme sürecinden geçen Shoredicth, Londra’nın en gözde bölgelerinden biridir. Bölgenin duvarları yaratıcı grafitilerler kaplanmıştır ve Shoredicth Kilisesi, Shoreditch High Street, Brick Lane ve Boxpark’a çıkmaktadır.

Şehrin en hareketli ve eğlenceli bölgelerinden olan Shoreditch, rustik havasıyla ve sahip olduğu çok sayıdaki mekanla dikkat çekmektedir. Burada aynı zamanda birçok alışveriş seçeneği de mevcuttur. Şehrin en iyi bekralığa veda mekanlarından biri olan Shoredicth’de birbirinden lezzeti yiyeceleri tatmak için birçok restoran da ziyaretçiler için süper deneyimler sunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Shoreditch, özellikle şehrin gece hayatının keyfini çıkarmak ve konaklamak için bir yer ayarlamak isteyenler için tercih edilmesi gereken bölgelerin başında gelmektedir. Londra’nın yenilikçi cazibesine dalmak için bir gününüz varsa, Shoreditch en iyi seçeneklerden biridir. Çarpıcı sokak sanatları ve duvar resimlerinden sabahın ilk ışıklarına kadar açık olan pub ve barlara kadar her şeyi burada deneyimlemeniz mümkün olacaktır.

45. Nothing Hill

nothing hill

Burası neresi? Cadde, tarih boyunca önemli bir kesişim noktası olmuştur ve günümüzde de hala önemini korumaktadır. Bölge, antika mağazaları, şık kafeler, restoranlar ve büyük bakımlı parklarıyla karakterize olmuş lüks atmosferi nedeniyle her zaman Londra’nın gözde caddelerinden biri olmuştur.

Cadde boyunca gerçek bir İngiliz deneyimini yaşayabileceğiniz harika pub ve barlar uzanmaktadır ve bu nedenle burası İngiliz gece hayatı için de önemli destinasyonlardan biridir. Ayrıca partnerinizle film izleyebileceğiniz bölgenin tarihi sinemalarından ikisi olan Coronet ve Gate de bu caddede bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? The Gate başta olmak üzere cadde boyunca bulunan etkileyici yapılar, sadece keyifli zaman geçirm imkanı sunmakla kalmıyor, aynı zamanda ziyaretçilerin Viktorya sonrası mükemmel zanaatkarlığın örneklerini görmesini de sağlamaktadır.

46. Electric Avenue

electric avenue

Burası neresi? Geçmişi 19. yüzyıla kadar uzanan Electric Avenue, elektrikle aydınlatılan ilk cadde olması nedeniyle ayrı bir öneme sahiptir. Brixton’da bulunan bu cadde, özellikle elektronik cihazlar satın almak için harika bir yerdir. Tabi sadece elektronik cihazlar değil, aynı zamanda et ve balık satıcılarının da mekanıdır ve Afrika, Portekiz gibi yerlerden getirilen ürünler de satılmaktadır.

Bölge aynı zamanda tarihi bir öneme de sahiptir. 10-11 Nisan 1981 tarihlerinde polis ve protestocular arasında meydana gelen ve “Kanlı Cumartesi” olarak adlandırılan Brixton İsyanı sırasında yüzlerce kişi yaralanmış ve büyük maddi zararlar ortaya çıkmıştır. İngiliz müzisyen Eddy Grant’ın 1982 yılında çıkardığı single’da da bu ayaklanmalardan dolayı Electric Avenue anılmaktadır ve cadde, single’a adını vermektedir.

Neden gitmeliyim? Günümüzde Electric Avenue, birçok renkli neon tabelasıyla dikkat çekmektedir ve ziyaretçiler için özellikle alışveriş yapmak amacıyla uğranabilecek yerler arasında bulunmaktadır.

-Sanat Galerileri

47. London National Gallery

London National Gallery

Burası Neresi? 1824 yılında Londra’da kurulmuş olan Ulusal Müze, sahip olduğu 2300’den fazla parçayı bünyesinde muhafaza ediyor. Küçük boyutlu bir müzeyken büyüyerek koleksiyonlarını genişleten Ulusal Müze, Avrupa’da kalıcı koleksiyonlara sahip olan sayılı galeriler arasındadır.

Neden Gitmeliyim? İngiltere’de Kraliyet ailesi koleksiyonları üzerine kurulu olmayan sayılı galeriden biri olan Ulusal Galeri, dünyanın en büyük resim koleksiyonlarından birini içerisinde barındırıyor. Van Gogh, Titian ,Turner ve Rembrandt gibi ünlü ressamların eserlerinin bulunduğu Londra Ulusal Galerisi, aynı zamanda ücretsiz olmasıyla da pozitif yorumlar alıyor. Ücretsiz rehberli turları sayesinde koleksiyonların detaylarını öğrenebiliyor ve her sezon olan sergileri gezebiliyorsunuz.

  • Konum: Trafalgar Square, Charing Cross, London WC2N 5DN, Birleşik Krallık
  • Telefon: +44 20 7747 2885
  • Çalışma Saatleri: 10:00 – 18:00 (Cuma 21: 00’e kadar).
  • Giriş ücretsizdir.
  • Web Sitesi
  • Yol Tarifi Al >

48. Hayward Galerisi

Hayward Gallery

Burası neresi? Ülkenin en büyük sanat merkezi içinde bulunan Hayward Galerisi, her yıl çok sayıda yeni çağdaş sanat sergisine ev sahipliği yapmaktadır. Galeride daha önce Leonardo da Vinci ve Edward Munch gibi önemli sanatçıların eserleri sergilenmiştir ve her döneme ait sanat eserleri sergilenmeye devam etmektedir.

Neden gitmeliyim? Şehrin en önemli kültürel alanlarından biri olan Southbank Center içindeki Hayward Galerisi, özellikle yeni sanatçıların eserlerini görmek isteyenler için Londra’da kaldığınız süre boyunca ziyaret edebileceğiniz önemli sanat merkezlerinden biridir.

  • Adres: Hayward Gallery, Southbank Centre, Belvedere Rd, London SE1 8XX, Birleşik Krallık
  • Telefon: +44 20 3879 9555
  • Ziyaret saatleri: Çarşamba-Pazar 10.00-18.00, Cumartesi günleri ise 10.00-20.00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

49. Wallace Koleksiyonu

wallace koleksiyonu

Burası neresi? 18. ve 19. yüzyılda Marquesses of Hertford ve Sir Richard Wallace tarafından bir araya getirilen Wallace Koleksiyonu, günümüzde çok çeşitli sanat eserlerine ve dekoratif sanatlara ev sahipliği yapmaktadır. Galerinin resim koleksiyonunda Titian, Rubens, Velazquez ve Van Dyck gibi çok büyük ustaların eserleri yer almaktadır.

Barok döneminin en güzel portrelerinden biri olarak kabul edilen Canaletto’nun “İki Venedik Manzarası” ve Frans Hals’ın “Gülen Şövalye” gibi ünlü tablolarını burada görmek mümkündür. Wallace Koleksiyonu aynı zamanda antika kalkanlar, çakmaklı tabancalar ve 1600’lü yıllardan kalma mücevherli bir hançer de dahil olmak üzere muhteşem bir silah koleksiyonuna da ev sahipliği yapmaktadır.

Neden gitmeliyim? Birçok sanat eseri ve silah koleksiyonuyla birlikte kaliteli mobilya ile dekoratif ve tarihi saat koleksiyonuna da ev sahipliği yapan Wallace Koleksiyonu, sanat ve tarih tutkunları için Londra’da görülmesi gereken önemli galerilerden biridir.

  • Adres: Hertford House, Manchester Square, London W1U 3BN, Birleşik Krallık
  • Telefon: +44 20 7563 9500
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-17.00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

50. Whitechapel Galerisi

whitechapel galerisi

Burası neresi? 100 yıldan daha uzun bir süre önce kurulmuş olan Whitechapel Galerisi, halka birinci sınıf sanatın örneklerini sunmak için açılmıştır ve günümüzde hala bu amacına sadık kalarak çalışmalarına devam etmektedir. Galeri, Pablo Picasso’nun kariyerini belirleyen sanat eseri Guernica’nın Britanya’daki tek örneği de başta olmak üzere çok sayıda tarihi sanat eserine ev sahipliği yapmıştır.

Galeri içinde aynı zamanda Jackson Pollock, Frida Kahlo, David Hockney ve Cy Twombly gibi birçok ünlü sanatçının sergileri de düzenlenmiş olup, şu anda sanatın Londra’daki en canlı merkezlerinden biri olmaya devam etmektedir.

Neden gitmeliyim? Whitechapel’e gelerek buradaki sanatsal çalışmalara mutlaka göz atmalısınız. Burada aynı zamanda haftalık olarak düzenlenen sanatsal konuşmalara ve atölye çalışmalarına katılmak da sizin için sanatsal bir deneyim olabilir.

  • Adres: 77-82 Whitechapel High St, London E1 7QX, Birleşik Krallık
  • Telefon: +44 20 7522 7888
  • Ziyaret saatleri: Her gün 11.00-18.00, Pazartesi günleri kapalı.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

51. Tate Modern

Tate Modern

Burası Neresi? Londra’da bulunan sanat galerisi, İngiltere’nin uluslararası alanda bilinen en kapsamlı galerisidir.  Büyük koleksiyonlar ve geçici sergilere ev sahipliği yapan müze, 2018 yılında İngiltere’nin en çok ziyaret edilen müzesi olmuştur.

Neden Gitmeliyim? Dünyanın neresinde olursanız olun sanattan uzak kalamıyorsanız, Londra’nın kalbindeki Tate Modern sanat özleminizi giderecek noktalardan biri. 1900’lü yıllardan günümüze uzanan sanat eserlerinin 2006 yılından bu yana genişletilme planlarının dahilindedir.

New York’un MoMa’sına benzetebileceğimiz Londra’nın Tate Modern’de görebileceğiniz çok sayıda kalıcı eser ve koleksiyon bulunuyor. Bunlar arasında; Pablo Picasso, Andy Warhol, Salvador Dali gibi bu sanatın önde gelen sanatçılarının eserleri sergilenmekle beraber en büyük koleksiyon çalışması olan Munch da burada yer alıyor. Modern sanatın görülmesi gereken eserleri için Tate Modern kaçırılmaması gereken ziyaret noktaları arasında.

  • Konum:
  • Telefon: +44 20 7887 8888
  • Çalışma Saatleri: 10:00 – 18:00
  • Giriş ücretsizdir.
  • Web Sitesi
  • Yol Tarifi Al >

52. Ulusal Portre Galerisi

national portrait gallery

Burası neresi? Sanat meraklısı iseniz işte size muhteşem bir sanat mabedi daha. Dünyaca üne sahip olan bu müze, İngilizlerin portrelerine ev sahipliği yapıyor. Resmi web sitesine göre Ulusal Portre Galerisi içinde, 215 binden fazla portre bulunuyor ve bu da galeriyi, dünyadaki en fazla portre bulunan yer haline getiriyor.

Neden gitmeliyim? Üç yıldır ziyarete kapalı olan Ulusal Portre Galerisi, 2023 yılının Haziran ayında yeniden ziyarete açılmıştır ve sahip olduğu binlerce etkileyici portre sayesinde ziyaretçiler için muhteşem bir sanat mabedi olmaya devam etmektedir.

  • Adres: St. Martin’s Pl, London WC2H 0HE, Birleşik Krallık
  • Telefon: +44 20 7306 0055
  • Ziyaret saatleri: Pazar-Perşembe 10.30-18.00, Cuma-Cumartesi 10.30-21.00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

53. Serpentine Galleries

serpentine galleries

Burası neresi? Kensington Bahçeleri içinde birbirine bir taş atımı uzaklıkta iki alandan oluşan Serpentine Galerileri, şehirdeki çığır açan çağdaş sanat galerilerinden bir kısmına ev sahipliği yapmaktadır. 1970 senesinde kurulan Serpentine Galerisi içinde aralarında Henry Moore, Man Ray ve Andy Warhol’un da bulunduğu önemli sanatçıların sanat eserlerinden oluşan sergiler sergilenmiştir.

Galeriler Serpentine Gölü’nün her iki tarafında bulunmaktadır ve burası muhtemelen şehrin en sakin yerleri arasındadır. Serpentine, çeşitli sanat sergilerinin yanı sıra, her yıl parkta farklı bir sanatçı tarafından oluşturulan geçici bir gösteri de gerçekleştirilmektedir.

Güney Galerisi 1970 yılında açılmıştır. 53 yıl boyunca 1500 fazla tanınmış sanatçı ve mimarın eserleri burada sergilenmiştir. 2013 yılında açılan ve Zaha Hadid Architects tarafından tasarlanan Serpentine Kuzey Galerisi ise Güney Galerisi’nden yalnızca 5 dakikalık mesafede bulunmaktadır. Galeri 1805 yılından kalma eski bir barut mağazası olan The Magazine’ye yeni bir hayat vermektedir.

Neden gitmeliyim? Sanat ve teknolojinin buluştuğu sergilerin ön planda tutulduğu galeride, sizin için de mutlaka ilgi çekici ve düşündürücü sergileri mutlaka bulacaksınız.

  • Adres: London W2 3XA, Birleşik Krallık
  • Telefon: +44 20 7402 6075
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-18.00, Pazartesi günleri kapalı.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

54. Saatchi Galerisi

saatchi gallery

Burası neresi? Çağdaş bir sanat galerisi olan Saatchi Galerisi, 1985 senesinde kurulmuştur. Galerinin kuruluş amacı ise yeni sanatçıları ve onların sanat formlarını tanıtmaktır. Galeri sadece sanat eserlerinin sergilenmesiyle değil, aynı zamanda dünyanın her yerinden gelen öğrenciler için gerçekleştirilen bilgilendirici çalışmalarla da tanınmaktadır.

Galerinin heme dışındaki Duke of York Meydanı’nda cumartesi günleri kurulan yiyecek pazarı da oldukça çekicidir. Burası etkileyici bir sanat eseri koleksiyonunu inceledikten sonra acıkan midenizin sesini yatıştırmak için mutlaka uğramanız gereken bir yerdir.

Neden gitmeliyim? Burayı ziyaret etmek, ziyaretçiler için değişen çağdaş sanat anlayışıyla ilgili fikir vericidir. Saatchi Galerisi içinde her zaman görülecek ilginç bir şeyler bulmak mümkündür ve çeşitli eserler sergilenmektedir. Ziyaretçiler resimlerin yanı sıra baskılar, enstalasyonlar, yüksek teknoloji ile ortaya çıkarılmış interaktif sanat eserlerini ve fotoğrafları da inceleyebilirler.

  • Adres: Duke of York’s HQ, King’s Rd, London SW3 4RY, Birleşik Krallık
  • Telefon: +44 20 7811 3070
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-18.00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

55. Royal Opera House

Royal Opera House

Burası Neresi? Covent Garden Meydanı içerisinde bulunan Royal Opera House, 1732 yılından günümüze tiyatro, bale ve opera sanatlarında gösterilere yer vermektedir.

Neden Gitmeliyim? Sanatın bu dallarına ilginiz varsa Londra’nın merkezindeki bu ev sizi bekliyor. c Garden’ı anlatırken de bahsettiğimiz Royal Opera Evi, 2256 kişilik kapasitesi sayesinde çoğunlukla büyük çapta gösterilere ev sahipliği yapmakta. Yüksek kaliteli sanat programını takip ederek yayınlanan gösterilere dahil olabilir ve Londra’da sanattan uzak kalmadan seyahatinize devam edebilirsiniz.

56. Somerset Evi

somerset house

Burası neresi? Thames Nehri’ni çevreleyen muhteşem saraylardan sonuncusu olan Somerset Evi, günümüzde heyecan verici çağdaş sanat mekanlarından ve yaratıcılık merkezlerinden biri olarak hizmet vermektedir. Eskiden Donanma ve Vergi Bürosu’nun ofislerine ev sahipliği yapan bina içinde, günümüzde 100’den fazla dernek bulunmakadır. Bina, 1776 yılında William Chamber tarafından inşa edilmiştir.

Bu yaratıcı kompleks, ses prodüksiyonu ve oyun teknolojisinden, sanat, el sanatları ve yazma tekniklerine kadar birçok farklı alanda kurslara ev sahipliği yapmaktadır. İlgi çekici sergiler, atölye çalışmaları ve çeşitli etkinliklerden oluşan devasa programı sayesinde insanlar burada kendilerini keşfetme ve geliştirme imkanına sahip olmaktadır.

Neden gitmeliyim? Şehirde geçirdiğiniz sür boyunca saray içinde neler olduğunu görmek ve yeni bir şeyler deneme noktasında ilham almak için Somerset Evi’ni ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz. Dudak uçuklatan neoklasik mimariye sahip olan bu yapı, Londra’da ücretsiz gidilecek yerler listesinin olmazsa olmazıdır.

  • Adres: Strand, London WC2R 1LA, Birleşik Krallık
  • Telefon: +44 20 7845 4600
  • Zİyaret saatleri: Her gün 10.00-19.00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

57. Kraliyet Sanat Akademisi

kraliyet sanat akademisi

Burası neresi? Londra’nın en köklü sanat okuluna ev sahipliği yapan Royal Academy of Art, başkentte sanatın zevkine varmayı ve üretimini teşvik eden önemli yerlerin başında gelmektedir.

1768 senesinde kurulan akademinin başkanlığı seçkin sanarçılar, mimarlar ve Kraliyet Akademisyenleri tarafından yürütülmektedir. Akademi bir öğrenme kurumunun olmasının yanı sıra, yıl boyunca sergiler düzenleyen bir galeri olarak da hizmet vermektedir.

Neden gitmeliyim? Ziyareçiler akademinin kalıcı koleksiyonu ile Constable, JMW Turner gibi ülkenin geçmiş ve şimdiki önde gelen birçok sanatçısının eserlerini görebilmektedir. Yaklaşık 1.000 tablonun, 25.000 baskının ve 350 heykelin bulunduğu akademi binası, sanatsal açıdan ziyaretçilerine ilham olacak muhteşem bir yerdir.

  • Adres: Burlington House, Piccadilly, London W1J 0BD, Birleşik Krallık
  • Telefon: +44 20 7300 8090
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-18.00, Cuma 10.00-21.00, Pazartesi günleri kapalı.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

58. Guildhall Sanat Galerisi

guildhall sanat galerisi

Burası neresi? Guildhall Sanat Galerisi, tarihi Guildhall’in hemen bitişiğinde yer almaktadır ve burasıyla dahili olarak bağlantısı bulunmaktadır. Burası, Londra’daki en önemli ve prestijli sanat koleksiyonlarından birine ev sahipliği yapmaktadır. Yarı Gotik tarzdaki bu etkileyici bina, Viktorya tarzını yansıtan iç mekanlarıyla taştan inşa edilmiştir.

Resimlerden heykellere kadar pek çok farklı sanat alanına ait çok önemli eserler sergilendiği sanat galerisinin geçmişi 1885 yılına kadar uzanmaktadır. II. Dünya Savaşı esnasında gerçekleştirilen hava saldırılarında neredeyse tamamen yıkılan galerideki sanat eserlerinin büyük bir kısmı kaybolsa da bina yeniden inşa edilmiştir.

Neden gitmeliyim? Eski Londra’yı tasvir eden resimleri ve galeriden daha eski heykellerle eski dünyanın cazibesini hala koruyor olması nedeniyle Guildhall Sanat Galerisi, sanat meraklı ziyaretçiler için Londra’nın mutlaka görülmesi gereken yerleri arasında bulunmaktadır. Galerinin bodrum katında bulunan Roma amfitiyatrosu ise galeriyi daha da ilgi çekici hale getirmektedir.

  • Adres: Basinghall St, London EC2V 5AE, Birleşik Krallık
  • Telefon: +44 20 7332 3700
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.30-16.00
  • Yol tarifi al >

59. William Morris Galerisi

william morris galerisi

Burası neresi? 1950 yılında açılan ve 2012 yılında büyük bir dönüşüm geçirerek “Yılın Müzesi” ödülüne layık görülen William Morris Galerisi, İngiltere’nin zengin sanat ve kültür değerlerine adanmış önemli cazibe merkezlerinden bir diğeridir.

Galerinin koleksiyonları arasında Morris tarafından tasarlanan, zaman zaman Dante Gabriel Rosetti, Philip Webb ve Ford Madox gibi sanatçıların işbirliği içinde tasarlanmış halılar, kilimler, mobilyalar, fayanslar, vitraylar ve duvar kağıtları gibi çeşitli eserler yer almaktadır.

Morris’in evinin yanı sıra bahçeleri de kamusal alana dönüştürülmüştür ve günümüzde “Lloyd Park” olarak bilinmektedir. Park içinde eski bir hendek, kaykay parkuru, sanatçı stüdyoları ve kafe gibi çeşitli ilgi çekici yerler yer almaktadır.

Neden gitmeliyim? Özellikle etnik kültürel değerleri merak edenler için Londra’nın değerlerini keşfe çıkabilecekleri bu keyifli galeri kesinlikle görülmeye ve vakit geçirmeye değer bir noktadır.

  • Adres: Lloyd Park House, 531 Forest Rd, London E17 4PP, Birleşik Krallık
  • Telefon: +44 20 8496 4390
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-17.00, Pazartesi günleri kapalı.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

60. Shakespeare’s Globe

Shakespeare’s Globe

Burası Neresi? Dünyaca ünlü sahne sanatları merkezi Shakespeare’s Globe, Thames Nehri kenarında yer alan bir kültür merkezidir. Tiyatro alanında gösterilerin düzenlendiği bu merkez her yıl binlerce gösteriye ev sahipliği yapıyor.

Neden Gitmeliyim? İkonik bir tiyatro merkezi olan bu merkezde William Shakespeare’den ilham alınarak hazırlanan gösteriler tiyatro severlerin ufkunu genişletecek performanslara imza atıyor. İzolasyon döneminde dahi gösterilerine ara vermeden devam eden sanat merkezi, Youtube kanalları üzerinden gösterilerini devam ettirmektedir. Hayal gücünüzü geliştirmek ve tiyatro sanatıyla daha fazla ilgilenmek isterseniz bu merkezde bir tiyatro gösterisini canlı canlı izlemenizi öneririz.

  • Konum: 21 New Globe Walk, London SE1 9DT, Birleşik Krallık
  • Telefon: +44 20 7902 1400
  • Çalışma Saatleri: 10:00 – 18:00
  • Web Sitesi
  • Yol Tarifi Al >

61. Barbican Merkezi

the barbican centre

Burası neresi? Barbican Center, Londra’nın önemli sanat merkezlerinden biridir. Burası Avrupa’daki türünün tek örneği olup dünyanın en büyüğü olarak kabul edilmektedir. Bu merkez, klasik ve çağdaş müzik gösterileri başta olmak üzere dans, film ve tiyatro gösterilerine, çeşitli resim ve el sanatları sergilerine ev sahipliği yapmaktadır.

Karmaşık, çok seviyeli bir yerleşim planına sahip birden fazla girişe sahip olan yapı, 2001 yılında “II. Dereceden Koruma Altındaki Bina” olarak ilan edilmiştir. 40 dönümlü geniş bir alana yayılmış olan Barbican Center, aynı anda yaklaşık 4.000 kişiye ev sahipliği yapabilmektedir.

1982 senesinde devasa bir bütçe ile inşa edilen Barbican Center, City of London Corporation tarafından finanse edilmektedir. II. Dünya Savaşı esnasında büyük zarar gören yapı, City of London Corporation tarafından yenilenmiştir. Merkez, Kraliçe Elizabeth’in katıldığı açılış töreniyle açılmıştır. Bina, Chamberlin, Powell ve Bon isimli mimarlar tarafından hayata geçirilmiştir. Binanın mimarisinin o zamanlar çok iyi düşünülerek hayata geçirildiği görülmektedir ve bir restoran, kütüphane ve kış bahçesi için de alanlar mevcuttur.

Neden gitmeliyim? Barbican Merkez, başta brütalist mimarisi nedeniyle Londra’nın turizm haritasında önemli bir yere sahiptir. Barbican Center aynı zamanda Londra Senfoni Orkestrası ve BBC Senfoni Orkestrası’nın da evidir ve sanat gösterilerini kaçırmamak isteyenler için mükemmel bir fırsattır.

  • Adres: Silk St, Barbican, London EC2Y 8DS, Birleşik Krallık
  • Telefon. +44 20 7870 2500
  • Ziyaret saatleri: Pazar-Çarşamba 10.00-18.00, Perşembe-Cumartesi 10.00-20.00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

-Seyir Manzara Noktaları

62. The Shard

The Shard

Burası Neresi? London Bridge’in zirve noktası olan The Shard, 300 metre yükseklikten muhteşem Londra manzarası sunuyor. Kulenin 72. Katında yer alan Shard’ı ziyaret ederek şehri görebileceğiniz en yüksek noktadan izleyebilirsiniz.

Neden Gitmeliyim? Londra’nın enfes şehir manzarasını izleyebileceğiniz The Shard, Avrupa’nın en yüksek dördüncü binası olarak biliniyor. Shard of Glass veya London Bridge Tower olarak da isimledirilen kulenin tasarımı Renzo Piano tarafından yapılmış olup, yukarı doğru sivrilen üçgen benzeri bir mimariye sahiptir.

Kulenin en üst kısmındaki The Shard’a çıktığınızda, açık havalarda 60 km uzaktaki yerleri bile görebilmenizle Londra’nın en iyi gözlem noktası olarak biliyor. Tabi şehrin en iyi gözlem noktası olması buraya gelen sayısız ziyaretçiyi de beraberinde getiriyor. Uzun kuyruklarda vakit kaybetmemek için online bilet satın almayı tercih edebilirsiniz.

Aklınızda Bulunsun! Panoramik Londra manzarasına karşı bir şeyler içmek isterseniz; Aqua Shard, Ting veya Hutong’a uğrayabilirsiniz.

63. Emirates Royal Docks

London Emirates Airline Cable Car

Burası Neresi? Emirates Air Line tarafından işletilen bu teleferik, Thames Nehri üzerinden geçerek Londra’da hem ulaşım amaçlı hem de manzara izleme noktası olarak kullanılmakta.

Neden Gitmeliyim? Yoğun saatlerde Londra gezilecek yerler listenizi tamamlarken daha hızlı ulaşım için veya tamamen keyfi olarak muhteşem bir Londra manzarası için tercih edilebilir. Kabinler 10 kişiye kadar alabilmekte ve güvenliği konusunda herhangi bir tereddüttünüz bulunmasına hiç gerek yok.

Teleferik sayesinden karşıdan karşıya geçiş hızı oldukça azalmakla beraber yolculuk süresini sadece 10 dakikaya düşürmüştür. Greenwich’ten Royal Dock’a ulaşım sağlayan teleferikte daha uzun bir yolculuk için yoğunluğun azaldığı 19:00’dan sonrasını bekleyin ve yolculuk süresini 15 dakikaya çıkartarak müzikler eşliğinde muhteşem Londra siluetinin tadını çıkartın…

  • Konum: 27 Western Gateway, Royal Docks, London E16 1FA, Birleşik Krallık
  • Telefon: +44 343 222 1234
  • 24 saat açık
  • Web Sitesi
  • Yol Tarifi Al >

*Doğa İçerisinde Gezilecek Yerler

-Parklar & Bahçeler & Köyler

64. Hyde Park

Hyde Park

Burası Neresi? Londra’nın en büyük parkı olan 142 hektarlık Hyde Park, şehir içerisinde rahatlamak isteyenlerin uğrak noktalarından biri. 17. yüzyıldan beri Londra halkının ziyaretlerine açık olan Hyde Park birçok etkinliğin de merkezi olmuş durumda.

Neden Gitmeliyim? Londra gezisi esnasında bina manzaralarından araba ve insan kalabalıklarından bunaldığınız anda, merkezde yanı başınızda bulunan Hyde Park imdadınıza koşuyor. İçerisinde düzenli yürüyüş ve dinlenme alanları bulunmakla beraber oldukça büyük bu park içerisinde görülecek farklı yerlerde bulunuyor. Hyde Park içerisinde gezilecek yerler arasında; Hayat Sevinci Çeşmesi, Gül Bahçesi, Asil Heykeli, Mermer Kemer, Rotten Row, Prenses Diana Anıt Çeşmesi ve Long Water olarak adlandırılan yapay göl yer almaktadır.

Özellikle güzel havalarda yapay göl üzerinde yapılan su bisikleti gezileri ve tekne gezintileri yapılacak en iyi aktiviteler arasında. Aynı zamanda bu park zamanında birçok politik konuşmaların yapıldığı bir nokta olmakla beraber günümüzde de ‘’Konuşmacı Köşesi’’ kısmı yer alıyor. Bu kısımda her Pazar günü bir kişi din, siyaset veya çok daha farklı konularda insanlara konuşmalar yapıyor ve karşılıklı bilgi alışverişi yapılıyor.

Anlayacağınız üzere bir parktan çok daha fazlası olan, her köşesinde görülmesi gereken bir nokta ve eğlence barındıran Hyde Park, güzel havaların vazgeçilmez tercihi.

Aklınızda Bulunsun! Yanınızda bir şeyler getirebileceğiniz gibi güzel bir yürüyüşün ardından Serpantin Bar ve Lido Restoran’da göl manzarasına karşı karnınızı doyurabilirsiniz.

  • Konum: London, Birleşik Krallık
  • Telefon: +44 300 061 2000
  • Çalışma Saatleri: 05:00 – 00:00
  • Web Sitesi
  • Yol Tarifi Al >

65. Chelsea Botanik Bahçesi

chelsea botanik bahcesi

Burası neresi? Londra’nın en eski botanik bahçesi olan Chelsea Physic Garden, ilk olarak Worshipful Society of Apothecaries tarafından bir eğitim bahçesi olarak kuruldu. Bahçenin amacı çırakların önemli şifalı bitkileri yakından tanımasını sağlamaktı.

Günümüzde bahçede 5.000 civarında yenilebilir, şifalı ve iyileştirici özelliği olan bitki türü bulunuyor. Bahçede aynı zamanda mandrake, datura ve banotu gibi tarihsel olarak büyücülük ve paganizmle ilişkilendirilen halüsinojenik özelliğiyle bilinen bitki türleri de bulunuyor. Bahçede aynı zamanda İrlandalı bir doktor ve koleksiyoncu hayırsever kişilik olan Sir Hans Sloane’un heykeli de yer alıyor.

Neden gitmeliyim? Şifalı bitkilerin dünyasında büyüleyici bir yolculuğa çıkmak ve bitki türlerini daha yakından tanımak isteyenler için Chelsea Botanik Bahçesi, Londra’nın görülmesi gereken yerleri arasında bulunuyor.

  • Adres: 66 Royal Hospital Rd, London SW3 4HS, Birleşik Krallık
  • Telefon: +44 20 7352 5646
  • Ziyaret saatleri: Her gün 11.00-17.00, Cumartesi günleri kapalı
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

66. Kyoto Bahçesi

Burası neresi? Holland Park içindeki Kyoto Bahçesi, Japonya estetiğinden küçük bir kesit sunuyor. Bahçe, İngiltere ile Japonya arasında uzun bir süredir devam eden dostluğun anısına, Kyoto şehri tarafından 1991 senesinde Britanya başkentine hediye edilmiştir.

Bahçe, kademeli bir şelale tarafından beslenen bir göletin çevresin şekilleniyor. Gölet etrafındaki yeşil alan Japon peyzaj mimarları tarafından tasarlanmıştır. Gölet, taş fenerler ve Japonya’ya özgü yemyeşil bitkilerle süslenmiştir. Suyun üstünden ise küçük bir köprü geçiyor ve gölet içinde rengarenk koi sazanı sürüleri dolaşmaktadır. Bitki örtüsünün arasında ise çok güzel tavus kuşları görülebilmektedir.

Neden gitmeliyim? Minik olmasına rağmen bu konsept park, oldukça özenlidir ve ziyaretçiler için Japon bahçe düzenleme sanatını incelemek amacıyla görülmesi gereken yerlerden biridir.

  • Adres: Holland Park, Holland Park Ave, London W11 4UA, Birleşik Krallık
  • Ziyaret saatleri: Her gün 07.30-20.00
  • Yol tarifi al >

67. Thames Barrier Park

thames barrier park

Burası neresi? Thames Barrier Park, Londra’nın Newham ilçesindeki Royal Docks’ta bulunan ve 7 dönümlük bir alanı kaplayan keyifli bir yeşil alandır. Resmi olarak 2000 yılının Kasım ayında açılan park, 50 yılı aşkın bir süredir Londra’nın nehir kenarındaki en büyük parklarından biriydi.

Park, Parisli peyzaj mimarı Allain Provost ve Londralı mimar Patel Taylo tarafından tasarlanmıştır. Park, ilginç bir şekilde geçmişte Thames Nehri kıyısındaki petrokimya ve asit tesislerinin bulunduğu bir bölgede kurulmuştu. Kirlenmiş toprak, üstüne serilen yeni toprağı korumak amacıyla kırılmış beton tabakasıyla kaplanmış ve İngiltere ve ABD’de çeşitli tasarım ödüllerine layık görülmüştür.

Neden gitmeliyim? Yaban hayatını gözlemleme fırsatı bulabileceğiniz Thames Barrier Park, piknik ve çocuk oyun alanları, basketbol sahası, köşkü ve nehir manzarası ile dolu dolu en az 2 saat geçirmenize ve dinlenmenize olanak tanıyan muhteşem yerlerden biridir.

  • Adres: N Woolwich Rd, London E16 2HP, Birleşik Krallık
  • Telefon: +44 20 7476 3741
  • Ziyaret saatleri: Her gün 07.00-20.30
  • Yol tarifi al >

68. St James’s Park

St James’s Park

Burası Neresi? Londra’nın en ünlü parklarından biri olmakla beraber Buckingham Sarayı’na olan yakınlığıyla gözde noktalardan biridir.

Neden Gitmeliyim? Londra’nın Westminster şehrinde bulunan St. James’s Park, Kensington Bahçeleri’ni oluşturan kısımlardan biridir. Kraliyet parklarından biri olan ve Buckingham Sarayı’na oldukça yakında bulunan park, göl manzarası eşliğinde kısa yürüyüşler ve muhteşem doğa manzarası için tercih ediliyor.

Aklınızda Bulunsun! St. James’s Parkı’nın yakınındaki noktalar arasında Westminster Manastırı ve Big Ben bulunduğu için gününüze farklı gezi noktalarını da ekleyebilirsiniz.

  • Konum: London SW1A 2BJ, Birleşik Krallık
  • Telefon: +44 300 061 2350
  • Çalışma Saatleri: 05:00 – 00:00
  • Yol Tarifi Al >

69. Norbury Hall Park

norbury hall park

Burası neresi? Güney Londra’nın gözden kaçması olası güzelliklerinden olan Norbury Hall Park, yüzlerce yıllık geçmişiyle dikkat çekiyor. Kalabalık bir şehrin ortasında kalmış olan bu yeşil alan, dikkat edilmezse kolayca es geçilebilir. Norbury Parkı ve yakınlarda bulunan muhteşem beyaz Norbury Hall, 14. yüzyıldan 19. yüzyılın ortalarına kadar ayakta kalan Norbury Malikesi’nin ayakta kalmayı başaran son kısımlarıdır.

Neden gitmeliyim? Burası Londra’ki günlük yaşamın keşmekeşinden kaçmak için gidilebilecek oldukça huzurlu bir yerdir. Arazide dolaşırken bahçedeki tarihi heykelleri ve binanın eski dış mekan merdivenleri gibi etkileyici unsurları da keşfetme olanağına sahip olacaksınız. Park aynı zamanda yabani muhabbet kuşlarına da ev sahipliği yaptığından bu güzel canlıları da görebilirsiniz.

70. Brown Hart Bahçeleri

brown hart bahceleri

Burası neresi? Bir elektrik trafosu üzerinde, 10.000 m²’lik bir alanda inşa edilmiş Brown Hart Bahçeleri, alışılmadık bir kentsel vahadır. 1889 senesinde inşa edilmiş olan halka açık bahçe, sonraları “Duke Street Gardens” olarak isimlendirilmiştir. 1903 yılında arazi Westminster Elektrik Tedarik Şirketi’ne kiralanmış ve bahçe ortadan kaldırılmıştır.

Tazminat olarak şirket binasının üstüne halka açık bir park inşa edilmesi kararlaştırılmıştır ve 1906 yılında bahçe yeniden açılmıştır. Alkol alan kişilerin girişine izin verilmediği halka açık bu bahçe, sunduğu yeşil ve huzurlu ortam nedeniyle şehir halkının vazgeçilmez durakları arasındaki yerini almıştır. Bahçe, Oxford Caddesi’nin hemen arkasında yer almaktadır.

Neden gitmeliyim? Hareketli Londra günlerinden bunaldığınız zaman gelebileceğiniz bu bahçe, hem yerli halkın hem de turistlerin dinlenmek için uğrayabileceği keyifli yerlerden biridir.

  • Adres: Brown Hart Gardens, London W1K 6WP, Birleşik Krallık
  • Telefon: +44 20 7312 0011
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.00-20.00
  • Yol tarifi al >

71. Garden Museum

garden museum

Burası neresi? Bahçe Müzesi, ülkenin bahçecilik geçmişiyle sıkı bağlantıları bulunan St. Mary’s of Lamberth Kilisesi’nin arazisi içinde yer almaktadır. Kilise, Britanya’nın en eski botanikçilerinden biri olarak kabul edilen ve aynı zamanda Kraliçe Henrietta’nın Kraliyet Bahçıvanı ve egzotik bitkilerin doymak bilmez koleksiyoncusu olan Jon Tradescant’ın dinlenme yeridir.

Müzenin en özel kısmı, çok sayıda nadir bitkiye ev sahipliği yapan Sackler Bahçesi‘dir. Birbirinden etkileyici bitkilerin sardığı bahçe, hem klasik, hem doğal hem de modern bir mimariye sahiptir ve oturup düşünmek için harika bir yerdir.

Neden gitmeliyim? Bahçe Müzesi, şehrin karmaşasından kurtulup bir kafa dinlemek için zaman ayırmanız gereken yerler arasında bulunuyor.

  • Adres: 5 Lambeth Palace Rd, London SE1 7LB, Birleşik Krallık
  • Telefon: +44 20 7401 8865
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-17.00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

72. Kraliçe Elizabeth Olimpiyat Parkı

Kralice elizabeth olimpik parki

Burası neresi? 2012 Londra Olimpiyatları’nın ana mekanı, şimdilerde şehrin önemli yeşil alanlarından biridir. Park alanı, olimpiyatların ardından, 1 yıl sonra hizmete açılmıştır. Park alanı toplamda 227 hektarlık geniş bir alanı kaplamaktadır. Burada ana olimpiyat mekanlarının yanı sıra oyun alanları, bisiklet ve yürüyüş parkurları, bahçeler, ormanlık alanlar ve diğer yaban hayatına adanmış alanlar bulunmaktadır.

Park içinde birçok önemli bina bulunmaktadır. Bunların başında, şu anda West Ham United takımının ana sahası olan Londra Stadyumu gelmektedir. Londra Su Sporları Merkezi, Lee Valley Velopark, ArcelorMittal Orbit ve çeşitli etkinliklr için kullanılan 7000 kişilik Copper Box Arena ise diğer önemli mekanlardır.

Neden gitmeliyim? Kraliçe Elşzabet Parkı, yeşillikler içinde etkileyici yapıları ile keyifli zaman geçirmek için Londra’da gidilebilecek önemli yerlerden biridir.

73. Regent’s Park

Regent’s Park

Burası Neresi? Londra’da bulunan sekiz kraliyet parkından biri olan Regent’s Park, 400 dönümlük oldukça büyük bir arazide bulunmaktadır.

Neden Gitmeliyim? Şehrin merkezinde çok büyük bir alanda hizmet veren Regent’s Park, geniş açık alanları, bahçeleri ve çocuk oyun alanlarıyla tam anlamıyla açık hava spor alanıdır diyebiliriz. Yürüyüş alanları ve dinlenme alanlarıyla ziyaretçiler için her şeyin düşünüldüğü park içerisinde aynı zamanda açık hava tiyatrosu ve Londra Hayvanat Bahçesi bulunmaktadır.

Bu iki noktayı gezdikten sonra dilerseniz Primrose Hill’e doğru yürüyüşe çıkarak muhteşem Londra manzarasının da keyfini çıkartabiliyorsunuz. Vahşi yaşamın da gözlemlenebildiği Regent’s Park’ın tadını çıkartın!

Aklınızda Bulunsun! Kentin spora adanan bu en büyük alanının içerisinde yapay bir göl bulunmaktadır. Göl kenarında bulunan kayıklarla güneşli havalarda hoş bir göl gezisine çıkabilirsiniz.

74. Sky Garden

Sky Garden

Burası neresi? Londra’daki halka açık en yüksek bahçe olan Sky Garden, Londra’nın 20 Fenhruch Caddesi’ndeki keşfedilmesi gereken güzelliklerden biridir. Burası muhteşem bir şehir siluetinin tadını çıkarma imkanı sunan ikonik bir mekan olması nedeniyle turistler tarafından büyük ilgi görmektedir. Burası halk arasnda “Walkie Talkie” olarak da bilinmektedir.

Binanın duvarları yerden tavana kadar camdan yapılmış olup etrafı yemyeşil bir kapalı bahçe ile çevrilmiştir. Bina içinde bahçenin yanı sıra bazı restoranlar da bulunmaktadır. Bu restoranlar ve barlar Sky Garden’da şık bir ortamda manzaranın tadını çıkararak enfes yiyecekler ve kokteyllerin tadına bakma imkanı sunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Aynı zamanda bir seyir terası olarak da değerlendirebileceğiniz Sky Garden, ziyaretçiler için hem manzaranın hem yeşil ortamın hem de yiyeceklerin tadını çıkarmak için gidilmesi gereken yerlerden biridir. Bahçeye çıkmanın ücretsiz olması ise burayı özellikle bütçesi kısıtlı olan ziyaretçiler için cazip mekanlardan biri haline getirmektedir.

  • Adres: 1, Sky Garden Walk, London EC3M 8AF, Birleşik Krallık
  • Telefon: +44 333 772 0020
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.00-23.00, Pazartesi 10.00-23.00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

75. Kensington Bahçeleri

Kensington Bahçeleri

Burası Neresi? Kral VIII. Henry tarafından 1536 yılından avlanma alanı olarak kurulmuş olan Kensington Bahçeleri, 265 dönümlük bir doğal alanı kapsamaktadır.

Neden Gitmeliyim? Hyde Park’ın bir parçası olan Kensington Bahçeleri, içerisinde Kensington Sarayı ve Albert Anıtı’nı bulunduran oldukça büyük doğayla iç içe bir alandır. Burada yapacağınız doğa gezilerinin yanı sıra kurgusal park alanları ve bazı macera noktaları sayesinde keyifli vakit geçirme şansı da bulabiliyorsunuz.

Temiz havası ve sessiz atmosferiyle hoşunuza gidecek olan bahçe içerisinde dinlenmek isterseniz Broadwalk Cafe’ye uğrayarak kahvenizi alıp, kraliyet bahçesinde özgürce dolaşmanın tadına varın!

  • Konum: London W2 2UH, Birleşik Krallık
  • Telefon: +44 300 061 2000
  • Çalışma Saatleri: 10:00 – 19:00
  • Web Sitesi
  • Yol Tarifi Al >

76. Richmond Park

Richmond Park

Burası Neresi? Richmond Park; yaban hayatının devam ettiği, Londra’daki doğal koruma alanlarından biridir.

Neden Gitmeliyim? Londra’daki kraliyet parkları arasında en büyüğü olan Richmond Park, vahşi yaşamın korunması açısından ulusal öneme sahip bir noktadır. 17. yüzyıldan beri vahşi yaşama uygun şekilde habitatın korunduğu park, sahip olduğu geyiklerle ‘’geyik parkı’’ olarak da biliniyor.

Ormanlık yolları ve açık çayırlarıyla yürüyüşlerin, bisiklet sürüşlerinin bir numaralı adresi olan Richmond Park, özellikle yaz aylarında oldukça revaçtadır. Mayıs ayı sonrasında canlanan, çiçeklenen parkta sizi şaşırtacak olaylardan biri de geyiklerle karşılaşabilmeniz. Tabi aranızda mesafe olmasına dikkat etmeniz gereken bu canlılar burada yaşamakta ve nadiren de olsa görülebilmektedir.

Aklınızda Bulunsun! Yürüyüş yerine bisikleti tercih ederseniz Parkcycle’a uğrayıp bisiklet kiralayabilirsiniz. Detaylı bilgi için tık tık.

77. Greenwich Parkı

Greenwich Parkı

Burası Neresi? Londra’da bulunan kraliyet parklarından biri olan Greenwich Park, Dünya Miras Alanı’nın parçalarından biridir.

Neden Gitmeliyim? Greenwich Parkı, Londra’daki sayısız park arasında en güzel Londra manzarasına sahip olanıdır diyebiliriz. Ağaçların arasından yükselen şehir manzarası eşliğinde yürümek isteyenler tarafından tercih edebilir. Aynı zamanda içerisinde bulunan Kraliyet Gözlemevi ve Prime Meridian’da daha fazla yeri keşfetmek isteyenlerin ziyaretine açıktır.

Aklınızda Bulunsun! Parkın tadını bir şeyler yiyip içerek çıkartmak isterseniz Pavilion Cafe’ye uğrayabilirsiniz.

  • Konum:
  • Telefon: +44 300 061 2380
  • Çalışma Saatleri: 06:00 – 19:00
  • Web Sitesi
  • Yol Tarifi Al >

78. Hampstead Heath

Hampstead Heath

Burası Neresi? Hampstead Heath, Trafgal Meydanı’na oldukça yakında bulunan şehrin en popüler açık hava alanlarından biridir. Merkez içerisinde kırsal bir kesitte yaşam olanağı sunmasıyla oldukça popülerdir.

Neden Gitmeliyim? Trafalgar Meydanı’ndan sadece birkaç mil uzaklıkta bulunan Hampstead Heath, şehrin içerisinden çok uzaklaşmadan yeşile kaçmak isteyenler için oldukça ideal. İçerisinde şehir manzarası izleyebilecek yüksek noktalar ve dinlenebileceğiniz yeterince yeşil alan olması sebebiyle ne kadar kalabalık olursa olsun insanların hepsine yetecek kadar yer bulunabiliyor. İçerisinde neler var derseniz; sayısız spor sahası, yüzme havuzu, atletizm pisti, çocuk oyun alanı ve bahçeler bulunuyor.  Bir park içerisinde bu kadar aktivite yapacak alan varken tahmin edersiniz ki canınız hiç sıkılmıyor.

Aklınızda Bulunsun! Bunlar bana yetmedi gezilecek daha fazla nokta bakıyorum derseniz Hampstead Heath içerisindeki Golders Hill Park’ı ziyaret ederek mini bir hayvanat bahçesi turuna çıkabilirsiniz.

  • Konum: Londra Şehri, Guildhall, PO Box 270, Londra, EC2P 2EJ
  • Çalışma Saatleri: 09:00 – 17:00
  • Yol Tarifi Al >

79. Dulwich Parkı

dulwich park

Burası neresi? Dukwich Park, Londra’da gezilecek ücretsiz yerler arasında bulunuyor. Southwark ilçesinde bulunan bu doğal park alanı, 72 dönümlük geniş bir alanı kaplıyor. Park, ona doğal güzelliğini veren eski tarım arazileri ve çayırlık alanlardan oluşuyor. Park içinde aynı zamanda küçük bir koşu kulübü ve Nisan ile Eylül ayları arasında faaliyet gösteren bir bowling kulübüne de ev sahipliği yapıyor.

19. yüzyılın sonlarında kurulan Dulwich Parkı, 1890 senesinde halka açıldı. Açıldığı tarihten sonra çeşitli geliştirmeler ve yenilemelerde günümüzdeki haline kavuştu. Günümüzde bu etkileyici park, özellikle yerel halkın demirbaşlarından biridir ve egzersiz, eğlence, piknik ve rekreasyon için en popüler noktaların başında geliyor.

Neden gitmeliyim? Park içinde çok sayıda spor alanı, kafe ve tekneyle gezilebilen göller bulunuyor. Bu da parkı aileniz ve arkadaşlarınızla dışarıda geçireceğiniz keyifli bir gün için ideal bir mekan haline getiriyor.

  • Adres: College Rd, London SE21 7EB, Birleşik Krallık
  • Telefon: +44 20 8693 8635
  • Ziyaret saatleri: Her gün 07.30-21.30
  • Yol tarifi al >

80. Golders Hill Park

golders hill park

Burası neresi? Golders Hill Park, II. Dünya Savaşı sırasında bombalanarak yok edilen tarihi bir evin bulunduğu bir konumda yer almaktadır. Parkın birçok etkileyici özelliği arasında bakımlı güzel bir çiçek bahçesi, küçük bir köprünün bulunduğu ördek göleti, küçük bir hayvanat bahçesi, alageyikler için ayrılmış bir alan, siyah ve beyaz kuğular için daha büyük bir gölet ve ayrıca bir de su bahçesi bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Günümüzde park, Londra’da gezmek için huzurlu ve sakin bir yer arayan yerli halkın ve turistlerin uğrak noktalarından biridir. Spor yapmak isteyenler için tenis kortları, kroket çimleri ve oyun alanının bulunduğunu da belirtmemiz gerekiyor. r

  • Adres: N End Way, London NW3 7HE, Birleşik Krallık
  • Telefon: +44 20 7332 3511
  • Ziyaret saatleri: Her gün 07.30-21.00
  • Yol tarifi al >

-Akarsular, Göller

81. Thames Nehri

Thames River Hop-on Hop-Off Tur

Burası neresi? İkonik Thames Nehri, Londra’nın göbeğinden kıvrılarak gitmektedir ve başkente gelenlerin daima göz önünde olan muhteşem bir manzara sunmaktadır. Nehir çevresinde ünlü Tower Bridge ve Parlamento Evleri, Londra Kulesi ve London Eye gibi şehrin en etkileyici binalarının çoğu da dahil olmak üzere görülmesi gereken pek çok önemli nokta bulunuyor.

Neden gitmeliyim? Londra’yı yeni ve benzersiz bir perspektiften görmek isteyenler için Thames Nehri’nde düzenlenen tekne turları muhteşem bir seçenektir. Nehirde keyifli bir akşam yemeği turu ise Londra’da romantik bir şeyler yapmak isteyen çiftler için değerlendirilmesi gereken şeylerden biridir.

-Hayvanat Bahçeleri

82. Londra Hayvanat Bahçesi

Londra Hayvanat Bahçesi

Burası Neresi? Londra Zoo, 1828 yılından beri şehrin en eski ve en büyük hayvanat bahçesi olarak hizmet vermektedir. 755 farklı hayvan türüne ev sahipliği yapması ve farklı kıtalardan birçok canlıyı bir araya getirmesiyle Londra’nın cazibe noktalarından biri.

Neden Gitmeliyim? Londra’da yapılacak şeyler listelerinin en keyifli alternatiflerinden biri de Londra Hayvanat Bahçesi’ne yapacağınız birkaç saatlik turdan geçiyor. Hayvanat bahçesinin bölümlerinden bahsetmek gerekirse; Kelebek Cenneti, Gorilla Krallığı, Afrika Kuş Safarisi, Tropik Canlılar, Akvaryum ve Çocuk Hayvanat Bahçesi bölümleri yer alıyor.

İsimlerinden de rahatlıkla hangi bölümde ne olacağını anlayabilirsiniz ancak size Çocuk Hayvanat Bahçesi kısmını detaylıca anlatmak istiyoruz. Londra seyahatinize çocuklarınızla beraber çıktıysanız onların da ilgisini çekecek şeyler tercih etmeye özen göstermelisiniz. Bu kısımda hayvanların nasıl bakıldığını yakından gören çocuklar onlarla birebir temasa geçerek zararsız canlıları elleriyle besleyebiliyorlar. Burada daha çok tavşan, koyun, salyangoz gibi zararsız canlılar yer alırken birebir temas sayesinde hayvan korkusu olan çocukların bu fobilerini aşmalarını sağlayabilirsiniz.

Çocukların ve yetişkinlerin en sevdiği bölümlerden biri de uçamayan kuşlar olarak bilinen Penguenlerin olduğu kısımdır. Kendiniz ve çocuklar için dolu dolu bir gün geçirmek isterseniz Londra Hayvanat Bahçesi’ni ziyaret edebilir, hiç gitmediğiniz kıtalarda yaşayan canlıları güvenli bir şekilde görmenin keyfini çıkartabilirsiniz.

Aklınızda Bulunsun! Bilet Fiyatları oldukça yüksek olmakla beraber tasarruflu gezi kartlarının çoğu Londra Zoo’yu ücretsiz gezmenize olanak sağlıyor.

-Botanik Bahçeler

83. Royal Botanic Gardens (Kew Gardens)

Royal Botanic Gardens

Burası Neresi? Dünyanın en büyük ve en çeşitli botanik bahçesi olma özelliğine sahip Kew Gardens, 1759 yılında kurulmuş olup farklı iklim bölgelerinden örnekleri bünyesinde barındırmaktadır. Aynı zamanda Kraliyet Ailesi Botanik Bahçeleri, sahip olduğu özellikleri sayesinde UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilmiştir.

Neden Gitmeliyim? Doğa yaşamının tüm ayrıntılarına yer veren, kurulduğu zamandan günümüze gelişerek gelmiş muhteşem bir merkez… Tüm dünya devletleri tarafından desteklenen Kraliyet Botanik Bahçesi, neredeyse tüm bitki ve mantar türlerinin korunduğu, saklandığı bir alandır. Royal Botanic Gardens içerisinde; Botanik Bahçe, Göller, Japon Bahçesi, Çocuk Bahçesi, Minka Evi, Büyük Pagoda ve Büyük Yürüyüş Bölgesi bulunuyor.

Çok fazla bölüme sahip olan bahçelerin hepsini ziyaret edebiliyor, pembe Japon çiçeklerinden tutun da et yiyen bitkilere kadar daha önce görmediğiniz tüm bitki türlerini keşfedebiliyorsunuz. Büyüklüğü ve çeşitliliğiyle nam salmış olan bahçeler anlatmakla bitmez, siz en iyisi gidip yakından ziyaret edip sonrasında yorumlarınızı bizlerle paylaşın.

İpucu: Bahçelerin içerisinde lisanslı ürünlerin satıldığı hediyelik eşya dükkanlarından bir şeyler alabilirsiniz.

Aklınızda Bulunsun! Bahçelerin yılın her günü açık olmakla beraber sadece Noel zamanı olarak bilinen 24-25 Aralık günleri hizmet vermemektedir.

*Londra’da Yapılacak Şeyler

Sanıyoruz ki bu şehir geceden gündüze kendini yeniliyor ve sürekli gezilecek, görülecek şeyler eklenmeye devam ediyor. Keşfetmeye doyamadığımız şehrin Victoria Dönemi’nden kalan binalarından tutunda Londra’nın meşhur kırmızı telefon kulübelerine kadar keşfedilecek çok fazla yer bulunmakta. Bunların bir kısmından aşağıda bahsedeceğimiz gibi daha fazlası için Londra’da Bedava Yapılacak Şeyler yazımız da sizleri bekliyor.

-Turlar&Geziler

84. Wembley Stadyumu Turu

Wembley Stadyumu Turu

Burası Neresi? Wembley Stadyumu, Nou Camp Stadyumu’ndan sonra 90.000 kişilik kapasitesiyle Avrupa’nın en büyük stadyumudur. İngiltere’deki tüm önemli maçlar ve büyük çaplı konserler bu stadyumda gerçekleşmektedir.

Neden Gitmeliyim? Bir futbol hayranıysanız bulunduğunuz süre içerisinde İngiltere milli futbol takımının maçlarını izlemek için veya Londra’daki konserlere katılmak için bu devasa stadyuma bir bilet alabilirsiniz. Güncel tüm olayların ve önemli etkinliklerin düzenlediği stadyum her şeyden önce büyüklüğüyle görenleri etkiliyor. Stadyumun resmî web sitesinden etkinlikleri takip edebilirken, sportif faaliyetler yanı sıra Wembley Stadyumu turlarına katılarak kutsal çimlerde yürüyebilir, İngiltere Milli Takımı’nın soyunma odasını görebilirsiniz. 🙂

85. Harry Potter Stüdyo Turu

Harry Potter Stüdyo Turu

Neden Gitmeliyim? Harry Potter’ın kitaplarını okuyup filmlerini izlediyseniz bu zehri artık vücudunuzdan atamazsınız… Anlatmaya kelimelerin yetmeyeceği bu tutkunun sahne arkasını merak ediyorsanız Londra turları arasında gidebileceğiniz en eğlenceli olanlarından biri de Harry Potter Stüdyo Turu’dur.

Hogwarts’a yapacağınız bu yolculukla Diagon Sokağı’nda dolaşıp, Yasak Orman’da etkileyici bir keşfe çıkıyorsunuz. Her şeyin başladığı bu stüdyoyu gezerek film yapımcıların gözünden sahneleri birebir görüp o anları tekrardan yaşayabilirsiniz.Hayal gücünün sınırlarını zorlayan Harry Potter serisini yerinde hissetmek için Worner Bros. Stüdyo turunu asla es geçmeyin!

86. Thames River Hop-on Hop-Off Tur

Thames River Hop-on Hop-Off Tur

Neden Gitmeliyim? Londra’ya hızlı bir bakış atmak için meşhur Thames Nehri’nde gerçekleştirilen turlarda yerinizi ayırtın. Tek seferde şehri gezmenin en kolay yolu olan tekne turlarıyla başkenti keşfedebiliyorsunuz.

Tur içerisinde görülecek yerler arasında; London Eye, Bankside Piers, Big Ben, Buckhingham Sarayı, Tower Bridge, Covent Garden, Liecester Meydanı, Soho, Westminster İskelesi, London Eye Pier, Tower Pier, Greenwich İskelesi bulunuyor. Londra gezilecek yerler listesindeki birçok yerin içerisinde bulunduğu tur sayesinde gezerken aynı zamanda mekanların tarihçelerini de dinlemiş oluyor ve muhteşem Thames’in tadını çıkartabiliyorsunuz.

Tasarruf İpucu: Hop-On Hop-Off Turda London Exlorer Pass kart kullanarak %40 tasarruf sağlayabilirsiniz.

87. Windsor, Stonehenge ve Bath Günü

Windsor, Stonehenge ve Bath Günü

Neden Gitmeliyim? Londra yakınında gezilecek yerler arıyorsanız en popüler turlar arasında Windsor,Bath ve Stonehenge turu bulunuyor. Çoğunlukla günübirlik olarak gerçekleştirilen turun detaylarını aşağıdan inceleyebilirsiniz.

  • Bath’ta hamam şehrini ve Roma Hamamları’nı keşfedin,
  • Windsor Kalesi’ni ve St George’s Şapeli’ni gezin,
  • Stonehenge’in Neolitik Çağ’dan kalma taşlarını görün
  • İngilizce rehber eşliğinde günü birlik gezi deneyimi

*Windsor, Bath ve Stonehenge turu hakkında detaylı bilgi

*Londra’da Çocukla Gezilecek Yerler

Şehri keşfederken yalnız olmayacağınızı düşünerek genç yaş gruplarına daha fazla kitap eden noktaları Londra’da Çocukların Görmesi Gereken Yerler listemizde derledik. Bu yazımıza ek olarak keşfedebileceğiniz nacizane birkaç önerimize de aşağıdan ulaşabilirsiniz…

-Akvaryumlar

88. Sea Life Centre London Akvaryum

Sea Life Centre London Akvaryum

Burası Neresi? Sea Life Centre, Londra’da denizlerin büyülü dünyasına yapılan bir yolculuktur. Köpekbalıkları, ahtapotlar, penguenler ve çok daha fazla su canlısının evi olup, cam geçitler sayesinde rahatlıkla görmenize olanak sağlıyor.

Neden Gitmeliyim? Londra’da yapılacak şeyler arasına eklenebilecek en eğlenceli ve bir o kadar keşfetmeye yönelik bir gezi noktası. Kutuplardan sıcak sulara kadar farklı sularda hayatlarına devam eden birçok canlı tek bir çatı altında… Sea Life içerisinde neler göreceğiz derseniz; Kum Köpekbalıkları, su yılanları, piranhalar, timsahlar diye ufak bir spoiler verelim. Bunlar daha başlangıç diyoruz ve devamında neler olduğunu görmek isteyenler için hemen aşağıdaki web sitesinden bilet almanızı öneriyoruz.

Aklınızda Bulunsun! Sea Life’ın en keyifli kısmı, Köpekbalığı Yürüyüşü kısmına gidip ayaklarınızın altından geçen köpekbalıklarının keyfini çıkartmaktır.

89. Horniman Akvaryumu

horniman aquarium

Burası neresi? Viktorya döneminin harika eklektik akvaryum örneklerinden olan akvaryum, Horniman Müzesi’nin bodrum katında yer alıyor. Viktorya döneminde deniz canlılarının cam vitrinlerde canlı tutulabileceğinin keşfedilmesinin ardından moda bir hobi haline gelen akvaryumlar, yüksek bakım maliyetleri nedeniyle yavaş yavaş popülerliğini yitirmesine karşın, Horniman Akvaryumu dikkate değer bir istisna olarak varlığını devam ettirmiştir.

Horniman Müzesi, 1907 yılında denizaltı dünyasını halka sergilemek amacıyla bir dizi tank inşa ederek bodrum katında yaşayan bir müze oluşturdu. Başta büyük denizanası kolonileri olmak üzere sualtının birçok etkileyici ev sahibini bu akvaryumda, doğal ortamı içinde gözlemlemek mümkün olmaktadır.

Neden gitmeliyim? Burada denizaltı dünyasına meraklı kişiler için her an görülmeyi hak eden bir şeylere denk gelmek mümkündür. Bir deniz anemonunun gerçeküstülüğünü ya da bir deniz yosunu sapına tırmanmış bir deniz atınının muhteşem görüntüsünü izlemek ziyaretçiler için unutamayacakları bir deneyimdir. Küçük olmasına karşın harika bir yer olan Horniman Akvaryum, özellikle çocuklu aileler için Londra’da gidilmesi gereken yerler arasında bulunmaktadır.

  • Adres: 100 London Rd, London SE23 3PQ, Birleşik Krallık
  • Telefon: +44 20 8699 1872
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-18.00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

-Eğlence Parkları

90. Thorpe Park

thorpe park

Burası neresi? Gençlere olduğu kadar daha yaşlı kişilere de hitap eden Thorpe Tema Parkı, dünyadaki en çılgın roller-costerlar’dan bazılarına ev sahipliği yapıyor.

Parka geldiğinizde, Korku temalı SAW – The Ride deneyimini yaşayabilir ya da Nemesis Inferno’nun kıvrımlı yollarına sıkı tutumaya çalışabilirsiniz. Birleşik Krallık’ın en hızlı hız treni Stealth de deneyimlenmesi gereken şeyler arasında bulunuyor. İyi bir korku deneyimi yaşamak isteyenler için Labirent, Hayalet Tren ve Yürüyüyen Ölüler gibi seçenekler de bulunuyor.

Neden gitmeliyim? Bütün ailenin birlikte eğlenebileceği Thorpe Park, hızlı ve ekstrem yolculukları sevenleri hayal kırıklığına uğratmayacak keyifli bir tema parktır.

  • Adres: Staines Rd, Chertsey KT16 8PN, Birleşik Krallık
  • Telefon: +44 1932 577131
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi-Perşembe 10.00-17.00, Cuma ve Pazar 10.00-18.00, Cumartesi 10.00-19.00, Salı kapalı.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

91. Londra Zindanları (London Dungeon)

Londra Zindanları

Burası Neresi? Londra’da ürkütücü tarihsel olayları canlı aktörlerle canlandıran kara mizah sunan bir eğlence alanıdır.

Neden Gitmeliyim? Londra gezinize biraz aksiyon katmak isterseniz farklı, ürkütücü ve esrarengiz olayların canlı aktörlerle ele alındığı London Dungeon’u tercih edebilirsiniz. Londra’da 1000 yıllık eski korku hikayelerinin modern anlatımlar ve canlandırmalarla eve alınması sebebiyle yeni gibi hissedip, yaşayabiliyorsunuz. Korkunç temalar hoşunuza gidiyorsa bir saatlik bu deneyime kesinlikle dahil olun!

Aklınızda Bulunsun! Bu muhteşem deneyime dahil olabilmek için İngilizcenizin iyi derecede olması gerekiyor çünkü tüm olay akışı İngilizce anlatıldığı için anlamakta güçlük çekerseniz, olaya dahil olamayabilirsiniz.

92. Shrek’s Adventure London

shreks adventure london

Burası neresi? Shrek ve arkadaşlarının eğlenceli dünyasına davet eden mekan, fantastik tur, Shrek filmlerinden kahkaha dolu 10 canlı gösteri ve klasik büyüleyici hikaye anlatımı gibi deneyimler yaşanmasına olanak tanıyor. Resmi olarak bir yaş sınırı olmayan ancak özellikle çocuklar için muhteşem bir deneyim olan tematik park, 4D sürüş, dramatik özel efektler ve olağanüstü Dreamwork animasyonyla birleşerek unutulmaz anlar yaşatmaktadır.

Neden gitmeliyim? Kusursuz bir set tasarımıyla mekanda bir hikayeden diğerine keyifli bir şekilde geçiş yapabileceksiniz. Kurgunun her aşamasında sizi beklenmedik bir şey bekliyor olacak ve bu da özellikle çocukların Londra’da unutamayacakları eğlenceli zamanlar geçirmesini sağlamaktadır.

  • Adres: Riverside Building, County Hall, Westminster Bridge Rd, London SE1 7PB, Birleşik Krallık
  • Telefon: +44 20 7967 8027
  • Ziyaret saatleri: Hafta içi 10.00-15.00, Cumartesi-Pazar 10.00-16.00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

93. Alton Kuleleri

alton kuleleri

Burası neresi? Alton Towers, Staffordshire’in merkezinde, 3,7 km²’lik alanı kapsayan Birleşik Krallık’ın en büyük tema parkıdır. 4 Nisan 1980 tarihinde bir tema park haline gelen Alton Towers, yaklaşık 40 yıldır her yaz açılmaktadır ve hem yerli hem de yabancı ziyaretçiler arasında oldukça popüler noktalardan biridir.

Disneyland’dan ilham alan Alton Towers, çeşitli fantastik etkinliklere ev sahipliği yapacak şekilde tasarlanmıştır. İngiltere’nin ilk çift döngülü hızlı treni, Korsan Gemisi, Cine 2000 ve Yaban Hayatı Müzesi, ilk açıldığından beri Alton Towers’in önemli kısımlarından olmuştur. Özellikle Karayip temalı su parkı, ziyaretçiler için mutlaka görülmesi gereken yerler arasında bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Hem çocuklara hem de yetişkinlere yönelik 20 eğlence mekanına ev sahipliği yapan Alton Towers, ziyaretçilerine adrenalin dol muhteşem anılar biriktirme olanağı sunmaktadır. Alton Towers Hotel ise konaklamak için mekan arayanlar için muhteşem bir seçenektir ve buradaki ücretsiz gece eğencesi kesinlikle katılmaya değerdir.

  • Adres: Farley Ln, Alton, Stoke-on-Trent ST10 4DB, Birleşik Krallık
  • Telefon: +44 1538 704096
  • Ziyaret saatleri: Cuma-Pazar 10.00-18.00, Pazartesi-Perşembe 10.00-17.00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

94. Kidzania Londra

Kidzania

Burası neresi? Westfield Londra’da bulunan bu interaktif dünya özellikle 4-14 yaş arasındaki çocuklar için Londra’da gidilecek harika yerler arasında bulunmaktadır. Çocuklar buraya geldiklerinde bir otel işletmeyi ya da bir sağlık kuruluşunda görevli olmayı tercih edebilir. “Kidzos” adı verilen paralarla, kendi paralarını yöneterek finansal okuryazarlığın temellerini de öğrenebilirler.

Kidzania’nın arkasındaki temel değerler, ilgi çekici platformları aracılığıyla çocuklar arasında farkındalığı, değişimi, liderliği ve çeşitli küresel ve ahlaki değerleri tanımaya teşvik etmektedir. Bunu da layıkıyla başardığını söylememiz mümkündür. Çocuklara, şehirde 4 saat boyunca katıldıkları uygulamalı etkinlikler sayesinde ihtiyaç duydukları güven ve yaratıcılık aşılanmaktadır.

Neden gitmeliyim? Kidzania Londra, gerçek hayattaki durumları taklit ederek çocukları dünya hakkında güçlendirmeyi ve eğitmeyi amaçlamaktadır. Adeta bir minyatür şehir olan Kidzania Londra’ya gelen minik ziyaretçiler rol yapma etkinlikleriyle hem eğlenebilmekte hem de öğrenebilmektedir.

  • Adres: 1 Ariel Way, London W12 7GA, Birleşik Krallık
  • Telefon: +44 330 131 3333
  • Ziyaret saatleri: Cumartesi-Pazar 10.00-19.00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

95. LEGOLAND Windsor Tatil Köyü

Legoland

Burası neresi? Legoland, Londra’daki en popüler tema parklardan biridir ve bütün aile bireyleri için eğlenecek bir şeyler sunmaktadır. Legoland Tatil Köyü içinde bulunan 55’ten fazla atraksiyon, eğlence, kaydırak ve macera alanlarının yanı sıra, tamamen Lego temalı iki otelle burası, Londra’da kaçırılmayacak mükemmel bir aile destinasyonudur.

Tatil köyünü ziyaret edenler bir Lego ejderhasıyla büyülü ormanlarda uçup, Lego City Derin Deniz macerasıyla gizli su altı dünyalarını keşfedebilmektedir. Ya da heyecan dolu Gökyüzü Aslanı’na binip, Hydra’nın mücadelesinde yoluna devam edebilmektedir. Ziyaretçiler aynı zamanda Duplo Valley Tiyatrosu’nda Lego Ninjago 4D filmleri ve canlı kuklalarin dahil olduğu heyecan verici bir gösteri izleyebilmektedir.

Neden gitmeliyim? Özellikle 2-12 yaş arası çocuklar için Londra’da geçireceğiniz süre boyunca belki de ziyaret edilebilecek en eğlenceli yerin Legoland Tatil Köyü olacağını söyleyebiliriz. Otelde konakladığınız taktirde küçük misafirler için bu ziyareti çok daha eğlenceli bir hale dönüştüren mükemmel bir Lego pijama partisi de burasını cazip kılmaktadır.

  • Adres: Winkfield Rd, Windsor SL4 4AY, Birleşik Krallık
  • Telefon: +44 1753 626416
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-17.00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

96. Prenses Diana Anıt Oyun Alanı

prenses diana anit oyun alanı

Burası neresi? Adından da anlaşılacağı gibi, Prenses Diana Anıt Oyun Alanı, 2000 senesinde Prenses Diana’nın ölümünün ardından, prensese adınmış bir anıt parktır. Anıt park, Kensington ve Chelsea Kraliyet ilçesinde bulunmaktadır.

Anıt oyun alanı, hazırdaki Peter Pan oyun alanı içinde inşa edilmiştir ancak ondan daha sofistikedir. Ücretsiz olan bu park her yıl 1 milyondan fazla kişi tarafından ziyaret edilmektedir. Su parkı, Korsan Gemisi, Peter Pan oyun alanları parkın en dikkat çekici noktaları arasında bulunmaktadır. Park içinde aynı zamanda ilginç müzik aletleri de çocukların ilgisini çekmektedir.

Neden gitmeliyim? Burası siz çevredeki bahçelerde tembellik yaparken çocuklarını oyun oynamaya götürebileceğiniz, Londra’nın en meşhur turistik yerlerinden biridir. Bu nedenle parkta gündüz vakitlerinde çok sayıda yerli halkın yanı sıra turistler de görülebilmektedir.

  • Adres: Kensington Gardens, Broad Walk, London W2 4RU, Birleşik Krallık
  • Telefon: +44 300 061 2001
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-18.45
  • Yol tarifi al >

97. Chessington World of Adventures Resort

chessington

Burası neresi? Chessington’da, sadece çocuklar değil, her yaş grubundan insana hitap eden çok sayıda muhteşem atraksiyon bulunmaktadır. Yetişkinler için hızlı ve korkutucu sürüşler, küçük çocuklar için ise daha yumuşak sürüşler mevcuttur.

Dileyen ziyaretçiler safari tarzında bir deneyim yaşamak için hayvanat bahçesini ziyaret edebilmektedir. Burada ziyaretçiler Asya aslanları, kapibaralar, zürafalar ve çok daha fazlasını görme şansını yakalamaktadır. Park içinde aynı zamanda yeme içme ve konaklama seçenekleri de bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Chessington World of Adventures, bütün aile bireyleri için görülecek onlarce şeyi ve eğlenceli oyuncakları, aynı zamanda hayvanat bahçesiyle Londra’nın çocuklarla gidilecek en güzel yerleri arasında bulunmaktadır.

  • Adres: Chessington KT9 2NE, Birleşik Krallık
  • Telefon: +44 1372 731657
  • Ziyaret saatleri: Hafta içi 10.00-17.00, Hafta Sonu 10.00-18.00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

*Londra Gece Hayatı

Londra güneş tepedeyken nasıl güzelse, batmaya başladığında da ziyaretçilerine farklı bir yönünü gösteriyor.. Müziğin hiç durmadığı, içki ve dans eşliğinde sabaha kadar devam eden eğlence istiyorsanız Londra Gece Hayatı içeriğimizde tüm detayları keşfedebilirsiniz. Bu arada her tarza ve zevke yönelik gece hayatı mekanlarını merak ediyorsanız, yazımızı okumaya devam edelim.

98. Camden Town

Camden Town

Burası Neresi? Londra’nın büyük merkezlerinden biri olan Camden Town, şehrin turizm ve eğlence merkezi olarak bilinmektedir. Sokaklarında canlılığın hiç bitmediği bu nokta, sürekli bir hareketlilik ve tüketime ev sahipliği yapıyor.

Neden Giymeliyim? 1700’lü yıllardan beri şehrin en popüler turistik bölgelerinden olan Camden Town’u yansıtacak kelimeleri bulmak oldukça zor… Hem uçuk görüntüsüyle dikkat çeken binaları bir taraftan farklı türden müzik türleri çalarken diğer yandan muhteşem yemek kokuları ve barlara ev sahipliği yapan şehirde aranan her şeyi bulabileceğiniz bir noktadır.

Sokaklarında ot ve uyuşturucunun alenen satıldığı bu caddede yapabileceğiniz şeylerden ilki muhteşem bir yemek yemek olabilir. İngiltere mutfağının geleneksel yemekleri sunulduğu gibi farklı dünya mutfaklarından örnekler sunan Daphne Restoran önerilerimizin başında geliyor.

Lezzet dolu bir yemeğin ardından Camden Town’da yapılacak şeyler arasında canlı müziğin tadını çıkartmak oluyor. Çok fazla bara ev sahipliği yapan bu noktada her türden müziği dinleyebileceğiniz mekan bulabilirsiniz. Buranın en meşhur türlerinden olan Caz müziği dinleyebileceğiniz Jazz Cafe’yi tercih etmenizi öneririz. Tabi yemek ve canlı müziğin büyüsü size yetmediyse Regent’s Kanalı yakınında bulunan bu caddeden hemen bir tekne turunda yerinizi ayırtarak, turla birlikte etrafı gezme şansını yakalayabilirsiniz.

Ayrıca Camden Town açık hava pazarlarına ev sahipliği yapan, uygun fiyatlı alışveriş noktalarının da merkezidir. Electric Ballroom, İnverness Street Market,Camden Market ve Stables Market özellikle kıyafet ürünlerinin ağırlıkta olduğu uygun fiyatlı birçok eşyanın satıldığı ferah alışveriş noktalarıdır. Hazır buradayken İngiltere’den hediyelik eşya alıp sevdiklerinizi mutlu edebilirsiniz. 🙂

99. The Hippodrome Casino London

The Hippodrome Casino London

Burası Neresi? İngiltere’nin en büyük ve uluslararası kumarhanesidir.

Neden Gitmeliyim? Londra gece hayatı içerisinde gece kulübü ve canlı müzik mekanları ne kadar popülerse, kumarhaneler de bir o kadar revaçtadır. Bu guilty pleasure tutkunları için Londra’da gidilebilecek en iyi mekân Hippodrome isimli ödüllü mekandır. Dört katlı büyük bir binada hizmet vermekle beraber bu bina içerisinde; kabera ve müzik odaları, bar ve restoran kısımları da yer almaktadır.

Şık akşam yemekleri, tiyatro seyirleri için de ziyaret ediliyor ancak en yoğun kısım her akşam neredeyse dolu olan kumarhane kısmında yaşanıyor. Londra gecelerinin tadını çıkartmak ve şehrin en büyük gazinosunda eğlenceli saatler geçirmek isterseniz, 24 saat açık olması ve ücretsiz giriş imkanıyla Hipodrome’u ziyaret edebilirsiniz. Ancak saatin nasıl geçtiğinin farkına varamayıp tüm paranızı kaybetmemeye dikkat edin! 🙂

  • Konum: Cranbourn St, Leicester Square, West End, London, Birleşik Krallık
  • Telefon: +44 20 7769 8888
  • Ziyaret saatleri: 24 saat açık
  • Giriş ücretsizdir.
  • Web Sitesi
  • Yol Tarifi Al >

100. Cirque Le Soir

Cirque Le Soir

Neden Gitmeliyim? Londra’nın seçkin gece kulüpleri arasında yer alan Cirque Le Soir, göz alıcı teması ve eğlenceleri sayesinde adından sıklıkla bahsettiriyor. İngiltere gece hayatı dendiğinde akla gelen ilk noktalardan olmasının asıl sebebi şüphesiz ki etkileyici dans performansları ve mistik atmosferidir. Cuma-Cumartesi günü yoğunlaşan gece kulübünde, sıra dışı ve alışılmadık bir eğlence isteyenlerin hiç düşünmeden ziyaret edebileceği mekanlar arasında. Dilerseniz mekanda VIP kısım için önceden masa ayırtabiliyorsunuz.

Aklınızda Bulunsun! Kulübe girişler 23:00’dan önce kadınlara ücretsiz, sonrasındaise belli bir giriş ücreti bulunuyor. Ayrıca kimliksiz kimse içeri alınmamaktadır!

  • Konum: 15-21 Ganton St, Soho, London W1F 9BN, Birleşik Krallık
  • Telefon: +44 20 7287 8001
  • Çalışma Saatleri: 20:30 – 03:00
  • Web Sitesi
  • Yol Tarifi Al >

101. Ronnie Scott Jazz Club

Ronnie Scott

Burası Neresi? İngiliz cazının evi haline gelmiş, 1959 yılından beri hizmet veren bir caz kulübüdür.

Neden Gitmeliyim? Ronnie Scott Jazz Kulübü, İngiltere’nin sembolü haline gelmiş dünyanın saygın caz kulüpleri arasında yer almaktadır. Çoğu tarihi caz sanatçısı burada performans sergilemiş olup, kulüp Londra Soho’da hala hizmet vermektedir.

Stan Getz, Buddy Rich ve Donald Byrd gibi ünlü müzisyenlerin sahne aldığı kulüpte, ünlü Jimi Hendrix de son halka açık performansını sergilemiştir. Caz müziğe en büyük katkıyı sağlayan 12 mekân arasında gösterilen ve ödül alan bu mekan, Londra’da caz müziğe doymak isteyenlerin kesinlikle gitmesi gereken mekanlar arasında yer alıyor.

*Alışveriş Noktaları

Londra alışveriş sevenler için adeta yeryüzündeki cennet… Ucuz ürünlerden pahalı markalara her zevke ve bütçeye uygun sokakları sayesinde kendinize uygun yeri belirleyerek, alışverişe başlayabilirsiniz. Tüm bütçelere uygun birkaç alışveriş noktasına aşağıdan ulaşabilir, daha fazlası için Londra’da Alışveriş Nereden Yapılır? yazımıza göz atabilirsiniz.

-Caddeler / AVM

102. Carnaby Caddesi

Carnaby Caddesi

Burası Neresi? İngiltere’de modanın kalbinin attığı, ünlü tasarımcıların mağazalarına ev sahipliği yapan bir alışveriş caddesidir Carnaby Caddesi. 1966 yılından beri moda mağazalarının bulunduğu sokak, sadece yayalara açık bir noktadır.

Neden Gitmeliyim? Dünya modasına yön veren mağazalardan özgün sanatçıların butiklerine kadar her yaşam ve giyim tarzına uygun ürünü Carnaby Caddesi üzerinde bulabiliyorsunuz. Alışveriş tutkunu veya modayı takip etmeyi seviyorsanız bu cadde üzerinde; END, Filson,Shinola, Levi’s Vintage ve Paul Smith Soho gibi ikonik mağazalardan ilham alabilirsiniz. Tabi bu İngiltere bazlı mağazaların yanı sıra modanın hızlı giyim öncüleri Zara, Adidas gibi global markalarda burada yerlerini almış bulunuyor.

Sadece giyim üzerine değil yeme içme açısından da 30 farklı mutfağa ait restoran burada yer alıyor. Yani canınız hangi dünya mutfağını çekerse hemen ulaşabiliyorsunuz. Birkaç şık restoran önerisi isterseniz; Ada Poke, Soho Grind ve Dishoom’u farklı mutfaklardan kesitler sunmasıyla ön plana çıkartıyoruz. Londra’da alışveriş ve keyifli bir gün için Carnaby Caddesi tercih edilebilir.

103. Covent Garden

Covent Garden

Burası Neresi? Londra’nın West End bölgesinde bulunan Covent Garden, içerisinde tiyatro merkezinden alışveriş noktalarına kadar birbirinden farklı birçok noktayı barındırmaktadır. Burası restoranlarla mağazaların harika bir karışımı durumundadır.

Neden Gitmeliyim? Şehir içerisinde bir başka şehir gibi düşünebileceğiniz bu alan içerisinde yapılacak o kadar çok şey var ki belki tüm gününüzü buraya ayırmak isteyebilirsiniz. Covent Garden içerisinde ziyaret etmenizi önerdiğimiz yerlerden ilki butik dükkanları ve indie pazarlarıyla meşhur Apple Market’dir. Ayrıca ikonik Moon Moomin Mağazası’nın da bulunduğu bu market farklı tasarımları ev sahipliği yapmasıyla bölgenin en dikkat çeken alanlarından biri.

Aynı zamanda buranın en çok ziyaretçi alan noktalarından biri de Neal’s Yard oluyor. Neal Street içerisinde yer alan dükkanlar, minik butikler ve bohem kafeler bu tarzın sevenlerini kendine aşık edecek güzellikte. İngiliz çayını tadabileceğiniz çokça kafenin yer aldığı Neal Street’e aynı zamanda Londra’nın en lezzetli yemeklerini deneyebileceğiniz restoranlar da revaçta.

Gezi ve yemek dışında Covent Garden’da gezilecek yerler arasında; Kraliyet Opera Binası, Ulaşım Müzesi ve Jubilee Market bulunuyor. Tiyatro gösterilerinden leziz kokteyller sunan barlara kadar aradığınız her şeyi tek bir noktaya toplamış olan Covent Garden, Londra gezilecek yerler listelerinin en olmazsa olmazı ve en keyifli noktası! Muhteşem fotoğraflar çekilebileceğiniz, yeni bir dünyaya adım atabileceğiniz bu açık hava gezi mekanına uğramadan Londra gezinizi tamamlamış sayılmazsınız.

Aklınızda Bulunsun! Farklı lezzetlere açıksanız Blame Gloria’ya uğrayıp, baharatlı armutlu kokteyllerinin tadına bakmanızı öneriyoruz.

104. Oxford Caddesi

Oxford Caddesi

Burası Neresi? Londra’nın ve dünyanın ne büyük caddesi olma özelliğine sahip, 1,5 mil uzunluğundaki Oxford Street, sayısız alışveriş ve tüketim noktasıyla ziyaretçilerine hizmet sunuyor.

Neden Gitmeliyim? Cadde üzerinde teknolojik mağazalardan giyim mağazalarına, kafelerden restoranlara kadar aradığınız her şeyi bulabileceğiniz 90’dan fazla mağazaya ev sahipliği yapmakta. Dünyaca ünlü giyim markalarının mağazalarının yer aldığı bu cadde üzerinde; TopShop, GAP, River Island ve X gibi markalardan alışveriş yapabilir ve hediye konusunda kararsız kaldıysanız kesinlikle bu cadde üzerinde bir şeyler bulabilirsiniz.

Gezmek kadar keyifli olan bir diğer konuysa yiyeceğiniz enfes İngiltere yemekleri… Meşhur İngiliz kahvaltısından tutun da şık bir akşam yemeğine kadar geniş bir restoran seçeneği bulunan caddede otel veya daha butik kafelerde bir şeyler yiyerek günü sonlandırabilirsiniz.

Aklınızda Bulunsun! Burası sadece mağazalarla kalabalık olmamakla beraber hafta sonları öğlen saatleri insan kalabalığına da sahne olmaktadır. Gitmek istediğinizde erken saatleri veya hafta içi günleri tercih etmenizi öneriyoruz.

105. Çin Mahallesi

Çin Mahallesi Londra

Burası Neresi? Soho merkezinde bulunan Çin Mahallesi, İngilizce ismiyle Chinatown, Avrupa’nın en yoğun ikinci sokağıdır.

Neden Gitmeliyim? Çin’e dair her şeyi bulabileceğiniz, uygun fiyatlı, harika bir turistik sokaktır burası. Lokantalarından alışveriş mağazalarına kadar her noktası size Çin’i hatırlatacak olan sokak Avrupa’nın ortasında Asya rüzgarları hissetmenize sebep oluyor. Peki, burada neler yapabiliriz? Çin Mahallesi’nde ne meşhur? Diye merak ediyorsanız hemen cevaplayalım.

Burada yapılacakların başında Çin lokantalarından birine uğrayıp Asya mutfağının enfes yemeklerinin tadına bakmak olacak. Dikkatinizi çekelim ki sadece Çin’in geleneksel yemekleri demiyoruz, burada tüm Asya mutfağını tadabileceğiniz restoranlar mevcut. Aralarında lezzetiyle en meşhur olanı Four Seasons’tur ve fiyatların makul olmasıyla da tercih edilmektedir.

Çinli denizcilerin bu şehirdeki ilk yerleşim yeri olan adını da buradan alan Chinatown’u gezerken, eve dönmeden önce hediyelik eşya alabileceğiniz daha ucuz bir yer bulamayacağınızı da belirtelim. 🙂

İpucu: Hafta sonu normalde daha kalabalık olduğunu unutmayın ve ziyaret gününüzü buna göre ayarlayın.

106. Mayfair

Mayfair

Burası Neresi? Londra’nın en tanınmış ve seçkin bölgesidir. Mücevherat, antika eşyalar gibi alışveriş ürünlerinden seçkin restoran ve kulüplere uzanan, şık mimarisiyle dikkat çeken bir noktadır.

Neden Gitmeliyim? Londra’da ucuz alışveriş adreslerinden bahsetmiştik, Mayfair ise Londra’da şıklık ve lüks arayanlar için bir numaralı adres oluyor. Otellerden restoranlara her şeyin en üst seviyede lüks olduğu Mayfair, Londra’nın diğer bölgelerine göre çok daha fazla seçenek ve kalite sunmaktadır. Özellikle sahip olduğu restoranlarla tüm dünya mutfaklarının en iyilerini burada yiyebileceğinizi iddia ediyoruz.

Mayfair’in şık restoranlarında damağınızı şenlendirmek isterseniz; Ritz Restoran ve NAC Restoran İngiltere ve Avrupa mutfağı yemekleri için tercih edilebilir. Daha aperatif, deniz mahsülü ağırlıklı bir menü içinde Oyster Bar and Grill’i tercih edebilirsiniz. Yemek faslında olduğu kadar iddialı olunan bir diğer konuysa Mayfair’de gece hayatıdır.

Bar ve gece kulüplerin seçkin konsepti ve seçkin üyeleriyle şehrin en iyi mekanlarına ev sahipliği yapıyor. 2017 yılında en iyi kulüp ödülünü kazanmış olan Tape Club burada yer alırken, iç tasarımının şıklığını müzik konusundaki zevkli seçimleriyle birleştiriyor. Londra’nın elit takımıyla aynı mekanlarda bulunmak isterseniz gezi, yemek ve eğlence mekanlarınızı Mayfair bölgesinde seçmeniz yeterli olacaktır. 🙂

107. Soho

Soho

Neden Gitmeliyim? İstanbul için Taksim, Ankara için Kızılay ne anlama geliyorsa, Londra için de Soho aynen böyledir. Örneklerimizden anlayacağınız gibi şehrin merkezi ve en bilindik konumuna sahip olan Soho Meydanı, Londra’da şu ana kadar saydığımız tüm kategorilerin merkezi sayılıyor aslında.

Alışveriş yapmak isteyen, barlarda sabahlamak isteyen, restoranlarda yeni lezzetler keşfetmek isteyen, tiyatro seyretmek isteyen, gezmek isteyen yani Londralıların ve turistlerin aradığı her şeyi bulabileceği yerdir. Sırasıyla her yeri anlatmak oldukça zor olacaktır ancak isim isim bahsetmek gerekirse başlıca gezi noktalarından başlayalım

Soho gezilecek yerler dendiğinde akla ilk olarak alışveriş geliyor. Modanın öncü markalarının yer aldığı şehirde birden fazla alışveriş caddesi bulunuyor. Bunları Londra’da alışveriş kategorimizde detaylı incelediğimiz; Carnaby,Refent ve Oxford Caddelesi‘dir. Tabi gezi noktaları kadar gece hayatının da kalbinin attığı Soho’da özellikle eşcinsel barlar baya revaçtadır. Burada eğlenceler daha farklı olduğu için önyargılı davranmayıp ziyaret etmenizi öneriyoruz. Ku Bar ve G-A-Y Bar Soho’da farklı eğlencenin adresi oluyor.

*İngiltere gezilecek yerler listeniz biliyoruz ki çok yoğun ancak biraz zamanınız varsa Soho’yu keşfetmeyi lütfen ihmal etmeyin. Çünkü İngiltere’yi gezen, keşfeden herkes burayı görüp görmediğinizi merak edecektir.

108. Harrod Mağazası

harrods

Burası neresi? Bromton Road’da bulunan Harrods Mağazası, Lonra’daki lüks alışveriş ve lüks yeme içme seçenekleri için gidebileceğini en keyifli yerlerden biridir. 1849 senesinde kurulmuş olan mağaza, şüphesiz ülkenin en lüks mağazasıdır ve hatta bir kıyafet kuralı bile vardır. Devasa bina içinde 300’ün üzerinde farklı bölüm ve 20’nin üzerinde kafe ve restoran bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Etkileyici bir binada bulunan Harrods, uzun süredir hem şehrin süper zenginleri hem de meraklı turistler için favori uğrak yerlerinden biri olmuştur.

  • Adres: 87-135 Brompton Rd, London SW1X 7XL, Birleşik Krallık
  • Telefon: +44 20 7730 1234
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-21.00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

-Pazarlar

109. Borough Market

Borough Market

Burası Neresi? Burası Londra’da bulunan 100’den fazla tezgâha ev sahipliği yapan bir markettir. Eski Pazar kültürünün yaşatılması amaçlanmakla beraber ülkenin en eski Pazar noktasıdır.

Neden Gitmeliyim? Londra’da bulunan Borough Market, şehrin en büyük ilçe pazarı… 12. Yüzyılda kalan Pazar geleneğinin devam ettirildiği bu market sabah 10’dan akşam 5’e kadar çok sayıda tezgâhtan taze meyve sebzeden süt ürünlerine kadar çok çeşitli ürünler tezgahlarda yerini alıyor.

Hazır gıda ürünlerinin yanı sıra farklı ülke kültürlerine ait yemeklerin sıcak sıcak yapıldığı bu pazarda İngiltere mutfağın ait yemekleri deneyebileceğiniz gibi Hindistan sokak lezzetleri de tezgahlarda yerini alıyor. Londra Köprüsü istasyonundan kolaylıkla ulaşabileceğiniz merkezi Pazar günleri dışında her gün ziyaret edebilirsiniz.

Aklınızda Bulunsun! Minik hediye önerileri arayanlar Borough Market’ten çiçek soğanları veya magnet alarak Londra’dan ne alınır? Ne hediye edilir? derdini bir çırpıda halledebilir.

  • Konum:
  • Telefon: +44 20 7407 1002
  • Çalışma Saatleri: 10:00–17:00
  • Web Sitesi
  • Yol Tarifi Al >

110. Walthamstow Pazarı

walthamstow pazari

Burası neresi? En büyüğü olmasa da, bu bir kilometrelik açık hava pazarının Avrupa’nın en uzun açık hava pazarı olduğu belirtiliyor. Bu uzun pazar, 11. yüzyıldan beri kuruluyor ve 1075 yılına ait bir kayıtta pazarın olduğu yerin adı Wilcumestowe yani “Hoş Geldiniz Yeri” olarak kayıtlıdır. Zamanla pazarın bulunduğu köy, bir kasabaya ve sonrasında da bir belediyeye dönüştü ve 19. yüzyılda büyük bir nüfus patlamasına ev sahipliği yaptı.

Pazar, Londra’nın çok kültürlü müşterilerine hitap eden her türlü ürünün bulunabilmesiyle tanınıyor. Tezgahlarda çoğunlukla giyim eşyaları başta olmak üzere mutfak ürünleri ve yiyecekler satılıyor. Ancak pazar günleri daha çok meyve sebze, süt ürünleri ve unlu mamüllerinin de yer aldığı bir çiftçi pazarına dönüşüyor.

Neden gitmeliyim? Walthamstow Pazarı, sadece uzunluğu ile değil aynı zamanda Londra’nın çeşitliliğini de yansıtıyor. Pazarte toplamda 500 civarında tezgah kuruluyor ve bu tezgahlar yerel halkı olduğu kadar şehre gelen turistleri de cezbediyor.

  • Adres: 116 High St, London E17 7JX, Birleşik Krallık
  • Ziyaret saatleri: Salı-Cuma 08.00-17.00, Cumartesi 08.00-17.30, Pazar 10.00-14.00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

111. Columbia Road and Flower Market

columbia road flower market

Burası neresi? Columbia Yolu’ndaki birbirinden keyifli mağazalara göz atmak ziyaretçiler için her zaman ilginç bir deneyim olmuştur. Ancak özellikle pazar günleri, çiçek pazarından caddeye yayılan tatlı aromalar ve canlı renklerden oluşan büyüleyici bir bahçeye dönüşen cadde, bitki aşığı kişiler için caddeyi tam bir hazine haline getirmektedir.

Columbia Road, Londra’da mağazaları ticarileşmemiş olan nadir caddelerden biridir. Burada bulunan yaklaşık 60 mağaza özel mülkiyet konumundadır ve her mağaza karakterini koruyarak işletilmeye devam etmektedir. Sanat galerilerinden vintage giyim mağazalarına, barlardan pastanelere kadar bir insanın ihtiyaç duyabileceği ya da isteyebileceği hemen her şeyi bu mağazalarda bulmak mümkündür. Cadde 1970’li yıllarda yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kalmış ve bölge halkının biraraya gelmesi sayesinde yıkımdan kurtulmuştur.

Neden gitmeliyim? Perakende dünyasına uyum sağlamayı reddeden dükkan sahipleri sayesinde bu cadde günümüzde butik alışverişin en önemli temsilcisi olarak alışveriş tutkunlarına hizmet vermeye devam ediyor. Her pazar açılan çiçek pazarı ise çiçeklerin büyülü ve kokulu dünyasına dalmak isteyenler için açılmaya devam ediyor.

  • Adres: Columbia Rd, London E2 7RG, Birleşik Krallık
  • Ziyaret saatleri: Pazar günleri 08.00-14.00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

112. Chelsea Fine Food Market

chelsea fine food market

Burası neresi? Duke of York Meydanı’nda kurulan Chelsea İyi Gıda Pazarı, ziyaretçilerin Londra’da en iyi uluslararası yemeklerden bazılarının cömert bir seçkisine katılabileceği muhteşem bir cumartesi günü mücevheridir. Pazarda falafelden hellime, böreklere ve Alman sosislerine kadar her şeyi bulmak mümkün.

Neden gitmeliyim? Çitlerle çevrelenmiş yeşil bir alanda kurulan pazar içinde dolaşabilir ve birbirinden farklı lezzetleri deneyimleme fırsatı bulabilirsiniz.

  • Adres: 80 Duke of York Square, London SW3 4LY, Birleşik Krallık
  • Telefon: +44 20 7730 7102
  • Ziyaret saatleri: Her Cumartesi 10.00-16.00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

113. Stables Market

stables market

Burası neresi? Başlangıçta bir gıda pazarı olarak kurulan Camden ve Stables Market, 70’li yıllarda çeşitli zanaatkar ve sanatçıların tezgahlarını ardı sıra açmasıyla hızlı bir şekilde genişlemiştir. Burası, tarihi bir ahır binasında kurulduğundan bu isimle anılmaktadır ve kompleksin en büyük yapısıdır.

Daha önce Pickford ahırları ve bir at hastanesine ev sahipliği yapan kompleks, geçmişte Camden Kanalı boyunca mal taşımak için kullanılan büyük bir sürüyü barındırmaktaydı. Kompleks binaya daha sonra iki büyük yeni bina daha eklenerek 2006 yılında genişletilmiştir. Burası aynı zamanda yiyecek tezgahlarının ve barların çoğunluğuna ev sahipliği yapan Camden Locks pazarının hemen bitişinde yer almaktadır.

Neden gitmeliyim? Stables Market içinde bulunan mağazalar çoğunlukla vintage ürünler, sıradışı kıyafetler ve ithal etnik ürünler satıyor ve özellikle bu tarz ürünlere meraklı giyimle ilgili alışveriş yapmak isteyenler için burasının muhteşem bir hazine olduğunu söyleyebiliriz.

114. Mercato Mayfair

Mayfair

Burası neresi? Mercato Mayfair, vitray duvar resimlerinin kaplamış olduğu eski bir kilisede bulunması nedeniyle Londra’nın en eşsiz ve sıradışı gıda pazarlarından biridir. Pazar, dünya mutfağından lezzetler, yöresel tatlar, çatı terası ve şarap mahzeni bulunan iki kattan oluşmaktadır.

Neden gitmeliyim? Burası bazı yiyecek ve içeceklerin tadını çıkarmak için harika bir duraktır. Özellikle İtalyan lezzetlerini sunan birçok tezgah ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Pazar, haftanın her günü arkadaşlarınız ve ailenizle lezzetli kültürel yemeklerin tadını çıkarmak için gelebileceğiniz bir yerdir.

  • Adres: St. Mark’s Church, N Audley St, London W1K 6ZA, Birleşik Krallık
  • Telefon: +44 20 7403 0930
  • Ziyaret saatleri: Değişken saatler için web sitesini inceleyebilirsiniz.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

115. Greenwich Market

Greenwich Market

Burası Neresi? Londra’nın güney kısmında bulunan Greenwich Market; bağımsız sanatçıları, mağazaları ve restoranlarıyla şehrin en iyi kapalı pazardır.

Neden Gitmeliyim? Burası İngiliz tasarımcılara ait hem moda hem de ev eşyalarını bulabileceğiniz geniş ürün yelpazesine sahip bir alandır. Sanatsal ürünlerden tutun da el yapımı aksesuar ürünlerine kadar birçok alınabilecek eşyaya ev sahipliği yapmasının yanı sıra en önemli özelliği de vegan restoranların bulunmasıdır.

Vegan beslenenler için sokak lezzetleri sadece uzaktan bakabilecekleri şeyler olmaktan çıkıyor. Greenwich Market sayesinde vegan sokak yemeklerinden vegan şaraba kadar tüm bu beslenme tipine göre ürünler sunulmaktadır. Ayrıca glütensiz ürünlerinde yer verildiği restoranlar sayesinde hem alışveriş hem de yeme içme için Greenwich Market ziyaret edilebilir.

  • Konum: 5B Greenwich Market, Greenwich Peninsula, London, Birleşik Krallık
  • Telefon: +44 20 8269 5096
  • Çalışma Saatleri: 10:00 – 17:30
  • Web Sitesi
  • Yol Tarifi Al >

116. Portobello Yolu Pazarı

Portobello Road Market

Burası neresi? Portobello Yolu Pazarı, Londra’nın en işlek bölgelerinden biri olan Nothing Hill’dedir. Pazarda antika ürünler başta olmak üzere giyim, ikinci el ürünler, meyve ve sebzeler ve ev eşyaları şeklinde 5 farklı kategoride ürünler satılmaktadır. Pazar alanını ziyaret etmek için en ideal zaman, pazarın en hareketli olduğu cumartesi günleridir.

940 metre boyunca uzanan pazarın kuzey ucunda Golborne Yolu, güney ucunda ise Westbourne Grove yer almaktadır. Pazar her gün farklı bir kategoriye ev sahipliği yaparken, cumartesi günleri bütün bölümler açılmaktadır. Pazar açılışı taze meyve ve sebze satışıyla başlamış ve zamanla çeşitli kategorilerden ürünler de pazarda satılmaya başlamıştır.

Neden gitmeliyim? Şehrin en büyük pazarlarından biri olan Portobello Yolu Pazarı, alışveriş yapmayı sevenler için Londra’nın en önemli ziyaret edilmesi gereken yerleri arasında bulunmaktadır ve özellikle antika eşya meraklılarını kendisine çekmektedir. Pazar, aynı zamanda yıl boyunca hayır amaçlı alışverişlere de ev sahipliği yapmasından ötürü sosyal sorumluluk açısından da Londra’nın önemli noktaları arasında bulunmaktadır.

  • Adres: London W11 1LJ, Birleşik Krallık
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-17.00 (Cumartesi günleri bütün bölümler açıktır)
  • Yol tarifi al >

117. Leadenhall Pazarı

leadenhall market

Burası neresi? Tarihi 1300’lü yılların başına kadar uzanan Leadenhall Pazarı, Londra’daki en iyi alışveriş yerlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Mevcut haliyle Viktorya tarzı muazzam bir çatı ve 1880’lerde inşa edilmiş Arnavut kaldırımlı bir pasajın yanı sıra süslü taş süslemeler de hayli ilgi çekicidir.

Neden gitmeliyim? Pazarı ziyaret ettiğinizde uluslararası gurme tatlar sunan birçok restoranı deneyebilir, içki içebilirsiniz. Ayrıca giyim, mücevher ve spa hizmeti sunan birçok butik mağazayı da ziyaret edebilirsiniz. Pazar içinde aynı zamanda pazartesiden cumaya kadar açık olan çeşitli tezgahlarda peynir, et ve daha fazla yiyecek satın alabilirsiniz.

  • Adres: Gracechurch St, London EC3V 1LT, Birleşik Krallık
  • Telefon: +44 20 7606 3030
  • Ziyaret saatleri: Haftanın 7 günü 24 saat ziyaret edilebilir.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

*Yakınındaki Tatil Yerleri

-Turistik Şehirler

118. Birmingham

Birmingham

Burası Neresi? Birmingham, İngiltere’nin başkenti olan Londra’dan sonra ülkenin en büyük şehridir. Turizm ve ticaret alanında öne çıkmış olan şehir sahip olduğu gezi noktaları ve kültürel zenginliğiyle de ülkenin en çok ziyaretçi alan bölgeleri arasında geliyor.

Neden Gitmeliyim? Londra gezilecek yerler listenizin sınırlarını, şehre 2 saat yakınlıkta bulunan Birmingham’a kadar genişletip bu şehri de keşfedebilirsiniz. Aslında bir gününüzü ayırmanızın yeterli olacağı bu gezi esnasında Birmingham gezilecek yerler listesinin ikonik, görülesi yerlerini keşfedebilirsiniz. Birmingham’da görülecek yerler arasında bulunan; Vulcan Parkı, Street Baptist Kilisesi, Aston Hall, Gas Street Basin, Sheldon Country Park gibi noktaları gezmek için birkaç saat ayırdıktan sonra şehrin sokak lezzetlerini ve geleneksel yemeklerini denemeye de ayıracak vaktiniz kalıyor.

Birmingham’a kadar gitmişken şehrin en popüler tatlarından olan Lime Posset’i ve meşhur İngiliz çayını denemeden dönmek olmaz. Tabi Birmingham’da Ne Yenir? Ne İçilir? Listemizdeki lezzetleri deneyebileceğiniz şık ve uygun fiyatlı bir öneri isterseniz Adam’s Restoran’ı söyleyebiliriz. Burada İngiltere yemekleri gibi saray mutfağının geleneksel tatlarını deneme şansına da sahip olabiliyorsunuz.

Londra’dan Chiltern Railways veya Avanti West Coast ile 1,30-2,00 saat arasındaki bir mesafe sayesinde hızlıca ulaşabiliyorsunuz. Tren kalkışları 2 saate bir olduğu için yola çıkmaya karar vermeden önce buradan istasyon ve saatleri kontrol etmeniz önemli.

  1. Chiltern Railways
  2. Avanti West Coast

*Şehiriçi Ulaşım

Avrupa şehirleri arasındaki en gelişmiş şehir içi ulaşım sistemlerinden birine sahip olan Londra’da, tüm toplu taşıma seçeneklerini birlikte keşfedelim. Öncelikle;

-Metro: Londra metrosu, dünyanın ilk yeraltı demiryolu olması gibi bir üne sahipken aynı zamanda 11 hattan oluşan, oldukça büyük bir ağa sahiptir. 9 farklı bölgede uzantılara sahip olan metro hattının 1 ve 2 olarak adlandırılan bölgeleri turistik noktalardan geçen, en çok kullanılan hatlarıdır. Ücretler bölgelere göre ayrılmış olup, gideceğiniz noktanın hangi bölge içerisinde kaldığını öğrenerek o nokta için bilet almanız gerekmektedir. Sabah 5’te başlayan seferler gece yarısı 12’ye kadar devam ederken, merkeze ulaşım sağlayan son sefer gece yarısını geçtikten sonra 1’e kadar uzamaktadır.

Ayrıca 2016 yılı itibariyle turistik noktalara olan seferler cuma-cumartesi günleri kesintisiz olarak devam etmektedir. Belirli dakika aralıkları olmamakla birlikte Londra metro seferleri arasında en fazla 3 dakika bulunduğu için çok fazla beklemeyeceğiniz kesin. Londra’da toplu taşıma araçlarında kullanacağınız bir tasarruf kartı (Travelcard ya da Oyster Card) almanız da önerilerimiz arasında çünkü tek yön, tek bilet olarak alındığında yolculuğunuz oldukça pahalıya denk gelecektir. Otobüsler 7/27 hizmet verirken, gece hatları 00:00-05:00 saatleri arasında hizmet veriyor.

-Otobüs: Londra ulaşımında bir diğer popüler seçenekse otobüslerdir. Londra otobüsleri; 400 farklı rotada, 15.000 durak sayesinde şehrin merkezinden en uzak noktalarına aktarmalı ve direkt ulaşım sağlıyor. Bahsettiğimiz gibi sayısız rotası olduğu için aşağıda otobüs duraklarının rotasını inceleyebileceğiniz bir harita bırakacağız sizlere. Bunun yanı sıra şehirdeki ziyaretçiler OysterCard ya da TravelCard sayesinde uygun fiyata seyahat edebilirken araç içerisinde de tek kullanımlık bilet alabiliyorsunuz. Araç içerisinde sadece kartla ödeme yapabildiğinizi unutmamalısınız.

-Taksi: Londra’nın meşhur siyah taksileri aynı zamanda Avrupa’nın en pahalı taksileri olma özelliğine de sahip.  Hesaplı bir tatil planlıyorsanız zor kalmadıkça kullanmamanız gereken taksilerde fiyatlar 3 tarifeye göre değişiyor.

  • Tarife 1: Pazartesi-Cuma 06:00-20:00 / Minimum ücret: 2,50 €
  • Tarife 2: Pazartesi-Cuma 20:00-10:00 / 10 dakikalık bir yolculuk 5,60 €
  • Tarife 3: Her Gün 22:00-06:00 / 10 dakikalık bir yolculuk 6,80 €

**Taksilerde havalimanına gidişler, yeni yıl ve Noel günlerinde ekstra ücret alınabilir. **

*Londra’ya Yakın Havalimanları

  • Cambridge (İngiltere) Havaalanı (78km)
  • Lydd Havaalanı (94km)
  • Southampton Havaalanı (112km)
  • Gloucestershire Havaalanı (147km)
  • Bournemouth Havaalanı (150km)

*Temel İrtibat Bilgileri

-Konsolosluk Bilgileri

  • Büyükelçi: Çınar Ergin
  • Adres:43 Belgrave Square, Belgravia, London SW1X 8PA, Birleşik Krallık
  • Çalışma Saatleri: Pzt – Cuma // 09:00 – 13:00 / 14:00 – 16:00
  • İletişim Bilgisi: +44 20 7393 0202
  • Yol Tarifi Al >

-Acil Durum Numaraları

  • Polis,İtfaiye,Ambulans: 112 veya 999
  • Acil Olmayan Durumlar: 101

-Turistler için Telefon Kullanımı

-Yurtdışında Arama Nasıl Yapılır?

En çok kafa karıştıran durumlardan biri de aslında yurtdışında telefon kullanımıdır. İşin içine çok fazla rakam girmesi kafa karıştırabilir ancak yapacağınız tek şey, arayacağınız numaranın başına ülkenin kodunu eklemektedir.

Örneğin, İngiltere’nin ülke kodu ”+44” olduğu için, oradayken yapacağınız aramalarda +4405390000000 şeklinde, yani numaranın önüne sadece kodu getirerek arama tuşuna basmanız yeterli olacaktır. Tabi bunun için Türk operatörü kullanıyorsanız, öncelikle hattınızı yurt dışında kullanıma açtırmanız gerekiyor.

-Hattımı Yurtdışında Nasıl Kullanabilirim?

Bu fiyatlar size pahalı geldiyse Türk hattınıza yurt dışı kullanım paketi yükleterek belki daha uygun fiyatlara konuşmaya devam edebilirsiniz. Konuşmaya devam edebilmek için her şeyden önce bu adımları takip etmelisiniz;

TurkcellTürk Telekom ve Vodafone, Türkiye hattına sahip vatandaşlar yurt dışı seyahatlerinde hattını kullanıma açtırmak isterlerse GSM şirketlerinin mobil uygulamalarından bu işlemi gerçekleştirebilirler. ( Ayarlar > işlem merkezi > Yurt dışı işlemleri > Yurt dışı kullanımı /açık olarak seçmeniz yeterli olacaktır.

Londra gezilecek yerler listemiz editörlerimiz tarafından son olarak 25.11.2023 tarihinde güncellenerek genişletilmiştir. Siz de listemizle ilgili görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak isterseniz yorum kısmından bize yazabilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin