Çin’de Ne Yenir, Ne İçilir? | 20 Muhteşem Lezzet

Uzak Doğu’nun en kalabalık ülkesi olan Çin, birçok farklı lezzetiyle ilgi çekici bir mutfağa sahip.

Çin’de ne yenir , ne içilir isimli yazımızda Orta Asya’nın en köklü mutfağını sizler için derledik. Dilerseniz yazımıza geçelim. Damak tadınızı yeni lezzetlerle tanıştırmak istiyorsanız ve farklı tatlara açıksanız kesinlikle bu mutfağa bayılacaksınız.

#1 Çin’de Ne Yenir ?

Listenin ilk sırasında;

1- Wontons

Wontons

Çin’in geleneksel yemeklerinden olan wontons, ülkenin en sevilen ve sıklıkla tüketilen yemeklerinden biridir. Genellikle atıştırmalık olarak tercih edilen bu yemek ortasında et konularak katlanan küçük mantılardır. İster kızartarak ister haşlayarak tüketebileceğiniz bu hamurlar biraz İtalyan ravyolisine benzemektedir.

2- Spring Rolls

Spring Rolls

‘’ Çin böreği ‘’ olarak geçen bu yemek, özel bir hamur içerisinde garnitürlerle birlikte kavrulmuş tavuk veya balık etinin konmasıyla oluşuyor. Çin’de ne yenir endişesini ortadan kaldıran bu lezzet yanında tatlı acı sosla birlikte servis edilen börekleri kesinlikle denemelisiniz.

3- Shou Zhuafan

Shou Zhuafan

Çin’de yapılan pilavların Türkiye’deki gibi olacağınızı düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Daha lapa tuzsuz olan pilavlar, farklı sebzeler ve baharatlarla harmanlanarak birçok farklı çeşitte sunulmakta. Shou zhuafan ise pirincin kuzu eti ve havuçla sunulduğu bir yemektir. Ülkedeki yemekler damak tadınıza uymadıysa bu yemeği denemenizde fayda var.

4- Shanghai Xiaolongbao

Shanghai Xiaolongbao

Ülkemizdeki mantıya benzetebileceğimiz shanghai xiaolongbao, içi doldurulmuş hamur toplarına benzetebiliriz. Çin’de ne yenir endişesini ortadan kaldıran bu lezzet içerisinde domuz eti ya da deniz mahsulleriyle hazırlanmış bir iç harç yer alıyor. İçi doldurulan mantılar, buharda haşlanarak sade şekilde sunuluyor.

5- Nangbaorou

Nangbaorou

Sıra geldi Çin’in en lezzetli tariflerinden birine. Nangbaorou, pide üzerinde sunulan hem görüntüsüyle hem de tadıyla büyüleyen bir lezzet. Haşlanmış etlerin, soğan ve patatesle birlikte sunulduğu bu yemeğin tadına kesinlikle bakmalısınız.

6- Mapo Tofu

Mapo Tofu

Tofu parçalarının acı sosla birlikte kızartıldığı bu yemek, acı sevmeyenlerin kesinlikle denemesini önermediğimiz yemeklerden. Acıya dayanırım diyorsanız muhteşem bir yemek sizleri bekliyor.

7- Gongbao Jiding

Gongbao Jiding

Sotelenmiş tavukların; mısır unu, fıstık, havuç, soğan ve soya sosuyla birlikte kızartılmasıyla oluşur. Yanında pirinç pilavıyla servis edilen yemek oldukça özel bir tada sahip. Kesinlikle denemenizi önerdiğimiz bu lezzet hafif ekşimsi bir tada sahip.

8- Ganchaoniuhe

Ganchaoniuhe

Eriştesiyle meşhur olan Çin’de tadabileceğiniz enfes yemeklerden biridir Ganchaoniuhe. Kızartılmış sebzelerin eriştelerle birlikte kızartıldığı bu yemek, severek yiyebileceğiniz öğlen yemeklerinden biridir.

9- Braised Squid

Braised Squid 

Limonda bekletilmiş kalamarların zeytin,domates ve baharatlarla birlikte harmanlanmasıyla oluşan bu lezzet, damaklarınızı şenlendirecek. Yanında genellikle tane tane pilavla servis edilen braised squidı denemenizi öneriyoruz.

10- Chunbing

Chunbing

Geleneksel törenlerin vazgeçilmezlerinden olan chunbing, hem görüntüsüyle hem de lezzetiyle bayılarak yiyeceğiniz tatlardan biri. Böreğe benzeyen bu tat genelde ana öğünden önce atıştırmalık olarak tüketilmektedir. Dürüm şeklinde sarılan bu böreğin içerisinde yeşil sebzeler ve et bulunmakta.

11- Chongqing Huo Guo

Chongqing Huo Guo

Kalabalık aile buluşmalarında veya özel günlerde tercih edilen chongqing huo guo, masanın ortasında bulunan birden fazla bölmeli bir tenceredir. İçerisinde kaynar su bulunan bu tencerenin bölümlerini dilediğiniz baharatlar ve soslarla birlikte karıştırıp, etleri veya tercih ettiğiniz sebzeleri haşlayıp tüketebiliyorsunuz. Çin’de ne yenir endişesini ortadan kaldıran bu lezzetli yemeği denemenizi şiddetle tavsiye ederiz.

12- Hairy Crabs

Hairy Crabs

Tüylü bir yengeç türünün tutularak kızartıldığı bu yemekte, yengeçler suda haşlanarak sunuluyor. Farklı tatlar denemek istiyorsanız önerilerimiz arasında hairy crabs bulunuyor.

13- Beijing Kao Ya

Beijing Kao Ya

Lavaş ve barbekü sosuyla servis edilen pekin örneği, ön yargılarınızı kırıp denemenizi önerdiğimiz yemeklerden biridir. İncecik kesilmiş olan pekin ördeğinin tadını oldukça seveceğinize eminiz.

14- Chow Mein

Chow Mein

Çin’in geleneksel yemeği olmasına rağmen ünü İngiltere, Hindistan, Nepal gibi birçok ülkeye yayılmıştır. Kızartılmış noodleların baharatlar ve sebzelerle birlikte harmanlanarak sunulmasından oluşuyor. Hafif diyebileceğimize bu yemeği öğlen yemekleri için tercih edebilirsiniz.

15- Sweet and Sour Pork

Sweet and Sour Pork

Tatlı ekşi sosla birlikte kızartılan domuz etlerinin, dini acıdan bir sorun yaratmıyorsa tercih edebileceğiniz özel lezzetlerden biri.

16- Tanghulu

Tanghulu

Çin’in sokak lezzetlerinden olan tanghulu, çubuklara geçirilmiş kırmızı üzümlerden oluşmaktadır. Canınız atıştıracak bir şeyler çektiğinde bu üzümleri deneyebilirsiniz.

17- Chinese Almond Cookie

Chinese Almond Cookie

Çin’in en lezzetli kurabiyelerini tatmaya hazır mısınız ? Badem esanslı yapılan bu kurabiyeler oldukça hafif ve lezzetli. Çayların yanında tercih edebileceğiniz bu lezzeti hediyelik olarak da alabilirsiniz.

18- Turtle Jelly

Turtle Jelly

Orijinalinde kaplumbağa kabuğunun bir maddesiyle yapılan kaplumbağa jeli, günümüzde bu tarifinden farklı olarak bitki özlerinden yapılmaktadır. Siyah renge sahip olan bu jöleyi eriterek ya da soğuk haliyle yiyebiliyorsunuz.

19- Egg Tarts

Egg Tarts

Çin’de ne yenir sorusuna lezzetli bir yemek olan Yumurtalı muhallebi, tartların ortasına konularak pişirilmesinden oluşan yumurta tartı, Asya ülkelerinde sıklıkla tüketilmektedir. Görüntüsüyle sizi etkileyecek olan tatlının adına aldanmadan tadına bakmanızı öneriyoruz.

20- Chrysanthemum Tea

Chrysanthemum Tea

Papatyalardan yapılan bu çay, Çin’de uykudan önce veya sabah kahvaltılarında günün her saatinde tercih edilebiliyor. Çin’in kalabalığında ve gürültüsünde sakinleşmek isterseniz bir fincan papatya çayı sinirlerinize iyi gelecek.

Çin’de ne yenir yazımız hakkındaki fikir ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorumlar butonundan bizlerle paylaşabilir, yazımızın geliştiricilerinden biri olabilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin