Budapeşte Gezilecek Yerler | En Güzel 31 Nokta!

Budapeşte gezisine çıkmadan önce birlikte keşfedelim;

Şehir Hakkında: Macaristan’ın başkenti Budapeşte, ülkenin hem politik hem de turistik merkezidir. Orta Avrupa’nın en büyük ikinci şeri olmasıyla birlikte, Macaristan nüfusunun beşte biri bu şehirde yaşamakta. Tuna Nehri’nin iki yakasında olan Budin ve Peşte’nin Chain Köprüsü’yle birleşmesiyle günümüzdeki halini alan şehir, aynı zamanda uzun yıllar Osmanlı himayesi altında kalmasıyla, Türk etkilerinin hem gelenek hem de mimar olarak etkilerinin görüldüğü şehirler arasında.

Ortalama Gezi Süresi: Budapeşte, 3-4 günde gezilebilir. Bununla birlikte vakti kısıtlı olanlar için hızlı bir Budapeşte gezisi için 2 günlük bir planlama da yeterli olacaktır.

Ziyaret İçin En İyi Zaman? Nisan-Temmuz arası dönem Budapeşte’yi ziyaret etmek için en uygun zamanlardır.

Kullanabileceğiniz Yardımcı Uygulamalar; Şehri ziyaret etmeden önce bu uygulamaları edinerek, Budapeşte’de gezilecek yerler için rotanızı kolaylıkla bulabilirsiniz.

Ulaşım için;

Seyahat için;

  • Budapest Design Map / iOS

Ulaşım: Türkiye’den Budapeşte’ye Pegasus ve Türk Hava Yolları firmaları aracılığıyla aktarmasız uçuşlar bulunuyor. İki şehir arası aktarmasız uçuş süresi 2 saat 5 dakika kadar kısa sürüyor.

Budapeşte Ferenc Liszt Havaalanı’ndan Merkeze Ulaşım: Budapeşte-havaalanı arasında ulaşım sağlayabileceğiniz tüm ulaşım yollarını ve hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Budapeşte Ulaşım Kartları: Şehir içerisinde çok sayıda Budapeşte gezi noktasına girişte ve ulaşımda indirim alabilmek için Budapest Card edinmelisiniz. Kart sayesinde %30-50 arası indirim kazanabiliyor ve bazı hizmetlerden ücretsiz faydalanabiliyorsunuz. Bunun için web sitesinden kart tiplerini inceleyip, size uygun olanı sipariş vermeniz yeterli. Kartları seyahat sürenize göre 24, 48, 72, 96 ve 120 saatlik seçebiliyorsunuz.

Budapeşte’de Ne Yenir? Ne İçilir? Uzun dönemler Osmanlı toprağı olarak kalmasıyla damak tadımızın benzerlik gösterdiği Macaristan’da yemeklere kolay alışabileceğinizi söyleyebiliriz. Budapeşte’nin geleneksel yemekleri arasında seçim yapmakta zorlanıyorsanız; kızartılmış sarımsaklı, peynirli ve domatesli oldukça doyurucu Langos’u denemeden dönmemelisiniz.

Budapeşte Restoran Bahşiş Oranları: Budapeşte’de bahşişler hesaplara otomatik ekleniyor. Yüzde 10-15 oranında uygulanan bahşişe ek olarak tekrar bahşiş bırakmamaya dikkat etmelisiniz.

Budapeşte Pahalı mı? Kısmen. Birçok Avrupa şehrine göre daha uygun olsa da Budapeşte’de yaşam çok ucuz değildir.

İstanbul-Budapeşte Saat Farkı: Budapeşte saati, İstanbul saatinden 2 saat geride bulunmaktadır.

* Budapeşte Gezilecek Yerler Videosu

*Budapeşte’de Popüler Görülecek Yerler

-Sembolik Yapılar

1. Parlemento Binası

Parlemento Binası

Burası Neresi? Budapeşte’nin en popüler gezi noktalarından biri olan Parlamento Binası, Gotik mimarisinin yansıtıldı şehrin en yüksek ve en büyük yapısıdır. Avrupa’nın en eski yasama binası özelliğine sahip olan yer ayrıca Macaristan Ulusal Meclisi’ni de içinde barındırıyor.

Neden Gitmeliyim? İnşası 1904 yılında tamamlanan parlamento, günümüzde hala şehrin en büyük yapısı konumundadır. 116 yıldır ayakta duran yapı Danube Nehri’nin kıyısında Lajos Kossuth Meydanı’nda ziyaret edilebiliyor. Hem dış hem de iç manzarası oldukça etkileyici olan yapının iç süslemelerinde 40 kilo altın ve 240 kadar heykel kullanılarak görkemli hale getirilmiş. Bunun yanı sır 691 odalı olan binanın 10 avlusu ve 27 tane girişi de yapının devasa büyüklüğünü gözler önüne seriyor.

Binanın iç kısmını ziyaret ettiğinizde Gotik mimari ve Rönesans dönemi izlerini çok rahat görebiliyorsunuz. Çoğu yerde karşımıza çıkan heykeller, freskler ve varak süslemeleri binaya büyük bir saray izlenimi de katıyor. Oldukça büyük olan binayı daha rahat gezebilmek için rehberli turlara katılıp ortalama 1 saatlik bir geziyle her noktayı keşfedebiliyorsunuz. Parlamento Binası hakkında daha fazla bilgi için lütfen tıklayınız.

-Hap Niteliğinde Bilgiler!

  • Binaya girişlerde uzun kuyruklar oluştuğu için en hızlı yol, bileti internetten online satın almak.
  • Tek başınıza gezmek istemiyorsanız Budapeşte rehberli tur hizmetlerinden faydalanabilirsiniz.
  • Giriş biletlerini internetten online satın aldığınız taktirde indirim kazanıyorsunuz.
  • Parlamento Binası’nın içini gezmeyip sadece dışarıdan bakacaksanız, Batthyany Meydanı’ndan binayı rahatça izlemeniz mümkün.

Parlament Binası ile ilgili iletişim bilgileri ise şu şekilde:

  • Adres: Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3, 1055 Macaristan
  • Telefon: +36 1 441 4000
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.00-18.00, Cumartesi-Pazar 08.00-16.00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

2. Zincir Köprü

Zincir Köprü

Burası Neresi? Macar dilinde ‘’Lanchid’’ olarak adlandırılan Zincir Köprü, şehrin simgesi sayılıyor. Buda ve Peşte kısımlarını birbirlerine bağlayan köprü Danube Nehri üzerine kurulmuş tarihi bir taş köprüdür. Zincirli Köprü, esas olarak soğuk havalarda teknelerin nehri geçmesinin zor ve tehlikeli olması ve Buda ile Peşte’nin birbirine daha kolay bağlanması gerektiği için inşa edilmiştir.

Neden Gitmeliyim? Zincir Köprü, 1949 yılından beri şehrin iki yakasını birleştiren ilk ve tek taş köprü olma özelliğine sahip. İstanbul’da ki Boğaz Köprüsü’ne benzer, birçok kişinin seyretmeyi ve manzarasına karşı oturmayı sevdiği köprü şehrin simgelerinden biri haline gelmiştir.

Güzel manzarasının yanı sıra köprüde farklı olarak giriş kısımlarında Janos Marschalko tarafından eklenmiş aslan heykelleri dikkat çekiyor. Zincir Köprü’nün bir diğer özelliği de her iki yanında yayalar için yürüyüş yolu olmasıdır. Bu avantajı kullanarak muhteşem manzaraya karşı yürüyüş gerçekleştirebilirsiniz.

Etkileyici Bir Efsane: Şehirde yaygın bir efsaneye göre, William Clark yaptığı köprüye o kadar güveniyor ki, köprüde herhangi bir kusur bulabilen olursa kendini köprüden atacağını söylüyor. Gel git kimse bir sorun bulamasa da bir gün ufak bir kız çocuğu, aslanların ağzında dilin olmadığını söylemiştir. Bunun üzerine dediğini yapan Clark’ın kendini köprüden atladığı rivayet ediliyor. Hikâye ne kadar gerçektir bilinmez ancak merak etmeyin, Clark bu atlayışla hayatını kaybetmiyor.Zincir Köprü’nün hikayesi hoşunuza gittiyse, tüm detaylarıyla keşfetmek için sizi buraya alalım.

Matyas Çeşmesi (Matthias Fountain)

matthias cesmesi

Burası neresi? Matyas Çeşmesi, 15. yüzyılda mermer ve bronzdan yapılmıştır ve Buda Kale Çeşme, Matthias Corvinus isimli bir Macar kralını ve onun av ekibini tasvir etmektedir. Tasvirde kayaların üzerinde duran, av techizatı giyinmiş ve arbalet tutan bronz bir figür görülmektedir. Efsaneye göre 1896 yılında kaçak avcılar tarafından öldürülen gerçek bir hayvandan esinlenilerek ölü bir geyik de ayaklarının dibinde yatmaktadır.

Neo-barok tarzda inşa edilen çeşmenin yapımına, Kral Franz Joseph’in onayının ardından 1899 yılında başlanmış ve 1904 yılında açılışı yapılmıştır. Düzenlemesi küçük bir ölçekte olsa dahi Trevi’nin planıyla benzerlik gösterdiğinden zaman zaman “Budapeşte’nin Trevi Çeşmesi” olarak da anılmaktadır.

Neden gitmeliyim? Ne kadar çok bakarsanır o kadar fazla detay farkedeceğiniz bu muhteşem çeşme tarihi bir olayı tasvir etmesinin yanı sıra sanatsal açıdan da görülmeye değerler yerlerden biridir. Burası sahip olduğu görsellik ile Budapeşte’de en fazla fotoğraflanan yerlerden biri olması nedeniyle fotoğraf çekmek isteyenler için de bir cazibe noktasıdır.

3. Gallert Hill Tuna Kıyılarındaki Ayakkabılar

Gallert Hill Tuna Kıyılarındaki Ayakkabılar

Burası Neresi? Tuna Nehri kıyısında bulunan ayakkabılar, İkici Dünya Savaşı esnasında Nazilerin zulmüne uğrayan Yahudiler anısına yapılmıştır. Tasarımı Can Togay tarafından yapılan ayakkabı fikrinin heykeltıraşı Gyula Pauer’dir. Heykeller 2005 yılından beri Tuna Nehri kıyısında durmaktadır.

Neden Gitmeliyim? Oldukça hüzünlü bir anın sembolleştirildiği bu noktada; genç, yaşlı, çocuk demeden katledilenlerin Yahudilerin hikayesi yer alıyor. Budapeşte Parlamento Binası’nın önünde yer alan ayakkabılar, 2016 yılında ‘’Dünyanın en iyi ikinci halk heykeli’’ olarak bir ödül almıştır.

Birçok kişi için bir fotoğraf çekilme noktası olsa da Nazi işgali esnasında insanlar burada ayakkabıları çıkartıldıktan sonra kurşuna dizilmiştir. Bu hikâyenin bir sembolü olarak yaşananların unutulmaması adına ayakkabılar bu şekilde Tuna Nehri Kıyısı’na yerleştirilmiştir. Bazı zamanlar ayakkabıların içinde ve etrafında yanan mumlar görmenizin sebebi bu yüzdendir.

4. Timewheel

Timewheel

Burası Neresi? Timewheel, City Park’ta bulunan dünyanın en yüksek kum saatidir. Ağırlığı 60 ton olup, yüksekliği 8 metre kadardır. Yukarıdan aşağıya doğru yıl boyunca akan kumların yönü, yılbaşı günü değiştirilmektedir. Kum saatinin asıl yapılış amacı ise, Macaristan’ın Avrupa Birliği’ne kabul edilmesini anmaktır.

-Termal Havuzlar

5. Szechenyi Termal Hamamı

Szechenyi Termal Hamamı

Burası Neresi? Burası, Budapeşte kaplıcaları arasında en popüler olanıdır. Szechenyi Termal Hamamı, sıcağı sevenlere ve ısınmak isteyenlere yaz kış doğal sıcak suya sahip noktalardan biridir.

Neden Gitmeliyim? Szenchenyi Termal Hamamı, şifalı sularıyla günümüze kadar 100 milyon ziyaretçiyi ağırlamış, Budapeşte’nin ünlü hamamıdır. Zaten ‘’Hamamlar Şehri’’ olarak bilinen şehirde bu oluşunun kökleri Roma İmparatorluğu dönemlerine kadar dayanmaktadır. 1913 yılından günümüze uzanan bu yolculukta sayısız kişinin ziyaret ettiği hamamda; 15 kapalı ,3 açık hamam, 10 buhar odası, sauna odası, spor merkezi, restoran kısmı ve SPA merkezi bulunmaktadır.

Gördüğünüz üzere burası sadece sıcak su havuzlarıyla dolu olmamakla beraber çok sayıda kompleksi de içerisinde barındırmaktadır. Budapeşte gezisi için yaz aylarını tercih ettiyseniz ve bu sıcakta bir de hamam sıcağını çekemem diyorsanız burayı iyi dinlemelisiniz. Çok sayıda havuza sahip olan termalde bazı havuzlar normal yüzme suyu sıcaklığında olurken, bazıları da 38 dereceyi bulan minareli sulardan oluşmaktadır. Yani burayı sadece sıcak suyla dolu diye düşünüp gitmekten vazgeçerseniz, Budapeşte’de yapılacak şeylerden birini kaybetmiş olurdunuz.

-Hap Niteliğinde Bilgiler!

  • Hamamları ziyaret ederken ekstra ücret ödeyerek soyunma kabinlerini kullanabilirsiniz.
  • Bazı havuzlarda bone kullanma zorunluluğu olduğu için yanınızda getirmeyi unutmayınız. Bulamazsanız tesis içerisindeki noktalardan temin edebilirsiniz.
  • Sıcaklığı 38 derece olan mineralli havuzlarda 10 dakikadan fazla durulması önerilmiyor. Unutmayın ki, her şeyin fazlası zarar.
  • Havuzlara girerken yanınıza para almanıza gerek yok. Girişte size verilen silikon bilekliklere yükleme yaparak, içerideki alışverişlerde bilekliğinizi okutmanız yeterli oluyor.
  • Termal hamamın içerisinde biletler farklı aktivitelerle birleştirilmiş şekilde daha avantajlı fiyatlara satılıyor. Web sitesinden takip ederek birden fazla etkinliğe erişebilirsiniz.

Termal banyoların iletişim bilgileri ise şu şekildedir:

  • Adres: Budapest, Állatkerti krt. 9-11, 1146 Macaristan
  • Telefon: +36 1 363 3210
  • Ziyaret saatleri: Her gün 07.00-20.00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

6. Gellert Baths

Gellert Baths

Burası Neresi? Macaristan topraklarından çıkan mineralli suların işletildiği noktalardan biridir. Gellert Baths, 1918 yılından beri hizmet vermekte olup, günümüzde hala kullanılmaya devam ediyor.

Neden Gitmeliyim? Zengin yeraltı sularıyla bilinen Macaristan’da Szechenyi Termal Hamam’larına göre daha sakin bir nokta arıyorsanız Gellert Baths’i tercih etmelisiniz. Çok sayıda havuzuyla alternatif tedaviler sunan termal havuzlar özellikle turistler tarafından çok tercih ediliyor.

  • Adres: Budapest, Kelenhegyi út 4, 1118 Macaristan
  • Telefon: +36 1 466 6166
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-19.00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

-Seyir / Manzara Noktaları

7. Balıkçı Tabyası

Balıkçı Tabyası

Burası Neresi? Orta Çağ’da burası yakınlarında bulunan balıkçı pazarından adını almış olan Balıkçı Tabyası, şehrin hem güzel bir seyir noktası hem de şık mimarisiyle dikkat çeken noktalardan biri.

Neden Gitmeliyim? Budapeşte seyir noktaları arasında belki de en iyi manzara noktasına sahip yer Balıkçı Tabyası’dır. Buda’dan Peşte’yi izleyebileceğiniz muhteşem bir konuma kurulmuş olan tabya dışarıdan bir kaleye benzese de aslında hiçbir zaman kale görevi görmemiştir. Buradan; Margaret Adası, Zincir Köprü, St. Stephan Bazilikası, Macaristan Parlamento Binası ve Tuna Nehri’ni rahatlıkla görebildiğiniz gibi muhteşem fotoğraflar çekilmek için de eşsiz bir nokta.

Kaçırmamalısınız! Manzaranın tadını çıkarttıktan sonra Teras Kafe’ye uğrayıp, manzaraya karşı eşsiz Macaristan yemeklerinin de tadına bakabilirsiniz. Macaristan’da ne yenir? ne içilir? diye ufak bir araştırma yapıp, şehrin denenmesi gereken tatlarına bakmayı unutmayın.

Aklınızda Bulunsun! Balıkçı Tabyası’nın alt terasları her zaman ücretsiz olurken, üst katlar sadece 09:00-20:00 saatleri arasında ücretsiz. Bu saatler dışında üst terasları ziyaret edecekseniz belli bir miktar ödeme yapmanız gerekiyor.

  • Adres: Budapest, Szentháromság tér, 1014 Macaristan
  • Telefon: +36 20 394 9825
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Yol tarifi al >

8. Gellert Tepesi

Gellert Tepesi

Burası Neresi? Budapeşte’nin en iyi seyir noktalarından biri olan Gellert Tepesi’ne, Hristiyan karşıtı protestocular tarafından bu tepeden atılan piskopos Gellert’in adı verilmiştir. Elinde haç tutan heykelinin bulunduğu bu tepeden şehri ayaklarınızın altında hissedebiliyorsunuz.

Neden Gitmeliyim? Sokakların arasında gezerken şehrin tüm büyüsünü kaçırıyor gibi hissedebilirsiniz. Görebileceğiniz en tepe noktadan Budapeşte manzarasının keyfini çıkartmak için gece gündüz fark etmeden çok sayıda insan buraya akın ediyor. Gellert Hill gezilecek yerler arasında; Aziz Gellert Anıtı, Citadel, Özgürlük Anıtı ve Gallert Tepesi Mağara Kilisesi yer alıyor.

  • Gellert Tepesi Mağara Kilisesi:1920’lerden beri bir gezi noktası haline gelen mağaralar, günümüzde kilise olarak hizmet veren bir yapıya sahiptir. Doğa içerisinde sessiz bir ortamda olması kiliseyi özel kılan ve çok ziyaretçi çekmesinin sebepleri arasında yer alıyor.
  • Özgürlük Heykeli: Tuna Nehri boyunca görülebilen Özgürlük Anıtı, komünist dönem olarak bilinen 1947 yılında inşa edilmiş, şehrin sembolü haline gelmiştir. Kisfaludi Strobl tarafından yapılmış olan heykel Macaristan’ın tarihi değişiminin her anına şahitlik etmiştir denebilir. Kızıl Ordu şehri ele geçirdiğinde, özgürlük ve demokrasi uğruna hayatını kaybeden Sovyet askerlerine bu anıtı ithaf etmiştir. Şehrin popüler noktalarından olduğu için kalabalığa dikkat etmeniz önerilmektedir.
  • Citadel: 1849 yılında inşa edilen kale, günümüzde turistik bir cazibe noktası haline gelmiştir. Surları, hapishaneleri ve kontrol noktaları ilk gün ki gibi görülebilir haldedir.

Yol tarifi için tıklayınız >>

-Tarihi Yerler

Budapeşte’nin tarihi yerleri başlıklı yazımızda şehrin en özel tarihi durakları hakkında detayları sizlerle paylaştık ancak gene de burada da birkaç önemli noktaya yer vermek istiyoruz.

9. Buda Kalesi

Buda Kalesi

Burası Neresi? Macar krallarının sarayı ve ülkenin tarihi yapısı,1265 yılında yapımı tamamlanan Buda Kalesi’dir. Günümüzde kale değil, saray olarak kullanıma devam edilen Buda’nın içerisinde Ulusal Galeri ve Budapeşte Tarih Müzesi olmak üzere iki tane müze hizmet veriyor.

Neden Gitmeliyim? Kraliyet ailelerine ev sahipliği yapmış ve şehrin savunmasında büyük önem oynamış Buda Kalesi, Budapeşte’nin en güzel noktalarından birine kurulmuştur. Aslında ilk yapım tarihi 1243 yılında olmakla beraber kale savaşlar esnasında oldukça zarar görmüş ve günümüzdeki hali 1974-1969 yılları arasında yapılan restorasyonlarla oluşturulmuştur.

-Kale içerisinde gezi yapabileceğiniz noktalar;

Budapeşte Tarih Müzesi: Müze, Budapeşte’nin eski dönemlerinde kullanılan günlük eşyaların ve kıyafetlerin sergilendiği kalıcı bir müzedir. Şehrin geçmişini daha iyi anlamanızı, saray yaşamını keşfetmeniz için en iyi noktadır.

Budapeşte Ulusal Galerisi: Kale içerisinde Macar sanatçıların 10. yüzyıldan günümüze kadar yapmış olduğu resim ve heykellerin sunulduğu yerdir Ulusal Galeri. İçerisinde 6000 esim ve 2100 kadar heykel olduğu bilinen müzede tüm eserler kronolojik sıraya göre düzenlenmiş ve Orta Çağ’dan günümüz modernizmine kadar sanatsal gelişimi izleme şansı sunuyor.

Resmi tatillerde ücretsiz giriş ;
15 Mart, 20 Ağu, 23 Eki

  • Ulusal Galeri çalışma saatleri : Salı-Paz 10:00 – 18:00 (Pazartesi günleri kapalıdır, ancak genellikle resmi tatillerde açıktır)
  • Budapeşte Tarih Müzesi çalışma saatleri : 1 Mart – 31 Ekim Salı – Pazar 10:00 – 18:00, 1 Kasım – 29 Şubat Salı – Pazar 10:00 – 16:00 (Pazartesi günleri kapalıdır, ancak genellikle resmi tatillerde açıktır)

-Müzeler

10. Macaristan Ulusal Müzesi

Macaristan Ulusal Müzesi

Burası Neresi? Ülke tarihini keşfetmek için gezebileceğiniz en iyi noktalardan biridir. Budapeşte’nin en popüler müzelerinden biri olan Macar Ulusal Müzesi, ‘’Doğu-Batu Arasında’’ ve ‘’Macaristan Tarihi’’ bölümlerinden oluşuyor.

Neden Gitmeliyim? Tarihe merakınız varsa gezdiğiniz şehri köklü tarihini de keşfetmek isteyeceksiniz. Birçok imparatorluğun ele geçirdiği bu topraklarda yaşanan her şeyin kronolojik sıralaması ulaşılan belgeler ve arkeolojik kazılarda elde edilen eserler müze içerisinde ziyaret edilebiliyor. Bu topraklar aynı zamanda eski bir Roma eyaletinindir. Bu dönemde yapılmış sayısız lahit, heykel ve mezar taşları da en özenli şekilde korunmaya çalışılıyor. Oldukça detaylı işlemelere sahip olan taşları sayesinde geçmişi gözünüzde daha kolay canlandıracaksınız.

Hangi döneme ait eserler var derseniz, Taş Devri’nden Avar Dönemi’ne kadar uzanan yolculuğa ait eserler burada.

Kaçırmamalısınız! Dönemsel olarak geçici sergilerin bulunduğu ulusal müzede ‘’Çelik ve Kalp’’ isimli özel koleksiyonun sunulduğu sergiyi görmenizi öneriyoruz.

  • Adres: Budapest, Múzeum krt. 14-16, 1088 Macaristan
  • Telefon: +36 1 338 2122
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-18.00, Pazartesi günleri kapalı.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

Semmelweis Tıp Müzesi

semmelweis museum

Burası neresi? Tamamı Dr. Semmelweis’in doğmuş olduğu binada yer alan Clemente Susini imzalı anatomik bir Venüs, eski bir röntgen makinesi ve küçültülmüş bir kafayı içeren müze, özellikle tıp dünyasına merak salan kişilerin Budapeşte’de mutlaka görmesi gereken yerler arasında bulunuyor.

Müzenin en ilginç kısmı ise Semmelweils’in kendi hikayesidir. 1800’lü yılların sonlarında bir doğumhanede çalışan doktor, kadavralarla çalıştıktan hemen sonra hamile kadınların yanına geçildiğinde büyük oranda ölümlere sebep olduğunu keşfetmiş ve klinikte çok sıkı bir dezenfeksiyon politikası uygulayarak ölümlerin büyük oranda önüne geçmiştir.

Neden gitmeliyim? Oldukça zahmetli bir şekilde ortaya çıkarılan balmumu heykelleri ile siz de anatominin gizemli dünyasına yolculuk yapabilir, Budapeşte’deki gezinizi çok daha eğitici ve öğretici bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

  • Adres: Budapest, Apród u. 1-3, 1013 Macaristan
  • Telefon: +36 1 375 3533
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-18.00, Pazartesi günleri kapalı.
  • Yol tarifi al >

Kaya İçindeki Hastane (SziklakórházAtombunker Múzeum)

hospital in the rock

Burası neresi? Kale Tepesi’nin alt kısmındaki mağara, geçmişte birçok amaç için kullanılmıştır. Devasa bir labirent olan mağara, özellikle 2. Dünya Savaşı sırasında, önemli bir sığınak ve yaralılar için bir tedavi noktası olarak görev üstlenmiştir. Mağara sonrasında güçlendirilerek aynı zamanda bir nükleer sığınak haline de getirilmiştir.

Neden gitmeliyim? Günümüzde geçmişin izlerini hatırlatmak amacıyla bir müze olarak ziyaret edilebilen mağara içinde, savaş sırasında verilen hayat kurtarma çalışmalarını gösteren zengin bir sergi bulunmaktadır. Bu da Macaristan’daki 2. Dünya Savaşı’nın nasıl geçtiğini ve insanların bu savaştan kaçmak için ne gibi zorluklar yaşadığını gözlemlemek için bu müzeyi görmeyi zorunlu kılmaktadır.

  • Adres: Budapest, Lovas út 4/c, 1012 Macaristan
  • Telefon: +36 70 701 0101
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi – Cuma 12.00 – 18.00, Cumartesi 10.00 – 19.00, Pazar 10.00 – 18.00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

11. Budapeşte Terör Müzesi

Budapeşte Terör Müzesi

Burası Neresi? Budapeşte’de yer alan Terör Müzesi, 20. yüzyılda ülkedeki faşist ve komünist rejimler döneminde yaşananları gözler önüne seriyor. 2002 yılında açılmış olan müzede işkence gören, sorgulanan ve öldürülenlere belgeler ve hatıra anıtları yer alıyor.

Neden Gitmeliyim? Macaristan tarihi sanıldığı kadar huzurlu olmamakla beraber, çok kanlı denecek tarihi anlar yaşamıştır. Bu anları unutmamak ve anılarını yaşatmak amacıyla kurulmuş olan müzenin her katı farklı bir olaya açılıyor.

Müzenin zemin katını ziyaret ettiğinizde olayları daha iyi anlamamızı sağlayacak kısa bir belgesel bekliyor. Merdivendeki heykeller eşliğinde bir sonraki katı keşfetmeye çıkabilirsiniz.

Birinci katta, Macaristan ve Çekoslovya arasında yaşananlar, sorgu ve işkence odaları yer almakta. O tarihlerde günlük sıradan bir aktivite gibi sorgulanan insanların, hangi şartlar altında tutulduğu gözler önüne seriliyor. Aynı zamanda buradaki işkence odalarını ve kilise kısmını da ziyaret etmenizi öneriyoruz.

İkinci kattan itibaren kalıcı sergileri ezmeye başlayabiliyorsunuz. Tema olarak Macar totaliler diktatörlerinin yaptığı zulümleri ve Nazi işgalinin detaylarını keşfediyor. Savaş sonrasında umutlarını yitiren halkın hayatta kalma mücadelesini en iyi şekilde yansıtmayan çalışan müzenin bu katında tüm odalarda farklı bir yaşam hikâyesini görüyorsunuz. Özellikle ‘’ Macar Nazilerin Geçişi ‘’ isimli kısmın görülmesi gerekiyor. Bu kısımda Macar Yahudilerinin uğradıkları zulümleri en iyi hissettiren kısımlardan biri.

Kaçırmamalısınız! Müzeyi 2020 yılı içerisinde ziyaret etmeyi planlıyorsanız geçici bir sergi olan ‘Kahramanlarımız Roma Özgürlük Savaşçıları’nı ücretsiz ziyaret edebilirsiniz.

  • Adres: Budapest, Andrássy út 60, 1062 Macaristan
  • Telefon: +36 1 374 2600
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-18.00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

György Rath Müzesi

gyorgy rath muzesi
Görsel Kaynak: tripadvisor

Burası neresi? Macar bir göz doktorunun Asya sanatına dair merakından ortaya çıkan bu büyüleyici koleksiyonu kesinlikle Budapeşte’de görülmeye değer yerler arasında bulunuyor.

Ferenc Hopp, Macaristan’da eğitim amaçlı optik cihazlar ve yardımcı ekipmanlar üreten ilk gözlükçüydü. Şirketinin başarısı sayesinde dünyayı beş kez dolaşma fırsatını elde etti. 1882 ile 1914 yılları arasında buharlı gemiler ve yeni kıtalararası demiryolları aracılığıyla yolculuk yapan Hopp, 5 bine yakın obje topladı. Koleksiyon basit bir şekilde devkuşu yumurtasıyla başladı ve müze içinde bulunan etkileyici Asya sanat koleksiyonuna dönüştü.

Neden gitmeliyim? Asya sanatına dair birbirinden ilgi çekici nesnelerin bulunduğu György Rath Müzesi, ziyaretçilerin keyifli zaman geçirebileceği önemli müzeler arasında bulunuyor.

  • Adres: Budapest, Városligeti fasor 12, 1068 Macaristan
  • Telefon: +36 1 416 9601
  • Ziyaret saatleri: Salı-Pazar 10.00-18.00
  • Yol tarifi al >

Altın Kartal Eczane Müzesi (Arany Sas Patikamúzeum)

Arany Sas Patikamúzeum
Görsel Kaynak: tripadvisor

Burası neresi? 1896 senesinde özel bir eczacılık koleksiyonu olarak başlayan bu yer, 1948 senesinde müze haline getirilmiştir. Aslında müzenin tarihi daha da eskilere dayanmaktadır. Bina, 15. yüzyılda bir tüccar tarafından ev olarak kullanılmış ve daha sonra 1730-1750’li yıllarda eve bir simyacının taşınmasıyla macera başlamıştır. “Tarihsel Kimyager Kalıntıları” olarak adlandırılan bu koleksiyonun aslında bir simya müzesi olarak tanımlanması daha doğru olacaktır.

Müze, Budin Kalesi içinde, oldukça mistik bir atmosfere sahiptir. Küçük müzedeki merak edilen eşyalar arasında bir deri bir kemik kalmış insanları tasvir eden mumyalar, asılı yarasalar, kertenkeleler ve timsahların yanı sıra mumya tozu kutusu da görmeye değerdir. Müzede aynı zamanda 1600’lü yıllardan kalma tıp tarihi kitaplarından oluşan bir koleksiyon da yer almaktadır.

Neden gitmeliyim? Altın Kartal Eczacılık Müzesi, sadece tıp meraklıları için değil, aynı zamanda simya, Orta Çağ ve modern dönem öncesi tıp ile gizem ve karanlık bilimi sevenler için de tavsiye edilen küçük ama sevimli bir müzedir.

  • Adres: Budapest, Tárnok u. 18, 1014 Macaristan
  • Telefon: +36 1 375 9772
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-18.00, Pazartesi günleri kapalı.
  • Yol tarifi al >

Budapeşte Tarım Müzesi

budapeste tarim muzesi

Burası neresi? Vajdahunyad Kalesi içinde bulunan Budapeşte Tarım Müzesi, Avrupa’nın en büyük tarım müzesi olma özelliğine sahiptir. Binanın tasarımcısı Ignac Alpar, farklı mimari tarzları birleştirirken, farklı unsurlardan ve Macaristan’ın bilindik tarihi binalarının detaylarından faydalanmıştır.

Aslen Milenyum sergisi için inşa edilen bina, 1897 yılından itibaren tarım müzesine ev sahipliği yapmaya başlamıştır. Ana girişten girildikten sonra mermer kemerli avludan geçerek mermer merdivenle birinci katına çıkılmaktadır. Güzel boyanmış duvarlar, kristal avizeler, oymalı sütunlar ve vitray pencereler binanın dikkat çeken kısımları arasında bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Müze, binlerce objeden oluşan önemli bir koleksiyona ev sahipliği yapıyor. Macaristan’a gelen ilk buharlı lokomotif başta olmak üzere, Macaristan’da ve yurt dışında üretilmiş birçok tarım alet ve makinesini burada görmek mümkün olmaktadır. Müzede aynı zamanda geyik, alageyik, karaca ve yaban domuzu da dahil olmak üzere birçok hayvanın dondurulmuş halini de görmek mümkün olmaktadır.

  • Adres: Budapest, Vajdahunyad stny., 1146 Macaristan
  • Telefon: +36 1 422 0765
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-17.00, Pazartesi günleri kapalı.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

Palinka Müzesi

palinka muzesi ve szechenyi spa

Burası neresi? Şehrin canlı noktalarından birinde bulunan müze, ülkenin sevilen brendi palinkaya bir saygı duruşu niteliği taşımaktadır. Palinka, Macar geleneğinde çok özel bir yere sahiptir ve yüzyıllar boyunca ülke kültürünün önemli bir parçası olmuştur.

Müzenin öne çıkan özellikleri arasında ziyaretçilerin palinkanın evrimi boyunca büyüleyici bir yolculuğa çıkaran kapsamlı sergi koleksiyonudur. Damıtma tekniklerinin kökeninden üretiminde kullanılan farklı meyve çeşitlerinin geliştirilmesine kadar müze, palinka yapımının ardındaki işçilik ve sanata ayrıntılı bir bakış sunuyor. Tarihi eserler, eski damıtma ekipmanları ve etkileşimli sergiler, nesiller boyunca aktarılan köklü uygulamalara dair bilgiler sunuyor.

Neden gitmeliyim? Palinka Müzesi, Macaristan’ın özellikle kültürel ve gastronomi alanındaki mirasını keşfetmek isteyenler için Budapeşte’de kesinlikle görülmesi gereken yerler arasında bulunyor. Müze, özellikle palinkanın ikonik ruhunun tarihini, üretimini ve lezzetlerini derinlemesine inceleyen ilgi çekici bir deneyim sunmaktadır.

Aklınızda bulunsun! Palinka Müzesi, tadım seanslarına katılmadan asla tamamlamış sayılmaz. Müze, her biri özenle seçilmiş meyvelerden üretilen palinkaların tadını çıkarmanızı da sağlıyor. Bu nedenle bu müze, geleneğin ve damak tadının bir araya geldiği bir yerdir ve bu da onu herhangi bir Budapeşte gezi planında unutulmaması gereken bir durak haline getiriyor.

  • Adres: Budapest, Király u. 20, 1061 Macaristan
  • Telefon: +36 30 712 1619
  • Ziyaret saatleri: Her gün 14.00-00.00, Cuma ve Cumartesi günleri 02.00’ye kadar.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

Houdi’nin Evi

house of houdini

Burası neresi? 1874 senesinde doğan Harry Houdini ünlü bir kaçış sanatçısı ve illüzyonistti. Kelepçeli, zincirli kaçışlar ve hatta diri diri gömüldüğü bir mezar da dahil olmak üzere ayrıntılı ve sansasyonel kaçış numaralarıyla bilinmekteydi. Burası, Avrupa’da bir Budapeşte yerlisine adanmış tek müze olma özelliğini taşımaktadır.

Ziyaret etmeden önce küçük bir gizemi çözmenizi gerektiren müze, orijinal Houdini aksesuarları ve hatıra parçalarının yanı sıra, Adrien Brody’nin başrolünü oynadığı Houdini filminden çeşitli aksesuarlara da ev sahipliği yapmaktadır.

Neden gitmeliyim? Rehberli turlarla ziyaret edilen müzede, ziyaretçiler Houdini’yi daha yakından tanıma fırsatını yakalamanın yanı sıra, 15 dakikalık canlı bir sihirbazlık gösterisine de tanıklık edebilmektedir. Müze küçük olmasına karşın, ziyaretçiler için sihirbazların dünyasına yolculuk etmenin eğlenceli bir yoludur.

  • Adres: Budapest, Dísz tér 11, 1014 Macaristan
  • Telefon: +36 1 951 8066
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-19.00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

12. Aquincum Müzesi ve Harabe Bahçesi

Aquincum Müzesi ve Harabe Bahçesi

Burası Neresi? Eski bir roma şehri olan Budapeşte’de bulunan bir arkeoloji parkıdır. Aquincum Müzesi, yapılan kazılar sonucunda ortaya çıkartılmış eserlerin bir araya getirilip sergilendiği önemli bir nokta.

Neden Gitmeliyim? Şehrin en parlak dönemlerini yaşadığına inanılan MS 3. yüzyıldan Roma İmparatorluğu’nun çöküşüne kadar olan dönemde Aquincum’un oldukça popüler olduğu düşünülüyor. O tarihlerde iki arenaya ve dinlenmek için oldukça uygun olması sebebiyle çok fazla ziyaretçi çeken şehrin güzellikleri zamanla toprak altında kalsa da günümüzde tekrar gün yüzüne çıkartılmıştır. Çevresi surlarla örtülü dar sokakları, merkezi ısıtma sistemleri ve kireç taşından yapılmış kanalizasyon sistemleri hala yapıldığı dönemdeki gibi görülebiliyor. Yaklaşık %20’lik bir kısmını ziyaret edebileceğiniz şehir sizi tarih içerisinde hoş bir yolculuğa çıkartacak gibi.

  • Adres: Budapest, Szentendrei út 135, 1031 Macaristan
  • Telefon: +36 1 250 1650
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-16.00, Pazartesi günleri kapalı.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

13. Flipper Müzesi

Flipper Müzesi

Burası Neresi? Budapeşte’de bulunan müze, 150’den fazla oyun makinasının bulunduğu, Avrupa’nın en büyük interaktif müzesidir. 500 m² alanda sergilenen oyuncaklar Pinball severlerin görebileceği en büyük oyun merkezlerinden biri.

Neden Gitmeliyim? Makine oyunlarını seviyorsanız biraz nostaljiden daha fazlası için Flipper Museum’u ziyaret etmelisiniz. 19. yüzyıldan beri kullanılan langırt makinelerini ve paletli ilk langırtı görebileceğiniz müzede 150’den fazla oyuncağı inceleyebilir ve test edebilirsiniz.

Aklınızda Bulunsun! Geç saatlere kadar açık olan müzenin pazartesi ve salı günleri hizmet vermediğini unutmayınız.

  • Adres: Budapest, Radnóti Miklós u. 18, 1137 Macaristan
  • Ziyaret saatleri: Çarşamba, Perşembe, Cuma 16.00-00; Cumartesi 13.00-00.00 ve Pazar 11.00-22.00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

14. Budapeşte Telefon Müzesi

Budapeşte Telefon Müzesi

Burası Neresi? Castle District’te bulunan Telefonlar Müzesi; eski ağır telefonlar, jetonla çalışan telefonlar ve pil cihazları gibi günümüz teknolojisinden uzak olan ilk telefonları görebiliyorsunuz.

Neden Gitmeliyim? Çoğumuzun nostalji için sakladığı bazılarımızın ise sadece eski filmlerde gördüğü birçok telefon tipini bu müzede yakından inceleyebiliyorsunuz. 1991 yılından beri hizmet veren müzede ilk telefonu keşfedene kadar tarihte geri gidebiliyorsunuz. Teknolojinin değişimi ve gelişimi ize heyecan veriyorsa bu yolculuğa çıkmaktan keyif alacağınıza eminiz.

  • Adres: Budapest, Országház u. 30, 1014 Macaristan
  • Telefon: +36 1 201 8857
  • Ziyaret saatleri: Kalıcı olarak kapatıldığı yönünde bilgi edindik. Teyit etmek için paylaştığımız numarayı arayabilirsiniz.
  • Yol tarifi al >

15. Zwack Unicum Müzesi

Zwack Unicum Müzesi

Burası Neresi? Macaristan Budapeşte merkezli alkollü içecek firması Zwack’in tarihi ve gelişim sürecini keşfedebileceğiniz bir müzedir.

Neden Gitmeliyim? Kraliyet doktoru Zwack tarafından II. Joseph için yapılmış olan likör, yıllardır tarifi keşfedilemeyen özel bir içkidir. Macaristan’ın en ünlü içeceği olan Unicum’un içinde 40’ın üstünde bitki ve baharat olduğu düşünülmekte. Bu müzenin içerisinde ufak bir tadın turuna katılabilir ve şehrin popüler içereceğinin tarihini keşfetme şansı bulabilirsiniz.

  • Adres: Budapest, Dandár u. 1, 1095 Macaristan
  • Telefon: +36 1 476 2383
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-17.00, Pazar günleri kapalı.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

Uygulamalı Sanatlar Müzesi

budapeste uygulamali sanatlar muzesi

Burası neresi? Budapeşte’de etkileyici mimari eserler bulunmasına karşın, gözden kaçırılmaması gereken sürpriz bir müze var. Uygulamalı Sanatlar Müzesi, etkileyici bir koleksiyonun yanı sıra Zsonay çinilerinden yapılmış çarpıcı bir çatıya da ev sahipliği yapıyor.

Burası 1872 senesinde Macaristan Parlamentosu tarafından kuruldu. Kurucu genel müdürü György Ráth oldu ve ardından da çok saygın Macar koleksiyoncularından olan Jeno Radisics müdürlük görevini üstlendi. Müze içinde Macar ve dünyanın çeşitli bölgelerinden tarihi ve çağdaş olmak üzere dünyanın en büyük uygulamalı sanat koleksiyonlarından biri yer alıyor.

Neden gitmeliyim? Art Nouveau eserler, seramikler, mobilyalar, cam ve altın eşyalar ve tasarım eserlerinden oluşan zengin bir kalıcı koleksiyona sahip olan müze, aynı zamanda geçici koleksiyonlarıyla birlikte muhteşem bir sanat mabedi olarak Budapeşte’nin mutlaka görülmesi gereken yerleri arasında bulunuyor.

Güzel Sanatlar Müzesi

budapeste guzel sanatlar muzesi

Burası neresi? Ulusal Galeri’yi tamamlayan kardeş bir kurum olan Güzel Sanatlar Müzesi, Macaristan’ın en prestijli güzel sanatlar koleksiyonuna ev sahipliği yapmaktadır. Müze, Kahramanlar Meydanı’ndaki görkemli bir simge yapıda yer almaktadır.

Müze binası 19. yüzyıl tarzından etkilenmiştir ve bu nedenle tasarım tamamen samimi odalar, dolaplar, büyük tabloların bulunduğu uzun odalar ve daha fazlasına sahiptir. 1870 senesinde kurulan müze, Antik Sanat, Mısır Sanatı, Eski Ressam Galerisi, Eski Heykel, Modern Koleksiyon ve Grafik Koleksiyonu olmak üzere altı bölümden oluşmaktadır.

Neden gitmeliyim? 2018 senesinde tamamlanan büyük revizyon ve Ulusal Galeri ile gerçekleştirilen koleksiyon alışverişi, müzenin Titian, Velazquez ve El Greco’nun yanı sıra Ora Çağ Macar sanatına da sahip olmasını sağlamıştır. Ayrıca Antik Mısır, Yunanistan ve Roma’dan etkileyici bir eser seçkisi de ziyaretçilerin beğenisine sunulmaktadır.

  • Adres: Budapest, Dózsa György út 41, 1146 Macaristan
  • Telefon: +36 1 469 7100
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-18.00, Pazar günleri kapalı.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

-Anıtlar, Mezarlar

Gül Baba Türbesi

gül baba mezarı

Burası neresi? Etkileyici sekizgen bir mezarın bulunduğu türbenin 1541 yılında bölgenin Osmanlılar tarafından fethinin ardından burada yaşadığı rivayet edilen ve Gül Baba olarak bilinen Müslüman bir ermişe ait olduğu ifade edilmektedir.

1990’lı yıllarda türbenin durumu kritik bir hale gelmiştir. Tamas Pinter, Türk makamları tarafından finanse edilen restorasyon çalışmalarını gerçekleştirmek üzere görevlendirilmiştir. Restorasyon boyunca kahve ve sergi salonu, çeşme ve revak gibi çeşitli eklemeler yapılarak türbe günümüzdeki görünümünü kazanmıştır. Bahçenin ve türbenin restorasyon sonrası açılışı ise 21 Ağustos 2000 tarihinde gerçekleştirilmiştir.

Neden gitmeliyim? Muhteşem panoramik bir manzaraya ev sahipliği yapan Gül Baba Türbesi, etkileyici bir gül bahçesinin içinde bulunmaktadır. Burası hem manevi atmosferi yaşamak hem de manzaranın ve bahçenin havasını solumak isteyenler için çok keyifli bir noktadır.

  • Adres: Budapest, Mecset u. 14, 1023 Macaristan
  • Telefon: +36 1 618 3842
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-18.00, Pazartesi günleri kapalı.
  • Yol tarifi al >

Holokost Hayat Ağacı Anıtı

holokost hayat agaci aniti

Burası neresi? Dohany Sokağı Sinagogu’nun arka sokağındaki Holokost Anıtı’nda, Bir ağacın üzerindeki metal yapraklara Holokost kurbanlarının adları yazılmıştır. Anıt, Emanuel Ağacı ya da Macar Yahudi Şehitleri Anıtı gibi birçok farklı isimle de bilinmektedir. Anıt, 1991 senesinde Imre Varga tarafından yaratılmıştır.

Heykel, İkinci Dünya Savaşı sırasında Naziler tarafından hayatına son verilen 400.000 Macar Yahudisini anmak amacıyla dikilmiştir. Heykel, yası simgeleyen metal bir salkım söğüt ağacının şeklinde tasarlanmıştır. Ağacın binlerce küçük metal yaprağı bulunuyor ve bunlardan bazılarında kurbanların adları yazıyor. Heykelin kaidesinin çevresindeki çakıl taşları da hayatını kaybedenlerin anısına buraya bırakılıyor.

Neden gitmeliyim? İkinci Dünya Savaşı’nın acımasız sonuçlarının Macaristan cephesindeki yansımalarını görmek isterseniz bu anıtı mutlaka görmelisiniz.

Kerepesi Mezarlığı

kerepesi cemetery

Burası neresi? Budapeşte’nin en ünlü mezarlığı olan Kerepesi Mezarlığı, Macaristan’daki en eski ve günümüze kadar neredeyse tamamen korunarak gelmiş son durakların başında gelmektedir. Budapeşte’nin hemen şehir merkezinin dışındaki Kerepesi Mezarlığı, 1847 senesinde kurulmuştur ve o günden bu yana da Macaristan’ın birçok önemli şahsiyeti için ebedi istirahat yeri olmuştur. Eski bir Hıristiyan mezarlığı olan bölge, günümüzde hala aktif olarak bu amaç için kullanılmaktadır.

Neden gitmeliyim? Budapeşte’deki bir öğleden sonranızı geçirmek için sakin bir yer arıyorsanız bu mezarlık tam size göre olabilir. Burası her ne kadar bir mezarlık olsa da ağaçlar, cıvıl cıvıl kuşlar koşan, yürüyen insanlarla daha çok bir botanik bahçesini andırmaktadır. Mezarlık içinde sanki bir müzeye aitmiş gibi görünen eski heykeller de kesinlikle görülmeye değerdir.

  • Adres: Budapeşte, Fiumei út 16-18, 1086 Macaristan
  • Ziyaret saatleri: Her gün 07.00-17.00
  • Yol tarifi al >

-Meydanlar, Popüler Sokaklar, Caddeler

16. Kahramanlar Meydanı (Hősök Tere)

Kahramanlar Meydanı

Burası Neresi? Bu meydan, Macaristan’ın 1000 yıllık geçmişine özel yapılmıştır. Ülke geçmişinde kahramanlıklarıyla adını yazdırmış kişilere adanan anıtın ismi de bu yüzde Kahramanlar Meydanı olarak geçmektedir.

Neden Gitmeliyim? Şehrin en popüler noktalarından olan Kahramanlar Meydanı’nı tam ortasında bulunan Milenyum Anıtı sayesinde tanıyabilirsiniz. 36 metrelik bu sütunun tam tepesinde çift hacı tutan Baş Melek Gabriel bulunurken, alt kısmındaysa Macar kahramanlarını temsil eden altı heykel bulunuyor.

Bronzdan yapılan bu heykeller sırasıyla; Predd, Huba, Kond, Tas, Ond ve Teteny’dir.  Bu isimler hakkında resmi bir belge ve bilgi bulunmamakla beraber, hepsinin bir hayal ürünü olduğu düşünülmekte. Her biri farklı bir anlamı sembolize etmekle beraber, bu kahramanlar halk için; yardım, barış, bilgi ve zaferin temsil ettiğine inanılıyor.

Budapeşte’nin en güzel anlarından en kanlı günlerine kadar her türlü anın yaşandığı meydanın şehrin için manevi önemi de aşikâr. Ruslara karşı ayaklanan 17 bin gencin öldürüldüğü bu meydan şehirde yaşayan halk için hüzünlü noktalardan biridir.

Aklınızda bulunsun! Budapeşte’de konaklama için uygun bir nokta arıyorsanız, en hesaplı oteller genellikle Kahramanlar Meydanı civarında olanlardır. Yine de daha fazla seçeneğe ulaşmak isterseniz Budapeşte Otel Tavsiyeleri yazımıza göz atınız.

Kaçırmamalısınız! Kahramanlar Meydanı’nı civarında bulunan City Park, Szechenyi Termal Hamamı ve Budapeşte Güzel Sanatlar Müzesi’ni de ziyaret edecek vakit ayırmalısınız.

17. Andrassy Bulvarı

Andrassy Bulvarı

Burası Neresi? Budapeşte’de şehir merkezini Kahramanlar Meydanı’yla bağlayan bulvardır Andrassy Bulvarı. Avrupa’nın en eski metro hattını barındıran cadde, neo-rönesans etkileriyle UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne eklenmiştir.

Neden Gitmeliyim? Aslında burası şehri gezerken ister istemez geçeceğiniz bağlantı noktalarından biridir. Budapeşte’de gezilecek görülecek yerlerin en önemlilerini barındıran bulvar içerisinde; Devlet Opera Evi, Macar Güzel Sanatlar Üniversitesi ve Bale Okulu gibi mimarisiyle dikkat çeken yapılar da bulunuyor. Ayrıca, bulvar boyunca şehrin geleneksel tatlarını deneyebileceğiniz çok sayıda restoran bulunuyor. Budapeşte’de restoran önerilerimiz için lütfen tıklayınız.

Çin Mahallesi

budapeste cin mahallesi

Burası neresi? 30 binden fazla insanın yaşadığı Chinatown, Orta Avrupa’daki en büyük Çin topluluğunun bulunduğu mahallelerden biridir. Burası başta deniz ürünleri ve erişte yemekleri olmak üzere, Çin kültürüne ait birçok farklı lezzeti deneyimleyebileceğiniz Budapeşte’deki nadide yerlerin başında gelmektedir.

Neden gitmeliyim? Şehir merkezinden toplu taşıma ile yaklaşık yarım saatte gelebileceğiniz Chinatown, Çin kültürünü yakından tanımak isteyenler için Budapeşte’nin mutlaka görülmesi gereken yerleri arasında bulunmaktadır.

-Sergi ve Sanat Merkezleri

18. Görünmez Sergi (İnvisible Exhibition)

Burası Neresi? Burası, ziyaretçilerine görme duyusunun dışında; koklama, dokunma ve duyma histeriyle gezebilecekleri interaktif deneyimdir.

Neden Gitmeliyim? Sergi, katılımcılarına en iyi bilgiyi alabildikleri duyu organını keşfetmeyi ve geçici bir körlüğün onlara daha fazla şey gösterebileceği düşüncesini kanıtlamaya çalışıyor. Geziniz boyunca 6 sahne boyunca kör bir yolculuk yapıyor ve görme bozukluğu olan insanların nasıl devam ettiğini anlamayı deneyeceksiniz. Çeşitli yaşam koşullarının sunulduğu 6 sahneyi bitirmek için 1 saatlik vaktiniz bulunuyor. Empati yapabilmek ve kendinizi keşfetmek için eşsiz bir deneyim.

Kaçırmamalısınız! Dilerseniz İngilizce, Almanca, İtalyanca, İspanyolca, Fransızca, Portekizce, Rusça ve Romence dillerinde rehberlik hizmeti için ön kayıt yaptırabilirsiniz.

  • Adres: Budapest, Népligeti út 1, 1101 Macaristan
  • Telefon: +36 20 771 4236
  • Ziyaret saatleri: Kalıcı olarak kapatıldığı belirtilmektedir. Değişiklikleri takip için web sitesini incelemenizi öneririz.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

-Dini Yapılar

Matthius Kilisesi (Mátyás-templom)

matthius kilisesi

Burası neresi? Matthius Kilisesi Budapeşte’nin en güzel mimari yapılarından ve Avrupa’nın da en etkileyici kiliselerinden biridir. Kilisenin çatı kiremitleri de Szonay kiremitlerinden yapılmıştır ve bu kiliseyi bu kadar eşsiz yapan şeylerin başında da bu özelliği gelmektedir.

Bölgedeki orijinal kilise 11. yüzyılda inşa edilmiş, ancak bu kiliseden geriye herhangi bir şey kalmamıştır. Mevcut bina 14. yüzyılda inşa edilmiş ve 19. yüzyılda büyük ölçüde yenilenmiştir. Kilise 16. yüzyılda Türklerin bölgeyi kuşatmasının ardından cami olarak kullanılmıştır.

Neden gitmeliyim? Gerek renkli kiremitlerden yapılmış çatısı, gerekse de içeri girdiğinizde sizi karşılayan devasa tonozlu tavanlar ve süslü dekor bu kiliseyi çok çekici kılmaktadır. Kraliyet Hitabeti, kadehler ve Aziz Stephen Tacı’nın kopyaları gibi çarpıcı eserlerin bulunduğu Dini Sanat Koleksiyonu da kiliseyi cazip kılan önmeli detaylardan biridir.

  • Adres: Budapest, Szentháromság tér 2, 1014 Macaristan
  • Telefon: +36 1 355 5657
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi-Cumartesi 09.00-17.00, Pazar 13.00-17.00.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

Aziz Stephen Bazilikası

aziz stephen bazilikasi
St. Stephen Bazilikası

Burası neresi? Aziz Stephen Bazilikası, Macaristan’ın en büyük kilisesi olma özelliğine sahiptir. Adını Macaristan’ın ilk kralından alan kilise, süslü mimarisi, muhteşem sanat eserleri ve devasa kubbesi ile hayli dikkat çekicidir.

İnşaatı yaklaşık 50 yıl süren yapı, nihayet 1905 senesinde tamamlanabilmiştir. Bütün küçük şapellerin yanı sıra Aziz Stephen’in mumyalanmış sağ eli olduğu iddia edilen ele de ev sahipliği yapan kutsal emanetler de kilise içinde göz atılması gereken objeler arasında bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Pazartesi günleri org resitali dinleme imkanı da sunan Aziz Stephen Bazilikası, Budapeşte’de mutlaka görülmesi gereken dini yapılar arasında bulunmaktadır.

  • Adres: Budapest, Szent István tér 1, 1051 Macaristan
  • Telefon: +36 1 311 0839
  • Ziyaret saatleri: 09.00-16.30 (Saatlerde günlere göre değişkenlik olabilmektedir)
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

Üniversite Kilisesi (The University Church)

The university church

Burası neresi? Budapeşte’nin en güzel barok dini yapılarından biri olan Üniversite Kilisesi, Peşte’nin güney kısmında, ana alışveriş caddelerinden uzakta bulunan güzel bir mimari yapıdır. Günümüzde Budapeşte’nin önemli rustik cazibe merkezlerinden biri olan Üniversite Kilisesi, 1725 ile 1742 yılları arasında inşa edilmiştir.

Neden gitmeliyim? Meryem Ana’nın hayatından popüler sahneler tasvir eden tavanlardaki freskler, Aziz Anthony ve Aziz Paul’un etkileyici heykelleri ve koro stantları gibi unsurlar kilisenin öne çıkan etkileyici özelliklerindendir.

  • Adres: Budapest, Papnövelde u. 8, 1053 Macaristan
  • Telefon: +36 1 318 0555
  • Ziyaret saatleri: Değişkenlik gösteriyor.
  • Yol tarifi al >

-Gösteri Merkezleri

19. Macaristan Opera Evi

Macaristan Opera Evi

Burası Neresi? Budapeşte’de yer alan; opera, bale ve etkinliklere ev sahipliği yapan bir opera salonudur. Aynı zamanda, Avrupa’nın en güzel Neo-Rönesans binalarından biri.

Neden Gitmeliyim? Kültürel etkinlikleri takip etmek için tercih edebileceğiniz bir gezi noktası olduğu gibi iç mimarisiyle de kendinizi farklı bir atmosferde hissetmek isteyenler tercih edebilir. Günümüz modern binalarından oldukça uzak bu binanın bütün detaylarına o kadar önem verilmiş ki hiçbir anını kaçırmak istemezken gerçekten ufak bir yorgunluk hissedebilirsiniz. Özellikle oditoryum kısmında kullanılan 7 kilo altın, binanın ihtişamlı iç dizaynını daha özel hale getiriyor. Aynı zamanda dünyanın en iyi üçüncü akustiğine sahip opera salonundaki etkinlikleri takip ederek, keyifli müzik dinletilerine katılabilirsiniz.

Aklınızda Bulunsun! Opera binasını tüm yönleriyle keşfetmek için dilerseniz 15:00-16:00 saatleri arasında sunulan rehberli turlara katılabilirsiniz.

  • Adres: Budapest, Andrássy út 22, 1061 Macaristan
  • Ziyaret saatleri: Etkinlik programına göre değişmektedir.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

20. Müpa Budapeşte

Müpa Budapeşte

Burası neresi? Macaristan’da modern kültürü, edebiyatı, film ve dünya müziklerini takip edebileceğiniz tanınmış bir merkezdir. 2005 yılından beri hizmet veren Müpa, Avrupa ve Macar halkını sanatla buluşturuyor.

Neden gitmeliyim? Tatilinize farklı yönler katmak ve sanatsal eğilimlerden geri kalmamak için tercih edebilirsiniz. Buradan güncel programı takip edebilir, gitmeden önce rezervasyon yaptırabilirsiniz.

* Doğa İçinde Gezilecek Yerler

-Yeşil Alanlar / Parklar

21. Şehir Parkı

Şehir Parkı

Burası Neresi? Budapeşte’nin huzur dolu noktası Şehir Parkı, Kahramanlar Meydanı’ndan yürüyerek ulaşılabilecek doğal alanlardan biridir.

Neden Gitmeliyim? Bir yürüyüş parkından çok masallardan fırlamış gibi görünmektedir burası… İçerisinde bulunan Vajdahunyad Kalesi, lunapark ve göl sayesinde buradan kolay kolay ayrılamayacaksınız. Bunun yanı sıra Romanesk mimariye sahip bir Katolik Kilisesi’nin de bulunduğu parkta hem yürüyüp hem de keşfedebiliyorsunuz.

Vajdahunyad Kalesi’nin bahçesinde dolaşabilirsiniz ancak içerisini görmek isterseniz, Macaristan Tarım Müzesi için bilet almanız yeterli. Biletinizi satın aldıktan sonra hem müzeyi hem kaleyi görebiliyorsunuz. Kale ziyaretiniz sonrasında dilerseniz lunaparkta da eğlenceli vakit geçirebilirsiniz.

Kaçırmamalısınız! İçerisinde göl olduğundan bahsettiğimiz şehir parkının tadını daha iyi çıkartmak için kayık ya da deniz bisikleti kiralamanızı öneriyoruz. Fiyatlara ulaşamadık ancak kiralama sonucunda 45 dakikalık bir göl turu yapabiliyorsunuz.

  • Adres: Budapest, Kós Károly stny., 1146 Macaristan
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Yol tarifi al >

22. Margaret Adası

Margaret Adası

Burası Neresi? Macaristan’da yer alan bir ada olan Margaret, şehir merkezinden 15 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Tuna Nehri’nin ortasında, şehre yakın doğal bir alan olan Margaret, yeşil alanları ve sahip olduğu tarihi yapılarla Budapeşte gezilecek yerler arasında sıklıkla yer alıyor.

Neden Gitmeliyim? Şehrin hem içerisinde hem de ondan ayrı, biraz hava almak isteyenler için İstanbul’un Prens Adaları’na benzer bir nokta burası. İki ayrı köprüyle Budapeşte’ye bağlanan Margaret Adası içerisinde; yürüyüş yolları, hayvanat bahçesi, gül bahçesi, tarihi bir su kulesi, oyun ve su parkı, açık hava tiyatro gibi cazibe noktaları hizmet veriyor.

Bu da özellikle hafta sonlarında Budapeşte halkı arasında oldukça popülerdir. En güzel olduğu dönem olan Nisan-Mayıs ayları arasında havanın ısınması ve çevrenin yeşillenmesiyle sabahtan ziyaret edilip, akşama kadar burada vakit geçiren pek çok insan bulunuyor. Bu dönemlerde aradığınız şey sessizlikse bu adanın pek de sessiz olduğu söylenemez.

Kaçırmamalısınız! Margaret Adası’nı yaz aylarında ziyaret ediyorsanız, her Cuma, Cumartesi ve Pazar günü 16:30-17:30 saatleri arasında müzik çeşmesini uğramalısınız. Bu çeşmede yaz aylarında klarnet çalan bir sanatçının ücretsiz mini konserinin keyfini çıkartabiliyorsunuz.

-Margaret Adası’na Nasıl Ulaşırım?

Margaret Adası’na ulaşmanın en kolay yolu 4 ve 6 numaralı tramvayları kullanarak, Margıt Budai durağında iniş yapmaktır. Tramvayın yanı sıra adaya köprü bağlantısı olduğu için 26 numaralı otobüse binerek de adaya gidiş yapabilirsiniz.

23. Memento Parkı

Memento Parkı

Burası Neresi? Budapeşte’de sosyalist dönemden kalma heykellerle süslü olan Memento Park, şehir merkezinden 25 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Bir açık hava müzesi olarak da sayılabilecek park, Macar dilinde ‘’Szobor Park’’ olarak anılıyor.

Neden Gitmeliyim? Değişen Budapeşte’de yıllar boyunca rejimi ve liderlerini yücelten çok sayıda heykel şehrin farklı noktalarına inşa edilmiştir. Sonrasında bir noktada toplanılmasına karar verilen heykellerin hepsi Memento Parkı’nda birleştirdiği için rahatlıkla gezebiliyorsunuz. Heykellerin bulunduğu ve Witness Square olarak ikiye ayrılan park içerisinde dönem ve tarihlerin detaylı anlatılmasını istiyorsanız parkta sunulan tur hizmetlerinden satın alabilirsiniz.

Aklınızda Bulunsun! Parka girişte en iyi bilet fiyatını alabilmek için biletinizi internetten almanız gerekiyor. İnternetten %20 indirimli olarak satın alabilirsiniz.

  • Adres: Budapest, Balatoni út – Szabadkai utca sarok, 1222 Macaristan
  • Telefon: +36 30 500 0925
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-16.00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

* Çocuklar İçin Uygun

24. Budapeşte Hayvanat Bahçesi & Botanik Bahçe

Budapeşte Hayvanat Bahçesi & Botanik Bahçe

Burası Neresi? 1979 yılında açılmış olan doğal yaşam parkı, Karpat Havzası’nda yaşayan nadir canlı türlerinin barındığı bir gözlem noktası.

Neden Gitmeliyim? Doğayı incelemeyi, canlıları gözlemlemeyi seven bir ruhunuz varsa Budapeşte Hayvanat ve Botanik Bahçesi’nde şehrin diğer sakinlerini görebiliyorsunuz. Nadir görülen Kar Baykuş’u, ayı, yaban domuzları, vaşak ve birçok kuş türünü barındıran hayvanat bahçesinde, gözlem kulesi sayesinde canlıları ürkütmeden ve kendinizi güvene alarak rahatlıkla izleyebilirsiniz. Gezmesi oldukça keyifli olan park arazisinin keyfini çıkartın.

Kaçırmamalısınız! Gezerken acıktığınızı hissederseniz Wildlife Park Coffee Zoo’da ev yapımı limonatalar, ekmekler, sıcak sandviçler ve benzeri atıştırmalıkların tadını çıkartabilirsiniz.

  • Adres: Budapest, Állatkerti krt. 6-12, 1146 Macaristan
  • Telefon: +36 1 273 4901
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-16.00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

Çocuk Demiryolu

cocuk demiryolu

Burası neresi? Burası aslında yetişkinler için de bambaşka bir deneyim sunan, 1948’ten bu yana yetişkinlerin gözetiminde çocuklar tarafından işletilen resmi bir demiryoludur. Yani buraya gelen ziyaretçiler demiryolu aracılığıyla yolculuk edebilmektedir 🙂

Bu küçük işletmeden kalkan tren ara sıra Budapeşte’nin panoramik manzaralarını sunan güzel doğanın içinden geçmektedir. Jánoshegy’de inerek yamaçtan aşağı inerek çarpıcı manzaralara şahitlik edebilirsiniz. Demiryolu, toplu taşıma araçlarıyla şehir merkezinden yaklaşık yarım saatlik uzaklıktaki Hűvösvölgy’den kalkmaktadır.

Neden gitmeliyim? Çocuk Demiryolu özellikle küçük çocuklu aileler için Budapeşte’de yapılacak keyifli şeyler arasında bulunuyor.

  • Adres: Budapest, Gyermekvasúthoz vezető út 5, 1021 Macaristan
  • Ziyaret saatleri: Salı-Cuma 09.00-17.00, Cumartesi-Pazar 08.30-17.45
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

*Budapeşte Yapılacak Şeyler

-Turlar ve Geziler

25. Faust Şarap Mahzenleri

Faust Şarap Mahzenleri

Burası Neresi? Macaristan’ın meşhur şaraplarını tadabileceğiniz, Buda Kalesi altında bulunan mahzen alanıdır.

Neden Gitmeliyim? Orta Çağ’da kaçış yolu olarak kullanılmak amacıyla Castle Hill’in altında bulunan labirentlerde şehrin en iyi Macar mahzeni bulunuyor. 7 katmanlı şarap tadımının keyfini çıkartabileceğiniz geziler sayesinde burada özenle seçilmiş şarapların tadına bakabiliyorsunuz. Kimi zaman bu şarap tadımını oyuna çevirerek daha keyifli hale getirildiği turları satın alarak daha uzun süre mahzenlerin tadını çıkartabilirsiniz.

Kaçırmamalısınız! Faust Şarap Mahzeni şarap turlarını keşfederken dilerseniz turlara dahil olarak Tuna Nehri Gezisi, canlı müzik dinletisi, şarap ruleti oyunu gibi ek aktivitelere dahil olabilirsiniz.

Budapeşte’de yapılacak şeyler hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorsanız, buradan detaylı içeriğimize ulaşabilirsiniz.

  • Adres: Budapest, (inside the Hilton at the Dominican Cloister),, Hess András tér 1, 1014 Macaristan
  • Telefon: +36 20 326 3503
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi 14.00-17.00, Perşembe 17.00-20.00, Cuma-Pazar 14.00-20.00
  • Yol tarifi al >

* Alışveriş Noktaları

-Caddeler

26. Ecseri Bit Pazarı

Ecseri Bit Pazarı

Burası Neresi? Budapeşte’nin en büyük bit pazarı olan Ecseri, haftanın her günü hizmet veren canlı bir Pazar. Antika eşyalardan takılara, yeni dönem eşyalardan Retro ürünlere geniş bir yelpazeye sahip olan Ecseri, Budapeşte kültürünü yansıtan noktalar arasında yer alıyor.

Neden Gitmeliyim? Geleneksel Macaristan alışveriş turlarının vazgeçilmez noktası Ecseri’dir. Burayı ziyaret ederek Macar ürünlerine kolaylıkla ulaşabileceğiniz gibi; geleneksel kumaşlar, mücevherler, porselenler, el işlemeli çarşaflar, antikalar burada bulabileceğiniz en popüler ürünlerdir. Türkiye’de antika çarşılarına benzetebileceğimiz Ecseri Bit Pazarı’nda satış yapan herkes anlaşabileceğiniz kadar İngilizceye hakimler. Bunun yanı sıra burada pazarlık yapmanızda işin usulünden gelmektedir. Çok fazla indirim beklememelisiniz ancak %10-15 arasında bir indirim yaptırmak da ikna yeteneğinize kalmış. 🙂

Aklınızda Bulunsun! Haftanın 7 günü açık olan pazarın en yoğun günü Pazar günüdür. Cumartesi günleri erken saatlerde de bir yoğunluk olduğu söylenebilir.

  • Adres: Budapest, Nagykőrösi út 156, 1194 Macaristan
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.00-16.00
  • Yol tarifi al >

27. Vaci Caddesi

Vaci Caddesi

Burası Neresi? Budapeşte’nin popüler sokakları arasında yer alan Vaci Caddesi, şehrin akla gelen ilk gezi noktalarından biridir. Bazen yürüyüş benzese alışveriş için tercih edilen uzun bir caddedir.

Neden Gitmeliyim? Budapeşte’de alışveriş yapmak istiyorsanız, çok sayıda kaliteli dükkanın bulunduğu Vaci Caddesi, favori noktalardan biri. Genellikle pahalı alışverişin noktası olan caddede hesaplı alışveriş istiyorsanız, kendinize uygun dükkân bulmakta zorlanabilirsiniz. Aslında burası alışveriş için çok sevilmekle beraber turistler için tüm tuzakların bulunduğu yerlerden biri olarak da anılıyor.

Dikkat Edin! Burası pahalı fiyatlarıyla bilinmekle beraber, dolandırıcılarıyla da meşhurdur. Yardım isteme veya bir şeyler içme teklifiyle yanınıza gelen kızlarla bir yere giderseniz, çok yüklü bir hesap ödemeniz bir bakıma dolandırılmanız mümkündür. Dikkatli olun.

Kaçırmamalısınız! Yine de burayı ziyaret ederseniz, şehrin en eski kafelerinden olan Gerbeaud Cafe’de oturup bir şeyler içmeyi ve Budapeşte hediyelik eşya dükkanlarına göz atmayı unutmamalısınız.

-Pazarlar

Great Market Hall

great market hall budapeste

Burası neresi? Büyük Pazar Salonu, Neo-gotik bir binada, bir zamanlar malların doğrudan Tuna Nehri’nden teslim edilmesine olanak sağlayan bir su yolunun bulunduğu, güzel bir şekilde restore edilmiş bir yerdir. 1897 senesinde inşa edilen bina, ülkenin en eski ve en büyük kapalı pazarıdır.

Binanın zemin katında sebze meyve, et, unlu mamuller ve şekerlemeler ağırlıklı olarak satılmaktadır. Binanın üst katında ise restoranlar ve hediyelik eşyalar bulabileceğiniz dükkanlar yer almaktadır. Özellikle yerel kıyafet satan dükkanlar bayanlar tarafından büyük ilgi görmektedir. Pazarda yemek yiyebileceğiniz pek çok geleneksel mekan bulmanız mümkün olmaktadır.

Neden gitmeliyim? Mimari bir zevkin yanı sıra burası kırmızı biberden salama, şarap başta olmak üzere Macar alkollü içeceklerine kadar birçok hediyelik eşyayı da bulabileceğiniz muhteşem bir alışveriş deneyimi sunuyor. Bir şeyler satın almayı planlamıyorsanız bile dükkanları gezmek Budapeşte’de yapılabilecek ücretsiz ve keyifli şeyler arasında bulunuyor.

  • Adres: Budapest, Vámház krt. 1-3, 1093 Macaristan
  • Telefon: +36 1 366 3300
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi-Cuma 06.00-18.00, Cumartesi 06.00-15.0, Pazar günleri kapalı.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

Lehel Pazarı

 

Burası neresi? Budapeşte’nin en canlı pazarlarından biri olan Lehel Pazarı, ilginç bir postmodern binanın içinde yer almaktadır. Burada Macar soğuk etlerinden taze ve salamura sebzelere ve ev yapımı reçeller de dahil olmak üzere yiyecek üzerine aklınıza gelecek birçok şeyi bulmak mümkündür. Pazar alanı, şehirdeki en güvenilir yiyecek içecek alışveriş duraklarından biridir ve fiyat olarak da şehirdeki en uygun fiyatları burada bulacağınızdan emin olabilirsiniz.

Pazar binası bir gemiye benzeyecek şekilde tasarlanmıştır, ancak daha çok Pompidou Merkezi’nin yaramaz, çirkin bir kuzenine benzemektedir. Bina, 1949 senesinde, “Titoculuk” sebebiyle idam edilen komunist içişleri bakanının oğlu László Rajk tarafından tasarlanmıştır.

Neden gitmeliyim? Büyük Pazar ile kıyaslandığında turistlerin gözünden kaçan yerlerden biri olan Lehel Pazarı hem yerel şarküteri ürünlerini hem de bira ve yerel bitkisel likör unicomdan içmek gelebileceğiniz Budapeşte’nin daha sakin görülmeye değer yerlerinden biridir.

  • Adres: Budapest, Váci út 9-15, 1134 Macaristan
  • Telefon: +36 1 288 6895
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi-Cuma 06.00-18.00, Cumartesi-Pazar 06.00-14.00
  • Yol tarifi al >

Şehrin gezi noktalarının yanı sıra Budapeşte’de alışveriş yapılacak yerler de oldukça revaçta. Tabi, şehirden ayrılırken sevdiklerinize ne alacağınıza karar veremediyseniz Budapeşte’den Ne Alınır? yazımıza göz atabilirsiniz.

*Gece Hayatı

28. Szimpla Kert

Szimpla Kert

Burası Neresi? Szimpla Kert ‘’kültürel kabul alanı’’ olarak tanımlamakla birlikte, eski bir fabrikadan yeni bir yaşam alanı yaratılmıştır. Budapeşte’de 2002 yılından beri hem pub hem de açık hava sineması olarak hizmet veren mekanda kentsel sürdürülebilirlik desteklenip, sürekli değişim amaçlanıyor.

Neden Gitmeliyim? Dünyanın en büyük Ruin Barı olarak ün salmış Szimpla Kert, Budapeşte’de yapılacak şeyler arasında kesinlikle olmalı. Birden fazla bölüme ayrılan bu mekâna girişte haritalarda içerisi hakkında bilgilendirilip sonrasında keşfe başlayabiliyorsunuz.

Salaş bir ortam ve dağınık objelerin süslediği iç mekân tasarımı göz yormadığı gibi dağınıklıktan bir düzen oluşmuş durumda. Bir yerde organik tarım yapılırken bir kısımda dans pisti, bir yanda bar kısmı olurken diğer bir yanda açık hava sineması olması burada sıkılmayı imkânsız kılıyor. Aslında tam olarak anlatılmaz yaşanılır bir yer olduğunu belirtelim!

Kaçırmamalısınız! Budapeşte gece hayatı içerisinde canlı müzik dinleyip, ilham veren bir atmosferde eğlenmek isterseniz kesinlikle ilk durak noktanız burası olmalı.

Uyarı: Buraya girişlerde kılık kıyafetiniz uygun bulunmazsa, eğlence mekanlarının kapısından dönmek zorunda kalırsınız. Tercihlerinizi günlük-şık modunda tercih etmeye çalışın.

  • Adres: Budapest, Kazinczy u. 14, 1075 Macaristan
  • Telefon: +36 1 352 4198
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi-Cuma 15.00-04.00, Cumartesi 12.00-04.00, Pazar 09.00-04.00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

29. Köleves Kert

Köleves Kert

Burası Neresi? Macaristan’da eğlence arayanların gidebileceklerin yerlerden biride Köleves Kert.. Popüler gece hayatı noktalarından biri olan Köleves, gece yarınısına kadar servis ve müzik hizmeti sağlıyor.

Neden Gitmeliyim? Sabahın ilk ışıklarına kadar devam edecek bir eğlence için tercih edilebilir. Szimpla Kert’ten kuzeye doğru ilerlediğinizde birkaç dakika sonra karşınıza burası çıkıyor… Salaş ancak samimi ortamıyla dikkat çene mekân bahçe içerisinde puflar ve aydınlatmalarla süslenmiş hoş bir konsepte sahip. Bahçede olması sebebiyle havalar soğuduğunda iç tarafta bulunan restoran kısmı kullanılmaya başlıyor.

  • Adres: Budapest, Kazinczy u. 37-41, 1075 Macaristan
  • Telefon: +36 20 213 5999
  • Ziyaret saatleri: Pazar, Salı ve Çarşamba 12.00-20.00; Perşembe, Cuma ve Cumartesi 12.00-23.00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

30. Harabe Barları

Harabe Barları

Burası Neresi? Budapeşte gece hayatının ne çok tercih edilen noktalardan olan Ruin Barlar, şehrin en ilgi çekici noktaları arasında yer alıyor.

Neden Gitmeliyim? Gündüz ekolojik bir Pazar yerine benzeyen Ruin barlar akşam saatlerinden eğlenceli dekorasyonu ve konseptiyle keyif verici bir hal alıyor. Gece hayatının ruhunu hissedebileceğiniz bu barda soğukkanlı olarak bilinen Macar halkının farklı bir yönünü keşfedebileceksiniz. Karanlığın çökmesiyle başlayan eğlence kimi zaman mekânda yapılan canlı müziklerle daha hareketli hale gelmektedir. Ruin barların Cuma ve cumartesi günleri oldukça yoğun olduğunu hatırlamanızda fayda var.

Aklınızda bulunsun! Harabe barlara giriş ücreti bulunmamakla beraber içeride wifi ağını kullanmak isterseniz şifre: szimplakert 🙂

  • Adres: Budapest, Kazinczy u. 14, 1075 Macaristan
  • Telefon: +36 1 352 4198
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi-Cuma 15.00-04.00, Cumartesi 12.00-04.00, Pazar 09.00-04.00
  • Yol tarifi al >

*Budapeşte Yakınında Gezilecek Yerler

31. Debrecen

debrecen

Burası Neresi? Budapeşte’den sonra Macaristan’ın en büyük ikinci şehri Debrecen’dir. Başkentin 220 kilometre doğusunda bulunan şehir eğitim ve turizm alanında çok fazla ziyaretçi çekmektedir.

Neden Gitmeliyim? Budapeşte’de gezilecek yerleri keşfettikten sonra şehre 2 saatlik bir mesafede bulunan Debrecen’i keşfetmeye geliyor sıra. Bu şehir Budapeşte’ye göre tarihi dokusunu daha fazla korumuş olup, doğal alan aktiviteleri daha fazla olmaktadır. Debrecen’de gezilecek yerler arasında; Debrecen Great Church, Deri Müzesi, Forest Park,Modem Centre, Debrecen Big Forest gibi alanlar bulunurken, şehrin yemekleri de damakları şenlendiriyor.

Gezi turunuzu tatlandıracak Debrecen’in geleneksel yemekleri arasında en sevileni Slambuc oluyor. Hristiyan kökenli yemeklerin çoğunlukta olduğu şehirde geleneksel tariflerle harmanlanmış olan Slambuc’un en güzelini Ikon Restorant Debrecen’de deneyebiliyorsunuz. Şehri gezmen için 1-2 gün yeterli olurken yakın noktaları belirleyerek kısa sürede daha fazla yer görme şansını elde edebilirsiniz. Aynı zamanda Debrecen Havalimanı’na sahip olması sebebiyle isterseniz uçak bileti fiyatlarını kontrol edip dönüş veya varış uçuşunuzu bu şehir üstünden ayarlayabilirsiniz.

*Şehir içi Ulaşım 

Budapeşte’yi keşfederken şehirde sunulan; otobüs, metro, tramvay ve troleybüs araçlarıyla rahatça ulaşım sağlayabiliyorsunuz. Aşağıda özet verilen bilgilerin Budapeşte Şehir içi Ulaşım rehberi‘nin daha fazla detaylarına göz atabilirsiniz

  • Metro: Toplamda 4 hattan oluşan metro hattı, şehrin en çok tercih edilen ulaşım ağı olmaktadır. 2-5 dakika aralıklarla kalkış yapan metrolarda popüler noktalara ulaşım için sarı renkli Metro 1’i kullanmanız yeterli. Metro 1 ile şehrin en popüler noktalarının merkezine ulaşabiliyorsunuz. Andrassy’den başlayan metro hattı Varosliget’te sona eriyor ve Budapeşte popüler gezi noktaları arasında olan Opera ve Kahramanlar Meydanı’na ulaşmanız için yeterli.
  • Otobüs: Şehirde sıklıkla kullanılan bir diğer ulaşım yolu olan otobüsler sayesinde gündüz ve gece seferleriyle kesintisiz ulaşım sağlanabiliyor. 1-299 arası numaralı araçlar günüz hizmet verirken, sonrasındaki hatlar gece de hizmet vermeye devam ediyor. Gündüz araçları 04:30-23:00 arasında aktif. Bu saatten sonraki gece araçlarıysa 900 numarasından sonra sınıflandırılmış olduğunu unutmamalısınız.

Diğer ulaşım ağlarıyla bağlantısı olan otobüslerde ‘’E’’ harfi görürseniz ekspres olduğunu ‘’A’’ harfi görürseniz kısa bir destinasyonda hizmet verdiğini anlayabilirsiniz.

*Budapeşte’ye Yakın Havalimanları

  • Sliac Havaalanı (133km)
  • Miskolc Havaalanı (141km)
  • Szeged Havaalanı (146km)
  • Bratislava Havaalanı (171km)
  • Pecs Havaalanı (177km)

*Temel İrtibat Bilgileri

-Konsolosluk Bilgileri

  • Büyükelçi: Ahmet Akif OKTAY
  • Adres: 1062 Budapest, Andrassy ut 123 / Hungary
  • Çalışma Saatleri: 09:30-12:30 / Haftasonu kapalı
  • Telefon : +36-1 478 91 30(Konsolosluk) / +36 1 478 91 00(Büyükelçilik)

-Acil Durum Numaraları

Budapeşte acil durum telefon numaraları;

  • Ambulans: 112
  • Polis:107
  • Yangın:105

-Telefon Kullanımı

Budapeşte’de hizmet veren iki büyük telefon operatörü bulunmaktadır. Telenor ve Vodafone firmalarından alabileceğiniz iletişim hizmeti kaliteli olmakla beraber 3G ve 4G ağlarında servis sunuyor. Eğer ki Budapeşte Havalimanı’na iner inmez bir sim kart edinmek istiyorsanız, havalimanı içerisinde Vodafone satış noktasına ulaşmanız yeterli. Turistler için sağlanan bu lokal kartlar sayesinde Avrupa şehirlerini gezerken de sevdiklerinizle iletişimde kalabiliyorsunuz.

Gerekli Belgeler

  • Pasaport / Kimlik Kartı
  • Otel / konaklama bilgisi (bazı durumlarda istenmektedir.)

Sim Kart Ücretleri İçin;

-Turuncu Ön Ödemeli Kart Sipariş Edin!

Turuncu ön ödemeli sim kart ile 30 ülkede geçerli 20 GB veri ve 120 uluslararası dakika ve 1000 kısa mesaj 50 dolar karşılığında satın alabilirsiniz. Buraya tıklayarak, internetten online sipariş verebilir veya ücretsiz gönderim için uygun olup olmadığınızı kontrol edebilirsiniz.

-Yurtdışında Arama Nasıl Yapılır?

En çok kafa karıştıran durumlardan biri de aslında yurtdışında telefon kullanımıdır. İşin içine çok fazla rakam girmesi kafa karıştırabilir ancak yapacağınız tek şey, arayacağınız numaranın başına ülkenin kodunu eklemektedir.

Örneğin, Macaristan’ın ülke kodu “+36” olduğu için, oradayken yapacağınız aramalarda +3605390000000 şeklinde, yani numaranın önüne sadece kodu getirerek arama tuşuna basmanız yeterli olacaktır. Tabi bunun için Türk operatörü kullanıyorsanız, öncelikle hattınızı yurt dışında kullanıma açtırmanız gerekiyor.

-Hattımı Yurtdışında Nasıl Kullanabilirim?

Bu fiyatlar size pahalı geldiyse Türk hattınıza yurt dışı kullanım paketi yükleterek belki daha uygun fiyatlara konuşmaya devam edebilirsiniz. Konuşmaya devam edebilmek için her şeyden önce bu adımları takip etmelisiniz;

TurkcellTürk Telekom ve Vodafone, Türkiye hattına sahip vatandaşlar yurt dışı seyahatlerinde hattını kullanıma açtırmak isterlerse GSM şirketlerinin mobil uygulamalarından bu işlemi gerçekleştirebilirler. (Ayarlar > işlem merkezi > Yurt dışı işlemleri > Yurt dışı kullanımı /açık olarak seçmeniz yeterli olacaktır.

Budapeşte gezilecek yerler listemiz editörlerimiz tarafından son olarak 03.02.2024 tarihinde güncellenmiştir. Siz de içeriğimize katkıda bulunmak isterseniz bize yorum kısmından duygu ve düşüncelerinizi yazabilirsiniz. 

Yorum yapın

Bizi Takip Edin