Başkent Ankara’ya komşu, Elmadağ’ın göz boyayan Anadolu mimarisi ve Yozgat ile Kırşehir’in bozkırından nasiplenen Kırıkkale, zengin bir tarihi geçmişe ve kültüre sahip şehirlerimizden biridir. Kızılırmak Nehri’nin kıyısında bulunan Kırıkkale her ne kadar bir sanayi şehri olsa da turizm açısından da önemli bir potansiyele sahiptir. Özellikle 16. ve 17. yüzyıllarda göçlerine devam eden Oğuz Türkleri buraya yerleşmiş ve arkalarında zengin bir kültürel miras bırakmıştır.
İç Anadolu bölgesinde yer alan Kırıkkale batısında Ankara, doğusunda Yozgat ve Sivas, kuzeyinde Çankırı ve Kastamonu, güneyinde ise Aksaray ve Konya şehirleri ile çevrilidir. Anadolu’ya giden yol üzerinde önemli bir geçiş noktası olan Kırıkkale, Kızılırmak Nehri’nin şehre kattığı doğal zenginliğiyle de görülmeye değer bir şehrimizdir. Ziyaretçisine şehir merkezinden çok fazla uzaklaşmadan kamp, piknik ve yürüyüş yapabilecekleri birden fazla alan sunmaktadır. İster Anadolu’yu gezmeye çıkmış bir gezgin olun, ister doğuya doğru devam eden bir aile olun. Kırıkkale’de mola vererek en azından 1 gününüzü bu güzel şehirde geçirebilir, merkezdeki tarihi yapıları gezebilir, mutfağından yöresel lezzetleri tatma şansı bulabilirsiniz.
Sizlere bu yazımızda, Kırıkkale’de başta kamp olmak üzere piknik ve doğa içerisinde yürüyüş yapabileceğiniz yerleri paylaşıyoruz. Konumu, ulaşımı ve sunduğu olanaklarıyla Kırıkkale kamp yerleri yazımızı detaylarıyla birlikte okuyabilirsiniz.
Kırıkkale’nin Bahşili ilçesinde Kızılırmak Nehri’nin hemen kıyısında yer alan Celal Bayar Parkı, Kırıkkaleli insanlar için adeta çölde bir vaha gibidir. Yemyeşil bir çim örtüsüyle kaplı geniş bir arazi üzerine kurulu olan park alanı yediden yetmişe her yaştan insanın yaz-kış gelip yürüyüş, mangal ve bisiklet sporu yaptıkları tam anlamıyla bir rekreasyon merkezidir. Park alanındaki çardaklar yağmurlu ve güneşli günler için ziyaretçisine konforlu bir alan sunuyor. Bununla birlikte Arnavut taşları ile örülü yolları yürüyüş ve bisiklet sürüşü için oldukça elverişli. Çocuklar için geniş bir çim oyun alanı ve park bulunmaktadır. Dileyen mangalını da yakabiliyor.
Park alanının Kızılırmak Nehri’nin kenarında yer alması burası bir cazibe merkezine dönüştürüyor. Özellikle yaz aylarında güneşin yakıcı sığından kaçıp gün ortası gelerek birkaç saat geçirmek bile insanı kendine getiriyor. Fotoğraf tutkunları için de birbirinden güzel karelerin yakalanabileceği park özellikle Kızılırmak sularına yansıyan ağaçların görüntüsüyle seyir zevki yüksek bir görüntü oluşturuyor.
Çadır kamp atacaklar için parka giriş ücretsizdir. İlçe merkezine yürüme mesafesinde olduğundan dolayı tüm yiyecek ve içecek ihtiyaçları kolayca karşılanabiliyor. Güvenli ve sorunsuzca bir kamp deneyimi için önerebileceğimiz Celal Bayar Parkı, Kırıkkale şehir merkezinden fazla uzaklaşmadan kamp atabileceğiniz ideal bir yerdir.
Şehir merkezine uzaklığı 5 km’dir. Şehiriçi çalışan minibüslerle park alanına ulaşım oldukça kolay. Özel araçlarıyla gelecek olanlar Bahşili tabelasını takip ederek ilçe merkezine gelebilir ve buradan park yönünde ilerleyerek ulaşımlarını sağlayabilirler.
Konumu: Nehir Kenarı
Kamp Olanakları: Park çevresinde WC, elektrik, yiyecek ve içecek ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz market ve restoran türü yerler bulunmaktadır.
Kamp Ücreti: Ücretsiz
Kırıkkale’nin Yahşihan ilçesinde yer alan Mahmutlar Şarklısı Göleti şehir merkezine 22 km mesafede yer alıyor. Ulaşım yalnızca özel araçlarla sağlanmakta olup Kırıkkale OSB istikametinde ilerleyip Hacıbalı kavşağından Çankırı yolu takip edilerek gelinebilir. Toplu taşıma için ancak Hacıbalı köyünden bir yere kadar köy dolmuşlarıyla ulaşım sağlanabilmekte.
Mahmutlar Şarklısı Göleti, tüm yerleşim birimlerinin dışında, irili ufaklı yükseltilerin arasında masmavi şirin bir gölet alan. Çevresi yürüyüş, piknik ve kamp aktiviteleri için yeterince müsait alan sunmaktadır. Yaz ayları hafta sonlarını değerlendirmek isteyen insanların geldiği Mahmutlar Şarklısı Göleti, çocuklu aileler için de ideal bir yer. Eğer doğa tutkunu biriyseniz ve doğa sporları ile ilgileniyorsanız burası yürüyüş ve kamp için oldukça idealdir. Gölün çevresi yürüyüş yapabileceğiniz patika yollara sahip. Göl etrafını saran tepelere yürüyüş yaparak gölün muhteşem manzaralarını fotoğraflayabilirsiniz. Kamp atacaklar ise göl kenarı veya tepelerde düzlük olan tüm yere kamp atabiliyor. Bu şahane doğa içerisinde sessizliğin tam ortasında kamp atmak çok iyi olacaktır.
Gece konaklamalı kamp aktivitesi yapacak olanlar için göl çevresi ve yakınlarında ihtiyaçların karşılanabileceği herhangi bir tesis bulunmuyor. Bu nedenle özellikle yiyecek ve içecek ihtiyaçları henüz kamp alanına gelmeden önce karşılanması iyi olacaktır. Mahmutlar Şarklısı Göleti, Kırıkkale’de ücretsiz doğa içerisinde kamp atabileceğiniz oldukça cazip bir yer. Şehir merkezinden fazla uzaklaşmadan kamp atabileceğim neresi var diyorsanız size burayı önerebiliriz.
Konumu: Göl Kenarı
Kamp Olanakları: WC, elektrik, duş ve çeşme imkânı bulunmuyor. Yiyecek ve içeceklerinizi kamp alanına gelmeden önce temin etmelisiniz.
Kamp Ücreti: Ücretsiz
Kırıkkale şehir merkezinde, şehri kuşbakışı izleyebileceğiniz şahane bir noktada bulunan kent ormanı, yürüyüş, piknik ve kamp aktiviteleri için adeta biçilmiş bir kaftan. Hafta sonlarınızı doğayla baş başa kalıp çeşitli aktiviteler yapmak üzere değerlendirebileceğiniz kent ormanı Kırıkkaleliler için sıcak geçen yaz aylarında bir can simidi görevi görüyor. Şehir merkezine yalnızca 2 km mesafede yer alan kent ormanına özel araç ve şehir içi çalışan toplu taşımalarla ulaşmak oldukça kolay.
Kent ormanı şehri kuşbakışı görebileceğiniz yüksek bir tepede konumlanmıştır. Oldukça geniş bir alanı kapsayan ormanlık alan ziyaretçilerine yürüyüş yapabilecekleri patika yollar, kamp severlere geniş düzlük alanlar sunuyor. Piknik yapacak olanlar için ne yazık ki piknik masaları yok ancak vatandaş evlerinden getirdikleri kilimleri yere sererek gayet de güzel pikniklerini yapabiliyorlar. Yüksek noktada yer alması buranın havasını da şehre göre daha temiz kılıyor. Etrafta ötüşen kuş sesleri ve temin çam kokuları insana fazlasıyla huzuru sunuyor. Eğer bir bisiklet tutkunuysanız sizin için de yeterince uzunlukta parkurlar bulunmaktadır. Piknik yapacak olanların ise hoşuna gidecek bir artısı da burada mangal yakılabiliyor olması. Her ne aktivite yapacak olursanız olun özellikle yiyecek ve içeceklerinizi henüz buraya gelmeden önce temin etmeniz gerekiyor. Park içerisinde ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz büfe veya market türü yerler yok. Ayrıca WC ve çeşme imkânı da ne yazık ki bulunmuyor.
Araçlarıyla gelecek olanlar Kırıkkale-Çorum–Yozgat karayoluna çıkıp Yozgat istikametinde ilerleyerek Kırık Köyü yönüne dönüp kent ormanına ulaşımlarını sağlayabilirler. Ormanlık alan girişinde araç park yerleri bulunmaktadır.
Kamp Olanakları: WC, elektrik, duş ve çeşme imkânı bulunmuyor. Yiyecek ve içeceklerinizi kamp alanına gelmeden önce temin etmelisiniz.
Kamp Ücreti: Ücretsiz
Kırıkkale şehir merkezinden fazla uzaklaşmadan dolaşmaya devam. Bu defa Kapulukaya Barajı’na gidiyoruz. Burası Kızılırmak Nehri’nin biriktiği ayna gibi görüntüsüyle ziyaretçisine muhteşem bir manzara sunan doğal alandır. Şehir merkezine uzaklığı yaklaşık 15 km ve 20 dakikalık sürüş mesafesinde yer almaktadır. Toplu taşıma ile ulaşımda birkaç aktarma yapılarak ulaşılabilir ancak en hızlı ulaşım özel araçla gelmek olacaktır.
Kapulukaya Baraj Gölü görüntüsüyle olduğu kadar etrafını saran geniş ova manzarasıyla da insana sonsuzluk hissi uyandırıyor. Göl kıyısındaki hafif yükseltilerin suya olan yansıması ise insana seyir zevgi yüksek manzaralar sunuyor. Yürüyüş ve kamp için son derece ideal bir yerdir. Ancak çocuklu ailelerin piknik yapabileceği kadar uygun bir yer olmadığını söyleyebiliriz. Eğer çevre yerlerde yaşayan bir trekking grubu ile hareket ediyorsanız burayı mutlaka duymuşsunuzdur. Göl çevresi yürüyüş yapmak için çok güzel parkurlar sunuyor. Kamp atacak olanlar ise göl kıyısındaki düzlük alanlara veya tepelerdeki yeri tercih edebilirler.
Kapulukaya Baraj Gölü yerleşim yerlerinin dışında kalması nedeniyle ihtiyaçlar noktasında yetersiz kalıyor. Bu nedenle özellikle gece konaklamalı kamp atacak olanlar yiyecek ve içecek ihtiyaçlarını gelmeden önce karşılarlarsa iyi olacaktır. Dileyen kontrollü olmak şartıyla ateşlerini de yakabilirler. Gecenin zifiri karanlığında sessiz bir yerde kamp atmanın nasıl bir şey olduğunu merak ediyorsanız sizlere burayı önerebiliriz. Yaz aylarında herhangi bir güvenlik sorunu olmasa da, kış aylarında kamp atacak olanlar yaban hayvanlara karşı dikkatli olmalarını hatırlatmak isteriz.
Konumu: Göl Kenarı
Kamp Olanakları: WC, elektrik, duş ve çeşme imkânı bulunmuyor. Yiyecek ve içeceklerinizi kamp alanına gelmeden önce temin etmelisiniz.
Kamp Ücreti: Ücretsiz
Türkiye’nin en uzun akarsuyu olan Kızılırmak Nehri Karadeniz’e dökülmek üzere yolculuğuna devam ederken Kırıkkale şehrine de uğruyor ve geride bıraktığı doğal güzelliği kadar bu şehre de fazlasıyla doğal güzellikler katıyor. Şehir merkezinin batısından Bahşili ve Yahşihan ilçelerinin kıyısından yolculuğuna devam eden Kızılırmak, her iki yakasını da saran yemyeşil sık ağaçları ile kartpostallık manzaralara sahne oluyor. Nehir boyunca yürüyüş ve kamp atabileceğiniz oldukça çok uygun alanlar bulunuyor. Konum fark etmeksizin Yahşihan ve Bahşili ilçeleri arasındaki nehir kıyılarında sabah sporunu yapan ve bisikletlerini süren pek çok yerli vatandaş oluyor. Yine aynı şekilde yer yer piknik yapmaya uygun alanlar da bulunuyor.
Kamp atacak olanlara ise yine iki ilçe arasında çadırlarını güvenle ve ücretsiz bir şekilde kurabilecekleri alanların olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle yeme içme noktasında yerleşim yerlerine yakın olan yerleri tercih etmeleri bu ihtiyaçlarını karşılamada önemli olacaktır. Nehrin akışını izlerken yaşayacağınız dinginlik ile unutulması güç bir kamp deneyimi yaşayabilir, etrafta ötüşerek uçuşan kuşları seyre doyabilirsiniz.
Kırıkkale şehir merkezinden Yahşihan ve Bahşili ilçelerine her gün düzenli olarak minibüsler çalışmaktadır. Ayrıca özel araçla da tabelaları takip ederek ulaşım sağlamak oldukça kolaydır. İlçe merkezlerinde nehre kıyı olan yerlerde araç park yerleri bulunmaktadır.
Konumu: Nehir Kenarı
Kamp Olanakları: WC, elektrik, duş ve çeşme imkânı bulunmuyor. Yiyecek ve içeceklerinizi kamp alanına gelmeden önce temin etmelisiniz.
Kamp Ücreti: Ücretsiz
Kırıkkale’nin Bahşili ilçesinde Karaahmetli Köyü sınırlarında yer alan tabiat parkı konum itibariyle harika bir noktada bulunmakta. Listemizde yer verdiğimiz bir diğer kamp yeri olan Kapulukaya Baraj Gölü’nün kenarında 1070 dekarlık alan ile Kırıkkalelilere hizmet veren park alanı tüm beklentilere fazlasıyla cevap veren bir yer.
Şehir merkezine uzaklığı 27, Bahşili ilçe merkezine ise 22 km mesafede yer almaktadır. 2009 yılında tabiat parkı olarak ilan edilen Karaahmetli Tabiat Parkı, flora ve fauna açısından son derece zengin bir yerdir. Yediden yetmişe her yaştan insanın gelip yürüyüşler yaptığı, ailelerin pikniklerini yapıp bol bol dolaştığı tam bir rekreasyon merkezi. Bununla birlikte kamp, bisiklet sporu, olta balıkçılığı ve fotoğrafçılık için de geniş bir alan sunan park alanını Kırıkkaleli vatandaşlar için özellikle yaz aylarının vazgeçilmez duraklarından biri oluyor.
Piknik ve kamp aktiviteleri yapacak olanlar için tabiat parkı tesisleşme noktasında beklentilere karşılık veriyor. İçerisinde WC, çeşme, yiyecek ve içeceklerin karşılanabileceği bir büfe, mescit yeri ve çocuk oyun alanları bulunmaktadır. Dışarıya bağımlı kalmadan tüm gününüzü göl kenarında şahane bir doğa içerisinde geçirebileceğiniz Karaahmetli Tabiat Parkı ücretli fakat güvenli bir doğa aktivitesi geçirmek isteyenlere tavsiye edebileceğimiz bir yer.
Karaahmetli Tabiat Parkı’na doğrudan toplu taşıma ile gelebilmek mümkün değil. Özel araç sahipleri ise Bahşili istikametinde ilerleyip ilçe merkezini geçtikten sonra Karaahmetli Köyü’ne gelerek buradan tabelaları takip edip kolayca ulaşımlarını sağlayabilirler. Tabiat parkında araç park yerleri bulunmaktadır.
Konumu: Nehir Kenarı
Kamp Olanakları: WC, çeşme, büfe, mescit, piknik alanları ve piknik masaları, çocuk oyun alanı, yağmur barınağı, giriş kontrol noktası, otopark alanı, spor sahası, gölet alan, kamelyalar, seyir terası, olta balıkçılığı, doğa yürüyüşü ve basketbol sahası.
Giriş Ücreti: Yetişkin 3,5 TL, öğrenci 2 TL, bisiklet 3,5 TL, motosiklet 7 TL, otomobil ve kamyonet 10 TL, minibüs 31 TL, midibüs 56 TL ve otobüs 95 TL.
Web Sitesi: http://karaahmetli.tabiat.gov.tr/
Hamburg Nerede? Hamburg, Avrupa’nın Almanya şehrinde bulunmaktadır. Ülkenin Berlin’den sonra ikinci büyük şehridir. Hamburg Hakkında: Almanya’nın…
İstanbul’un Anadolu yakası Karadeniz kıyısında bulunan Şile, şehir merkezine yaklaşık 80 kilometre uzaklıktadır. İstanbul’un en…
Tiran Nerede? Hangi Ülkede? Tiran, Balkanlar’da bulunan Arnavutluk’un başkenti, aynı zamanda en büyük şehridir. Arnavutluk…
Arnavutluk'un başkenti Tiran'ı ziyaret ettiğinizde, yoğun kargaşa yaşayan bir ülkenin geçmişini ve bugününü keşfedeceksiniz. Gelin…
Bir peri masalı için adeta bir fon gibi duran romantik ve ilham verici bir şehirden…
Napoli nerede? & Hangi ülkede? İtalya Yarımadası'nın batı kıyısında Roma'nın 120 mil güneydoğusunda bulunan Napoli,…