Kategori: Avşa

Avşa’nın Tarihi Yerleri | Görülmesi Gereken 2 Tarihi Durak

Gün geçtikçe popülerliği artan yazlık destinasyonlardan Avşa’ya geldiğinizde görmeniz gereken tarihi noktaları Avşa tarihi yerler listemizde sizinle paylaşmak istedik;

Avşa tarihi hakkında; Adanın tarihi hakkındaki ilk bilgiler coğrafyacı Strabon ve tarihçi Plinius’a ait kitaplardan elde edilmektedir. Anlatılana göre Avşa Adası, geçmişte genellikle çeşitli uygarlıklar tarafından ele geçirilmiş ve kendi halinde varlığını sürdürmüş bir yerleşim yeri olmuştur. Sakin ve uzak bir nokta olması nedeniyle geçmişte adanın Hristiyan din adamları için bir sürgün yeri olarak da kullanıldığı bilinmektedir. Orta Çağ döneminde adanın boş kaldığı da belirtilmektedir.

Avşa geçmişten günümüze pek çok farklı isimle anılmıştır. Adanın en çok kullanılan isimlerinden biri olan “Pangia” ise adada bulunan Meryem Ana Kilisesi nedeniyle konmuştur. Plinius adayı “Ophiussa” olarak adlandırırken Bizans döneminde ada “Afousia” olarak isimlendirilmiştir. Türklerin hakimiyeti esnasında ilk olarak “Türkeli” olarak anılan ada, daha sonra günümüzdeki ismini almıştır. Adada ilk olarak Rumlar, ardından ise Arapların ve sonra da Türklerin varlığını kabul ettirdiği bilinmektedir.

Avşa’nın en ünlüleri; Şaraplarıyla ünlü Avşa’da şarabın tarihi hakkında bir yolculuğa çıkmak için ünlü şarap fabrikaları mutlaka görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor.

Avşa gezi tavsiyesi; Avşa’ya gelmişken üzüm cennetinde şarap tadımı yapmadan adadan ayrılmak olmak tabi ki. Bunun yanı sıra Altınkum Plajı, Yiğitler Köyü Plajı, Akvaryum Plajı, Kadınlar Plajı, Çınar Koyu gibi eşsiz güzellikteki sahil ve koylarda denizin keyfini de mutlaka sürmelisiniz. Denizi ani bir şekilde derinleştiği için dikkatli olmakta fayda olduğunu belirtelim. Ayrıca Avşa’daki mavi turlar ile çok eğlenceli zamanlar geçirmeyi de ihmal etmeyin elbette.

Şarap dışında zeytin, zeytinyağı ve elbette balık da denemeniz gereken lezzetler arasında bulunuyor. Bu konuda keyifli Avşa restoranlarını deneyebilirsiniz.

Müzekart; Avşa gezisi için herhangi bir turist karta ihtiyacınız olmayacak ancak Balıkesir ve çevresini de gezinize dahil etmeyi planlıyorsanız Müzekart sahibi olmanız size büyük avantaj sağlayacaktır.

Mimari Yapılar

1. Avşa Şarap Fabrikaları

Görsel Kaynak: bortacina.com.tr

Burası neresi? Avşa Adası’nın en önemli sembollerinden olan şarapların yapımına tanıklık etmek ister misiniz? Adada bulunan Büyülübağ ve Bortaçina şarap fabrikalarında bu eşsiz şarapların nasıl üretildiğini izleyebilir ve sevdikleriniz için hediye olarak da şarapları satın alabilirsiniz. Büyülübağ Şarap Fabrikası, 2003 yılından bu yana üretim yapmaktadır. Her iki şarap fabrikası da Yiğitler mevkiinde üretimlerine devam etmektedir.

Neden gitmeliyim? Şarap mahzenleri her zaman büyülü bir atmosfere sahip olmuştur. Siz de Avşa Adası’nda bulunan şarap fabrikalarını ve mahzenleri ziyaret ederek bu atmosferi tadabilirsiniz. Tabi alkolle alakalı olan bu mahzenleri ziyaret için 18 yaşından büyük olmak gerektiğini de belirtmeliyiz.

  • Adres: Yiğitler Mh., Avşa Adası, Balıkesir
  • Telefon: Büyülübağ Şarap Fabrikası için 0216 340 88 42, Bortaçina için ise 0266 892 10 03 no’lu telefonu arayabilirsiniz.
  • Ziyaret saatleri: 08.00-17.00
  • Yol tarifi al >

Manastırlar

2. Hagios Georgos Manastırı

Görsel Kaynak: avsaadasi.org

Burası neresi? Avşa şehir merkezine 2 km mesafede bulunan manastır kalıntılarına yürüyerek yarım saatte gidilebilmektedir. Yürümek istemeyenler ise 5 dakikalık bir taksi yolculuğuyla buraya ulaşabilmektedir. “Hagios Georgos” olarak da bilinen manastır, 1628 senesinde Leonidas ve Siemonisimli isminde iki papaz tarafından inşa edildiği düşünülmektedir. Manastır, 19. yüzyıla restore edilmiştir. Bölgede gerçekleştirilen kazılarda elde edilen freskler incelendiğinde freskin ilk halinde “HAGIOS” isminin yazdığı tahmin edilmektedir. Manastırın 2 katlı ve toplamda 80 odaya sahip bir yapı olduğu belirtilmektedir.

Neden gitmeliyim? Günümüzde manastırın olduğu yerde fresklere dair herhangi bir iz bulunmuyor. Sadece manastırın birkaç duvarına ait kalıntılar bulunmaktadır. Geçmişe dair çok fazla bir şey kalmadığı için bu noktanın, tarihe dair çok özel bir ilgisi bulunan ziyaretçiler için uygun olduğunu düşünüyoruz. Böylece hem güzel bir yürüyüş yapabilir hem de tarihin derinliklerinden günümüze ulaşan az sayıdaki kalıntıyı görebilirsiniz.

Kaçırmayın! Manastırın bulunduğu bölgedeki Manastır Koyu’nu mutlaka ziyaret ederek bu doğal güzelliğin ziyadesiyle keyfini çıkarmanızı tavsiye ediyoruz.

  • Adres: Avşa, 10940 Marmara/Balıkesir
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Avşa tarihi yerler listemiz burada son burada son buluyor. Eğer listemize eklemek istedikleriniz varsa bizimle yorum kısmından paylaşabilirsiniz. Avşa civarında tarihle iç içe daha kapsamlı bir gezi yapmak isterseniz de Balıkesir tarihi yerler listemizi incelemenizi tavsiye ederiz.

Paylaş
Özkan

Yeni Yazılanlar

Üsküp Gezilecek Yerler Listesi | Detaylarıyla 32 Cazibe Noktası

Üsküp gezisine çıkmadan önce birlikte keşfedelim; Şehir Hakkında; Makedonya’nın başkenti Üsküp, Avrupa’da tarihin ve doğa…

2 gün önce

Budva Gezilecek Yerler | Karadağ’ın Miamisinde 19 Durak

Adriyatik Denizi’nin kıyısında küçük bir kasaba olan Budva, Karadağ’ın gözde tatil mekanlarından biri. ‘’Karadağ’ın Miami’si’’…

6 gün önce

Selanik’in En Kapsamlı 24 Gezilecek Yerini Sizler için Listeledik Şimdi Keşfet!

Selanik gezisine çıkmadan önce birlikte keşfedelim; Şehir Hakkında; Selanik, uzun yıllar Osmanlı topraklarında bulunan, günümüzde…

1 hafta önce

New York Gezilecek Yerler Listesi | En Muhteşem Detaylı 131 Yer

Gitmeden Önce Merak Edeceğinizi Düşündük New York nerede ve hangi ülkede? ABD'nin kurucu eyaletlerinden biri…

2 hafta önce

Atina Gezilecek Yerler Listesi | En Güzel 76 Yer!

Gitmeden Önce Hap Niteliğinde Bilgiler; Şehir Hakkında; 3 bin yıldan fazla süredir yaşayan şehir Atina,…

2 hafta önce

Madrid Gezilecek Yerler Listesi | En Güzel 81 Yer!

Gitmeden önce hap niteliğinde bilgiler; Şehir Hakkında; İspanya’nın başkenti Madrid, 6.5 milyon nüfusuyla Avrupa’nın kozmopolit…

2 hafta önce