Kırşehir Gezilecek Yerler | En Güzel 17 Yer

*Hap Niteliğinde Bilgiler

Şehir hakkında; İç Anadolu Bölgesi’nde konumlanan ve  nüfusu 241 bin kadar olan Kırşehir‘de Akçakent, Akpınar, Boztepe, Çiçekdağı, Kaman, Merkez, Mucur olmak üzere toplam yedi ilçesi bulunuyor. Çevresi  Ankara, Kırıkkale, Yozgat, Nevşehir ve Aksaray illeri ile çevrili olup insanlık tarihinin yaşam merkezi olması nedeniyle pek çok tarihi kalıntı yer almaktadır. İlk Çağ’dan bu zamana dek Anadolu’daki geçiş noktasını oluşturduğu için dönem içerisinde pek çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Şehri keşfetmek için Kırşehir gezilecek yerler yazımızı okumaya devam edin…

Kaç Günde Gezilir; Kırşehir’i gezmek için bir gününüzü ayırmanız yeterli olacaktır.

Ziyaret Etmek İçin En İyi Zaman; Karasal iklimin hakim olduğu Kırşehir’de, yaz ayları sıcak ve kurak geçerken kış ayları ise kar yağışlı geçmektedir. Ziyaret edilebilecek en iyi zaman aralığı bahar aylarıdır.

Müze Kartları; Türkiye’nin çoğu ilinde geçerli olan ücretsiz giriş yapabilmenizi sağlayan Müzekart ile Kırşehir’de yer alan müzeleri ve turistik yerleri ziyaret edebilirsiniz.

Ne Yenir; Yüzlerce yıllık geçmişe ve kültüre ev sahipliği yapan Kırşehir, kendine özgü yöresel yemekleri olan Kırşehir köftesi, çullama, yoğurt – ayran, çorbası, çömlekte kuru fasulye, hamur köftesi, et yhnisi, tandırda çömlek paça, madımak yemeği ve daha fazlası için Kırşehir yöresel yemekler yazımızı mutlaka okumalısınız.

  • Kişi başı ortalama yemek fiyatı: 25-30 TL
  • Kişi başı ortalama kahve fiyatı: 5-7 TL

-Sembolik Yapılar

1- Ahi Evran Cami ve Türbesi

Burası Neresi? 10 ve 11. yüzyıllarda İslam’ın kabul edilmesinin ardından Asya‘dan ve Anadolu’ya göç eden Türk esnaf ve sanatkarlara Anadolu’da is fırsatları yaratmak, mal ve ürünlerin kalitesinin korunmasını sağlamak, Bizanslı esnaf ve sanatkarlarla rekabet edebilir duruma getirmek, ihtiyaçlara uygun olarak üretimi düzenleme ve Türk milletinin ekonomik özgürlüğünün sağlanması ve ihtiyacı olanlara her alanda destek verme gayesiyle Ahi Evran tarafından kurulan örgüt Anadolu’dan Orta Asya’ya kadar esnaf ve sanat ustalarını tek çatı altında toplamaktadır.

Teşkilatın kurucusu, 32 esnaf ve sanatkarın başı olarak nitelendirilen ve 13. yüzyılda toplum önderlerinden biri olan 1171-1261 yılları arasında yaşamış Ahi Evran’ın Kırşehir’de yer alan zaviyesi, Osmanlı İmparatorluğu zamanında teşkilat hakkında kararların alındığı merkez konumunda olması sebebiyle ve Ahi Evran’ın türbesinin burada bulunmasıyla Ahilik Teşkilatı’nın günümüze sapasağlam gelmiş en önemli örneği olma niteliğini taşımaktadır.

-Müzeler

2- Kırşehir Müzesi

kırşehir müzesi
Görsel Kaynak: Anadolu Ajansı

Burası Neresi? M.Ö. 3 binli senelere tarihlenen Kırşehir’de gerçekleştirilen kazı çalışmalarının neticesinde pek çok kalıntı elde edilmiş olup bu bulgular için bir müzeye ihtiyaç duyulmuş ve  1936 yılında müze çalışmalarına başlanmıştır. İlk etapta Alaaddin Cami’den alınan eserler daha sonra 1980 yılında Eski Eser Komisyonu kurulmuştur.

Sonrasında İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü binasında 1985 yılında sergilenmeye başlanmıştır. Yoğun uğraşlar sonucunda 1996 senesinde açılan Kırşehir Müzesi içerisinde yer alan zengin eserleriyle ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor. Üst katında etnografik eserlere, alt katında ise arkeolojik eserlere ayrılan müzede toplamda üç bin üç yüz eser kalıntısı bulunmaktadır.

Neden Gitmeliyim? Elde edilen eserler arasında Kırşehir merkezine bağlı Hashöyük çanak çömlek kalıntılarına ulaşılmış ve bu kalıntıların M.Ö üç bin yılından kalma olduğu varsayımına ulaşılmıştır. Diğer çalışmada ise döneminden kalma mühürle elde edilmiştir. Son olarak yapılan çalışmalar akabinde yüz otuz altı taşınmaz kültür varlığı olarak tescil edilmiş ve korunmaya alınmıştır.

Asur Dönemi’nden Osmanlı Dönemi’ne kadar uzanan tarihi sürece bu müzede yer alan eserleri yakından inceleyerek hakim olabilirsiniz. Ayrıca Roma Dönemi’nin eserleri de yer almakta. Selçuklu Dönemi’nde kalma mezar taşları ve İslami motifler ve sikkeleri de görme şansına sahipsiniz. Üst katta etnografik eserlerin yanında Ahilik ile ilgili eserler yer almaktadır. Bu eserler arasında; Ahi Evran’a ait başlık, ahilik sancağı ve şecerenamelerin yer aldığı vitrinler bulunmakta. Halıcılık ile ün salmış şehirde elbetteki bir de halıcılık köşesi bulunuyor.

  • Konum: Bağbaşı, 40100 Kırşehir Merkez/Kırşehir
  • Telefon: 0386 213 33 91
  • Giriş Saatleri: 08:00-17:00
  • Giriş Ücreti: 6 TL
  • Yol tarifi al >

3- Neşet Ertaş Müzesi

Burası Neresi? Neşet Ertaş Gönül Sultanları Kültür Evi içerisinde ozanlık kültürünü yansıtan sazlar sergileniyor. Farklı saz türleri seçilerek müzeye konulmuş olup sesli bilgilendirme sistemine sahip olan müze içerisinde ozanlara ait bilgilendirmelerin olduğu kısımlar ile anlatılmaktadır. Anadolu’da farklı değerlere sahip ozanlara ait olan görsellerinin bulunduğu bu müzeyi Kırşehir’e geldiğiniz takdirde ziyaret etmelisiniz. Geçmiş ve geleceği birbirine bağlamayı hedefleyen müzede Neşet Ertaş hatırasına bir oda da bulunmaktadır. Hem fotoğraflarını görüp hem de ozanın sesinden eserler dinleyebiliyorsunuz.

  • Konum: Yenice, Atatürk Cd. No:77, 40200 Kırşehir Merkez/Kırşehir
  • Yol tarifi al >

*Doğa İçerisinde Gezilecek Yerler

-Göller

4- Seyfe Gölü Kuş Cenneti

seyfe gölü kuş cenneti

Burası Neresi? Kırşehir’in doğal güzellikleri arasında kendini gösteren Seyfe Gölü, şehir merkezine 35 kilometre uzaklıkta konumlanmaktadır. Gölde 187 farklı kuş türüne ev sahipliği yapan tarihi İpek Yolu ile endemik bitkileri bir arada buluşturuyor olup I. Derece Doğal SİT Alanı olarak kabul edilerek koruma altına alınmıştır. Piknik ve foto safari yapmak için tercih edebileceğiniz Seyfe, biyolojik araştırmalar için oldukça elverişlidir. Yalnızca bir doğa gezisi olmayacak, tarihi de keşfedeceksiniz! Orta Anadolu’da yer alan tuz göllerinden biri olup sazlık, sulak alan veya bataklıklardan oluşmaktadır. Dünyanın en büyük flamingo topluluğu 320 bin kuşa ev sahipliği yapmaktadır.

5- Mucur Obruk Gölü

mucur obruk gölü

Burası Neresi? Kırşehir’in Mucur ilçesinde bulunan volkanik Obruk Gölü, yerin en yaklaşık 50 metre altında kalmaktadır. El değmemiş güzelliği ile göz alıcı güzelliğe sahip olup yakın bir tarihte yapılacak olan düzenlemeler ile keyifli zaman geçirmeniz için çalışmalar yapılmakta. Kayseri Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu ile I. derece doğal sit alanı olarak koruma altına alınan Obruk Gölü çevresinin, etrafı bir duvarı andıran tabi kayalıklarla çevrelendiğini göreceksiniz. Gölün çevresi 100 metre kadar çapı ise 900 metre olup aynalı ve kambur sazan ile kadife türünde balıklar yaşamaktadır.

-Botanik Bahçeler

6- Japon Bahçesi

japon bahçesi

Burası Neresi? 1993 senesinde Japonya Ortadoğu Kültür Merkezi tarafından inşa edilen Japon Bahçesi, Kalehöyük kazılarının bir hatırası yaptırılmıştır. Özellikle de kış aylarında karın yağmasıyla birlikte muhteşem bir görüntüye kavuşan bahçe, fotoğraf çekimi için ideal alanların başında yer almaktadır. Kırşehir’in Kaman ilçesinde bulunan bahçe yıl içerisinde pek çok ziyaretçiyi ağırlamaktadır. Ağaçlarla ile bezeli bahçe içerisinde bir çağlayan, Sumeru Dağı minyatürü ve çok sayıda göletler yer alıyor. Japonya sınırları dışında yer alan en büyük botanik bahçesi olarak görülen mekanı ziyaret etmek size keyif verecektir.

  • Konum: Bahçelievler, Çağırkan Yolu, 40300 Çağırkan/Kaman/Kırşehir
  • Yol tarifi al >

-Parklar

7- Güzler Piknik Alanı Ve Evcil Hayvan Parkı

güzel piknik alanı ve evcil hayvanlar parkı
Görsel Kaynak: 40 Haber

Burası Neresi? Şehir merkezinde bulunan park, 41 dönümlük bir arazi üzerine görebileceğiniz en güzel şekilde tasarlanmış olup 650 kişinin piknik yapabileceği büyüklükte mesire alanı, evcil hayvanların yer aldığı doğal bir ortam, tenis kortu ve yürüyüş parkurlarına kadar pek alternatifi bünyesinde barındırıyor. Piknik yapacağınız masaları ücretsiz olarak kullanılırken üstü kapalı kamelyalar için 10 TL kadar ödeme yapmanız gerekiyor.

  • Konum: Güldiken, 40100 Kırşehir Merkez/Kırşehir
  • Giriş Ücreti: 3 TL
  • Yol tarifi al >

8- Kırşehir Kent Park

kent park

Burası Neresi? Kırşehir kent merkezinde yer alan park, 2014 senesinde belediye tarafından halkın kullanımına açılmıştır. Şehirde sembolik bir hale gelmiş olup yürüyüş yapabilir, dinlenerek rahat edebileceğiniz bir ortam yakalayabilirsiniz. Canlı müzik ve kafeteryası da mevcut. Ayrıca çocuklar için oyun alanları bulunurken yürüyüş yolu kenarlarında dondurma alabileceğiniz yerler var. Yaz dönemlerinde neredeyse tıklım tıklım olan bu parkta keyifli vakit geçirebilirsiniz.

  • Konum: Kervansaray, Pembe Kent Sitesi, 40200 Özbağ/Kırşehir Merkez/Kırşehir
  • Yol tarifi al >

9- Aşık Paşa Tabiat Parkı

Burası Neresi? Merkez ilçede bulunan Aşık Paşa Tabiat Parkı, 2010 senesinde tabiat parkı olarak koruma altına alınmıştır. Karasal iklime uygun olarak step bitkisinin görüldüğü park alanı içerisinde 100. Yıllık Çamlık Ormanı da bulunmaktadır. Kendinizi doğanın kucağına atıp hoş vakit geçirmek istiyorsanız bu tabiat parkı barındırığı güzellikleriyle tam size göre. Karaçam, sedir, akçaağaç, yabani badem ve karaağaç ağaç türlerinin yetiştiği parkta yürüyüş yapmak orman ve bozkır içinde vakit geçirebileceğiniz gelen misafirler için güzel alternatif gezme mekanları arasında yer almakta.

  • Konum: Medrese, Kayseri Kırşehir Yolu no;42, 40200 Merkez/Kırşehir
  • Giriş Saatleri: 08:00-18:30
  • Telefon: 0312 207 50 00
  • Yol tarifi al >

10- Hılla Nilüferli Park ve Kütük Ev

Hılla Nilüferli Park ve Kütük Ev
Görsel Kaynak: Türkiye Photo

Burası Neresi? Kütük Ev, yerel tatların bulunduğu bir restoran olarak hizmet vermektedir. Hılla Gölü’nün çevresinde  oyun parkları, yeşil alanlar ile çocukların eğlenebileceği ve vakit geçirebileceği alanlar mevcut.

-Barajlar

11- Çoğun Barajı

çoğun barajı

Burası Neresi? Kırşehir’in Kızılözü Deresi üzerinde, sulama gayesiyle ile 1963-1975 yılları arasında yapılmış bir barajdır. Şehre 20 kilometre mesafede yer alan Çoğun Barajı, pek çok spor etkinliğini gerçekleştirmek için birebir noktadır. Mesire alanlarının da bulunduğu baraj yaz mevsiminde pek çok aile gelmektedir. Tadına doyamayacağınız sazan, aynalı sazan ve tatlı sus kefali gibi bazı balık türleri barınmaktadır.

-Mağaralar

12- Obruk Dağı Mağarası

obruk dağı mağarası
Görsel Kaynak: Hürriyet

Burası Neresi? Şehir merkezine 10 kilometre uzaklıkta yer alan Karıncalı Köyü’ne yakın noktasında bulunan mağaraya Obruk’tan girilip, Karıncayı Say mevkiinden çıkılabilmektedir. Mağara için söylenenlere göre; içerisinde ikiye ayrılan bir yol varmış. Bu yollardan birinde kadın diğerinde ise erkek yer alıyormuş. Ancak bu yollar öyle bir yolmuş ki sonuna varılamıyormuş. Bu mağaranın içerisi su ile doluymuş, eğer ki bir taş atılırsa Kırşehir’i su basarmış. Denilene göre mağaraya giren her kimse havasızlıktan ölüyormuş bu nedenle hiç kimse bu mağara girmez taşta atmazmış. Tabi tüm bunlar birer efsane. 🙂

Yine anlatılana göre; mağaranın demirden kapısının ardında birbirine sürekli olarak sürttüğü bilinen ve her daim keskin kalan iki kılıç bulunuyormuş. Günlerden bir gün cesur  bir delikanlı bu kılıçları geçerek mağaradan içeri girecek ve mağaranın bütün sırlarının sahibi olacakmış. Bir diğeri ise; mağaranın ağzına bir örümcek ağ yapar. Daha sonra gelen bir kuş gelip bu ağa yuva yapmış. Zaman içerisinde yumurtalar ve yavrular çıkmış yavruları yürümeye başlamış. Örümcek bu yavrulara katiyen dokunmazmış. Ancak bir gün bir yılan gelmiş ve yavruları yemek üzereyken örümcek yılanlara saldırarak onu yok eder. Bu hikayeye göre Kırşehir’de örümcek kutsal sayılırmış.

-Kaplıcalar

13- Terme Kap

terme kaplıcası
Görsel Kaynak: Kırşehir Haber

Burası Neresi? Kırşehir’e 1 kilometre uzaklıktaki Terme Kaplıcası, Kuşdili mahallesinde yer almaktadır. Konaklama seçeneklerinin yer aldığı kaplıcalarda; 4 yıldız konforlu bir otel, 132 odası ve diğer imkanları ile siz ziyaretçilerine keyifli tatil geçirmeniz için tüm hizmeti sunmaktadır. Suyun çıktığı sıcaklık 40 derece olup banyo olarak kullanılmasıyla romatizma, felç, cilt hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir. İçme olarak kullanılır ise; böbrek, kalp, damar, yüksek tansiyon, mide ve kadın hastalıklarına iyi geldiği söyleniyor.

  • Konum: Güldiken, Şht. Coşkun Taş Cd. No:13, 40100 Kırşehir Merkez/Kırşehir
  • Yol tarifi al >

*Yakınındaki Tatil Yerleri

14- Kırıkkale

kızılırmak nehri

Burası Neresi? Yaylaları ile ön plana çıkan Kırıkkale şehrinde Hodar, Bedesten, Sarıkaya, Gümüşpınar, Yeşilkaya ve Azgın yaylalarını ziyaret ederek gezinize başlayabilirsiniz. Bol yeşilliği ve kaliteli oksijeniyle huzurun keyfini çıkartın! Ardından rotanızı Sulu Mağara’ya çevirin ve Keskin ilçesinde yer alan bu mağaraya ulaşım oldukça kolaydır.n282 metre uzunluğuna sahip olan mağara üç kattan oluşmaktadır.  Yarı doğal ve yarı yapay olan Sulu Mağarası, Kırıkkale Valiliği İl Özel İdaresi tarafından yapılan çalışmalar ve düzenlemeler ile faaliyete hazır hale getirilmiştir. Şehrin tarihine tanıklık eden Sulu Mağara’yı gezilecek yerlerinize dahil etmelisiniz.

Tarihi en iyi anlayabileceğiniz Ceritkale Kaya Mezarları ise, bölgenin en eski yerleşim yeri olarak bilinmektedir. Önemli türbe ve camileri burayı ziyaret edenler için oldukça önem arz etmektedir. Bunlardan bazıları; 1605’te yapılmış Hasandede Cami ve Türbesi tarihi bir ibadet mekanıdır. Şeyh Şamil Cami ve Türbesi, Ballı Cami ve Türbesi, Koçubaba Cami ve Türbesi, Haydar Sultan Cami ve Türbesi de ziyaret etmeyi ihmal etmeyin.

*Kırıkkale ile Kırşehir arası 140 kilometredir. 

15- Yozgat

çamlık doğal parkı

Burası Neresi? Türklere Anadolu’nun kapılarını açan Malazgirt Savaşı’yla birlikte Selçuklular kervanlarla gelip Bozok Yaylası’na yerleştiler. Dağların arasına yerleşmiş bu şehre ulaştığınızda ilk olarak Yozgatlı Şakir Usta’ya yaptırılan kare prizma şeklindeki Yozgat Saat Kulesi karşılayacak. Ardını dağın eteklerine yaslamış olan eski Yozgat evleri iklimin sert geçmesi sebebiyle  kalın ve sıvalı olan taş duvarlarının üzerleri beyaza boyanmış ve harika bir manzara sunuyor sizlere. Bu evlerin dışında iki üç katlı evler ve 1800’lü yıllarda inşa edilen konaklar yerini alıyor.

Neden Gitmeliyim? Göz alıcı mimarisi ile askerlik şubesi ve 1779 yılında yapılmış olup 3 bölmeli ve tek kubbeli ana mekandan Çapanoğlu Cami çarşının tam ortasında tüm heybetiyle durur.  1871’de inşa edilen Nizamoğlu Konağı adıyla bilinen Yozgat Müzesi’nde ise yerel pek çok etnografik eserlerin sergilenmektedir. Geçmişten günümüze kadar uzana faytonlar ile şehir turu yapabilirsiniz. Ancak faytonları kullanmadan da bu güzel şehrin tadını çıkartabileceğinizi düşünüyorum. 🙂 Köşe başlarında görebileceğiniz çeşmelerden akan buz gibi dağ sularını kana kana içip fırından yeni çıkmış parmak çöreğinin kokusunu takip ederek bir fırına dalabilirsiniz.

Şehre en yakın noktada dağları kaplayan Çamlık bölgesi bulunuyor. Burası ilk milli park olma niteliğini taşıyor olup cennet sıfatına layık görülmüştür. Yüz yıllık ağaçaların gökyüzüne uzanıp yaz kış ağaçların arasından süzülen suların ihtişamı kendine hayran bırakıyor. 1850 senesinde inşa edilen Başçavuş Cami, eşine az rastlanır tavan işçiliği ve pencere süsleri ile kendinden söz ettirmektedir. Yozgat’ta yer alan meşhur cami ve türbeler ile  Anadolu İslam kültürünün en güzel örnekleri içerisinde huzur dolu saatler geçirebilirsiniz. Ayrıca 1516 senesinde Mısır Seferi’ne yol alırken inşa ettirdiği muhteşem güzellikteki taş işçiliği ile ön plana çıkan Karabıyık Köprüsü görülmeye değer eserler arasındadır.

*Yozgat ile Kırşehir arası 113 kilometredir. 

16- Çorum

hattuşaş

Burası Neresi? Anadolu’daki arkeolojik kalıntılar arasında en zengin noktalar arasında olan Çorum şehri, Alacahöyük ve Boğazkale’deki antik kentler Çorum‘dan dünyaya tutulan bir zaman makinesi görevi görüyor desek doğru olur. Çorum’un ikonik yeri haline gelen Hattuşaş Antik Kenti, Antik Kenti UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alıyor. Hitit uygarlığının başkenti olan alanın bir diğer önemli özelliği ise  tarihteki ilk yazılı anlaşmanın da yapıldığı yer olmasıdır. Hattuşaş Antik Kenti Alacahöyük Tarihi Milli Parkı sınırları içerisinde yer alıyor olup bu güzelliği görmeden bölgeden ayrılmayın.

Neden Gitmeliyim? Çeşitli tarihlere ait olan farklı yapılar bulunuyor olup hepsi birbirinden özel mimariye sahiptir. Bunlar arasında; Çorum Ulu Cami, Han Cami, Kargı Oğuz Köyü Cami, Çorum Saat Kulesi, Veli Paşa Hanı ve Koyunbaba Köprüsü en çok ziyaret edilenler arasında. Bir sonraki durağınız Çorum kaleleri olmalıdır. Yüzlerce yıllık geçmişe sahip olan Çorum Kalesi ve Kandiber Kalesi’ni gezmenizi tavsiye ederim. Şehir merkezinde yer alan  Çorum Müzesi’ni, Hattutaş Antik Kenti’nden çıkarılan eserlerin sergilendiği Boğazköy Müzesi’ni ve Alacahöyük kazılarından çıkarılan kalıntıların sergilendiği Alacahöyük Müzesi’ni gezmenizi öneriyoruz.

Çorum Ortaköy’de yer alan ve Helenistik dönemden kalan Kybele Kabartması incelenmesi gereken bir diğer antik çağ kalıntısı. Bir kaya bloğu üzerine oyularak resmedilen Kybele Kabartması bu döneme ait bilinen en büyük kabartma özelliğini taşımaktadır. Çatak Tabiat Parkı, İncesu Kanyonu, Kargı Yaylası, Abdullah Yaylası ve İskilip Yaylaları ise doğal güzellikleri arasında yer alıyor.

*Çorum ile Kırşehir arasında 234 kilometre vardır.

17- Çankırı

alpsarı gölü

Burası Neresi? İç Anadolu Bölgesi’nin kuzey kısmında konumlanan Çankırı, bölgedeki turizm potansiyelini karşılıyor olup pek çok doğal ve tarihi yerleri bünyesinde barındırmaktadır. 1972 yılında misafirlerinin ziyaretine açılan Çankırı Müzesi, Anadolu’daki çoğu arkeolojik kalıntıya ev sahipliği yaparak geçmişte yaşamış olan tüm medeniyetlere ait parçalar sergilenmektedir. Çankırı’daki önemli piknik alanlarından biri olan Çankırı Kalesi, şehre en hakim bölgede konumlanıyor olup bir tepe üzerinde yer almaktadır. Yapılan çevre düzenlemelerinin ardından daha yoğun olarak ziyaret edilmeye başlanmıştır.

Şehirdeki en mühim ziyaret alanlarından bir tanesi olan Buğday Pazarı Medresesi 1700’lü yılların sonunda yapılmıştır. Belirli bir dönem yün deposu olarak kullanılan bu yapı  günümüzde el sanatları eserlerinin sergilendiği ve hediyelik eşyaların satıldığı önemli bir turistik merkez haline dönüşmüştür. Türk evi mimarinin en iyi örneklerini yansıtan Çankırı Evleri’nin toplam sayısı 108 tane olup hepsi koruma altına alınmıştır. Osmanlı’ya ait pek çok tarihi caminin yer aldığı Çankırı’da İmaret Cami, Büyük Cami, Ali Bey Cami, Mirahor Cami ve Yeni Cami bulunmaktadır.

İlde bulunan önemli doğa turizm noktalarından biri de Tuz Mağarası’dır. 5 bin yıllık bir tarihi geçmişe sahip olan mağara Türkiye’nin en büyük kaya tuzu rezervini bünyesinde barındırmaktadır. Hatırlatalım ki mağarayı gezmek için önceden izin almanız gerekiyor. Büyük Yayla, Kırkpınar Yaylası, Bozan Yaylası, Ilgaz Dağı Milli Parkı Çankırı’da görmeniz gereken güzelliklerden biridir. Termal içmeleri ile ünlü olup  Çavundur Termali, Acısu Termali, Şıhlar Nezle Suyu, Bozan Hamamı, Kükürt Köyü Kaynağı, Bayramören İçmesi ve Hışıldayık İçmesi ziyaret edilebilir.

*Çankırı ile Kırşehir arası 214 kilometredir. 

*Yapılacak Şeyler

-Yapmadan Dönme

  • Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesi’ni , Ahi Evran Külliyesi’ni, Cacabey Gökbilim Medresesi’ni ziyaret etmeden,
  • Kent Parkı gezip görmeden,
  • Yer altı şehirlerini yakından incelemeden,
  • Seyfe’de flamingoları görmeden,
  • Lezzetli patlıcanlı gözleme, ceviz, pekmez, kuru meyve yemeden,
  • Onyx veya tuzdan yapılan hediyelik eşyalardan satın almadan, DÖNMEYİN!

*Tarihi Yerler

Birbirinden farklı tarihlerde farklı eserleri bünyesinde barındıran Kırşehir’de; yalnızca medreseler, camiler, türbeler ve kiliseler değil; şifalı kaplıca suları da gelenleri kendine hayran bırakıyor. Buraya gelecekseniz kuşkusuz ki Hashöyük olmalıdır. Hititler zamanından bu yana günümüze kadar gelen yer il merkezine 35 kilometre mesafede yer almaktadır. Bir sonraki rotanız Ahilik teşkilatının kurucusu olan ve 1482 yılında Ali Evran’ın isminin verildiği Ahi Evran Cami ve Türbesi en popüler yapılardan biridir. Şehir merkezinde yer alan Cacabey Medresesi ise, yapıldığı tarih 1272 senesinden bu yana sağlam bir şekilde günümüze ulaşabilmiş bir yapıdır. Kırşehir Beyi Cacoğlu Emir Nurettin’in isteğiyle yapılmış olup ilk dönemler medrese olarak hizmet verse de günümüzde cami işlevi görmektedir. Kırşehir’in tarihi yerleri hakkında detaylı bir yazıyı yakında siz okuyucularımız ile buluşturacağız.

*Alışveriş

Kırşehir’de önceki zaman kadar oldukça yaygın olan ancak günümüzde bu etkisini kaybeden el sanatları mevcut. Öbür yandan da taş işlemeciliği yaygın olup genel olarak dış pazara satışı yapılıyor olup süs eşyaları ve satranç takımları alabilirsiniz.

*Gece Hayatı

Kırşehir’de gece hayatı tahmin edebileceğiniz üzere çokta ön planda olmayan hareketsiz geçmektedir. Gerek ziyaret edenlerin gerekse yerli halkın talebinin bulunmaması mekan alternatiflerinin bulunmamasına sebep olmuştur. Canlı müzikler genel olarak kafelerde sergileniyor olup son zamanlarda artan talebe karşılık vermekte. Otellerde düzenlenen eğlence programları da mevcut. Ancak tam anlamıyla gece eğlencelerini yaşattığını söyleyemeyiz. Buna örnek olarak  Makissos Ramada Otel’i verebiliriz. Bunun yanı sıra Eylül Türkü Cafe, Gönül Kahvesi, Med-Cezir Cafe ve Cafe Gusto Riko mekanlarını da değerlendirebilirsiniz.

*Şehir İçi Ulaşım

Şehir içerisinde en çok otobüs ve dolmuş kullanılıyor olup taksiyle de her yere rahatlıkla ve ucuza ulaşım sağlayabilirsiniz. Dolmuş hatları Bağlarbaşı Mahallesi, Kervansaray Çatkapı Mahallesi, Çukurçayır Mahallesi, Sanayi, Kuşdili-hızırağa, Bahçelievler, Güneykent-Toki ve Kındam’dan geçmektedir. Her bir dolmuşun hareket saati farklı olduğundan saat detaylarını kontrol etmenizde fayda var.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin