Kırıkkale

İçerisinden Kızılırmak’ın da geçtiği, Türkiye’nin tarım açısından en verimli topraklarına sahip illerinden biri olan Kırıkkale, 2016 yılı istatistiklerine göre 300 bine yakın nüfusa ve 4881 kilometrekarelik alana sahip. Çelebi, Karakeçili, Balışeyh, Bahşili, Sulakyurt, Keskin, Delice, Yahşihan ve Merkez olmak üzere toplamda 9 ayrı ilçesi bulunan Kırıkkale, geçmişten bugüne Osmanlı, Selçuklu, Bizans, Roma, Frig, Asur ve Eski Tunç Çağı gibi dönemlerden kalma antik kalıntıların ev sahibi olduğu için bilhassa tarih meraklılarını cezbeden kadim bir kent. Cinali Köyü, Yeniyapan Köyü, Kuzeren Köyü gibi Kırıkkale’nin kültür ve geleneklerinin halen daha yaşatıldığı yerleşim yerlerini ziyaret ederek seyahatinizi daha otantik bir hale getirebilirsiniz.

İl statüsüne 1989’da kavuşan Kırıkkale o yıldan bugüne önemli bir gelişme kaydetmiş olmakla birlikte turizm potansiyelini de epey artırmış durumda. Şehrin tamamını keşfetme gibi bir düşünceniz varsa eğer Kırıkkale seyahatinizi en az 2 – 3 gün olarak ayarlamanızda fayda var. Kırıkkale’de en çok ziyaretçi çeken yerlerin başında 15 Temmuz 1990 tarihinden bu yana ziyaretçilerini ağırlayan MKE Silah Sanayi Müzesi geliyor. Birbirinden değerli 299 eserin sergilendiği müzede 2. Dünya Savaşı’ndan kalma çok sayıda eşyaya denk geleceksiniz. Şehrin en dikkat çeken bir diğer yeri olan Hasandede Camii ve Türbesi ise 1605 yılında inşa edilmiş ve Anadolu’nun en ünlü evliyaları arasında gösterilen Hasandede’ye ithafken yaptırılmış.

Cami ve türbeleri ile öne çıkan Kırıkkale’ye yolunuz düşerse eğer Erken Bizans Dönemi’ne kadar uzanan geçmişe sahip bir manastırın üzerine inşa edilmiş Haydar Sultan Camii ve Türbesi’ni de kesinlikle görmelisiniz. Şehrin en büyük yapay gölü unvanını elinde bulunduran Kapulukaya Baraj Göleti ve Çelebi ilçesi Delice Çayı için de en az 1 gününüzü ayırmanızı öneriyoruz. Genelinde karasal iklimin etkilerinin görüldüğü Kayseri’de yıllık ortalama sıcaklıklar 12 santigrat derece iken, en fazla yağışın görüldüğü ay mayıstır. Bahar aylarında gönül rahatlığı ile gezebileceğiniz Kırıkkale’nin kış mevsiminde de harika manzaralar sunduğunu eklemekte yarar var.

İstanbul’dan 525 km, Ankara’dan 78 km ve Kayseri’den ise 245 km uzaklıkta konumlanan Kırıkkale’nin orta kesimindeki Denek Dağı, batısındaki Küre Dağı ve kuzeyindeki Karagüney Dağı’nın enfes manzaralarını görmek üzere seyahatinizi daha maceralı hale getirebilirsiniz. İç Anadolu Bölgesi’nde yer alan birçok şehirden kısa sürede ulaşabileceğiniz Kırıkkale’ye Türkiye’nin hemen hemen her şehrinden otobüs seferleri düzenleniyor. Şehir merkezine sadece 1 km uzaklıktaki Kırıkkale Şehirlerarası Otogarı’na vardıktan sonra taksiye binerek merkeze ulaşabilirsiniz. Ayrıca Kurtalan – Ankara arası seferler düzenleyen Güney Kurtalan Ekspresi de Kırıkkale’den geçiyor. Son dönemlerin en nostaljik tren yolculuklarından olan Doğu Ekspresi’nin de durakları arasında Kırıkkale bulunuyor. Tabii hava yolunu tercih edecekler içinse ilk önerimiz, Kırıkkale şehir merkezine 92 km mesafedeki Ankara Esenboğa Havalimanı olacaktır.