Kars Kamp Yerleri – Kars’ta Kamp Yapılacak En İyi 8 Yer!

Binlerce yıllık bir tarihin beşiğinde, Osmanlı ve Rus mimarisinden seçkin örneklerin görüldüğü, 5 bin yıldan fazla tarihi geçmişiyle Ani Harabelerine ve doğa harikası Çıldır Gölü’ne ev sahipliği yapan Kars, ülkemizin en doğusunda kültürel açıdan zengin şehirlerimizden biridir. Kuzeyinde Ardahan, batısında Erzurum, güneyinde Ağrı ve doğusunda Ermenistan ile komşu olan serhat şehir Kars, tarihiyle olduğu kadar mutfağı ve doğal alanları ile yerli ve yabancı turistlerin ziyaret ettiği bir yerdir. Özellikle meşhur Ankara-Kars Doğu Ekspresi’nin son durağı olan Kars bu açıdan son yıllarda bir hayli turisti kendisine çekmeyi başarmıştır.

Kars gezilerinde görebileceğiniz yerler arasında Kars Kalesi, Kars Baltık mimarisine özgü binalar, Namık Kemal Evi, Kars Müzesi ve hamamlar bulunmaktadır. Bununla birlikte eğer doğa tutkunu biriyseniz Kars’ta Allahuekber Dağları Milli Parkı, Kuyucuk Kuş Cenneti ve Çıldır Gölü başta olmak üzere birden fazla gölet alanı ziyaret edebilirsiniz. Yürüyüş grupları ve kamp tutkunları için de Kars oldukça fazla yer sunuyor. Bu yazımızda, Kars’ta kamp atabileceğiniz ücretli ve ücretsiz yerleri bulabilir, ulaşım ve sunduğu olanaklar hakkında bilgileri okuyabilirsiniz.

Ücretsiz Kamp Yerleri

Çıldır Gölü Kamp Alanı

Çıldır Gölü Kamp Alanı

Kars-Ardahan il sınırında ülkemizin en güzel doğal oluşum yerlerinden biri olan Çıldır bugün yerli ve yabancı pek çok insanın ziyaret ettiği yerlerden biridir. Yazı ayrı kışı ayrı bir güzel olan Çıldır Gölü ziyaretçisine harikulade bir doğal manzara ve yapabilecekleri aktiviteler sunuyor. Burası yaz-kış senenin tüm ayı ziyaret edilebilen bir yer. Çoğunlukla kış aylarının vazgeçilmez rotalarından biri olan Çıldır Gölü Ankara-Kars Doğu Ekspresi’nin devamı olarak görülmek istenen bir yer.

Yerel halk kış aylarında gölden çıkardıkları sazan balıklarıyla kendilerine önemli bir geçim kaynağı elde ediyorlar. Bununla birlikte yine kış ayları yurtiçi ve yurtdışından gelen turistlerle bölgeye önemli bir turizm katkısı sunmaktadır. Sosyal medya paylaşımlarında sıkça rastladığımız Çıldır Gölü, kış aylarında donarak çevresinde yer alan karlı tepeleri ile kartpostallık manzaralar sunuyor. Bu şahane görüntüleri değerlendirmek isteyenler de buraya akın ediyor. Çıldır Gölü’nde atlı kızaklara binerek buzların üzerinde unutulmaz bir gezintiye çıkabilirsiniz. Ayrıca trekking grupları için pek çok güzel yürüyüş rotaları ve kamp tutkunları için geniş düzlük alanlar mevcut.

Kamp atacaklar için yaz ayları daha uygun olacaktır. Bölgenin karasal ve yüksek rakımlı olması kış aylarında burayı epeyi bir soğuk kılmaktadır. Bu nedenle kış kampçıları çok kaliteli kamp malzemelerine sahip olması gerekiyor. Ancak bahar aylarında uyanan doğa yemyeşil bir renge büründükten sonra yaza doğru kamp ve yürüyüş burada eşsiz bir deneyim olacaktır.

Çıldır Gölü çevresinde ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz herhangi bir tesis bulunmuyor. Bu nedenle henüz buraya gelmeden önce özellikle yiyecek ve içeceklerinizi stoklayıp öyle gelmeniz daha iyi olacaktır. Çıldır Gölü, ilçe merkezine 15, Ardahan şehir merkezine ise 58 km uzaklıkta yer almaktadır. Her iki yerden de özel araçlarla gelebilmek son derece kolaydır. Toplu taşımayı kullanacak olanlar için Ardahan şehir merkezinden Çıldır’a her gün düzenli aralıklarla otobüsler hareket etmektedir. İlçe merkezine geldikten sonra buradan göle giden dolmuşlara veya taksiye binerek gelebilmek mümkündür.

Konumu: Göl Kenarı

Kamp Olanakları: WC, elektrik, duş ve çeşme imkânı bulunmuyor. Yiyecek ve içeceklerinizi kamp alanına gelmeden önce temin etmelisiniz.

Kamp Ücreti: Ücretsiz

Haritada Görüntüle >

Sarıkamış Allahuekber Dağları Milli Parkı

Sarıkamış Allahuekber Dağları Kamp Alanı

Kars-Erzurum il sınırında kalan Sarıkamış Allahuekber Dağları Milli Parkı, 22.519 hektarlık devasa alanı ile 2004 yılında milli park statüsüne geçmiş bir doğa harikasıdır. Burası yaban hayatı zenginliği bakımından oldukça çeşitli popülasyona sahiptir. Ülkemizin Sarıçam ormanları bakımından en zengin yerlerinden biri olan Allahuekber Dağları aynı zamanda kurt, ayı, tavşan, vaşak ve sincap gibi hayvanlara da ev sahipliği yapmaktadır.

Burası elbette Türk tarihi için de önemli bir yere sahiptir. Binlerce Osmanlı askerinin Ruslarla savaşı esnasında donarak yaşamını yitirdiği manevi anlamda çok değerli bir yerdir. Hepsinin ruhları şad olsun. Milli park içerisi, Karadeniz’in yüksek kesimlerini andıran yayla yerleri ile benzer özelliklere sahiptir. Yaz aylarında yeşeren bitki örtüsü burayı seyir zevki açısından son derece özel kılmaktadır. Trekking grupları için doğa yürüyüşü, kamp tutkunları için çadır kampçılığı, kaya tırmanışı, olta balıkçılığı ve piknik gibi aktivitelerin yapıldığı doğanın içerisinde huzurlu bir yer. Piknik tutkunu aileler ve doğa sporları tutkunu insanlar için gelmeye değer olan Allahuekber Dağları Milli Parkı’na girişler de ücretsizdir.

Buraya Erzurum ve Kars’tan ulaşım oldukça kolaydır. Erzurum’a 157, Kars’a ise 58 km mesafede bulunmaktadır. Kars’tan her gün düzenli aralıklarla Sarıkamış’a otobüsler hareket etmektedir. İlçe merkezine gelindikten sonra bir taksiye binerek hızlıca milli parka gelinebilir. Araçlarıyla gelecek olanlar için de park alanı bulunmaktadır.

Kamp Olanakları: Çeşme, yürüyüş parkurları, etkinlik alanı, tarihi yapı, bisiklet yolu, olta balıkçılığı, çadır kamp alanları, kaya tırmanışı ve fotoğrafçılık. WC, duş ve elektrik imkânları bulunmuyor. Yiyecek ve içeceklerinizi kamp alanına gelmeden önce temin etmelisiniz.

Giriş Ücreti: Ücretsiz

Web Sitesi: http://sarikamis.tabiat.gov.tr/

Haritada Görüntüle >

Ani Harabeleri Kamp Alanı

Kars denilince akla ilk gelen yerlerden biri olan Ani Harabeleri, ülkemizin en önemli tarih hazinelerinden biridir. Binlerce yıllık tarihin izlerini içerisinde barındıran Ani Harabeleri Kars gezilerinde Çıldır Gölü ile birlikte görülmek istenen yerlerden biri olarak pek çokları için önemli bir yere sahiptir. Burada yapılan kazı çalışmalarında tarihi 5. Yüzyıla uzanan pek çok kalıntılara ulaşılmış ve 2016 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dâhil edilerek dünya tarihinde adını almıştır.

Harabelerin olduğu alan oldukça geniş bir ova üzerinde yer alıyor. Etrafta ziyaret edebileceğiniz birden fazla kilise mevcut. Ermenistan sınırında Arpaçay boyunca yer alan Ani Harabeleri, hem tarihi bir gezi yapmak, hem muhteşem bir doğa içerisinde yürüyüş yapmak ve kamp atmak için oldukça cazip bir yerdir. Kars’a yapacağınız bir gezide Çıldır’ı gördükten sonra Ani Harabeleri’ne gelebilir ve çadırınızı burada atarak geceyi milyonlarca yıldızın altında, binlerce yıllık bir tarihin ortasında geçirebilirsiniz.

Ani Harabelerinin olduğu sit alanın dışındaki yerler çadır kampları için uygundur. Herhangi bir kontrol olmadığı söyleniyor. Yaptığımız araştırmalarda Ani çevresinde sorun yaşamadan kamp atanlar olmuş. Çok fazla kalıntılara yakın olmamak kaydıyla kamp atacağınızı düşünüyoruz. Ancak emin olmak için yöre halkından veya kolluk kuvvetlerinden bilgi almanız iyi olacaktır.

Kamp alanında ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz herhangi bir işletme bulunmuyor. Yiyecek ve içeceklerinizi kamp alanına gelmeden önce temin etmeniz iyi olacaktır. Ani Harabeleri, Kars şehir merkezine 47 km mesafede bulunmaktadır. Şehir merkezinden buraya taksi veya tur acentelerinin programları ile gelebilirsiniz. Özel araçlarıyla gelecek olanlar şehir merkezinde Kümbet Camii yönünde ilerleyip ArdahanErzurum kavağını geçtikten sonra Ocaklı köyü istikametinde ilerleyerek Ani Harabelerine gelebilir.

Kamp Olanakları: WC, elektrik, duş ve çeşme imkânı bulunmuyor. Yiyecek ve içeceklerinizi kamp alanına gelmeden önce temin etmelisiniz.

Kamp Ücreti: Ücretsiz

Haritada Görüntüle >

Arpaçay Barajı Kamp Alanı

Arpaçay Kamp Alanı

Ermenistan sınırında kalan Arpaçay Barajı, Ani Harabelerinin devam olarak gezmeye doyamayacağınız bir yerdir. Geniş, yemyeşil bir ova üzerinde akıp giden Arpaçay aynı zamanda Türkiye ile Ermenistan sınırlarını da çiziyor. Baraj sularının etrafını çevreleyen geniş araziler, yürüyüş yapmak ve kamp atmak için oldukça uygundur. Kars gezilerinizde Çıldır Gölü’nü gezip sona Ani Harabelerini bıraktıktan sonra günün sonunda kampınızı buraya atmayı düşünebilirsiniz.

Baraj çevresinde tek tük yerleşim yerleri bulunmaktadır. İhtiyaçlarda da yine yakın köy yerlerindeki bakkal, fırın ve mescit türü yerlerden karşılanabilir. Kamp atacaklar için buranın kışın olduğu kadar yazın da soğuk olduğunu hatırlatmak isteriz. Tipik bir yayla havasına hâkim olan Arpaçay Barajı çevresi size çadırınızı kurabileceğiniz geniz alanlar sunacak. İster göl çevresinde, ister açık alanda yemyeşil çimenler üzerine çadırınızı kurabilir ve sessizliğin keyfini sonuna kadar yaşayabilirsiniz. Yerleşimin seyrek olması burayı oldukça sakin kılmaktadır.

Arpaçay Barajı’na Ocaklı Köyü veya Oğuzlu Köyü üzerinden ulaşım sağlanabilir. Kars şehir merkezine uzaklığı ortalama 60 km’dir. Özel araçlarla ulaşım sağlamak kolaydır. Ancak toplu taşıma için iki farklı aktarma yaparak köy üzerinden ulaşım sağlanabilir.

Konumu: Göl Kenarı

Kamp Olanakları: WC, elektrik, duş ve çeşme imkânı bulunmuyor. Yiyecek ve içeceklerinizi kamp alanına gelmeden önce temin etmelisiniz.

Kamp Ücreti: Ücretsiz

Haritada Görüntüle >

Deniz Gölü Kamp Alanı

Deniz Gölü Kamp Alanı
Fotoğraf: Lütfü Duran

Kars’ta gezilip görülmeye değer hatta kamp atmak için de eşsiz bir yer olan bir başka doğal oluşum ise Deniz Gölü’dür. Burası, Kars’ın Kağızman ilçesinde Karaboncuk Köyü sınırlarında kalıyor. Tıpkı Çıldır Gölü’nde olduğu gibi kış aylarında donan göl eşsiz bir manzaraya sahne oluyor. Göle yakın yerlerde oturan yöre halkı gelip buzları kırarak tuttukları balıklar ile kendilerine ziyafet çekiyor. Aynı deneyimi yaşamak için kışın gelinebilir. Ancak buranın aşırı soğuklarını hesaba katmanız koşuluyla.

Deniz Gölü, doğasıyla olduğu kadar yakınındaki Çengili Kilisesi ile de önemli bir yere sahip. Göle giden yol üzerinde bulunan Çengili Kilisesi de görülmeye değerdir. Kamp atacaklar için ulaşımın biraz zahmetli olduğunu söylemek isteriz. Bununla birlikte etrafta WC, elektrik ve duş ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz herhangi bir işletme bulunmuyor. Ayrıca yiyecek ve içecek için de önceden alışverişinizi yapıp öyle gelmekte fayda var.

Fazla geç saatlere kalmadan göle ulaşımınızı sağlarsanız iyi olacaktır. Gölün çevresi kamp atacak için yeterince düzlük alana sahip. Ayrıca çeşitli patika yollarla göl çevresindeki yükseltilere çıkabilir ve güzel fotoğraflık kareler yakalayabilirsiniz.

Deniz Gölü, Kağızman ilçe merkezine 27 km mesafede bulunuyor. İlçe otogarından kalkan Ürker köy dolmuşuna binerek ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Özel aracıyla gelecek olanlar ErzurumIğdır karayolunu kullanabilir ve Denizgölü köyü tabelasını görür görmez sağa dönerek yolu takip edip göle ulaşımlarını sağlayabilirler.

Konumu: Göl Kenarı

Kamp Olanakları: WC, elektrik, duş ve çeşme imkânı bulunmuyor. Yiyecek ve içeceklerinizi kamp alanına gelmeden önce temin etmelisiniz.

Kamp Ücreti: Ücretsiz

Haritada Görüntüle >

Aygır Gölü Kamp Alanı

Aygır Gölü Kamp Alanı

Burayı yazıp yazmamakta kararsız kaldık ancak söz konusu kamp olunca yazmayı uygun gördük. Aslında Kars ve çevresi için bilinen bir yer olsa da Türkiye’nin pek çok noktasında yaşayan doğa tutkunları için bilinmediğini söyleyebiliriz. Aygır Gölü, Kars’ın Susuz ilçesi Gölbaşı köyüne yakın bir noktada bulunuyor. Artvin karayolunu kullanarak ulaşım oldukça kolaydır. Ayrıca her gün Kars’tan Susuz’a giden otobüslerle ilçe merkezine gelerek buradan Gölbaşı köy minibüslerine binip göle gelmek mümkündür.

Aygır Gölü, şehrin diğer gölleri gibi senenin tüm ayı rahatlıkla gelip yürüyüşler yapabileceğiniz, balığınızı tutup göl kenarında piknik yapabileceğiniz ve sessiz bir kamp deneyimi yaşayabileceğiniz bir yer. Yüksek bir rakımda, etrafı irili ufaklı yükseltilerle çevrili olan Aygır Gölü hem fotoğrafçılık anlamında hem de yürüyüş yapacak olanlara güzel manzaralar sunuyor. Göl çevresinde birkaç balıkçı barınağı bulunuyor. Dileyen buradan hazır tutulmuş balıkları satın alarak kendin pişir kendin ye usulü yemeklerini yiyebilir. Ancak kamp atacak olanlar için etrafta bir işletmenin olmadığını söylemeliyiz. En yakın Gölbaşı köyündeki bakkaldan alışverişinizi yapabilir ve gelebilirsiniz.

Temiz bir yayla havasını soluyup, sessizliğin tam içinde huzur dolu bir kamp deneyimi yaşamak isteyenlere tavsiye edebileceğimiz Aygır Gölü kışın olduğu kadar yazın da oldukça soğuk. Hatta çevresindeki dağların tepeleri yaz aylarında dahi erimemiş karlarla örtülü oluyor. Bu nedenle gelirken yanınızca sıcak tutan polar türü giyecekler getirmenizi tavsiye ederiz.

Konumu: Göl Kenarı

Kamp Olanakları: WC, elektrik, duş ve çeşme imkânı bulunmuyor. Yiyecek ve içeceklerinizi kamp alanına gelmeden önce temin etmelisiniz.

Kamp Ücreti: Ücretsiz

Haritada Görüntüle >

Kuyucuk Gölü Kamp Alanı

Kuyucuk Gölü Kamp Alanı
Fotoğraf: Mesut Önder

Kars’ta gezip görebileceğiniz birden fazla gölet alan bulunuyor. Her ne kadar Çıldır Gölü en bilineni olsa da Kuyucuk Gölü de aynı güzellikte bir doğa harikasıdır. Arpaçay ilçesi sınırlarında aynı adı taşıyan Kuyucuk Köyü’nde bulunan gölet alan oldukça sessiz ve bir o kadar güzel bir yer. Baharın gelmesiyle birlikte etrafındaki bitkiler uyanıyor ve rengârenk bir görünüme bürünüyor. Üstelik onlarca farklı kuş türüne de rastlayabileceğiniz olağanüstü bir yer.

Kuyucu Gölü çevresi yürüyüş, piknik ve kamp aktiviteleri için uygundur. Kamp atacak olanlar ve yürüyüş yapacaklara geniş bir alan sunuyor. Etrafı yemyeşil otlarla örtülü, düz ve toprağı taşsızdır. Ancak çevresinde ihtiyaçların karşılanması noktasında herhangi bir işletme bulunmuyor. Tüm elektronik cihazlarınızı tamamıyla şarj edip gelmenizde yarar var. Ayrıca yiyecek ve içeceklerinizi de kamp alanına gelmeden önce temin etmeniz iyi olacaktır.

Diğer göller gibi burası da yüksek bir rakımda bulunuyor. Bu nedenle gelirken yanınızda polar türü giyecekler getirmeniz özellikle gece soğuğunda sizi rahat hissettirecektir. Kuyucuk Gölü’ne Akyaka Sınır Kapısı yolunu kullanarak ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Toplu taşımayı tercih edecek olanlar için her gün düzenli aralıklarda Arpaçay’a otobüsler hareket etmektedir. İlçe merkezinde geldikten sonra da buradan Kuyucuk köy dolmuşlarına binerek göle ulaşımınızı sağlayabilirsiniz.

Konumu: Göl Kenarı

Kamp Olanakları: WC, elektrik, duş ve çeşme imkânı bulunmuyor. Yiyecek ve içeceklerinizi kamp alanına gelmeden önce temin etmelisiniz.

Kamp Ücreti: Ücretsiz

Haritada Görüntüle >

Ücretli Kamp Yerleri

Sarıkamış Soğuksu Mesire ve Kamp Alanı

Sarıkamış Soğuksu Mesire ve Kamp Alanı
Fotoğraf: Ferhat Turan

Kars’ın Sarıkamış ilçesinde Allahuekber Dağları’nın eteğinde yer alan Soğuksu mesire alanı İsviçre Alplerini andıran muazzam görüntüsüyle hem yöre halkının hem de çevre illerden insanların geldiği yaz aylarının vazgeçilmez duraklarından biridir. Hafif eğimli toprağı bahar aylarının gelmesiyle birlikte yeşeren çimenlik bir örtü ile kaplanıyor. Etrafı ise yeşilin tok rengine sahip çam ağaçları harikulade bir doğa manzarasına bürünüyor.

Mesire alanı rakım olarak yüksekte kalması nedeniyle kışın oldukça soğuk, yazın ise serin havasıyla tam kaçmalık bir yer. Doğanın içerisinde, çam ağaçlarının arasında kâh yürüyüş yapmak, kâh kamp atmak, kâh piknik yapmak burada oldukça idealdir. Mesire alanı içerisinde WC, çardaklar ve piknik masaları bulunuyor. Çocuklu aileler için de son derece uygun olan mesire alan, birbirinden güzel manzaralı patika yollara, fotoğraflık göz boyayan köşelere ve çadır kampı için geniş düzlük alanlara sahip. Kış aylarında kamp atacaklar için burada ayıların dolaştığını hatırlatmak isteriz. Bu nedenle önlem alınması gerekiyor. Bununla birlikte yiyecek ve içeceklerinizi de gelmeden önce almalısınız. Makul bir ücret karşılığında mesire alanına giriş yaparak, doğanın içerisinde keyifli bir gün geçirebilir, kendinizi tertemiz orman havasıyla yenileyebilirsiniz.

Soğuksu mesire alanı Sarıkamış ilçe merkezine 6, Kars’a ise 58 km mesafede yer alıyor. Kars şehir merkezinden Sarıkamış’a her gün düzenli olarak otobüsler çalışmaktadır. İlçe merkezine geldikten sonra ilçe dolmuşlarını kullanarak Sarıkamış Kayak Merkezi yönünde giderek mesire alanına gelebilirsiniz. Araçlarıyla gelecek olanlar için Sarıkamış’ta mesire alanını gösteren tabelalar mevcuttur. Ayrıca mesire alanın da araç park yerleri de bulunmaktadır.

Kamp Olanakları: WC, mescit, piknik alanı ve piknik masaları, çardaklar, yürüyüş parkurları, çadır kamp alanları ve otopark alanı. Duş ve elektrik imkânı bulunmuyor. Yiyecek ve içeceklerinizi kamp alanına gelmeden önce temin etmelisiniz.

Giriş Ücreti: Kişi başı 10 TL.

Haritada Görüntüle >

Yorum yapın

Bizi Takip Edin