Erzurum Kamp Yerleri – Erzurum’da Kamp Yapılacak En İyi 8 Yer!

Doğunun incisi Erzurum, tarihi, kültürü, doğal güzellikleri ve yöresel lezzetleriyle gezi severlerin uğrak noktalarından biridir. Doğu Anadolu’nun en büyük şehirlerinden biri olan Erzurum’da kamp severler için de doğa içinde muhteşem kamp rotaları bulunuyor. Bununla birlikte Palandöken sayesinde sadece ülkemiz için değil dünyanın öne çıkan kış turizmi merkezlerinden.

Erzurum kuzeyde Rize ve Artvin doğusunda Kars, Ardahan ve Ağrı güneyinde Muş ve Bingöl, batısında ise Bayburt ve Erzincan ile çevrili olup yüzölçümü bakımından ülkemizin en geniş şehirlerinden biridir. Bu kadar şehre komşu olması yöresel zenginliğin yanında bölgede gezilip görülecek yerlerin daha da fazlalaşması açısından önem taşıyor.

Erzurum tam bir kış şehridir. Bu nedenle kışın kente özellikle Palandöken Kayak Merkezi’ne turist akını oluyor. Senenin 9 ayının oldukça soğuk geçtiği şehirde Palandöken haricinde ülkemizin kültürünü yansıtan önemli eserler mevcuttur. Bunları Erzurum Kalesi, Çifte Minareli Medrese, Yakutiye Medresesi, Erzurum Kongresi Konağı, Üç Kümbetler ve Abdurrahman Gazi türbesi olarak sıralayabiliriz.

Tarihi zenginliğinin yanında doğal güzellikleri açısından da oldukça zengin olan Erzurum’da o tarafa yolu düşenler Tortum Şelalesi ve gölü, Narman peri bacaları, İspir Yedigöller, Zökün gölü ve yüzen adaları görmeden dönmüyorlar. Bu saydığımız alanların tamamında kamp yapmak için uygun alanlar da mevcut.

Bunlarla birlikte yörenin en ünlü ve önemli lezzeti olan Çağ kebabı hemen her noktada misafirlere ikram ediliyor ve tadanların damağında unutulmayacak bir lezzet bırakıyor.

Ücretsiz Kamp Yerleri

Tortum Gölü ve Şelalesi Kamp Alanı

Tortum Gölü ve Şelalesi Kamp Alanı

Tortum gölü ve şelalesi ülkemizin en önemli şelalelerinden ve kamp alanlarından biri olarak öne çıkıyor. Erzurum şehir merkezine 100 km mesafede bulunan şelale ve kamp alanına ulaşım özel araçlarla Uzundere ilçesi güzergâhından sağlanıyor. Şelale ülkemizin en büyük üçüncü şelalesi olarak biliniyor.

Tortum şelalesi ve kamp alanı yıl boyunca birçok ziyaretçiyi ağırlıyor. Bu çerçevede oldukça temiz ve görkemli bir doğaya sahip olan Tortum gölü ve şelalesi etrafında piknik yapılabiliyor ve yürüyüş rotaları da bulunuyor. Kamp yapmak isteyenler için de oldukça uygun yerler mevcut. Doğanın içinde şelaleden akan suyun coşkun sesini dinleyerek unutulmaz bir kamp yapma imkânı sunan Tortum şelalesi ve kamp alanı doğa fotoğrafçılarının da ilgisini çekiyor. Suyun 48 metreden akışını ve doğanın sesini dinlemek isteyenler şelalenin yakınına kadar yapılan merdivenlerle bölgeye inerek bu muhteşem manzarayı izleme fırsatı buluyorlar. Hem göl etrafında hem de gürül gürül akan şelale etrafında çadır ve karavan kampı için uygun alanlar mevcut.

Bu bağlamda kampçıların WC, su, elektrik, market gibi temel ihtiyaçlarını karşılayacakları küçük bir tesis bulunmaktadır. Ancak daha detaylı ihtiyaçlar için kamp alanına hazırlıklı gelinmesinde fayda var.

Konumu: Göl Kenarı

Kamp Olanakları: Şelale çevresinde WC, elektrik, yiyecek ve içecek ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz birkaç tesis bulunmaktadır.

Kamp Ücreti: Ücretsiz

Haritada Görüntüle >

Yedigöller Kamp Alanı

Erzurum Yedigöller Kamp Alanı
Fotoğraf: Ahmet Semen

Erzurum’un az bilinen doğal güzelliklerinden olan Yedigöller kamp alanı çoğu zaman Bolu Yedigöller ile karıştırılsa da Erzurum’a 200 km mesafede Rize sınırında bulunuyor. Erzurum’un Karadeniz bölgesine en yakın ilçesi olan İspir ilçesi sınırlarında yer alan göllere ve kamp alanına ulaşmak için bir noktaya kadar özel araçlarla gidiliyor daha sonra ise yürüyerek devam ediliyor.

Erzurum Yedigöller ve kamp alanı bölge doğasını tam manasıyla yansıtan enfes manzaraların bulunduğu bir alandır. Buzul göller olarak bilinen Yedigöller’de hem Karadeniz’in yeşili ve temiz havasına hem de Erzurum’un soğuğuna şahit olacaksınız. Doğaseverlerin özellikle ErzurumRize arası seyahatlerinde uğramadan geçmedikleri noktada kampçılığın yanı sıra olta balıkçılığı, tırmanış sporu gibi etkinlikler yapılıyor. Yol konusunda ise doğanın bozulmaması ve kirletilmemesi açısından kara yolu yapımına sıcak bakılmıyor. Bununla birlikte bu bölgede kamp yapmak isteyenler için doğa her türlü güzelliğini sergiliyor. Bol oksijen, yem yeşil bir orman ve masmavi göller arasında kamp yapmak oldukça keyifli olacaktır.

Yedigöller kamp alanı oldukça ters ve sarp bir alanda bulunduğu için bölgede hiçbir tesis yer almıyor. Bu yüzden kamp severlerin her türlü ihtiyacını karşılayarak bölgeye gelmeleri gerekiyor.

Konumu: Göl Kenarı

Kamp Olanakları: WC, elektrik, duş ve çeşme gibi imkânlar bulunmuyor. Yiyecek ve içeceklerinizi kamp alanına gelmeden önce temin etmelisiniz.

Kamp Ücreti: Ücretsiz

Haritada Görüntüle >

Ilıca-Karasu Kamp Alanı

Karasu Nehri Kamp Alanı
Fotoğraf: Erzurum Portalı

Erzurum şehir merkezine 80 km mesafede bulunan Ilıca Karasu kamp alanı Aşkale ilçesi sınırlarında yer alıyor. Toplu taşıma ile ulaşımın sağlanamadığı bölgeye özel araçla ulaşım sağlanabiliyor. Ayrıca kamp alanına motosiklet meraklıları ve sırt çantasıyla kamp yapmak isteyenler oldukça ilgi gösteriyor.

Ilıca Karasu kamp alanı el değmemiş doğası, temiz, bol oksijenli havasıyla doğaseverlerin uğrak noktası. Yöre halkı tarafından günübirlik piknik alanı olarak da kullanılan karasu kamp alanında yürüyüş rotalarıyla birlikte çadır kampı için uygun alanlar bulunduruyor. Bununla birlikte doğanın sessizliğini ve uyumunu fotoğraflamak isteyen doğa fotoğrafçıları da bölgeye akın ediyor.

Karasu nehrinin dağlardan koparak gelen coşkun sularının kenarında kamp yapmak kampçılara oldukça keyif veriyor. Diğer kamp alanlarının aksine Ilıca-Karasu kamp alanı karayolu güzergâhında ve dere yatağında bulunduğu için ulaşımı da kolay. Erzurum’un yüksek ve dağlık olması sebebiyle debisi fazla düşmeyen karasu çayı kamp severler için dinlendirici bir atmosfer sunuyor. Burayı tercih eden kampçılar uygun gördükleri bir noktada çadırlarını kurarak kamplarını yapabiliyorlar.

Ulaşım yönünden sıkıntısı olmasa da yerleşim yerlerine uzak olması sebebiyle Ilıca-Karasu kamp alanında herhangi bir tesis bulunmuyor. Bu bağlamda kampçıların temel ihtiyaçlarını tedarik ederek bölgeye gelmeleri gerekiyor.

Kamp Olanakları: WC, elektrik, duş ve çeşme gibi imkânlar bulunmuyor. Yiyecek ve içeceklerinizi kamp alanına gelmeden önce temin etmelisiniz.

Kamp Ücreti: Ücretsiz

Haritada Görüntüle >

Bozdağ-Uzundere Kamp Alanı

Bozdağ-Uzundere Kamp Alanı
Fotoğraf: Serhan Altınok

Erzurum’un Karadeniz bölgesine en yakın ilçesi olan Uzundere bölgesinde bulunan Bozdağ Uzundere kamp alanı şehir merkezine 90 km mesafede bulunuyor. Bölgeye ulaşım sadece özel araçlarla sağlanıyor. Araçla ulaşılan yerde kamp yapılabileceği gibi bölgenin derinliklerine doğru ilerlemek isteyenler için yaya gitmek gerekiyor.

Bozdağ bölgenin iklim koşullarını tam olarak yansıtan bir yer. Hem Karadeniz’e yakın olması hem de Erzurum’un sert iklim koşullarına sahip olması sebebiyle el değmemiş, enfes bir doğaya sahip. Ayrıca yer yer bulunan küçük göletler de manzaranın enfesliğini bir adım daha öteye taşıyor. Bu bağlamda çok kişi tarafından bilinmese de özellikle kampçılar ve doğa gezgini birçok kimse tarafından sıklıkla tercih ediliyor. Bölgenin yüksek ve engebeli olması karavan kampına uygun olmasa da çadır kampı yapmak isteyenler için birçok alternatif ve uygun yerlere ev sahipliği yapıyor. Erzurum’un soğuğunu ve Karadeniz’in bol oksijenli havasının tadını çıkarmak isteyenler için oldukça uygun bir yer olan Bozdağ-Uzundere kamp alanında çeşitli doğa sporları da yapılabiliyor.

Bölgenin engebeli olması ve ulaşım sıkıntısı sebebiyle kampçıların ihtiyaçlarını karşılayacakları herhangi bir tesis bulunmuyor. Bu yüzden bu bölgede kamp yapmayı düşünenlerin her türlü ihtiyacını temin ederek hazırlıklı bir şekilde bölgeye gelmeleri gerekiyor.

Kamp Olanakları: WC, elektrik, duş ve çeşme gibi imkânlar bulunmuyor. Yiyecek ve içeceklerinizi kamp alanına gelmeden önce temin etmelisiniz.

Kamp Ücreti: Ücretsiz

Haritada Görüntüle >

Kuzgun Barajı Kamp Alanı

Kuzgun Barajı Kamp Alanı
Fotoğraf: Ömer Küçüktemel

Kuzgun barajı kamp alanı Erzurum’un Aziziye ilçesinde bulunuyor. Şehir merkezine uzaklığı 65 km olan baraj gölüne ulaşım özel araçlarla sağlanıyor. Bölgede kampçılığın yanı sıra bölge halkı tarafından günübirlik piknikler de yapılabiliyor.

Baraj göllerinin etrafının ağaçlandırılarak mesire alanına dönüştürülmesi geleneği burada da devam ediyor. Hem olta balıkçılığı yapılan Kuzgun Baraj gölünde kamp yapmak isteyenler için de oldukça güzel alanlar mevcut. Özellikle barajın etrafını çevreleyen ormanın içerisinde uzun ağaçların altında kamp yapmak kamp severler için oldukça keyifli olacaktır.

Baraj gölü olması sebebiyle bölgede alabalık tesisleri de bulunuyor. Çevre illerden de yoğun bir ziyaretçi ağırlayan baraj gölünün çevresinde fotoğrafçılık ve trekking gibi farklı doğa sporları yapılabiliyor. Erzurum bölgesinin hemen her kamp alanı gibi buranın doğası da oldukça bakir ve hiçbir tahrip görmemiş. Bu durum kamp severlere daha keyifli bir kamp yapma olanağı sunuyor.

Bununla birlikte bölgede kampçıların ihtiyaçlarını karşılayacağı bir tesis bulunmaması en büyük eksikliktir. Bu sebeple Kuzgun baraj gölüne kamp için geleceklerin hazırlıklı gelmeleri gerekiyor.

Konumu: Göl Kenarı

Kamp Olanakları: WC, elektrik, duş ve çeşme gibi imkânlar bulunmuyor. Yiyecek ve içeceklerinizi kamp alanına gelmeden önce temin etmelisiniz.

Kamp Ücreti: Ücretsiz

Haritada Görüntüle >

Narman Beş Göller Kamp Alanı

Narman Beş Göller Kamp Alanı
Fotoğraf: Mustafa Akay

Erzurum’un Narman ilçesinde bulunan Narman beş göller kamp alanı şehir merkezine 120, Narman ilçesine ise 25 km mesafede bulunuyor. Ulaşım özel araçlarla sağlanıyor.

Farklı büyüklüklerde beş adet gölden oluşan Narman beş göller ve kamp alanı eşsiz doğal güzellikleriyle ziyaretçilerin uğrak noktası oluyor. Henüz tam olarak keşfedilmemiş olması doğasının bakir kalmasında en büyük etken. Özellikle yaz aylarında doğa severler kampçılık için ve trekking için bölgeyi oldukça sık ziyaret ediyorlar. Göllerin etrafında bulunan orman örtüsü bölgeye farklı bir hava katarak hem kamp için gelenlere hem de piknik için gelenlere görsel açıdan oldukça keyifli vakitler geçirtiyor.

Kamp için bölgeye gidenler çadır kampı ve karavan kampı için uygun yerler bulacaklardır. Özellikle göllerin yakınındaki alanlar kamp kurmak için oldukça ideal. Ancak ağaçların arasında göl manzaralı çadır kampı kurmak da ayrı bir keyifli olacaktır.

Bu bağlamda bölgede kampçılar ve günübirlik gelenler için herhangi bir tesis bulunmuyor. O yüzden hem piknik için hem de kampçılık için bölgeyi ziyaret edenlerin tüm hazırlıklarını yaptıktan ve ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra bölgeye gelmelerinde fayda var.

Konumu: Göl Kenarı

Kamp Olanakları: WC, elektrik, duş ve çeşme gibi imkânlar bulunmuyor. Yiyecek ve içeceklerinizi kamp alanına gelmeden önce temin etmelisiniz.

Kamp Ücreti: Ücretsiz

Haritada Görüntüle >

Hınıs Kanyonu Kamp Alanı

Hınıs Kanyonu Kamp Alanı
Fotoğraf: Ömer Lapçın

Erzurum’un Hınıs ilçe sınırlarında bulunan ve ülkemizin en önemli kanyonlarından biri olan Hınıs kanyonu şehir merkezine 150 km mesafede bulunuyor. Hınıs çayının oluşturduğu kanyon 7 km uzunluğunda ve bölgeye ulaşım özel araçlarla sağlanıyor.

Bozulmamış ve nadir örnekleri bulunan Hınıs kanyonu çevresinden geçen Hınıs çayı birçok kuş türüne de ev sahipliği yapıyor. Özellikle bahar aylarında görsel bir şölen sunan Hınıs kanyonu farklı renkteki toprak çeşidi ile de doğaseverlerin odak noktası oluyor. Kanyon da trekking, dağcılık ve Hınıs çayında rafting gibi sporlar yapılabiliyor. Bununla birlikte kamp severler de bu eşsiz doğa harikası alanda kamp yapmak için bölgeye akın ediyorlar.

Bölge sadece bahar ve yaz aylarında değil kış aylarında da ziyaretçi çekiyor. Hınıs kanyonunun kış aylarında büyüleyici görselliği fotoğrafçılar tarafından ölümsüzleştiriliyor. Ancak aşırı soğuk hava sebebiyle kış aylarında bölgede kamp yapmak pek tercih edilmiyor.

Bu çerçevede bölgede kamp yapmak isteyenlerin ihtiyaçlarını karşılayacağı herhangi bir tesis bulunmuyor. Bu sebeple hem bölgeye gezmek için gelenlerin hem de kamp için gelecek olanların ihtiyaçlarını şehir merkezinden veya Hınıs ilçe merkezinden karşılamaları gerekiyor. Bir de bahar aylarında kamp için gelecek olanların gece soğuk havaya karşı tedbirli olmaları gerekiyor.

Kamp Olanakları: WC, elektrik, duş ve çeşme gibi imkânlar bulunmuyor. Yiyecek ve içeceklerinizi kamp alanına gelmeden önce temin etmelisiniz.

Kamp Ücreti: Ücretsiz

Haritada Görüntüle >

Zökün Gölü Kamp Alanı

Zökün Gölü Kamp Alanı

Zökün Gölü ve kamp alanı Erzurum’un Tortum ilçesinde bulunuyor. Şehir merkezine 55, Tortum ilçe merkezine ise 3 km mesafede bulunuyor. Tortum ilçe merkezinden bölgeye ulaşım sağlamak mümkündür. Ayrıca özel araçla da rahatlıkla ulaşım sağlanabiliyor.

Zökün gölü özellikle üzerindeki yüzen adalarla doğaseverlerin ilgisini çekiyor. Henüz tam olarak turizme kazandırılmamış olsa da el değmemiş doğası ve eşsiz güzellikleriyle hem kamp severlerin hem de doğaseverlerin uğrak noktası durumunda. Özellikle çevre illerden de oldukça ziyaretçi çeken Zökün gölünde balıkçılık gibi aktiviteler de yapılabiliyor. Ayrıca göl çevresinde farklı yürüyüş rotaları ile çadır kampı ve karavan kampına uygun müsait alanlar bulunuyor.

Gölün etrafını çevreleyen bitki örtüsüyle özellikle bahar aylarında kuşların cıvıltısı ve dağlardan akıp gelen buz gibi suların yanında kamp yapmak isteyenler unutulmaz kamp hatıraları biriktiriyorlar. Bu çerçevede çadır kampı yapanlar kamp ateşi de yakabilmekte ve doğanın sessizliği eşliğinde derin sohbetlere dalabilmektedirler.

Zökün gölü ve çevresinde ihtiyaçların karşılanabileceği herhangi bir tesis bulunmasa da Tortum ilçe merkezinin oldukça yakın olması bu problemi ortadan kaldırıyor. Bu sebeple bu bölgede kamp yapmayı düşünenler rahatlıkla bölgeye gelerek kamplarını yapabilirler.

Konumu: Göl Kenarı

Kamp Olanakları: WC, elektrik, duş ve çeşme gibi imkânlar bulunmuyor. Yiyecek ve içeceklerinizi kamp alanına gelmeden önce temin etmelisiniz.

Kamp Ücreti: Ücretsiz

Haritada Görüntüle >

Yorum yapın

Bizi Takip Edin