Iğdır Gezilecek Yerler | 14 Doğa Harikası Yer

*Hap Niteliğinde Bilgiler

Şehir hakkında; Doğu Anadolu Bölgesi’nde konumlanan Iğdır ilçemiz Aralık, Karakoyunu, Tuzluca olmak üzere toplamda üç şehre sahiptir. Ermenistan, İran ve Azerbeycan illeri ile sınır komşusu olan Iğdır sahip olduğu bu özelliği ile Türkiye‘nin üç ülke ile sınır komşusu olan tek ilidir. Yalnız bu özelliklerle kalmayıp en yüksek dağ olan Ağrı Dağı’nın burada bulunuyor oluşu ve güneşin ilk Iğdır’da doğuşu da bir ayrıcalık katmaktadır. Sizler için hazırladığımız Iğdır gezilecek yerler yazımızı okumaya devam edin…

Kaç Günde Gezilir; Iğdır’ı 1 günde gezebilmeniz mümkündür.

Ziyaret Etmek İçin En İyi Zaman; Iğdır ilimizi ziyaret etmek için bahar aylarını tercih etmeniz en uygunudur. Yazın sıcak, kışın ise soğuk havanın hakim olduğu bölgede bahar ayları gezmek için en ideal dönemdir.

Havaalanı/Merkez Ulaşım; Havaalanından şehir merkezine nasıl gidebileceğinize dair bilgi almak için Ulaşım Rehberi yazımızı okuyabilirsiniz.

Ne Yenir; Çevresinde bulunan illerden etkilenen mutfak kültürü ile et ve et ürünlerinin eksik olmadığı ayranaşı, süt hörresi, zibilli pilavı, katlet, cılvır, tavuk şorva ve diğer leziz yemekleri için Iğdır’ın yöresel yemekleri yazımızı okuyabilirsiniz.

  • Kişi başı ortalama yemek fiyatı: 20-25 TL
  • Kişi başı ortalama kahve fiyatı: 3-5 TL

*Iğdır Gezilecek Yerler Videosu

*Doğa İçinde Gezilecek Yerler

-Mağaralar

1- Tuzluca Tuz Mağaraları

tuzluca tuz mağaraları

Burası Neresi? 55 dönümlük bir alanı tuz kaplı olan Tuzluca Tuz Mağaraları’nın solunum yollarına iyi geldiği bilindiği ve solunum rahatsızlığı yaşayan kişilere iyi geldiği bilinen bilgiler arasında olup ziyaret edilmesi öneriliyor. Türkiye’nin 100 yıllık tuz ihtiyacını karşılayabilecek bir imkana sahip olan mağara aynı zamanda günde 60 ton tuz üretme imkanına da sahiptir. Gizemli atmosferi ile kendine hayran bırakan mağara Tuzluca ilçesinde konumlanıyor. Mağaradan elde edilen tuz bölgedeki önemli ticari alanlardan biridir. Hatta öyle ki bu doğal mağara tuzunun çok sayıda hastalığa iyi geldiği varsayılıyor.

2- Tarihi Babek Mağarası

Burası Neresi? Iğdır merkeze 10 kilometre kadar uzaklıkta yer alan Tarihi Bebek Mağarası, iki odalı şekilde olup turizm yönünden önemli bir yere sahiptir. Mağaranın şöyle bir hikayesi vardır; Odlar Yurdu olarak bilinen bu coğrafya üzerinde ilk kez kültür savaşlarını başlatan Babek, 832. yüzyıllarda İslam dini altında Arap kültürünü Türklere aşılamaya çalışan kişilere karşı bir savaş başlatmıştır. Bu savaş 22 sene boyunca çok kez başarı ile neticelenmiştir. Sonrasında Abbasilere yenik düşen Babek belirli bir süre Aras Nehri’ni geçtikten sonra Ağrı Dağı’nın kıyısındaki düz ovanın eteklerinde konumlanan mağarada yaşamaya devam etmiştir.

3- Şahmeran Tepesi ve Mağarası

Burası Neresi? Merkeze 5 kilometre uzaklıkta yer alan Melekli ilçesinde konumlanan Şahmeran Tepesi ve Mağarası, farklı hikaye ve masallara konu olmuştur. Halkın anlattığı dikkat çekici hikayeye göre; sonu gelmeyen uçsuz bucaksız bu mağara yılanların en ihtişamlı ve en çok korkulan olan Kral Şahmeran, yörede yaşayan bir insana aşık olmuştur. Aşkına karşılık gören Şahmeran ve aşık olduğu kişi mağarada yaşamlarına devam eder. Hikayenin sonu kimse tarafından bilinmiyor olup gizemi hala korumaktadır. Epey bir yıl sonra bu büyük mağarada yontma taş devrine ait çok fazla eşyaya rastlanmıştır. Öyle k, burada yaşayan insanların evlerinde dahi bu kalıntıların izleri mevcuttur.

-Mesire Alanları

4- Bulakbaşı Karasu Mesire Alanları

Burası Neresi? Yerel halk tarafından Karasu Çayı veya Ahura Mazda yani tanrının bahşettiği kutsal su anlamına gelen isimler ile adlandırılan Bulakbaşı, Iğdır ilçesinin Taşburun Köyü sınırlarında yer alıyor. Çayın etrafı oldukça güzel bir manzaray ev sahipliği yapıyor olup burada su samuru, güney Amerika’dan sonra ilk kez burada görülen su maymunu, su kaplumbağaları, zengin kuş ve balık çeşitleriyle kendine hayran bırakıyor. Aynı zamanda tatlı su balığı avlama imkanınız da bulunuyor.

5- Tuzluca Mesire Yerleri

Burası Neresi? Adeta Doğu Karadeniz yaylalarından bir eksiği olmayan Tuzluca Mesire Yerleri ile içerisinde yer alan doğal güzellikleri, su kaynakları, yabani hayvan türleri, farklı bitki türleri, işlenmiş taş parçaları ve tarihi kalıntıları ile farklı bir gezi deneyimi sunuyor. Hamurkesen Kelekli, Çiçekli, Üçkaya Gaziler Demirsıkan, Tuzluca Tuz Mağaraları, Tekaltı Dağı, Karataş, Köroğlu Mağarası ve Setterhan Tepesi olarak örnek gösterebileceğimiz bu yerler hem piknik hemde kamp yapmak için oldukça uygun olup keyifli vakit geçirmek için idealdir.

-Nehirler

6- Aras Nehri

Aras Nehri
Görsel Kaynak: Lider Haber Ajansı

Burası Neresi? Bir kısmı Erzurum il sınırı içerisinde bulunan Aras Nehri, Iğdır’a yakın güzel bir gezi noktasıdır. Harika bir manzaraya sahip olan nehrin Erzurum- Kars platosunun güneyindeki çöküntü alanlardan akan Ermenistan sınırına kadar ulaştığı bilinmektedir. Kafkasların en büyük nehirlerinden biri olan Aras, 1072 kilometre kadar uzunlukta olup  548 kilometrelik bir alanı Türkiye sınırları içerisindedir. Hafta sonlarını sevdikleriniz ile değerlendirebileceğiniz, konaklama imkanı sunan bir yerdir.

-Göller

7- Balık Gölü

Burası Neresi? Ağrı‘nın Doğabeyazıt ile Tuzluca sınırlarının kavuştuğu noktada yer alan Türkiye’nin doğal güzelliklerinden biri olan Balık Gölü, ülkemizin en yüksek gölü olduğu bilinen bilgiler arasında yer almaktadır. Göl balık ve alabalıklarıyla ünlü olup kıyısında piknik yapabilirsiniz. Ağrı Dağı’nın heybeti altında renkli çiçekler eşliğinde muhteşem kareler yakalayabileceğiniz gölde güneşi batırmadan dönmeyin!

8- Ağrı Dağı

ağrı dağı

Burası Neresi? Türkiye’nin en yüksek dağı olan Ağrı Dağı’nın bir bölümü Iğdır’da yer alıyor. Volkanik bir oluşum olan dağ, özellikle spor severlerin sık ziyaret ettiği bir yerdir. Dağ ve kış sporlarına elverişli yapısıyla yaylalar, mağaralar, doğa yürüyüş alanları ile başta doğa sporları, yamaç paraşütü, avcılık, dağ bisikleti, motorkros, dağ rallisi, kuş gözetleme, botanik ve foto safari olmak üzere pek çok yönden insnı kendine çekmektedir. Gerek ülkemizin gerekse Avrupa‘nın en yüksek dağı olma özelliğine sahip Ağrı Dağı, hem doğal güzellikler hemde insanlık tarihindeki konumu açısından büyük bir turizm potansiyeline sahiptir.

Yahudi Kutsal Metinlerine ve Hıristiyanlık inançlarına göre Nuh’un Gemisinin bulunduğu Ağrı Dağı, 40 kilometre çapında ve 5137 metre yüksekliğinde ki Ağrı Dağı’nın 4 bin metre üzerindeki yükseklikleri karla kaplı şekildedir. 40 km çapında  dağın kuzey yönündeki 10 kilometrelik buzul ise ülkemizin en büyüğü olma özelliğine sahiptir.2004 senesinde bakanlık tarafından Milli Park olarak ilan edilen Ağrı Dağı, büyük, küçük, Meteor Çukuru ve Nuh’un gemisinin bulunduğu alanlar olmak üzere üç bölümden meydana gelmektedir. Milli parkın toplamdaki alanı yaklaşık olarak 87 hektar büyüklüğündedir. Marco Polo’nun yazılarında yer alan hiçbir zaman çıkılamayacak bir dağ olarak nitelendirilen Ağrı Dağı’na ilk tırmanışı, 9 ekim 1829 yılında Prof. Frederik Von Parat gerçekleştirmiştir.

9- Pamuk Dağı

Burası Neresi? Ağrı Dağı’ndan sonra şehirdeki en popüler doğal oluşum olan Pamuk Dağı, kış dönemlerinde karla kaplı geçidi ile dillere destan bir güzelliğe bürünüyor. Mevsim şartları el verdiğince Pamuk Dağı Geçidi kentteki ulaşımın yüksek olduğu yerlerden biridir. Hatta bu zamanlar içerisinde fotosafari, trekking, dağ yürüyüşü ve tırmanış gibi çeşitli aktiviteler için de elverişli bir ortam sunuyor.

-Diğer

10- Gökçeli Şehit Ağacı

Burası Neresi? Karakoyunlu ilçesindeki Gökçeli Köyü’nde bulunan bu tarihi ağaç, Türk subayı için kendini feda eden Eldeniz ismindeki bir Azerbaycan vatandaşı kardeşimizin hatırası için Türk subayı tarafından diktirilmiştir. Öyle ki ağaç halk tarafından oldukça kutsal görüldüğü için hiç bir şekilde zarar verilmez.

11- Meteor Çukuru

Burası Neresi? 1892 senesinde düşen göktaşı ile meydana gelen Meteor Çukuru, Korhan Yaylası’nda bulunuyor olup oldukça büyük boyuttadır. 35 metre kadar genişliğe ve 60 metre kadarda derinliğe sahip olan çukurun çevresine işlenen taşlar ile ayrı bir görünüm elde etmesine olanak sağlamıştır. Çukur boyutları baz alındığında dünyada hiçte küçümsenemeyecek bir değere sahiptir. Öyle ki Arizona’daki Barringer Krateri’nden sonra ikinci sırada yer almaktadır.

12- İrem Bağları

irem bağları
Görsel Kaynak: Anadolu Haber Ajansı

Burası Neresi? Ağrı Dağı’nın eteklerinde bulunan İrem Bağları, sahip olduğu muhteşem manzarası ile bir hayli etkileyici bir cazibeye sahiptir. Iğdır’daki en yeşil alanlardan biri olan bu bölge ile yeşilin tadını epey bir çıkartmanız mümkün. Denilen göre; burada tattığınız üzüm bağları dünyanın hiçbir yerinde bulunamaz ve benzeri daha yoktur. Hz. Nuh’un gemisinin bu bölgeden geçtiği düşünüldüğünden çok fazla ziyaretçi akın etmektedir.

13- Gökkuşağı Tepeleri

gökkuşağı tepeleri
Görsel Kaynak: Haber Türk

Burası Neresi? Iğdır’ın en büyük doğal zenginliklerinden biri olan ve popüler seyahat dergilerine kapak olan Gökkuşağı Tepeleri, Iğdır ziyaretiniz sırasında mutlaka gelmeniz gereken yerlerden biridir. Renkli toprak yapısı ile muazzam bir görüntüye ev sahipliği yapan bu tepeleri hem fotoğraf tutkunları hemde doğa sporu yapanlar için bir nimet. 20 kilometrelik bir alanı kaplayan Gökkuşağı Tepeleri, Tuzluca Köyü’nde yer alıyor olup her mevsim farklı renklere rastlamanız mümkün.

  • Konum: Köyü, 76902 Aşağı Çıyrıklı/Tuzluca/Iğdır
  • Yol tarifi al >

*Yakınındaki Tatil Yerleri

14- Halıkışlak

Burası Neresi? Iğdır’ın Tuzluca ilçesine yakın noktada konumlanan Halıkışlak Köyü, Ermenistan sınırına yakın bir yer olup eski zamanlarda birlikte pirinç üretimin en top noktada olduğu bir bölge olduğu bilinmektedir. Günümüzde piknik ve mesire alanı olarak etkinlik gerçekleştirebileceğiniz en elverişli noktalar arasında yer alıyor.

*Tarihi Yerler

Geçmişe baktığımızda pek çok medeniyetin hüküm sürdüğü topraklarda pek çok tarihi dokuya rastlanmaktadır. Hala aynı dokuyu ilk günkü gibi korumaya devam eden şehirdeki bu yapılar bölgeyi özel kılmaktadır. Bu yerler hakkında detaylı bilgi almak için Iğdır’ın tarihi yerleri yazımıza göz atabilirsiniz.

*Alışveriş

Gerek kendiniz gerekse sevdikleriniz için lezzetli kayısının yanında el işi ürünleri de oldukça popülerdir. Bunlar arasında da en bilineni yünlü çoraptır. Kış dönemleri için oldukça ideal bir ürün olduğunu söylemek mümkün. Bir diğeri de kaya tuzu lambasıdır. Evinizin bir köşesine koymak üzere değerlendirilebilir. Azerbeycan ve Kafkaslara komşu olan Iğdır kültürlerinden etkinlenmesi üzerine yöresel kıyafetleri ve dansları yönünden pek çok benzerlik görülmektedir. Anı olması açısından kendinize bu kıyafetlerden birer parça satın alabilirsiniz.

*Yapılacak Şeyler

-Yapmadan Dönme

  • Ağrı Dağı’nı görmeden,
  • Lezzetli yöresel yemeklerinden Bozbaş’ı yemeden,
  • Ejder Kervansarayı’nı gezmeden,
  • Tuzluca Tuz Mağaraları’nı ziyaret etmeden,
  • Karakoyunlu Koç Başlı Mezar Taşlarına gitmeden, DÖNME!

Yorum yapın

Bizi Takip Edin