Hatay’da Ne Yenir? – İşte Size Hatay Mutfağının En Lezzetli 21 Yemeği

Hatay Mutfak Kültürü

Tarih boyunca birçok kültüre ev sahipliği yapması nedeniyle ‘Medeniyetler Şehri’ olarak anılan Hatay, günümüzde de farklı inançlara sahip insanların hoşgörülü bir şekilde bir arada yaşadığı kadim bir şehir olarak biliniyor. Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz arasında bir köprü konumunda olan Hatay, bu çok kültürlülüğünü elbette mutfağına da yansıtmış durumdadır. Mutfağının ünü artık şehrin sınırlarını değil, ülke sınırlarını aşan Hatay’ın yöresel yemeklerinden mezelerine, salata çeşitliliğinden tatlılarına kadar onlarca parmak ısırtan lezzetleri bulunmaktadır.

Sizlere bu yazımızda Hatay mutfağına özgü yemekler, mezeler ve tatlılardan oluşan bir karışım hazırladık. İnanın biz yazarken bile kimi zaman midemize söz geçiremedik. Okuması da belki karın doyurmayacak fakat bir sonraki Hatay geziniz için eminiz işinize fazlasıyla yarayacaktır. Hatay gezilerinde mutlaka listemizde yer alan bazı yemek ve tatlıları denemenizi şiddetle tavsiye ediyoruz.

Pratik Bilgiler

Hatay’dan Alınabilecek Yiyecekler: Gastronomi şehri Hatay, 600’e yakın çeşit yemeğiyle UNESCO tarafından Dünya Gastronomi Şehri olarak kabul edilmiştir. Burada alınabilecek onlarca yiyecek türü bulunuyor. Ancak, Hatay gezilerinde, eve dönüş yolundayken sevdiklerinize ve evinize bir şeyler almak isterseniz peynir çeşitlerinden salçalara, tatlılardan reçellere pek çok hazır paket ürünlerden satın alabilirsiniz. Yöresel yiyecek alışverişi için tarihi Antakya Uzun Çarşı’ya gidebilirsiniz.

Hatay’ın En Meşhur Tatlısı: Hatay denilince elbette ilk akla gelen tatlı çeşidi künefedir. Bununla birlikte listemizde de yer verdiğimiz Antakya kömbesi, haytalı, kerebiç ve kireçte kabak tatlıları Hatay gezilerinde mutlaka tadılan lezzetler arasında yer almaktadır. Eğer yanınızda götürmelik paket tatlılar arıyorsanız ceviz reçeli, fıstıklı lokum ve bol cevizli lokum sucuklarından alabilirsiniz.

Hatay’dan Alınabilecek Doğal Ürünler: Hatay gezilerinizde satın almayı tercih edebileceğiniz birkaç doğal ürün bulunmaktadır. Bunlar arasında defne yağı, zeytinyağı sabunu, keçi sütü sabunu, kekik sabunu ve çamkatranı sabunu gibi ürünler yer almaktadır.

Hatay Yöresel Yemekleri

Fellah Köftesi

Fellah köftesi yemeği daha çok Hatay ve çevresinde bilinen şehrin en önemli yemeklerinden biridir. Tıpkı oruk gidi ince bulgurlarla hazırlanan Fellah köftesi, minik top haline getirilerek önce haşlanıyor. Ardından haşlanmış sudan çıkarıp sarımsak ve domates ile hazırlanan sosa bulanarak afiyetle yeniliyor. İsteğe göre üzerine yoğurt da ekleyebilirsiniz.

Fellah köftesi ana malzemesi bulgur nedeniyle hem besleyici hem de yeterince doyurucudur. Gün ortası ana yemek olarak tüketebileceğiniz bu yemeği yanında salata ile zenginleştirebilirsiniz. Unutmadan! Size tavsiyemiz özen sarımsaklı sos ile birlikte tüketmeyi unutmayın! Son olarak, Hatay’a giderseniz daha çok eski kent bölgesindeki yöresel restoran ve lokantalarda Fellah köftesini yapan mekânlara denk geleceksinizdir. Fiyatı makul, lezzeti şahane ve en önemlisi de oldukça doyurucudur.

  • Nerede Yenir: https://www.instagram.com/hatay_sultan_sofrasi/
  • Fiyat Aralığı: Orta Seviye
  • Adres: Meydan Mah., İstiklal Cad., No: 20/A, Antakya
  • Çalışma Saatleri: Salı – Cuma günleri 07:00 – 15:00, Cumartesi 07:00 – 15:00. Pazartesi günleri kapalıdır.
  • Telefon: 0326 213 90 95
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Hatay’a özgü bir diğer yöresel yemek olan ıspanaklı borani yemeğini yiyebilirsiniz.

Biberli Ekmek

İster kahvaltılarda tüketin, ister gün ortası aperatif niyetine. Kimileri de evlerinde bolca yapıp yaz aylarında pikniğe giderken yanlarında götürüyor. Bu küçük gibi görünen fakat bir ısırık alındığında içerisinde ne kadar büyük bir tat olduğu anlaşılan biberli ekmek tıpkı bir lahmacun ve pizza gibi fakat onlardan ayrılan özel sosu ve susam taneleri ile kendine has özel bir kitlesi olduğunu kanıtlıyor. Baharat, biber, salça, biber ve soğan ile hazırlanan biberli ekmek, Hatay’da neredeyse her evin kahvaltı masalarını tamamlayan bir yiyecek türüdür.

Biberli ekmeği ister sıcak ister ılık olarak tüketebilirsiniz. Eğer çok acıktıysanız soğuk yemenize de bir mani yok. Her şekilde biberli ekmek size o enfes tadını cömertçe sunacaktır. Evler dışında Hatay merkezde yer alan lokantalarda kahvaltılıkların yanında biberli ekmek servis edilmektedir. Eğer masanızda göremezseniz mutlaka garsona biberli ekmeklerinin olup olmadığını söyleyin.

  • Nerede Yenir: https://www.instagram.com/antakya_kahvalti_evi/
  • Fiyat Aralığı: Orta Seviye
  • Adres: Kocaabdi Mah., Kurtuluş Cad., Beyazıt Sok., No: 5, Antakya
  • Çalışma Saatleri: Salı – Cuma günleri 07:00 – 16:00, Cumartesi ve Pazar günleri 07:00 – 15:00 saatleri arasında açıktır. Pazartesi günleri kapalıdır.
  • Telefon: 0326 213 90 95
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Yöreye özgü peynir çeşitlerinden tadabilirsiniz.

Hatay Usulü Kâğıt Kebabı

Hatay usulü kâğıt kebap yemeğini önce bir diğer kebaplardan ayırmak gerek. Yöreye has, Hatay ve çevresinin tüm mutfak kültürünün bir harmonisi olarak ortaya çıkan kâğıt kebap, Hatay mutfağının önde gelen yemeklerinden biridir. Bu yemeğin türü her ne kadar Arap mutfağına dayansa da, Hatay da bu mutfaktan etkilenmiş ve kendi zenginliklerini de katarak ortaya şahane bir lezzet çıkarmıştır.

Kebabın yapımında kullanılan etin satır ile kıyma haline getirildiğine dikkatinizi çekmenizi isteriz. Makine ile çekilmeyip tamamen el emeği ile satırdan geçilerek ince kıyma haline getirilen etler, maydanoz, sarımsak, biber ve domatesle karıştırılarak pişiriliyor. Ortaya çıkan yemek ise adeta damak çatlatan türdendir. Bugün Hatay’da neredeyse tüm lokanta ve restoranlarda bu yemeği yiyebilirsiniz.

Belen Tava

Hatay gezilerinde mutlaka ama mutlaka denenmesi gereken bir lezzet olan belen tava, ekmeğinizi banarak doya doya yiyebileceğiniz hatta tavayı sıyırabileceğiniz lezzette bir yemek. Yalnızca bir belen tava yiyerek bile günü çıkarabilirsiniz. O kadar ki lezzetli ve doyurucudur. Hatay’ın en yüksek ilçesi olan Belen’de ortaya çıkan bu lezzet bugün ilçe sınırlarını aşmış Hatay’dan dışarı çıkarak tüm ülkenin aranan yemeklerinden biri olmuştur.

İçerisinde kuzu kuşbaşı, yeşilbiber, kapya biber, bolca kıyılmış soğan parçacıkları, dövülmüş sarımsak, kekik ve pul biber gibi soğuk kış günlerinde bile içinizi ısıtacak karışımı ile damaklarda unutulmayacak bir lezzet bırakıyor. Öyle ki, bu yemeği bir kere tadan adeta müdavimi oluyor.

Belen tava yemeğini bugün Hatay’ın merkezi noktalarındaki tüm lokanta ve restoranlarında bulabilmek mümkün. Öğlen vakti gezinize bir mola verip en yakın restorana giderek kendinize bir belen tava söyleyebilir ve midenize şölen yaşatabilirsiniz.

  • Nerede Yenir: https://www.instagram.com/kurtoglu_restorant/
  • Fiyat Aralığı: Orta Seviye
  • Adres: Şenbük, Maraşal Çakmak Cad., No: 50, Belen/Hatay
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 09:00 – 23:00 saatleri arasında açıktır.
  • Telefon: 0326 441 41 41 – 0535 106 30 00
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Yemeğinizin üzerine restoranın seçkin Hatay usulü tatlılarından deneyebilirsiniz.

Ekşi Aşı

Hatay mutfağında kendisine sıkça rastlarız. Ekşili aş yemeği Hatay’ın geleneksel lezzetlerinden biridir. Bu zengin mutfağın içerisinde özel bir yeri olan ekşili aş yemeği kimilerine göre bir ana yemek iken, kimilerine göre başlangıç veya kapanış yemeği olarak bile tercih edilebilir. Bununla birlikte öğlen veya akşam yenilebiliyor. Yalnız içeriğindeki bulgur nedeniyle hem besleyici hem de doyurucu olduğundan, akşam yememenizi tavsiye ederiz.

Yapılışı da oldukça kolaydır. Köfteleri hazırlamak için bulguru ıslatıp dinlendiriyorsunuz. Ardından diğer malzemeleri karıştırıp yoğurduktan sonra misket haline getiriyorsunuz. Misket haline getirdiğiniz köfteleri az yağda kızartmaya bırakırken, arada çorbası için kaynayan salçalı, nar ekşili, naneli suya köfteleri atarak pişirin. Sonrası afiyetle yemek kalıyor.

Ekşili aşı yemeğini daha çok köşe başı lokantalarda bulabilmek mümkündür. Fiyatı makul, lezzeti şahanedir. Daha önce bu yemeği denemeyenler için Hatay gezilerinde mutlaka tadına bakmalarını tavsiye ederiz.

  • Nerede Yenir: https://www.instagram.com/hatay_sultan_sofrasi/
  • Fiyat Aralığı: Orta Seviye
  • Adres: Meydan Mah., İstiklal Cad., No: 20/A, Antakya
  • Çalışma Saatleri: Salı – Cuma günleri 07:00 – 15:00, Cumartesi 07:00 – 15:00. Pazartesi günleri kapalıdır.
  • Telefon: 0326 213 90 95
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Hatay’a özgü bir diğer yöresel yemek olan frik pilavı yemeğini yiyebilirsiniz.

Tuzda Et Tavuk

Tuzda tavuk mu olur dediğinizi duyar gibiyiz. Hatay’a özgün olan bu yemek türü, bildiğiniz ev yemeği tuzundan bir çember içine alınan tavuk ile uzun saatler pişirildikten sonra afiyetle yeniyor. Tavuğun içerisini iç pilavla dolduruyorlar ve tamamı tuzla kaplanmış bir tepsi içerisinde uzun saatlerce pişirilerek servis ediliyor. Bu durumda evdeki tuz stoklarının biteceği su götürmez bir gerçek.

Fırında pişirilmeye bırakılan tuz kütlesi içerisindeki tavuk ters çevrilerek ardından kırılıyor ve içerisindeki tavuk alınıyor. Tuzda pişirilmesinin nedeni ise tavuğun ve iç pilavının daha lezzetli olmasıdır. Akıllara şu soru gelebilir. Tavuk aşırı tuzlu olmayacak mı? Hayır. Tavuk ve iç pilavı her ne kadar tuz içerisinde pişse de yemeği aşırı tuzlu bir kıvama getirmiyor.

Tuzda et tavuğun uzun saatler pişirilmesi nedeniyle günün her saati restoranlarda bulabilmek mümkün değil. Daha çok evlerde veya özel günlerde dışarıda önceden rezervasyon ile bu özel tadı Hatay gezilerinizde deneyebilirsiniz.

  • Nerede Yenir: https://www.instagram.com/tesisleri_hidro/
  • Fiyat Aralığı: Orta Seviye
  • Adres: Harbiye, Atatürk Cad., No: 6, Defne/Hatay
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 09:00 – 00:00 saatleri arasında açıktır.
  • Telefon: 0326 231 46 57
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Listemizde yer alan mezelerden dilediğinizi yiyebilirsiniz.

Firik Pilavı

Firik pilavını eminiz hepiniz seveceksinizdir. Bu yemek türü Hatay’da sıklıkla pişirilen yemeklerden biridir. Hataylı annelerin evlerinde her zaman yemeklerinde firik pilavına yer veriyorlar. Şehrin hemen her restoranında ise günün her saati firik pilavı ile karşılaşabilmek mümkün. Üstelik yeni yapılmış ve dumanı üstünde!

Firik pilavının Hatay usulü yapılışında daha çok bol tavuk eti kullanılıyor. Bununla birlikte doyurucu ve besleyici firik bulgur ile harmanlanarak çeşitli baharatlar yemeğe eşsiz bir lezzet katıyor. Birer porsiyonlar halinde seriş edilen firik pilavı ana yemeğin yanında deneyebileceğiniz yemeklerden biridir. Şehrin lokanta ve restoranlarında öğlen firik pilavı yemeğine rastlamanız mümkündür.

  • Nerede Yenir: https://www.instagram.com/hatay_sultan_sofrasi/
  • Fiyat Aralığı: Orta Seviye
  • Adres: Meydan Mah., İstiklal Cad., No: 20/A, Antakya
  • Çalışma Saatleri: Salı – Cuma günleri 07:00 – 15:00, Cumartesi 07:00 – 15:00. Pazartesi günleri kapalıdır.
  • Telefon: 0326 213 90 95
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Hatay’a özgü bir diğer yöresel yemek olan ıspanaklı borani yemeğini yiyebilirsiniz.

Haylan Kabağı (Sıyırma Kabak) Dolması

Haylan kabağı yemeğini daha çok Gaziantep mutfağından biliriz. Gaziantep’in meşhur yemeklerinden biri olan haylan kabağı aynı zamanda Hatay mutfağının da olmazsa olmaz yemek türlerinden biridir. Bu çevrede yetişen haylan kabakları ile yapılan yemek haşlanmış nohut, kuşbaşı et gibi malzemeler ile harmanlanarak zeytinyağı ile pişirilmeye bırakılıyor. Ortaya çıkan lezzet ise Antep mutfağındaki haylan kabağı yemeğinin tadını aratmayacak türden.

Haylan kabakları Ağustos ayında olgunlaşıyor ve Eylül ayında sofralardaki yerini alıyor. Bu nedenle Hatay’da her an bulabileceğiniz bir yemek değildir. Kabak içerisini pirinç, kıyma, ufak doğranmış soğan, salça ve karabiber tamamlıyor. Servis esnasında arzu edilirse sarımsaklı sosla birlikte tüketilebilir. Eylül ayı itibariyle haylan kabağı yemeğini Hatay lokantalarında bulabilmek mümkündür.

  • Nerede Yenir: https://www.instagram.com/hatay_sultan_sofrasi/
  • Fiyat Aralığı: Orta Seviye
  • Adres: Meydan Mah., İstiklal Cad., No: 20/A, Antakya
  • Çalışma Saatleri: Salı – Cuma günleri 07:00 – 15:00, Cumartesi 07:00 – 15:00. Pazartesi günleri kapalıdır.
  • Telefon: 0326 213 90 95
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Hatay’a özgü listemizde yer alan çorba çeşitlerinden deneyebilirsiniz.

Tepsi Kebabı

Hatay’ın en nadide yemeklerinden biri de tepsi kebabıdır. Tıpkı kâğıt kebapta olduğu gibi bu kebap türü de damak çatlatan bir tada sahiptir. Restoran ve lokantaların teşhir yemeği, deyim yerindeyse tam bir lezzet bombasıdır. Yalnızca Hatay’a özgü olan bu harikulade kebap türü yalnızca Hataylılar değil ülkenin pek çok insanın gönlünü fethetmiştir. Öyle ki, büyük şehirlerden sırf tepsi kebabı başta olmak üzere Hatay lezzetlerini tatmaya gelen hafta sonu gurmeleri bile var!

Tepsi kebabı lokanta ve restoranların dışında evlerde de kolayca yapılabilen bir yemek türü. İçerisinde kıyma, kuru soğan, patates dilimleri, sivri biber, kapya biberi ve domates bulunuyor. Kişi sayısına göre küçük, orta veya büyük boy tepsilerde pişirilen kebap, tepsi dibinde oluşan kendi yağı ile muazzam bir lezzete bürünüyor. Lavaş ile banarak yemeyi tercih edenlere parmaklarını ısırmamaları konusunda uyarmak isteriz. Görüntüsü iştah açıcı, yemesi ise baş döndürücüdür. Bugün, Hatay’da tüm restoran ve lokantalarda tepsi kebabını bulabilir ve afiyetle yiyebilirsiniz.

Sembusak (Kapalı Lahmacun)

Sembusak için lahmacunun kapalı hali diyebiliriz. Lahmacunun kapalısı da olur muymuş canım dediğiniz duyar gibiyiz. El ile yoğrularak açılan hamuru sac veya tavada pişirdikten sonra içerisine bolca kıyma ve soğan katıyor sonra kapatılarak o şahane lezzet bombasını ortaya çıkarıyorlar. Sembusakı lezzetli kılan da incecik kızarmış hamuru ve içerisindeki kıymaya eşlik eden kimyon ve yeşilbiberdir. Hatay’ın en çok tüketilen hamur işi lezzetlerinden biri olan sembusakı ister yalnız başına ister çayın yanında yiyebilirsiniz. Ağzının tadını bilenler hamurun üzerine tereyağı eriterek öyle tüketiyorlar.

Hemen her evde yapılan sembusakı Hatay restoran ve lokantalarında da bulabilmek mümkündür. İki tane yemeniz sizi doyuracaktır.

  • Nerede Yenir: https://www.instagram.com/aydin.kasap.restaurant/
  • Fiyat Aralığı: Orta Seviye
  • Adres: Sofular, 4. Sokak, No: 5, Antakya
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 08:00 – 22:00 saatleri arasında açıktır.
  • Telefon: 0326 216 00 24
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Lahmacunun yanına Hatay mutfağına özgü meze ve salatalardan alabilirsiniz.

Sarı Bülbül

Haşlanmış nohut tanelerinin belki de hemen herkesin çocukluğunda özel bir yeri vardır. Annelerimizin yemek öncesi haşladığı nohutlardan aşırmayan yoktur herhalde? Kimimiz tuzlayıp kimimiz ise sade olarak yediğimiz nohutlar eskiden Hatay sokaklarında seyyar satıcılar tarafından bugün nasıl bardakta mısır satılıyorsa aynı o şekilde satılırmış. Bugün ise Hatay’da özel bir yere sahip olan sarı bülbül bol baharatlı ve sıcak servisi ile yediden yetmişe her yaştan insanın afiyetle yediği bir yiyecek türüdür.

Sarı bülbül yiyeceğini daha da zenginleştirmek için içerisine küp küp doğranmış yeşilbiber, havuç tanecikleri, maydanoz ve kırmızı pul biber ile yeniliyor. Kimi lokantalarda sarı bülbüle rastlarken, daha çok Hataylı anneler eski gelenekleri yaşatmak adına evlerinde yapıyor ve akşam yemeklerinin vazgeçilmez yemeği oluyor.

Nasıl Yapılır: Haşlanan nohutların üzerine toz biber, kara biber, tuz, ve kimyon serpilerek karıştırılır ve afiyetle yenilir.

Kaytaz Böreği

Antakya mutfağının en lezzetli hamur işi yiyeceklerinden biri olan kaytaz böreği görüntüsü itibariyle tıpkı fındık lahmacununu andırıyor. Yöresel hamur işi yiyecekler arasında afiyetle yenilen kaytaz böreği, elle açılan küçük boy hamur ile ortasında bol kıyma ile midelere şölen yaşatan bir tada sahip. Evde kolayca hazırlanabilen kaytaz böreği için Antakya’ya gitmenize gerek yok. Ancak bu meşhur yiyeceği kendi tadında yemek istiyor ve Hatay’a yolunuz düşüyorsa mutlaka denemenizi tavsiye ederiz.

Lezzetini içindeki kıyma harcından alan kaytaz böreği çoğunlukla akşam yemeklerinde veya öğlen çay saatlerinin vazgeçilmez yiyeceğidir. Yapılışı oldukça kolaydır. Malzemeleri de bütçenizi sarsmayacak oranda. Hatay’da ise kimi lokantalarda kaytaz böreğine rastlayabilirsiniz.

  • Nerede Yenir: https://www.instagram.com/hatay_sultan_sofrasi/
  • Fiyat Aralığı: Orta Seviye
  • Adres: Meydan Mah., İstiklal Cad., No: 20/A, Antakya
  • Çalışma Saatleri: Salı – Cuma günleri 07:00 – 15:00, Cumartesi 07:00 – 15:00. Pazartesi günleri kapalıdır.
  • Telefon: 0326 213 90 95
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Hatay’a özgü listemizde yer alan mezelerden deneyebilirsiniz.

Şıhıl Mahşi

Şıhıl Mahşi
Fotoğraf: Lezzet.com.tr

Bu bildiğiniz dolma yemeklerinden değildir. Daha çok dolmaların sultanı olarak adlandırabileceğimiz şıhıl mahşi yemeği, bildiğimiz kabak dolması gibi ancak hem içeriği hem de yenirken insanın ağzında bıraktığı o enfes tat ile kendini diğer dolma yemeklerinden ayırıyor. Diğer dolma yemeklerinde olduğu gibi önce dolmaların içi oyuluyor, yağda kızartıldıktan sonra içerisine pişmiş kıymalı harç ekleniyor. İşte tamda bu noktada şıhıl mahşi diğer dolma yemeklerinden farklılaşıyor. Hatay usulü şıhıl mahşi yemeğinde kıyma harcına nohut, maydanoz, çam fıstığı ve salça ekleniyor. En son tepsiye dizildikten sonra tepsinin altını ise naneli ve salçalı su ile bulayıp fırında pişirmeye gönderiliyor.

Servis esnasında dilerseniz üzerine yoğurt ve sos gezdirebiliyorsunuz. Akşam yemeklerinin vazgeçilmez yiyeceklerinden biri olan şıhıl mahşi yemeğine Antakya restoranlarında da rastlamak mümkün. Alışılmışın dışında bir dolma yemeği deneyimi yaşamak isterseniz Hatay gezilerinizde bu şahane lezzetli tatmanızı tavsiye ederiz.

  • Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan şıhıl mahşi yemeğinin tarifini alarak siz de kendi evinizde yapabilirsiniz.
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Katıklı Ekmek

Katıklı Ekmek
Fotoğraf: Nurten Abla

Antakya sofralarının vazgeçilmez yiyeceklerinden biri olan katıklı ekmek kimine göre bir pizza, kimine göre bir lahmacun gibi fakat lezzetli her ikisinden de ayrı farklı bir tat yumağıdır. İncecik açılan ekmek hamuruna eklenen acı biler salçalı ve baharatlı çökelek ile yapılan katıklı ekmek fırından çıkar çıkmaz afiyetle yiyebileceğiniz bir yiyecektir.

Katıklı ekmeği günün her saati yiyebilmek mümkündür. Hatay sofralarında sabah kahvaltılardan akşam yemeklerine dek sofralardaki yerini alan katıklı ekmek normal ekmek gibi tüketiliyor. Acı sevmeyenler için katıklı ekmeğin acısı biraz fazla gelebilir. Fakat denemelerini tavsiye ederiz. Hazırlanışı da pişirilmesi kadar kolay olan katıklı ekmeği herkes kendi evinde de hazırlayabilir.

Katıklı ekmeği bugün tüm Hatay lokanta ve restoranlarında ana yemeğin yanında ikramlık olarak veriyorlar. Eğer masanızda göremezseniz mutlaka garsondan istemeyi unutmayın!

  • Nerede Yenir: Ali Mürdüm Restaurant
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Adres: Fevzi Çakmak, Hastane Cad., No: 49, Antakya
  • Çalışma Saatleri: Pazartesi – Cumartesi günleri arasında 08:00 – 18:00 saatlerinde açıktık. Pazar günleri kapalıdır.
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Zeytinyağlı yaprak sarmasını deneyebilirsiniz.

Şeyh Mualla (Şıh Mualla)

Şeyh Mualla
Fotoğraf: Sinem’in Mutfağı

Hatay yöresine özgü nefis bir patlıcan yemeği olan şeyh mualla için patlıcan yemeklerinin şahı diyebiliriz. Tam bir lezzet bombası! İçeriği diğer patlıcan yemeklerinden farklıdır. Patlıcana ek olarak, yeşil mercimek, domates, kapya biberi ve sos ile zenginleştirilen yemek kısa sürede hazırlanarak afiyetle yenebilmektedir. Çoğunlukla ana yemekten çok salata gibi yenilmekte. Hafif ve doyurucu bir yemek olan şeyh mualla özellikle kış aylarında Hataylı ailelerin sofralarında yer verdikleri bir yemektir.

Şeyh mualla yemeğini Hatay’ın lokanta yerlerinde bulabilmek mümkündür. Yemeğin içeriği mekândan mekâna farklılık gösterse de ana malzemesi olan yeşil mercimekli olarak denemenizi tavsiye ederiz.

  • Nerede Yenir: Antakya merkezde yer alan birkaç köşe başı lokantasında şeyh mualla yemeğini bulabilirsiniz.
  • Fiyat Aralığı: Orta Seviye
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Kepse Pilavı

Kepse Pilavı

Listemizde firik pilavına yer vermiştik. Bu defa sizlerle kepse pilavını paylaşmak istiyoruz. Kepse pilavı aslında Arap mutfağına ait bir yemek türüdür. Ortadoğu’da İran, Suriye ve Lübnan gibi ülkelerde yapılıyor. Hatay mutfağı da özellikle Suriye mutfağından etkilenmiş olduğunu biliyoruz. Kepse pilavı da Hatay mutfağında kendine yer edinmiştir.

Baharatı bol, yasemin pirinciyle yapılan kepse pilavı, üzerinde kızarmış bütün bir tavuk ile birlikte servis ediliyor. Pirinç taneciklerinin arasında yeşilbiber ve domates parçacıkları var. Ve tabii ki bol baharat ve nar gibi kızarmış tavuğun aroması. Tüm bu karışım ortaya enfes bir tat çıkarıyor. 1 kaşık yiyen tepsinin dibini sıyırıyor diyebiliriz.

Kepse pilavını Hatay’ın genelindeki restoran ve lokantalarda porsiyon olarak bulabilir ve afiyetle yiyebilirsiniz.

  • Nerede Yenir: https://www.instagram.com/babacandonersalonu/
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Adres: Güzelburç Mah., 10. Cad., Cumhuriyet Sok., 21/A Küçük San. Sit., Antakya
  • Çalışma Saatleri: Pazartesi – Cumartesi günleri arasında 08:00 – 18:00 saatleri açıktır. Pazar günleri kapalıdır.
  • Telefon: 0326 221 77 72 – 0533 317 69 69
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Pilavın yanına yöreye özgü salata çeşitlerinden alabilirsiniz.

Hatay Usulü İçli Köfte

Bu lezzet bombasına aslında Türkiye’nin her yerinde rastlayabiliriz. Daha çok Güneydoğu Anadolu Bölgesi şehirlerinde karşımıza çıkan içli köfte Hatay’da da yapılıyor ve afiyetle tüketiliyor. İçerisindeki yoğun kıymayı kalın bir ince bulgur tabakası kaplıyor. Yöreden yöreye göre değişen iç malzemesi çoğunlukla kıyma ve soğandan oluşuyor. Hatay usulü içli köfteye baktığımızda ise içerisinin dövülmüş et parçacıklarıyla kaplı olduğunu görürüz. İsteğe göre içine limon sıkarak yiyebilirsiniz. Müptelası olanlar soğuk soğuk yeseler dahi biz size bu küçük ama lezzeti büyük yiyeceği sıcak tüketmenizi tavsiye ederiz.

İçli köfte, Hatay ve çevresinde daha çok evlerde pişirilse de, Antakya çarşılarında yer alan yöresel lokantalarda gün ortası yiyebileceğiniz yerleri bulabilirsiniz. Hatay’da herhangi bir lokantaya girdiğinizde içli köfte yemek istediğinizi söylerseniz derdinizi iyi anlatmış olursunuz. Ayrıca malzemesi aynı olup tepsiye basılarak pişirilip ve ardından dilimlenerek servis edilen orukun da tadına bak

  • Nerede Yenir: https://www.instagram.com/hatay_sultan_sofrasi/
  • Fiyat Aralığı: Orta Seviye
  • Adres: Meydan Mah., İstiklal Cad., No: 20/A, Antakya
  • Çalışma Saatleri: Salı – Cuma günleri 07:00 – 15:00, Cumartesi 07:00 – 15:00. Pazartesi günleri kapalıdır.
  • Telefon: 0326 213 90 95
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Hatay’a özgü bir diğer yöresel yemekler olan frig pilavı ve aşur gibi yemekleri yiyebilirsiniz.

İskenderun Döneri

İskenderun dönerine bugün artık Türkiye’nin pek çok şehrinde merkezi noktalarda rastlayabiliyoruz. Öyle ki, lezzeti Hatay sınırlarını aşarak büyük şehirlere kadar uzandı. Özel soslu Hatay döneri, sıradan bir dürüm döner gibi görünse de aslında İskenderun dönerini diğer alışık olduğumuz dürüm dönerlerden ayıran bambaşka bir lezzet farklılığı ve içerik zenginliği vardır. Orta kalınlıkta yumuşacık lavaş ekmeğinin arasında bolca serpiştirilen tavuk parçacıklarına domates, kıvırcık, marul ve isteğe göre turşu ilave ediliyor. Tüm bu malzeme özel sos ile birleştikten sonra ortaya şahane bir lezzet çıkıyor.

Lavaştan taşan iç malzemeleri ve dönerin en belirgin özelliği kendine has sosudur. Peki, bu özel Hatay sosu nedir derseniz; acı veya tatlı salça ile pul biber ve sıvı yağın karışımı bir karışımdan oluşmaktadır. Hatay’da dilediğiniz yerde, hatta neredeyse her köşe başında bir Hatay dürümcüsü bulabilirken, farklı şehirlerde ise ‘Hatay Usulü Döner’ tabelasını gördüğünüz yerde bu doyurucu yemeği afiyetle yiyebilirsiniz.

  • Nerede Yenir: Dönerci Tacettin Usta
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Adres: Güllü Bahçe, Silahlı Kuvvetler Cad., No: 18, Antakya
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 11:30 – 17:00 saatleri arasında açıktır.
  • Telefon: 0326 212 49 53
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Şiş ciğer yiyebilir ve yanında Hatay mezelerinden deneyebilirsiniz.

Hatay Yöresel Çorbaları

Kumbursiye Çorbası

Kumbursiye Çorbası
Fotoğraf: Nursel’in Mutfağı

Hatay sofralarının aranan yemek türlerinden biri olan kumbursiye çorbası, bu memleketin topraklarında yetişen kuzuların etinden yapılan bir besleyici ve doyurucu bir yemektir. Yapımı kolay, yemesi lezzetli olan bu çorba türü ne yazık ki diğer popüler yemeklere kıyasla Hatay dışında yaşayanların pek bilmediği bir yemektir. Yemeğin içeriği, kuşbaşı kuzu eti, arpacık soğanı, patates, kuru nane, süzme yoğurt ve tereyağı gibi bileşenlerden oluşuyor.

Hatay restoranlarında da pek fazla karşılaşılmayan kumbursiye çorbasına çoğunlukla köşe başı lokantalarda rastlanabilir. Evlerde ise Hataylı anneler mutlaka sofralarında kumbursiye çorbasına yer vermektedir.

Şişperek Çorbası

Kış aylarının vazgeçilmez yemeği olan şişperek çorbası Antakya mutfağının en beğenilen yemeklerinden biridir. Pirinç taneleri, doğranmış soğan, yoğurt ve mantı benzeri küçük-ince hamurların bir araya gelerek yapıldığı bu enfes çorba, ilk defa deneyenlerin bile midesine bayram ettirecek bir tada sahiptir. Her mevsim yapılıp içilse de, kış mevsiminde özellikle evlerde daha çok yapılarak insanın içini ısıtıyor. Lezzeti gayet iyi ve beğenebileceğiniz bir çorba türüdür. İçerisindeki malzemeler nedeniyle doyurucu ve bir o kadar da besleyici bir çorba türü olan şişperek çorbasını nane ile birlikte afiyetle tüketebilirsiniz.

  • Nerede Yenir: https://www.instagram.com/babacandonersalonu/
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Adres: Güzelburç Mah., 10. Cad., Cumhuriyet Sok., 21/A Küçük San. Sit., Antakya
  • Çalışma Saatleri: Pazartesi – Cumartesi günleri arasında 08:00 – 18:00 saatleri açıktır. Pazar günleri kapalıdır.
  • Telefon: 0326 221 77 72 – 0533 317 69 69
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Şişperek çorbasını deneyebilirsiniz.

Ispanak Borani

Hatay Usulü Ispanak Borani
Fotoğraf: Tencere TV

Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölge şehirlerimizin yoğunlukla et ağırlıklı bir menüye sahip olduğunu görürüz. Elbette Hatay da et ağırlıklı bir menüye sahip olsa da bu mutfağın inanılmaz zenginliği yerini çok özel sebze ağırlık yemeklere de bırakabiliyor. Bunlardan biri de ıspanak borani yemeğidir. Antakya mutfağında önemli bir yere sahip olan ıspanak borani yemeği hemen her evde akşam sofralarını süsleyen lezzetlerden biridir. Pirinç, nohut ve ekşi sos ile yapılan yemek üzerine yoğurt ve ceviz ile ıspanak sevmeyenlerin bile gönüllerinde taht kuracağı kesin.

Sade ıspanak yemeklerinin aksine zengin içeriği ve enfes tadıyla damakta şahane bir tat bırakan ıspanak borani yemeğini üzerine sıcak sos gezdirerek yemenizi tavsiye ederiz. Unutmadan, bu yemek İran mutfağında da önemli bir yere sahiptir.

  • Nerede Yenir: https://www.instagram.com/hatay_sultan_sofrasi/
  • Fiyat Aralığı: Orta Seviye
  • Adres: Meydan Mah., İstiklal Cad., No: 20/A, Antakya
  • Çalışma Saatleri: Salı – Cuma günleri 07:00 – 15:00, Cumartesi 07:00 – 15:00. Pazartesi günleri kapalıdır.
  • Telefon: 0326 213 90 95
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Hatay’a özgü bir diğer yöresel yemek olan fellah köftesi yemeğini yiyebilirsiniz.

Salatalar ve Ezmeler

Bakla Ezmesi

Antakya’nın dünyaca ünlü mutfağına ait bir lezzet bakla ezmesi… Baklalar suda bekledikten sonra ezilerek tahin, limon suyu ve sarımsak ile karıştırılıyor ve nefis bir meze olarak sofraları süslüyor.

Çökelek Salatası

Çökelek peyniri, Hatay’ın simgesi haline gelmiş leziz ürünlerden biri. Restoranlarda sıklıkla servis edilen çoban salataya karıştırılmış bir şekilde sunulan salata bu sebepten ötürü de çökelek salatası olarak anılır.

Zeytin Üfelemesi

Kesik yeşil zeytin Antakya kebapçılarında ikram olarak sunulan yöresel lezzetlerden biri. Zeytin üfelemesi ise meze şeklinde sunulan lezzetli bir zeytin salatası. İçerisinde kırma yeşil zeytin, domates, maydanoz, kuru soğan ve kırmızı biber yer alan lezzetin tadına bakmanızı tavsiye ederiz.

Sürk

Hatay’ın zeytini kadar  sürk peyniri de meşhur… Kokusu bazılarına itici gelse de tadı tüm peynirleri bir kenara atacak kadar lezzetlidir. Bol taze ot ve baharatlarla yoğrulan çökelek peynirlerinden hazırlanan bu lezzet, güneşte kurutulduktan sonra sofralarda yerini alır. Denemenizi ve hatta Hatay seyahatinden dönerken eviniz için satın almanızı tavsiye ederiz.

Hettüş Salatası

Semiotu’nu sevenler bir de salatasını yesin bakalım! Hatay kadınlarının bayat ekmeleri çöpe atmak yerine değerlendirmek gibi bir huyu var. Bir kısmı köfte harçlarına bir kısmı da salatalara gidiyor. Bayat ekmekle yapılan bir semizotu salatası olan hettüş salatası, şehrin leziz aperatiflerinden biri.

Zahter Salatası

Zahter yani bizim bildiğimiz kekik otunun çekilmeden önceki hali ile yapılan salata, maydanoz, soğan, nar ekşisi, zeytinyağı ve çeşitli baharatlarla harmanlanınca tadından yenmiyor.

Muhammara

Diğer bölgelerde “acuka” olarak bilinen bu lezzet, Gaziantep ve Hatay’da “muhammara” olarak anılıyor. Özellikle kahvaltıların baş tacı olan muhammara; bayat ekmek içi, salça, sarımsak, ceviz ve baharat ile hazırlanıyor, yiyenler ise lezzetine doyamıyor.

Humus

Hatay sofralarının olmazsa olmazıhumus, restoranlarda sıkça rastlayabileceğiniz leziz bir meze… Ortadoğu’dan ülkemize gelen meze nohuttan yapılıyor ve içerisine tahin, limon suyu gibi malzemeler ekleniyor.

Mütebbel

Lübnan usulü olarak bilinen mütebbel, Hatay’ımızın da yöresel yemekleri içerisinde yer alıyor. Közlenmiş patlıcan, tahin ve limon suyundan elde edilen bu leziz meze, Hatay’ın nefis kebapçılarında olmazsa olmaz mezelerden bir diğer.

Tatlılar

Antakya Kömbesi

Anadolu’nun birçok yerinde bulunan kömbe, Hatay’da oldukça farklı bir şekilde karşımıza çıkıyor. Karanfil, mahlep, tarçın, damla sakızı, yenibahar, zencefil gibi baharatlarla yapılan Antakya Kömbesi, hamurunda yumurta ve yoğurt bulunmadığı için uzun süre tazeliğini koruyabiliyor. Özellikle bayram sofralarının aranan lezzeti kömbeyi çayla beraber tercih etmenizi öneriyoruz.

  • Nerede Yenir: https://www.instagram.com/petek1942/
  • Fiyat Aralığı: Orta Seviye
  • Adres: M. Fevzi Çakmak Cad., No: 16, İskenderun
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 07:00 – 00:30 saatleri arasında açıktır.
  • Telefon: 0326 617 88 88 – 444 34 31
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Yöreye özgü diğer tatlı türlerinden deneyebilirsiniz.

Kerebiç

Güllaç bir ramazan tatlısı olarak bilinse de Hatay için ramazan tatlısı demek kerebiç demek. Lübnan tatlısı olarak da adlandırılan Kerebiç, farklı şekillere sahip olsa da aynı tada sahip. Kerebiç’in lezzetine lezzet katmak için ceviz ya da Antep fıstığı tercih edebilirsiniz.

  • Nerede Yenir: Antakya Uzun Çarşı’da yer alan Fansa Tatlıcı’da bulabilirsiniz.
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Kireçte Kabak

Bildiğimiz kabak tatlısının, Hatay usulü kireçte kebap… Bölgede yetişen balkabaklarından hazırlanan nefis tatlı, 300 gr. sönmemiş kireçte bekletiliyor ve bu nefis aromaya sahip oluyor. Çoğu restoranda yemek sonrası sipariş verebileceğiniz kireçte kebabı, tatmanızı tavsiye ederiz.

  • Nerede Yenir: Köprübaşı Tatlıcısı
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Adres: Ulu Camii, Uzun Çarşı Cad., No: 1, Antakya
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 08:00 – 22:00 saatleri arasında açıktır.
  • Telefon: 0326 212 47 70
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Yöreye özgü züngül ve lokma tatlısını burada deneyebilirsiniz.

Künefe

Yalnızca listemizin sonuna değil; kelimelerin kifayetsiz kaldığı yere de gelmiş bulunuyoruz. Onun için söylenecek çok da fazla bir şey yok. Hatay denince akla gelen ilk lezzet olan künefe; tuzsuz Antakya peyniri, kadayıf, fıstık ve şerbetiyle damak çatlatan harika bir tatlı.

  • Nerede Yenir: https://www.instagram.com/cinaraltikunefe/
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Adres: Yeni Camii Mahallesi, Ayakkabıcılar Çarşısı, Pazar Sok., Ahnediye Camii, No: 2, Antakya
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 08:00 – 19:00 saatleri arasında açıktır.
  • Telefon: 0506 723 08 03
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Künefenin üzerine közde kahve içebilirsiniz.

Hatay’ın yöresel yemekleri listemize sizlerin de katkı sunmasını çok isteriz. Hatay mutfağına dair yöresel yemek tavsiyelerinizi lütfen bizimle aşağıda yer alan yorumlar kısmından paylaşın. Teşekkürler!

Afiyet olsun!

“Hatay’da Ne Yenir? – İşte Size Hatay Mutfağının En Lezzetli 21 Yemeği” üzerine 10 yorum

  1. Öncelikle emekleriniz için teşekkür ederim. Şişperek yarımay biçiminde hazırlanmış mantı hamuru, yöresel kahvaltılık tuzlu yoğurt, pirinç, nohut ve baharatlarla hazırlanıyor. Ispanak borani de kuşbaşı et yine kahvaltılık tuzlu yoğurt, nohutla baharatlarla sulu yapılıyor.

    Yanıtla
  2. Ispanak Borani bir çorbadır, yanlış görsel koymuşsunuz. Ayrıca Oruk ve içli köfte ayrı şeylerdir. Malzemeler aynı fakat Oruk tepsiye basılmış halidir içli köftenin.

    Yanıtla
  3. Merhaba Türk Mutfağı üzerine araştırma yaparken buldum sizi. Ben yiyecek içecek hizmetleri öğretmeniyim.Çok güzel bir sayfa olmuş.Tebrikler ve başarılar 🙂

    Yanıtla

Yorum yapın

Bizi Takip Edin