Cunda Adası Gezilecek Yerler Listesi | 28 Muhteşem Yer

*Hap Niteliğinde Bilgiler

Şehir Hakkında; Balıkesir’in Ayvalık ilçesine bağlı olan Cunda Adası, bir diğer adıyla da bilinen Alibey Adası, Türkiye’nin Ege Denizi’nde yer alan 4. en büyük adasıdır. Ayvalık’a bağlantısını iki ayrı köprüyle sağlayan ada, doğal güzellikleri, Rumlardan kalma tarihi izleri, rengarenk dar sokakları ve taş evleri ile en dikkat çekici tatil yerlerinden biridir.

Ünlü restoranların lezzetli ve zengin menüleri ile yörenin organik tatlarına hayran kalacak, masmavi ve tertemiz denizleri ile cennet gibi koylarına karşı adeta büyüleneceksiniz. Mutlaka görülmesi gereken tatil beldelerinden biri olan Cunda Adası, tüm güzelliğiyle bu söylenenleri destekler nitelikte!

Kaç Günde Gezilir; 2 günde gezebilirsiniz. Hatta konaklamalı bir Cunda gezisi düşünmüyorsanız bir günlük bir planlama bile Cunda’yı gezmeniz için yeterli olacaktır.

Ziyaret İçin En İyi Zaman; Cunda Adası’nın en güzel zamanları (özellikle doğa yürüyüşü yapacaklar için) Mayıs, Eylül ve Ekim aylarıdır. Deniz mevsimi ve yaz tatili için gelmek isteyenler; Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarını değerlendirebilir.

Havalimanı Merkez Ulaşım; Ulaşım Rehberi yazımızda, daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Ne Yenir; En meşhur lezzetleri arasında; deniz mahsulleri, sakızlı kurabiye, sakızlı Türk kahvesi ve şerbetli lokma tatlısı geliyor. Sizin için hazırladığımız ”Cunda Restoranları” yazımızda, önerilerimizi dikkate almanızı ve mutlaka uygulamanızı tavsiye ediyoruz.

*Cunda Adası Gezilecek Yerler Videosu

*En Popüler Yerler

-Sembolik Yapılar

1. Tarihi Yel Değirmenleri

Tarihi Yel Değirmenleri

Burası neresi? Cunda Adası’nın sembolik yapılarından biri olan Tarihi Yel Değirmenleri, turistler tarafından fazlasıyla ilgi görüyor ve zaman geçtikçe popülerliğini daha da artırıyor. Adada 3 tarihi değirmen yer alıyor ve 1600 – 1650 yılları arasında inşa edildikleri biliniyor.

Bu yel değirmenlerinden biri, restore edilerek restoran ve şarap evi olarak hizmet vermeye başlamış. İkinci değirmen ise, Rahmi Koç tarafından restore edilerek cafe ve kütüphane olarak faaliyet göstermeye başlamış. Aşıklar Tepesi’nde yer alan bu değirmen, adanın en ünlü simgesi haline gelmiş. Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı ismiyle açılan kütüphanenin, fazlasıyla rağbet gördüğünü belirtelim.

Diğer değirmenle ilgili herhangi bir çalışma söz konusu olmadığını da söylemeden geçemeyiz. Zaten herhangi bir çalışma olmadığı için, tarihi yapısını hiç bozmadan günümüze kadar gelmeyi başarmış. Tarihi dokusunu yakından hissetmek isteyenler, harika manzaraya sahip olduğunu keşfedecek ve insanların neden bu değirmenin önünde daha çok fotoğraf çekildiğini anlayacaksınız.

Neden gitmeliyim? Cunda Adası’nın belki de en önemli sembolik yapısı Tarihi Yel Değirmenleri’ni, mutlaka Cunda Adası gezilecek yerler listenize eklemelisiniz! Tarihi yapısı ve muazzam görüntüsüyle çok keyif alacağınız aşikar. Fotoğraf makinenizi hazırlamayı, telefonlarınızı şarj etmeyi unutmayın! Doyasıya fotoğraf çekebileceğiniz yerler arasında…

2. Taş Kahve

taş kahve

Burası neresi? Taş Kahve, Cunda Adası’nda soluklanmak için uğrayabileceğiniz çok keyifli adanın simge noktalarının başında gelmektedir. Deniz kenarında bulunan Taş Kahve binasının geçmişi 150 yıldan daha fazladır ve bu da onu Cunda’daki en ünlü yerlerden biri yapmaktadır.

Renkli vitraylı camlarıyla içeride adeta bir renk cümbüşünün görüldüğü Neo-Klasik yapıdaki bina 150 yıldır kahvehane olarak bölge halkına hizmet vermektedir. Geçmişte denize sıfır olan kahvede daha önce piyano olduğu ve buraya gelen insanların burada dans ettikleri de belirtilmektedir.

Neden gitmeliyim? Taş Kahve özellikle sakızlı Türk kahvesi ile çok meşhurdur. Bunun yanı sıra buraya özgü kahvaltısı da sıklıkla tercih edilmektedir. Siz de Cunda geziniz arasında keyifli bir mola vermeyi düşünürseniz Taş Kahve ilk seçeneklerinizden biri olabilir.

  • Adres: Cunda, Alibey Adası, Sahil Boyu Sk. No:20, 10405 Ayvalık/Balıkesir
  • Telefon: (0266) 327 11 66
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.00-02.00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

3. Anelemmatik Güneş Saati

anelemmatik gunes saati

Burası neresi? Ayvalık Belediyesi tarafından 2004 yılında yaptırılan Anelemmatik Güneş Saati, Cunda’nın simge isimlerinden biri olan Cundalı Erol’un vefatının ardından onun anısına yapılmıştır. Saat Cunda Sahili’nde Mavi Pansiyon’un karşısındaki kaldırımda bulunmaktadır.

Bazı kaynaklara göre saatin çalışma prensibi elips şeklindeki zaman dilimleri üzerinde bulunduğunuz konuma göre gölgenizin düştüğü yere bakarak saatin kaç olduğunu anlamaya dayanmaktadır. Bu şekilde kolunuzdaki saatin

Neden gitmeliyim? Yüzyıllar öncesinin bilimsel çalışmalarından biri olması nedeniyle Anelemmatik Güneş Saati hem çocuklar hem de yetişkinler için Cunda’da görülmesi gereken bilimsel ve eğlenceli noktalardan biridir. Bu nedenle bu keyifli bilimsel saati Cunda gezisi sırasında es geçmemenizi tavsiye ediyoruz.

-Caddeler, Sokaklar, Yürüyüş Yerler

4. Alibey Adası Marina

Alibey Adası Marina

Burası neresi? Marinalar ada gezilerinin kesinlikle vazgeçilmez noktaları arasında bulunmaktadır. Alibey Adası Marina da birbirinden sevimli balıkçı teknelerini seyredebileceğiniz ve süslü gezinti teknelerini inceleyebileceğiniz, keyifli bir şekilde yürüyüş yapabileceğiniz bölgelerden biridir.

Marina toplamda 150 civarında teknenin aynı anda sığınabileceği bir kapasiteye sahiptir. Buradan özellikle bahar ve yaz aylarında gerçekleştirilen tekne turlarıyla Cunda çevresindeki gezilecek yerleri keşfedebilir ve Cunda gezinizi çok daha eğlenceli bir hale getirebilirsiniz. Marinaya Üçkuyular Caddesi üzerinden gerçekleştireceğiniz kısa bir yürüyüşün ardından ulaşmanız mümkün olmaktadır.

Neden gitmeliyim? Cunda Adası’nda gün doğumu ve gün batımı manzarası için gelebileceğiniz en güzel yerlerin başında Alibey Adası Marina gelmektedir. Burası aynı zamanda muhteşem fotoğraflar çekmek için de değerlendirebileceğiniz yerler arasında bulunmaktadır.

  • Adres: Namık Kemal, Üçkuyular Cd., 10405 Ayvalık/Balıkesir
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Yol tarifi al >

-Pazarlar, Çarşılar

5. Cunda Tarihi Pazar

Tarihi Cunda Pazari

Burası neresi? Cunda Tarihi Pazar, dar sokaklarda dizilmiş dükkanlarıyla Cunda’nın en önemli alışveriş noktaları arasında bulunmaktadır. Burası özellikle Cunda’da hediyelik eşya arayanlar için mutlaka uğranması gereken noktaların başında gelmektedir.

Cunda Tarihi Pazar, adanın merkezine çok yakın bir konumda bulunmaktadır ve buraya yürüyerek ulaşmak mümkün olmaktadır. Pazarda hediyelik eşyaların yanı sıra başta zeytinden üretilen ürünler olmak üzere yerel üreticiler tarafından üretilen doğal ürünleri de bulabilirsiniz.

Neden gitmeliyim? Hem hediyelik eşyalar hem de bölgede üretilen yerli ürünleri tatmak için Cunda Tarihi Pazar’da mutlaka zaman geçirmelisiniz. Burası Ege’ye özgü birçok farklı otu bulmak için de gelebileceğiniz yerlerden biridir.

  • Adres: Namık Kemal, Mevlana Cd., 10405 Ayvalık/Balıkesir
  • Yol tarifi al >

-Sanat Merkezleri, Galeriler

6. Bilart Sanatevi

bilart sanatevi

Burası neresi? Restore edilmiş tarihi bir konakta bulunan Bilart Sanatevi içinde el emeği yüzlerce sanat eserini görme şansına sahip olabilirsiniz. Selamet Caddesi’nde oldukça merkezi bir noktada bulunan sanat merkezine kolay bir şekilde ulaşmak mümkün olmaktadır.

Neden gitmeliyim? Bilart Sanatevi sadece sunduğu sergilerle değil, yıl boyu gerçekleştirilen çeşitli eğitim ve sanat çalışmalarıyla da ziyaretçiler için Cunda’da çok cazip mekanlar arasında bulunmaktadır.

  • Adres: Selamet Cad. No:6/4 Cunda, 10400 Ayvalık/Balıkesir
  • Telefon: 02663273356
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Yol tarifi al >

-Seyir ve Manzara Noktaları

7. Aşıklar Tepesi

Aşıklar Tepesi

Burası neresi? Cunda Adası’nı kuşbakışı seyredebileceğiniz bir nokta olan Aşıklar Tepesi, eşsiz bir manzaraya hakimdir. Yukarıda bahsettiğimiz yel değirmenlerinden birinin burada yer alması, sık sık ziyaret edilmesinin asıl sebeplerinden biridir. Ancak sadece bu özelliğiyle değil, aynı zamanda deniz manzarasıyla da gelenleri büyülediği için fazlasıyla dikkat çekmekte.

Neden gitmeliyim? Yel değirmeninin restore edilerek bir kafe ve kütüphane olarak kullanıldığını artık biliyorsunuz. Aşıklar Tepesi’ne geldiğinizde, Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı’nda dilediğiniz gibi keyif yapabilirsiniz. İster kütüphanede gezinerek raflara göz atın, ister sakin bir ortama geçin ve bir kitap okuyun. Bu yetmez derseniz, manzaraya karşı bir yorgunluk kahvesi de içebilirsiniz. Hem dinlenmiş hem de bir şeyler içmiş olursunuz.

  • Adres: Namık Kemal, 15 Eylül Cd. No:36, 10400 Ayvalık/Balıkesir
  • Yol tarifi al >

-Plajlar

8. Çataltepe Plajı

Çataltepe Plajı

Burası neresi? Cunda Adası’nın en popüler plajları arasında yer alan Çataltepe Plajı, hem yöre halkı hem de turistler tarafından fazla ilgi görüyor. Sakin ve dalgasız, berrak ve tertemiz bir deniz hem de sığ… Çocuklu aileler ve yüzmeyi çok iyi bilmeyenlerin bayılacağı türde bir deniz.. Yalnız şimdiden çok fazla kalabalık olacağını tahmin edin ve erken saatlerde gelmeye çalışın! Çünkü herkes tarafından çok sevilip sıklıkla tercih edildiği için, diğer plajlara göre, her zaman kalabalık olan bir plajdır.

Ayvalık’tan gelmeyi düşünüyorsanız, Ayvalık – Çataltepe dolmuşlarına binerek, 20 dakika içerisinde bu plaja ulaşabilirsiniz.

  • Adres: Namık Kemal, Poyraz Cd. 2. Sk. No:111, 10405 Ayvalık/Balıkesir
  • Yol tarifi al > 

9. Bıyıklı Plajı

Bıyıklı Plajı

Burası neresi? Patriça Koyu içerisinde yer alan Bıyıklı Plajı, pek çok kişi tarafından bilindiği için, oldukça meşhur bir plajdır. Bilinmesinin ve sıklıkla ziyaret edilmesinin başlıca özelliklerinden biri; denizinin sığ oluşudur. Dilediğiniz kadar ilerleyin, asla derinleşmeyen bir deniz… Tabii ki çocuklu ailelerin vazgeçilmez tercihlerinden biri olmasına şaşmamalı! Ayrıca kum alanı da o kadar geniş ki çocuklarınız rahatça oynayabilecek ve siz de güneşlenerek keyif yapabileceksiniz.

Neden gitmeliyim? Deniz içine kurulmuş masa ve sandalyelere hayran olmamak elde değil. Dahası bahçe içerisinde dinlenebileceğiniz alanlar bile var! Ayrıca ihtiyacınız olan her şeyi burada bulabileceğinizin garantisini verebiliriz. Yemek alanlarının bulunmasının yanı sıra, konaklamak için bile ayrı alanlarının mevcut olduğunu hemen belirtelim. Ancak elinizi çabuk tutun ve gelmeden önce rezervasyon yapın, yoksa bu fırsattan yararlanamazsınız!

Uyarı! Yoğun saatlerde servis biraz aksayabilir. Bu nedenle erken saatlerde gelmeye çalışın.

  • Adres: Namık Kemal, Pateriça Mevki 1.köy, 10405 Cunda Adası/Ayvalık/Balıkesir
  • Telefon: 0534 215 11 32
  • Yol tarifi al >

10. Duba Plajı

Duba Plajı

Burası neresi? Ayvalık Belediyesi tarafından işletilen Duba Plajı, Ayvalık – Cunda arasındaki köprünün bitiminde yer alıyor. Yürüyerek dahi kolaylıkla ulaşabileceğiniz plaja, minibüslerle gelmek istediğiniz takdirde, Ayvalık merkezden kalkan Cunda araçlarına binmeniz yeterli olacaktır.

Birçok yazlıkçının sık sık tercih ettiği plajlardan biri olduğu için, uyaralım ki belli bir saatten sonra fazla yoğunlaştığını bilin. Bilmek yetmez, dikkate alın ve erken saatlerde gelin! 🙂 Kumsalı uzun veya geniş değil ancak denizi sığdır. Bu da birçok tatilciyi sevindirecek bir detay!

  • Adres: Namık Kemal, 15 Eylül Cd. No:1, 10405 Ayvalık/Balıkesir
  • Yol tarifi al >

11. Cunda Plajı

Cunda Plajı

Burası neresi? Cunda Adası’na geldikten sonra, kısa bir yürüyüş yaparak ulaşabileceğiniz plaj, şehrin tam ortasındadır. Küçük bir plaj olmasına rağmen her zaman kalabalık ve eğlenceli bir ortama sahiptir. Plajın en önemli yanı, gece ve gündüz yürüyüş yapabilmeniz için oldukça uygun bir yer olmasıdır. Ayrıca sahilde bulunan kafelerde dinlenebilir ve bir şeyler yiyip içebilirsiniz.

*Doğa İçinde Gezilecek Yerler

-Kamp Alanları

12. Ada Camping

Ada Camping

Burası neresi? Günübirlik kalmak isteyenler ya da ucuz tatil arayışında olanlar, doğru adrestesiniz. Cunda Adası’nın en ünlü kamp alanı olan Ada Camping, ihtiyaç duyacağınız her şeyi bünyesinde barındırıyor. Duş, kabin, şezlong ve şemsiye dışında restoran da dahil olmak üzere… Her şey mevcut!

Neden gitmeliyim? Kamp alanı, aynı zamanda muhteşem bir koya ev sahipliği de yapıyor. Peki bu saydıklarımız yeter mi? Tabii ki hayır! İçerisinde çocuk parkı, spor sahası gibi alanların bulunmasının yanı sıra tekne, gezi ve dalış turları da düzenlediğini ekleyelim. İster tesisin sağladığı çadırlarda ya da bungalov evlerde kalın, ister kendi çadırınızı getirin ve onda kalın! Tercih size kalmış.

13. Cunda Mocamp

Cunda Mocamp

Burası neresi? Ada Camping alanının hemen yanında yer alan Cunda Mocamp, bir diğer meşhur kamp alanıdır. Ailecek, arkadaşlarınızla veyahut yalnız gelebileceğiniz yerler arasında olan Cunda Mocamp, Ortunç Koyu’nda konumlanması sebebiyle daha fazla rağbet görüyor. Ayrıca fiyatların oldukça makul olması da cabası.

Neden gitmeliyim? İçerisinde ihtiyaç duyacağınız her şeyin mevcut olması dışında su kaydıraklarının da bulunuyor olması hem sizi hem de çocukları sevindirecek. Aynı zamanda nişan, düğün ve doğum günü gibi özel kutlamaların, etkinliklerin ve çeşit çeşit organizasyonların düzenlendiğini de söylemeden geçmeyelim. Masmavi bir deniz ve yemyeşil doğasıyla Cunda Mocamp, sizleri bekliyor…

-Tabiat Parkları

14. Ayvalık Adaları Tabiat Parkı

ayvalık adaları tabiat parkı

Burası neresi? Ayvalık Adaları Tabiat Parkı, Türkiye’nin en büyük ve en güzel doğal alanlarından biridir. Cunda’da görülmesi gereken yerlerde biri olan bu park, özellikle doğal güzelliğiyle dikkat çekmektedir. Koyda birbirine yakın bir şekilde konumlanmış bu harika adalar topluluğu, tarihi kiliseleri, manastırları, tarihi evleri, muhteşem bitki örtüsü ve denizaltındaki yaşam çeşitliliği ile mutlaka keşfedilmesi gereken tam bir hazinedir.

Tabiat Parkı, Ayvalık’ta bulunan adaların 19 tanesini kapsamaktadır ve birbirinden güzel doğal hazinelere ev sahipliği yapmaktadır. Adalar topluluğu, 21 Nisan 1995 tarihinde Bakanlar Kurulu’nun almış olduğu karar neticesinde tabiat parkı statüsüne kavuşmuştur.

Neden gitmeliyim? hem doğayla iç içe zaman geçirmek hem de park içindeki tarihi noktaları incelemek için bu güzel tabiat parkını mutlaka Cunda gezilecek yerler listenize dahil etmenizi öneriyoruz.

-Koylar

15. Patriça Koyu

Patriça Koyu

Burası neresi? Patriça Koyu, Pateriça olarak da adlandırılıyor ve konumlandığı bölgenin, terk edilmiş eski bir Rum köyü olduğu biliniyor. Geçmiş tarihlerde, Giritlilerin zeytin ve tarımcılıkla uğraştığı bu bölge, birinci ve ikinci köy olarak anılırdı. İçerisinde birkaç ev dışında başka bir yerleşim yeri bulunmuyordu. Ne bir yazlık ne bir site! Sonrasında ise, Giritlilerin çoğu bu bölgeyi terk ederek, başka yöne doğru taşınmaya başladılar.

İşte, biraz olsun bölgeyi tanımış olduk. Şimdi gelelim Patriça Koyu’na… Koya ulaşım biraz zor olduğu için, diğer yerlere nazaran daha az kalabalıktır. Bu durumun fazlasıyla hoşunuza gideceğini düşünüyoruz. El değmemiş ve hala bozulmamış doğası, sakin ve sığ denizi, kumlu sahili…

Neden gitmeliyim? Koyun içerisinde yer alan beach club ve restoranlardan doyasıya yararlanabilir ve tüm ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz. Bunun yanı sıra, bir özelliğinden bahsedelim; denize girdiğinizde, asla derinleşmeyen bir su düşünün… Ne kadar ilerleyebilirseniz ilerleyin! Bu hazzı başka yerde bulamayabilirsiniz. Ormanlık alan ve zeytinliklerle çevrelenen koy, tertemiz denizi ve yemyeşil doğasıyla resmen huzur bulacağınız bir yerdir. Sakinliğin ve sessizliğin adresi olan Patriça Koy’a gelmemek için hiçbir neden yok!

Kaçırmayın! Koyun tam karşısında yer alan Güvercin Adası, adanın içerisindeki Agios Yorgis Manastırı ve Ay Işığı Manastırı’nın manzarasını seyredebilir ya da günübirlik turlara katılarak bizzat yakından görebilirsiniz.

16. Ortunç Koyu

Ortunç Koyu

Burası neresi? Cunda Adası’nın ve Ayvalık’ın en güzel, en sakin koylarından biri olan Ortunç Koyu’na, araçla gelebileceğiniz gibi teknelerle de ulaşım sağlayabilirsiniz. Tertemiz deniziyle görenleri hayrete düşüren koy, sessiz, sakin ve huzur dolu bir gün geçirmeniz için ideal noktalarından biridir.

Koyda bir otel yer alıyor ve konaklamak için bu fırsatı değerlendirebilirsiniz. Aynı zamanda koydaki kamp alanlarından, Cunda Mocamp ya da Ada Camping, yararlanabileceğinizi de bilmelisiniz. İki kamp alanından, yukarıda zaten yeteri kadar bahsetmiştik.

Neden gitmeliyim? Koyun plajının mavi bayraklı olmasıyla birlikte, koyun çevresinde dalış noktalarının bulunması da sizi etkileyecek türde bir özellik olmalı. Ayrıca dalış eğitimi almak isterseniz, bu konuda eğitim veren okulların da yer aldığını söylemeliyiz. Ortunç Koyu, benzersiz atmosferiyle sizlerin keşfini bekliyor…

17. Sobe Plajı

sobe plajı

Burası neresi? Cunda’da denize girmek için sakin ve keyifli bir plaj arıyorsanız Sobe Plajı’nı değerlendirebilirsiniz. Ücretli bir plaj olan Sobe Plajı tatil sezonunda çok rağbet gördüğü için önceden yerinizi ayırtmanız faydalı olacaktır. Konum olarak eski bri Rum köyünde bulunan bu özel plaj işletmesi, çoğunlukla yetişkinler tarafından tercih edilmektedir. Bu nedenle çocuklu aileler için çok da uygun olmadığını söyleyebiliriz.

Neden gitmeliyim? Yol durumu olarak biraz tozlu bir yolculukla ulaşılmasına karşın hoş bir plaj olması nedeniyle geniş imkanları olan bir yerde denize girmek isteyenler için Sobe Plajı Cunda’da gidilmesi gereken yerler arasında bulunmaktadır.

18. Cennet Ada Koyu

Cennet Ada Koyu

Burası neresi? Cunda Adası’nın en güzel yerlerinden biri de şüphesiz Cennet Ada Koyu’dur. Çok kişi tarafından bilinmediği için, adeta saklı kalmış adı gibi bir yerdir. Hem gizemini koruması hem de harika bir doğa güzelliğe sahip olması, sizi fazlasıyla büyüleyeceğinden emin olabilirsiniz. Sessiz, sakin ve huzur dolu bir gün geçirmek isteyenler, buyrun çıkın çıkın gelin…

-Adalar

19. Tımarhane Adası

Tımarhane Adası

Burası neresi? Çamlık Koyu’nun sonunda, Şeytan Sofrası’nın tepesinde yer alan Tımarhane Adası, ilginç yapıdaki kayalarıyla fazlasıyla ilgi görmektedir. Sadece bu ilginç kayalarıyla değil, aynı zamanda ismiyle de dikkatleri çektiğini söyleyebiliriz. Türklerin ”Taşlı Manastır”, Rumların ise ”Tımarhane Adası” olarak adlandırdıkları adada, küçük taş bir manastır yer alıyor. Manastırın kemerli pencereleri ve arka kısmındaki koridor dışında, günümüze gelen başka bir bölümü yoktur. Zaten şu anki hali oldukça harabe bir haldedir.

Bu ilginç yapıdaki kayaların, rüzgarla birlikte uğultu ve garip bir şekilde ses çıkarması sonucunda bi’ hayli dikkatleri toplayan ada, ismini nereden almış, biraz da ondan bahsedelim. Çok eski tarihlerde, psikoterapi merkezi olarak kullanılan adaya, içkiyi fazla kaçıran veya ruhsal bozuklukları olan insanları getirip bırakırlarmış. Daha sonrasında, bu kayaların çıkardığı sesle birlikte kendine gelenler, halkın arasına tekrardan karışırmış. Hemen etkilenmeyen insanlar ise, biraz daha burada kalarak manzaraya karşı sesi dinlemeye devam ederlermiş. İşte, isminin de bu hikayeden doğru geldiği söyleniyor.

Kaçırmayın! Tam bir doğa harikası olan adaya, mutlaka gelmenizi tavsiye ediyoruz. Uçsuz bucaksız manzarası, ilginç kayaları ve tarihi dokusuyla resmen kendinizi bir film karesindeymiş gibi hissedeceksiniz.

20. Güvercin Adası

güvercin adası

Burası neresi? Cunda Adası’nın karşısında yer alan Güvercin Adası, hem tarihi yapısıyla hem de doğal güzelliğiyle beğenileri toplanıyor. İsmini, yabani güvercinlerin adada yaşaması sonucunda aldığı biliniyor.

Adanın üzerinde yer alan Agios Yorgis Manastırı’nın, net olarak bilinmese de, Ortaçağ’dan kalma bir yapı olduğu tahmin ediliyor ve sizleri tarihi kalıntısıyla büyülüyor. Neden mi? Geçmişten günümüze kadar hala görüntüsünü bozmadığı ve kendisini korumayı başardığı için…

Uyarı! Güvercin Adası’na sadece deniz yoluyla ulaşabileceğiniz için, Patriça Koyu’ndan küçük bir tekne ya da bir kayık kiralayarak ziyaret edebilirsiniz.

*Çocuklar İçin Uygun Yerler

-Aqua Parklar

21. Temizel Aqua Park

Temizel Aqua Park

Burası neresi? Hep plaj hep koy nereye kadar, biraz da farklı aktivite yapmaya ne dersiniz? Çocuklarınızla eğlenebileceğiniz en harika seçeneklerden biri, tahmin edileceği gibi su parklarıdır. Grand Hotel Temizel’de yer alan Temizel Aqua Park, hem size hem de çocuklarınıza göre! Buraya geldiğinizde otelin sunmuş olduğu olanak ve hizmetlerden yararlanabilir hatta bizzat otelde konaklayabilirsiniz. Denizi, aqua parkı ve birbirinden farklı su kaydıraklarıyla adeta sizi etkisi altına alacak.

  • Adres: Küçükköy, İzmir Yolu Sarımsaklı Plaj Mevki Grand Hotel Temizel, 10410 Sarımsaklı Ayvalık/Ayvalık/Balıkesir
  • Çalışma saatleri: 10.00 – 17.00
  • Telefon: (0266) 324 20 00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

22. Ayvalık Aqua Fun

Ayvalık Aqua Fun

Burası neresi? Tercih edeceğiniz bir diğer su parkı Ayvalık Aqua Fun, Washington Hotel Ayvalık’ta yer alıyor. Ailecek veya arkadaş ortamınızla gelip, fazlasıyla eğlenceli ve keyif dolu anlar yaşayacağınız bir yerdir. Otelin sağladığı yiyecek ve içecekler, çocuk ve yetişkinler için ayrı havuzlar, etkinlikler ve animasyon şovları gibi daha pek çok hizmet ve olanak… Hepsi burada!

Neden gitmeliyim? Sabah ve su jimnastiği, dart, voleybol, masa tenisi ve havuz oyunları, dans dersleri, günlük turnuvalar… Gün içerisinde yapılan bu aktivitelere mutlaka katılmalı ve eğlenceli dakikalara imza atmalısınız. Yetişemediğiniz bir gün olursa sakın üzülmeyin, bu aktiviteler her gün yapılıyor.

  • Adres: Küçükköy, Washington Hotel, Tuzla Mevkii, 10410 Ayvalık/Balıkesir
  • Çalışma saatleri: 10.00 – 19.00
  • Telefon: (0266) 343 72 20
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

*Cunda Adası’na Yakın Gezi ve Tatil Yerleri 

-Turistik Yerler

23. Altınova

Altınova

Burası neresi? Ayvalık’a bağlı yazlık bir kasaba olan Altınova, tatilcilerin mutlaka uğradığı yerler arasındadır. Özellikle kamp yapmak isteyenler için en ideal noktalardan biri olmasıyla da dikkat çeken Altınova, aslında oldukça sakin, kalabalıktan uzak bir yerdir. Kısacası sakinliğin ve huzurun adresi diyebiliriz…

Neden gitmeliyim? Kamp yapacaklar için hemen bir ipucu verelim; Kum Adası, Madra Çayı Koyu ve Altınova Çıkışı’na gelin ve doğayla baş başa kalın! Kampla ilgisi olmayanlar için de, Altınova’nın sahil kordonuyla ünlü olduğunu söyleyelim ve burada yer alan tostçularda bir Ayvalık Tostu yemenizi tavsiye edelim. 🙂

Aktepe’de gün batımını seyredin, Aşıklar Şelalesi’ni ziyaret edin, balık tutun veya bir restoranda balık – rakı keyfi yapın… Kumsalın, denizin, güneşin tadını çıkarmak, biraz olsun kafa dinlemek için en güzel noktalardan biridir Altınova.

Nasıl ulaşırım? Altınova, Ayvalık’a 13 km, Cunda Adası’na ise 25 km uzaklıkta yer alıyor ve Ayvalık’tan toplu taşımaları kullanarak kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz.

24. Burhaniye

Burhaniye

Burası neresi? Popüler tatil beldeleri arasında yer alan Burhaniye, ismini 19.yy Osmanlı padişahı Abdülhamit’in oğlu şehzade Burhanettin’den almıştır. Ancak yöre halkı tarafından ”Kemer” olarak da adlandırılıyor. Bunun nedeni de, Kızıklı Köyü’nde Roma döneminden kalma su kemerinin bulunuyor olmasıdır.

Neden gitmeliyim? Zeytin ve zeytinyağı ile ünlü olan Burhaniye, tarihi ve doğal güzellikleri ile sizi fazlasıyla şaşırtacağından emin olabilirsiniz. Kaplıcaları, plajları, kamp alanları ve daha pek çok gezilecek yerleriyle göz dolduruyor. Karaağaç ve Bostancı köylerine mutlaka uğramalı, oradaki kaplıcaları yakından görmelisiniz. Madra Dağı’nda trekking turlarına katılın ve doğayla iç içe olun! Ayrıca memleketin yöresel tatlarını da keşfetmeyi unutmayın!

Nasıl ulaşırım? Ayvalık Burhaniye arası mesafe 30 km, Cunda Adası Burhaniye arası mesafe ise yaklaşık 39 km’dir.

25. Akçay

Akçay

Burası neresi? Türkiye’nin ilk turizm beldelerinden biri olan Akçay, yazlıkçıların ve tatilcilerin bir numaralı adresidir. Akçay, neredeyse her mevsim ziyaret edilebilir ancak yaz aylarında nüfusun daha fazla arttığı da bir gerçektir. Ormanlarla çevrili yemyeşil doğası ile resmen kendinize gelecek ve deşarj olacaksınız.

Neden gitmeliyim? Kordon boyu sahili, Sarıkız heykeli, denizin ortasından çıkan tatlı su kaynağı, plajı, dereleri, piknik alanları, otelleri, çay bahçeleri, bungalov evleri… Ne istiyorsanız, her şey burada! Aynı zamanda her yıl Ağustos ayında Zeytin Festivali’nin düzenlendiğini mutlaka biliyor olmalısınız. Geleceğiniz zaman, bu aya denk getirin ve bir taşta iki kuş vurun!

Nasıl ulaşırım? Hem Ayvalık’tan hem de Cunda Adası’ndan Akçay’a mesafe yaklaşık 1 saati buluyor.

26. Gömeç

Gömeç

Burası neresi? Ayvalık Burhaniye arasında yer alan Gömeç, Balıkesir’in küçük ama şirin bir ilçesidir. İsmini, arıların bal yaptığı peteklerden alan Gömeç, hem Ayvalık’a hem de Burhaniye’ye yakın olmasından dolayı popülaritesini gittikçe artırıyor.

Neden gitmeliyim? Yaz kış her zaman huzur bulacağınız bir yer olan Gömeç’e, büyük şehirlerden insanların akın ettiğini çok rahat bir şekilde söyleyebiliriz. Neden mi? O trafikten, o gürültüden ve o kargaşadan uzaklaşmak istiyorlar ve kendilerini en güzel yerlere atıyorlar. Genellikle emeklilerin bir kaçış noktası olarak gördüğü bu yere, tatilcilerin de akın etmesiyle vazgeçilmez bir tatil noktasına dönüştüğünü anlayabiliyoruz.

Nasıl ulaşırım? Cunda Adası Gömeç arası mesafe 23 km’dir, yani yaklaşık 30 dakikaya varmış oluyorsunuz.

27. Dikili

Dikili

Burası neresi? İzmir’in ilçelerinden biri olan Dikili, Balıkesir ve Bergama’ya komşu olmasıyla turistlerin ilgisini çekmeyi başarıyor. Kaplıcaları, şelaleleri, volkanik gölleri ile daha birçok doğa güzelliğe hakim olması dışında, tarihi kalıntılarıyla da gelenleri hayrete düşürüyor. Yemyeşil bir doğa, masmavi bir deniz, sıcak ve samimi insanlar, organik tatlar, gezilecek pek çok farklı yer… Sakin ve huzur dolu tatil yapmak isteyenler rotayı bir an önce, Dikili’ye çevirmeliler!

Nasıl ulaşırım? Cunda Adası Dikili mesafe yaklaşık yine 1 saate aşkın sürüyor.

28. Bergama

Bergama

Burası neresi? İzmir’in bir diğer ilçesi olan Bergama, yine Balıkesir’e komşu olmasından dolayı bu listemize giriyor. Tarihi ve arkeolojik kalıntılarıyla, kültür ve değerlerimize sahip çıkan Bergama, yerli ve yabancı pek çok turist tarafından yoğun ilgi görüyor. Gezilecek o kadar çok yeri var ki geldiğiniz de oldukça şaşıracaksınız.

Neden gitmeliyim? Öncelikli olarak, Bergama Antik Kenti’ne sakın uğramadan gideyim demeyin! Bu antik kentin, ilçeden ziyade dünya tarihi açısından fazla önem taşıdığı da bir gerçektir. Daha sonra, Asklepion, Allianoi Antik Kenti, Kızıl Avlu, Bergama Müzesi dışında, Kale ve Atmaca Mahallesi ile Bergama Merkezi de Cunda gezi listenize eklemelisiniz. Kozak Yaylası ve Bergama Arastası gibi daha pek çok harika nokta sizleri bekliyor…

Nasıl ulaşırım? Cunda Adası Bergama arası mesafe 1 saat 10 dakika kadar sürüyor.

*Alışveriş

Cunda Adası’nda dolaşırken, renk renk, çeşit çeşit tezgahlara denk geleceksiniz. Aynı zamanda birbirinden farklı hediyelik eşya dükkanlarına da yer verdiğini göreceksiniz. El emeği yapılan şallar, bileklikler, giysiler, şapkalar, çantalar ve daha pek çok şeyi burada bulmanız mümkün. Özellikle Cunda Adası’nı yansıtan yel değirmeni magnetlerinin de oldukça popüler olduğunu söyleyelim. Bunlar dışında Cunda pazarlarına gidebilir ve organik ürünler satın alabilirsiniz. Adaya özgü otlar, doğal sabunlar, deniz ürünleri, zeytin ve zeytinyağı en çok tercih edilip satın alınan ürünlerdir.

*Gece Hayatı

Gündüz sahillerde, plajlarda güneşlenip yüzmüş olmak, bir tatil için yeterli değildir elbette. Tüm detaylarıyla şehri gezmekte istiyor insan. Ancak gez gez nereye kadar! Biraz da eğlenmek istiyor tabii ki! İşte Cunda’da gece hayatıda bir hayli hareketli ve eğlenceli geçiyor. Tam da istediğiniz gibi… Birbirinden farklı gece kulüpleri, meyhaneler, restoranlar ve barlar sizleri heyecanla bekliyor diyebiliriz. Mekan önerisi yaptığımız, Cunda Gece Hayatı yazımıza devam edin lütfen…

*Tarihi Yerler

Plajları, adaları ve koyları gibi tüm doğal güzellikleri bir kenara, tarihi yerleriyle de sizleri fazlasıyla şaşırtacak Cunda Adası… Eski dönemlerde yaşamış olan Rumların yaptıkları, kilise, kale ve evlerin günümüze kadar gelmesiyle, hala izlerini taşıdığını görmek paha biçilemez olsa gerek. Taksiyarhis Kilisesi, Ay Işığı Manastırı, Despot’un Evi ve Agios Yannis Kilisesi, en popüler tarihi yapılardır. Şimdi gelin hep birlikte bu tarihi yapıları yakından tanıyalım: Cunda’nın Tarihi Yerleri

*Yapılacak Şeyler

-Turlar ve Geziler

-Yapmadan Dönme

  • Tarihi Yel Değirmenleri’ni görmeye git ve tarihi dokularını yakından hisset!
  • Aşıklar Tepesi’nde manzaranın tadını çıkar ve Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı’nı dolaş ya da cafede bir çay iç!
  • Ada Camping veya Cunda Mocamp alanlarında kamp yap!
  • Birbirinden güzel plajlarında, güneşlenmenin ve yüzmenin keyfine bak!
  • Patriça Koyu ya da Ortunç Koyu’nda huzur dolu bir tatil yaşa!

*Şehir İçi Ulaşım

Ayvalık’a bir köprü ile bağlı olan adaya, hem deniz yolu hem de kara yoluyla ulaşım sağlayabiliyorsunuz. Ayvalık Cunda arası mesafe 7 km olup, yaklaşık 15 dakikaya varmış oluyorsunuz. Cunda – Ayvalık arasında karşılıklı olarak sefer düzenleyen otobüs veya taksileri kullanabilirsiniz. Her 30 dakikada bir Ayvalık merkezden kalkan belediye otobüsleri, 06.30 – 01.00 saatleri arasında çalışmaktadır. Taksilerin ise, 07.00 – 01.00 saatleri arasında seferleri olduğunu ekleyelim. Bir diğer seçenek olarak, feribot ya da teknelerle de ulaşım sağlayabilirsiniz. Her saat başı karşılıklı olarak seferler düzenlenir.

Ayrıca tekne veya feribotları şehir içi ulaşımda da kullanabilmeniz mümkün. Ek olarak; çoğu yer birbirine oldukça yakın olduğu için, yürüyerek de ulaşım sağlayabilirsiniz.

İçeriğimiz son olarak 06.05.2023 tarihinde editörlerimiz tarafından güncellenmiştir. Siz de Cunda Adası gezilecek yerler listemizin geliştirilmesine katkı sunmak isterseniz fikir ve önerilerinizi bize yorum kısmından yazabilirsiniz. 

Yorum yapın

Bizi Takip Edin