Bodrum

Bodrum’da Yapılacak Şeyler | Yapılacak 55 Canlı Aktivite

*İlaç Niteliğinde Bilgiler

Hakkında; Ülkemizin güney batı yönündeki sahil kesiminde konumlanan Muğla ilinin popüler tatil beldesi olan Bodrum; deniz, çam ormanları ve dağlar ile bütünleşmiş doğal güzelliklere sahip bir yerdir. Dünya çapında ün salmış olan turizm noktası çarşaf gibi denizi, sahip olduğu doğal güzellikleri, tabiat parkları, koyları, plajları, tatil köyleri, restoranları, gece eğlence mekanları gibi pek çok olanağı bir arada sunmaktadır. Bodrum’da yapılacak şeyler hakkında en detaylı bilgiye ulaşabileceğiniz bilgilere yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Kullanılan kartlar; Müzekart edinerek şehirde birçok gezi noktasını avantajlı şekilde ziyaret edebilirsiniz.

Şehir içi ulaşım; Taksi ve minibüs kullanabilirken kendi aracınız ile gelmediyseniz araç kiralayarak ulaşım sağlayabilirsiniz. Bodrum otogardan her 15 dakikada bir kalkan minibüsler ile pek çok yere gidebiliyorsunuz. Gideceğiniz yere göre ücrette değişim gösteriyor olup 3 ile 10 TL arasındadır.

İkonik gezi noktaları; Bodrum’u simgeleyen yapılardan biri olan Bodrum Kalesi, alanında dünya üzerindeki önemli müzelerden biri olma niteliğine sahip olan Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi, sanat güneşimiz Zeki Müren’in evinin müzeye dönüştürülmesi ile hizmete açılan müze, geceleri eğlencenin tek adresi Barlar Sokağı, Bodrum’u tepeden izleyebileceğiniz Yel Değirmenleri, Dünya’nın yedi harikasından biri olan Halikarnas Mozolesi ve daha fazlası…

Pazar günü ne yapılır; Denize girmek için günübirlik bir tekne gezisine katılarak farklı koyları tercih ederek gününüzü bu şekilde geçirmeyi tercih ederken bir diğer alternatifiniz ise güzel plajlarından birinde denize girdikten sonra akşam gün batımı eşliğinde bir akşam yemeği akabinde Barlar Sokağı’nda eğlencenin keyfini sürebilirsiniz.

*Ücretsiz Aktiviteler

1- Bodrum Evleri’ni Görün!

Burası Neresi? Türkiye‘nin oldukça önemli turizm noktalarından biri olan Bodrum’u beyaza büründüren geleneksel yapıdaki evleri, kendine has yapıda olup baktığınızda dikkatleri üzerine çeken ilk şeydir diyebilirim.

Gelen herkesin ilk gözüne çarpan şeylerden biri olan bu evler yapıları ve sahip oldukları birtakım özellikleri ile gösterilen ilgiyi de hak ediyor açıkçası. Renkleri tamamen beyaza boyalı olup, kapıları ve pencereleri ise mavi renktedir.

Evlerin hala bu şekilde oluyor oluşu yarattığı görünümün bozulmaması adına 1974 senesinde imar planı yapılmıştır. Bu durum ziyaretçiler arasında oldukça merak edilmektedir.

Dış Görünümü Hakkında;

Renkler elbette ki rastgele seçilmiş değildir. Görüntüsü güzel olsun fikri ile de hareket edilmemiştir. Kapıların mavi renk olması akrepleri uzak tutmaktan başka gayesi yoktur. Bu renk akrepler için ateş olarak algılanıyor ve uzak durmalarını sağlıyor.

Evlerin beyaz olması ise yaz dönemlerinin oldukça sıcak oluşundan başka bir şey değildir. Bu renk sıcağın etkisini kırarak daha serin bir ev hayatı sürmenizi sağlıyor. Evlerin hemen hemen hepsi begonvil çiçekleriyle süslenmiş durumdadır.

Bu çiçekler sayesinde çok daha hoş bir görüntü elde ediyor adeta bir tablo gibi. Kapı ve pencereler tahta kepenkler kullanılarak örtülmüştür. Çoğundan fazlasında tahta kepenkler mevcuttur. Evlere yılan gelmesini önlemek amacıyla yılan otu adındaki bir ot bulunduğu söylenmektedir.

Yazlık bölgelerin çilesi sivrisinek ve sinekler korkulu rüyadır bildiğiniz üzere. Camların kenarları fesleğenler ile kaplanmış durumdadır. Ancak bahsetmem gerekirse şu anda ne fesleğen ne de yılan otu kullanılmamaktadır.

Mimari Özellikleri;

Evler her yaz başında boyanmakla beraber çiçekleri ve ağaçları da bakıma alınmaktadır. Mimarisine değinmek gerekirse yapımında taş kullanılan Bodrum evlerinin duvarları kalın yapıda olacak şekilde inşa edilmiştir. Evlerin biçimi genel olarak Sakız Tipi, Kule Tipi ve Musandıralı tipi olacak şekilde üç farklı çeşitten meydana gelmektedir.

Üç Tip Evler;

Musandıralı tipi evde; yatak odaları üst katta olacak şekilde dizayn edilmiş olup alt tarafları ahır olarak düzenlenmiştir. Bu ev tiplerinin içerisinde duvarlar olmayıp evin bölümleri dolaplar ile ayrılmıştır. En yaygın ev tipinin bu olduğunu belirtelim.

Sakız tipi evler; iki katlı olarak yapılan bu evler adını sakızdan gelmiş olan tüccarlardan almıştır. Cumbalı ev olan bu tip evin ilk giriş kısmında sağ ve sol bölümlerinde bir tane oda yer alıyor. Hemen karşısında ise yukarı çıkan merdiven bulunuyor. Yaygın olarak görülen ikinci tür evlerdir.

Kule tipi evler; en az rastlanan ev tipi olup oldukça eski tarihlere kadar uzanmaktadır. Savunma amacıyla yapılan bu ev tipleri sağlamdır. Kare biçimindeki bu yapıların tepeleri sivri uçlu düşler mevcut. Sayıları ise toplamda 10 ile 20 arasında olduğu belirtilmektedir.

2- Bodrum Marina’da Eğlenin!

Burası Neresi? Bodrum Limanı ve Bodrum Kalesi manzarası ile Bodrum Marina Yacht Club, gerek gündüzleri sunduğu dinlenme ortamı gerekse akşamları hareketli eğlence hayatıyla tercih edilen bir noktadır. Yılın her ayı kapılarını açık tutan marinada her gün canlı müzik performansları sergilenmektedir. Bunu yapan tek yerin burası olduğunu söylemeliyim. İçerisinde tam üç 3 tane restoran ve 4 tane de bar bulunmaktadır.

  • Konum: Milta Bodrum Marina Neyzen Tevfik Caddesi No:5, 48400 Bodrum/Muğla
  • Telefon: 0252 316 12 28
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

3- 600 Yıllık Sandima Köyü’nü Ziyaret Edin!

Burası Neresi? Yalıkavak’ta yer alan Sandima Köyü’nün geçmişi 600 yıl kadar geçmişe uzanan Türmen Köyü’dür. Bu köy  Partinapas Kayası üzerinde konumlanıyor olup halk 1960’lı senelerde burayı terk ederek Yalıkavak’a göç etmişlerdir. O dönemlerden bu yana boş duran köydeki evler yıkık durumda olup sadece okul ayakta kalmıştır. Yalıkavak Belediye Binası’nı geçerek sola yöneliyorsunuz akabinde 2 kilometre sonra dar ve toprak yoldan devam ederek ileri noktada ikiye ayrılan tekrar sola saparak ulaşım sağlayabilirsiniz.

4- Barlar Sokağı’nda Eğlencenin Tadını Çıkartın!

Burası Neresi? Bir tatil yerinden çok daha fazlası olarak doğa ve tarihi yapıları bizlere sunan Bodrum, elbette ki her yerde olduğu gece eğlenceleriyle gönlünüzü fethedecek. Gece eğlencesi için en uygun yer Barlar Sokağı olup renkli mi renkli sokakları, ağzına kadar dolu mekanları ve canlı yerleri ile doyasıya bir eğlenceyi sizleri sunuyor.

Bu sokak üzerinde neredeyse yok yok diyebiliriz. Kafeler, barlar, ünlü giyim mağazaları, çantacılar, takıcılar, dondurmacılar, tatlıcılar ve çok daha fazlası… Saat gece 23:00’dan sonra gece eğlencesi başlıyor olup keyifli anların tadına varacaksınız.

Hem yerli hemde yabancı turistlerin en çok gediği yerlerinden başında olan sokak, ilçe merkezinde yer alıyor. Oldukça yoğun olsa da gelen herkesin keyif aldığı bir yerdir. 1974 senesinde Hadigari adıyla hizmete açılan ilk bar ile bu eğlence anlayışına start verilmiştir.

Burada gidebileceğiniz mekanlar arasında Mandalin Sound ve Mavi Bar bulunuyor olup oldukça ünlüdür. Mandalin Sound, deniz kenarında yer alan harikulade Bodrum Kalesi manzarasına sahiptir.

Canlı müzik performanslarının sergilendiği mekandan memnun ayrılacağınıza eminim. Mavi Bar için daha salaş ve sıcak bir ortam olduğunu belirterek, daha ağırlıklı olarak Jazz çalınıyor olup buradaki en iyi canlı müziklerinin sergilendiği de söylenmektedir.

*Ücretli Aktiviteler

5- Bodrum Mausoleum Açık Hava Müzesi’ne Git!

Burası Neresi? Karya Kralı Mausolos’un mezarı olan bu yer antik dünyanın yedi harikasından biri olarak nitelendiriliyor olup Perslerce Karia Satrabı Mausolos tarafından yaşamını devam ettirdiği zamanlarda yapılmaya başlanmıştır.

Vefat ettiği sırada karısı ve kız kardeşi Artemisia tarafından tarafından inşasına devam ettirilmiştir. Bu sebeptendir ki adı Mausolos’dur. Döneminin ön plana çıkan yöneticilerinden olan Mausolos, ölümsüzlüğünün bir nişanesi olarak bu yapıyı yaptırmaya karar vermiştir.

Halikarnasos’un merkezinde bulunan bu mezar yapısının inşasına M.Ö. 353 senesinden önce başlanmıştır. Hem kız kardeşi hemde karısı olan Kraliçe II. Artemisia’nın devam ettirilmiş ve döneminin en görkemli yapısı olmuştur.

Seneler boyunca sağlamlığını koruyarak ayakta kalmış ancak ağustos 1304 senesinde meydana gelen Anadolu depremi ile büyük bir bölümü harap olmuştur. Daha sonraları buradaki taşlar kullanılarak Bodrum Kalesi inşa edilmiştir.

Mezara ait olan pek çok kabartma ve heykeller 1857 senesinde İngilizce tarafından British Museum’a götürülmüş. Dönemine ait diğer yapılardan farklı olarak yapılan bu mezar yeri kolonları ile Yunan mimarisini, piramit biçimindeki çatısıyla Mısır mimarisini yansıtırken boyutunun da bir o kadar büyük olduğunu belirtelim.

Önemli bir eser oluşundan ötürü sonrasında yapılan aynı türdeki yapılara mozole adı verilmiştir. Açık hava müzesi zamanının gelenek ve yaşamına dair bilgiler vermek için oldukça önemli bir kaynak oluşturmaktadır.

Mimarisi Hakkında;

Taban ölçüleri 32×38 metre boyutlarında olup uzun kenarı 242,5 kısa kenarı 105 metre olan geniş yeri kuzeydoğu yönünde yükseliyordu. Denilene göre antik yazarların anlatmalarına göre yapı dört kısımdan meydana gelmektedir.

En alt kısımda bir podyum olup, üzerinde ise kenarlarında 11, kısa kenarlarında ise 9 olacak şekilde tam 36 İon sütunlu tapınak bölümü mevcut. Onunda üzerinde 24 basamaklı piramit biçimindeki bir çatı ve zirve noktasında ise dört atın çektiği arabada Mausolos ve Artemisia’nın heykelleri bulunuyor. Latin yazar Plinius anıtın yüksekliği ile ilgili verdiği bilgiye göre 55 metre kadardır.

Yapının Mimarları Hakkında;

Antik yazarların dediğine göre Priene Athena Tapınağı’nın da mimari olan Pytheos olduğu söylenmektedir. Aynı zamanda  M.Ö IV. yüzyılın dikkat çeken heykeltraşlarından olan Vitrivius’un da burada çalıştığı söyleniyor.

Burada çalışan diğer heykeltraşlar ise Bryaxis, Timotheos, Leochares ve Skopas’tır. Mousoleion’un en üst bölümünde yer alan dört atlı arabanın üzerindeki Mausolos ve Artemisia heykelleri  Bryaxis tarafından yapılmıştır.

Kaçırmayın! Bu yapıdan geriye kalanlar ise açık hava müzesinde sergilenmek üzere hizmetinizdedir. Kapalı olan kızımda Halikarnas Mozolesi’nin o dönemlerdeki görkemli yapısını kolay şekilde canlandırabilmeniz adına kolaylık sağlamaktadır.

  • Konum: Tepecik, Turgut Reis Cd. No:93, 48440 Bodrum/Muğla
  • Giriş Saatleri: 08:00-17:00
  • Giriş Ücreti: 14 TL
  • Telefon: 0252 316 12 19
  • Yol tarifi al >

6- Bodrum’un Simgesi Bodrum Kalesi’ne Git!

Burası Neresi? 1406-1522 seneleri arasında üç yanı denizler ile çevrili olan bir kayalık yarımada üzerinde Saint Jean Şövalyeleri tarafından inşa edilmiştir. İki liman arasında yer alan kalenin yapımı sırasında dünyanın yedi harikasından biri olan Mausoleion’un taşları kullanılmıştır.

Kale içerisinde; Fransız, İtalyan, İngiliz, Alman ve İspanyol bulunuyor olup 1522 senesinde Türklerin Rodos Adası’nı almasıyla birlikte şövalyeler Bodrum’u ve etrafını 1523 senesinde terk etmişler.

1895 senesinden beri hapishane olarak hizmet veren kale, Fransız ve İngilizlerin bombalamaları sonucunca harabe hale gelen yapı kısa zaman içerisinde boşaltılmıştır. Kalenin doğu yönündeki duvarları dışındaki kısımlar çift beden duvarları olarak ekletilmiştir.

Asıl iç kaleye 7 tane kapıyı geçip o şekilde ulaşılıyor. Bu kapılar üzerinde yer alan armalar ve bu armalar üzerindeki haçlar, düz ve yatay bantlar, ejder ve aslan şekilleri mevcut. İç kalede Sapelin alti da dahil olup 14 sarnıç vardır.

Kalenin sahip olduğu çiftli duvarlar arası su hendeği, kontrol kulesi,asma köprü, II. Mahmut tuğrası ilgi çeken bölümler arasındadır. 19. yüzyılın sonuna kadar hapishane olarak kullanılan kale günümüzde ise Sualtı Arkeoloji Müzesi olarak faaliyet göstermektedir.

7- İncirliin Mağarası’nda Doğal Oluşumları İnceleyin!

Burası Neresi? Milas’ın güney batı yönünde uzanan Manastır Dağı’nın Gökçeler Kanyonu’na doğru olan yamaçta yer alıyor. Türkiye sınırları içerisindeki İncirliini Mağarası’nın içerisinde meydana gelmiş jeolojik oluşumlar, tarihi kalıntılar, doğal çevresi ve halkın ziyaretine açılması sebebiyle itinayla çalışmalar yapılmıştır.

Mağaranın turizm amacı ile kullanılan bölümü 140 ile 160 metre arasında olup toplam uzunluğu 345 metre kadardır. Yatay olarak gelişen mağara kaynak konumlu olarak nitelendiriliyor olup fosil bir mağara olma özelliğine sahiptir.

Mağaranın Oluşumu Hakkında;

Mağaranın gelişiminde bir fayın etkisi olduğu bilinen bilgiler arasındadır. Altındaki şistler yani karst taban yüzeyi dolayısıyla buradaki  jeomorfolojik gençleşmeye uyum sağlayamayan mağara, bölgedeki fay ve çatlaklar sebebi ile kafesli bir yapıdadır.

Mağaranın İçerisindeki Oluşumlar;

İçerisindeki devasa büyüklükteki sarkıt, dikit, damlataş ve sütun havuzları ile bezenmiş durumdadır. Oluşan damlataş sütunları ana galeriyi pek çok sayıda odalara ayırmış durumda ve bu odalar birbirleri ile bağlantılı haldedirler.

Odaların arasındaki bağlantılar çoğu noktada 6-7 metrelik dik inişler ile yapılıyor. Orta kısımdaki Gösteri Salonu, mağaradaki en alt seviyesinde bulunan yer alıyor. Buranın en son bölümdeki fay üzerinde oluşan Damlataş Galerisi, girişten 12 metre kadar yukarıdadır.

Hidrolojik yönden yer altı suyu seviyesinde bulunan mağara, yağış olduğu zamanlarda tavandan damlayan suların dışında tamamen kurudur. Suların tavandan sızmasıyla beraber mağaranın içerisindeki çukurlarda sığ gölcükler oluşuyor. Bu gölcüklere havuz adı veriliyor olup girişindeki Yarasa Galerisi, Havuzlu Salon ve Gösteri Salonu’nda bulunan damlataşlar kısmen fosilleşmiş durumdadır.

Tarihi Kalıntılar;

Mağaranın giriş noktasındaki toprak zemin ve mağara içerisindeki hatırı sayılır sayıdaki prehistorik ve antik dönem arasına tarihlenen seramik parçaları bulunmuştur. Bulunan bu kalıntılara bakıldığında eski zamanlarda kullanıldığı anlaşılmaktadır.

Mağara, 2008 senesinde I.Derece Arkeolojik ve I. Derece Doğal Sit olarak tescil edilerek koruma altına alınmıştır. Ziyarete açık olan yürüyüş yolunun üzeri bu doğal oluşuma zarar vermeyecek şekilde aydınlatma, yürüyüş yolu ve güvenlik sistemleri ile düzenlenmiştir.

  • Konum: Gökçeler/, 48200 Milas/Muğla
  • Giriş Saatleri: 08:00-18:00
  • Giriş Ücreti: 15 TL
  • Telefon: 0530 391 97 91
  • Yol tarifi al >

8- Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’ndeki Batık Eserlerini Görün!

Burası Neresi? Bodrum Kalesi Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi olarak kullanılıyor olup 1958 senesinde sünger avcıları tarafından bir şans eseri keşfedilmiş olan heykel ve amforalar sergilenmektedir.

Yaz sezonu boyunca pek çok ziyaretçinin ziyaret ettiği bu müze, çok fazla bilinirliliğe sahip değil ne yazık ki. Hiç şüphesiz başka bir dünya ülkesindeki böyle bir müzenin çok daha fazla ilgi göreceğinden kuşkumuz yok.

Sebebi nedendir bilinmez. Ya yeteri kadar tarihe ve müzeye düşkün bireyler değiliz ya da yeteri kadar iyi bilgilendirilemiyoruz ne yazık ki. Araştırmaya daha düşkün kişiler olabilirsek, ülkemizin dört bir yanındaki güzelliğe kayıtsız kalmamış oluruz diye düşünüyorum.

Müzenin İçeriği Hakkında;

Müze tam 14 tane sergi salonuna sahip olup dünya üzerindeki en geniş Doğu Akdeniz amforaları koleksiyonunu inceleyebilirsiniz. M.Ö. 15 yüzyıla kadar uzanan, amforların yanı sıra  Serçe Limanı Cam Batığı Salonu’nda 1025 yılında batan Tunç Devri’ne teknesini görebilirsiniz.

Müzedeki önemli eserlerden biri de Uluburun Batığı olup Tunç Devri Salonu’nun iki ve üçüncü kısımlarında sergilenmektedir. Dünyadaki en eski batık olan Uluburun’a benzer eserin yanı sıra batık içerisinde çıkartılmış olan Mısır Kraliçesi Nefertiti’nin altın mührü ve firavunun altın şarap kadehi gibi pek çok esere de bu sergide yer verilmiştir.

Müzede bulunan diğer batıklar ise; Gelidonya Batığı, Yassıada Batığı, Roma Tüccar Gemisi Batığı, Şeytan Deresi Batığı, Marmaris Serçe Limanı Batığı ve Tektaş Burnu Batığı’ıdır.

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’nin Tarihi;

Amerikalı gazeteci Peter Throckmorton 1958 senesinde, Bodrum’a gelerek sünger avcıları hakkında araştırma yapmaya başlamıştır. Bu araştırmalar sırasında Gelidonya Batığı hakkındaki hikayeleri duymuştur.

Sünger avcısı Kemal Aras’ın şans eseri keşfettiği Tunç Devri’ne ait oldukça önemli eser olan Gelidonya Batığı, Peter Throckmorton tarafından tarihi bir yapı olarak değerlendirilmiştir.

Bunun üzerine Gordion kazılarını yönetmiş olan  Pennsylvania Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Robin Young’u konu hakkında bilgilendirir. Young ise öğrencilerinden Tunç Devri hakkında doktora yapmış olan  George Bass’ı görevlendirmiştir.

Bundan bir yıl sonra kadar George Bass ve Peter Throckmorton beraber 1960 senesinde dünyadaki en mühim sualtı buluşuna imza atarlar. Elbette ki bunu rastlantı sonucu keşfeden Kemal Aras’ın katkılarıyla. Be böylelikle bu keşif müzenin açılmasına olanak sağlamıştır.

George Bass verdiği demeçte; elde ettikleri eserleri muhafaza edebilecekleri bir yere ihtiyaç duyduklarından ve çok az paraları olduğundan bahsetmiştir. Akabinde Bodrum Kalesi Şövalyeleri’nin yemek odasında yapılan gerekli çalışmalar ile bu buluntuları buraya koymuşlardır.

1962 senesinde Yassıada kazıları esnasında tanıştığı ülkemizin ilk sualtı arkeologu olan Oğuz Alpözen ile birlikte kolları sıvıyarak  Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’ni kurmuşlardır. Sonrasında Oğuz Alpözen 2005 senesine kadar müze müdürlüğü yapmıştır.

Gelidonya Batığı;

M.Ö. 1200 senesinde 20 metre uzunluğa sahip olan Orta Doğu kökenli ticaret gemisi olan Gelidonya Batığı, Gelidonya Feneri’nin karşısında yer alan adalar arasında yolculuk ederken kayalara çarpar ve batar.

3 bin 200 yıl boyunca kimse burada bir batık olduğundan haberdar değilmiş. 1953 senesine kadar. Sünger avcısı Kemal Aras’ın dalış yapması ile bulduğu irili ufaklı parçalar ı çıkarmasıyla dünyadaki önemli keşiflerden birini yapmıştır.

Bulduğu bu parçaları Amerikalı gazeteci ile paylaşmasaydı kimse bu denli eski bir eserden haberdar olamayacaktı. Bunun Tunç Devri Dönemi’ne ait olduğu düşüncesine kapılan  Peter Throckmorton’da önemli adımlar atarak bugünkü hale dönüşmesine olanak sağlamıştır.

Marmaris Serçe Limanı Batığı;

Bu keşif kendinden sonraki gelen diğer keşiflere yol açıcı olmuş ve 1970 senesinde yine bir sünger avcısı Mehmet Aşkın’ın dalışı sonrasında tamamen rastlantı sonucu bulduğu Serçe Limanı Batığı keşfedilmiştir.

Ortaçağ Dönemi’nden kalan en büyük İslam cam eserleri koleksiyonu çıkartılmıştır bu gemiden. Tam olarak 1 milyon parçaya ayrılmış olan yüzerce cam eşya Bodrumlu gençlerden oluşturulmuş ekibin 20 yıllık emekleri sonucunda birleştirilmiştir.

1977-79 senelerinde George Bass ve ekibinin çalışmaları sonucunda büyük bir kısmı sağlam şekilde çıkartılmıştır. bu kargo gemisinin bir İslam-Bizans Devletleri arasında kolaylıkla yolculuk yapan tüccarların malları olduğu varsayılıyor.

Ayrıca bir bilgiye göre M.Ö. 1400 senesinde bir Suriye gemisinin limana gelişini betimleyen Mısır Mezar Resimleri’ndeki çizimler ile Uluburnu Batığı’nda elde edilen eserler neredeyse birbirleri ile aynıdır.

Uluburun Batığı;

Son olarak 1982 senesinde sünger avcısı Mehmet Çakır’ın Antaya’nın Kaş ilçesi açıklarında keşfettiği Uluburnu Batığı’nın görsellerini Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Müdürü Oğuz Alpözen’e göstermesi ile batığa dalış yapılmıştır.

M.Ö. 14. yüzyıldan kalan geminin kargosu bilim dünyasının ilgisini üzerine çekmiştir. Toplamda 20 tona ulaşan kargo içerisinde; fildişi, gümüş, amber, altın, seramik, teneke, tunç, bakır, cam külçeler, Afrika abanozu, Baltık amberi, altın ve gümüş mücevher koleksiyonu bulunmuştur.

Aynı zamanda Kraliçe Nefertiti’nin altın mührü ve firavunun altın şarap kadehi, değerli eserler, heykelcikler, kılıçlar, oklar, yaylar ve ok uçları olacak şekilde toplamda 18 bin parça eşya bulunmuş ve sergilenmek üzere müzede yerlerini almışlardır.

  • Konum: Çarşı, 48400 Bodrum/Muğla
  • Giriş Saatleri: Yaz dönemleri 08:30 – 19:00 / Kış dönemleri 08:30 – 18:30
  • Telefon: 0252 316 25 16
  • Giriş ücreti: 30 TL
  • Yol tarifi al >

9- Zeki Müren Sanat Müzesi’ne Mutlaka Gidin!

Burası Neresi?  Klasik Türk müziğinin Sanat Güneşi olarak adlandırılan Zeki Müren, son yıllarını çeşitli hastalıkları sebebiyle gözlerden uzak Bodrum’da bir hayat yaşamayı seçmiştir.

1996 senesinde vefat eden sanatçının Bodrum’daki bu evi  Kültür Bakanlığı’nca Zeki Müren Sanat Müzesi‘ne dönüştürülmüş ve 2000 senesinde halkın ziyaretine açılmıştır. Bodruma’a yolunuz düşerse yapılacaklar listesine ekleyin!

Sergilenen Eserler;

Ev iki kattan meydana geliyor olup oldukça sade bir evdir. Üst katta çalışanlar kalırken müzeye dönüştürüldükten sonra bu kat Zeki Müren’e ait kostümlerin, ayakkabıların, gümüşlerin sergilendiği odalar haline getirilmiştir.

Bu kişisel eşyaların yanında kendisine ait plaklar, makyaj malzemeleri, ödüllerin yanında sanatçıya gelen mektupları da görebilirsiniz. Farklı ülkelerde müzik ile ilgili kurumların en çok satan albümlerin sahiplerine verilen Altın Plak Ödülü, ülkemizde verilmeye başlanmasından sonra bu ödüle ilk olarak Zeki Müren sahip olmuştur.

Sanatçının öldüğü gün TRT’deki programda Zeki Müren ile beraber Muazzez Ersoy ve Ajda Pekkan konuk olmuş. Bu sanatçılar Zeki Müren’e hediye etmek üzere TRT İzmir Televizyonu’na getirmiş fakat Zeki Müren tarafından hiç açılamamıştır. İşte bu hediyeler sergilenmekte olan eserler arasındadır.

Her türlü sanat dalına ilgi duyan Zeki Müren, resim, sanat ve desen üzerine de ilgisi vardı. Bu desen ve resimlerini çalışmalarını evlerdeki odalarda asılı tablolar da görebilirsiniz.

Desen üzerine aldığı eğitimi kıyafetleri üzerine taşımış ve 1950’li yıllarda ülkemizde sınırları zorlayan kıyafet tasarımları ile sahneye çıkmıştır. Bu giysiler işlemeli, taşlı pullu son derece gösterişli sahne kıyafetleri ile göz dolduruyordu.

Nazara bir hayli inancı olan sanatçının evinin birçok noktasında nazar boncuklarını görebilirsiniz. Kullanmış olduğu yatak odası tek olup buradaki yatak odası takımı İstanbulda’ki evinden getirtilmiştir.

Odadaki eşyaların tamamı bizzat kendisi tarafından kullanılmış olan eşyalardır. Müzede gezdiğiniz esnada kadife sesli sanatçının seslendirdiği şarkılar size eşlik ediyor. Evden çıkarken balkona çıkarak harika deniz manzarasını da görmelisiniz.

Heykel ve Araba Hakkında;

Ünlü Halikarnas Balıkçısı’nın yakınlardaki evinin balkonunda Tankut Öktem tarafından yapılan bronz bir Zeki Müren heykeli bulunuyor. Heykel; Zeki Müren’in elinde mikrofon ile beraber şarkı söylerken yapılmış.

Heykelin hemen yanında Zeki Müren’in kullandığı araba balkona konularak bir cam ile çevrelenmiş halde koruma altına alınmıştır. Etkileyici araba gelenlerin ilgisini çekmeyi başarıyor.

  • Konum: Kumbahçe, Zeki Müren Cd. No:11, 48400 Bodrum/Muğla
  • Giriş Saatleri: Yaz dönemi 08:00 – 19:00 / Kış dönemi 08:00 – 17:00
  • Telefon: 0252 313 19 39
  • Giriş Ücreti: 5 TL
  • Yol tarifi al >

10- Dibeklihan Kültür ve Sanat Köyü’ndeki Eğlenceli Şeylere Katılın!

Burası Neresi? Ziyaretçilerin konaklama ihtiyaçlarını gidermek amacıyla 2013 senesinde faaliyete açılan Dibeklihan Kültür ve Sanat Köyü, sahip olduğu mimarisi ile göze hitap ediyor olup bulunduğu konum ile de bir o kadar beğeni topluyor. İçerisinde yer alan sanat galerileri, tasarım atölyeleri, restoranları, el işi dükkanları ve kafeleri ile birçok yer bulunuyor.

Neden Gitmeliyim? Adından da anlaşıldığı üzere heykel ve resim alanlarında sergiler, film- dans performansları, konser etkinlikleri, defileler ve yine pek çok sanatsal aktivitenin yapılabildiği bir yerdir.

Tüm bunların yanı sıra düğün, nişan ve daha pek çok davete de ev sahipliği yapıyor. Etnografik sergi alanı olarak adlandırılan bölümde Sandık Odası olarak ayrılmış olan kısım, yöre halkının yaşam içerisinde giydiği kıyafetler sergilenmekte.

Kaçırmayın! İçerisinde her türlü aktiviteyi gerçekleştirebileceğiniz alanlarda epey eğlenebileceğiniz sergi ve organizasyonda oldukça hoş saatler geçirebileceğinizi söyleyebilirim. Burada ki eğlenceli şeyler hoşunuza gidecek!

  • Konum: Yakaköy, Muğla Bodrum Yolu, 48400 Bodrum/Muğla
  • Giriş Saatleri: 10:00 – 20:00
  • Telefon: 0532 527 76 49
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

11- Bafa Gölü Tabiat Parkı Üzerindeki Adalara Gidin!

Burası Neresi? Bafa Gölü toplamda 60 kilometre bir büyüklüğe sahip olup uzunluğunun ise 16 kilometre kadar olduğu biliniyor. Akdeniz Bölgesi’nin bir bölümünü oluşturan göl, zamanla Büyük Menderes Deltası’nın alüvyon taşınması sonucunda Akdeniz’den ayrılarak meydana gelmiş ve günümüzdeki şekle bürünmüştür.

Bafa Gölü’nün Özellikleri;

Ege Bölgesi’ndeki Büyük Mendres ie beraber oluşan göl, tatlı su kaynaklarından bir tanesidir. Sığ olan göl bu özelliği sayesinde birçok kuş türüne de kapılarını açmaktadır. Kuşlar özellikle sonbahar ve ilkbahar mevsimlerinde barınmak ve üremek için buraya gelirler. Ekolojik çeşitliliğe sahip oluşu gerek içerisinde gerekse yüzeyinde mevcuttur.

Bafa Gölü’nün Tarihi;

Tarihi eski zamanlara uzanan Bafa, göller içerisindeki yeri önemlidir. Özellikle belirtmek gerekirse antik döneme kadar uzana geçmişi ile o zamanlarda Vafi Denizi adı ile anılmaktaymış.

Neden Gitmeliyim? Bafa Gölü’nde gezebileceğiniz yerlerden biri olan Kapıkırı, antik dönemde bölgenin merkez noktası olan Herakleia kentinin buluntularının üzerine kurulmuş olan köyden harikulade göl manzarası görülmekte. Kıpıkırı ve Çeri’nin Yeri’nden kalkan tekneler ile ulaşım sağlayabileceğiniz göl üzerinde adaları ziyaret edebilirsiniz.

Aynı zamanda burada bulunan deneyimli rehberler ile beraber 30 çeşitli rotada botanik turu, arkeoloji tur, deneyimli yürüyüşçüler için trekking turlarını da gezi planınızda yapılacak şeyler olarak değerlendirebilirsiniz.

Gölde yaşayanyılan balığı, levrek, kefal ve karides gibi lezzetli deniz canlıların yanı sıra birçok da tarihi kalıntılar bulunuyor. Bu canlılar gölden tutularak etrafında sıralanmış restoranlar bir güzel pişiriliyor. Denemenizi tavsiye ediyoruz. 🙂

*Çocuklar İçin Uygun Aktiviteler

12- Bodrum Dolphin Park’ta Yunuslarla Yüz!

Burası Neresi? 2005 senesinde Bodum’un Güvercinlik Koyu’nda kurularak hizmete açılan Dolphin Park; 4 bin metrekarelik deniz yüzeyinde yunusların barınma havuzu, 300 kişilik bir izleme alanı ile birlikte 4 tane Karadeniz gagalı yunus çeşidi bulunuyor. Aynı zamanda 5 bin metrekare üzerinde restoran ve beach club faaliyeti veren işletmeler mevcut. Bu tesis de gelen ziyaretçilerine yunuslar ile yüzme imkanı, terapi ve gösteri izleme olanaklarını sunuyor. Özellikle çocuk aileler tarafından çokça sevilecek olan bu park yediden yetmişe herkes için eğlence olanağını sağlıyor.

13- Countryranch Atlı Spor Kulübü’nde Ata Binin!

Burası Neresi? Bodrum’da yapabileceğiniz eğlenceli şeyler arasında ata binmekte yer alıyor. Elbette ki tek alternatifiniz bu değil. Yürüyüş yaparak etrafı da gezebilir, çocuklarınız varsa onlarla keyifli vakit geçirebilirsiniz.

At Safari Turu; Sağlam bir kahvaltıdan sonra dağın eteklerine doğru bir yolculuk yaparak kuş cıvıltılarının eşliğinde patikalar geçerek karşılaşacağınız manzaranın keyfini çıkartacaksınız. Bu safari kapsamında 1 yada 2 saatlik yolculuklar ile stres atabilirsiniz.

Binicilik Dersleri;

Eğer ilk kez binicilik dersi alacaksanız oturuş, denge, dizgin, baldır ve ağırlık konularındaki gerekli bilgileri öğrenene kadar lonj çalışması yapılmaktadır. Atın tüm kontrolünü sağlayana dek bu eğitimler ile gerekli deneyimi almanız sağlanır.

İlk etapta atın üzerinde dengenizi sağlamak ve kolay hareket etmenizi sağlamak gayesiyle biniciye farklı jimlastik hareketler yaptırılıyor. Akabinde süratliye geçiş yapılıyor. Süratli ise iki farklı aşamadan meydana geliyor.

Hafif Süratli; Binici altın çapraz adımında oturup diğer çapraz adımında ise ayağa kalkar. Bu oturup kalkmalar at ile adımlarını uyumlu şekilde ve aynı tempoda olması gerekir ve bu kontrollü şekilde olmalıdır.

Adi Süratli; Binici tüm ağırlığını eyere veriyor olup belini esnek şekilde kullanarak atın yürüyüşüne uyum sağlamaktadır. Atın hareketlerini benimseyerek duruş ve denge hususlarında kontrolü ele aldıktan sonra dörtnala geçiliyor.

Ağırlığı üzengilere basarak bacaklara verilen dörtnala sürüşlerde belden aşağısı kalça adeta bir salıncakta sallanır gibi hareket ettiği bir sürüş şeklidir. Böylelikle at ile mükemmel bir uyum sağlanarak harika bir sürüş gerçekleştiriliyor.

Kafe&Restoran; harika bir dekorasyon ile oluşturulmuş olan Redkids Cafe Restaurant’ta oldukça keyifli vakit geçirerek çeşitli aktiviteler ile buluşma imkanına sahip olabilirsiniz.

  • Konum: Turgutreis, Piren Cad. No.30 İslamhaneleri, 48960 Bodrum/Muğla
  • Giriş Saatleri: 10:00-18:00
  • Web sitesi
  • Telefon: 0252 400 0 567
  • Yol tarifi al >

14- Bodrum Tuzla Kuş Cenneti’nde Kuşları Yakından İnceleyin!

Burası Neresi? Merkeze 25 kilometre uzaklıkta bulunan Bodrum Kuş Cenneti içerisinde 125 farklı kuş çeşidini bünyesinde bulunduruyor. Bu kuş çeşitleri içerisinde; allı turna, meke, yaban kazı gibi daha pek çok sayıdaki farklı kuş türünü, yakından görme imkanına sahip olacaksınız burada. Bu kuşlar arasında en ilginç olanı ise kuşkusuz flamingolar olup sahip oldukları eşsiz görünüm ile de bu ilgiyi hak etmesi de gayet normal diye düşünüyorum.

Neden Gitmeliyim? Fotoğraf çekmeyi seviyorsanız burayı mart ve nisan aylarında ziyaret ederek bu fırsatı yakalamanızı öneririm. Üreme dönemi olan bu aylarda göç hareketlerini görme şansına sahip olabilirsiniz. Yakalama fırsatı bulursanız oldukça keyif alacağınızı söylemek mümkün.

  • Konum: Dörttepe, Muğla Bodrum Yolu, 48670 Milas/Muğla
  • Giriş Saatleri: 7/24
  • Giriş Ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

15- Fun Town Yahşi Park’ta Kendinize Bir Aktivite Seçin!

Burası Neresi? Oldukça büyük bir açık hava eğlencesi yeri olan Fun Town Yahşi Park, gerek çocukların gerekse büyüklerin eğlenceli vakit geçirebildikleri bir yerdir. İçinde gerçekleştirebileceğiniz pek çok aktivite mevcut. Bunlar arasında; go-kart, paintball, dart, bilardo, langırt, atış poligonu, çocuk oyun alanı, RC araba pisti, masa tenisi gibi birçok oyun alanının yanında bir de halı saha yer alıyor.

Neden Gitmeliyim? Yalnızca oyun değil dinlenerek vakit geçirebileceğiniz kafe ve restoranlar da bulunuyor ve buralarda tüm ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz şeyler var. Çocuklarınız eğlencenin tadını çıkartırken sizde bu mekanlarda oturup hem yemek yiyip hemde bir şeyler içerek vakit geçirebilirsiniz. Canlı müzik performansları ve konser organizasyonlarının da yapılması ayrıcalık katan durumlardan.

  • Konum: Yahşi, Hortma Cd. No:9, 48400 Muğla
  • Giriş Saatleri: Hafta içi 14:00 – 22:00 / Hafta sonu 12:00 – 22:00
  • Telefon: 0549 327 10 30
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

*Fotoğraf Noktaları

16- Gökçeler Kanyonu’nda Fotoğraflar Çekin!

Burası Neresi? Gökçeler Mahallesi’nde yer alan kanyon, Suçıkan mevkiinden başlayarak 8 kilometre kadar uzanıyor olup Gökçeler’de son buluyor. Benzersiz bir doğal yapıya sahip olan bu kanyonda bulunan arkeolojik kaşıntılar ile değerine değer katmış durumdadır.

Fesleğen Kültür Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi sınırları içerisinde yer alan Gökçeler Kanyonu’nda  asırlık zeytin, ceviz, incir ve çınar ağaçları, maki bitki örtüsü ve kızılçam ağaçları ile bezenmiş durumdadır.

Neden Gitmeliyim? İçinde geçen Değirmen Dere diğer adı ile Hamzabey Çayı’nın üzerinde önceki dönemlerde 14 tane un değirmeni bulunuyor olup bu değirmenlerden üç tanesine ait olan kalıntılar hala mevcuttur.

Kanyonu iki ayrı yaka olacak şekilde ayıran çay üzerindeki küçüklü büyüklü şelaleleri ve göletleri ile doğa tutkunları için eşsiz bir rota oluşturuyor. Doğa yürüyüşleri, dağ tırmanışı, mağara gezileri yapmak için günübirlik olarak turlar düzenleniyor ve oldukça ön plana çıkarmaktadır.

Sunduğu görsel görüntüsü ile panoramik olarak bakılması amacıyla Milas Kaymakamlığı ve Güney Ege Kalkınma Ajansı’nca yapılan çalışmalar neticesinde düzenlenen kanyonun tepe noktasına bir seyir terası yapılmıştır.

Bu teras oldukça hoş bir görüntü sunmakla beraber dinlenmeniz içinde oldukça elverişli bir ortam. Doğal bir yaşam sunan bu kanyonda; oklu kirpi, keklik, tavşan, üveyik, karatavuk, bıldırcın, çakal, tilki ve yaban domuzu gibi hayvanlar yaşam sürmektedirler.

Kanyonun saymakla bitmeyen farklı güzellikleri mevcut. Bunlardan biri de 30 adet mağara bulundurması. Küçüklü büyüklü olarak bulunan bu mağaralar içerisindeki en önemlileri İncirliin ve Çatal Mağara’dır. Yapılan çalışmalar sonucunda İncirliin Mağarası turizme açılarak halka kazandırılmıştır. Çatal mağara ise bilimsel çalışmalar için açılabilecek durumdadır.

  • Konum: Gökçeler/, 48200 Milas/Muğla
  • Giriş Saatleri: 09:00-20:00
  • Giriş Ücreti: 15 TL
  • Telefon: 0544 559 02 44
  • Yol tarifi al >

17- Bodrum Yel Değirmenleri’nde Poz Verin!

Burası Neresi? Muğla başta olmak üzere Bodrum ve Milas’ta yoğun olarak görülen yel değirmenlerinin yapımında kesme yada moloz taştan silindir gövdeli olacak şekilde inşa edilmiştir. Bu yapıların üzerileri konik çatı yardımı ile örtülmüştür.

Değirmen oluşturan duvarlar beyaz renkte olup bazısı da taş gövdeli olarak bırakılmıştır. Yuvarlak kemere sahip olan kapısı bulunan bu değirmenlere giriş yapılıyor olup küçük mazgal pencerelerden ışık girmesi sağlanmıştır.

Değirmenin içerisindeki katlar ahşaptan yapılmış ve zemin kata değirmen taşını öğüten bir mekanizma konulmuştur. Bu değirmenlerin bazılarının yanında yada içerisinde un depoları mevcut.

Yel Değirmenlerine Dair;

Bodrum’da bulunan yel değirmenleri ilçenin ikonik yapılarından biri olup 1850 senelerinde rüzgar alan tepelerine inşa edilmiştir. Tarihi kaynaklardan elde edilen bilgiye göre ilk değirmenine M.S. 644 senesinde İran-Afganistan sınırındaki Seistan’da rastlanmıştır.

Akabinde M.S. 750-850 yıllarında Çin‘de pirinç tarlalarının sulanması için kullanılan sonrasında ise doğu yönünde kendini göstermeye başlayan yel değirmenleri, batıda geliştirilmiş olup yatay eksen haline getirilmiştir.

Tarih içerisindeki yatay eksenli olan yel değirmenine Normandiya Krallığı döneminde 12. yüzyılın son zamanlarına doğru yapıldığı görülmektedir. Sonrasında rüzgar elektriği 1891 senesinde  Danimarkalı Prof. Paul la Cour yel değirmeninden yararlanarak üretmiştir.

Bodrum’un sahip olduğu rüzgarı en iyi şekilde kullanmak için orta çağda yapılan değirmenleri bölgenin pek çok noktasından görebileceğiniz gibi yakından inceleme fırsatına da sahipsiniz.

Değirmenlerden sadece bir tanesinin pervaneleri günümüze kadar ulaşabilmiş durumda. Misafirlerin bu pervaneye yaklaşarak herhangi bir tehlikeye yol açmaması adına çitler ile çevrelenmiştir.

Pervaneler çatılara bağlı olduğu için yükümlülüğü önemlidir. Alt kısımlarının rahatlıkla dönmeleri adına oldukça yoğun olarak yağlanan çatıların bağlı olduğu bu pervaneler rüzgarın estiği yönden dönmektedir.

Bölgenin ekonomisine oldukça büyük katkısı olan yel değirmenleri, buğdayları öğütmesi amacıyla yapılmıştır. Bodrum ile Gümbet Koyu arasındaki hoş manzaraya sahip olan yapılara kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz. Buraya gelerek harika bir manzara fotoğrafı çekebilirsiniz.

  • Konum: Eskiçeşme Mh, Haremtan Sk. No:10, 48400 Bodrum/Muğla
  • Yol tarifi al >

*Yaz İçin Uygun Aktiviteler

18- Bodrum Plajlarında Kulaç Atın!

Burası Neresi? Bodrum toplamda 650 kilometrelik bir sahil şeride sahip olup çevresinde birçok koy ve plajı barındırmaktadır. Yaz dönemlerinin vazgeçilmez adresi olan Bodrum, gelen herkese oldukça keyifli zamanlar yaşatıyor.

Kalitesinden şüphe etmeyeceğiniz bu plaklarda vakit geçirebilir ve aynı zamanda size sunulan deniz paraşütü, banana, ringo, jet-ski ve dalış gibi eğlenceli aktiviteleri yaparak maceraya katılabilirsiniz.

Plajlarının yanında lüks Beach Club’ları, konserleri, partileri ve restoranları ile unutulmaz bir tatilin kapılarını aralıyor. Burada eğlence için belirli bir saat yok! Gündüz, öğlen yada gece fark etmeksizin düzenlenen özel partileri ile ülkemizin gözdesi konumunda.

Plajlar Hakkında;

Bitez Plajı; Bodrum’un gözde koylarından biri olan Bitez, sahip olduğu koy ve plajları ile ön plana çıkıyor olup özellikle de deniz sörfü yapmayı sevenler için elverişli bir yerdir. Sıcak suyu ve kumlu denizi ile çevresinde kurulan otel ve restoranları ile sevilen belde, mavi bayrak ödülü almaya hak kazanmış bir yerdir. Temiz denizi ve sakin bir tatil için tercih edilebilir!

Karaincir Plajı; Akyarlar’da ki ilgiyi üzerine çeken en güzel koylardan biridir. Hem yüzmek hemde adrenalin su sporlarını gerçekleştirmek için bir alternatif oluşturuyor. Toplamda 2 kilometre uzunluğa sahip olan sahil şeridi, ülkemizin Maldivleri olarak adlandırılıyor. Muhteşem maviliğini gözler önüne seren Karaincir, Bodrum’daki en iyi yerler arasında gösteriliyor.

Yahşi ve Deve Plajları; Plajları ile dikkatleri üzerine çeken Ortakent’in en ünlü plajları Yahşi ve Deve Plajları’dır. Mavi bayrak almaya hak kazanmış olan bu plajlar Bitez’den sonra gelen en uzun ikinci sahili olma niteliğine sahiptir.

Torba Plajı; Misafirler için en güzel olanakları sunan Toba, sığ ve tertemiz suyu ile yüzme bilmeyenler ve çocuklu aileler için tercih edilebilir bir rota. Bir yandan denizin keyfini çıkartırken öte yandan sahilde yürüyüşler yapabilirsiniz.

Gündoğan Plajı; Ücretsiz giriş yapılabilen Gündoğan Plajı, mavi bayraklı olup denizin ve temiz oksijenin tadını çıkarabilirsiniz. Rüzgarın olduğu havalarda deniz sörfü yapabilir ve su sporları ile ilgileniyorsanız  yelken sporları ve dalış için  yarımadasının en uygun bölgelerinden biridir.

19- Gümüşlük’te Gün Batımını İzleyin!

Burası Neresi? Bodrum’daki ünlü tatil beldesi olan Gümüşlük, merkeze 22 kilometre mesafede yer alıyor olup temiz suyu ve taze balıkları ile popülerdir. Bodrum yarımadasının en uç noktasında konumlanan bu sessiz sakin belde huzurlu bir tatil geçirmek isteyenler için oldukça uygun.

Bölgedeki en iyi koylara ev sahipliği yapan Gümüşlük adını zamanında Myndos’un bağımsız şekilde para bastırmış olduğu için buradaki halkın bulduğu gümüş paralar sebebiyle gümüş madeni olabileceği varsayılmış ve bu nedenle Gümüşlük denilmiştir.

Gün batımının harika göründüğü Gümüşlük’te kendiniz ve sevdikleriniz için hediye alabileceğiniz dükkanlar doludur. Buradan bölgenin ikonik yapısı olan yel değirmenlerinden satın alabilirsiniz.

Neden Gitmeliyim? Rüzgara karşı korunaklı bir konumda bulunan Gümüşlük plajları, koyu ve su sporları ile unutulmaz bir tatil deneyimi sunmaktadır. Spor severler için elverişli olan şartları ile doğa yürüyüşü ve trekking için oldukça iyi parkurları mevcut.

Tavşan Adası; Bilinen diğer adı ile Asar Adası, ön plana çıkan yerlerden biri olup Gümüşlük’in hemen kıyı kesiminde konumlanıyor. Hatta öyle ki kumlar üzerinden geçerekte ulaşabilirsiniz. Bunun yanı sıra adanın zirve noktasındaki harikulade manzara ile adayı karaya kavuşturan eski limanın buluntularını görebilirsiniz.

Kiliseler; Geçmiş zamandan bu yana gelebilen yalnızca iki tane kilise mevcut. Bunlardan biri sanat galerisi olarak kullanılan Eklisia Kilisesi olup içerisinde farklı konser ve etkinliklere ev sahipliği yapmaktadır. Gelirseniz mutlaka uğrayın derim!

20- Tavşan Adası’nda Tavşanları Besleyin!

Burası Neresi? Bodrum’un Gümüşlük Beldesi’nde yer alan Tavşan Adası, iki sahili birbirinden ayıran bir yürüyüş yolu ile kolaylıkla ulaşılabilen farklı bir gezi noktası olarak karşımıza çıkıyor. Bir farklı özelliği ise de günümüzde hala görülebilir olan tüneli. Her ne kadar yıkık dökük bir vaziyette olsa da bu da bir ulaşım yolu.

Ada ismini burada yaşayan tavşanlardan almakta olup bu tatlı mı tatlı hayvanları beslemek ve yakından görmek amacıyla ziyaret ediliyor. Buraya gelirken yanınıza yiyecek getirebilirsiniz yani. Antik bölge olma özelliğini taşıdığı için kazı çalışmaları yapılıyor olup bu çalışmalar hala devam etmektedir.

21- Bodrum Akvaryum Koyu’nun Tadını Çıkartın!

Burası Neresi? Bodrum’a tatile gelip de koylara uğramadan dönerseniz vay halinize. Kendinizi Bodrum tatili yapmış olarak saymayın derim. Yapılması gereken şeylerin başında geliyor olup pek çok tekne turunun uğradığı Akvaryum Koyu’nda denizin keyfini çıkartacak ve unutulmaz anlar yaşayacaksınız. Bölgedeki en berrak suya sahip olduğu için akvaryum benzetmesini alan bu koy, etrafında herhangi bir tesis bulunmayışından dolayı bunca zaman böyle kalabilmiş durumda. Sizler burada balıklar ile arasında kulaç atarken bir yandan ördek ve kazlarda eşlik edecek.

22- Usuluk Koyu Tabiat Parkı’nda Vakit Geçir!

Burası Neresi? Açık havanın etkisi ile oluşan rekreasyon açısından çeşitli farklı ve zengin bir potansiyele sahip olan Usuluk Koyu, dinlenme amaçlı olarak 1983 senesinde mesire alanı olarak ayrılmış olup 2011 senesinde ise bakanlık tarafından tabiat parkı olarak ilan edilmiştir. Şehrin stresinden uzaklaşıp vakit geçirerek yerli ve yabancı ziyaretçiler tarafından eğlence yeri olarak kullanılmaktadır.

Toplamda 14,30 hektarlık bir alanı kapsayan alan devlete ait olup yeşillik ile denizin muhteşem kucaklaşmasına tanık olabilirsiniz. Kızılçamlar ve az rastlanan Akdeniz maki ağaçları ile bezenmiş olan tabiat parkında ayrıca  yabani zeytin, sandal ve pırnal meşesi yer alan diğer türlerdendir.

El değmemiş kumsal, denizi ve kaliteli oksijeni ile şehri hayatından sıyrılıp kafanızı dinleyebileceğiniz bir yer olarak tanımlayabiliriz. Yaz dönemlerinde günübirlik olarak zaman geçirebilecek park, yerli ve yabancı turistlere ev sahipliği yapmaktadır.

  • Konum: Torba, 48400 Bodrum/Muğla
  • Giriş Saatleri: 07:00 – 20:30
  • Telefon: 0312 207 50 00
  • Giriş Ücreti: Yetişkin 31 TL / Öğrenci 15 TL
  • Yol tarifi al >

*Festivaller

23- Uluslararası D-Marin Klasik Müzik Festivali

Hakkında; Marinada organize edilen ilk ve tek müzik festivali olan Uluslararası D-Marin Klasik Müzik Festivali, 2005 senesinde başlamış olup gerek ülkemizin gerekse dünyaca ünlü sanatçıları ağırlıyor. Bodrum klasikleşmiş bir etkinlik olup 2009 senesinden beri Avrupa Festivaller Birliği’nce kabul edilmiştir. Hatta öyle ki Donizetti Klasik Müzik Ödülleri’nde Yılın Klasik Müzik Etkinliği Ödülü almaya hak kazanmıştır. Bu festivalden elde edilen tüm gelirler farklı vakıf ve sosyal sorumluluk projelerine bağışlanmaktadır. Web sitesini inceleyerek programları takip edebilirsiniz.

24- Chill – Out Festival Bodrum

Hakkında; Tarihine bakıldığında İstanbul‘da başlamış olduğu görülen festival gördüğü yoğun ilgi üzerine Çeşme ve Bodrum beldelerinde de yapılmaya başlamıştır. Festival günü boyunca deniz, kum, güneş üçlemesinin yanında gerçekleştirilen dj performansları ve gece saatlerinde ise canlı performans ve dans gösterileri gerçekleştiriliyor. Eğlencenin dibine vuracağınız bu festivale katılırsanız hiç pişman olmayacaksınız! Festival hakkında detaylı bilgi almak için web sitesinden bilgi edinebilirsiniz.

25- Bodrum Antik Tiyatro Etkinlikleri

Hakkında; Beldede gerçekleştirilen büyük konser etkinliklerinin yapıldığı yer alan Bodrum Antik Tiyatro, muhteşem akustiği ile sizleri inanılmaz derecede etkileyecek konserler organizasyonlara gelerek olmazsa olmaz bir aktiviteye imza atın! Bu antik tiyatroda pek çok ünlü isim performanslarını sergilemiştir.

26- Uluslararası Bodrum Bale Festivali

Hakkında; Her sene Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen bale organizasyonları, gerek ülkemiz gerekse dünyadan bilinen topluluklara ev sahipliği yapmaktadır. Bodrum Kalesi’nin kuzey yönünde gerçekleştirilen festival dahilinde temmuz ve ağustos ayları arasında yapılıyor. Sanata olan ilginiz varsa bu festivali değerlendirmenizi tavsiye ederim. Web sitesinden gerekli bilgileri alabilirsiniz.

27- Sun Splash Festival

Hakkında; Kendilerini butik bir festival olarak nitelendirilen Sun Splash Festival, 2009 senesinden bu yana yapılıyor olup Türkiye ve dünyadaki önemli dans müziği ve club geleneğinin önde gelen isimlerini, Bodrum’un denizi, kumu ve güneşi ile birleştirerek güzelliğine güzellik katılmıştır. Festival kapsamında tasarım standları, yoga pilates seansları,  atölyeler gibi pek çok farklı etkinlikler olduğunu da belirtelim.

28- Bodrum Uluslararası Dans Festivali

Hakkında; Bodrum’daki Dans Kulübü’ne gönül vermiş ve AB Bakanlığı’nın verdiği destek ile yapılıyor olup UNESCO’nun da el verdiği bir projedir. Her sene mayıs ayının son haftasında düzenlenen festival, Bodrum Kalesi ve liman meydanı gibi beldenin çeşitli noktalarında dans pistleri bulunuyor. Bilgi için web sitesini inceleyin!

29- Summer Tango Fest

Hakkında; Bardakçı Koyu’nda gerçekleştirilen deli bir festival olarak adlandırılabilecek tango, parti ve yaz aynın bir araya gelmesi harikulade bir etkinliği meydana getiriyor. Festival kapsamında tangolar ve milongalar sabah saatlerinde akşam saatlerine kadar yapılıyor olup bırak izlemeyi ilgisi olan ve başlamak isteyenler için farklı atölye ve kurslar düzenleniyor.

30- Uçurtma ve Farkındalık Festivali

Hakkında; Adına aldanarak amacın yalnızca uçurma uçurtmak olduğunu düşünmeyin! Festivalin esas amaçları altında pek çok güzel şey barınıyor. Engelliler için bir dikkat çekme amacı güden festivalde etkinlikler düzenlenmektedir. Peki nasıl oluyor derseniz; engelli insanların kolaylıkla sosyal yaşama adapte olup istedikleri gibi sosyal yaşamlarını sürdürmeleri adına uçurtmalar kullanılarak, bu uçurtmanın gökyüzünde süzülüşünü göstererek farkındalık yaratılıyor. Mayıs ayının üçüncü haftasında düzenlenen festivali her sene Bodrum’un farklı bir beldesinde yapılıyor.

31- Bodrum Mandalina Şenliği

Hakkında; Bodrum’un mandalinası ile popüler olduğunu bilmeyeniniz yoktur herhalde. Hal böyle olunca her sene ocak ayında Bitez, Ortakent ve Turgutreis beldelerinde düzenleniyor. Şenlikte konser, yerel tatlar, el işleri, mandalinadan yapılan sabun, dondurma, dolma ve suyu gibi tanıtılması adına yapılan pek çok şey yapılıyor.

32- Gündoğan Sucuk ve Şarap Festivali

Hakkında; Festival dahilinde Gündoğan Plajı’na gelerek yanınıza sucuk ve şarabınızı alıp hoş sohbet ortamında geçen etkinliğe katılabilirsiniz. Kurulan mangallarda sucuklar pişirilirken yanında şarabınızı yudumlarken her sene şubat ayının son cumartesi günü gerçekleştiriliyor. Kış ayında otel fiyatlarının ucuzlaması ile bu festivali değerlendirerek Bodrum tatili yapabilirsiniz.

33- Geleneksel Deve Güreşleri

Hakkında; Yörük kültürünün bir parçası olan deve güreşleri Muğla, Aydın, İzmir, Denizli gibi Ege bölgelerinde popüler olup senelerdir gelen bir kültür. Aralık ve ocak ayları arasında Bodrum Belediyesi tarafından Kızılağaç arenada düzenlenen Geleneksel Deve Güreşleri, yaklaşık 100-150 kadar devenin rekabetini izlemek için bir festival. Bu rekabette rakip deveyi bağırtan, kaçırtan veya diz çöktüren kazanan taraf oluyor. Festival boyunca davul zurna sesleri hiç eksik olmuyor.

34- The Bodrum Cup

Hakkında; Bodrum Yelken Kulübü’nca 1989 yılından bu yana düzenlenen The Bodrum Cup, her yıl ekim ayında gerçekleştiriliyor. Bu yarışların asıl gayesi, deniz ve denizciliğe olan sevgi ve ilgiyi üzerine çekmek yatıyor.

*Lezzet Durakları

35- Limon Gümüşlük’te Manzara Eşliğinde Yemek Yiyin!

Burası Neresi? Keyifle ve memnun kalarak kahvaltı yapabileceğiniz yerlerden biri olan Gümüşlük’teki Limon Gümüşlük, özel zamanlarınızı geçirebileceğiniz bir mekan doğrusu. Güneşin doğuşu ve batışına tanık olabileceğiniz gibi önünüze konulan doğal ve taze ürünler ile damaklarınız çatlayacak! Kendisine özel hazırlayıp sundukları Limon börek ve Limon parfe tatmayı denemeniz gerekenlerden. Buraya gelmeden önce mutlaka rezervasyon yaptırmanız gerektiğini belirtelim.

  • Konum: Gümüşlük Mahallesi, Kardak Caddesi, 10. Yıl sokak, Bodrum, Muğla
  • Telefon: 0554 740 62 60
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

36- Gemibaşı Restoran’ın Lezzetlerini Dene!

Burası Neresi? Bodrum’da en öne çıkan ve birçok insan tarafından sevilen Gemibaşı Restoran, rakı ve balık ikilisini yiyebileceğiniz tercih etmeniz gereken yerlerin başında geliyor. Son derece başarılı mezeleri, özenle sunulan yemekler ve masa hafif serin Bodrum akşamlarını taçlandırmak için gayet uygun bir seçenek. Bu lezzetler arasında deniz ürünlerinden yapılan kokoreç ve pilavları daha önce hiç bir yerde denemediğinize eminiz. Farklı bir lezzet arayışı içindeyseniz Gemibaşı’na gelmeniz gerekiyor.

  • Konum: Eskiçeşme Mahallesi, Fırkateyn Sokak No: 132, Gümbet/Bodrum, Muğla
  • Çalışma Saatleri: 12:00-01:00
  • Telefon: 0252 316 12 20
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

37- Memedof Restoran’ın Yerel Bitkiler İle Hazırladığı Mezeleri Deneyin!

Burası Neresi? Bir Ege beldesi olan Bodrum’da kuşkusuz deniz mahsulleri ön planda oluyor olup bu ürünlerin yerel bitkiler ile hazırlanarak bir araya getirilen mezeleri ile damak zevki yaşatan bir yemek ziyafetine dönüştürülüyor. Sizde bu yemeklerde mahrum kalmak istemiyorsanız Memedof Restoran’da lüks ve hoş bir akşam için yerinizi ayırmayı ihmal etmeyin derim. Yemeklerden kokoreç, sıcak ve soğuk mezeler, ızgara ahtapot gibi lezzetleri tadarken aynı zamanda güneşin batışını izleyebilirsiniz.

  • Konum: Eskiçeşme Mahallesi, Neyzen Tevfik Caddesi No: 176, Bodrum, Muğla
  • Çalışma Saatleri: 12:00-24:00
  • Telefon: 0252 313 42 50
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

38- Otantik Ocakbaşı’nda Ete Doyun!

Burası Neresi? Bir et düşkünüyseniz Bodrum’da gidebileceğiniz Otantik Ocakbaşı, Adana kebaptan et şiş, köfte ızgara ve aklınıza gelebilecek pek çok yemeği burada bulabilmenizi sağlıyor. Burada kendin pişir kendin ye olarak işleyen bir yemek düzeni mevcut. Bazı zamanlar fasıl eğlencelerinin de düzenlendiği mekanda hem yemeğe hemde ziyafete doyacaksınız!

  • Konum: Çarşı Mahallesi Atatürk Caddesi No: 46, Bodrum, Muğla
  • Çalışma Saatleri: 11:00-22:30
  • Telefon: 0252 313 00 58
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

39- Annalivia Restoran’da Türk Yemeklerinden Yiyin!

Burası Neresi? Bodrum’daki klasikleşmiş olan mavi beyaz evlerde sessiz sakin ve keziz şekilde hazırlanan masalarda bir akşam yemeği yiyeceksiniz. Eğer erken saatlerde tercih edecekseniz kahvaltı ile güne başlayabilir veya akşamları enfes bir akşam yemeğini burada yiyebilirsiniz.  Fast food veya Türk yemeklerini yemek isteyenler ise Annalivia’da bir araya geliyorlar.

  • Konum: Gümbet Mahallesi, Erguvan Sokak No: 86, Bodrum, Muğla
  • Telefon: 0252 319 56 97
  • Yol tarifi al >

40- Trata Meyhanesi’nde Eğlenceye Doyun!

Burası Neresi? Sıcak ve soğuk mezeleri ile nam salmış olan Trata Meyhanesi seçebileceğiniz alternatifleriniz arasında yerini alıyor. Her türlü zevke uygun olan tatları ve deniz ürünleri ile ön plana çıkıyor. Hem ziyafet hemde lezzetli bir sofra için Trata Meyhanesi’ne gelmelisiniz!

  • Konum: Çarşı Mahallesi, 5. Sokak Bodrum, Muğla
  • Telefon: 0536 831 65 72
  • Yol tarifi al >

41- Zahmetsiz Balık Evi’nde Deniz Ürünlerinin Tadına Varın!

Burası Neresi? Adından anlaşılacağı üzere Zahmetsiz Balık Evi’nde hiçbir uğraşa girmeden hoş bir zaman geçiriyorsunuz. Deniz levreği, sıcak ve soğuk Ege otları, kalamar tava ve çeşitli mezeleri ile gönüllerinizi fethediyor. Çorba ve yemekleri ile oldukça iyi yorumlar alan balık evinin özel sunumları kendini sevdiren bir mekan. Bir tercihinizde burası olduğunu unutmayın!

  • Konum: Eskiçeşme Mahallesi, Neyzen Tevfik Caddesi No: 146, Bodrum, Muğla
  • Çalışma Saatleri: 09:00-24:00
  • Telefon: 0252 316 16 36
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

42- Mistral Bay Steak & Wine House’ta Fast&Food Tüketin!

Burası Neresi? Gümbeti renkli ve canlı mekanlarından biri olan Mistral Bay Steak’te, fast food yemekler servis edilerek tüketiliyor. Dikkat çekici olan bu lezzet durağı et yemekleri ile ön plana çıkıyor olup içecekleri ile de hayli ünlü.

  • Konum: Gümbet Mahallesi Melengeç Sokak No: 16 Bodrum, Muğla
  • Çalışma Saatleri: 09:00-24:00
  • Telefon: 0533 399 41 07
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

43- Antik Akdeniz Restoran’da Anadolu Yemeklerinden Yiyin!

Burası Neresi? Anadolu’nun yerel yemeklerini bulabileceğiniz Antik Akdeniz Restoran, sizler için oldukça doyurucu bir yemek için gidebilirsiniz. En iyi Türk yemekleri pişirilen restoranda; nohut pilav, pide, kebap, ev yemekleri ve çok daha fazlasını yiyebilirsiniz.

  • Konum: Çarşı Mahallesi, Cevat Şakir Caddesi No: 53 / A, Bodrum, Muğla
  • Çalışma Saatleri: 10:00-21:30
  • Telefon: 0252 313 10 20
  • Yol tarifi al >

44- Trança Restoran’da Denize Yakın Konumda Yemeğinizi Yiyin!

Burası Neresi? En ilgi gören yerlerden biri Trança Restoran, deniz oldukça yakın bir konumda yer alıyor olup yemek yerken yanınızdan geçen  tekneler, yatlar, sürüler halinde yüzen balıklar sizlere eşlik edecek. Özellikle öze bir gün için gelmeyi seçebileceğiniz mekan, hoş bir akşam geçirmeniz için birebir.

  • Konum: Çarşı Mahallesi Cumhuriyet Caddesi No: 32 Numara: 32, Bodrum, Muğla
  • Çalışma Saatleri: 10:00-24:00
  • Telefon: 0252 316 66 10
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

*Ekstrem Spor Noktaları

45- Bodrum’da Rüzgar Sörfü – Windsurf Heyecanını Yaşayın!

Hakkında; Bodrum’da gerçekleştirilen su sporlarının en popüler olanı rüzgar sörfü yani windsurfing olup oldukça yoğun tercih edilen bir aktivitedir. Bu sporu için elverişli noktalar Bitez, Gümbet, Turgutreis, Ortakent ve Akyarlar plajlarıdır. Bitez rüzgar sörfü için biçilmiş kaftan desek yeridir.

Koy aldığı rüzgar ve suyunun güzelliği ile su sporları için birebir lokasyondur. Merkeze 5 kilometre uzaklıktaki Bitez’de yalnızca sörf değil deniz bisikleti, kano gibi diğer sporları da gerçekleştirebilirsiniz. Bu aktiviteleri gerçekleştirmek için plajlarda yer alan su sporları merkezine başvuruda bulunabilirsiniz.

Diğer bir seçenekte Akyarlar olup merkeze 30 kilometre kadar mesafede bulunuyor. Sessiz sakin olan bu belde rüzgar sörfü için oldukça uygundur. Yıllar boyu burada faaliyet göstermekte olan Fener Windsurf Okulu hem ders almak isteyen hemde bu işi profesyonel olarak yapan kişiler içindir.

Eğer uzun süreli olarak eğitim almak istiyorsanız  Fener Windsurf okulunun oteli de mevcut. Burada kalabilirsiniz. Ücret politikası da buna göre sunuluyor elbette. İlla ders almak için değil ekipman kiralamak için de yararlanabilirsiniz. 1 saatlik kiralama 27 €, günlük kiralama ücreti ise 80 €’dur. Buna bağlı olarak haftalık kiralama ücretleri de farklılık gösteriyor.

Ders ücretleri hakkında;

  • 1 saatlik deneme kursu 40 €
  • 6 saatlik başlangıç kursu 170 €
  • 1 saatlik özel kurs 57 €
  • 6 saatlik özel kurs 254 €

46- Uyku Vadisi Trekking Yapın!

Hakkında; Toplamda 45 kilometre kadar uzunluğa sahip olan Uyku Vadisi, harikulade doğası ve yürüyüş olanakları, ziyaret edebileceğiniz Gökçeler Mağarası ve yöresel yemeklerinden alabalığı ile ünlü bir yerdir.

İki farklı seçenek ile giriş yapabileceğiniz vadiye ilk olarak alabalık çiftliğinden sonra 1 saatlık yürüyüşün akabinde ulaşım sağlanıyor olup birçok dere görebileceğiniz Gökçeler Mağarası’nın güzergahıdır.

Diğeri ise, çiftliğe sapmadan Gökçeler Köyü’nden çıkıp araç ile 2 kilometre gittikten sonra Manastır Dağı ve Uyku Vadisi’ni bir tepeden görebileceğiniz kısma ulaşıyorsunuz.

*Günübirlik Turlar

47- Bodrum Dalyan Turu

Tur Hakkında; Bodrum’a 195 kilometre mesafede yer alan Dalyan, son dönemlerde günübirlik geziler düzenleniyor olup bu geziler esnasında Dalyan sazlıklarının ve Kral Mezarlarının manzaralarını görme şansına sahip olabilir, popüler olan İztuzu Plajı’nda denizin keyfini çıkartabilir ve çamur banyosuna girebilirsiniz. Ülkemizin önde gelen turizm noktalarından biri olan göl ile denizin kavuştuğu muazzam yer Dalyan, Bodrum’dan farklı olarak bir deneyim yaşamak için oldukça ideal bir nokta.

Konakladığınız otelden sabahın erken saatlerinde alınarak 2 buçuk- 3 saat süren bir yolculuğa başlıyorsunuz. Yolculuk süresi boyunca göreceğiniz doğal güzellikler sayesinde hiç sıkılmayacaksınız. Bu gezi esnasında dinlenme molası vererek hoş bir restoranda kahvaltı edeceksiniz.

Dalya’na geldiğinizde ünlü Dalyan Çamur Banyosu’na giderek burada zaman geçiriyorsunuz. Bu banyonun cilde oldukça iyi geldiğini söylemek mümkün. Nehir kıyısında açık büfe öğle yemeği yaptıktan sonra piyade adı verilen teknelere binerek sazlıklar arasında Dalyan deltasında geziniyorsunuz.

Tekne gezisi sırasında zirvedeki Likya Krallarının kaya mezarlarını inceleyebilirsiniz. Akabinde İztuzu Plajı’nda yüzebilirsiniz. Burada 1,5 saatlik serbest bir vakit tanınıyor. Sonra yine teknelere binerek geri dönüş için Dalyan’a ulaşım sağlıyorsunuz. Tur burada bitiyor olup geri dönüş için Bodrum’a hareket ediliyor.

48- Bodrum Efes Turu

Tur hakkında; Bodrum’dan 170 kilometre uzaklıkta yer alan Efes, farklı deneyimler sunan oldukça popüler bir tur olarak karşımıza çıkıyor. Bu tur kapsamında Dünyanın Yedi Harikası olarak kabul gören Efes Antik Kenti, Meryem Ana Evi‘ni ve Selçuk beldesini ziyaret edebilirsiniz.

Erken saatlerde otelinizden veya evinizden alınarak otobüsler ile Efes için yola çıkılıyor. Yaklaşık olarak 2 saat kadar süren yolculuk sırasında hoş bir restoranda mola vererek kahvaltı ediyorsunuz.

Saat 10:00-11:00 arasında Efes’ varılıyor. Tura Efes Antik Kenti’ni gezerek başlıyor ve içerisinde Artemis Tapınağı, Celsus Kütüphanesi, Meryem Ana Evi, Efes Amfi Tiyatro, İsa Bey Camii ve Yedi Uyurlar başta olmak üzere detaylıca ziyaret ediliyor.

Öğle saatinde Selçuk’ta mola verilip bir öğle yemeği yeniyor. Ardından Meryem Ana Evi’ne gidilerek tura kalındığı yerden devam ediliyor. Bu ziyaretin ardından turun sonuna geliniyor. Bodrum’a dönüş saat 19:30 sularında olup alındığınız noktalara bırakılıyorsunuz.

49- Bodrum Türk Gecesi Turu

Tur hakkında; Saat 20:30’da başlayan tur sizlere yaşayabileceğiniz en iyi Türk tarzı eğlence olanağını sağlıyor. Yöresel mutfak, meze ve içeceklerin sunulduğu bu eğlence geceleri, ülkemizin her bir bölgesini temsilen edilen halk dansları ve oryantal dansçıları izleyeceksiniz. Klasik Türk misafirperverliğini yansıtan bu yerde sevdikleriniz ile beraber harika bir gece geçireceğinizi temin ederim. Tur 22:30’da sona eriyor olup pazartesi ve cuma günleri yapılmakta. Bodrum Türk Gecesi Turu için kişi başı ödemeniz gereken ücret 250 TL’dir. Katılmadan önce rezervasyon yaptırmanız gerekiyor. Bunun için ise 0533 421 86 53 numaralı telefonu arayarak gerçekleştirebilirsiniz.

Fiyat Dahilindeki Hizmetler;

  • Otelden dönüş transferleri
  • Geleneksel Akşam Yemeği
  • Tüm Yerel İçecekler

50- Türk Hamamı Turu

Tur hakkında; Eğer Bodrum tatiliniz esnasında kendinizi şımartmak isterseniz Türk Hamamı Turu’nu değerlendirmeye almanızı tavsiye ederim. Romalılardan tutun Osmanlı İmparatorluğu’na kadar pek çok dönemden geçerek günümüze kadar gelmiş olan hamam kültürü hem gerekli temizliği sağlama hem rahatlama ve bunun yanında stres atma için oldukça uygun bir aktivite.

Sizlerde bu fikre yatkınsanız bence zaman kaybetmeden tura katılmanızda yarar var. Haftanın her günü saat 10:30 ile 16:30 aralarında gerçekleştirilen Türk Hamamı Turu için yetişkinler kişi başı 175 TL, çocuklar için ise 115 TL ödeme yapılması gerekiyor.

Belirlenen saatlerde bulunduğunuz noktalardan alınarak hamama gitmek üzere yola çıkılıyor. Hamama ilk adım attığınızda sizleri gayet sıcak karşılayacak olan çalışanları göreceksiniz, onlar sizlere hamam ve içerik hakkında detaylı bilgilere verecekler.

Buhar Odası;

Bilgilendirmeden sonra soyunma odalarının yolunu tutarak burada peştamalinizi alarak buhar odasına gideceksiniz. Saunaya benzer olan buhar odasının ön plana çıkan özelliği mermer kullanılarak yapılmasıdır.

İçerisinde sıcak su alabileceğiniz çeşmeler bulunuyor ve rahatlamanız için kendinizi yıkamanız gerekiyor. Bu adım bir sonraki durağınız olan kese için bir ön adımdır. Zira cildiniz burada rahatlayacak ve gözenekleriniz açılacaktır.

Kese ve Köpük Masajı;

Sonrasında bir hamam çalışanı tarafından özel kese eldivenleri ile keseniz yapılıyor. Akabinde sıcak mermer platformlarına bir köpük yığını içerisinde uzanıp dinlenirken bir yandan ise profesyonel  masözün yapacağı köpük masajı ile keyifli bir vakit geçireceksiniz.

Yağ Masajı;

Kese masajı ile rahatladıktan sonra işinin ehli masaj terapistlerinin 20 dakikalık yağ masajı ile keyfinize keyif katacak. Hijyenin son derece ön planda olduğu bu turda, zeytinyağı kullanımı cildi beslemesi için kullanılmakta olup tüm malzemeler doğal olarak temin ediliyor.

Son olarak ılık bir su ile yıkanıp temizlenmenizin ardından işletme içerisinde ikram edilen içecekleri tadacaksınız. Tur burada son eriyor olup vedanın ardından otelinizi bırakılmak üzere yola çıkıyorsunuz.

Fiyat Dahilinde Olanlar Hizmetler;

  • Sauna/Buhar Odası
  • Kese
  • Vücut Masajı
  • Köpük Masajı
  • Sigorta
  • Otel Transferi

Fiyat Dahilinde Olmayanlar Ek Hizmetler;

  • Kişisel Harcamalar
  • İçecekler

51- Rafting Turu

Tur hakkında; Muğla’nın harikulade doğası içerisinde gerçekleştirebileceğiniz etkinlikler arasında rafting turu yer alıyor. Bu tura katılmanız için daha önceden denemiş olmanız veya hakkında herhangi bir bilgiye sahip olup olmayışınızın bir önemi yoktur.

İster deneyimli ister deneyimsiz kişiler olun bota binip suyun akışı içerisinde macera dolu bir etkinlik ile hem mavi hemde yeşilin birleştiği noktada adrenalini iliklerinize kadar hissedeceksiniz. Bodrum’da gerçekleştirebileceğiniz Rafting Turu için kişi başı 390 TL ödeme yapmanız gerekiyor. Tur ise cuma ve salı günleri saat 06:00-20:00 arasında gerçekleştiriliyor.

Tur İçeriği Hakkında;

Dalaman Nehri’nde yapılan rafting turuna başlamadan önce otellerinizden alınarak ilk olarak temiz hava, kaliteli oksijen eşliğinde bir kahvaltı yaparak kısa bir mola veriliyor. Burada özgürce kahvaltınızı ettikten sonra raftingin yapılacağı alana doğru yola koyuluyor.

Bu heyecana başlamadan önce detaylı bilgi almak için işin ehli olan deneyimli eğitmenler ile bir araya geleceksiniz. Güvenlik, ekipman kullanımı ve bot kontrolü hakkında bilgiler aktarılacak bu esnada.

Raftinge başlamadan önce hangi seviyede olursanız olun kendinizi test etmek amacıyla asıl adrenalini yaşamadan önce test sürüşü yapılmakta. Seçeceğiniz üzere 6 ile 10 kişilik bota yada iki kişilik kanoya binebilirsiniz.

3 saat boyunca akarsuyun üzerinde kürek çekecek ve suyun sizi hayli yormasına izin vereceksiniz. Güvenliğiniz hakkında herhangi bir telaşa kapılmayın tabi ki. Suyun sizi hareketli taşıyışı sayesinde kendinizi oldukça diri hissedeceksiniz.

İlk etabı tamamladığınızda Akköprü’de kısa bir mola verilerek öğle yemeği yiyorsunuz. Bu köyde verdiğiniz mola ile huzurlu vakit geçirerek yemeğin keyfini çıkartabileceğiniz bir restorana gideceksiniz.

Ve sonrasında rotanın tamamlanması adına rafting için devam edeceksiniz. Bu ikinci etapta tamamlandığında ekipmanları teslim ederek tura veda edeceksiniz. Akabinde otellerinize geri bırakılarak tura son veriliyor.

Fiyat Dahilinde Olanlar Hzimetler;

  • Ekipman
  • Sigorta
  • Rehberlik
  • Kahvaltı, Öğle Yemeği

Fiyat Dahilinde Olmayanlar Hizmetler;

  • Özel Giysi ve Ayakkabılar
  • İçecekler
  • DVD ve Fotoğraflar
  • Şahsi harcamalar

Yanınızda Getirmeniz Gerekenler Şeyler;

  • Güneş gözlüğü
  • Güneş kremi
  • Mayo
  • Havlu
  • Kuru giysiler
  • Can yeleğinin altına giymek üzere tişört
  • Şapka
  • Kamera

52- Bodrum 4×4 Cip Safari Turu

Tur hakkında; Bodrum’da yapabileceğiniz gezi ve doğa sporları arasında oldukça ünlü olan 4×4 cip turları geliyor. Muhteşem dağ yollarının tadını çıkartabileceğiniz macera dolu bu turda harika manzaralar göreceksiniz.

İşinde uzman acentelar tarafından sigorta yapılarak düzenlenen turda dilerseniz tek cip kiralayabilir veya dilerseniz 5-10 araçlık konvoy halindeki tura katılım gösterebilirsiniz. 8 kişilik gruplar katılıyor olup ciplerin üzeri açık olarak tercih ediliyor.

Bu sebeple hem 8 yaşından küçükler katılamıyor hem de yanınıza güneşten korunmanız adına bir şapka ve spor ayakkabı giymeniz tavsiye ediliyor. Tur esnasında farklı noktalarda dinlenme ve nehirde soluklanma molaları veriliyor. Aynı zamanda yerel halkın yaşam sürdükleri köylere gidilerek yemek için mola veriliyor.

Tur İçeriği Hakkında;

Sabah erken saatlerinde otellerinizden alınarak tura başlanıyor olup buluşma noktasına gelinerek araçlara biniş yapılıyor. Dağ yolu güzergahını takiben konvoy halinde başlanan geziye muhteşem manzaralar eşlik ediyor.

İlk olarak taş evleri ve deniz kaplumbağaları ile ünlü olan göleti Çamlık Köyü’ne gelerek kültürel köy yaşamını yakından inceleyerek burada eşeğe binip tavukları besleyerek arıcılık faaliyetlerine katılabilirsiniz.

Burada geçireceğiniz muazzam vakitten sonra Çiftlik Körfezi’ne doğru yola koyuluyor. Bu noktada yüzmek ve güneşlenmek için zamanınız olacak. Tur sonunda otelinize geri bırakılıyorsunuz.

53- Bodrum At Safari Turu

Tur hakkında; Burada gerçekleştirebileceğiniz farklı etkinliklerden biri olan at safari ile çam ormanlarının derinliklerine dalarak keyifli bir yolculuğa çıkabilirsiniz. İki seans olarak gerçekleştirilen tur toplamda 3 saat kadar sürmektedir.

Sabah olan seans saat 10:00’da öğlen vakti olan seans ise 16:00’da başlamaktadır. 1 saat 15 dakika kadar süren at yolculuğu nerede konaklıyorsanız oradan alınmanız ile başlıyor. Bodrum’a 20 dakikalık bir uzaklıkta yer alan binicilik kulübüne gidiyorsunuz.

Binicilik ve güvenlik kuralları ve tur rotası hakkında detaylı bilgi almak için 15 dakikalık bir konuşma yapılıyor. Size eşlik edecek rehberler ile beraber Bodrum’un inişli çıkılı yollarından, nehirlerinden ve patika yollarından büyük bit keyifle geçeceksiniz.

Eğer bir yardıma ihtiyaç duyarsanız rehberler hemen yanınızda bulunuyor olacak. Tur bittiğinde tekrardan alındığınız yere geri bırakılıyorsunuz. Ayrıca eğer profesyonel bir binici iseniz sizlere özel turlarda düzenlenmektedir.

54- Bodrum Dalış Turu (Scuba Diving)

Tur hakkında; Dalış yönünden önemli bir bölge olan Bodrum, burada yapabileceğiniz en iyi su sporlarından biri. Muhteşem denizi ve altında barındırdıkları muhteşem bir dünya var. Görülmeyi hak eden başka bir dünyanın kapılarını açan dalış turuna yaz ayları boyunca farklı dalış merkezleri vesilesi ile bu turlara katılabiliyorsunuz.

Popüler Dalış Noktaları;

Karaada, Bodrum’un tam karşısında yer alıyor olup amatör kişilerce tercih edilen popüler bir noktadır. Adanın güney yönündeki Poyraz Koyu ise derin ve mağara dalışları için uygun olduğunu belirtelim.

Karaada’nın arkasında yer alan duvar 12 metreden 77 metreye kadar çıkıyor. Yassı Kaya’da görülmeyi hak eden noktalardan biri olup çevrenizde bulunan balıklar dalış sırasında sizinle birlikteler.

Bir diğeri ise Kargı Adası’dır. 1 saat 20 dakika uzaklıktaki dalış noktası, biri 25 metreden 50 metreye bir diğeri ise 40 metreden 100 metreye kadar uzanan iki duvar mevcut.

Tur İçeriği Hakkında;

Scuba diving için özel olarak hazırlanan tekneler eşliğinde tura başlanıyor. Sabah saat 09:00’da başlıyor olup saat 13:00 sularında ise son buluyor. Toplamda 3-4 saat kadar süren bu tura 40 kişilik tekneler ile katılıyorsunuz.

Sertifikalı rehberler eşliğinde tüm ihtiyaç duyabileceğiniz ekipmanlarda teknede bulunuyor. Eğer ilk defa dalış yapacaksanız, deneme yapmak için turlar düzenleniyor. Bu tur 30 dakika sürüyor olup dalış yapmak istemezseniz de katılabiliyorsunuz.

Dalış sırasında deneyimli rehberlerin eşlik edeceği turda dalış öncesinde ve sonrasında gerekli bilgiler veriliyor. Aynı zamanda sizinle beraber dalarak eşlik ediyorlar. Deneme dalışında 5 metre kadar derinlikte gerçekleştiriliyor.

Tur esnasında fotoğraf ve video çekimleri yapılıyor. Eğer dilerseniz bunları alabilirsiniz. Dalış ücretleri 175-250 TL arasında değişim gösteriyor olup aldığınız hizmet, program ve süresi, fotoğraf çekimleri ve sezona bağlı olarak değişmektedir.

55- Tekne Turları

Tur hakkında; Yaklaşık 650 kilometre uzunluğundaki sahil şeridine sahip olup bu sahil şeridi boyunca ard arda dizilen tekneler ile harika bir deniz turu yapmanıza imkan tanıyor. Sizi büyüleyecek koylara gidiliyor olup günübirlik olarak turlar ile muhteşem bir tatil geçirebilirsiniz.

Turların içeriği seçeceğiniz programa göre değişkenlik gösteriyor. Bazı turların içerisinde öğle yemekleri, sınırsız içecekler ile her şey dahil bir konsept sunarken bazı turların içerisinde ise yalnızca öğle yemeği servis ediliyor.

Bunlar içerisinde köpük partisi gibi eğlendirici aktiviteler sunarken kimisinde de sessiz sakin yalnızca denizin keyfini sürebileceğiniz bir seçenek olarak karşımıza çıkıyor. Eğer normal bir sezonda ziyaret edip tekne turuna katılmak isterseniz kişi başı 100 TL ödeme yapmanız gerekiyor.Sabah saat 10:00 ile 11:00 arasında başlayan tur 18:00 ile 19:00 arasında sona eriyor.

Popüler Tekne Turları;

Turlar arasındaki en yoğun olarak tercih edileni ve ünlü olan merkezdeki Halikarnas Limanı’ndan kalkan günübirlik teken turlarıdır. Bunun yanında Orak Adası’da tekne turları için oldukça popülerdir. Bir diğer rota ise Gümbet’tir.

Eğer daha çok eğlenmek istiyorsanız merkezden kalkan Bodrum Korsan Tekne Turu, Gümbet‘ten kalkan Bodrum Köpük Partili Tekne Turu ve Balık Tutma Turu alternatiflerini de değerlendirebilirsiniz.

Yalıkavak ve Turgurreis’te tekne turları organize ediliyor ancak bu turlar özel tekne turu olarak geçiyor. Bu sebeple tekneyi kiralamak durumundasınız. Toplu gruplar için daha çok uygundur. Bu turların hepsinde firmalar tarafından konakladığınız alandan alınarak tur sonunda geri bırakılıyorsunuz.

Her Şey Dahil Tekne Turu;

Bodrum’da gerçekleştirilen popüler tekne turları arasında yer alan her şey dahil tekne turu merkez’den kalkıyor olup sabah saat 11:00’da başlıyor ve akşam 17:30’da bitiyor. İki katlı olan teknelerin kapasitesi 70 kişidir.

Gümbet Tekne Turu; Gümbet beldesinin limanından kalkan tekneler oldukça rahat ve elverişli olup sabah saat 10:30’da başlıyor ve akşam üzeri saat 16:30’a kadar sürmektedir. 100 kişilik kapasiteye sahip olan tekneler iki katlıdır. Her tur kendinde özel bir rotaya sahip olduğu için seçeceğiniz programa göre değişkenlik gösterecektir.

Orak Adası Tekne Turu; Bodrum’un Maldivleri olarak nitelendirilen benzersiz güzelliğe sahip Orak Adası’na giderek tur kapsamında dilediğiniz gibi yüzüp güneşleniyorsunuz. Halikarnas Limanı’ndan kalkan tekneler sabah saat 11:00’de başlıyor ve akşam saat 18:00’da soma eriyor. 50 kişilik kapasiteye sahip olan tekne iki katlıdır.

Köpük Partili Tekne Turu;

Hem denizin üzerindesiniz, sonuna kadar keyfini çıkartıyorsunuz hemde bir yandan müzik, dans ve köpük partisi ile eğleniyorsunuz. İşte bu duruma en uygun olarak seçebileceğiniz party boat isimli köpük partisi turlarıdır. Gümbet limanından kalkan tekne her sabah saat 10:00’da hareket ediyor olup akşam 17:00’de sona eriyor. İki katlı olan teknelerin kapasitesi 150 kişiliktir.

Korsan Tekne Turu;

Merkezden kalkan tekneler saat 11:00’da başlayarak saat 17:00’da bitiyor olup eğlence amaçlı düzenlenen Korsan Tekne Turu kapsamında dj, dans ve köpük partisi bulunuyor. 80 kişilik tekneler iki katlıdır.

Balık Tutma Turu;

Konakladığınız noktalardan alınarak denizde farklı bir deneyim yaşamak için Bodrum’un açıklarına giderek balık tutma aktivitesi gerçekleştiriyorsunuz. Oldukça hoş zamanlar yaşayacağınız bu turda çocuklu aileler için oldukça eğlenceli olacaktır.

Özel Tekne Kiralama;

Diğer turlara kıyasla kendi özel rotası bulunan teknelerde, kalabalık gruplardan sıyrılarak daha şahsi kendi aranızda bir eğlence anlayışına uygun olarak düzenleniyor. Yaygın olarak 12 kişilik özel teknelerden tutun 45-50 kişilik gulet, yelkeni yada kataraman gibi tekne alternatifleriniz mevcut. Tekne kiralamayı oldukça rahat şekilde yapabiliyor olup günlük, konaklamalı ve haftalık olacak şekilde tercih edebilirsiniz.

**Sizler için hazırlamış olduğumuz yapılacak listesi burada son buluyor. Yazımızda Bodrum’da yapılacak şeyler hakkında elimizden geldiğince bilgi vermeye çalıştık. Sizde deneyim ve önerilerinizi bizimle paylaşırsanız seviniriz. İlginizi çekebileceğini düşündüğümüz diğer yazılar;

Paylaş
Özkan

Yeni Yazılanlar

Hamburg Gezilecek Yerler Listesi | En İyi 43 Yer ! (Detaylı)

Hamburg Nerede? Hamburg, Avrupa’nın Almanya şehrinde bulunmaktadır. Ülkenin Berlin’den sonra ikinci büyük şehridir. Hamburg Hakkında: Almanya’nın…

1 ay önce

Şile’de Denize Girilecek Yerler – En Güzel 27 Şile Plajı

İstanbul’un Anadolu yakası Karadeniz kıyısında bulunan Şile, şehir merkezine yaklaşık 80 kilometre uzaklıktadır. İstanbul’un en…

1 ay önce

Tiran Gezilecek Yerler Listesi | En Popüler 35 Nokta!

Tiran Nerede? Hangi Ülkede? Tiran, Balkanlar’da bulunan Arnavutluk’un başkenti, aynı zamanda en büyük şehridir. Arnavutluk…

1 ay önce

Tiran’da Tarihi ve Turistik Yerler | 17 Tarihi Durak

Arnavutluk'un başkenti Tiran'ı ziyaret ettiğinizde, yoğun kargaşa yaşayan bir ülkenin geçmişini ve bugününü keşfedeceksiniz. Gelin…

1 ay önce

Brugge’de Tarihi ve Turistik Yerler | 36 Tarihi Durak

Bir peri masalı için adeta bir fon gibi duran romantik ve ilham verici bir şehirden…

1 ay önce

Napoli Gezilecek Yerler Listesi | En Popüler 47 Yer

Napoli nerede? & Hangi ülkede? İtalya Yarımadası'nın batı kıyısında Roma'nın 120 mil güneydoğusunda bulunan Napoli,…

2 ay önce