Ankara Etnografya Müzesi Hakkında Merak Edilenler

Anadolu’daki Türk kültürünün yüzlerce yıllık mirasını yansıtan Ankara Etnografya Müzesi, Ankara’nın müzeleri arasında mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerden biridir.

Müze, ülkemizin ilk resmi müzesi olması nedeniyle ülkemiz müzeleri arasında çok ayrı bir yere sahiptir. İlk olarak heykel ve resim müzesi olarak hizmet veren müze, günümüzde Selçuklu döneminden itibaren Türk kültürü ve yaşantısına dair İslam unsurlarının ağırlıklı olduğu eserler sergilenmektedir.

Müze’nin başlangıç noktası Namazgah Tepesi’nin Bakanlar Kurulu tarafından müze yapılması için 1925 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’na verilmesine dayanmaktadır.

Namazgah Tepesi’nde kurulan müzenin mimarı Arif Hikmet Koyunoğlu’dur ve müzenin binası yapılırken müzenin temasına uygun olarak binasının da İslamı motifler taşımasına özen gösterilmiştir. Binanın sade bir yapıya sahip olmasına dikkat edilmiştir. Yapıda çeşitli Türk topluluklarının mimari motiflerine de parça parça yer verilmeye gayret gösterilmiştir. 854 m2 bir alanda inşa edilen binanın yapımına 1925 yılında başlanmış olup 1927 yılında tamamlanmıştır.

Müze 18 Temmuz 1930 yılında Atatürk’ün isteği üzerine halkın ziyaretine açılmıştır. Atatürk, ölümünün ardından Anıtkabir inşa edilene kadar burada kalmış ve 1953 yılında Atatürk’ün naaşı buradan Anıtkabir’e taşınmıştır. Müzenin önünde bulunan 1927 yılında yapılmış olan bronz Atatürk heykeli de girişte ziyaretçileri selamlamaktadır. Heykel, İtalyan sanatçı Pietro Canonica tarafından yapılmıştır.

28 basamaklı bir merdivenle çıkılan müzede Türklerin geleneklerine dair pek çok önemli nesne bulunmaktadır. Çeşitli halk giysileri, el işlemeleri, halı dokumaları, silahlar, maden işçiliğine dair nesneler müzede görebileceğiniz şeylerin sadece bir kısmını oluşturmaktadır.

Müzenin içinde bulunan etkileyici kütüphanede ise Türk kültürüyle ilgili pek çok eser ziyaretçilerin hizmetine sunulmuştur. Kütüphanede bulunan çok özel Osmanlı el yazmaları da hayli ilgi çekici nesnelerden sayılmaktadır.

Eğer siz de Ankara’ya bir ziyaret düşünüyorsanız bu keyifli ve özel müzeyi Ankara gezilecek yerler listenize dahil etmenizi öneriyoruz. Şayet konaklama seçenekleri hakkında fikir edinmek isterseniz Ankara’da nerede kalınır? Otel tavsiyeleri başlıklı yazımızı incelemenizde fayda olacaktır.

1- Ankara Etnografya Müzesi Ziyaret Bilgileri

  • Adres: Talatpaşa Bulvarı, Ankara
  • Ulaşım: Müze, Kızılay Meydanı’na yaklaşık 2,5 km. mesafede bulunmaktadır ve dilerseniz buradan yürüyerek müzeye ulaşabilirsiniz. Bu yürüyüş biraz zorlu olabileceği için Kızılay’dan otobüs veya taksi ile de müzeye ulaşabilirsiniz. Sıhhıye Metro İstasyonu’nu kullanarak duraktan 5 dakikalık bir yürüyüşle de müzeye ulaşma şansına sahip olduğunuzu da belirtmemizde fayda var. Müzeye Ulus’tan da yürüyerek 15 dakika gibi bir sürede ulaşabilirsiniz.
  • Ziyaret Saatleri: Müze 31 Ekim-14 Nisan tarihleri arasında 08:30-17:00 saatlerinde; 15 Nisan-30 Ekim tarihleri arasında ise 08:30-19:00 saatlerinde ziyaret edilebilmektedir. Müze haftanın 7 günü ziyarete açıktır.
  • Giriş Ücreti: 10₺ giriş ücreti olan müzeye Müzekart+ ile bir yıl içinde sınırsız bir şekilde girme şansına sahip olabiliyorsunuz.
  • Telefon: 0312 311 30 07
  • İnternet Sitesi: www.etnografyamuzesi.gov.tr/

Anadolu’nun kültürel tarihi konusunda ülkemizdeki en önemli yerlerden biri olan Ankara Etnografya Müzesi, mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerden biridir. Daha önce ziyaret ettiyseniz tüm bilgi birikiminizi aşağıda yer alan yorumlar butonundan bizlerle paylaşabilir, yazımızın geliştiricilerinden biri olabilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin