Alanya hakkında: Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerinden biri olan Alanya, Antalya’ya bağlı, yeşilin ve mavinin iç içe geçtiği bir ilçedir. Akdeniz kıyısında, Antalya şehir merkezinin 133 kilometre doğusunda yer alan Alanya, ülkemizde yaz turizmi denildiğinde akla ilk gelen tatil cennetleri arasında yer alıyor. Turizm açısından Türkiye’de %9’luk; yabancıların mülk alımında ise %30’luk bir paya sahip olan Alanya’nın özellikle yabancı turistler açısından ne kadar popüler olduğu bu oranlardan anlaşılabiliyor. Nüfusu 2018 yılı sayımına göre 312.319 olan ilçe, yaz sezonuyla birlikte, bu oranı neredeyse dörde katlıyor.
Kaç günde gezilir: Alanya gezinizi ortalama 3 günlük bir sürede tamamlayabilirsiniz.
Ziyaret için en uygun zaman: Alanya’nın şüphesiz en popüler zamanı Nisan ayının başlarından Eylül’ün sonlarına kadar devam eden yaz sezonudur. Eğer Alanya’da mükemmel bir yaz tatili geçirmek istiyorsanız Nisan ve Eylül arasında, istediğiniz bir zaman dilimini tercih edebilirsiniz. Lakin sıcak ve nemden hoşlanmıyorsanız, Temmuz ve Ağustos gibi yaz aylarından ziyade bahar aylarını tercih etmelisiniz.
Müze kartları: Türkiye’nin hemen her şehrinde, müzelere girişte geçerli olan ”Müzekart” Alanya’nın bazı müzelerinde de kabul ediliyor. Müzekart ile Alanya’daki kimi müzelere indirimli veya ücretsiz olarak girilebiliyor.
Havalimanı/Merkez Ulaşım: Alanya turizm kapasitesi fazla bir ilçe olduğu için yolcu kapasitesini taşıyabilmek adına, inşa tarihi 1998 yılına dayanan Gazipaşa-Alanya Havalimanı’na ev sahipliği yapıyor. Havaalanından Alanya merkeze veya çevre il ve ilçelere nasıl ulaşım sağlayacağınızı Alanya Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım Rehberi’nden öğrenebilirsiniz.
Ne Yenir; Alanya’da Akdeniz mutfağından, Uzak Doğu mutfağına kadar egzotik ve yöresel birçok yiyecek ve içecek seçeneği bir arada bulunuyor. Detaylı bilgi için; Alanya’nın Yöresel Yemekleri | 10 Nefis Lezzet
Burası Neresi? Alanya’nın simgesel ve tarihi yapılarından biri olan Alanya Kalesi, denizden yaklaşık 250 metre kadar yüksekte bir yarımada üzerinde yer alıyor. Alanya Kalesi, eskiden Kandeleri olarak anılan ilçede, Helenistik dönemde inşa edilmiş, 13.yüzyılda Selçuklu sultanı I. Alaeddin Keykubad tarafından tekrar düzenlenip bir kaleye dönüştürülmüştür. 83 kule ve 140 burçtan oluşan kalede, ayrıca yerleşimdeki su ihtiyacını karşılamak için 1200 kadar sarnıç bulunuyor. Sekizgen bir mimariye sahip olan kalenin uzun ve görkemli surları Kızılkule’ye kadar uzanıyor.
Neden Gitmeliyim? Anadolu tarihini anlatan bir açık hava müzesi niteliği taşıyan Alanya Kalesi, Selçuklu Devleti’nin Sinop’tan sonra ikinci tersanesi olan ve Alaeddin Keykubat’a “İki Denizin Sultanı” unvanını kazandıran tersaneye ve tophaneye ev sahipliği yapıyor. Alanya Kalesi’nde günümüzde de yerleşim devam etmekte olup; kale civarında birçok tarihi ev ve konak bulunuyor.
Kaçırmayın! Kale içi sokaklarında açılan tahta tezgahlarda Alanya sakinlerine ait ipek ve pamuklu dokumalar ve değişik figürlerde boyanan su kabakları gibi el emeği göz nuru ürünler satılıyor. Ayrıca tezgahların bir kısmında Alanya’nın yöresel lezzetleri misafirlerin ve turistlerin beğenisine sunuluyor.
Burası Neresi? Selçuklu sultanı I. Alaeddin Keykubat tarafından 1226 yılında, Halepli Ebu Ali Reha el Kettani’ye inşa ettirilen Kızılkule, Akdeniz savunma yapılarının en güzel ve eşsiz örneklerinden biridir. Alanya limanını, tersaneyi ve Alanya Kalesi’ni deniz yönünden gelecek saldırılara karşı korumak amacıyla yaptırılan kule, sekizgen bir yapı içinde zemin kat dahil olmak üzere toplam beş kattan oluşmaktadır.
Belirli bir yükseklikten sonra taş blokları kaldırmak o dönem oldukça güç olduğu için kulenin üst kısmı pişmiş kırmızı tuğlalarla örülmüş ve kule, bundan ötürü Kızılkule adını almıştır. Uzun yıllar boyunca savunma amaçlı askeri bir üs olarak hizmet veren Kızılkule, 1950’li yıllarda onarılmış, 1979’da da ziyarete açılmıştır. Kulenin ilk katında Alanya Etnografya Müzesi bulunmaktadır.
Neden Gitmeliyim? Kızılkule, Alanya’nın simgesel yapıları arasında en dikkat çekicilerinden biridir. Yapısı ve mimarisi ile gören herkesi kendisine hayran bırakan kule Alanya’da gezilecek yerler listesine mutlaka eklenmesi gereken bir yapı… Zira ‘Kulenin içinde yok yok!’ diyebiliriz. Beş ayrı kattan oluşan Kızılkule’nin giriş ve birinci katında Toroslar’daki Yörük Türkmen kültürünü yansıtan çadır gibi etnografik eserler ile Alanya yöresine özgü halı, giysi, kilim, silahlar, mutfak gereçleri, tartı aletleri, dokuma tezgahları gibi parçaların sergilendiği bir müze bulunuyor.
Diğerleri ise asma kat, açık kat ve açık teras olarak hizmet veriyor. Açık teras katında, Alanya’nın muhteşem manzarası seyredilebiliyor. Teras katına çıkmak için yüksek aralıklı ve 85 basamaklı taş merdivenleri kullanmak gerekiyor.
Bunları biliyor muydunuz? Kızılkule, bir dönem tedavülde olan 250.000 TL’lik banknotların arka yüzünde fon olarak kullanılmıştır.
Burası Neresi? Selçuklu hükümdarı I. Alaeddin Keykubat’ın emriyle 1227’de inşasına başlanan ve yalnızca bir yıl sonra 1228’de yapımı tamamlanan Alanya Tersanesi, Kızılkule’nin yanında, küçük plajın bitiminde yer alıyor. Alanya’da gün ışığından en fazla yararlanılacak şekilde yapılmış olan tersane, kemerli beş gözden oluşuyor. Denize bakan cephesi 56,5 metre, derinliği ise 44 metre olan tersanenin giriş kapısında, Sultan Keykubat’ın arması ve çeşitli tarihi rozetlerle süslenmiş bir yazıt bulunuyor. Selçuklular Dönemi’nden bu yana korunabilmiş ve sağlam bir şekilde bozulmadan kalabilmiş tek tersane olan Tarihi Alanya Tersanesi, ilçede görülmeye değer yerlerden biri!
Neden Gitmeliyim? Mimarisi ve sağlam yapısıyla mistik bir atmosfere sahip olan ve 1960’lı yıllara kadar tersane olarak kullanılan Alanya Tersanesi, günümüzde denizcilik ve gemi temalı bir müze olarak hizmet veriyor. Ahşap zeminle kaplı olan tersanede, Denizcilik ve Gemi Müzesi kapsamında; bir antik dönem vinci, Osmanlı donanmasında kullanılan ve hızlı yol alabilme özelliğine sahip olan bir yelkenli, bir çekevele teknesi, bir mizena, gemi yapımında kullanılan aletler, tatlı su kuyusu, Antik Çağ çıpaları ve gemilerde yön belirlemek için kullanılan aletler sergileniyor.
Kaçırmayın! Kızılkule’nin hemen yanında yer alan tersaneyi ve Tophane’yi aynı giriş ücretiyle (6 TL) bir arada gezebilirsiniz. Girişte Müzekart geçerlidir.
Burası neresi? Liman tarafında hem Kızılkule hem Selçuklu Tersanesi hem de 13. yüzyılda inşa edilmiş olan Alanya Kalesi bulunmaktadır. 30 metre yüksekliğe ulaşan Kızılkule, Selçuklular döneminden kalmadır ve limanın korunabilmesi amacıyla yapılmıştır. Günümüzde burada Kızılkule’nin ve Alanya’nın tarihine dair önemli sergiler bulunmaktadır. Sur duvarları boyunca Selçuklu Tersanesi’ne kadar uzanan yürüyüş yolu ise manzara eşliğinde yürüyüş yapmak için oldukça güzel bir seçenektir.
Neden gitmeliyim? Limanın cephesinden muhteşem manzaranın tadını çıkarmak, Kızılkule’deki sergileri incelemek ve Selçuklu zamanından kalma tarihi yapıları incelemek için bu bölgeyi mutlaka keşfetmeniz gerektiğini düşünüyoruz.
Burası neresi? Alanya Deniz Feneri, Alanya’nın simgeleşmiş yapılarından biridir. 6 metre yüksekliğe sahip olan fener, 1880 yılında Osmanlılar tarafından Fransızlara yaptırılmıştır. 1936 yılına kadar Fransızların işlettiği Alanya Deniz Feneri, denizciler için 20 deniz mili görüş mesafesi sunmaktadır. 2 dönümlük bir alanda bulunan fenerin yanında bir de gardiyan binası bulunmaktadır. Kıyı Emniyet Müdürlüğü’nün himayesindeki Alanya Deniz Feneri, şu anda ulusal miras olarak kabul edilmektedir.
Neden gitmeliyim? Alanya Deniz Feneri, bölgenin tek deniz fener olması nedeniyle Alanya için ayrı bir öneme sahiptir. Burası aynı zamanda sunduğu muhteşem manzara nedeniyle seyir terası görevi de üstlenmiştir ve ziyaretçilere manzaranın tadını çıkarma imkanı sunmaktadır. Deniz fenerinin bulunduğu nokta aynı zamanda yürüyüş yapmak, balık tutmak ve sakinleşmek için de mükemmel bir yerdir.
Burası Neresi? Alanya Belediyesi’ne ait bir işletme olan Seyir Terası yalnızca, bir manzara noktası olarak değil; piknik ve dinlence parkı olarak da hizmet veriyor. Alanya’da hafta sonlarını değerlendirebilecek güzel bir alternatif olan parkın kuşkusuz en cazip tarafı, ilçeyi çok geniş açıdan kuşbakışı seyredebileceğiniz Seyir Terası oluyor. Alanya’da gezilecek yerler listesine mutlaka eklenmesi gereken Seyir Terası, konum olarak Antalya-Mersin Karayolu üzerinde Keykubat Bulvarı mevkiinde yer alıyor.
Neden Gitmeliyim? Denizden 650 metre yükseklikte bulunan Alanya Seyir Terası’nda, doğuda, Alanya belediyesi binası önünden başlayıp Mahmutlara kadar uzanan plajları, batıda Damlataş-Kleopatra plajlarını ve Alanya Yarım Adası üzerinde yer alan Kızılkule, Alanya Kalesi, Tersane ve Tophane gibi daha birçok noktayı kapsayan geniş bir manzarayı seyretme imkanı bulacaksınız.
Bunun yanı sıra burada manzaranın keyfini çıkarabileceğiniz gibi oturma alanları veya piknik masalarında dinlenebilir; büfe ve çay bahçelerinde vakit geçirebilirsiniz. Alanya’nın manzarasını seyretmek için gün batımı saatini tercih etmelisiniz. Böylece öğlen sıcağına maruz kalmadan Alanya’nın eşsiz güzelliğiyle birlikte muhteşem gün batımı manzarasının tadını çıkarabilirsiniz.
Kaçırmayın! Alanya Seyir Terası’na sabah saatlerinde gidecek olursanız, manzara eşliğinde mükellef bir sabah kahvaltısı yapmalısınız! Seyir Terası’na gitmek için ilçe merkezinden hareket eden 7 ve 8 no’lu şehir içi dolmuşlarını kullanabilirsiniz.
Burası Neresi? 2018 yılında Alanya Belediyesi öncülüğünde, İrem Derici konseri eşliğinde büyük bir coşkuyla açılan Tavşandamı Parkı, Alanya’nın yaklaşık 5 kilometre kuzeydoğusunda yer almaktadır. Resmi adıyla Tavşandamı Devlet Bahçeli Yaşam Alanı, adından anlaşılacağı üzere MHP genel başkanı Devlet Bahçeli’nin şahsına ithaf edilmiştir.
Seyir terasları, çocuk parkı, dinlence ve eğlence alanlarıyla oldukça nitelikli bir tesis olan Tavşandamı Parkı, 50 bin metrekarelik geniş bir alana yayılmaktadır. Alanya’yı kuşbakışı gören manzarası ile Tavşandamı Parkı, ilçede görülmeye değer yegane yerlerden biri!
Neden Gitmeliyim? Tavşandamı Parkı’nda Alanya’nın eşsiz manzarasını seyredip, oturma alanlarında dinlenebileceğiniz gibi çocuklarınızla oyunlar oynayıp, eğlenceli vakit geçirebilirsiniz. Böylece bir taşta iki kuş vurabilir, Alanya tatilinize renk katabilirsiniz.
Burası Neresi? Ankara’daki Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nden getirilen Lidya, Urartu, Frig dönemlerine ve Tunç Çağı’na ait kalıntılar ve eserlerle birlikte 1967 yılında açılan Alanya Arkeoloji Müzesi, Saray mevkiinde yer almaktadır. MÖ 625 yılına ait Fenike dilinde bir taş yazıtın sergilendiği müze, bulunan en eski kalıntılara ev sahipliği yapan oldukça nitelikli bir müzedir. Müzede ayrıca Klasik, Arkaik, Helenistik, Bizans ve Roma dönemlerine ait mermer, bronz, pişmiş toprak, mozaik ve cam buluntuları, kül kutuları ve sikkelerden oluşan zengin bir koleksiyon sergilenmektedir.
Neden Gitmeliyim? Alanya ve çevresinde bulunan eserleri bir çatı altında toplayan müze, Anadolu Medeniyetleri ve İslam Eserleri müzesinden devredilen birçok eseri de bünyesinde bulundurmaktadır. Gezerken birçok döneme ait izlere rastlayabileceğiniz müze, arkeolojik eserlerin yanı sıra etnografik eserlere de ev sahipliği yapmaktadır. Etnografik alanda, Alanya ve çevresinin folklorik özelliklerini yansıtan, alaçuvallar, Yörük kilimleri, heybeler, işleme örnekleri, giysiler, silahlar, takılar, günlük kullanım kapları, yazı takımları ve el yazmaları gibi objelerden oluşan eski bir Alanya evine ait günlük bir oda sergilenmektedir.
Kaçırmayın! Müzenin en önemli eserlerinden ve dramatik bir öyküye sahip olan Herakles’in heykelini mutlaka görmenizi öneririz. Alanya Kalesi’ne çıkış yolunun başlangıç noktasında yer alır.
Burası Neresi? Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün 1935 yılında yaptığı Alanya gezisi sırasında dinlenmek için ziyaret ettiği ev, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 1984 yılında Atatürk Evi ve Müzesi olarak düzenlenmiştir.
Neden Gitmeliyim? Toplam 295 esere ev sahipliği yapan müze içerisinde Atatürk’ün şahsi eşyalarının bulunduğu özel oda en sık ziyaret edilen kısım. Müze içerisinde Atatürk’ün Alanya ziyaretine ait fotoğrafları, Alanya halkına yazısını ve birçok tarihi belgeyi görebilirsiniz. Müzenin ikinci katında Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan günümüze kadar basılan madeni ve kağıt paralar, pullar, hatıra paraları sergilenmektedir.
Kaçırmayın! Alanya Atatürk Evi ve Müzesi’nde geleneksel bir yatak odası, kadınların günlük yaşamda kullandığı odalar ve eski çocuk odası örneği gibi Alanya yöresine dair ipuçları veren etnografik bir alan bulunuyor.
Burası Neresi? Eski Alanya evlerinin en güzel örneklerinden biri olan Azakoğlu Konağı, sahipleri tarafından kültürel amaçlı sergilenmesi için belediyeye tahsis edilmiştir. Süslemeleri içerisindeki tarihi doku ve daha fazlasıyla ev, ayakta kalmış diğer evler arasında en nadide olanıdır. Alanya’nın kent belleğini oluşturmak için geçmişi ve geleceği bir arada barındıracak, kent kimliğinin korunmasında önemli bir katkı sağlayacak olan ev, bu amaç doğrultusunda kent müzesine dönüştürülmüştür.
Neden Gitmeliyim? Hüseyin Azakoğlu Kent Müzesi’nde sergilenen Yörük kültürüne ait birçok eser çocukların da oldukça dikkatini çeken bir yapıdır. Zira müzenin kurulmasındaki amaçlardan biri de Yörük kültürünün yeni nesle tanıtılması ve geleneklerin yaşatılmasını sağlamaktır. Kent kimliği açısından önemli bir kurum olan Hüseyin Azakoğlu Kent Müzesi, bu şirin tatil merkezini tanımak ve Alanyalıların kültürüne dair fikir sahibi olmak için Alanya’da gezilecek yerler listesine mutlaka eklenmelidir.
Burası Neresi? Alanya’nın Hisar İçi mahallesinde bulunan Ömürlü Kemal Atlı Kültür Evi, eski Alanya evleri örneklerindendir. Ev, Alanya Belediyesi tarafından özgün kimliği ve mimarisi korunarak restore edilmiştir. Tahta pencere, kapı ve içerisindeki eski tip döşenmiş mobilyalar ile eski evlerdeki ambiyansı yakalayan Kültür Evi, ziyaretçiler tarafından sıklıkla ziyaret edilmekte.
Burası neresi? Sandık Emini Kayhanlar Evi, Alanya yakınlarında bulunan ve Geleneksel El Sanatları Merkezi olarak hizmet vermeye devam eden geleneksel bir Alanya sivil mimarisi örneğidir. 1889 senesinde inşa edilmiş olan bu güzel ev, oldukça iyi bir şekilde korunarak günümüze ulaşmayı başarmıştır.
Neden gitmeliyim? Ziyaretçilerin ücretsiz olarak girip gezebildiği ev, tarihi ve kültürü açısından ziyaretçilerin bilgilenmesini sağlamaktadır. Evi ilgi çekici kılan detaylardan biri ise “Alanya Kalesi Flora ve Fauna Türlerinin İncelenmesi” konulu serginin yer aldığı bir herbaryuma ev sahipliği yapmasıdır. Herbaryum içinde 322 bitki ve 20’si endemik olan 38 kelebek türü sergilenmektedir. Evde aynı zamanda özel tasarım kıyafetler tasarlayan ünlü tasarımcı Vural Gökçaylı’nın muz lifi ve Alanya ipeği gibi bölgeye has malzemelerden ortaya çıkardığı giysiler de görülebilmektedir.
Burası Neresi? Dünyaca ünlü bir plaj olan Kleopatra Plajı, Alanya’da Kızlar Pınarı mevkiinde yer alıyor. Tarihte, Alanya ve çevresinin Roma generali Antonius tarafından, Mısır kraliçesi Kleopatra’ya hediye edildiği ve Kleopatra’nın da her gün banyo yapmak ve yüzmek için, kale yamacındaki bu plaja indiği rivayet ediliyor. Bu rivayetten dolayı Kleopatra adını alan plaj, tertemiz ve masmavi suyuyla, sıcacık yaz günlerinde ferahlamak için harika bir seçenek oluyor. Her yıl yaz sezonun açılmasıyla birlikte turistlerin yoğun ilgisiyle karşılaşan Kleopatra Plajı, ince kumu ve berrak deniziyle Mavi Bayraklı Plaj olarak hizmet veriyor.
Neden Gitmeliyim? Hikayeye göre dönemin güzelliği dillere destan Mısır Kraliçesi Kleopatra, Akdeniz seyahatlerinde bu plaja uğramadan edemezmiş; haliyle plaj da kendi adıyla anılmaya başlanmış. O günden beri doğal yapısını koruyan plaj, geniş bir alana yayılmıştır. Altın rengi kumları, berrak denizi ve temiz çevresi nedeniyle Kleopatra Plajı, mavi bayrağa sahiptir. Plajda yeme-içme ihtiyacınızı giderebileceğiniz büfeler ve su sporları için ekipman kiralayabileceğiniz alanlarda mevcut.
Kaçırmayın! Kleopatra Plajı’na giriş tamamen ücretsiz. Lakin şezlong ve plaj şemsiyesi için ücret alınıyor. Kıyı boyunca paraşüt, tekne, deniz bisikleti ve jet ski gibi yararlanabileceğiniz birçok aktivite aracı bulunuyor.
Burası neresi? Son dönemdeki gerçekleştirilen yatırımlarla daha temiz bir hale bürünen Galip Dere Halk Plajı, Alanya’da ücretsiz bir şekilde denize girilebilecek yerlerden biridir. Plajda ücretsiz olarak şezlong ve şemsiye imkanı da bulunmaktadır ancak bunun için sabahın erken saatlerinde gelerek yerinizi ayırmanız gerekmektedir.
Neden gitmeliyim? Bölgedeki denizin derinliği 30 cm ile 150 cm arasında değiştiği için burası ailesiyle tatile gelenler için de denize girilebilecek güvenli yerlerden biridir. Plajının ince kumlu olması ise özellikle çocuklar için plajda oyun oynayarak keyifli vakit geçirmeyi olanaklı hale getirmektedir.
Burası neresi? Alanya Belediyesi tarafından hayata geçirilen proje ile engelli vatandaşların da sahilden ve denizden faydalanmasına olanak sağlanmış ve oraya Engelsiz Halk Plajı çıkmıştır. Plajda engelli vatandaşların rahatlıkla denize girebilmesi, duş ve tuvalet gibi ihtiyaçlarını giderebilmesi için birçok detay düşünülerek uygulamaya geçilmiştir.
Neden gitmeliyim? Özellikle bedensel engeli olanlar ya da bu şekildeki yakınıyla seyahat edenler için Engelsiz Halk Plajı kesinlikle çok büyük bir eksikliği kapatmaktadır.
Burası Neresi? Alanya’daki Mavi bayraklı plajlardan biri olan Damlataş Plajı, ince kumu ve tertemiz deniziyle, görülmeye şayan bir yerdir. Alanya’da Damlataş Caddesi mevkiinde, Kleopatra Plajı’nın hemen yanında yer alan plaj, yaz sezonunda, özellikle Temmuz ve Ağustos aylarında tıklım tıklım dolup taşıyor.
Neden Gitmeliyim? Damlataş Plajı, meşhur Damlataş Mağarasının önünde Akdeniz’i kucaklayan kıyı şerididir. Plaja girmek ücretsiz; hizmetlerden faydalanmak ise ücrete tabidir. Suyun berraklığı sayesinde denizin dibinde yaşayan canlıları izlemek ise paha biçilemez.
Burası Neresi? Alanya Yarımadası’nın doğusunda, Oba ve Tosmur semtlerinin önünde yer alan 1 kilometre uzunluğundaki Portakal Plajı da diğer plajlar gibi mavi bayrağa sahiptir. Toros Dağları’nın eteklerinde ormanı denize kavuşturan plajda birçok şey yapabilmeniz mümkün. Su sporu ekipmanları satan ve rüzgar sörfü eğitimi veren yerler plajda kolaylıkla bulunabilir.
Neden Gitmeliyim? Rüzgar sörfçülerinin uğrak yeri olan Portakal Plajı, sığ bir kumsaldan oluşuyor. Keykubat Plajının devamı niteliğinde olan bu plaj ve çevresinde her türlü ihtiyaca yönelik alanlar bulunuyor. Plajın bulunduğu kıyıda, koylar, kayalıklar, ücretli ve ücretsiz plajlar yer alıyor. Ayrıca plaj kenarında kalan parkları, spor bölümleri, oturma alanları, yürüyüş ve bisiklet yolları gibi vakit geçirebileceğiniz etkinlik alanları da mevcut.
Burası neresi? Tosmur Plajı, Portakal Plajı’nın doğu kısmında kalmaktadır. Kendisiyle aynı isimdeki mahallenin içinde bulunan Tosmur Plajı, Dim Çayı’nın Akdeniz’le buluştuğu yerdedir. Tosmur Plajı özellikle serin denizleri seven ziyaretçiler için oldukça idealdir çünkü burası Antalya bölgesindeki en serin plajlardan biri olarak kabul edilmektedir.
Tosmur Plajı’nın ücretli kısımları olduğu gibi ücretsiz bir şekilde paylaşabileceğiniz yerleri de bulunmaktadır ancak bu yerlerde duş ve soyunma odası gibi hizmetler bulunmamaktadır.
Burası neresi? Yaklaşık 10 kilometre boyunca uzanan Konaklı Sahili, yer yer kayalıklara sahip olması nedeniyle biraz daha profesyonel yüzücülere hitap etmektedir. Suyunun temiz olması ise burasını dalış yaparak su altındaki güzellikleri keşfetmek isteyenler için cazip bir rota haline getirmektedir. Sahil boyunca ziyaretçilerin ihtiyaçlarını giderebileceği çeşitli işletmeler de bulunmaktadır.
Neden gitmeliyim? Yüzmek ve çeşitli su sporları yaparak tatilinizi daha keyifli bir hale getirmek için Konaklı Plajı’nı Alanya’daki gezilecek yerler listenize dahil etmenizi öneriyoruz.
Burası Neresi? Tam adıyla Emirgan Ulaş Plajı ve Mesire Yeri, hem bir plaj hem de bir piknik ve dinlence alanı olarak hizmet veriyor. Antalya-Alanya karayolu üzerinde, 5.kilometrede yer alan Ulaş Plajı, altın rengindeki kumsalıyla oldukça beğeniliyor. Burada dilerseniz denize girip, güneşlenebilir ya da mangal ve piknik eşliğinde eğlenceli bir gün geçirebilirsiniz.
Neden Gitmeliyim? Ulaş Plajı, diğer plajlardan biraz daha farklı. Deniz ve kumun yanı sıra size piknik yapabileceğiniz bir alan da sunuyor. Küçük bir koy şeklindeki plaj, özellikle yerli turistler tarafından tercih ediliyor. Eğer Ulaş Plajı’na geldiyseniz, güneşi burada batırmadan dönmemelisiniz. Güneşin, Akdeniz’in mavi suları üzerinde yansıması eşliğinde Alanya Kalesi’nin manzarasını izlemeye doyamayacaksınız.
Burası Neresi? Alanya’nın doğusunda, Antalya-Mersin karayolu üzerinde yer alan Doğu Plajı, Alanya Yarımadası’ndan başlayan ve Gazipaşa’ya kadar uzanan kıyı boyunca uzanıyor. Adını 1226 yılında Alanya’yı fetheden I. Alaeddin Keykubat’tan alan plaj, serin suları ve kumsalı ile ilçede en çok tercih eden plajlar arasında yer alıyor.
Neden Gitmeliyim? Alanya’da gezilecek yerler listesine dahil edilmesi gereken bir diğer plaj; Keykubat Plajı… Keykubat Plajı olarak da bilinen Doğu Plajı; yürüyüş yolları, parklar ve turistik tesisleriyle kentin en popüler plajlarından biri. Bunun yanı sıra diğer plajlarda olduğu gibi burada da su sporları yapabilirsiniz. Plajı değerli kılan en önemli unsurlardan biri de şehir merkezine olan yakınlığıdır.
Kaçırmayın! Doğu Plajı, aniden derinleşen bir su yapısına sahip olmadığından çocuklar için oldukça uygundur. Dolayısıyla çocuklu aileler, rahat vakit geçirmek ve gönüllerince yüzüp eğlenmek için Doğu Plajı’nı iç rahatlığıyla tercih edebilirler.
Burası Neresi? Alanya’nın Avsallar beldesinde, Antalya-Alanya karayolunun 26. Kilometresinde yer alan İncekum Plajı, aynı isimli İncekum Mesire Alanı’nın bir parçası olarak hizmet veriyor. İncekum Plajı, sığ denizi, incecik kumu ve tertemiz doğasıyla hem Alanyalıların hem de turistlerin gözdeleri arasında yer alıyor. Çam ağaçlarından oluşan yemyeşil bir ormanın bitiminde başlayan İncekum Plajı, görülmeye ve vakit geçirmeye değer bir yer!
Neden Gitmeliyim? İncekum Plajı, sığ bir denize sahip olduğu için suda derinlik oranı birden değişmiyor. Bu özelliği sayesinde çocuklar için oldukça uygun olan plaj, özellikle çocuklu aileler için ideal bir alternatif oluyor. İncekum Plajı’nın, Alanya’da çocukla gezebileceğiniz ideal yerlerden biri olduğunu gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz.
Kaçırmayın! Plajın da bağlı olduğu mesire alanında ayrıca İncekum Orman Kampı bulunuyor. Kamp çadırı, piknik alanları, mangal üniteleri gibi birçok alanı içinde barındıran İncekum Orman Kampı’nda dilerseniz kamp çadırında konaklayıp doğayla baş başa birkaç gece geçirebilir veya günübirlik bir dinlence keyfi yaşayabilirsiniz. İncekum Plajı’na toplu taşımalarla ulaşmak için plajın hemen yakınından geçen Alanya-Manavgat otobüs hattını kullanabilirsiniz. İncekum Plajı ve İncekum Orman Kampı’na girişlerin ücretli olduğunu da belirtmeden geçmeyelim!
Burası neresi? Alanya tatiliniz esnasında daha sakin ve huzurlu bir kumsal arıyorsanız size en iyi tavsiyemiz Soğuk Kapı (Tersane) Plajı olacaktır. Soğuk Kapı Plajı, Kızılkule ile tarihi Tersane arasında bulunmaktadır ve çok büyük değildir. Plaja inmek için Kızılkule’nin önünde bulunan tarihi merdivenlerden inilmesi gerekmektedir.
Deniz kaplumbağalarının izini sürebileceğiniz tertemiz bir kumsala sahip olan Tersane Plajı, size unutamayacağınız bir yüzme deneyimi sunacaktır. Ancak burada herhangi bir işletme bulunmadığı için şezlong, şemsiye gibi ihtiyaçlarınızı yanınızda getirmeniz gerekiyor. Yeme içme ihtiyaçlarınız için kulenin arka kısmındaki portakal bahçeleri içindeki kafeteryayı kullanabilirsiniz.
Neden gitmeliyim? Özellikle sakinlik arayan deniz sever ziyaretçiler için Soğuk Kapı Plajı, huzur dolu iklimiyle mükemmel bir fırsattır.
Burası Neresi? Alanya’nın en sessiz ve en sakin plajlarından biri olan Fuğla Plajı, Alanya ilçe merkezinin 20 kilometre batısında yer alıyor. Geniş bir koyun içinde konumlanan plaj, günübirlik gezintiye çıkan teknelerin uğrak noktalarından biri oluyor.
Neden Gitmeliyim? Denizin ve kumsalın tadını doyasıya çıkarabileceğiniz plajlardan biri olan Fuğla Plajı, sessiz, sakin, huzurlu ve dinlendirici bir gün geçirmek için oldukça ideal! Ayrıca plaj çevresinde bulunan kebap ve deniz ürünlerinin servis edildiği kır lokantalarında karnınızı güzelce doyurabilirsiniz.
Kaçırmayın! Alanya ile Avsallar arasında, belirli aralıklarla hareket eden otobüsleri kullanarak Fuğla Plajı’na kolayca ulaşabilirsiniz.
Burası Neresi? Mahmutlar Plajı Alanya’nın aynı isimli Mahmutlar beldesinde yer alıyor. 5 kilometre uzunluğundaki plajda deniz yer yer kum kayası şeklinde seyrediyor. Alanya’nın merkezindeki plajlara göre daha sakin ve daha tenha olan Mahmutlar Plajı, denize girip güneşlenmek ve kafa dinlemek için gönül rahatlığıyla tercih edilebilir.
Neden Gitmeliyim? Alanya’daki sakin plajlardan bir diğeri olan Mahmut Plajı, sessiz, huzurlu ve dingin bir gün geçirmek isteyenler için doğru adreslerden biri olabilir. Alanya’nın Mahmutlar beldesinde bulunan plaj, kalabalığı sevmeyenler ve kuytu kumsallarda denize girmek isteyenler için oldukça ideal. Üstelik plaj günün 24 saati ziyarete açık!
Burası Neresi? Kestel Plajı, Alanya’nın 5 kilometre doğusunda Kestel beldesinde bulunan ve belediyeye bağlı olarak hizmet veren bir plajdır. 2 kilometre uzunluğundaki plaj, tertemiz ve ılık deniziyle dikkat çekmektedir. Kestel Belediyesi Dinlenme ve Oyun Parkı içinde yer alan plaj, çocuklu aileler için de güzel bir seçenek olabilir.
Neden Gitmeliyim? Kestel Plajı, günün her saati denize girme imkanı bulabileceğiniz bir plaj. Zira plajda, gün boyunca su sıcaklığı, ılık olarak niteleyebileceğimiz normal seviyede, seyrediyor. Bunun yanı sıra denizin biraz dalgalı olduğunu belirtmekte fayda var! Kestel Plajı’nın bir diğer özelliği ise akvaryum niteliğinde bir denize sahip olması… Yerli ve yabancı birçok turist, burada dalış yapıp, sualtı dünyasının tadını çıkarıyor. Plajda şezlong, şemsiye ve duş alanı gibi hizmetler de veriliyor.
Burası Neresi? Alanya’nın 15 kilometre doğusunda, Mahmutlar beldesinden hemen sonraki mevkide yer alan Kargıcak Plajı, sessiz, sakin ve kalabalık açısından tenha bir plajdır. Uzunluğu birkaç kilometreyi bulan plajı Mahmutlar kadar taşlık olmasa da boyu aşan dalgalara sahiptir. Bundan dolayı yüzme bilmeyenler için oldukça tehlikelidir.
Neden Gitmeliyim? Şezlong, havlu, tuvalet, duş ve plaj şemsiyesi gibi ekipmanlara sahip olan Kargıcak Plajı, sessizliği sevenler ve kalabalıktan uzak durmak isteyenler için uygun bir alternatif. Yüzme bilmeyenlere ise kesinlikle önerilmiyor!
Burası Neresi? Dim Çayı, Toroslardan doğup, Alanya’nın güneyindeki Tosmur ve Kestel Mahalleleri sınırından Akdeniz’e dökülen yaklaşık 60 kilometre uzunluğunda bir çaydır. Alanya ilçe merkezine 15 kilometre mesafede yer alan Dim Çayı, buz gibi suları ve serinletici doğası, yemyeşil, tertemiz ve adeta cennet gibi tabiatıyla, özellikle yaz aylarında, yerli ve yabancı binler turist tarafından ziyaret edilmektedir. Çay boyunca sırlanmış olan, restoran, çay bahçesi ve kafelerden oluşan bir dizi tesis, yeme-içme ve dinlenme gibi ihtiyaçlar için hizmet vermektedir.
Ayrıca Dim Çayı vadisinde, doğa içinde oturup dinlenebileceğiniz ve hatta piknik yapabileceğiniz çardaklar mevcuttur. Dim Çayı üzerinde ayrıca Dim Barajı ve baraj gölü bulunmaktadır. Göl ve çay üzerinde göl üzerindeki Ak Köprü mevkiinden başlayıp 5,5 kilometrelik bir parkurda tamamlanan rafting gibi heyecan verici, adrenalini yüksek ekstrem sporlar ve yüzme gibi aktiviteler yapılabilmektedir.
Neden Gitmeliyim? İçeceğinizi yudumlayıp, kuş seslerini dinlerken, suyun ayaklarınızın altından kayıp gittiğini düşünün. Çayın serinliğiyle ferahlayabilirsiniz. Etrafta kullanabileceğiniz birçok tesisi olan Dim Çayı, Alanya sıcağından uzaklaşmak isteyenler için harika bir seçenek. İşte bu harika hayali Dim Çayı’nda gerçeğe dönüştürebilirsiniz. Dim Çayı’na ulaşmak için Alanya merkezden hareket eden tarifeli otobüslere binebilir veya özel araç kiralayabilirsiniz. Özel araçla ulaşım için Alanya’dan Gazipaşa-Mersin istikametinde, D-400 karayolu ya da çevreyolu üzerindeki tabelaları takip etmek yeterli!
Kaçırmayın! Dim Çayı ve çevresinde gerçekleştirilen jeep safari, ATV safari, bisiklet ve doğa yürüyüşü gibi etkinliklere mutlaka katılmalısınız. Jeep safari veya ATV safarilerinden herhangi birine katılarak, Türkiye’nin en güzel mağaralarından biri olan Dim Mağarası’na ulaşabilir, bu doğa harikasını yakından görme şansı elde edebilirsiniz. Bu arada Dim çayı çevresinde konaklamak için düşük yatak kapasiteli pansiyonlar mevcut.
Burası neresi? Alanya’nın yaklaşık 120 kilometre kuzeyinde bulunan Köprülü Kanyon, Alanya çevresinde görülmesi gereken önemli yerlerden biridir. Kanyon etkileyici doğa güzelliğinin yanı sıra gerçekleştirilen rafting etkinlikleri ile de turistler için önemli bir cazibe noktasıdır.
Kanyonun da içinde bulunduğu Köprülü Kanyon Milli Parkı, Köprülü Nehri boyunca uzanmaktadır ve 366.144 hektarlık çok geniş bir alanda bulunmaktadır. Park içinde konaklamak isteyenler için çeşitli bungalov ev seçenekleri de mevcuttur.
Neden gitmeliyim? Kanyonun içinde kıvrılarak geçen buz mavisi suyun içinde gerçekleştirilen rafting gezileri burayı ziyaret etmek için başlı başına bir sebeptir. Bölgede bulunan Roma kalıntıları da burayı keyifli ve tarih dolu bir yürüyüş noktası haline getirmektedir. Kanyonda Roma kalıntılarına kadar uzanan bir rota içindeki rafting turları düzenleyen birkaç tane tur firması bulunmaktadır.
Burası Neresi? Toroslar’dan başlayarak Dim Çayı’na dökülen Oba Çayı, Alanya’nın en güzel köşelerindendir. Kadıpınarı mevkiinde oluşan ve doğal kaynak suyu niteliği taşıyan Oba Çayı’nın çevresinde ayrıca ülkemizdeki en muhteşem mağaralardan biri olan Kadıini Mağarası yer alıyor. Harika bir tabiata sahip olan Oba Çayı’nı Alanya’da gezilecek yerler listenize mutlaka eklemeli, gitmişken Kadıini Mağarası’nı kesinlikle ziyaret etmelisiniz. Tabi tüm bunları yaparken çevreye, yani doğaya zarar vermemeye özen göstermelisiniz.
Neden Gitmeliyim? Oba çayı kenarında birçok kır restoranını ziyaret edebilir meşhur tatlarından alabalığın tadına bakabilirsiniz. Oba Çayı özellikle yazın bunaltıcı Akdeniz sıcağından kaçmak isteyenler için birebir. Ormanlar ve yeşillik alanın getirdiği serin hava sayesinde serinlemeniz mümkün. Çayın etrafındaki köy ve kasabalardan organik yiyecekler satın alabilirsiniz.
Burası neresi? Toros Dağlarından başlayarak 82 kilometre yol yapan ve son olarak Akdeniz’e dökülen Alara Çayı, Alanya yakınlarındaki önemli doğal güzelliklerden biridir. Alanya’nın Okurcalar beldesinden geçen çay, günümüzde Ulugüney Çayı olarak da adlandırılmaktadır. Alara bölgesi Bizans, Selçuk ve Osmanlılar döneminde her zaman önemli bir geçiş noktası olmuş ve kervanlar tarafından dinlenme yeri olarak değerlendirilmiştir.
Neden gitmeliyim? Alara Çayı rafting ve kano sporlarını yapmak isteyenler için Güzelbağ beldesinden başlayarak Alara Kalesi’nde biten muhteşem bir parkura sahiptir. Bu da burayı Alanya’nın gezilecek önemli yerlerinden biri haline getirmektedir. Dilerseniz Alara Çayı’nda yüzebilir, piknik yapabilir, balık tutabilir ve birbirinden güzel fotoğraflar çekebilirsiniz.
Burası Neresi? 2008 yılında Alanya kaymakamlığı katkılarıyla düzenlenip, Türkiye turizmine kazandırılan Sapadere Kanyonu, Alanya’nın 40 kilometre doğusunda, Sapadere Köyü’nde yer alıyor. Sapadere Kanyonu, 750 metre uzunluğunda, 400 metre yüksekliğinde, çelik desteklerle inşa edilmiş bir yürüyüş parkurundan oluşuyor. Kanyonun girişinde ayrıca bir mesire yeri ve kır gazinosu bulunuyor. Kanyonun girişinden yaklaşık 300 metre içeride ise harika bir şelale gürül gürül akan sularıyla ziyaretçilerini karşılıyor.
Şelale, alan ahşap ve çelik yapı malzemesi kullanılarak inşa edilmiş, çevreye zarar vermeyen ve gerektiğinde kaldırılabilecek bir platform şeklindeki yüzme havuzuna dökülüyor. Dileyenler kaynağı yaylalardan gelen buz gibi şelale suyunda yüzüp, ferahlayabiliyor. Ayrıca suda tutulan taptaze alabalıklar, çevredeki restoranlarda tava ve ızgara şeklinde servis ediliyor.
Neden Gitmeliyim? Sapadere Kanyonu’nu ve sahip olduğu tabiatı, Alanya tatilinizde mutlaka uğrayıp görmeniz gerekiyor. İnsana huzur ve keyfi tattıran kanyonda şelalenin döküldüğü noktada yüzebilir anın tadını çıkarabilirsiniz. 750 metre uzunluğundaki kanyonda, yürüyüş yapanların dinlenmesi için dağın oyuk kısmına inşa edilen kafeteryaya uğrayabilir, çayınızı veya kahvenizi içip yemyeşil orman manzarasının tadını çıkarabilirsiniz.
Kaçırmayın! Alanya ile Sapadere Köyü arasında tarifeli toplu taşıma hizmeti verilmediği için Sapadere Kanyonu’na yalnızca safari turları gibi farklı konseptli turlara katılarak veya özel araç kiralayarak ulaşabilirsiniz.
Burası Neresi? Toros Dağları’nın sırtlarında, Alanya’nın 30-35 kilometre kuzeyinde yer alan Dereköy Yaylası, diğer adıyla Türbelinas Yaylası, harika bir doğaya, yemyeşil bir tabiata ve mis gibi bir havaya sahiptir. Yayla, dağın yamaçlarına serpilmiş küçük küçük yerleşim birimlerinden oluşmaktadır. Kargı Çayı’nın tam ortasından geçtiği bu köy, üzümü, pestili, inciri ve pekmeziyle oldukça ünlüdür. Türbelinas Yaylası’nda doğa yürüyüşü, dağ bisikleti, meditasyon, yoga, kamp ve piknik gibi birçok aktiviteyi gerçekleştirmek mümkündür. Zira yaz aylarında bu harika yayla turistlerle dolup taşmaktadır.
Neden Gitmeliyim? Yaz aylarını yaylalarda geçirmek bin yıllık Yörük kültürlerinden bilinir. Yaz aylarında köylerden daha fazla nüfusa sahip olan yaylalar arasında en güzellerinden olan Alanya’nın Türbelinas Yaylası’dır. Burada yaylaları gezip kurulan çadırları görebilirsiniz. Yayla içerisinde bulunan ağaçlardan meyvelerin en doğalını tadabileceğiniz gibi yöre halkının ürettiği ceviz, zeytin gibi gıdaların en tazesini temin edebilirsiniz.
Yerli yabancı turistlerin uğrak noktalarından olan yaylalar, Türk kültürü içerisinde önemli bir yere sahiptir. Yaz aylarında, serinlemek ve boğucu şehir havasından kurtulmak için Yörük geleneğini devam ettirerek yaylalara yerleşen çokça kişi bulunmaktadır.
Burası Neresi? Gedevet Yaylası, Alanya ilçe merkezinin 21 kilometre uzağında, Dereköy’deki Pınarbaşı Yaylası sınırları içerisinde yer alıyor. Deniz seviyesinden 1100 metre yükseklikte konumlanan Gedevet Yaylası, villa ve çiftlik evleriyle dolu yaklaşık 1500 haneden oluşuyor. Alanyalıların hafta sonu gezisi için sıkça tercih ettiği yayla, mis gibi tabiatıyla oldukça beğeniliyor.
Neden Gitmeliyim? Rivayete göre adını, Fatih Sultan Mehmet zamanında, Alaiye’yi yani Alanya’yı Karamanoğullarının elinden almak için padişah tarafından bizzat görevlendirilen Gedik Ahmet Paşa’dan alan Gedevet Yaylası, çinilerle süslü tarihi bir çeşmeye ev sahipliği yapıyor. Bunca yıldır sağlam kalmayı başarmış olan bu çeşme, yaylada görülmeye değer noktalardan biri oluyor. Bunun yanı sıra armut, fındık, elma, kızılcık, kestane, üzüm, kiraz ve incir gibi turfanda meyveler ve sebzeler yetiştiriliyor.
Dileyenler yaylada küçük tezgahlarda satışı yapılan bu ürünlerin tadına bakıp, satın alabiliyor. Yaylada ayrıca, sık çam ormanlarıyla çevrili, kamelyalar, hamaklar, piknik masaları ve tuvalet gibi hizmetlere sahip olan bir mesire alanı bulunuyor. Piknik, kamp, safari, bisiklet ve trekking gibi aktivitelere de uygun olan Gedevet Yaylası, Alanya’da gezilecek yerler listesine mutlaka eklenmeli!
Burası Neresi? Alanya’nın meşhur yaylalarından biri olan Gökbel Yaylası, Alanya’nın 60 kilometre kuzeydoğusunda, Gökdoğmuş sınırlarında bulunup; Akdağı eteklerinde yer alıyor. Denizden 2.050 metre yüksekte bulunan Gökbel Yaylası, başta Kestel beldesi olmak üzere Alanya’daki Çitçilli, Tosmur ve Çığlaklı gibi birçok belde halkının yazın göç ettiği yaylalardan biri oluyor. Dolayısıyla bu harika yaylanın bir sayfiye alanı olarak kullanıldığını söyleyebiliriz. Zira yaylada elektrik ve içme suyu gibi temel ihtiyaçlar karşılanabiliyor. Doğası ve tabiatıyla cennet gibi bir atmosfere sahip olan Gökbel Yaylası, yazın Alanya sıcağından bunalan herkes için harika bir kaçış noktası oluyor.
Neden Gitmeliyim? Gökbel Yaylası, klasik ‘manar’ evlerinin yanı sıra modern evlerin de tek tük yer aldığı bir yerleşim yeri olarak, Alanya’da görülmeye değer noktalardan biri! Yörük kültürünün, geleneklerin, örf ve adetlerin yaşatıldığı Gökbel Yaylası’nda son birkaç yıldır Kestel Belediyesi tarafından organize edilen yayla şenlikleri düzenleniyor. Yayla şenlikleri kapsamında yörede yetişen turfanda meyve ve sebzeler, yiyecek ve içecekler tanıtılıyor. Ayrıca buraya gelen turistler, sebze ve meyve alışverişi yapabiliyor. Bunların dışında yaylada iki restoran, bir bakkal, bir kahvehane, bir cami ve iki mescit bulunuyor.
Kaçırmayın! Gökbel Yaylası kamp kurup konaklamak, trekking ve bisiklet gibi doğa sporları yapmak için oldukça uygun bir yer. Halihazırda birçok kampçının uğrak yeri olan bu yaylada doğayla baş başa, meditasyon niteliğinde harika bir hafta sonu geçireceğinizden emin olabilirsiniz.
Burası Neresi? Alanya’ya 40 kilometre mesafede, Demirtaş nahiyesinin kuzeyinde yer alan Tokar Yaylası, esasen yaklaşık 16-17 yıldır bir gelenek olarak düzenlenen Tokar Yayla Şenlikleri ile biliniyor. Doğası ve tabiatıyla oldukça güzel bir yayla olan Tokar, yaz aylarında yaylacıların, kampçıların ve doğaseverlerin uğrak noktalarından biri oluyor.
Neden Gitmeliyim? Meyve bahçeleri, kır çiçekleri ve dağ çayırları ile kaplı olan Tokar Yaylası, kamp kurmak, doğa yürüyüşü yapmak, dağ bisikleti gibi aktiviteleri gerçekleştirmek için oldukça harika bir seçenek. Ayrıca Tokar’da mangal ve barbekü eşliğinde piknik yapmanın keyfi anlatılamaz, yaşanır!
Kaçırmayın! Tokar Yaylası gezinizi Haziran sonu ve Temmuz başı gibi bir tarihe denk getirerek Tokar Yaylası Şenlikleri’ne katılma şansı elde edebilirsiniz. Yöresel sanatçıların konserleri, halk oyunları ekiplerinin dans gösterileri ve birbirinden eğlenceli yarışmalarla dolu dolu ve rengarenk bir şenlik olan Tokar Yayla Şenlikleri’nde inanılmaz eğleneceksiniz! Bunun yanı sıra şenlik alanında kurulan stantlarda tanıtımı yapılan yöresel içecek ve yiyeceklerin tadına bakabilirsiniz.
Burası Neresi? 1948 yılında mayın patlaması sonucunda gün yüzüne çıkan Damlataş Mağarası, 200 metrekarelik alanı kapsayan sarkıtlardan oluşmaktadır. Milyonlarca yıl önce oluştuğu düşünülen mağaranın içi uzun sarkıtlar ve derin çatlaklarla kaplıdır. Deniz kıyısında bulunan Damlataş Mağarası’nın deniz dalgalarıyla aşınarak şekillendiği düşünülmektedir. Havasının astım ve alerjik hastalıklara iyi geldiğine inanılması sebebiyle mağara, yerli ve yabancı birçok kişi tarafından tedavi umuduyla ziyaret edilmektedir.
Neden Gitmeliyim? İnanılmaz görüntüsüyle, oldukça farklı bir atmosfere sahip olan Damlataş Mağarası, Alanya’nın en çok turist çeken noktalarından biridir. Zira Türkiye’de mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri olan mağara hem yurt içinden hem de yurt dışından binlerce kişinin akınına uğramaktadır. Özellikle astım hastalığı olan kimselerin uğrak noktası olan mağaranın, normalden 8-10 misli fazla karbondioksit ve yüksek oranda neme sahip olmasından dolayı astıma iyi geldiği ispatlanmıştır.
Astım hastaları günde dört saat olmak üzere toplam 21 gününü şifa bulmak için bu mağarada geçirmektedir. Damlataş Mağarası, 2014 yılında turistik amaçla gelenlerin yanı sıra, yalnızca 4 bin astım hastası tarafından ziyaret edilmiştir.
Bunları biliyor muydunuz? Türkiye’nin turizme açılan ilk mağarası Damlataş Mağarası’dır.
Burası Neresi? Damlataş Mağarası’nın üçüncü bölümünde bulunmaktadır. Geceleri yansıyan ay ışığı ile mağaranın içindeki fosfor ışıltıları göz kamaştırmakta. Ayrıca bu renkler gündüz de belli olmaktadır. Küçük bir tekne ile mağaranın içi gezilebilir ve yüzebilirsiniz. Bu mağarada kendinizi rüyada gibi hissedeceksiniz.
Neden Gitmeliyim? Damlataş Mağarası’na gitmişken, Fosforlu Mağara’nın da kesinlikle görülmesi gerekiyor. Adını fosforlu renginden alan mağara, her yıl, yaz aylarında binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor. Yalnızca Alanya denizinden geçmekte olan teknelerin bile uğrak noktalarından biri oluyor.
Burası Neresi? Korsanlar Mağarası, Alanya Kalesi’nin bulunduğu yarımada içerisindeki bir deniz mağarasıdır. Eski bir söylentiye göre, korsanlar ganimetlerini mağara içerisindeki gizli yolu kullanarak Alanya Kalesi’ne çıkarırlarmış. Ve bir diğer rivayete göre Antik Çağ korsanları kaçırdıkları kızları bu mağarada saklarlar, sonrasında yine kaleye giden gizli geçidi kullanarak kızları bu kalede tutarlarmış. Bu gizli geçidin aradan geçen yüz yıllar içinde çöktüğü ve kapandığını söylenmektedir. Mağaranın en gizemli noktası deniz dibindeki kayaların nefes kesen görüntüsüdür.
Kaçırmayın! 10 metre genişliğinde ve 6 metre yüksekliğinde Korsanlar Mağarası’nı tekne ile ziyaret edebilirsiniz. İçerisinde küçük boyutlu tekneler ile girebileceğiniz gibi yüzerek de geçebilirsiniz.
Burası Neresi? Aşıklar Mağarası tarihi yarımadanın güneyinde yer alır. Bir insanın girebileceği genişliğe sahiptir ve ileriye doğru gidildikçe yarımadanın diğer tarafına geçilmektedir. Denilene göre antik çağda korsanlar elde ettikleri ganimetleri ve esir aldıkları kızları sakladıkları yerdir. Ayrıca mağara adını; yalnız kalmak isteyen aşıkların gittikleri uğrak yeri olmasından almıştır.
Kaçırmayın! Kayalıklara tutunarak mağaraya inmek çok daha zor olacağı için denizden on beş metre kadar yükseklikteki Damlataş Mağarası ağzından suya atlayıp, yüzerek Aşıklar Mağarası’na ulaşmayı denemelisiniz. Zira böylesi çok daha heyecanlı olacaktır; tabi iyi derecede yüzme biliyorsanız!
Burası Neresi? Alanya’nın 15 kilometre kuzeydoğusunda bulunan Kadıini Mağarası, Çatak mevkiinde yer almaktadır. 1957’de gerçekleştirilen kazı çalışmaları sonucu Alanya’nın en eski yerleşim birimi olduğu anlaşılan mağarada 5 bin yıl öncesine ait insan kalıntıları bulunmuştur. Mağaranın çevresinde piknik alanları gibi doğanın içinde vakit geçirebilecek alanlar mevcuttur.
Kadıini Mağarası hakkında çok fazla bilgiye bulunamamaktadır. Fakat Tunç Dönemi ve Üst Paleolitik dönemlerine ait insan iskeleti kalıntılarına rastlanmıştır. Mağarada sarkık ve dikitler vardır. Kadıini Mağarası’ndaki sarkıt ve dikitler Damlataş Mağarası’ndan üç kat daha büyüktür. Mağarada yapılan kazı çalışmaları Kültür ve Turizm Bakanlığına aittir.
Kaçırmayın! Kadıini Mağarası’nda tespit edilen toplu mezarda, 100 geçkin insan iskeleti bulunmuş ve Anadolu’daki en yoğun arkeolojik buluntuya sahip olan mağaranın Kadıini olduğu saptanmıştır. Mağarada yaşayan insanların hem tarım hem de hayvancılıkla uğraşan ve yerleşik hayat düzeninde yaşayan bir topluluk olduğu düşünülmektedir. Mağarada bulunan iskelet kalıntıları Alanya Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmek için çalışma ve koruma altına alınmıştır. Mağaraya ulaşmak için Alanya Merkezden hareket eden ve Kadıini yakınlarından geçen otobüs hatlarını kullanabilirsiniz. Lakin sonrasında biraz yürümeniz gerekebilir.
Burası Neresi? Alanya’nın 11 kilometre doğusunda, Kestel mevkiinde bulunan Dim Mağarası, Cebireis Dağı’nın batı yamacında yer almaktadır. Dim Vadisi ve yukarıda da bahsettiğim Dim Çayı ile birlikte geniş bir tesis içerisinde konumlanan Dim Mağarası, sarkıt, dikit, sütun ve perdemakarna bakımından oldukça zengin ve süslü yapılarıyla toplam 410 metre uzunluğundadır. Lakin mağaranın yalnızca 360 metrelik kısmı ziyarete açıktır. Yıl boyu ziyarete açık olan Dim Mağarası, şüphesiz Türkiye’deki en güzel mağaralardan biridir.
Neden Gitmeliyim? Egzotik yapısıyla Alanya’da gezilecek yerler listesine mutlaka eklenmesi gereken Dim Mağarası’nda ayrıca Akdeniz’i, Alanya Kalesini, Toros Dağları’nı ve Alanya Yarımadası’nı seyredebilmek amacıyla dürbün gibi ekipmanlara sahip olan bir seyir terası bulunmaktadır. Elektrikle aydınlatılan mağarada, yıl içerisinde sıcaklık hiç değişmeyip; 18 derecede sabittir. Mağara içinde sarkıt, dikit ve sütunların yanı sıra küçük havuzlar ve 2 metre derinliğinde bir göl yer almaktadır. Her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret edilen Dim Mağarası, ülkemizde özel teşebbüs ile turizme açılıp, işletilen ilk mağaradır.
Kaçırmayın! Mağara ziyaretinizde Dim Çayı’nı ve Dim Vadisi’ni mutlaka gezmelisiniz. Gitmişken Dim Mağarası Tesisleri kapsamında hizmet veren restoranda, Alanya mutfağının tadına bakabilirsiniz. Dilerseniz vadide bulunan piknik alanlarında, mangal eşliğinde piknik yapabilirsiniz.
Burası neresi? Sapadere kasabasında bulunan Cüceler Mağarası, Alanya şehir merkezine 18 kilometre mesafede bulunmaktadır. 2012 yılında ziyarete açılan Cüceler Mağarası, yakın zamanda keşfedilen doğal güzelliklerden biridir. Söylentiye göre Osmanlı döneminde vergi zamanında hayvanları için vergi vermek istemeyen köylüler küçükbaş hayvanlarını bu mağarada saklamaktaymış.
Mağaranın bulunduğu noktaya ulaşmak için 180 metrelik bir yürüyüş parkurundan yürümek gerekmektedir. Tepede sarkıtların bulunduğu mağaranın astım hastalarına iyi geldiği söylenmektedir ve mağarada toplamda 120 metrelik bir yürüyüş alanı bulunmaktadır.
Burası Neresi? Alanya’nın merkezinde Kleopatra Plajı’na 5 dakika mesafede yer alan Alanya Aquapark, oldukça renkli bir eğlence ve turizm kompleksidir. 16 adet farklı kaydırak seçeneği, dalga havuzu, açık hava diskosu, 70 metrelik bungee jumping ve 300 metrelik rafting parkurundan oluşan park, aynı anda birçok kişiye hitap edebiliyor. Alanya Aquapark, çocuklara yönelik eğlenceli ve korunaklı aktivite alanlarıyla özellikle ailelerin rahatça hareket edip, keyifli bir gün geçirmeleri sağlıyor.
Neden gitmeliyim? ”Alanya’da çocukla gezilecek yerler nerelerdir?” bu soruya verilebilecek en doğru yanıtların başında Alanya Aquapark geliyor. Zira burada çocuklar, kendilerine özel tasarlanan havuzlarda, su kaydıraklarında, oyun alanlarında doyasıya eğleniyor. Yalnızca çocuklara değil, yediden yetmişe herkese hitap eden Aquapark’ta, yetişkinler için rafting gibi adrenalin yüklü ekstrem spor alanları ve dalga havuzu gibi vakit geçirebilecek alanlar bulunuyor. Üstelik tüm bu aktiviteler Alanya Kalesi’nin muhteşem manzarası eşliğinde yapılıyor.
Kaçırmayın! Alanya Aquapark’ta yukarıda yazdıklarımın dışında, tüm gün konuklar için hizmet veren bir pool bar, 3D film seçeneği gibi vizyona yeni girmiş yepyeni filmleri izleyebileceğiniz bir sinema salonu, kadın ve erkekler için özel tasarlanan hamam, sauna, masaj ve spa salonları yer alıyor. Ayrıca tesiste, rahatça alışveriş yapabileceğiniz; süpermarket, butik, kuyumcu ve deri dükkanı gibi işletmeler bulunuyor.
Burası Neresi? Alanya’daki en büyük su parkına sahip olan Water Planet Aqua Park, hem bir otel hem de bir eğlence merkezi olarak hizmet veriyor. Water Planet Aqua Park, Alanya’nın Okurcalar mevkiinde, Alanya merkezinin 33 kilometre batısında yer alıyor. Oldukça büyük ve nitelikli bir kurum olan tesiste; su kaydıraklarıyla dolu aquapark, Spa ve Masaj merkezi, Fitness Center (spor salonu), çocuklar için Mini Kulüp, havuz, plaj ve gösteri salonları gibi bir dizi hizmet alanı bulunuyor. Yalnızca Alanya’nın değil; Antalya’nın da en kapsamlı aquaparkı olan Water Planet Aqua Park, kesinlikle görülmeli!
Neden Gitmeliyim? Tıpkı Alanya Aquapark gibi yediden yetmişe her yaşa hitap eden Water Planet, tabi ki en çok çocukların ilgisini çekiyor. Kendisini ‘su cenneti’ olarak tanımlayan tesiste, günlük 2 bin kişiyi ağırlayabilen ve içinde 24 farklı kaydırak bulunan aquapark çocuklar için gerçek anlamda bir cennet oluyor. Zira burada aileler ve çocukların birlikte su kayağı yapabileceği Family Slide, yalnızca çocuklar için özel tasarlanan Kids Slide, kamikaze, aktivite ve oyun havuzu gibi bir yığın eğlence alanı bulunuyor.
Bunların yanı sıra tesis kapsamında; 900 metrekare alanıyla, 3 farklı bölüme ayrılan oldukça geniş bir ana havuz, çok özel manzarasıyla özel tasarım sonsuzluk (infinity) havuzu, 3 gözlü özel dalga havuzu, özel oyuncaklarla süslenmiş çocuk animasyon havuzu, disco ve aktivite havuzu alanlar hizmet veriyor.
Kaçırmayın! Water Planet Aqua Park’ta ayrıca çocukların yaşıtlarıyla vakit geçirip, hayal dünyalarının ve yaratıcılıklarının geliştirilmesine yönelik oyunlar oynadığı bir ‘Mini Kulüp’ bulunuyor. Mini Kulüp’te çocuklar, alanında uzman kişilerin gözetiminde hem eğlenceli hem de eğitici vakit geçirebiliyor. Mini Kulüp, yalnızca 4-12 yaş aralığına hitap ediyor. Kulüpte, çocukların güvenliğini sağlamak adına bir güvenlik kamerası bulunuyor. Dileyen aileler çocuklarını bu kamera vasıtasıyla izleyebiliyor.
Burası Neresi? Alanya Bahçeleri, Alanya’nın Mahmutseydi Mahallesi’nde, deniz ile çarşı arasında konumlanan yemyeşil ağaçlarla donatılmış bir park ve dinlenme alanıdır. Bahçelerin Alanya’da çocukla gezilecek yerler listesine eklenmesinin sebebi ise içerisinde bulunan yemyeşil çocuk parkı ve çocuk havuzudur. Burada ayrıca aileler için çay bahçeleri, kafeterya ve oturma alanları bulunmaktadır. Üstelik Alanya bahçelerinde harika fotoğraf karelerinin yakalandığını belirtmeden geçmeyelim.
Burası neresi? Alanya’da sahil şeridindeki en güzel parklardan biri olan 100. Yıl Atatürk Parkı, ziyaretçiler tarafından büyük ilgi görmektedir. Özellikle akşam saatlerinde parkın çok canlı olduğunu görebilirsiniz. Şayet kalabalıktan hoşlanmıyorsanız parkı ziyaret etmek için sabah saatlerini tercih edebilirsiniz.
Neden gitmeliyim? Park içinde çocuklar için ayrılmış olan çocuk oyun alanları çocuklu ailelerin burada çok keyifli bir şekilde vakit geçirmesine olanak sağlamaktadır. Çok bakımlı olan bu güzel park, insanların dinlenmek için de değerlendirdiği bir yerdir.
Burası Neresi? 2008 yılı yaz sezonunda hizmete açılan Sealanya Seapark, “İnteraktif Akvaryum” niteliğinde bir tema parkıdır. Alanya’nın Fuğla mevkiinde, Akdeniz Bulvarı üzerinde yer alan Sealanya, binlerce çeşit deniz canlısını dev akvaryum havuzlarda izleme ve sonra bu havuzlarda maske ve şnorkel ile yüzme şansı elde edebileceğiniz harika bir tesis… Çocuklar için müthiş bir deneyimin kapısını açan Seapark, Alanya’da çocukla gezilecek yerler listesine mutlaka eklenmeli!
Neden Gitmeliyim? Binlerce tropikal deniz canlısının yaşam alanı olan Sealanya’da; Yunus Köpekbalığı Havuzu, Manta Havuzu, Mercan Resif Havuzu gibi bir dizi havuz, her yıl binlerce ziyaretçiye kapılarını açıyor. Özellikle çocukların ilgisini cezbeden Sealanya Seapark’ta, Köpekbalıklarını şnorkel ve maskeyle inceleme, Yunus balıkları ile yüzme, dev Manta balıklarını sevme şansı gibi inanılmaz deneyimler sizleri bekliyor.
Kaçırmayın! Tüm bunların yanı sıra su kaydıraklarıyla dolu tatlı su çocuk havuzu, tatlı su gölü ve 300 metrelik bir nehir Seapark’ta hizmet veriyor. Seapark’ta çocuklar enerjilerini oyun ve havuzla atarken, ailelerin vakit geçirebileceği, kafe ve restoranlar da mevcut.
Burası Neresi? Alanya’da sıcaktan bunalan herkesi Ice Park Alanya’ya davet ediyoruz. Belki de yıl içerisinde hiç kar yağışı almayan Alanya’da, çocukların en sevdiği aktivitelerden biri olan buz pateni yapma fırsatı bulunuyor. İce Park, Alanya’nın Oba mevkiinde yer alıyor. Alanya’da çocukla gezilecek yerler listesine eklenmesi gereken İce Park’ta, çocuklar buz pistinde kayabildiği gibi, profesyonel anlamda buz pateni dersleri alabiliyor. Zira kurumda bunun için her yıl özel kurslar düzenleniyor.
Burası Neresi? Balon Park, Alanya’nın Hacet Mahallesi mevkiinde yer alan dev balonların yer aldığı bir oyun parkıdır. Aynı anda 40 çocuğu ağırlayabilen Balon Park’ta şişme kaydırak, hayal dünyası, dev lunapark ve olimpik üçlü trambolin gibi oyun grupları bulunmaktadır. Oyun alanlarının onarımı ve güvenliği yapılan çalışmalarla her yıl yenilenmektedir. Günde sekiz saat hizmet veren park, tasarım itibariyle 2 ile 10 yaş aralığındaki çocuklara hitap etmektedir. Alanya’nın ilk ve tek Balon Parkı, çocuklu ailelerin gönül rahatlığıyla tercih edebilecekleri harika bir alternatif!
Burası Neresi? Alanya’daki tek ve en eski lunapark olan ‘Alanya Lunapark’ ilçenin batı girişinde, Kızlar Pınarı mevkiinde yer alıyor. Alanya’da çocukla gezilecek yerler denildiğinde akla ilk gelenlerden biri olan Alanya Lunapark’ta balerin, tırtıl, dönme dolap, gondol ve atlıkarınca gibi biz dizi oyuncak bulunuyor. Oldukça renkli, eğlenceli ve adrenalin dolu oyuncaklarla çocukların harika vakit geçirdiği lunaparkın, özellikle yaz akşamlarında keyfi bir başka oluyor! Bu arada 23 Nisan’a denk gelir misiniz bilmem; lakin 23 Nisan kutlamaları kapsamında lunaparkta çocuklara özel indirimler yapılıyor.
Dünya tarihindeki en eski yerleşimlerden ve hatta en eski şehirlerden biri olan Alanya, yaz turizminde olduğu kadar tarih ve kültür turizmi açısından da oldukça iddialı! Yukarıda ”Simgesel Yerler” maddesinde detaylıca bahsettiğim Alanya Kalesi, Kızılkule ve Tersane gibi daha bir dizi tarihi yapıya ve arkeolojik kalıntılara ev sahipliği yapan Alanya’nın tarihi yerleri hakkında daha kapsamlı bilgi almak için: Alanya’nın Tarihi Yerleri | 17 Tarihi Nokta
Burası Neresi? Antalya’nın Manavgat ilçesine bağlı turistik bir belde olan Side, yaz tatillerinin vazgeçilmez adreslerinden biridir. Yaz turizminin yanı sıra tarih ve arkeoloji bakımından oldukça zengin olan Side, her yıl, yerli ve yabancı binlerce turist tarafından ziyaret ediliyor. Side ile Alanya arasında 63 kilometre, yani ortalama 1 saatlik bir mesafe bulunuyor. Dolayısıyla Alanya çevresinde gezilecek yerler listesine mutlaka eklenmesi gereken Side’ye ulaşım Alanya-Manavgat hatlı otobüsler, taksi ve özel araçlarla kolayca sağlanabiliyor.
Neden Gitmeliyim? Antik Çağ’da Side Yarımadası üzerinde kurulmuş olan Side, benzersiz doğası, masmavi denizi, el değmemiş tabiatı ve zengin tarihiyle Antalya’nın turizm cennetleri arasında gösteriliyor. Yaz aylarında nüfusunu ikiye katlayan beldede, ”Side Antik Kenti, Apollon Tapınağı, Side Müzesi, Seleukia Antik Kenti, Side Plajları” gibi gezip görülmesi gereken birçok yer bulunuyor.
Burası Neresi? Antalya’nın en sevilen ve en çok ziyaret edilen tatil beldelerinden biri olan Belek, şehir merkezinin 43 kilometre doğusunda, Serik ilçesinde yer alıyor. Son yıllarda golf sahaları ile öne çıkan Belek, yılın belirli dönemleri, yalnızca golf oynamak için gelen binlerce turiste kapılarını açıyor. Mevzu golf olunca, uzun alabildiğine geniş ve yemyeşil alanlar kaçınılmaz oluyor. Gol sahalarının fazlaca yer aldığı beldenin yemyeşil görüntüsü gören herkesi kendisine hayran bırakıyor.
Belek, sahip olduğu golf turizminin yanı sıra, halihazırda yaz turizmiyle de Türkiye’deki en popüler tatil beldeleri arasında gösteriliyor. Alanya’ya oldukça yakın bir mesafede yer alan Belek’e ortalama 1-1,5 saatte (104 km) ulaşılabiliyor. Ulaşım için genellikle Alanya’dan belirli saat dilimlerinde hareket eden otobüsler kullanılıyor.
Neden Gitmeliyim? Belek, yazın denize girip, serinlemek, doğanın keyfini çıkarmak ve doyasıya eğlenmek için ülkemizdeki en yeterli seçenekler arasında başta geliyor. Bunun yanı sıra köklü bir geçmişi sahip olan Belek, tarihi ve kültürel bir zenginliğe ev sahipliği yapıyor. Belek’te gezip görülmesi gereken yerler arasında ”Aspendos Tiyatrosu, Perge Antik Kenti, Kurşunlu Şelalesi, Dinler Bahçesi” gibi daha bir yığın turistik nokta bulunuyor. Ayrıca Belek, sınırsız alışveriş kapasitesi, etkileyici restoranları, doğa sporu alanları, modern ve lüks otelleriyle de beklentiyi fazlasıyla karşılıyor.
Burası Neresi? Türkiye’de yaz turizmi denildiğinde akla ilk gelen yerlerden biri olan Kemer Antalya’ya bağlı bir ilçedir. Akdeniz kıyısında, Toros Dağları’nın eteklerinde konumlanan Kemer, Antalya’nın 40 kilometre batısında yer alıyor. Denizin orman ve dağlarla buluştuğu bir noktada harika bir tabiatın içinde bulunan Kemer, Alanya’ya da oldukça yakın. Alanya ile arasında 179 kilometrelik bir mesafe bulunan Kemer’e, ilçe merkezinden yola çıkıldığında ortalama 2,5 saatte ulaşılabiliyor.
Neden Gitmeliyim? 52 kilometrelik bir kıyı şeridine sahip olan Kemer’deki tüm kıyı tamamen doğal plajlardan oluşuyor. Kemer kıyılarında ayrıca birbirinden güzel birçok koy ve doğal liman bulunuyor. Kemer’in berrak masmavi sularına girmek, yumuşacık ve incecik kumsallarında güneşlenmenin keyfi gerçekten de bir başka oluyor! Bunun yanı sıra Beldibi, Çamyuva, Göynük gibi turistik ilçelere ev sahipliği yapan Kemer, antik kentlere yakınlığı ve ulaşım kolaylığıyla da tarih severlerin ortak buluşma noktası oluyor.
Ayrıca bu şirin ilçe, 320 yat kapasiteli modern marinasıyla yat turizminde de mühim bir yer teşkil ediyor. Söz konusu ilçenin bir diğer cazip tarafı ise sabahın ilk ışıklarına kadar hız kesmeden devam eden kesintisiz gece hayatı oluyor. Kemer’de gece hayatı kapsamında bar, pub ve club gibi mekanlar sınırsız hizmet veriyor. Ayrıca Kemer’in restoranlarında Akdeniz mutfağına dair enfes sunumlar yapılıyor.
Kaçırmayın! Gitmişken ”Göynük Kanyonu, Tahtalı Dağı, Üçoluk Yaylası, Paris Batığı, Sırtlanini Mağarası, Peynir Deliği Mağarası, Phaselis Koyu, Beydağları Milli Parkı” gibi Kemer’de gezilecek birçok yer sizleri bekliyor.
Burası Neresi? Adrasan, eski adıyla Çavuşköy, Antalya’nın Kumluca ilçesine bağlı bir köydür. Adrasan Koyu ise bu köyde bulunan plaja verilen isimdir. Adrasan Koyu, oldukça güzel, tabiat harikası ve doğal bir koy olup; 2 kilometre uzunluğunda bir kumsala ve tertemiz, masmavi, berrak bir denize sahiptir. Meşhur Likya Yolu’nun üzerinde yer alan Adrasan, Alanya ilçesine de yakın bir lokasyonda yer almaktadır. Alanya ile arasında yaklaşık 224 kilometre bulunan Adrasan Koyu’na, ortalama 3 saatte ulaşılmaktadır.
Neden Gitmeliyim? Adrasan Koyu, özellikle son yıllarda Türkiye’de yaz turizminin popüler merkezlerinden biri haline gelmiştir. Aslında buna şaşmamak lazım; zira Adrasan, yeşil ve mavinin buluştuğu, doğal ve el değmemiş bir tabiatın içinde mis gibi Akdeniz havası ve tertemiz denizi ile gidip gören herkes tarafından beğeniliyor. Üstelik Antalya’nın diğer tatil beldelerine göre Adrasan otelleri ve pansiyonlarında çok daha uygun fiyatlara konaklanabiliyor.
Kaçırmayın! Adrasan Koyu, Antalya’nın en önemli tekne turu merkezleri arasında yer alıyor. Adrasan’da düzenlenen koy turları “Suluada Tekne Turları” adı altında organize ediliyor. Ayrıca; Akseki Koyu, Sazak Koyu, Yalancı Koy, Korsan Koyu (Çoban Limanı) ve Porto Ceneviz Koyu gibi muhteşem koylara düzenlenen turlar da mevcut!
Burası Neresi? Antalya’ya 85,7 kilometre mesafede, Kumluca ilçesine bağlı bir yerleşim olan Olimpos, Olimpos Beydağları Milli Parkı sınırları içerisinde bulunuyor. Olimpos, ‘Caretta Caretta’ların, yani deniz kaplumbağaların yavrulama alanı olması, Dünyanın en iyi 10 uzun mesafe yürüyüş rotasından biri olarak gösterilen “Likya Yolu” üzerinde yer alması ve Olimpos Antik Kenti’ne ev sahipliği yapması açısından oldukça önemli bir turizm merkezidir. Ayrıca Türkiye’de oldukça popüler bir tatil noktası olan Olimpos’un müdavimlerini, genel anlamda, üniversite öğrencileri, lise çağındaki gençler ve gezgin turistler oluşturuyor.
Zira Olimpos’ta kamp ve çadır alanı, ağaç ev, bungalov gibi yapılarda konaklanıyor. Dolayısıyla Olimpos, 5 yıldızlı otellerde konaklama gibi beklentileri olanlar için pek uygun değil! Olimpos, Antalya’nın birçok noktası gibi Alanya’ya da oldukça yakın. Alanya ile arasında 219 kilometre mesafe bulunan Olimpos’a, karayolu üzerinden, yaklaşık 3-3,5 saatte ulaşılıyor.
Neden Gitmeliyim? Arkeolojik ve doğal sit alanı olarak devlet tarafından, tamamı koruma altına alınan Olimpos, ortasından geçen Akçay Deresi ile ikiye ayrılıyor. Derenin Akdeniz’e döküldüğü noktada Olimpos Plajı yer alıyor. Plaja giriş için belirli bir ücret ödenmesi gerekiyor. Bunun yanı sıra Olimpos Plajı ve çevresinde kano turları düzenleniyor. Kanolar eşliğinde kıyı boyunca sıralanan mağara ve koylar geziliyor.
Ayrıca Olimpos Antik Kenti, Olimpos’ta mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında geliyor. Kuzey ve Güney Nekropol olarak ikiye ayrılan antik kentin, Antik Likya Medeniyetine ev sahipliği yaptığı biliniyor. Adeta Açıkhava müzesi niteliği taşıyan kentte; 113 mezar, tapınak, hamam, kilise, tiyatro, surlar ve geniş caddeler yer alıyor. 08.00 ile 09.00 saatleri arasında ziyarete açık olan Olimpos Antik Kenti’ne giriş için ücret ödenmesi gerekiyor.
Kaçırmayın! Yukarıda da bahsettiğim Adrasan Koyu ile Olimpos arasında yalnızca 15 dakikalık bir mesafe bulunuyor. Dolayısıyla oralara gitmişken bu iki yeri birlikte görebilir, gezinizi buna göre planlayabilirsiniz.
Burası Neresi? Avsallar, Antalya’nın Alanya ilçesine bağlı bir tatil beldesidir. Alanya’nın 23,4 kilometre batısında yer alan Avsallar, tertemiz sularıyla, deniz, kum ve güneş üçlüsünün Antalya’daki en doğru adreslerinden biridir. Alanya ile Avsallar arası yolculuk yaklaşık 25-30 dakika kadar sürmektedir. Avsallar’a ulaşmak için Alanya merkezinden, tüm hafta boyunca, belirli aralıklarla hareket eden otobüsler kullanılabilir.
Neden Gitmeliyim? Son yıllarda popülaritesini git gide arttıran Avsallar özellikle İncekum Plajı’yla biliniyor. Ayrıca Türkiye’de oldukça popüler bir yer olan ‘Alarahan’ ve ‘Alara Kalesi’ Avsallar’da yer alıyor. Bunun dışında beldede konaklamak için her bütçe uygun ve herkese hitap edebilecek modern oteller bulunuyor. turizm açısından gelecek vadeden Avsallar, doğal güzelliği ve yemyeşil tabiatıyla Alanya yakınında gezilecek yerler listesine mutlaka eklenmeli!
Burası neresi? Alanya’da günübirlik gezi gerçekleştirebileceğiniz en güzel bölgelerden biri de Ehmedek’tir. Burası, Selçuklu ve Osmanlı döneminde Türklerin yaşadığı bir yerleşim yeriydi. Alanya Kalesi’nden kısa bir yürüyüş mesafesinde bulunan Ehmedek’te, Ehmedek Kalesi ve Süleymaniye Camii gibi önemli tarihi noktaları ziyaret edebilirsiniz. Ardından ise tarihi evlerin bulunduğu sokaklarda kendinizi kaybedebilir ve harika anı fotoğrafları çekme fırsatını yakalayabilirsiniz.
Neden gitmeliyim? Muhteşem fotoğraf kareleri yakalayabileceğiniz Ehmedek içinde ayrıca bir bedesten, bir pazar yeri ve 13. yüzyıldan kalma geleneksel Akşebe Türbesi yer almaktadır. Yani buraya gelerek tarih kokulu sokakları gezebilir, hediyelik eşyalar satın alabilir ve türbede dualar edebilirsiniz.
Burası Neresi? Antalya’nın en popüler turizm noktalarından biri olan Beldibi Mağarası, Antalya-Kemer karayolunun 40. Kilometresinde, Çamdağ Tüneli’nin çıkışında Obaköy mevkiinde yer alıyor. Bir kaya altı sığınağı şekline sahip olan Beldibi Mağarası, Antalya bölgesinin ikinci önemli Prehistorik Merkezi’dir. Yapılan arkeolojik çalışmalar sonucu, mağarada Mezolitik kültürleri içeren 6 tabaka tespit edilmiş; Üst Paleolitik ve Mezolitik döneme ait çakmak taşı gibi aletler ortaya çıkarılmıştır.
Bunun yanı sıra kaya altı sığınağının duvarlarında, aşı boyası ile kayalar üzerine yapılmış dağ keçisi, geyik ve yaban keçisi gibi hayvan figürleri, şematize insan çizimleri yer almaktadır. Oldukça ilgi çekici bir yapıya sahip olan Beldibi Mağarası, tüm bu özellikleri sayesinde yılın belirli dönemi binlerce turist tarafından ziyaret ediliyor. Alanya’ya yakın bir lokasyonda, 163 kilometre mesafede konumlanan Beldibi Mağarası’na ulaşım ortalama 2,5 saat sürüyor.
Neden Gitmeliyim? Türkiye’nin önemli SİT alanlarından biri olan Beldibi Mağarası’ndaki çalışmaların tarihi 1959 yılına kadar dayanıyor. Burada bulunan kalıntılar arasında eski çağ insanlarının yaşayış şekillerine ve günlük hayatlarına dair ipucu veren mikro kalemler, saplı uçlar, aylar, trapez biçimliler, ok uçları, saplı bıçaklar ve orak-bıçak gibi birçok parça yer alıyor.
Seramikten çanak, çömleğe bir dizi buluntuya ev sahipliği yapan mağara, arkeolojik açıdan oldukça zengindir; zira buluntular üzerindeki çalışmalar günümüzde de devam ettiriliyor. Tabi çalışmaların yanı sıra mağara turizm açısından da işlevini yürütmeye devam ediyor. Tarih ve arkeoloji severler tarafından Alanya çevresinde gezilecek yerler listesine mutlaka eklenmesi gereken Beldibi Mağarası’nın Kemer’e uzaklığı ise yalnızca 20 kilometre!
Burası Neresi? Antalya denildiğinde akla ilk gelen yerlerden biri olan Düden Şelalesi, Kepez İlçe sınırları içinde, Varsak Mahallesi’nde yer alıyor. Bir rivayete göre Büyük İskender, bölgeden geçtiği esnada atlarına bu şelaleden su verdiği için İskender Şelalesi olarak da anılıyor. Antalya şehir merkezinin 10 kilometre güneybatısında konumlanan şelale, kaynağını Kepez Hidroelektrik Santrali’nden alıp, Düden Çayı boyunca Aşağı Düden Şelalesi (Karpuzkaldıran Şelalesi) ve Yukarı Düden Şelalesi olmak üzere iki kola ayrılıyor. Yukarı Düden Şelalesi’nde ayrıca piknik ve mesire alanı bulunuyor.
Düden Şelalesi’nin en önemli özelliği şüphesiz, 40 metrelik yükseklikten aşağıya doğru gürül gürül akması… Zira yalnızca bu manzarayı izlemek için bile her yıl Rusya, Ukrayna, İran ve Azerbaycan gibi ülkeler başta olmak üzere binlerce turist, Düden Şelalesi’ne akın ediyor. Alanya’ya yakın turistik yerlerden biri olan bu doğa harikası, Türkiye’nin en güzel şelaleleri arasında başı çekiyor. Alanya ile arasında 136 kilometre mesafe bulunan Düden Şelalesi’ne ortalama 2 saate ulaşılabiliyor.
Neden Gitmeliyim? Görüntüsüyle herkesi büyüleyen Düden Şelalesi, harika ve yemyeşil bir tabiatın içinde bir vaha gibi parlıyor. Doğal güzelliğinin yanı sıra, şelalenin çevresinde, yürüyüş parkurları, restoranlar, çay bahçeleri, oturma ve piknik alanları, kafe gibi bir dizi hizmet noktası bulunuyor. Düden Şelalesi, özellikle evlenmek üzere olan çiftlerin fotoğraf macerası için harika bir fon oluşturuyor. Bundan dolayı şelale çevresinde bolca gelin ve damat görürseniz şaşırmayın! Fotoğraf için şelaleye akın edenler yalnız gelin ve damat adayları olmuyor tabi; zira binlerce insan elinde fotoğraf makinesi veya telefonla bu muhteşem manzaraya ait güzel bir görüntü yakalamaya çalışıyor.
Kaçırmayın! Düden Şelalesi’ni cazip kılan bir diğer özelliği şelale ve gölet çevresinde bulunan kahvaltı mekanlarında, eşsiz manzara eşliğinde, mükellef bir hafta sonu kahvaltısını mümkün kılması… Dolayısıyla sizler de Düden Şelalesi’ne sabah erken saatlerde giderek, kendinize güzel bir masa bulup kahvaltınızı etmeli ve bu cennet tabiatın keyfini çıkarmalısınız! Son olarak: Kepez Mesire Alanı içinde yer alan şelaleyi görmek için giriş ücreti vermek gerekiyor.
Burası Neresi? Antalya merkezi ilçesi sınırları içerisinde, yer alan Kurşunlu Şelalesi, merkezin 20,7 kilometre kuzeydoğusunda Aksu mevkiinde konumlanıyor. Kurşunlu Şelalesi, keşfedildiği tarih olan 1986 yılından beri, Kurşunlu Tabiat Parkı adı altında hizmet veriyor. Yıl içerisinde yerli ve yabancı ortalama 500 bin turist tarafından ziyaret edilen park, ‘Antalya’nın saklı cenneti’ olarak anılıyor. Bu adlandırmanın hakkını fazlasıyla veren Kurşunlu Şelalesi, yeşilin ve mavinin en güzel tonunu içinde barındıran tabiatı ve gürül gürül akan sularıyla gören herkesi büyülüyor. Alanya’nın 126 kilometre batısında yer alan Kurşunlu Şelalesi Tabiat Parkı’na ortalama 1,5-2 saate ulaşılabiliyor.
Neden Gitmeliyim? Kurşunlu Şelalesi Tabiat Parkı, toplam 5960 hektarlık geniş bir alana yayılıyor. Alanın yalnızca 20 hektarlık kısmı ziyaret açık tutuluyor. Şelaleye ulaşım ise yemyeşil ağaçların süslediği doğal bir patika üzerinden sağlanıyor. Kurşunlu Şelalesi 18 metre yükseklikten aşağıya dökülüp, küçük göletler oluşturuyor; göletler üzerinde yaklaşık 2 kilometre uzunluğunda bir kanyon bulunuyor. Bunların yanı sıra tabiat parkı sınırları içerisinde, kır lokantası, mescit, tuvaletler, çocuk oyun alanları, çeşmeler, piknik üniteleri, tur güzergahları, yürüyüş yolları, manzara seyir noktası ve park içinde deve turları düzenleyen bir işletme yer alıyor.
Kaçırmayın! Deve turu, fotoğrafçılık, doğa yürüyüşü, piknik ve olta balıkçılığı gibi etkinlikler için müsait olan Kurşunlu Şelalesi, bitki ve hayvan gözlemciliği gibi eko turizm faaliyetleri açısından da önem arz ediyor. Ayrıca parkın içerisinde, şelalenin düştüğü noktaya yakın bir yerde, yapım tarihinin 17. yüzyıla dayandığı ve 1980 yılına kadar kullanıldığı tespit edilen tarihi bir değirmen bulunuyor. Kurşunlu Şelalesi’ne Antalya-Aksu karayolunun Soğucaksu köprüsünden kuzey istikametine ayrılan 8 kilometrelik yol üzerinden ulaşılıyor.
Burası Neresi? Manavgat Şelalesi, Batı Torosların doğu yamaçlarından doğan 93 km uzunluğundaki Manavgat Nehri’nin yaklaşık 5 metre yüksekliğindeki falezlerden dökülmesiyle ortaya çıkıyor. Muazzam bir doğanın içinde, nehirle ormanın birleştiği bir alanda bulunan Manavgat Şelalesi’ni görüp de etkilenmemek mümkün değil! Üstelik Alanya’ya oldukça yakın olan ve 63 kilometrelik bir mesafede konumlanan şelaleye ulaşmak ortalama 1 saat sürüyor.
Neden Gitmeliyim? Manavgat Şelalesi, sahip olduğu doğal manzaranın yanı sıra, çevresinde bir dizi restoran, kafe, çay bahçesi, hediyelik eşya dükkanı, seyir terası, oturma ve piknik alanına ev sahipliği yapıyor. Ayrıca nehrin üzerinde rafting ve kano gibi su sporları yapılabiliyor. Daha birçok keyifli alternatife ev sahipliği yapan Manavgat Şelalesi, şahane tabiatıyla şehrin karmaşasından kaçıp, güzel bir gün geçirmek isteyenler için harika bir seçenek! Üstelik şelale çevresinde konaklayabileceğiniz birçok otel ve pansiyon bulunuyor. Manavgat ilçe merkezinden düzenli aralıklarla hareket eden dolmuşlarla Manavgat Şelalesi’ne ulaşabilirsiniz.
Türkiye’de tatil denildiğinde akla ilk gelen yerlerden biri olan Alanya, berrak suları, yeşil doğası ve ince kumlu plajlarının yanı sıra gece hayatıyla da dikkat çekiyor. Zira Alanya’da, sabahın ilk ışıklarına kadar hız kesmeden eğlenceye devam eden birçok mekan bulunuyor. Bar, pub, gece kulübü, disko, meyhane gibi birçok mekana ev sahipliği yapan Alanya’da, her yaşa ve herkese hitap edebilecek eğlence konseptleri mevcut! Hafif esintili yaz akşamlarında Alanya sokaklarında, en eğlenceli, en renkli ve de en doğru mekanı bulmak için: Alanya Gece Hayatı | En Eğlenceli 25 Mekan
Yaz aylarında denizin, kumun ve güneşin tadını çıkardığınız bu güzel ilçeden kendinize bir hatıra bırakmak için alışveriş yapmaya ne dersiniz? Üstelik Alanya’da alışveriş yapmak için birçok alternatif mevcut. AVM’lerden butiklere, çarşılardan pazarlara kadar bir dizi seçeneği bir arada bulabileceğiniz Alanya Alışveriş yerleri listesi:
Alanya’da şehir içi ulaşım yalnızca belediyeye ait halk otobüsleri, minibüs ve dolmuş gibi toplu taşıma vasıtalarıyla sağlanıyor. İlçede maalesef henüz metro ve tramvay gibi raylı sistem bulunmuyor. Toplu taşımalarda ücretlendirme; tüm şehirde geçerli olan ‘Antalya Kart’ adlı ulaşım kartı, temassız kart ve nakit ödeme seçenekleriyle gerçekleştiriliyor. Turistik bir belde olduğu için Alanya’da, yanınızda Antalya Kart bulundurma zorunluluğu olmayıp; ödeme işleminizi nakit olarak gerçekleştirebiliyorsunuz.
Alanya’dan çevre mahalle ve kasabalara gitmek için genellikle tek vasıta yeterli oluyor. Aktarma yapmaya gerek kalmıyor. Bunun yanı sıra taksi ve özel araç gibi vasıta seçenekleri de ilçede mevcut. Lakin toplu taşımayı kullanmak her zaman daha karlı olacaktır! Otobüslerin hat, güzergah ve saat bilgilerine buradan ulaşabilirsiniz: Alanya şehir içi ulaşım.
Not: İçeriğimiz son olarak editörlerimiz tarafından 01.04.2023 tarihinde güncellenmiştir.
Hamburg Nerede? Hamburg, Avrupa’nın Almanya şehrinde bulunmaktadır. Ülkenin Berlin’den sonra ikinci büyük şehridir. Hamburg Hakkında: Almanya’nın…
İstanbul’un Anadolu yakası Karadeniz kıyısında bulunan Şile, şehir merkezine yaklaşık 80 kilometre uzaklıktadır. İstanbul’un en…
Tiran Nerede? Hangi Ülkede? Tiran, Balkanlar’da bulunan Arnavutluk’un başkenti, aynı zamanda en büyük şehridir. Arnavutluk…
Arnavutluk'un başkenti Tiran'ı ziyaret ettiğinizde, yoğun kargaşa yaşayan bir ülkenin geçmişini ve bugününü keşfedeceksiniz. Gelin…
Bir peri masalı için adeta bir fon gibi duran romantik ve ilham verici bir şehirden…
Napoli nerede? & Hangi ülkede? İtalya Yarımadası'nın batı kıyısında Roma'nın 120 mil güneydoğusunda bulunan Napoli,…
Yorumları Gör
http://kampalenincekum.com/
Merhabalar
Alanya incekumda bulunan yeri alanya kap alanları bölümüne ekleyebilirmisiniz
Çok güzel bir yazı olmuş teşekkürler