Alanya

Antalya’nın bir ilçesi olan Alanya, Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerinden biri olarak kabul ediliyor. Toros Dağları ile Akdeniz arasındaki bir bölgede bulunan kent, hem doğal hem de tarihi güzellikleriyle dikkat çekiyor. Kuzeyde Konya ve Karaman illeri ile komşu olan Alanya, Antalya’nın kent merkezine 154 kilometre uzaklıkta yer alıyor. 1.598 kilometrekarelik bir yüzölçümüne sahip olan Alanya’nın nüfusu yapılan son sayımlarla 291.643 olarak tespit edildi. Türkiye’nin turizm gelirlerinde %9’luk bir paya sahip olmakla birlikte, yabancıların Türkiye’de en çok mülk aldığı ilçe olarak biliniyor. Konumu sebebiyle, tarih boyunca jeopolitik açıdan önemli bir yer olduğunu da belirtmekte fayda var. Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan bu kentin tarih boyunca kale vazifesi gördüğü biliniyor.

Turizm, Alanya’nın en önemli geçim kaynağı olarak kabul ediliyor. Hatta kentin büyük ölçüde turizm sayesinde geliştiğini ve yapılandırıldığını söylemek mümkün. Turizme bağlı olarak gelişen ticaret de kentin ekonomisinde önemli bir yere sahip. Alanya Sanayi ve Ticaret Odası’nın hazırladığı rapora göre, kent sınırları içinde önemli bir kısmı beş ve dört yıldızlı olmak üzere 289 otel bulunuyor. Tarım da kentin başlıca ekonomik kaynakları arasında yer almakta. Kentte tipik bir Akdeniz iklimi olduğu için, birçok meyve ve sebze kolaylıkla yetişiyor. Ayrıca Dim Barajı Sulama İkmali gibi projeler kentteki tarım faaliyetlerinin artmasına yardımcı oluyor.

Alanya’daki ilk kent yerleşimlerinin ne zaman başladığı henüz tespit edilebilmiş değil. Ancak bölgenin Bizans döneminde Kalanoros ismine sahip olduğu biliniyor. Kentin adı da Selçuklu Hükümdarı I. Alaaddin Keykubat’tan geliyor. Romalılar tarafından inşa edilen Alanya Kalesi’ni zapteden Keykubat, buraya Alaiye ismini vermiş. Alanya, birçok gezginin seyahatnamesinde geçen bir yer. Piri Reis, Strabon, Seyyep, Evliya Çelebi ve İbni Battuda bölge hakkında detaylı bilgi veriyor. Ancak Selçuklu öncesindeki dönem hakkında yazılı kaynaklar sınırlı olduğu için pek detaylı bilgiye sahip değiliz. 1471 yılında Fatih Sultan Mehmet’in ünlü komutanlarından Gedik Ahmet Paşa tarafından Osmanlı Devleti’ne dâhil edilen Alaiye’nin ismi 1931 yılında Mustafa Kemal Atatürk tarafından Alanya olarak değiştirildi.

Alanya, tarihi ve doğal güzellikleriyle ön plana çıkan bir kent. Fosforlu, Damlataş, Korsanlar ve Aşıklar Mağaraları her yıl turist akınına uğruyor. Alanya’nın plajlarının da dünya çapında ünlü olduğunu belirtmekte fayda var. Kleopatra Plajı, Türkiye’nin en ünlü plajları arasında yer alıyor. Syedra ve Leartes Antik kentleri, Alanya’nın tarihi mirasında önemli bir yere sahip. Arkeoloji Müzesi, Etnografya Müzesi ve Atatürk Evi Müzesi de tarihe meraklı olanların görmeleri gereken yerler arasında. Genelinde tipik Akdeniz ikliminin etkileri olan Alanya’da çoğu etkinlik ve festival yaz ayları ile bahar döneminde gerçekleşiyor. Kalabalıktan uzakta tatil geçirmek isteyenler, Alanya seyahatini nisan ya da mayıs ayına denk getirebilir.

Alanya, geniş bir alana kurulmuş olduğu için gelişmiş bir ulaşım ağına sahip. İlçe sınırları içinde yer alan Gazipaşa Havaalanı, yurt içi ve yurt dışı seferleriyle doğrudan ulaşıma olanak sağlıyor. Belediyeye bağlı otobüsler, geç saatlere kadar çalışıyor. Bu otobüsleri özel otobüs kartı ile birlikte temassız kredi kartı ile de kullanabilirsiniz.