Afrika

Kara kıta olarak bilinen Afrika, dünyanın en büyük ikinci kıtası olarak yer almaktadır. Afrika; kuzeyinde Akdeniz’i, güneyinde Hint Okyanusunu, doğusunda ise Kızıldeniz ve Süveyş Kanalını bulundurur. 30,8 milyon km²’lik alana sahip Afrika’nın yüz ölçümü olarak en büyük ülkesi Cezayir’dir. Büyük bir alana sahip olan Afrika Kıtası ayrıca 1 milyar kişilik nüfusa sahip ve nüfusu en yoğun olan ülkesi Nijerya’dır.

Tüm kıtalar arasında en genç nüfusa sahip olan Afrika’nın bazı eyaletlerinde nüfusun yarısından fazlasının 25 yaşın altında olduğunu söyleyebiliriz. Genç nüfustan oluşmasına rağmen Afrika’da okuma yazma bilenlerin oranı %40 civarındadır. Fakat dünya dilleri arasında neredeyse çoğu dilin konuşulduğu tek yerin Afrika olması da şaşırtıcı bir özelliktir.

En çok konuşulan diller arasında Arapça yer alır ve onu takip eden diğer diller; İngilizce, Fransızca, Swahili, Berberice, Portekizce ve İspanyolcadır. Bölge olarak ayrıca belirtmek gerekirse; Güney, Merkez ve Güney Doğu Afrika’da yaşayan insanların çoğunluğu Bantu dilini konuşmaktadır.

Kendi kişisel temizliklerini yapamadıkları gibi yiyeceklerini de temizleme koşulları pek bulunmuyor ve çoğu insan AIDS, sıtma gibi birçok hastalıkla mücadele ediyor. Hatta bu olumsuzluklar kıtlığa kadar birçok sebebe yol açıyor. Bu nedenle Afrika Kıtası’nda insanların çeşitli hastalıklarla boğuşuyor olması, yeterli su kaynakları ve beslenmenin sağlanamaması nedeniyle dünyanın en fakir bölgelerinden birisi olduğu biliniyor.

Var olan olumsuzluklara rağmen Afrika; doğa güzellikleri, kültürü ve etnik zenginliği açısından görülmeye değer noktalardan biridir. Bu güzelliklerin birkaçından sizler için bahsedelim. Dünyanın ikinci, Afrika’nın en büyük tatlı su gölü olan Viktorya Gölü kesinlikle görülmeye değer güzelliktedir. Ayrıca Afrika’nın bir diğer harikası olan Nil Nehri, dünyadaki en uzun nehirdir.

Zor koşulları barındırsa dahi gezip göreceğiniz bir doğa güzelliğine sahip olan Büyük Sahra, dünyanın en büyük çölü olarak önemini korur. Afrika Kıtası’nda, bunlar gibi daha birçok doğa güzelliğine şahit olabilirsiniz. Seyahat ettiğiniz yerin farklı kültürlerini, geleneklerini ve gezilecek yerlerini merak ediyorsanız, Afrika Kıtası’nda bulunan ülkeleri rotanıza ekleyip maceraya atılabilirsiniz.