Tripoli

Trablus olarak da adlandırılan, hatta tarihi adı Trablusgarp olan Tripoli, yüzölçümü bakımından Libya’nın en büyük şehri olma özelliğini taşıyor. Aynı zamanda ülkenin başkenti olan ve kuzeybatısında yer alan Tripoli’nin en ayırt edici özelliği ise hem Akdeniz’e hem de çöle kıyısı olmasıdır. Milattan Önce 7. yüzyılda Fenikelilerin kurduğu Tripoli Libya’nın en hızlı gelişen ve büyüyen şehri olma unvanına sahip.

Ülkenin en önemli ticaret merkezlerinden biri olan Tripoli aynı zamanda tam bir üretim ve finans merkezi olma özelliğini de taşıyor. Genelinde yarı kurak iklimin etkilerinin görüldüğü Tripoli’de kış ayları sıcaklıklar 9 – 18 santigrat derece arasında seyrediyor. Yaz aylarında da hava sıcaklığının 38 derece civarında olduğu Tripoli’yi yılın dört mevsimi ziyaret edebilirsiniz.

Savaş yorgunu Tripoli’nin merkezi olarak kabul edilen Eski Kent Medina ile şehir gezinize başlangıç yapabilirsiniz. Turgut Camii, Gurgi Camii ve Marcus Aurelius Kemeri ile Tripoli seyahatinize devam edebilirsiniz. Libya’nın kuzeybatı kesiminde konumlanan Tripoli’nin yaklaşık 34 km güneyinde bulunan Ben Ghashir’deki uluslararası havalimanına İstanbul’dan direkt uçuşlar ile ulaşmanız mümkün. Yüzölçümü itibariyle çok büyük bir şehir olmaması Tripoli’de ulaşımı daha kolay bir hale getiriyor. Özellikle merkezi bölgelerinde yürüyerek pek çok noktasına ulaşabileceğinizi hatırlatalım.

Araç kiralama ve taksi imkanlarının olduğu Tripoli’de toplu taşıma araçlarını da kullanabilirsiniz. Mutfak kültürü itibariyle Güney Doğu, Arap ve Akdeniz’den etkilenen Tripoli’de birbirinden ilginç ve leziz yemekler tatmanız yüksek ihtimal. Labne ile hazırlanan ve bir börek türü olan semsek ile tabuli ve zahter salatası tadarak Libya mutfağını en iyi şekilde deneyimleyebilirsiniz. Gece hayatının daha çok nargile kafeler ile canlandığı şehrin bu anlamda en merkezi bölgesi Osmanlı Kulesi ve Yeşil Meydan olarak sıralanabilir. Her sene ekim ayında gerçekleşen Ghadames Festivali, 23 Ekim’de düzenlenen Özgürlük Günü Kutlamaları ve dini takvime göre tarihi değişen Kurban Bayramı Kutlamaları’na katılım gösterebilirsiniz.

Alışveriş konusunda tıpkı diğer Arap ülkeleri gibi zengin bir çeşitlilik sunan Tripoli’de alışveriş der demez akla ilk Medina gelir. “Souk al – attara” adındaki halılar ve geleneksel takılardan sevdiklerinize hediyelik alabilirsiniz. Bunun yanı sıra çömlek ve dokuma halı ile kilimlerin de revaçta olduğu Ben Zeglam’ı da kesinlikle ziyaret etmenizi öneriyoruz. Türkiye ile arasında 1 saat fark olan Tripoli’nin para birimi Libya Dinarı’dır. Resmi dilin Arapça olduğu şehre vizesiz bir şekilde seyahat etmeniz mümkün.