Kenya

Kenya, bir diğer resmi adıyla Kenya Cumhuriyeti, Afrika’nın doğusunda yer alan ülkelerden biridir. Yüz ölçümü olarak 580.367km2’lik bir alana sahip olan Kenya, dünyanın 48. büyük ülkesidir. Hint Okyanusu’na sahil şeridi olan Kenya’nın en yüksek noktası Kenya Dağı’nın zirvesinde bulunan Batian’dır. Hatta ülkenin ismi Kenya Dağı’ndan gelmektedir. Kenya Dağı’na ‘’beyaz dağ’’ anlamına gelen ‘’Kere-Nyaga’’ denilmekteydi ve zamanla bu isim ülkenin tamamı için söylenmeye başlanmıştır.

Ülkeye sınırı olan komşu ülkelerinden bahsedecek olursak; güneydoğusunda Hint Okyanusu, kuzeyde Etiyopya, Sudan, batıda Uganda, güneyde Tanzanya, doğuda Somali bulunmaktadır. Ülkenin en eski ve ilk başkenti Mombasa olurken, şimdiki başkenti ve en büyük şehri Nairobi’dir.

Kenya, yaklaşık 50 milyon nüfusuyla dünyanın en kalabalık 27. ülkesidir ve içerisinde 40’tan fazla etnik grubu barındırmaktadır. Kalabalık nüfusu ve etnik grubunun çok fazla olması sebebiyle konuşulan dil ve lehçe 50’nin üzerindedir. Ülkedeki büyük bir çoğunluğu oluşturan etnik grup Kikuyular, ikinci sırada yer alan etnik grup ise Luhyalar’dır ve içerisinde fazlasıyla farklı etnik gruplara yer verilmektedir. İki resmi dile sahip olan Kenya’da, ulusal dil olarak kabul edilen Swahili dilidir ve diğer resmi dil ise İngilizcedir.

Diğer yerel dillerde; Kikuyuca, Kambaca, Luhyaca, Luoca, Kalenjince ve Turkanaca konuşulmaktadır. Ülkede en yaygın din Hristiyan dinidir ve kendi içerisinde ayrılmakta olup, Katolik mezhebine olan inanç Protestan mezhebine göre daha azdır diyebiliriz. İkinci en yaygın din olarak da İslamiyet görülmektedir ve bu dinlerin dışında sayısı düşük olmasına rağmen farklı inançlara inananlarda vardır.

Çok eski bir tarihi geçmişe sahip olan Kenya’ya ilk olarak Arap tüccarlar gelmiştir ve burada birçok yeri inşa ettikleri için ufaktan da olsa bir hâkimiyet kurmuşlardır. Ülkeye ilk Avrupalı olarak Portekizlilerin ayak basması üzerine, Araplar tekrar bir üstünlük sağlayarak Portekizlileri dağıtarak başa geçmişlerdir. Sonrasında ise Kenya, bağımsızlık kazanana kadar İngiliz sömürgesi altında kalmaya devam etmiştir. Birçok farklı ülkeye ve etnik gruba ev sahipliği yapan Kenya, tarihi ve kültürel zenginliği dışında bu yerlerin gelenek ve göreneklerini alarak bu anlamda da zenginliğini konuşturmaktadır.

Bu zenginlikler haricinde Kenya’nın gezilecek birçok güzel noktasına değinelim. Kenya denilince aklımıza ilk etapta safari gelmektedir ve o kadar çok ulusal park mevcuttur ki bunlar arasından birini tercih ederek safari yapabilirsiniz. Tsavo Doğu Ulusal Park, Cehennem Kapısı Ulusal Park, Amboseli Ulusal Park gibi daha birçok park Kenya’da mevcuttur. Nakuru Gölü ve Naivasha Gölü de en çok tercih edilen, Malindi ise eski evleri, eski camileriyle en çok dikkat çeken yerler arasındadır.

Kenya’yı ziyaret ettiğinizde bilmeniz gereken en önemli konulara gelelim. İlk olarak Kenya yolculuğunda hava uçuşlarının oldukça pahalı olduğunu söyleyelim ve bunun yerine otobüs seyahatini tercih etmenizde fayda olacağını belirtelim. Kenya’nın şehir içi ulaşımında ise tren yolu gelişmemiş ve taksilerin ücretleri de pahalıdır. Şehirdeki farklı konseptlerde ve çeşit çeşit renklerdeki minibüsleri rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Kenya’da en yaygın olarak bilinen AIDS hastalığı yüzünden ölüm yaşı oldukça genç nüfustan oluşmaktadır. Bir diğer sık görülen sıtma hastalığı sebebiyle de Kenya’ya gelmeden önce kesinlikle sağlık kontrolünden geçip, aşılarınızı yaptırmalısınız. Haşere ve sineklerden aynı zamanda sıtma hastalıklarından korunmak için kullanılan en ucuz ve etkin olan cibinlik yöntemini, otellerde ve birçok evlerde görebilirsiniz.

Eğer ki -Türkiye’den değil de- sarıhumma hastalığının görüldüğü ülkelerden geliyorsanız, aşı belgesini göstermeniz zorunludur. Zorunluluktan bahsetmişken, ülkede plastik poşet kullanımı yasaktır ve elinizde görüldüğü takdirde ceza alacağınız kesindir. Ek olarak, havaalanı dışında sigara içmekte yasaktır. Hem açlık hem de terör nedeniyle Kenya’da ciddi güvenlik sorunları görülmektedir. Kamu görevlileri para, çikolata, şeker gibi şeyler alarak rüşvet ile iş yapmaktadır. Güvenlik sorunun bu denli zayıf olmasından dolayı suç oranı yüksektir. Geceleri tek başınıza dolaşmamakta ve yanınızda fazla miktarda nakit bulundurmamakta fayda var.

Ülkenin genelinde tropikal iklim görülmektedir ve bölgesel olarak değişiklik göstermektedir. Ülkenin kuzey ve kuzeydoğusunda yarı çöl, kıyı kesimlerinde sıcak ve nem, iç kesimlerinde ise ılık bir hava hâkimdir. Yaz aylarında Kenya’da soğuk günler yaşanırken, kış aylarında sıcak günler yaşanmaktadır. Uzun yağışların görüldüğü Mart-Haziran ayları olurken, kısa yağışların görüldüğü aylar ise Ekim-Aralık arasıdır.

Bu bilgiler doğrultusunda Kenya’ya yapacağınız yolculukta sadece dikkat etmeniz gerekenler hakkında değil neden gidilmesi gerektiği konusuna da değinmiş olduk. Bazı bahsettiğimiz olumsuzluklara karşı kendinizi ayarlayıp hazır bir şekilde giderseniz, gayet memnun olarak ülkenize geri dönersiniz. Birçok safari noktası, gelenek ve göreneklere ait danslar, el sanatları, kıyafetler, tarih ve kültür zenginliğinin fazla olması… Kesinlikle Kenya tercih etmeniz gereken ülkelerden birisi olmalı…