Libreville

Gabon’un başkenti ve en büyük şehri olan Libreville, 2013 yılı verilene göre nüfusu 703.904 kişiden oluşmaktadır. Ülkenin kuzeybatısında Ekvator Ginesi, kuzeyinde Kamerun, güneyinde ve doğusunda Kongo Demokratik Cumhuriyeti, batısında Güney Atlantik Okyanusu bulunmaktadır. Gine Körfezi yakınlarında bulunan Komo Nehri’nde bir liman bölgesi olan Libreville, önemli ticaret merkezlerinden birisidir.

Fazla bir tarihi geçmişe sahip olmayan Libreville şehrinde, ilk olarak Mpongwe kabilesi yaşadığı bilinmekteydi. Köle ticareti yapıldığı dönemlerde, liman kenti olmasından dolayı esir alınan köleler belli bir müddet bu şehirde tutulurdu. Çünkü rahatlıkla gemiler bu kente yanaşmakta ve köleleri bindirip indirmekteydi. Hatta 1849 yılında serbest bırakılan köleleri Libreville’ye yerleştirmişler ve şehrin adı ‘’Özgür Kasaba’’ olarak değiştirmişlerdi.

Ayrıca belirli bir tarihe kadar bu yer Fransız Ekvator Afrika ve Gabon’un ana limanı olarak da önemini korumaya devam etmiştir. Libreville, Fransızların egemenliği altından çıkıp bağımsızlık kazandıktan sonra idari ve ticari bir merkez olarak büyümeye başlamıştır. Şehirde mimari yapıları ile dikkat çeken tarihi binalarının ve kültürünün, Fransızlardan izler taşıdığını görebilir ve hissedebilirsiniz. Fransızlar tarafından üstünlük sağlanan bu şehrin resmi dili de Fransızca kabul edilmiştir.

Tropikal muson iklimine sahip olan Libreville’de oldukça uzun süren yağış sezonu görülmektedir. Eylül-Mayıs ayları arasında sürekli olarak yağış alan Libreville, diğer aylarda ise kuru bir havaya hâkimdir. Libreville’ye gidilebilecek en doğru zaman Haziran-Ağustos aylarıdır.

Libreville’de geniş ve temiz yolları, lüks restoranları,Fransız şarapları, plajları, kalabalık ve eğlenceli pazarları ile oldukça ünlüdür. Geçmişten günümüze kadar yavaşça büyüyen bu şehir, Fransız etkisi ve içerisinde barındırdığı bu güzellikler sayesinde canlı ve büyüleyici bir atmosfere sahiptir. Bu atmosfere yakından şahit olmak isterseniz, fazla düşünmeden ve tereddüt etmeden ziyaret etmelisiniz.