Kazablanka

Fas’ın baş limanı ve kıtanın en büyük finans merkezlerinden biri olan Kazablanka (Casablanca); Fas’ın batısında, Atlas Okyanusu’nun kıyısında yer almaktadır. Yaklaşık 4 milyon nüfusa sahip olan Kazablanka, Fas’ın en büyük şehri olmasıyla ayrı bir öneme sahipken asıl 1942 yapımı bir Hollywood filmi olan Casablanca sayesinde daha da popülerliğini artırmıştır.

‘’Beyaz Şehir’’ olarak bilinen Kazablanka’nın kısaca tarihinden bahsetmemiz gerekirse; 12.yy da henüz Kazablanka şehir olmamışken, Berberilerden oluşan Anfa adlı bir köy vardı. Bir zaman sonra Portekizliler tarafından işgal edilen bu köy, gerçekleşen deprem sonucunda boşaltılmak zorunda kalmış ve 18.yy da tekrar kurulmuştur. Bunun ardından İspanyol tüccarlar akın ederek şehre Casablanka ismini vermişlerdir ve Fransa’nın sömürgesi altında olana kadar burada yaşamaya devam etmişlerdir. Fakat Fransa’nın işgali çok uzun sürmemekle beraber Fransa’nın sömürgesi altında kaldığı sürece Kazablanka, Fas’ın en büyük liman kenti haline gelmiştir. Arapların ve Berberilerin çoğunlukta olduğu Kazablanka’da konuşulan diller arasında Arapça ve Fransızca daha çok yaygındır.

Kazablanka’da ne aşırı bir soğuk ne de aşırı bir sıcaklık vardır. Her mevsim ılıman olan bu şehirde Akdeniz iklimi görülmektedir. En çok yağış alan Kasım-Mart aylarıdır ve bunu baz alarak istediğiniz bir tarihte Kazablanka’yı ziyaret edebilirsiniz.

Uzun bir süre Fransa’nın himayesi altında kaldığı için pek çok mimarı yapıda bunun etkilerini görebilmeniz mümkündür. Özellikle birkaç önemli mimari yapının turistler tarafından da oldukça ilgi gördüğünü ve en çok merak edilenler listesine eklendiğinden de ayrıca bahsedebiliriz. Bu yapıdan biri; Fransız mimar Henri Prost tarafından yapılan Villa Nouvelle yani Yeni Şehir’dir. Bir diğeri ise; Fransız mimar Michel Pinseau tarafından yapılan II. Hasan Cami, Atlantik Okyanusu üzerindeki bir burunda yer almaktadır ve Kuzey Afrika’da ki en büyük, dünyada ise üçüncü camidir.

Dini amaçlar için kullanılan ve tarihi bir yer olan Kazablanka Katedrali kesinlikle ilgi gören bir diğer yerlerden birisidir. Portekizliler tarafından yaptırılan El Jadida, UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesine eklenmiştir ve oldukça güzel bir sahil kasabasıdır. Sahilden bahsetmişken Kazablanka’da bulunan diğer deniz kenarı olan yerler arasında en çok Corniche, Mohammedia ve Safi yoğun ilgi görmektedir. Huzur ve sakin bir yer arıyorsanız, manzara eşliğinde size keyifli dakikalar sağlayacak bu deniz kenarı olan yerlerden başlamalısınız. Seyahatlerinizde yeni yerler keşfetmeyi seviyor ve bunu bir yaşam haline getirdiyseniz, kesinlikle Kazablanka tercih etmeniz gereken yerlerden bir tanesidir.