Nairobi

Kenya’nın başkenti ve en büyük şehri olan Nairobi, en gelişmiş modern kentlerden biridir. Şehir, Kenya’nın güneyinde bulunan Nairobi Nehri’nin üzerinde kuruludur ve ismini buradan almaktadır. ‘’Soğuk su’’ anlamına gelen ‘’Maasai’’ yani ‘’Enkare Nairobi’’ kelimesinden geliyor ve yerel dilde ‘’yeşil ve sulak yer’’ olarak adlandırılmaktadır. Bu isimlerden ziyade Nairobi’nin iki tane daha takma adı vardır.

Şehrin yeşilliğe ve sıcak iklime sahip olmasından dolayı ‘’Güneşin Yeşil Şehri’’, safari turizmi için de ‘’Dünyanın Safari Sermaye’ ’si denilmektedir. Kampala ve Mombasa şehirleri arasında yer alan Nairobi, 696 km2’lik bir yüz ölçümüne sahiptir. Nairobi’nin doğusunda Rift Vadisi, batısında Ngong Tepeleri, kuzeyinde Kenya Dağı, güneydoğusunda ise Kilimanjaro Dağı bulunmaktadır.

2011 yılı verilerine göre 3.36 milyon nüfusa sahip olan Nairobi, içerisinde barındırdığı konutların da nüfusa dâhil olmasıyla, Afrika’nın en büyük 10. şehri olarak bilinmektedir. Nairobi’deki nüfusun çoğunluğu Arap, Asya ve Avrupalılardan oluşan topluluklardır ve yerli Afrika toplulukları da Nairobi’ye doğru geldikçe şehir büyüme göstermiştir. Bağımsızlık kazandıktan sonra Nairobi’nin nüfusu daha da fazla artmıştır. Bu şehre geldiğinizde İngilizce biliyor olmanız yeterli olacaktır. Çünkü Kenya’nın resmi dilleri arasında İngilizce yer almaktadır ve halkın çoğunun yerel dil dışında İngilizceye bir hayli hâkim olduğunu göreceksiniz.

Açık havaya bayılanlar için Nairobi’de bulunan park ve bahçelerde keyifli dakikalar geçirebilir ve safari turlarına katılabilirsiniz. Safari turlarına katılarak hem doğa ile iç içe olabilir hem de vahşi yaşamı gözlemleyebilirsiniz. İçerisinde çeşitli sayıda hayvan türlerini bulunduran Nairobi Ulusal Park, şehirde kurulan ilk ulusal park olmasıyla önemini artırmaktadır. Kenyatta Uluslararası Konferans Merkezi, turistler tarafından yoğun ilgi gören yerler arasındadır ve burada birçok uluslararası fuar, seminer ve konferanslar yapılmaktadır.

Nairobi Demir Yolu Müzesi, 19.yy kurulmuş ve bu nedenle eski çağlardan izleri görmek mümkündür. Karen Blixen Müzesi, Ulusal Nairobi Müzesi ve daha pek çok yeri gezerek muhteşem sanat eserlerine ve harika manzaralara şahit olabilirsiniz. Alışveriş açısından sizlere çok fazla seçenek sunmaktadır ve hareketli gece hayatıyla da tatilinize eğlence katacaktır. Ayrıca dünyaca ünlenen La Casa De Papel dizisindeki karakterlerden birinin adının Nairobi olması da son zamanlarda buraya gelen akımın oldukça fazla olmasının nedenleri arasındadır.

Nairobi’de en yaygın ulaşım aracı, Mombasa şehrinde olduğu gibi, matuta yani minibüslerdir. Bunun dışında taksileri kullanabilir veya duruma göre araçta kiralayabilirsiniz. Nairobi gezisinde dikkat etmeniz gereken unsurlara değinecek olursak; şahsi veya kiraladığınız arabalarda kesinlikle eşya bırakmamalısınız ve sürekli olarak aracınızı kilitlemelisiniz. Nasıl olsa araba kilitli bir şey olmaz diye düşünmeyin, arabanın camını kırabilir ve görünen yerdeki eşyalarınıza çok rahat bir şekilde ulaşabilirler. Ayrıca yalnız başınıza dolaşmak çok tehlike arz etmese de, yine de tedbiri elden bırakmamak gerek diye düşünmekteyiz.

Nairobi, okyanus iklimine sahiptir ve Haziran-Temmuz aylarında serinlik hissedilirken, Aralık-Mart aylarında ise sıcaklıklar oldukça etkilidir. Sıcaklıkların fazla olması sebebiyle, şapka kullanmalı, güneş kremi sürmeli ve bol miktarda sıvı tüketmelisiniz. Bu bilgiler doğrultusunda tercihe bağlı olarak, her dönemde Nairobi’yi seyahat edebilirsiniz. Yemyeşil doğa manzarası ile tarihi ve kültür zenginliği ile sizleri her bakımdan kendisine hayran bırakacak bu şehri, gezip görmek için bir an önce harekete geçmelisiniz.