Konakri

Konakri (Conakry), Gine Cumhuriyetinin başkenti ve en büyük şehri olurken aynı zamanda ekonomik, finansal ve kültürel bir merkez olarak da hizmet vermektedir. Bir liman şehri olan Konakri, Atlas Okyanusu kenarında bulunmaktadır ve Tombo Adası ile Kaloum Yarımadası üzerine kurulmuştur. Tombo Adası’ndan başlayarak Kaloum Yarımadası’na kadar yayılan bu şehir beş ana nokta –Kaloum, Dixinn, Ratoma, Matam, Gbessia Havaalanı–  içerisinde gittikçe büyümüştür.

Tropikal savan iklimine hâkim olan Konakri, nemli ve kuru bir havaya sahiptir. Konakri’nin yağışlı sezonunun yaz aylarında daha fazla görülmesi, diğer pek çok ülke ve şehre göre ters bir durumdur. Özellikle Temmuz-Ağustos aylarında çok fazla yağış görülmektedir. Bu nedenle Konakri yolculuğunuzu yaz aylarında değil de Aralık-Mart ayları arasında yapmayı -isteğe bağlı olarak- tercih etmelisiniz.

Şehirde yaşanan geçmiş tarihteki belli başlı sorunlar hakkında bilgi vermemiz gerekirse; elektrik ve su kesintileri sıklıkla yaşanmaktaydı. Birtakım altyapı eksikliği, nitelikli eleman eksikliği, sağlık sorunları, yolsuzluk gibi unsurlar hem şehri etkilemekteydi hem de yoksullaştırmaktaydı. Bu sorunların şuanda hala devam ettiği tam olarak bilinmese de devletin yardımları ile düzeltilmeye çalışıldığını söylememizde fayda var. Sizlerin dikkat etmesi gereken şeyler arasında ise; geceleri tek başınaysanız ıssız ve karanlık yerlerden yürümemek ve eşyalarınıza sahip çıkmanız gerektiğidir.

Bu sorunların dışında; şehir hem Fransızlardan hem de Fransa’nın şehirlerinden etkilenmiş ve ilham almıştır. Büyük ağaçlarla çevrili olan şehirde, Konakri Üniversitesi, Ulusal Müze, Başkanlık Sarayı, Konakri Botanik Bahçesi, Madina Pazarı, sanat galerileri ve turistlik yerler bulunmaktadır. Sakin bir gece hayatı olmasına rağmen, Konakri’de farklı türde çalan şarkılar ve bu ritimde dans eden insanları görmek sizi memnun edecektir. Dilediğiniz takdirde onlara eşlik edebilir ve oldukça eğlenebilirsiniz. Ayrıca şehirde bulunan Iles de Los Plajı, Atlantik Okyanusu’nu sarmakta ve çevresinde yer alan oteller ile adeta bir rahatlama yeridir.

Her şehrin kendine has birtakım sorunları olabilir, önemli olan bu sorunları ortadan kaldıracak diğer güzelliklerin ne kadar fazla olduğudur. Okuduğunuz üzere, pek çok güzelliğe sahip olan Konakri’yi korkusuzca seyahat edebilir ve hatta gelmişken öncelikli olarak Gine’yi de ziyaret edebilirsiniz.