Senegal

Batı Afrika’nın en güzel ülkelerinden biri olan Senegal, toplamda 14 ayrı bölgeden meydana gelmekle birlikte kuzeyinde Moritanya, güneyinde Gine ve doğusunda ise Mali ile sınırlarını paylaşmaktadır. Nüfus bakımından Senegal’in en kalabalık şehri olan Dakar aynı zamanda ülkenin başkenti olma unvanına sahiptir. Diğer önemli şehirleri Thies, M’Bour, Rufisque, Saint Louis, Kaolack, Touba ve Ziguinchor olan Senegal’in batısında Atlas Okyanusu yer alır.

Resmi dil her ne kadar Fransızca olsa da Soninke, Arapça, Wolof, Noon, Jola, Pulaar ve Mandinka yerel dilleri de yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Ülke nüfusunun %90’dan fazlası Müslümanlardan oluşmakla birlikte kalan kısmın büyük bir bölümü de Katolik Hıristiyanlardan meydana gelir. Tarih öncesi çağlarda ilk yerleşimin başladığı Senegal’in bilinen ilk sakinleri ise Takruriler olmuştur. Geçmişten bugüne Fransızlar, Portekizliler, İngilizler ve daha pek çok ülkenin egemenliği altına giren Senegal, 4 Nisan 1960 tarihinde bağımsızlığını ilan etti.

Genelinde tropikal iklimin etkilerinin görüldüğü Senegal’i ziyaret etmek için en uygun dönem, kasım, aralık, ocak ve şubat aylarıdır. Temmuz – eylül arasında yağışların görüldüğü Senegal’, aslında yılın her dönemi ziyaret edebilirsiniz. Senegal’in başkenti Dakar’a Türkiye’den direkt uçuşlar bulunduğu için hava yoluyla rahat bir şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz. Yaklaşık 7 saatlik uçak yolculuğu ile Senegal’in başkenti Dakar’a gidebilirsiniz. Ülke ekonomisinin temelini tarımın oluşturduğu Senegal, Batı Afrika ülkeleri arasında sınai gelişmişlik düzeyi açısından 2. sırada gelmektedir. Tarımdan sonra en çok gelir elde edilen sektör ise turizmdir.

BM En Az Gelişmiş Ülkeler Listesi’nde yer alan Senegal özellikle son 10 yılda büyük bir ekonomik büyüme kaydetmiştir. Ülkenin başlıca doğal kayakları ise fosfat ve demirdir. Mutfağının temel unsuru balık ve deniz ürünleri olduğu Senegal’de en çok tüketilen lezzetlerden biri thieboudienne adındaki kızarmış balıktır. Ayrıca limon sosu, kuru soğan, ızgara tavuk veya balık ile hazırlanan yassa au poulet ve pirinçle yapılan yemekleri de kesinlikle tatmanızı öneriyoruz.

Yılın her döneminde çeşitli etkinliklerin gerçekleştiği Senegal’in en ünlü etkinliği ise Abene şehrinde aralık ayında düzenlenen ve 10 gün süren davul çalma gösterisidir. Bağımsızlığın ilan edildiği 4 Nisan’da da şenliklerin olduğu ülkede bu süreçte okullar 2 hafta kapalı kalır. Her iki senede bir mayıs ayında gerçekleşen Dakar Bienali (Dak’Art Biennale) süresince Afrika ülkelerinin en ünlü sanatçıları bir araya gelir. Her yıl mayıs ayında düzenlenen St. Louis Caz Festivali ise Afrika’nın en büyük caz festivali olma unvanına sahip. Her bütçeye uygun hediyelik eşya bulabileceğiniz Senegal’de en çok da cam altı sanatı ve kumla yapılan resimlerle karşılaşacaksınız. Resmi adıyla Senegal Cumhuriyeti yüzlerce kilometrelik plajları, haliçleri, savanaları ve çölleri ile ünlenmiş bir ülke. Yemyeşil ormanları, hindistancevizi palmiye bahçeleri, begonvilleri, tertemiz sahilleri ve dahası ile ziyaretçilerine kusursuz bir tatil vadediyor.