Wellington

Wellington’da Yapılacak Şeyler | 35 Popüler Nokta

Yeni Zelanda’nın başkenti Wellington’da sanattan doğa sporlarına kadar yapılabilecek birçok aktiviteyi bir araya getirdik. Sizler için hazırladığımız bu listede, merak ettiğiniz her şeyi bulacağınızdan eminiz!

# Wellington’da Yapılacak Şeyler

Bu harika yolculuğa hazırsanız eğer Wellington’da Yapılacak Şeyler yazımıza başlıyoruz!

1. Wellington Teleferiği

Burası neresi? Wellington Cable Car, Türkçesiyle Wellington teleferiği, Lambton Quay ile muhteşem manzarasıyla meşhur olan Kelburn banliyösü arasında hizmet veren bir füniküler demiryoludur. 1902’den beri Yeni Zelanda’nın simgelerinden biri olan tarihi teleferik, 612 metre uzunluğa ve 120 metre yüksekliğe sahiptir.

Neden gitmeliyiz? Teleferik yolculuğu, panoramik şehir manzarası eşliğinde, tek yön olarak yaklaşık 5 dakika sürmektedir. Wellington’un en popüler turizm noktası olan teleferik, her 10 dakikada bir hareket etmektedir. Teleferik ücretleri yetişkinler için 9$, öğrenciler için 5$, çocuklar için ise 4,5$.

Kaçırmayın! Şehirden uzaklaşıp, şehrin meşhur botanik bahçelerine ulaşmak için en mükemmel seçenek Wellington Cable Car olacaktır. Teleferik yolculuğunun tamamladıktan sonra, Botanic Garden, Teleferik Müzesi, Space Place (Carter Gözlemevi) ve Zealandia‘ya gibi Yeni Zelanda’nın popüler turizm yerlerine, ücretsiz servislerle kolayca ulaşabilirsiniz. Teleferik, pazartesiden cumaya 07.00-22.00, cumartesi 8.30-22.00, pazar ve diğer resmi tatil günlerinde ise 08.30-21.00 saatleri arasında hizmet vermektedir.

2. Kuzey Explorer Treni

Burası neresi? Northern Explorer Train, Türkçesiyle Kuzey Explorer tren servisi, Yeni Zelanda’nın en büyük şehri olan Auckland ile Wellington arasında hizmet veren bir demiryoludur. Northern Explorer, uzun mesafe yolcu treni olarak 25 Haziran 2012 tarihinden itibaren kullanılmaktadır. Tren yolculuğu esnasında yedi noktada mola verilmektedir ve yolculuk yaklaşık 12 saat sürmektedir.

Neden gitmeliyiz? Northern Explorer, Wellington’da yapılacak şeyler dendiği zaman, akla ilk gelen etkinliklerden biri olarak, önemli bir turizm aracıdır. 25 köprü ve 14 tünelden geçen Northern Explorer, Kuzey Adası’nın beş bölgesinin, kayın ormanlarının, yemyeşil ovaların, nehirlerin ve antik lav alanlarının manzarası eşliğinde muazzam bir yolculuk imkanı sunmaktadır. Manzaraları trenin güvertesinden izleyebilir, geniş yiyecek ve içecek menüsünden alkollü-alkolsüz içecekleri ve özel spesiyalleri deneyebilirsiniz.

Kaçırmayın! Trenin panoramik yan ve tavan pencerelerinden, dünyaca ünlü olan Tongariro, Ngāuruhoe ve Ruapehu volkanik dağlarının manzarasını mutlaka seyredin! Northern Explorer Treni, her hafta çarşamba, cuma ve pazar günleri Wellington’dan Auckland’a seyahat etmektedir.

3. Kapiti Adası

Burası neresi? Wellington’un yaklaşık 50 km kuzeyinde, Tasman Denizi kıyısında bulunan Kapiti Adası, 19 kilometrekarelik bir alandan ve 521 metrelik yükseklikten oluşmaktadır. Nesli tükenen kuş türlerine ev sahipliği yapan ada, Yeni Zelanda’nın en büyük doğa koruma alanına sahiptir.

Neden gitmeliyiz? ”Tūī, Kākā, Kererū, Teke, Hihi ve Tuatara” gibi nadir görülen kuş türlerine ev sahipliği yapan Kapiti Adası, Wellington’da yapılacak şeyler listesinin başlarına eklenmesi gereken bir yer. Kapiti Adasını kabaca ”Rangatira bölgesi ve Kuzey ucu” olarak iki bölgeye ayırabiliriz.

Rangatira bölgesi, kuşların doğal yaşam alanlarının, eski Maori kültürüne ait yapıların ve adanın en yüksek noktası olan ”Tuteremoana”nın (521 m) bulunduğu bölgedir. Kuzey ucu olarak anılan bölge ise yürüyüş parkurlarından, ormanlardan, çalılık ve otlaklardan oluşan ve muhteşem manzaraya sahip olan bir alandır. Ayrıca ünlü tatlı su kaynağı ”Okupe Lagoon” da kuzey ucunda yer almaktadır.

Kaçırmayın! Kapiti Adası’nda sadece kuşlar değil; bitkiler, böcekler, kertenkeleler ve bu canlıların tüyleri, kabukları da dahil her şey koruma altına alınmıştır. Dolayısıyla, adada herhangi bir şeye zarar vermek, sigara içmek, ateş yakmak, evcil hayvanları içeri sokmak ve özel teknelerle adaya girmeye çalışmak kesinlikle yasaktır. Kapiti Adası’na girebilmek için yalnızca iki tur şirketine izin verilmektedir.

4. Staglands Doğal Yaşam Koruma Alanı

Burası neresi? Staglands, Wellington Yukarı Hutt bölgesi yakınlarında Akatarawa Vadisi’nde konumlanmış bir doğal yaşam koruma alanıdır. 40 yıllık bir geçmişe sahip olan bu alan; göletler, vadiler, akarsular ve ormanlardan oluşmaktadır.

Neden gitmeliyiz? Wellington’da yapılacak şeyler listesine mutlaka eklemeniz gereken bir yer olan Staglands, her türden hayvanın doğal ortamında yaşayabildiği mucizevi bir alandır. Staglands, sulak alanlar, göletler, ahırlar, alabalık ve yılan balığı havuzları, geyik parkı, gizli bahçe, traktör-römork sürüşleri ve Toe Toe Aviary adı verilen devasa kuş kafesi alanlarıyla ziyaretçilerine harika deneyimler yaşatmaktadır. Kükürt Tepeli Kakadu, Altın Sülün, Java Serçesi, Sultan Papağanı, Muhabbet Kuşları, Kaliforniya Bıldırcını ve Zebra Fincanı gibi kuş türlerine ev sahipliği yapan bu doğal yaşam alanını mutlaka görmelisiniz!

Kaçırmayın! Yemyeşil alanlarında çocuklar için özel oyun alanları bulunan Staglands’ta, Old Bush Settlement adı verilen eski kültürü ve tarihi yansıtan nostaljik alanı ve özel spesiyalleriyle Staglands Kafe’yi ziyaret etmenizi öneriyoruz.

Geyik parkındaki büyüleyici alageyikleri de görmeyi unutmayın! Staglands Doğal Yaşam Koruma Alanı’nı haftanın yedi günü 09.30-17.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Giriş ücretleri: Yetişkinler için 24$, öğrenciler için 19$, çocuklar için 12$ ve aileler için 72$. Daha detaylı bilgi almak istiyorsanız Staglands Doğal Yaşam Koruma Alanı linkine tıklamanız yeterli!

5. Yüzüklerin Efendisi Film Çekim Alanları

Burası neresi? Peter Jackson’ın yönettiği Yüzüklerin Efendisi, sinema dünyasında çığır açmış, neredeyse hemen herkesin izlediği ya da duyduğu bir başyapıttır. İlki 2001’de yayınlanan toplam 3 seriden oluşan film, Peter Jackson’ın da memleketi olan Yeni Zelanda’da çekilmiştir.

Neden gitmeliyiz? Orta Dünya’nın mistik ve fantastik bir anlatısı olan Yüzüklerin Efendisi, çekildiği yerler ve hikaye bakımından ”Keşke orada olsaydım” dedirten bir dünyaya sahip! Dolayısıyla bu yerleri görmek ve kendinizi o atmosferin büyüsüne bırakmak için Yüzüklerin Efendisi turlarına katılmak, Wellington’a gitmişken ivedilikle yapmanız gereken bir aktivitedir. Bu çekim mekanlarının şüphesiz en dikkat çekeni ise özellikle turistlerin akın ettiği, Hobbit Köyü olan Matamata (Hobbiton)‘dur. Filmi izleseniz de izlemeseniz de söz konusu mekanların, herkesin görmek için can attığı birer doğa harikası olduğunu söyleyebiliriz.

Kaçırmayın! Rangitata Valley, Mount Sunday, Canterbury, Dry Creek Quarry, Mount Ngauruhoe, Mt Ngauruhoe kraterleri ve Emerald gölleri, Glenorchy, Near Queenstown, Putangirua Pinnacles ve South Alps Mountain Range gibi Yüzüklerin Efendisi’nin çekildiği noktaları ve bölgeleri mutlaka görmelisiniz. Bu yerler için düzenlenen keşif turlarına katılmanızı öneriyoruz. Daha detaylı bilgi almak istiyorsanız Yüzüklerin Efendisi Turları linkine tıklayabilirsiniz.

6. Martinborough Şarap Köyü

Burası neresi? Wellington şehir merkezine 1 saatlik bir sürüş mesafesi uzaklığında bulunan Martinborough, içinde 20’den fazla şarap imalathanesi barındıran bir köydür.

Neden gitmeliyiz? Yeni Zelanda şaraplarının en iyi imalathanelerine sahip olan Martinborough köyünde, genellikle ailelerin işlediği birçok üzüm bağı bulunmaktadır. Üzüm bağlarından elde edilen şaraplar, ziyaretçilerin tadım yapabileceği şekilde sergilenmektedir. Pitoresk ve tarihi bir atmosfere sahip olan köy, turistler ve özellikle şarap gurmeleri tarafından her yıl yoğun olarak ziyaret edilmektedir. Bunun yanı sıra köy içinde bulunan restoran ve kafeler, zengin menüleriyle Yeni Zelanda kültürünü yansıtan lezzetleri bir arada bulabileceğiniz niteliklere sahip!

Kaçırmayın! Ziyaretçilerin kolaylıkla tadım yapabilmesi için üretilen şarapların, tek bir çatı altında toplandığı Martinborough Şarap Merkezi’ne mutlaka gitmeli, bu eşsiz deneyimi yaşamalısınız. Eğer şaraplardan birini beğenir ve de satın almak isterseniz; Şarap Merkezi’nden kolaylıkla beğendiğiniz ürünü satın alabilirsiniz. Bunun dışında, köyde yılın belirli dönemleri çeşitli şarap festivalleri düzenlendiğini belirtmeden geçmeyelim. Ayrıntılı bilgi almak için Martinborough Şarap Merkezi resmi sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

7. Porirua Adrenalin Ormanı

Burası neresi? Adrenalin Ormanı, Canterbury, Wellington ve Plenty Körfezi arasında yer alan eğlence, yarışma ve spor alanıdır.

Neden gitmeliyiz? Fiziksel becerilerinizi test eden Adrenalin Ormanı, zorlukları giderek artan toplam altı seviyeli, yaklaşık 100 engel parkurundan oluşuyor. Ağaçların arasında oradan oraya savrulduğunuz parkurlarda yükseklik 1,3 metreden başlayıp, 20 metrelere kadar çıkıyor. Her yaşa uygun olan engel parkurlarına katılmak için sporcu olmanıza gerek yok; zira tek amaç eğlence! Bunun dışında, orman içerisinde Porirua Limanı’nın muhteşem manzarasını gören ve çam ağaçlarının arasında yer alan harikulade bir otel bulunuyor.

Kaçırmayın! Yükseklikten korkmuyorsanız eğer burası tam size göre bir yer. Yine de parkurlarda yer alan Indiana atlaması, çapraz kütükler, variller, enkaz topları, uçan tilki ve Tarzan atlaması gibi engellere hazırlıklı olmanız gerekiyor. Fakat korkmanıza gerek yok çünkü kullanılan Clic-iT güvenlik sistemi sayesinde güvenliğiniz her açıdan garanti ediliyor.

8. Oryantal Koyu

Burası neresi? Oriental Körfezi, Wellington’un önemli bir banliyösüdür. Şehir limanına ve Merkezi İş Bölgesine yakın olan banliyönün en popüler noktası Oriental Plajı’dır.

Neden gitmeliyiz? Oriental Bay, lüks otelleri, restoranları ve plajlarıyla Wellington’da oldukça ünlü bir yerdir. Wellington’un en popüler plajı olan Oriental Parade Beach’e ev sahipliği yapan yer, yerli yabancı herkesin yoğun ilgi gösterdiği bir mekandır. Bunun dışında bölgedeki en popüler etkinlik ise timsah bisikletleri denilen 7-8 kişilik bisikletlerle yapılan plaj gezintisidir.

Kaçırmayın! Denizin ve güneşin tadını çıkaracağınız plajda; kano, yelken, şnorkel gibi birçok su sporu imkanı sunuluyor. Bunun yanı sıra plaj içerisinde Freyberg adlı açık ve kapalı alanları olan bir havuz kompleksi bulunuyor, 25 metrelik bir ana havuza sahip olan komplekste, çocuklar için özel ısıtılabilir havuz hizmeti de veriliyor. Plajın çalışma saatleri: pazartesi-perşembe 07.30-22.30, cuma 07.30-23.00, cumartesi-pazar 08.30-23.00.

9. Scorching Bay

Burası neresi? Scorching Bay, Miramar Yarımadası’nda Karaka Körfezi’nde bulunan, geniş çim alanlara ve kumsala sahip olan bir yol kenarı plajıdır.

Neden gitmeliyiz? Doğal-yerli bitkiler, pohutukawa ağaçları ve oyun alanları ile çevreli olan Scorching Bay, denizin, güneşin ve sahilin tadını çıkarabileceğiniz harika bir plaj! özellikle yaz aylarındaysanız, Wellington’da yapacak şeyler dendiği zaman akla ilk gelen yerlerden biri olan Scorching Bay’da kano ve kayak gibi su sporları yapma imkanı elde edebilirsiniz.

Kaçırmayın! Wellington’un en iyi kumsallarından biri olan Scorching Bay’a gitmişken, oldukça popüler olan Scorch-O-Rama adlı kafeye mutlaka uğramalısınız!

10. Wellington Çikolata Fabrikası

Burası neresi? Wellington Çikolata Fabrikası, Yeni Zelanda’nın halka açılmış ilk organik çikolata fabrikasıdır. Dünyanın dört bir yanından getirtilen, kaliteli organik kakao çekirdekleriyle birinci sınıf çikolatalar üretmek adına uğraş veren fabrika, özgün çikolata koleksiyonuyla, Wellington için oldukça önemli bir kurumdur.

Neden gitmeliyiz? Çoğunlukla Bougainville ve Peru’dan getirtilen kakao çekirdekleri sayesinde, enfes çikolatalar üreten kurum, özellikle turistlerin yoğun olarak ziyaret ettiği bir noktadır. Fabrikanın bar kısmı, ücretsiz çikolata tadımları için ayrılmıştır. Gelen her misafir istediği çikolatadan tadabilir; dilerse beğendiği ürünleri satın alabilir. Çikolata fabrikası Wellington Tren İstasyonu’na 20 dakikalık yürüyüş mesafesinde bulunmaktadır. Eğer yürümek istemiyorsanız istasyondan kalkan otobüslere binebilirsiniz (10-15 dk.).

Kaçırmayın! Taze kavrulmuş kakao çekirdeklerinden elde edilen çikolataları mutlaka tatmanızı öneriyoruz. Bunun için günü birlik düzenlenen turlara katılabilirsiniz. Lakin öncesinde rezervasyon yaptırmanız gerekebilir! Haftanın yedi günü hizmet veren kurumu, pazartesiden cumartesiye 10.00-17.00 saatleri arasında, pazar günleri ise 11.00-16.00 arasında ziyaret edebilirsiniz. Rezervasyon yaptırmak veya daha detaylı bilgi almak için Wellington Çikolata Fabrikası linkine tıklayabilirsiniz.

11. Wellington Tren İstasyonu

Burası neresi? Wellington Railway Station, Wellington’un ilk olmasa da en büyük ve en işlek tren istasyonudur. Tren istasyonunun 1874’de inşa edilmiş; fakat 1937 yılında resmen tamamlanmıştır.

Neden gitmeliyiz? 20. yüzyılın en iyi mimarileri arasında gösterilen Wellington Tren İstasyonu, Yeni Zelanda’nın tarihi miraslarından biridir. II. Dünya Savaşı sırasında gerçekleşen Wahine felaketi sırasında, zayiat temizlemek için kullanılan istasyon, dönemin Başbakanı Michael Joseph Savage’ın cenaze törenine de ev sahipliği yapmış olması bakımından önemlidir. Wellington Tren İstasyonu’nun, Waterloo Quay, Featherston ve Bunny Street gibi şehir manzaralarına hakim olması da turizm açısından önemi arttırmaktadır.

Kaçırmayın! Kurulduğu yıllara oranla daha cesur bir mimariye sahip olan Wellington Tren İstasyonu, büyük avlusu, geniş araba yolları ve park alanlarıyla günümüzde de işlevselliğini sürdürmektedir. Ulusal ve tarihi açıdan oldukça kıymetli olan bu muazzam mimariyi mutlaka görmelisiniz.

12. Pūkaha Dağı-Bruce Ulusal Doğal Yaşam Merkezi

Burası neresi? Wellington sınırlarında Masterton’un 2 km kuzeyinde kalan Pūkaha Dağı, Yeni Zelanda’nın ender ve özel kuş türlerinden beyaz Kiwi-Manukura‘ya ev sahipliği yapan doğal bir park alanıdır.

Neden gitmeliyiz? Pūkaha Dağı-Bruce koruma alanı, nesli tükenmekte olan vahşi doğa hayvanlarına ev sahipliği yapan doğal bir koruma alanıdır. Ormanda, ender bulunan kuş türü Manukura dışında Kākā, Hihi, Kākāriki, Yeni Zelanda Güvercini ve Kōkako (Mavi Karga) gibi kuş türlerini; Tuatara, Bakır Skink, Orman kertenkelesi ve yeşil kertenkele (Mokopirirakau) gibi sürüngenleri; Whitebait, Brown Mudfish gibi su altı canlılarını; Zürafa Böcekleri ve Kadife Kurdu gibi omurgasız canlıları içerisinde barındırmaktadır.

Kaçırmayın! Vahşi Yaşam restorasyon merkezi olan Pūkaha Dağı koruma alanına mutlaka gitmenizi, alanın içerisinde düzenlenen sergilere bir göz gezdirmenizi tavsiye ediyoruz. Noel günleri hariç haftanın her günü ziyarete açık olan Pūkaha Dağı-Bruce Ulusal Doğal Yaşam Merkezi, 09.00-16.30 saatleri arasında hizmet vermektedir. Alana giriş ücretleri: Yetişkinler için 20$, çocuklar için 6$, 5 yaş altı için ise ücretsizdir.

13. The Wharewaka

Burası neresi? Te Wharewaka, bir fonksiyon merkezi olarak 2012 yılında, Taranaki Rıhtımı’nda, şehir merkezine beş dakikalık bir mesafede kurulmuştur. Yeni Zelanda halkının kökleri olan Maori kültürünü yansıtmak amacıyla oluşturulan Te Whareweka, 5 fonksiyon alanı ve 500 kişilik kapasitesiyle Wellington için önemli bir kültür merkezidir.

Neden gitmeliyiz? Maori kültürünü yeniden canlandırmayı bir politika haline getiren Yeni Zelanda, bu konudaki en büyük adımı Wharewaka merkezini kurmakla atmıştır diyebiliriz. Turistlerin yoğun ilgi gösterdiği merkezin en dikkat çekici alanı ise iki tarihi wakanın(kano) bulunduğu Kano evidir. Wellington lagününde düzenlenen Kano turları ve kürek çekme gibi etkinlikler, günümüzde bölgedeki en popüler aktivitelerdir.

Kaçırmayın! Mimarisiyle ödül almış olan Te Wharewaka merkezinin içerisinde bulunan kafe ve restoranları, sergi alanlarını, müzeyi, konferans salonlarını ve muhteşem aydınlatma sistemini görmenizi tavsiye ediyoruz. Te Wharewaka giriş ücretleri, 35$ ve 75$ dolar arasında değişmektedir.

14. Sipariş Pisti

Burası neresi? Orongorongo Pisti, Rimutaka Orman Parkı içerisinde bulunan vadilerden biridir ve yaklaşık 32 km’lik yürüyüş parkurundan oluşmaktadır. Hem dağ yürüyüşü hem de yemyeşil doğası açısından bölgedeki en popüler alanlardan biridir.

Neden gitmeliyiz? Wellington’da bulunan diğer yürüyüş parkurlarına göre daha kolay takip edilip, rahatça yürünebilen patikalara sahip olan Orongorongo, çocuklu aileler için uygun bir yerdir. Catchpool otoparkından başlayan ve 2 buçuk saat süren Orongorongo yürüyüşü, Nikau Avuç içi ağaçları, taç eğrelti otları, kayın ormanları ve devasa Kuzey Rata ağaçları eşliğinde Orongorongo Nehri’ne kadar devam eder.

Vadi boyunca içerisinde sıcak duşlar, tuvaletler ve çanak, çömlek, tencere gibi mutfak eşyalarını içinde barındıran 6 adet Kulübe bulunmaktadır. Lakin bu kulübeleri kullanabilmek için önceden rezervasyon yaptırmanız gerekiyor. Bunların dışında, vadi üzerinde piknik yapabilir, Turere Çayı’nda yüzebilir, yürüyüşünüzü daha da renkli hale getirebilirsiniz.

Kaçırmayın! Orongorongo’ya gitmeden önce yiyecek, içecek, su geçirmez yağmurluk, yürüyüş ayakkabısı, şapka, eldiven, ilk yardım kiti, harita, termal ve polar gibi sıcak tutacak giysiler almanız gerekiyor. Son olarak, yol boyunca bu eşsiz manzarayı görüntüleyebilmek için kameranızı veya fotoğraf makinenizi yanınıza almayı unutmayın! Orongorongo Pisti, kış aylarında 06.00-18.00; yaz aylarında ise 06.00-20.00 saatleri arasında, ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

15. Harbourside Market

Burası neresi? Liman Pazarı olarak bilinen Harbourside Market, Wellington’un en eski pazarı olarak 1920’den beri hizmet vermektedir. Wellington Kıyısı’nda, Te Papa’nın yanında bulunan market her pazar, ortalama 20 bin insanı ağırlamaktadır.

Neden gitmeliyiz? Wellington’un en iyi kahvelerini bulabileceğiniz pazarda, peynir, zeytin, çeşniler, şarküteri, taze balık, şekerleme, taze meyve ve sebze, soya peyniri, organik ürünler ve lezzetli sıcak yiyecekler gibi birçok ürünü bir arada bulabilirsiniz.

Kaçırmayın! Her pazar 07.30-22.00 saatleri arasında hizmet veren Harbourside Market’te, usta zanaatkarların el emeği olan kavrulmuş kahveleri, mutlaka denemenizi ve mümkünse satın almanızı şiddetle tavsiye ediyoruz!

16. Küba(Cuba) Sokağı

Burası neresi? Wellington’un kalbinin attığı yer olarak nitelendiren Küba sokağı, bölgede bulunan en seçkin yerlerden biridir. Bohem bir havası olan bu sokak, adını-sanılanın aksine- Küba ülkesinden değil; 1840 yılında fuar kıyılarına gelen Küba adında bir yerleşimci gemisinden almıştır. Küba Sokağı, günümüzde, tarihi miras olarak nitelendirilen, yaklaşık 40 mimari yapıya ev sahipliği yapmaktadır.

Neden gitmeliyiz? 1995 yılında Tarihi Yerler Yasası’na dayanarak, tarihi alan kategorisine alınan Küba Sokağı, halkın talebi doğrultusunda trafiğe kapatılmış ve 1969’da alışveriş merkezi haline getirilmiştir. Kısa bir süre sonra sokağın içerisine, meşhur Küba Çeşmesi eklenmiştir. Günümüzde dünya standartlarında restoranlara, kafelere ve mağazalara ev sahipliği yapan Küba Sokağı’nda, ünlü antika mağazalarından, dans edip eğlenebileceğiniz bar ve publara kadar her şeyi bulmak mümkün!

Kaçırmayın! Hint, Çin, Tayland, Fas ve Fransız yemekleri gibi daha birçok ülkenin mutfağına ev sahipliği yapan Küba Sokağı’nda yiyecek-içecek konusunda hiçbir sıkıntı yaşamayacağınızı söyleyebiliriz. Bunun yanı sıra, Küba Sokağı oldukça dinamik ve renkli bir gece hayatına sahip; dolayısıyla burada eğlencenin tadını çıkaracağınızdan eminiz! Son olarak, sokaktaki en popüler mekanlar olan Havana Bar ve Fidel’s Café’yi görmeyi unutmayın!

17. Yeni Zelanda Parlamentosu

Burası neresi? Yeni Zelanda Parlamentosu, Wellington Lambton Quay’in kuzey ucunda bulunmaktadır. Yaklaşık 45 bin metrekarelik bir alana yayılmış olan Parlamento, Edward neo-klasik Parlamento Binası, Victoria Gotik Parlamento Kütüphanesi ve Arı Kovanı olarak üç binadan oluşmaktadır.

Neden gitmeliyiz? Yeni Zelanda demokrasisi, kültürü ve tarihi hakkında her şeyi öğrenebileceğiniz Parlamento Binası içerisinde birçok sergiyi gezebilir, izin verilen komite ve meclis toplantılarını izleyebilirsiniz.

Kaçırmayın! Parlamento binasını gezmek için rehberli turlara katılabilirsiniz. Haftanın yedi günü düzenlenen turlar 10.00-16.00 saatleri arasında yapılmaktadır. 25 kişi ile sınırlı tutulan bu turlara katılmak için bir gün önceden rezervasyon yaptırmanız gerekiyor. Son olarak; Parlamento’ya girişlerin ücretsiz olduğunu belirtmeden geçmeyelim!

18. Makara Zirvesi-Dağ Bisikleti Parkı

Burası neresi? Makara Zirvesi, Wellington’un ilk dağ bisikleti parkıdır. 250 hektarlık bir alandan oluşan Makara Zirvesi, 40 kilometrelik bisiklet pistine sahiptir.

Neden gitmeliyiz? Dağ bisikleti adına birinci sınıf bir bölge olarak anılan Makara Zirvesi, aynı zamanda ödüllü bir doğal park alanıdır. Doğal çalılıklardan oluşan bitki örtüsünün ve yemyeşil ormanlarının yanı sıra kuş cenneti olarak nitelendirebileceğimiz bu alan, aynı zamanda Wellington Limanı, Cook Boğazı ve Yukarı Güney Adası’nın muhteşem manzarasına sahiptir.

Kaçırmayın! Makara Zirvesi, profesyonel sporcular için engebeli ve zorlayıcı parkurların yanı sıra, daha kolay aşılabilir düzeyde ki parkurlara da sahiptir. Dolayısıyla çocuklu aileler için de vakit geçirebilecek mükemmel bir alana sahiptir. Makara, mutlaka görülmesi gereken 72 metre uzunluğundaki asma köprüsüyle de ünlü bir yerdir. Daha detaylı bilgi almak için Makara Peak linkine tıklamanız yeterli.

19. Layll Körfezi

Burası neresi? Lyall Körfezi, Wellington merkezine-10 dakikalık mesafesiyle-yakın olan en popüler sörf plajıdır. Güney sahilinde yer alan Lyall Körfezi, Wellington Havaalanı’na 2 km uzaklıktadır.

Neden gitmeliyiz? Şirin ve küçük bir kasaba olan Lyall, sörf sporu yapanlar açısından önem arz eden bir yerdir. Özellikle yaz aylarında oldukça popüler olan ve ziyaretçi sayısı ikiye katlanan plaj, sörfe yeni başlayanlar veya denemek isteyenler için de uygun bir alandır. Plajda iki adet Sörf Can Kurtaran Kulübü bulunmaktadır.

Kaçırmayın! Yürüyüş, piknik, köpek gezintisi, yüzme, sörf, rüzgar sörfü, uçurtma sörfü ve kano için uygun bir yer olan Lyall Körfezi, görmeniz gereken yerlerden biri!

20. Westpac Stadyumu

Burası neresi? Westpac Stadyumu, Wellington’un simgelerinden biri olarak Yeni Zelanda’nın en kalabalık stadyumlarındandır. Deniz kıyısındaki stadyum, dünyanın ilk modern kriket ve ragbi stadyumu olup, 34.500 oturma kapasitesine sahiptir.

Neden gitmeliyiz? Silindirik formu ve gümüş renkli dış duvarları nedeniyle ”kek kalıbı” olarak adlandırılan Westpac, uluslararası ve yerel kriket, futbol ve rugby ligi ve sendika maçlarının yanı sıra çeşitli eğlence etkinliklerine ve konserlere (Elton John, Eminem, Adam Lambert) ev sahipliği yapmaktadır. Gece etkinlikleri esnasında stadyum dört ışık kulesinden 392.000 W küresel ışıkla aydınlatılmaktadır. Bunun dışında, mimarisiyle, turistlerin ilgisini çeken stadyuma, rehberli turlar düzenlenmektedir.

Kaçırmayın! Birçok etkinlik alanına ve bir kafe-bara sahip olan stadyum; kurs, eğlence ve kültürel sergileri de içerisinde barındırıyor. Hafta sonları kapalı olan Westpac Stadyumu’nu, hafta içi 08.30-17.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Yüzer tavanı ve ışık kuleleriyle oldukça ilgi çeken Westpac Stadyumu’nda bir maç izlemenizi öneriyoruz.

21. Garage Project

Burası neresi? Garage Project, Wellington Ara Vadisi’nde bulunan bir bira fabrikasıdır. 2013 yılından beri hizmet veren bira fabrikası, Norveç ve İsveç’te de oldukça meşhurdur.

Neden gitmeliyiz? Garage Project, her yıl, fabrika çıkışı biraları denemek için gelen binlerce turistin akınına uğruyor. Fabrikanın Mahzen Kapısı bölümüne kabul edilen ziyaretçiler, buradaki 18 bira musluğu vasıtası ile birbirinden farklı biraları deneme fırsatı buluyor. Garage Project’te üretilen en meşhur bira, Amerikan tarzı soluk ale ve mango, Vietnam nanesi, biber, limon ve Güneydoğu Asya lezzetlerinin birleşiminden oluşan biradır.

Kaçırmayın! En az 10 farklı çeşitten oluşan bira koleksiyonunu mutlaka görmeli ve her birini denemelisiniz! Lakin, fiyatların biraz cep yaktığını belirtemeden geçmeyelim. Garage Project, salı, çarşamba ve perşembe 12.00-20.00, cuma ve cumartesi 10.00-21.00, pazar ve pazartesi 12.00-19.00 saatleri arasında hizmet vermektedir. Dilerseniz rehberli turlara katılabilirsiniz.

22. Wellington Yeraltı Marketi

Burası neresi? Yeraltı Marketi, Wellington sahilinde, Frank Kitts Park ve Jervois Quay civarında bulunan bir el sanatları pazarıdır. Turizm açısından bir cazibe merkezi haline gelen pazar, yerli yabancı herkesin akın ettiği bir yerdir.

Neden gitmeliyiz? 2009’dan bu yana hizmet veren yeraltı pazarında, el sanatları ürünleri, ev dekoru ürünleri, tekstil ürünleri, yiyecek ve içecek tezgahları bulunmaktadır. Yeraltı pazarı içinde A’dan Z’ye her şeyi bulabileceğiniz gibi, sokak müzisyenlerinin ezgileri eşliğinde alışveriş yapma fırsatı yakalayacaksınız.

Kaçırmayın! Yeraltı pazarı her cumartesi, 10.00-16.00 saatleri arasında hizmet veriyor. El sanatları açısından yaratıcı ve ilham verici olan bu pazarda fiyatlar oldukça uygun!

23. Days Bay

Burası neresi? Days Bay, Türkçesiyle ”Günler Körfezi” Eastbourne’un kenarında, Williams Park’ın içerisinde bulunan bir rıhtım ve körfez kıyısıdır. Wellington şehir merkezine, yaklaşık 20 dakika uzaklıkta yer alan Days Bay, oldukça popüler bir turizm destinasyonudur.

Neden gitmeliyiz? Adını, 1840 yıllarında burada yaşayan bir aileden(Day Ailesi) alan Days Bay, piknik, sahil gezintisi, bisiklet sürüşü ve yüzme gibi birçok aktiviteyi gerçekleştirebileceğiniz, muhteşem doğaya sahip bir yerdir. Days Bay, kayın ormanlarıyla kaplı Williams Parkı’nı arkasına ala, harika bir liman manzarasına sahiptir. Özellikle yaz aylarında kalabalıklaşan bölge, yelken, dalış, sörf ve kürek çekme gibi su sporlarını rahatlıkla yapabileceğiniz bir yerdir.

Kaçırmayın! Dünyaca ünlü yazar Katherine Mansfield’in, ”At The Bay” adlı romanına ilham olan Days Bay, mutlaka görmeniz gereken yerlerden biridir. Days Bay, halka açık iskelesi, kiralık deniz kanoları, tenis kortları, beyaz kumlu plajları, ördek göletleri ve kafe olarak hizmet veren beyaz köşküyle sizleri bekliyor! Lakin, burada açık alanda bile sigara içmek kesinlikle yasak.

24. Michael Fowler Centre

Burası neresi? Michael Fowler Centre, Wellington şehir meydanında bulunan bir konser alanı ve kongre merkezidir. Yapımına 1980’yılında başlanan bina, 16 Eylül 1983’te resmi olarak açılmıştır. Muazzam mimarisiyle sayısız ödül alan Michael Fowler Centre, Wellington şehir silüetinin en sevilen parçasıdır, diyebiliriz.

Neden gitmeliyiz? Michael Fowler Centre oditoryumu, her noktaya eşit miktarda ses gitmesini sağlayan muhteşem bir akustiğe sahiptir. Üç seviyeli cam cepheden oluşan bina, yerel ahşaplardan ve İtalyan mermerinden yapılan ihtişamlı bir iç mekanıyla, görenleri kendine hayran bırakan bir yerdir. 2.209 kişilik oturma kapasitesiyle M. F. Centre, uluslararası konferanslara ve dünyaca ünlü birçok sanatçının konserine ev sahipliği yapmaktadır. Turizm açısından da oldukça popüler olan Michael Fowler Merkezi’ne birçok rehberli tur düzenlenmektedir.

Kaçırmayın! İkonik mimarisiyle ünlü olan bu merkez, şehirdeki otellere, kafe ve restoranlara, butik mağazalara ve Wellington’un sanat, kültür ve eğlence bölgesi de dahil olmak üzere birçok noktaya yürüyerek kolayca ulaşabileceğiniz bir lokasyonda bulunmaktadır.

25. Rimutaka Demiryolu

Burası neresi? Rimutaka Demiryolu, Wellington Yukarı Hutt Bölgesi’nde Rimutaka vadisi içinde bulunan 22 kilometrelik bir bisiklet ve yürüyüş parkurudur.

Neden gitmeliyiz? Rimutaka Demiryolu, zorluklarına göre derecelendirilmiş bisiklet parkurlarından ve yürüyüş yollarından oluşmaktadır. Çocuklu aileler için de uygun bir yer olan Rimutaka, evcil hayvanlarınızı gezdirebileceğiniz, piknik yapabileceğiniz ve yakınında bulunan nehirde balık tutabileceğiniz harika bir doğa alanıdır. 1878 tarihinden beri varlığını sürdüren demiryolu, eski demiryolu köprüsü ve tünelleriyle tarihi bir bölgedir. Tünellerin içerisinde bulunan panolarda, Rimutaka tarihine dair ilginç hikayeler ve fotoğraflar yer almaktadır.

Kaçırmayın! Dünyanın en iyi tarihi demiryolları arasında ilk 10 arasında gösterilen Rimutaka Demiryolu içerisinde bulunan tünellerde rahatlıkla gezebilmek için yanınıza el feneri gibi malzemeler almanızı öneriyoruz. Bunun dışından Rimutaka Demiryolu üzerinde, doğaya zarar vermek veya yerlere çöp atmak kesinlikle yasaktır.

26. Circa Tiyatrosu

Burası neresi? Circa Tiyatrosu, Wellington Te Aro’da bulunan, iki salondan oluşan bir tiyatro merkezidir. Yeni Zelanda’nın en eski tiyatro merkezlerinden biri olan Circa, 1975’ten bu yana hizmet vermektedir.

Neden gitmeliyiz? Yılda en az 30 gösteriye ev sahipliği yapan Circa, Wellington’un tarihi miraslarından biri olarak turistler için dikkat çeken bir destinasyondur. Circa’da her yıl Komedi, drama, müzikal, oyun okumaları, tek kişilik şovlar ve pandomim gibi birçok sanatsal aktivite düzenlenmektedir.

Kaçırmayın! Circa Tiyatrosu, pazartesi 10.00-14.00, salıdan cumartesiye kadar 10.00-16.00, pazar ise 13.00-16.00 saatleri arasında hizmet vermektedir. Daha ayrıntılı bilgi almak için Circa Theatre linkine tıklayabilirsiniz.

27. Old Bank Arcade

Burası neresi? Muhteşem mimarisiyle ünlü olan Old Bank Arcade, Yeni Zelanda Merkez Bankası olarak 1863’te inşa edilmiştir. Wellington’un en seçkin ve en değerli tarihi miras binalarından biridir.

Neden gitmeliyiz? 19. yüzyıla ait en iyi mimariler arasında gösterilen Old Bank, Barok tarzı yapısıyla üç katmanlı bir cepheden oluşmaktadır. Mozaik döşemelerden oluşan binanın en dikkat çeken taraflarından biri de dev sütunlarıdır. 1851 yılında yaşanan deprem sonrası Plimmer adı verilen gemi karaya oturmuş ve bir enkaz haline gelmiştir. Süre gelen yıllarda, aynı yere yapılan Old Bank inşaatı sırasında, gemi kalıntıları bulunmuş ve Old Bank’ın içerisinde tarihi eser olarak sergilenmiştir. Plimmer kalıntılarının yanı sıra bina içinde bulunan eski Müzikal Saat, önemli bir yapı olarak dikkat çekmektedir.

Kaçırmayın! İngiliz işgalinden Yeni Zelanda Merkez Bankası binasının inşasına kadar, müziğin ve tarihin sergilendiği sahneleri Minik skeçlerle göstererek dönen Müzikal Saat’i mutlaka görmeniz gerekiyor.

28. Aotea Lagünü

Burası neresi? Aotea Lagünü, Wellington Papakowhai banliyösünde bulunan, 7 hektarlık halka açık bir parkla çevrili yapay bir lagündür. Şehir merkezine yürüme mesafesinde bulunan Aotea Lagünü, birçok aktiviteyi içinde barındıran bir parktır.

Neden gitmeliyiz? Wellington sahil bölgesinin kalbini oluşturan Aotea, çocuk alanı, piknik ve barbekü alanları, petank kortu, Kelebek Yürüyüş Yolu, jogging alanları, minyatür tren ve gül bahçeleri ile herkese hitap edebilecek harika bir eğlence ve dinlenme alanıdır.

Kaçırmayın! Aotea Lagünü içerisinde bulunan gül bahçesini ve adayı kiralayabilir, arkadaşlarınızla, eşinizle, dostunuzla ve sevgilinizle harika bir deneyim yaşayabilirsiniz. Bunun dışında, Aotea yüzmek için uygun değildir; onun yerine kano turlarına katılabilirsiniz.

29. Southern Yürüyüş Yolu

Burası neresi? Southern, Oriental Körfezi’nden başlayıp, Ada Körfezi’ne kadar devam eden 11 kilometrelik bir yürüyüş yoludur.

Neden gitmeliyiz? Southern yürüyüş yolu, yer yer dik ve engebeli olsa da genel anlamda kolay yürünebilir bir yoldur. Wellington’un en güzel yürüyüş parkurlarından olan Southern, çocuklu aileler için de uygun bir yerdir.

Kaçırmayın! Yol boyunca piknik ve kamp alanları bulunan Southern‘de, maalesef tuvalet bulunmamaktadır. Yolculuğa çıkmadan önce yanınıza güneş kreminizi, yiyecek ve içeceğinizi mutlaka almalısınız. Eğer evcil hayvanınız varsa, tasma kullanmak şartıyla yanınıza alabilirsiniz.

30. Plimmer Steps

Burası neresi? Plimmer Steps, ”Wellington’ın Babası” olarak anılan John Plimmer’ın heykelinin bulunduğu yere verilen addır.

Neden gitmeliyiz? 1812-1905 yılları arasında yaşamış olan John Plimmer, ünlü bir iş adamı ve sivil bir liderdi. Wellington’ın gelişiminde büyük rol oynayan Plimmer, halk tarafından sevilen ve saygı gören bir şahsiyetti. John Plimmer anısına 1996 tarihinde bir heykel yaptırıldı. Heykel, Plimmer’ın bir fotoğrafı örnek alınarak yapılmıştır. Yapıldığı dönemden itibaren oldukça meşhur olan Plimmer Heykeli 2013 yılında en popüler halk sanat eseri seçilmiştir.

Kaçırmayın! Lambton Quay, Boulcot Caddesi ile Wellington’ın kuzeyinde bir kasaba olan Plimmerton arasında kalan heykelin bulunduğu bölge, çevresindeki merdivenlerle birlikte Plimmer Steps olarak adlandırılmıştır. Plimmer Steps, turistlerin yoğun olarak ziyaret edip, fotoğraf çektirdikleri bir yerdir.

31. Petone Settlers Museum

Burası neresi? Petone Settlers Museum, 1840’ta İngiliz göçmenlerin Pito-one’ın kıyılarına ilk gelişini anmak için yapılan bir anıttan oluşan müzedir. Petone Müzesi, Wellington Limanı kıyısında bulunmaktadır.

Neden gitmeliyiz? Petone Settlers, bir sosyal tarih müzesi olarak, Hutt Vadisi’nin göçmenlerinin öykülerini ve aile geçmişlerini anlatan programlardan ve sergilerden oluşur. Müze, son yıllarda, kadınların Yeni Zelanda‘da oy kullanma hakkına sahip olmasının 125. yıldönümüne ithafen açılan bir sergiye ev sahipliği yapmaktadır.

Kaçırmayın! 1939 yılından itibaren hizmet veren Petone Settlers Museum, haftanın yedi günü 10.00-16.00 saatleri arasında ziyarete açıktır. Müzeye girişler ücretsizdir; ama dileyen bağış yapabilir.

32. The Enormous Crocodile Company

Burası neresi? The Enormous Crocodile Company, Türkçesiyle ”Wellington Timsahı Bisikletleri”, sahilde veya parklarda gezmek için 3-8 kişilik bisikletleri kiralayabileceğiniz bir kurumdur.

Neden gitmeliyiz? Oriental Bay’den Kumutoto’ya kadar olan kıyı mesafesinde hizmet veren bisikletlerin, sahilde dolaşmak için en güzel yöntem olduğunu söyleyebiliriz. Wellington’ın ışıltılı sahillerindeki güzellikleri tecrübe etmek için daha iyi veya daha eğlenceli başka bir yol bulamazsınız!

Kaçırmayın! The Enormous Crocodile Company, pazartesi hariç haftanın altı günü 10.00-18.00 arasında hizmet vermektedir. Küçük bisikletler(en fazla 5 kişi) 30 dakika için 18,0$, 1 saat için 30$‘dır. Büyük bisikletler(maksimum 8 Kişi) 30 dakika için 30$, 1 saat  için ise 48$‘dır.

Burası neresi? 26 Aralık 1912’de kurulan St. James, Wellington’un merkezinde bulunan bir tiyatro sahnesidir. 1.552 kişilik kapasiteye sahip olan St. James Tiyatrosu, proscenium kemeri, tarihi dekoratif iç mekanı ve konferans salonlarıyla oldukça renkli bir binadır.

Neden gitmeliyiz? Kraliyet Yeni Zelanda Balesi’ne ve Yeni Zelanda Operası’na ev sahipliği yapan St James, Wellington tiyatrosu için değerli bir salondur. St. James’te her yıl çeşitli dans, drama, opera, komedi ve kabare gösterisi düzenlenmektedir.

Kaçırmayın! Galerileri, Hospitality Suite’i, Fuaye’si, oditoryum etkinlikleri için ek alanları, toplantı salonları ve kokteyl alanlarıyla oldukça zarif bir mekan olan St. James Tiyatrosu’nda kesinlikle bir gösteri izlemelisiniz! Ayrıca, St. James’e gitmişken, bina içerisinde bulunan Mojo St James Cafe’de bir kahve içmeyi unutmayın!

34. Waiohine Gorge

Burası neresi? Waiohine Gorge, yüzmek, bisiklet sürmek, kamp ve yürüyüş yapmak için oldukça uygun olan, el değmemiş doğal bir alandır. Yeni Zelanda‘daki en iyi erişilebilir köprülerden birinin yanında bulunan Waiohine Gorge, Tararua Orman Park’ın güneydoğusunda yer almaktadır.

Neden gitmeliyiz? Bölgenin en meşhur noktası, geçidi kapsayan ve Tararua Orman Parkı’na giriş kapısını oluşturan asma köprüdür. Salıncak gibi sallandığı için salıncak köprü olarak da anılan bu köprü, Yeni Zelanda’nın en uzun asma köprüsüdür. Waiohine Gorge, yürüyüş, tramping, abseling, balık tutmak, piknik ve rafting için bulunmaz bir alandır.

Kaçırmayın! Waiohine Gorge’da kamp yapmak istiyorsanız; bir gecelik konaklama: Yetişkinler için 8$, 5-17 yaş arası çocuklar için 4$, 5 yaş ve altı için ücretsizdir.

35. Whareroa Çiftliği

Burası neresi? Whareroa Çiftliği, State Hwy’de Akatarawa Ormanı ve Kraliçe Elizabeth Parkı’na yakın bir mesafede bulunan piknik, bisiklet, yürüyüş ve binicilik yapabileceğiniz bir destinasyondur.

Neden gitmeliyiz? Yemyeşil vadilere sahip olan Whareroa Çiftliği, rekreasyon ve çiftçilik için koruma altına alınmış, çok yönlü bir arazidir. Whareroa, 1850’li yıllarda Maoriler tarafından tarım ve hayvancılık için arazi olarak kullanılmıştır ve günümüzde bölgede o döneme ait birçok yerel orman kalıntıları bulunmaktadır. Whareroa, yemyeşil doğası, akarsuları, sulak alanları, meraları ve yerli bitki örtüsüyle mutlaka görülmesi gereken bir yer!

Kaçırmayın! Whareroa Çifliği’nin, yaklaşık 180 hektarlık alanı koyun ve sığır yetiştiriciliği için kullanılır ve halka açık değildir. Kalan arazide dilediğiniz gibi gezebilir; doğanın tadını çıkarabilirsiniz. Whareroa’daki yapabileceğiniz ve genellikle tercih edilen en popüler aktivite, hiç şüphesiz at biniciliğidir. Çiftlik, kış aylarında 08.00-18.00, yaz aylarında ise 08.00-22.00 saatleri arasında ziyarete açıktık. Son olarak: Gitmeden evvel yanınıza yiyecek ve içecek almayı unutmayın!

Yazımız burada sona eriyor. içeriğimizi geliştirmek adına değerli yorumlarınızla bize destek olabilir, deneyimlerinizi bizimle paylaşabilirsiniz. Şimdiden iyi eğlenceler diliyoruz!

Paylaş
Fatih Kibar

Yeni Yazılanlar

Hamburg Gezilecek Yerler Listesi | En İyi 43 Yer ! (Detaylı)

Hamburg Nerede? Hamburg, Avrupa’nın Almanya şehrinde bulunmaktadır. Ülkenin Berlin’den sonra ikinci büyük şehridir. Hamburg Hakkında: Almanya’nın…

1 ay önce

Şile’de Denize Girilecek Yerler – En Güzel 27 Şile Plajı

İstanbul’un Anadolu yakası Karadeniz kıyısında bulunan Şile, şehir merkezine yaklaşık 80 kilometre uzaklıktadır. İstanbul’un en…

1 ay önce

Tiran Gezilecek Yerler Listesi | En Popüler 35 Nokta!

Tiran Nerede? Hangi Ülkede? Tiran, Balkanlar’da bulunan Arnavutluk’un başkenti, aynı zamanda en büyük şehridir. Arnavutluk…

1 ay önce

Tiran’da Tarihi ve Turistik Yerler | 17 Tarihi Durak

Arnavutluk'un başkenti Tiran'ı ziyaret ettiğinizde, yoğun kargaşa yaşayan bir ülkenin geçmişini ve bugününü keşfedeceksiniz. Gelin…

1 ay önce

Brugge’de Tarihi ve Turistik Yerler | 36 Tarihi Durak

Bir peri masalı için adeta bir fon gibi duran romantik ve ilham verici bir şehirden…

1 ay önce

Napoli Gezilecek Yerler Listesi | En Popüler 47 Yer

Napoli nerede? & Hangi ülkede? İtalya Yarımadası'nın batı kıyısında Roma'nın 120 mil güneydoğusunda bulunan Napoli,…

2 ay önce