Fas’ta Ne Yenir? Ne İçilir? | Fas’ın En Otantik 20 Yemeği

Fas’ta ne yenir? Ne içilir? yazımızda Afrika’nın bu otantik şehriyle ilgili yemek kültürünü inceledik. Sizler için şehirde denenmesi gereken lezzetleri listeledik…

Fas’ta Ne Yenir? Ne İçilir?

Afrika Kıtası’nda olmasının yanı sıra Akdeniz’e de kıyısı bulunan Fas, hem geleneksel lezzetlerin hem de farklı mutfakların yemeklerinin yenebildiği bir ülke. Baharatların bol miktarda kullanıldığı Fas mutfak kültürü etin de yemeklerde çok fazla görüldüğü bir mutfak.

1. Couscous

Couscous
Couscous

Fas’ın neresine giderseniz gidin karşınıza kesinlikle çıkacak olan yemeklerin başında couscous geliyor. Fas’ın geleneksel yemekleri arasında bulunan couscous tıpkı pilav gibi sofraların vazgeçilmez elemanlarından biri ve çoğunlukla sebze ya da pişmiş etle servis edilmektedir.

2. Tajine

Tajine
Tajine

Fas’a gelenlerin mutlaka denemesi gereken ve turla gelenler için özel olarak yeme saatleri düzenlenen tajine, Fas mutfağı için bir mihenk taşı görevi görüyor. Aynı isme sahip toprak bir güveçte pişirilen tajine bir çeşit etli güveç ve için de sebzelerin yanı sıra kuzu eti bulunuyor. Yemeğin yavaş yavaş pişmesi ise lezzetin en önemli sırlarından. Yemek kimi yerlerde kuru kayısı, erik gibi meyvelerin eklenmesiyle de hazırlanabiliyor. Tajine ve couscous özellikle Fas halkı tarafından özellikle cuma günleri tüketilmektedir.

3. Harira Çorbası

Harira Çorbası
Harira Çorbası özellikle Ramazan aylarında çok fazla tüketilmektedir.

Ülkenin sevilen çorbaları arasında harira çorbası geliyor. Bu çorba Fas’ta özellikle Ramazan aylarında iftar açılırken en çok tercih edilen menülerin başında geliyor. Çorbayı Ramazan dışında bulmanız elbette mümkün ancak bunun için birkaç restoran gezmeniz gerekebilir.

4. Brochette

Fas’ta et tüketimi oldukça yaygın. Özellikle ızgara türünde hazırlanmış etler Fas sokaklarındaki satıcılardan en lüks restoranlara kadar menülerin en gözde yemekleri. Brochette ismi verilen şiş kebaplar ise hem pratik hem lezzetleri bir et yemek isteyenlerin mutlaka denemesi gereken yiyeceklerden. Fas’ta klasik kuzu, tavuk gibi etlerin yanı sıra dilerseniz deve etini deneyebileceğinizi belirtelim.

5. Ekmek

msemmen
Msemmen muhteşem lezzetli bir Fas ekmeği

Fas yemek kültürü için ekmeğin çok büyük bir önemi bulunuyor. Hatta sadece bu leziz ekmeklerle bile karnınızı doyurabilirsiniz. Fas sokaklarını gezerken karşınıza birçok ekmek satıcısı çıkacaktır. Özellikle msemmen ismi verilmiş yöresel ekmeği mutlaka denemenizi tavsiye ediyoruz.

6. Bissara

bissara
Bissara çok sevilen bir çorba

Kuru bakla ya da bezelye ezmesi ile yapılan bissara görünüm itibariyle humusu andıran bir çorba. Bissara üzerine kimyon ve özellikle zeytinyağı eklenerek tüketilmektedir. Bu çorba yöresel bir lezzet olduğundan özellikle Fas mutfağı üzerine hizmet veren lokantalarda bissarayı deneyebilirsiniz. Bissaranın nasıl yapıldığını merak ediyorsanız buradaki linkten bissara tarifini inceleyebilirsiniz.

7. Zaalouk

zaalouk
Zaalouk közlenmiş patlıcanla yapılan güzel bir salata

Kırmızı biber, kimyon gibi çeşitli baharatlarla hazırlanan zaaoluk ülkenin en çok sevilen salatalarından biridir. Salatanın ana maddesi ise közlenmiş patlıcan. Bu salata Fas sofralarında yemeklerin yanında kesinlikle getirilen önemli şeylerden biri.

8. Limon Turşusu

Limon Turşusu
Limon Turşusu

Limon turşusu, “Fas’ta ne yenir?” sorusuna verilebilecek en spesifik cevapların başında geliyor. Bu turşu ülkede çok fazla sevilmekte ve birçok sofrada muhakkak bulunmaktadır. Eğer denk gelirseniz limon turşusunu mutlaka denemenizi öneriyoruz.

9. Salyangoz Çorbası

Salyangoz Çorbası
Salyangoz Çorbası

Herkesin denemeye cesaret edemeyeceği bir lezzet varsa o da salyangoz çorbasıdır. Kaynamış suyun içinde haşlanan salyangozlar tabaklarda servis edilmektedir. Kürdan ile salyangozun içindeki etli kısım alınarak mideye indirilmektedir. Söylediğimiz gibi bu lezzet Fas’ta çok tutulsa da herkesin deneyebileceği tarzda bir yemek değil 🙂

10. Chebakia

Chebakia
Chebakia

Bu ballı tatlılar Fas’ın tatlı krizinin önüne geçen en önemli şeylerden biri. Portakallı, susamlı gibi farklı çeşitleri bulunan chebakia, Fas sokaklarında rahatlıkla bulabileceğiniz önemli lezzetlerden biridir ve özellikle güzel bir yemeğin ardından tatlı olarak değerlendirilebilecek bir lezzet.

11. Nane Çayı

Nane Çayı
Nane Çayı

Fas’ın yerel ve en önemli içeceklerinden biri nane çayı. Bu çay hem Afrika’nın sıcağında ferahlatıcı olması ile hem de yemeklerin ardından sindirimi kolaylaştırıcı ve mideyi rahatlatıcı özelliği ile bölge halkı tarafından çok sevilmektedir. Bir miktar da şeker eklenince bu içeceğin çok daha muazzam bir aromaya ulaştığını da belirtelim. Tabi şekerle çok fazla aranız yoksa bunu belirtmenizde fayda var çünkü nane çayı normal şartlarda aşırı şekerli bir şekilde hazırlanıyor.

12. Sebze ve Meyve Suları

meyve suyu
Sokaklarda meyve suyu satan pek çok seyyar satıcı göreceksiniz.

Fas, sebze ve meyve konusunda çok zengin bir coğrafya. Bu meyve ve sebzeler yemeklerin içinde kullanıldığı gibi içecek olarak da tüketilmektedir. Özellikle sokaklarda bulunan meyve suyu satıcıları meyve ve sebzelerin suyunu sıkarak ziyaretçilerine ikram etmektedir. Üstelik fiyat olarak oldukça makul olduğunu da belirtelim. Özellikle şeker kamışı suyunu mutlaka denemenizi tavsiye ediyoruz.

13. Pastilla

Pastilla
Pastilla

Yufka ile hazırlanan ve içine özellikle güvercin eti konan pastilla, ülkenin en meşhur hamur işi yiyeceklerinden biri. Tabi içine tavuk eti konarak yapılan versiyonları da bulunuyor ancak bizce güvercin eti ile yapılanı denemeniz daha iyi olacaktır. Böylece farklı ve bölgeye özgü bir et türünü de tatmış olabilirsiniz.

14. Deniz Ürünleri

deniz ürünleri fas
Deniz ürünleri ülke genelinde çok sık tüketiliyor.

Akdeniz’e kıyısı olan Fas’ta bol miktarda deniz ürünleri de bulunabiliyor. Bu nedenle “Fas’ta ne yenir? Ne içilir?” diye merak edenler için bu maddeyi de listemize eklemeye karar verdik. Özellikle de ızgarada pişirilen balıkların tadına doyum olmuyor.

15. Mechoui

Mechoui
Mechoui

Kuzu tandır olarak adlandırabileceğimiz mechoui de denenmesi gereken Fas’ın geleneksel yemekleri arasında bulunuyor. Bu yemek artık ülkenin sokaklarına taşmış durumda ve kuzu tandır satan tezgahlardan taşan dumanlar nedeni ile insanlar zaman zaman sokakta yürümekte bile zorluk çekebilmektedir.

16. Kaab El Ghazal

Kaab El Ghazal
Kaab El Ghazal

Fas’ta yiyebileceğiniz bir diğer lezzetli hamur işi de kaab el ghazal. Bu lezzet artık ülkenin her yerinde atıştırmalık olarak yenen en önemli yiyeceklerinden biri olarak kabul ediliyor.

17. Baghrir

Baghrir
Fas’ta ne yenir? Ne içilir?

Fas tarzında hazırlanmış bu krepler özellikle kahvaltılarda reçel gibi tatlı maddeler eklenerek afiyetle tüketilmektedir. Yumuşak ve hafif olması ile midenizi rahatsız etmeyen bu lezzeti de denemeniz gerektiğini belirtelim.

18. Amlou

Amlou
Amlou

Badem, bal ve argan yağının bir araya getirilerek püre yapılmasıyla bu sürmelik muhteşem lezzet ortaya çıkıyor. Bunu da Fas halkı amlouyu özellikle kahvaltılarda tüketmektedir.

19. Ktefa

Ktefa
Ktefa

Eğer hafif bir tatlı yemekse planınız ktefayı denemenizi öneriyoruz. Yuvarlak bir şekilde açılmış milföy hamurlarının arasında badem ezmelerinin serpilmesiyle pişirilen bu tatlı da bizce Fas yemek kültürü içinde denenmesi gereken şeylerden bir tanesi.

20. Mechouia

Mechouia
Mechouia

Pişmiş biber ve domatesle yapılan bu klasik Fas salatası yemeklerin yanında en fazla tercih edilen yan ürünlerin başında gelmektedir. Yemeklerinizle birlikte bu lezzeti de denemenizi tavsiye ediyoruz.

“Fas’ta ne yenir? Ne içilir?” listemiz şimdilik bu kadar. Eğer sizin de bu listeye eklenmesini istediğiniz yiyecekler ve içecekler varsa bize yorum kısmından yazabilirsiniz. Biz de sizden gelenlerle yazımız revize ederek yazımızın daha kapsamlı olmasını sağlayabiliriz. 

*Fas ile ilgili bütün yazılarımıza Fas gezi rehberi sayfamızdan ulaşabilir ve Afrika’nın bu özel ülkesi ile ilgili bir çok bilgiyi edinebilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin