İsveç’te Ne Yenir, Ne İçilir? | 9 Nefis Lezzet

İskandinav ülkeleri düşünüldüğünde yemek kültürü açısından, akla hemen deniz ürünleri düşse de arkasında geniş bir mutfak sunuluyor.

Alıp bavulları çıktık yola, peki “ İsveç’te ne yenir , ne içilir ” diye merak edenleri aydınlatmaya başlıyoruz.

Gelişmişlik seviyesi ve yaşam standartlarıyla çoğu insanın hayallerini süsleyen Avrupa‘nın gözde ülkelerinden İsveç’te tadabileceğiniz lezzetleri anlatmaya çalıştığımız yazımızda, ağzınızı sulandıracak noktalar bulacaksınız.

1- Raggmunk

Raggmunk

Raggmunk, rendelenmiş veya öğütülmüş patates, un ve yumurtadan yapılmış, soğan ve sarımsakla kaplanmış krep ve pastırmayla servis ediliyor. Tuzun ve yağın dengeli karışımının verdiği lezzetle en popüler yerel yemeklerden biri kabul ediliyor. Aslında bir nevi patatesli pankekle karşılaşacaksınız.

2- İsveç Köftesi

İsveç Köftesi

IKEA mağazalarından aşina olduğumuz İsveç köftesini, ülkede tadabilecek çokça yer bulabilirsiniz. Lezzeti ve doyuruculuğunun yanında oldukça ucuz olması da popülerliğini arttırmış.

3- Deniz Ürünleri

Deniz Ürünleri

Gelişmiş balıkçılık kültürü sayesinde İsveç mutfağında deniz ürünleri büyük bir yer kaplıyor. Çeşit çeşit balıklarla, karideslerle ve onlarca farklı deniz canlısıyla hazırlanmış leziz yemekler deneyebilirsiniz.

4- Wallenbergare

Wallenbergare

Wallenbergare, dana kıyma ve krema içinde kaplı yumurta ile yapılan bir etli börek aslında. Patates püresi ve bezelye eşliğinde servis edilen Wallenbergare, İsveç’te denemeniz gereken tatların başına sayılabilir.

5- Ringa Balığı Turşusu

Ringa Balığı Turşusu

İsveç açık büfelerinin bir numaralı yiyeceği olan ringa balığı turşusu, bölgedeki ringa balığı bolluğu nedeniyle çok tüketiliyor. Hardal, soğan, sarımsak gibi farklı tatlarla renklendirilen turşu, yanında patates, haşlanmış yumurta ya da ekşi kremayla servis ediliyor.

6- Kanelbulle

Kanelbulle

İsveç’te ulusal bir yemek olan Kanelbulle, her kafe ya da marketlerde karşınıza çıkabilir. Hafif şeker ve mayalı hamurdan yapılan kurabiyeler kakule, safran ve vanilya ile tatlandırılıyor. Bu güzel lezzeti tattığınız sırada, kullanılan baharatların Vikingler tarafından İstanbul’dan getirildiği rivayetlerini de duyabilirsiniz.

7- Bezelye Çorbası ve Krep

Bezelye Çorbası

Bizim için tarhana çorbasının anlamını İsveç’te karşılayan bezelye çorbası, denemek isteyeceğiniz lezzetler arasına girebilir. Perşembe günleri çoğu restoranın bezelye çorbası servis ettiğini görürseniz de şaşırmayın. II. Dünya Savaşı’ndan bu yana süregelen bir geleneğin parçası olmuş bu çorba, ülkedeki eşsiz tatlardan biri ve yanında bir o kadar nefis kreplerle sunuluyor.

8- Husmanskost

Husmanskost

Husmanskost, ülkenin daha çok kırsal kesimi yansıtan yiyeceklerinden. Yapımı bir hayli uğraş isteyen patates ağırlıklı oldukça doyurucu bir yemek olan Husmanskost’u geleneksel lezzetler tatmak istiyorsanız mutlaka denemelisiniz.

9- Prinsesstårta

Prinsesstårta

Her ülkenin pasta ve hamur işleri konusunda kendi uzmanlık alanları olduğu gibi İsveç’in de kendi yeşil prenses kekleri var. Bu kekler ülke genelinde hayli ünlü, öyle ki eylül ayının üçüncü haftası resmi prenses kekinin haftası kabul ediliyor. Pastanın adının arkasındaki hikâye ise Prens Carl Bernadotte’un kızlarından geliyormuş. Renkli görüntüsü altında iştah kabartıcı bir tat.

Ülkenin özgün yemekleri sizin de aklınızı çeldiyse rotanızı oluşturacak önerilerimiz var;

İsveç’te ne yenir yazımız ile ilgili fikir ve görüşleriniz için aşağıda yer alan yorumlar butonunu kullanabilir, yazımızın geliştiricilerinden biri olabilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin