Wellington

Yeni Zelanda’nın başkenti olan Wellington, ülkenin kuzey adasında bulunup en kalabalık ikinci şehri olma özelliğini taşıyor. Dünyanın en güneyindeki başkent olarak bilinen bu şehir, çevrili bir alanda Cook Boğazı’nın kıyısında yer almakta. Konumunun bir getirisi olarak Wellington şehri yılın her döneminde çok fazla rüzgarın görüldüğü bir noktadadır. Aynı zamanda coğrafi sebepler sebebiyle kısıtlı bir alanda yerleşim yapılabildiği için şehrin nüfusu oldukça yoğundur.

Avrupalı kaşifler tarafından keşfedilmekten önce Maori halkının yerleşim alanı olan bu bölgede günümüzde çok sayıda Avrupa kökenli insan yaşamını sürdürmektedir. Özellikle İngiliz ve Hollanda kökenli insanların bulunduğu şehirde 2017 yılı sayımlarına göre 212.700 kişi bulunmaktadır. Farklı etnik kökenlerin birleştiği Wellington halkı arasında dini inanç bütünlüğü de bulunmamaktadır. Halkının yaklaşık %60’ı hiçbir dine inanmamakla beraber %39’luk kısmı Hristiyanlık dinine mensup olduğunu belirtmiştir. Farklılıkların bir arada ne kadar uyumlu sürdürülebileceğini gözler önüne seren Wellington şehri, yaşam kalitesi bakımından en yaşanılabilir şehirler arasında gösteriliyor. Listenin 12. Sırasında yer alan şehir aynı zamanda maliyet anlamında da dünyanın en ucuz şehirleri arasında yer almakta.

Dünyanın en yaşanılabilir şehirleri arasında gösterilen Wellington’da her alanda bir düzen hakimdir. En önemli konulardan biri olan ulaşım alanında başkentte birçok seçenek bulunmakta. Dağlık bir arazide olması sebebiyle demiryoluyla her bölgeye ulaşamasanız da şehrin her noktasına ulaşım sağlayabileceğiniz otobüsler hizmet vermektedir.

Wellington şehir içi ulaşımda 2.800 durak ve 108 güzergahda hizmet veren otobüsler 4-6 $ arasında bir ücretle servis sağlamaktadır. Bölgenin popülerliğine göre sefer saatleri değişmekle beraber şehir merkezi havalimanı arası günün her saatinde, diğer bölgelere 05:00 – 00:00 saatleri arasında sefer bulabiliyorsunuz. Trenlerde ve otobüsler kullanabileceğiniz biletler, tek kullanımlık, 3 günlük ve aylık seçeneklerine ayrıldığı gibi ne kadar uzun süreli alırsanız bilet ücretlerinden o kadar kar ettiğinizi de unutmamalısınız.

Wellington’da görülen ılıman deniz ikliminin etkisiyle şehirde yıl boyunca sıcaklıklar 25 derece civarında görülmektedir. Sıcaklıkların çok fazla düşmediği şehirde soğuk kendini fazla hissettirmemekle beraber belirli dönemlerde kar yağışları görülmektedir. Kasım-Nisan ayları arasında sıcaklıkların yüksek olduğu şehirde Haziran-Ağustos ayları en çok yağışın görüldüğü aylardır. Bu dönemlerde şehri ziyaret edecekseniz yanınıza yağmurluk ve su geçirmeyen botlar almanız, aşırı yağışlardan oluşabilecek sel felaketlerine karşı dikkatli olmanız önerilmektedir.

Yeni Zelanda eşsiz doğasının ve sıcakkanlı insanlarının yanı sıra adada yılan ve zararlı canlıların olmamasıyla da dikkat çekmektedir. Zehirli canlıların yok denecek kadar az olduğu bu ülkede ısırığı ölümcül olabilen yılanlara hiç rastlanılmadığını bilmenizde fayda var. Yeni Zelanda’nın başkenti Wellington’un görülmesi gerek yerleri, mutfağı, festivalleri ve daha fazlasına Wellington gezi rehberi kategorilerimizden ulaşabilirsiniz.