Küçükkuyu’nun Tarihi Yerleri | 6 Tarihi Durak

Zeytinlikleriyle ünlü, Çanakkale’nin muhteşem sahil beldelerinden biri olan Küçükkuyu, köklü geçmişiyle de dikkat çekiyor. Küçükkuyu tarihi yerler listemizde, beldenin tarihi zenginlikleriyle ilgili bilgilere ve fotoğraflara yer verdik…

Küçükkuyu tarihi hakkında; İda olarak bilinen Kaz Dağları eteklerinde kurulmuş bir şehir olan Küçükkuyu, Çanakkale’nin en eski yerleşim noktalarından biri olmuştur. Belde antik dönemde “Gargaron” ismiyle anılmıştır. Kaz Dağları ve Küçükkuyu bölgesi, mitolojik hikayelerde de kendisine sıklıkla yer bulmuştur.

Lidya, Per, Bergama gibi çeşitli topluluklar tarafından hakimiyet kurulan şehir, daha sonra Bizanslılar tarafından ele geçirilmiş ve uzun süre Bizanslıların egemenliği altında kalmıştır. Tabi ki böyle güzel bir coğrafyaya, bereketli topraklara sahip olan bir kent, doğal olarak bol bol istilaya uğramıştır.

Uzun süre Rumlar tarafından yerleşim yeri olarak kullanılan Küçükkuyu bölgesindeki 1924 senesinde gerçekleştirilen mübadele sonrası Türk nüfus ile Rum nüfus yer değiştirmiştir. Böylelikle beldeye Türkmen boyları yerleşmiş ve bölgede ağırlıklı olarak Türk nüfusu oluşmaya başlamıştır.

Küçükkuyu’nun en ünlüleri; Küçükkuyu’ya çok yakın bir konumda bulunan Ceneviz Köprüsü’nü mutlaka görmenizi öneriyoruz. Bunun dışında Adatepe Zeytinyağı Müzesi ve Zeus Altarı da Küçükkuyu’nun en ünlü tarihi yerleri arasında bulunmaktadır.

Küçükkuyu gezi tavsiyesi; Küçükkuyu, küçük bir belde olması nedeniyle çok fazla zaman ayırmaya gerek olmayan bir durak. Bu nedenle beldedeki tarihi yerler için 1 günlük bir gezi planı yapmanız yeterli olacaktır. Beldenin Rum köylerinin ilginizi çekeceğinden eminiz. Yerli halktan yöresel ürünler almayı da ihmal etmeyin. Konaklamak isterseniz de belde içinde küçük ama sevimli butik otel tarzı işletmeler bulabilirsiniz.

Müzekart; Küçükkuyu’da görülmesi gereken tarihi yerler için Müzekart kullanmanız gerekmiyor. Bu nedenle sadece Küçükkuyu için plan yapanların Müzekart çıkartması şart değil.

Antik Kentler, Tarihi Yürüyüş Alanları

1. Gargara Antik Kenti

gargaron antik kenti
Görsel Kaynak: arkeotekno.com

Burası neresi? Homeros’un İlyada Destanı’na da konu olan Gargara Antik Kenti, geçmiş dönemin en gözde şehirlerinden biri olmuştur. Şehrin adı Helen dilinde “Kaynaşan Kalabalık” anlamına gelmektedir. Antik kentin geçmişi MÖ 9. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Şehir ilk olarak denizden uzağa kurulmuş, sonradan denize daha yakın bir konuma taşınmıştır.

Neden gitmeliyim? Küçükkuyu’nun ilk yerleşim yerlerinde karşınıza çıkan kalıntılar, bölgenin tarihine ışık tutması açısından çok değerlidir ve Küçükkuyu’nun tarihi yerleri açısından çok önemli bir yere sahiptir. Küçükkuyu beldesinin çeşitli noktalarında bu antik kalıntılara rastlamanız mümkün olmaktadır.

  • Adres: Küçükkuyu, Ayvacık, Çanakkale
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Köprüler

2. Ceneviz Köprüsü

ceneviz köprüsü

Burası neresi? Küçükkuyu’da kesinlikle görülmesi gereken tarihi yerler arasında Ceneviz Köprüsü de yer alıyor. Muhteşem güzelliği ile göz kamaştıran Mıhlı Çayı üzerinde adeta bir gerdanlık gibi poz veren Ceneviz Köprüsü, şahane fotoğraflar çekmek için birebir.

Yağcı Yolu olarak bilinen, Trakya bölgesinin geçmişteki en önemli tarihi yollarından biri üzerinde bulunan Ceneviz Köprüsü, oldukça önemli bir konumda bulunmaktaydı ve Cenevizliler tarafından yapıldığı tahmin edilmektedir. Köprü, yüzyıllar boyunca Ege Denizi ve Kaz Dağları arasında insanlar için çok önemli bir ulaşım noktası olarak hizmet vermiştir.

Neden gitmeliyim? Hem tarihi hem doğal bir güzelliği birlikte görebileceğiniz bu nokta, özellikle şahane fotoğraf kareleri yakalamak isteyen ziyaretçiler tarafından sıklıkla ziyaret edilmektedir. Küçükkuyu’ya yakın bir konumda olması nedeniyle, Küçükkuyu’ya gelenler tarafından da görülmesi gerektiğini düşünüyoruz.

  • Adres: Bahçedere, Ayvacık, Çanakkale
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Müzeler

3. Adatepe Zeytinyağı Müzesi

Adatepe Zeytinyağı Müzesi

Burası neresi? Burası 2001 senesinde ziyarete açılmıştır. Esasında bir zeytinyağı fabrikası olan Adatepe Zeytinyağı Müzesi içinde zeytinyağı üretimi hakkında detaylı bilgiler sunulmaktadır. Açıldığı günden bu yana müzeyi, yerli ve yabancı binlerce turist ziyaret etmiştir. Müzenin bulunduğu bina, Küçükkuyu’nun tarihi sabunhanesidir.

Binaya girişte ziyaretçileri, zeytinyağını korumak amacıyla kullanılan amfora şeklindeki kaplar karşılamaktadır. Zeytinyağının üretim aşamaları, nasıl saklandığı, bir yerden başka bir yere nasıl aktarıldığı, filtrelenmesi gibi sofralara gelene kadarki bütün üretim aşamalarını müze içinde inceleme fırsatına sahip olabiliyorsunuz. Dilerseniz müze içinden çeşitli ürünleri de satın alabiliyorsunuz.

Neden gitmeliyim? Zeytinyağı ve zeytinyağlı sabun üretimiyle ilgili çok çeşitli malzemelerin sergilendiği müze içinde bu malzemelerin işlevi hakkında detaylı bilgilendirici panolar da yer almaktadır. Zeytinyağı’nın merkezinde böylesi bir müzeyi ziyaret etmek, Küçükkuyu’nun tarihi hakkında çok önemli bir hareket olacaktır. Dileyen ziyaretçilere müzedeki güleryüzlü personeller gönüllü olarak rehberlik hizmeti de vermektedir.

  • Adres: 17980 Küçükkuyu/Ayvacık/Çanakkale
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09:00-17:30
  • Telefon: 0286 752 13 03
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

Anıtlar

4. Küçükkuyu Belediye Tanıtım Merkezi ve Mübadele Anıtı

mübadele anıtı
Görsel Kaynak: kucukkuyu.bel.tr

Burası neresi? Küçükkuyu’nun tarihi ve varoluş hikayesi ile ilgili görülmesi gereken yerler arasında Mübadele Anıtı da yer almaktadır. Anıt, Küçükkuyu’nun kurulmasında katkıları çok büyük olan Girit ve Midilli’den gelenleri anmak ve hatırlamak amacıyla yapılmıştır.

Küçükkuyu Belediye Tanıtım Merkezi ise etnografik bir müze özelliği taşımaktadır. Merkez içinde bölgenin unutulmaya yüz tutmuş sanatları ve çeşitli kültürel değerleri hakkında çeşitli objeler sergilenmektedir. Merkez, 8 Ocak 2015 tarihinde Belediye Başkanı Cengiz Balkan tarafından açılmıştır. Müzede deneyimli personeller tarafından rehberlik hizmeti de sunulmaktadır.

Neden gitmeliyim? Küçükkuyu’nun etnografik unsurlarını tanımak ve kültürüyle ilgili daha detaylı bilgi sahibi olmak için bu güzel anıtı ve tanıtım merkezini listenize dahil etmeniz gerekiyor.

  • Adres: Sahil, Liman içi, Belediye yanı, 17980 Küçükkuyu/Ayvacık/Çanakkale
  • Telefon: 0286 752 50 54 (116)
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.00-17.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Diğer Tarihi Yerler

5. Zeus Altarı

Zeus Altarı

Burası neresi? Çanakkale’de geçen İlyada Destanı’na konu olan Zeus Altarı,

arasında bulunmaktadır. Altar, kelime anlamı olarak “sunak” anlamına gelmektedir. Zeus’un Altarı, büyük bir kaya kütlesinin oyulmasıyla meydana gelmiştir ve tepesine merdivenle çıkılmaktadır. Zeus’un Altarı’ından Küçükkuyu panoramik olarak görülebilmektedir.

Efsaneye göre tanrılar Truva Savaşı’nı buradan izlemiş ve yönetmiştir. Tepede bulunan tarihi yapının baş tanrı olan Zeus’a ait olduğu belirtilmektedir. Hera ve uyku tanrısı Hypnos’un Zeus’u bu tepede uyutarak savaşın seyrini değiştirdiği belirtilmektedir. Truvalılarla Akhalılar arasında gerçekleşen savaş sırasında Poseidon’un savaşa müdahil olmasını engellemişlerdir.

Neden gitmeliyim? Zeus’un Altarı özellikle muhteşem manzarası ile dikkat çekmektedir ve gün batımı manzarasıyla ziyaretçilere unutamayacakları anlar yaşatmaktadır. Eğer listenize burayı eklemeyi düşünüyorsanız planınızı erken saatlere yapmanız mantıklı olacaktır çünkü gündüz saatleri oldukça kalabalık olmaktadır. Çıkışta yaklaşık 1 km’lik bir yürüyüş yapılacağı için rahat kıyafetler ve ayakkabı tercihi sizin açınızdan faydalı olacaktır.

  • Adres: Mıhlı, Zeus Cd. No:4, 17980 Küçükkuyu/Ayvacık/Çanakkale
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

6. Adatepe Köyü

adatepe

Burası neresi? Kaz Dağları’nın yamacında kurulmuş olan Adatepe Köyü, Küçükkuyu’nun önemli ve tarihi yerleşim noktalarından biridir. Şehrin karmaşasından ve gürültüsünden uzak, kendi halinde varlığını sürdüren köy, keyifli sokaklarında huzur veren bir yürüyüş yapmak isteyenlerin sıklıkla tercih ettiği rotalar arasında bulunuyor.

Neden gitmeliyim? Eski bir Rum köyü olması nedeniyle otantik bir durak olan Adatepe Köyü, tarihi dokusuyla dikkatleri çekmektedir. Sağlık açısından oldukça faydalı bir besin olan zeytin sütünün üretildiği yerlerden Hüseyin & Meral Zeytin Evi’nin bu köyde bulunuyor olması da burasını görmek için geçerli sebepler arasında bulunuyor.

Kaçırmayın! Köydeki kahvehanelerde bir şeyler yudumlayıp yorgunluğunuzu atmayı ve köye yakın bir konumdaki Zeus Altarı’nı görmeyi de asla ihmal etmeyin deriz.

Küçükkuyu tarihi yerler listemiz burada son buluyor. Eğer listemizde eksik olduğunu düşündüğünüz tarihi noktalar varsa bu yerleri bize yorum kısmından iletebilir ve yazımızı geliştirmemize katkı sunabilirsiniz. Şimdi dilerseniz Küçükkuyu gezilecek yerler listemize de göz atabilirsiniz…

Yorum yapın

Bizi Takip Edin