Stuttgart Gezilecek Yerler Listesi | 41 Önemli Durak!

Stuttgart nerede? & Hangi ülkede? Stuttgart, Neckar Nehri üzerinde, tarihi Swabia’da yeşillikler içinde bir alanda yer almaktadır. Şehir, güney Almanya’da bulunan Baden-Württemberg eyaletinin başkenti konumunda bulunmaktadır.

Stuttgart hakkında; Asmalarla kaplanmış Neckar Vadisi’ndeki Stuttgart, Baden-Württenberg eyaletinin başkentidir. 19. yüzyıla kadar şehir, yüzlerce yıl boyunca kontların ve daha sonrasında ise Württemberg krallarının oturduğu politik anlamda önemli bir yer olmuştur. Bu da şehirde hükümet binaları, saraylar ve müzelerle dolmasını sağlamıştır.

650 bin nüfusa sahip Stuttgart, çoğu zaman gözden kaçan bir şehirdir. Köln, Berlin ya da Münih, Stuttgart’a göre daha popülerdir. Daha büyük metropol alanının nüfusu da dahil edildiğinde 2 milyonu aşan nüfusuyla Stuttgart, en az Almanya’nın bu popüler şehirleri kadar ziyaret etmeye değer noktalarından biridir.

Stuttgart, özellikle kültür meraklıları ve açık hava sevenler için birçok fırsat sunan, doğayla dost, pek çok parka ve yürüyüş yollarına sahip, Almanya’nın gün geçtikçe gelişen şehirlerinin başında gelmektedir.

Stuttgart ortalama gezi süresi; Stuttgart’ın önemli turistik yerleri genellikle birbirine yakın konumlarda bulunuyor ve bu da şehri gezmeyi oldukça kolaylaştırıyor. Stuttgart’ı gezmek için ortalama 2 günlük bir plan yapmanız yeterli olacaktır.

Stuttgart pahalı mı? Stuttgart Almanya’nın en pahalı şehirlerinden biri olarak kabul edildiğinden, harcamalarınızı yaparken tutumlu davranmanızı öneriyoruz.

Stuttgart nasıl bir yer? Güvenli mi? Stuttgart nüfus bakımından Almanya’nın 6. büyük şehri olmasına karşın, ülkenin en güvenli şehirlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Yankesicilik ve diğer küçük suçlar görülebilse de alacağınız tedbirler sayesinde bu sıkıntılardan da uzak kalabilirsiniz. Şehir her ne kadar çok güvenli sayılsa da büyük futbol etkinlikleri ya da festivaller gibi kalabalığın arttığı zamanlarda daha dikkatli olmak gerekiyor.

Stuttgart’ı ziyaret etmek için en iyi zaman; Stuttgart’a gelmek için en iyi ya da en kötü zaman olduğunu düşünmüyoruz. Yani bu şehre yılın hangi mevsiminde gelirseniz gelin keyifli bir Stuttgart gezisi gerçekleştireceğinizden emin olabilirsiniz. Ancak daha sıcak bir zaman diliminde gelmek isterseniz bahar ve yaz aylarını tercih edebilirsiniz. Noel pazarını görmek isteyenler için ise Aralık ayı Stuttgart’ın en güzel zamanı olacaktır. Yaz ayları kalabalık olacaktır. Aynı zamanda hafta sonları da yoğun olduğu için kalabalığı sevmeyenler için hafta içi daha mantıklı olacaktır.

Yardımcı uygulamalar;

-Gezi için;

  • VVS Radroutenplaner (Kendi kendine bisiklet turu yapmak isteyenler için parkur düzenleyici) – Android / IOS
  • Mobility Stuttgart (Seyahat rotaları oluşturmanızı sağlar) – Android / IOS
  • Landeshauptstadt Stuttgart (Şehir rehberi) – Android / IOS
  • Stuttgart City Guide (Şehir rehberi) – Android / IOS

-Ulaşım için;

  • Stuttgart Taxi (Taksi çağırma uygulaması) – Android / IOS
  • Stuttgart Airport (Havaalanı ile ilgili bilgiler için kullanabilirsiniz) – Android / IOS
  • Stuttgart City Map Lite (Stuttgart şehir harita seçenekleri) – Android / IOS

İndirim kartları

  • Stuttcard: Neredeyse bütün müzelere ve ilgi çekici yerlere ücretsiz giriş imkanı sunan ve toplu taşıma araçlarından yararlanmanızı sağlayan kartı 24, 48 ya da 72 saat boyunca kullanabilirsiniz.

Şehir içi ulaşım; Stuttgart, görülecek çoğu yere yürüyerek gidebileceğiniz oldukça pratik bir şehir merkezine sahiptir. Birkaç kilometre kare içinde Stuttgart’ın meşhur yerleri arasında bulunan birçok destinasyonu kolay bir şekilde görebilirsiniz.

-Toplu taşıma

Stuttgart’ın toplu taşıma sistemi tamamen birbirine entegredir ve aynı bilet ile bütün ulaşım araçlarını kullanabilirsiniz. Stadtbahn (veya U-Bahn) ve Schnellbahn (S-Bahn) olmak üzere iki raylı sisteme ek olarak VVS tarafından yönetilen otobüs sistemi ile istediğiniz yere konforlu bir şekilde ulaşabilirsiniz.

Metro raylı sistemi ile şehir içindeki ulaşımınızı sağlarken, şehrin çevresindeki yerlere hızlı tren sistemi olan S-Bahn ile ulaşabilirsiniz. Ulaşım için tek bilet alabileceğiniz gibi üç günlük bilet de satın alabilirsiniz.

-Araba

Stutgart’ı araba ile gezmek de bir seçenektir ancak bu durumda saatlik 1,5€ olan otopark ücretini göze almanız gerekmektedir. Ayn zamanda bazı otopark bloklarının gece saatlerinde kapalı olması da sizi sıkıntıya sokabilir. Stuttgart’ın karmaşık sokak düzeni ve şehirdeki birçok tünel de turistlerin kafasının karışmasına neden olabilir.

-Taksi

Stuttgart’ta taksi seçeneği mecbur kalmadıkça kullanılmaması gereken bir yöntemdir çünkü 3-4 dakikalık bir yolculuk için 10€’nun üzerinde bir ücret ödemeniz gerekecektir. Eğer birden fazla kişiyseniz gecenin ilerleyen saatlerinde durağan toplu taşıma yerine taksi seçeneğini değerlendirebilirsiniz. Taksi çağırmak için 0711/55 10 000 no’lu telefonu arayabilirsiniz.

Stuttgart-İstanbul arası saat farkı; İstanbul, Stuttgart’tan 1 saat ileri konumda bulunmaktadır. Yani şu anda İstanbul’da saat 17.24 iken Stuttgart’ta 16.24’tür.

Stuttgart’ta ne yenir? Ne içilir? Stuttgart’ta Almanya’ya özel yiyecekleri tadabileceğiniz pek çok restoran bulunuyor. Bunun yanı sıra dünya lezzetleri için de gidebileceğiniz çeşitli restoranlar sizi bekliyor. Şehrin denenmesi gereken lezzetlerini merak ediyorsanız Stuttgart yeme içme rehberi başlıklı yazımıza mutlaka göz atmalısınız.

Restoran bahşiş oranları; Stuttgart’ta bahşiş vermek bir zorunluluk olmamakla birlikte memnun kalınan bir hizmet karşılığında, hizmet veren kişiye bahşiş vermek normal karşılanmaktadır. Stuttgart’ta restoranlarda bahşiş oranları büyük oranda %10 ile %25 arasında değişmektedir. Bırakacağınız bahşiş oranını da aldığınız hizmetin kalitesine göre bu aralıkta siz belirleyebilirsiniz.

Stuttgart’ın en ünlüleri; Araçlara ve müzelere meraklı olanlar için Mercedes-Benz Müzesi ile Porche Müzesi şehrin önemli duraklarından biridir. Ludwigsburg Palace ise şehrin tarihi ve mimari güzelliğini yansıtması nedeniyle Stuttgart’ın meşhur turistik yerleri arasında bulunmaktadır.

Stuttgart gezi önerileri; 

  • Stuttgart iklimi her an yağmur yağmaya hazır olduğundan yanınızda yağmurluk bulundurmalısınız.
  • Stuttgart bisiklet dostu bir şehir olduğundan, burayı keşfederken bisiklet kullanmaktan çekinmeyin.
  • Şehirde birçok noktada banka ve döviz bozdurma büroları bulunduğundan yanınızda çok fazla nakit taşımanız gerekmiyor.

Stuttgart Gezilecek Yerler Videosu

Stuttgart Gezilecek Yerler Listesi

-Simgesel Yapılar

1. Ludwigsburg Sarayı

Ludwigsburg Sarayı

Burası neresi? Avrupa’nın Barok stilindeki en büyük sarayı olan Ludwigsburg, 2. Dünya Savaşı’nda büyük yıkıma uğramış ama restorasyon çalışmalarıyla zararların hepsi yok edilmiş. 450 oda ve 18 binadan oluşan sarayı rehber eşliğinde gezebiliyorsunuz.

Saray Stuttgart’ın aynı isimdeki küçük şehrinde bulunmaktadır ve Almanya’daki en büyük ve güzel Barok saraylardan biri olarak kabul edilmektedir. Sarayın inşası 18. yüzyılın başlarında tamamlanmıştır ve Württemberg Dükü Carl Eugen’in isteğiyle muhteşem bir şekilde dekore edilmiştir. Sarayın freskleri ise Matthaus Günther tarafından yapılmıştır.

Neden gitmeliyim? Tarihi dokusuyla dikkat çeken bu muhteşem yapı, çeşitli festivallere de ev sahipliği yapmaktadır ve içerisinde bulunan müzelerle Stuttgart gezilecek yerler listenizde bulunması gereken bir duraktır.

  • Adres: Schlossstraße 30, 71634 Ludwigsburg, Almanya
  • Telefon: +49 (0)711 – 22 28 0
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-17.00
  • Giriş ücreti: Normal 8,50€, İndirimli 4,30€
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

2. Stuttgart Televizyon Kulesi (Fernsehturm Stuttgart)

Stuttgart Televizyon Kulesi

Burası neresi? 1956 yılında yapılan kuleden tüm şehri izleyebilirsiniz. Kulenin inşası yaklaşık 20 ay sürmüştür. Kule üzerindeki kırmızı ışıklar gece tam bir görsel şölen yaratıyor. Bir süre kapalı kaldıktan sonra, 2016 yılında yenilenip açılan kuleye ulaşım da oldukça rahat.

217 metre yüksekliğe sahip kule, bütün dünyadaki televizyon kulelerine örnek olmuştur. Günümüzde bu etkileyici TV kulesi, Stuttgart’ın en önemli simgesel yapılarından biridir.

Neden gitmeliyim? Kule platformundan ve panorama kafeden manzaranın tadını çıkarmak için bu etkileyici yapıyı mutlaka ziyaret etmelisiniz.

  • Adres: Jahnstraße 120, 70597 Stuttgart, Almanya
  • Telefon: +49 (0)711 929 14743
  • Ziyaret saatleri: Salı-Pazar 10.00-22.00
  • Giriş ücreti: Yetişkin 10,5€, 6-15 yaş arası 5,5€, 6 yaş altı ücretsiz.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

3. Weissenhof Malikhanesi (The Weissenhof Estate)

Weissenhof Malikanesi

Burası neresi? Deutscher Werkbund sergisi için dünyanın en önemli mimarları 1927’de 21 adet bina tasarlamaları için Stuttgart’a davet edilmiştir. Ludwig Mies van der Rohe tarafından denetlenen projeden geriye 11 adet bina günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır. Mimari yapılar dünya genelinde büyük bir öneme sahiptir ve bu nedenle 2016 senesinde UNESCO tarafından Dünya Mirası Alanı olarak kabul edilmiştir.

Neden gitmeliyim? Art Nouveau tarzının en önemli ve farklı örneklerinden biri olan bu evler, bilhassa mimari yapılara merakı olanlar için Stuttgart’ın vazgeçilmez durakları arasında bulunmaktadır.

  • Adres: 70191 Stuttgart, Almanya
  • Telefon: +49 711 2579187
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi günleri dışında her gün 11.00-17.00
  • Giriş ücreti: Normal 5€, İndirimli 2€
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

4. Schloss Solitude (Yalnızlık Sarayı)

Yalnızlık Sarayı

Burası neresi? Stuttgart şehir merkezine birkaç millik bir mesafede bulunan seyir alanı, 1763 senesinde Dük Karl Eugen için bir av köşkü ve kafa dinleme yeri olarak inşa edilmiştir. Yapının inşasında Geç Rokoko ve Erken Neoklasik tarzları dikkat çekmektedir.

Saray, muhteşem bir kubbeye, karmaşık dekoratif altın işçiliğine ve freskli tavan süslemesi ile dikkat çeken Weisse Saal (Beyaz Saray) ile dikkat çekmektedir. Sarayın etkileyici freskleri Fransız Nicola Guibal tarafından yapılmıştır. Ayrıca saray çevresinde geçmişte misafirlerin eğlenmesi için oluşturulan bir bahçe de bulunmaktadır.

Sarayın dış kısmında ise Dük Carl Eugen tarafından yaptırılmış olan Solitude Sarayı ile Ludwigsburg’daki saray arasında uzanan 13 kilometrelik ağaçlarla çevrili muhteşem bir cadde olan Solitude Allee yürüyüş yapmak için oldukça ideal bir noktadır.

Neden gitmeliyim? Sarayın bulunduğu tepeden kilometrelerce uzağa uzanan manzarayı seyredebilir, sarayın Neoklasik ve Rokoko tarzlarını yansıtan mimarisine hayran kalabilirsiniz.

  • Adres: Solitude 1, 70197 Stuttgart, Almanya
  • Telefon: +49 711 3514772
  • Ziyaret saatleri: Salı-Cumartesi 13.30-15.30
  • Giriş ücreti: Yetişkin 5€, İndirimli 2,50€, Aile bileti 12,50€
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

5. Maulbronn Manastırı

Maulbronn Manastırı

Burası neresi? UNESCO tarafından 1993 senesinde Dünya Mirası Listesine alınan manastır kompleksi en eski ve iyi korunmuş tarihi eserlerden sayılıyor. 1147 yılında yapılan kilise, Cistercian kültürünün etkileyici bir yansıması ve Alplerin kuzey tarafındaki en iyi korunmuş manastır kompleksidir.

Manastır, Orta Çağ boyunca önemli bir dini, ticari ve sosyal bir merkez görevi görmüştür. Reformun ardından ise kompleks, 1556 senesinde bir Protestan manastır okuluna dönüştürülmüştür. 1807’de kurulan Protestan ilahiyat fakültesi de hala burada hizmet vermeye devam etmektedir.

Neden gitmeliyim? Özellikle Muhafaza Binası (Klausurgebäude) ve erken dönem Gotik “Paradies” (portiko) kiliseyi görmeye değer kılan başlıca değerlerdendir. Manastır aynı zamanda Sistersiyenlerin tarihi ve yaşamları ile ilgili önemli ipuçları sunan bir manastır kilisesine de ev sahipliği yapmaktadır ve burası rehberli turlara dahil olan ziyaretçiler için burayı daha da ilgi çekici kılmaktadır.

  • Adres: Klosterhof 5, 75433 Maulbronn, Almanya
  • Telefon: +49 7043 926610
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.30-17.30
  • Giriş ücreti: Yetişkin 9€, İndirimli 4,5€
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

6. Hohenzollern Kalesi

Hohenzollern Kalesi

Burası neresi? 11. yüzyılda inşa edilen kale yüksek bir alanda yer alıyor ve uzaktan oldukça görkemli görünüyor. İsmini, Almanya hanedanı bir aileden aldığı söylenmektedir. Saray içinde kıymetli eşyalar ve ünlü tablolar sergileniyor. Ayrıca hediyelik eşya satan bir dükkân da bulabilirsiniz.

Kale Stuttgart’ın 50 kilometre güneyindeki Baden-Württemberg’de bulunmaktadır. Hohenzollern ailesi için inşa edilen kaleden ilk olarak 1267 senesinde bahsedilmektedir. Muazzam güzellikteki kale, dağın tepesinde 855 metre yükseklikte bulunmaktadır. Kalede toplamda 140 oda, duvar resimleri olan bir kütüphane, kral için bir yatak odası, bir soyağacı ve bir de kraliçe salonu bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Masalsı bir görünüme sahip olan kaleyi ziyaret etmek, size kendinizi adeta bir peri masalının içindeymiş gibi hissettirecektir.

Aklınızda bulunsun! Kaleyi ziyaret etmeyi planlıyorsanız Hohenzollern Kalesi ile ilgili mobil uygulamayı da indirmenizi tavsiye ediyoruz.

  • Adres: 72379 Burg Hohenzollern, Almanya
  • Telefon: +49 7471 2428
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-18.30
  • Giriş ücreti: Yetişkin 22€, İndirimli 12€ ve Çocuklar 10€
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

7. Altes Schloss (Old Castle)

Old Castle

Burası neresi? Kale görünümündeki sarayın bir bölümü devlet müzesi olarak kullanılıyor ve bahçesinde hala hizmet veren bir kilise de bulunmaktadır. Eskiden hendekli bir kale olan yapı, günümüzde modern bir müzedir ve oldukça zengin bir koleksiyona ev sahipliği yapmaktadır.

Kale, 10. yüzyılda Liudolf Von Swaida tarafından Stuttgart şehrinin gelişmeye başladığı dönemde örnek bir nokta olan Stutengarten’ın korunması amacıyla inşa edilmiştir. Birkaç defa el değiştiren ve yenilenen kaledeki en belirgin yenileme çalışmaları 16. yüzyılda gerçekleşmiştir.

Neden gitmeliyim? Kale, günümüzde zengin bir envantere sahiptir. Kale içinde Kent Müzesi’ne, Young Castle Çocuk Müzesi’ne ve Kale Kilisesi’ne ev sahipliği yapması nedeniyle ziyaretçiler için zengin bir kültürel hazine niteliği taşımaktadır.

  • Adres: Schillerpl. 6, 70173 Stuttgart, Almanya
  • Telefon: 0711 89535444
  • Ziyaret saatleri: Salı-Pazar 10.00-17.00
  • Giriş ücreti: 3€
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

-Caddeler, Sokaklar, Meydanlar

8. Bad Cannstatt

Burası neresi? Şehirdeki en eski yerleşim bölgesi, Neckar Nehri’ni kucaklamaktadır ve Arnavut kaldırımlı dar sokaklar boyunca dizilmiş ahşap evleriyle nostaljik bir gezi yapma olanağı sunar.

Neden gitmeliyim? Stuttgart’taki en eski yerleşim bölgesi olan Bad Cannstatt, yerli halkla tanışmak için harika yerlerden biridir. Daha önemlisi ise şehrin bu en eski kısmı yerel mutfağı deneyimlemek için gelebileceğiniz en ideal noktalardan biridir.

9. Wilhelmsplatz

Wlhelmsplatz

Burası neresi? Şehrin ortasında, eski binalar ve kestane ağaçlarıyla çevrili alan halkın buluşma noktası olmuştur. Adında da anlaşılacağı üzere bu meydan, adını Württemberg Kralı I. Wilhelm’den almıştır. Heusteig ve Leonhardsviertel arasında bulunan meydan, şehre gelen herkes tarafından ilgi odağı olan bu yer, Stuttgart’ın popüler yerleri arasında bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Haftanın üç günü pazarların kurulduğu, festivallerin düzenlendiği, yemek yiyebileceğiniz harika restoranlar bulabileceğiniz alanda Hessen Anıtı’nı da görmelisiniz.

10. Schloßplatz (Saray Meydanı)

Schloßplatz

Burası neresi? Neues Schloß (Yeni Saray)’un önünde alabildiğine uzanan meydan, bütün görkemiyle Noel kutlamaları ve konserlere ev sahipliği yapıyor. Meydan içinde bulunan Concordia Heykeli ve Melek Çeşmesi de görülmeye değer. Meydan modern ile Orta Çağı aynı potada buluşturması nedeniyle şehir için önemli buluşma noktalarından biridir.

Avrupa’da görebileceğiniz en güzel meydanlardan olan Kale Meydanı, 19. yüzyılın başında sadece bir geçit meydanıydı ve bu yeşil ve güzel bir yer değildi. 1860’lı yıllardan sonra yeşillendirme çalışmaları hızlanmıştır. Meydandaki çeşmeler ise 1863 senesinde Kral I. Wilhelm’in onuruna dikilmiştir. Müzede aynı zamanda 1977’de Golden State Show için yenilenmiş ve 2006 Dünya Kupası nedeniyle de yeniden düzenlenmiştir.

Neden gitmeliyim? Kale Meydanı olarak adlandırılan Schlossplatz, şehrin kalbindeki yeşil bir mücevherdir ve doğrudan Königstraße alışveriş caddesi üzerinde yer almaktadır. Gerek turistler gerekse yerliler burada mola vermeyi ve Akdeniz atmosferinin tadını çıkarmayı çok sevmektedir.

Ne yapılır? Meydana Kasım ayında geldiyseniz muhteşem bir Noel Pazarı haline geldiğini de görebilirsiniz. Pazarda hem alışveriş yapabilir hem de çocuklarınızı buz pateni yaparken görme şansını yakalayabilirsiniz.

11. Eugensplatz

eugensplatz

Burası neresi? Devlet Sanat Müzesi’nin yanından başlayarak bu güzel meydana ve parka ulaşan Eugenstaffel’e tırmanmak ziyaretçilerin çok keyif aldığı etkinliklerin başında gelmektedir. Ziyaretçiler yürüyüşün ardından meydana ulaştığında onları karşılayan 1890 yılında yapılmış Yunan mitolojisinden bir figür olan Galatea heykeli dikkat çekiyor. Meydanda aynı zamanda 2013 yılında tamamlanmış olan bronz bir boksör heykeli de bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Bu güzel park, serin esintileri, muhteşem şehir manzarası ve buz gibi havasıyla özellikle yaz aylarında Stuttgart’ın önemli ziyaret noktaları arasında bulunmaktadır.

  • Adres: Eugenstraße, 70182 Stuttgart, Almanya
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

-Müzeler

12. Mercedes-Benz Müzesi

Mercedes-Benz Müzesi

Burası neresi? Mercedes-Benz markasının doğduğu şehir olan Stuttgart’ta, 2006 yılında açılan müzede, klasik ve son model araba modelleri sergileniyor. 9 katlı binada, otomotiv sektörüyle ilgili belgeselleri izleyebilir, bilgilendirme görsellerini inceleyebilir, alışveriş alanlarından hatıralar toplayabilirsiniz.

Müze içinde Almanya’daki otomobil tarihinin yaklaşık 130 yıllık geçmişi ele alınıyor ve ziyaretçiler 1500 civarında nesne görülebilmektedir. Müze her yıl yaklaşık 1 milyon civarında kişi tarafından ziyaret edilebilmektedir. Sergilerin merkezinde ise 160 araç başrolü oynamaktadır.

Neden gitmeliyim? Mercedes Benz Müzesi ile ziyaretçiler dünya üzerindeki araba tarihinde çok keyifli bir yolculuğa çıkmaktadır.

  • Adres: Mercedesstraße 100, 70372 Stuttgart, Almanya
  • Telefon: +49 711 1730000
  • Ziyaret saatleri: Salı-Pazar 09.00-18.00
  • Giriş ücreti: Normal 10€, İndirimli 5€
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

13. Porsche Müzesi

Porsche Müzesi

Burası neresi? Oldukça lüks bir araba markası olan Porsche’nin tüm tarihini öğrenebileceğiniz müze, markanın genel merkezinin hemen yanına kurulmuştur. Ferdinan Porsche ortaya çıkardığı bu müze ile özellikle otomobil tutkunlarının kalbinin çok daha hızlı atmasını sağlıyor.

Stuttgart-Zuffenhausen’de bulunan müze, 2009’dan bu yana Dr. Ing. hc F. Porsche AG’nin ürün ve motor sporları tarihini anlatan muhteşem bir müzedir. 2.600 m²’lik bir alanda bulunan müzede 80 aracın olduğu koleksiyon sergilenmektedir ve müzenin mimarisi de çok farklı ve etkileyicidir. Müzede aynı zamanda 3.000’den fazla araçlarla ilgili kitap, 1.500 saatten fazla görüntü ve 2.5 milyondan fazla fotoğraf sergilenmektedir. Müze binası, V şeklinde üç sütunla desteklenmektedir ve Paris‘teki Eyfel Kulesi’nden çok daha fazla çelik kullanılarak, 6.000 ton çelikten üretilmiştir.

Neden gitmeliyim? Gerek Porsche’nin gerek de motorlu araçların tarihi için mutlaka bu etkileyici motorla ilgili müzeyi listenize dahil etmelisiniz. Özellikle 12 metrelik devasa Porsche Dokunmatik Duvarı ziyaretçiler için muhteşem bir deneyim olmaktadır.

  • Adres: Porscheplatz 1, 70435 Stuttgart, Almanya
  • Telefon: +49 (0) 800 356-0911
  • Ziyaret saatleri: Salı-Pazar 09.00-18.00
  • Giriş ücreti: Yetişkin 10€, İndirimli 5€
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

14. Württemberg Devlet Müzesi (Landesmuseum)

Württemberg Devlet Müzesi

Burası neresi? Altes Schloß içinde yer alan müzenin kökeni 16. yüzyıla kadar dayanıyor. Müzenin ilk olarak 186 senesinde Kral I. William tarafından devlet koleksiyonu şeklinde hayata geçmiştir. Müzeye 1969 senesinde, 1960’lı yıllarda kurulmuş olan Dekoratif Sanatlar Müzesi de eklenmiştir.

Müzede çok önemli arkeolojik kalıntıların yanı sıra Stuttgart’ın geçmişi ile ilgili zengin bir koleksiyon da yer almaktadır. 1493 yılından kalma gök küresinin de bulunduğu müze koleksiyonu, yılda ortalama 300.000 kişinin burayı ziyaret etmesini sağlamaktadır.

Neden gitmeliyim? Württemberg Krallığı’nın tüm tarihi hakkında bilginin yanında antikalar, sikkeler, müzik aletleri, el sanatları ve tekstil ürünleri sergilenen müzede dolu dolu vakit geçirebilirsiniz.

  • Adres: Altes Schloss, Schillerpl. 6, 70173 Stuttgart, Almanya
  • Telefon: +49 711 89535111
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi günleri dışında her gün 10.00-18.00, Perşembe ise 10.00-21.00
  • Giriş ücreti: Normal 4,5€, 13-18 yaş arası 3,5€, Stuttgart sahipleri ve 13 yaş altı ücretsiz.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

15. Stuttgart Sanat Müzesi (Kunstmuseum)

Stuttgart Sanat Müzesi

Burası neresi? Tamamen camdan ve küp şeklindeki binası, 5000 m²’lik bir alan kaplayan müzede Alman eserlerinden oluşan 150.000 parçalık koleksiyonu görebilirsiniz. Müze sadece konumu ve içeriğiyle değil, aynı zamanda muhteşem mimarisi ile de göz doldurmaktadır. Müze bu etkileyici yeni binasına 2005 yılında taşınmıştır.

Serginin büyük çoğunluğu yer altında eski bir trafik tüneli sistemine yerleştirilmiştir. 15.000’den fazla esere ev sahipliği yapan kentin bu sanat merkezinin öne çıkan parçaları, zemin ve bodrum katlarına yerleştirilmiştir. Müzeye gelen ziyaretçiler Otto Dix, Willi Baumeister, Fritz Winter, Dieter Roth, Wolfgang Laib, Ben Willikens, Joseph Kosuth, Michel Majerus, Haegue Yang, Thomas Grünfeld gibi önemli sanatçıların eserlerini inceleme fırsatına sahip oluyor.

Neden gitmeliyim? Uzaklardan da görülebilen bu etkileyici müze binası, uzun bir süredir Stuttgart’ın simge yapıları arasında bulunmaktadır. 1950’lerden bu yana hizmet veren sanat merkezi, resim sanatının gelişimine büyük katkılar sunmuştur.

  • Adres: Kleiner Schloßplatz 1, 70173 Stuttgart, Almanya
  • Telefon: +49 711 21619600
  • Ziyaret saatleri: Salı-Pazar 10.00-18.00, Cumartesi 10.00-21.00, Pazartesi kapalı.
  • Giriş ücreti: 4€/6€
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

16. Linden Müzesi

Linden Müzesi

Burası neresi? Linden Museumi etnoloji alanında Avrupa’da bulunan en iyi müzelerin başında gelmektedir. Müzede Avrupa başta olmak üzere Afrika, Uzak Doğu ve Amerika’dan pek çok farklı eser tek bir çatı altında toplanmıştır.

Müzedeki eserler 1800’lü yıllardan itibaren toplanmaya başlamıştır. 700’lü yıllardan kalma Hint heykelleri, 19. yüzyıldan kalma bir Kızılderili dönüşüm maskesi, Japonya’nın Kamakura Hanedanlığı’na ait 800 yıllık heykeller müzenin öne çıkan parçaları arasında bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Avrupa dışından, dünyanın dört bir yanından gelen kültürel eserlerin sergilendiği etnoloji müzesi; farklı dünya kültürlerini öğrenmek için ziyaret edilebilir.

  • Adres: Hegelpl. 1, 70174 Stuttgart, Almanya
  • Telefon: +49 711 20223
  • Ziyaret saatleri: Salı-Cumartesi 10.00-17.00, Pazar ve resmi tatillerde 10.00-18.00
  • Giriş ücreti: Yetişkin 4€, 18 yaş altı ücretsiz
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

17. Hegel Haus

Hegel Haus

Burası neresi? Stuttgart doğumlu, ünlü filozof Friedrich Hegel’in evi ölümünden sonra müzeye dönüştürülmüş olan bu yapı, Stuttgart’ta mutlaka görülmesi gereken turistik yerler arasında bulunuyor. Hegel 1770 senesinde burada dünyaya gelmiştir.

2. Dünya Savaşı sırasında zarar görmeyen evdeki gerçekleştirilen ziyaretler ortalama 1 saat sürmektedir. Bina, 1991’den beri Hegel’in anısına hizmet veren bir müze olarak değerlendirilmektedir.

Neden gitmeliyim? Müzede felsefe adamının hayatını anlatan yazıları, eşyalarını ve Stuttgart hakkında bilgileri öğrenebilirsiniz. Müzedeki tarihi turlar Almanca, İngilizce ve Çince olmak üzere üç farklı dilde gerçekleştirilmektedir.

  • Adres: Eberhardstraße 53, 70173 Stuttgart, Almanya
  • Telefon: +49 (0)711 216 258 88
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi-Cumartesi 10.00-18.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

-Kiliseler, Katedraller, Şapeller

18. Aziz John Kilisesi

St. John Kilisesi

Burası neresi? Neo Gotik tarzda inşa edilen Protestan kilisesi muhteşem Feuersee Gölü manzarası ve ihtişamlı görünümüyle şehrin ilgi çekici noktalarında biridir. 2. Dünya Savaşı sırasında kubbesi yıkılmış ve sonrasında savaşın izlerinin unutulmaması için tam olarak onarılmamıştır.

Schwäbisch Hall’da bulunan bu 19. yüzyıldan kalma kilisede Cranach ve Riemenschneider gibi çok önemli sanatçılar eserleri de atmosferik bir alanda sergilenmektedir. Kilise ve seçkin sanat hazinelerinden oluşan koleksiyon, dini temaların hakim olduğu erken modern dönemde Güney Almanya sanatına harika bir bakış açısı sunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Hem göl manzarası, hem tarihi kilise hem de kilise içindeki sanat eserleri burasını Stuttgart kiliseleri içinde ayrı bir konuma getirmektedir. Şehre yakın bir noktada bulunması ise kiliseyi ziyareti kolaylaştırmaktadır.

  • Adres: Gutenbergstraße 16, 70176 Stuttgart, Almanya
  • Telefon: +49 711 2343740
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-17.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

19. Kabir Şapeli (The Grabkapelle)

Burası neresi? Stuttgart ve Neckar Vadisi’ne bakan Wüttemberg’in tepesindeki Kabir Şapeli, Kral I. Wilhelm tarafından karısı Kraliçe Katharina’nın 1819’daki erken ölümünün ardından bir anıt olarak dikilmiştir. Anıt mezar 1820 ile 1824 yılları arasında inşa edilmiştir. Şapel 1907’den beri ziyarete açıktır.

Bu etkileyici anıtsal yapı, Roma’daki Pantheon’dan esinlenilerek Neoklasik tarzda kubbeli bir rotondadan oluşmaktadır. Ebedi aşkın duygu yüklü bir simgesi olan şapel, geçmişte bir kale olan bir yerde inşa edilmiştir. Şapelin girişinde ise Wilhelm’in kayıp kraliçesinin anısına “Aşk Asla Ölmez” yazısı nedeniyle burası oldukça romantik bir yer olarak kabul edilmektedir.

Neden gitmeliyim? Özellikle partneriyle Stuttgart gezisi gerçekleştirenler için Kabir Şapeli, şehirdeki en rahatlatıcı yürüyüş rotalarından biridir. En tepedeki manzara ise üzüm bağlarına ve ormanlara bakmaktadır ve oldukça etkileyicidir.

  • Adres: Württembergstraße 340, 70327 Stuttgart, Almanya
  • Telefon: +49 711 337149
  • Ziyaret saatleri: Çarşamb-Pazar 12.00-17.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

20. Collegiate Church (Kolej Kilisesi)

Collegiate church

Burası neresi? “Stiftskirche” olarak adlandırılan Kolej Kilisesi, iki eşsiz kulesi ile şehrin önemli buluşma noktalarından biri olan Schiller Meydanı’nda yer almaktadır. Kilise, daha önce 900’lü yıllarda inşa edilmiş bir kilisenin kalıntıları üzerine inşa edilmiştir ve mevcut binadaki en eski kalıntı Romanesk tarzında 13. yüzyıldan kalmadır.

Günümüzdeki kilise binası, Eski Kale’nin yakınlarında ikamet eden Kont I. Ulrich tarafından yaptırılmıştır. Kilisenin güney kulesinin şapelinde de kendisinin ve eşi Agnes Von Schlesien-Liegnitz’e ait mezarlar bulunmaktadır. Kilise, Ulrich’ten sonra 1677 senesine kadar şehrin önemli isimleri için mezar olarak kullanılmıştır.

Neden gitmeliyim? Şehrin tam kalbinde bulunan Stiftskirche, Württemberg’deki en önemli Evanjelik-Lutheran kilisesi olması nedeniyle Suttgart’taki meşhur görülmesi gereken yerler arasında bulunmaktadır.

Ne yapılır? Günümüzde kilisede salı ve perşembe olmak üzere haftanın iki günü saat 20.45’de müzik dinletisi gerçekleştirilmektedir.

  • Adres: Stiftstraße 12, 70173 Stuttgart, Almanya
  • Telefon: +49 711 240893
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi-Perşembe 10.00-19.00, Cuma-Cumartesi 10.00-16.00, Pazar 10.00-18.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

-Parklar, Bahçeler

21. Wilhelma Hayvanat ve Botanik Bahçesi

Wilhelma Hayvanat ve Botanik Bahçesi

Burası neresi? Almanya’nın en popüler parklarından biri olan Wilhelma’da 8000’den fazla hayvan, 5000’den fazla bitki türü var. En fazla turist yoğunluğunun yaşandığı parkta botanik bahçesi 1919, hayvanat bahçesi ise 1951 yılında açılmıştır ve tarihi bir kalenin avlusunda yer almaktadır.

Hayvanat bahçesi ve botanik parkı yaklaşık olarak 30 hektarlık geniş bir alana yayılmıştır. Buradaki hayvan çeşitliliği, Berlin Hayvanat Bahçesi‘nin ardından Almanya’da ikinci sırada bulunmaktadır. En dikkat çeken bölüm ise maymunların bulunduğu yerdir. Burası aynı zamanda ebeveynleri tarafından bakılmayan yavru maymunların ülkenin dört bir yanından getirilerek bakıldığı yer olması nedeniyle ayrı bir öneme sahiptir.

Neden gitmeliyim? Wilhelma özellikle aile olarak gelen ziyaretçilerin bütün bir günü keyifli bir şekilde geçirebileceği eşsiz yerlerden biridir. Üstelik burası her mevsim ayrı bir güzelliğe büründüğünden Stuttgart’a hangi mevsim gelirseniz gelin uğrayabileceğiniz keyifli bir duraktır. Stuttgart’taki tek botanik ve zooloji parkı olması da bu parkı özel kılmaktadır.

  • Adres: Wilhelma 13, 70376 Stuttgart, Almanya
  • Telefon: +49 711 54020
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-18.00
  • Giriş ücreti: Yetişkin 15€, 18-28 yaş arası öğrenci 10€, 6-17 yaş arası 5,5€, 6 yaş ve altı ücretsiz
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

22. Green “U”

Burası neresi? Stuttgart, Almanya’nın ve Avrupa’nın en yeşil şehirlerinden biridir. Buraya geldiğinizde temiz havanın ve doğanın tadını çıkarmak için uğramanız gereken yerlerden biri de Green “U” ismi verilen yeşil bölgedir. Şehir merkezinden kuzeye doğru uzanan bu bahçe şovunun geçmişi 1930’lu yıllara kadar uzanır. Bahçedeki esas devim ise 1960’lı yılların başında gerçekleşmiştir.

Tren İstasyonu’nun hemen kuzeyinde yer alan bu yeşil alan, 5 mil boyunca uzanan bir huzur iklimi sunmaktadır. Şu anda devam eden ana tren istasyonu inşasının 2025 yılında tamamlanmasının ardından bölgeye daha fazla yeşil alan kazandırılacağı tahmin edilmektedir.

Neden gitmeliyim? Geniş bir yürüyüş parkuruna sahip olması, bakımlı göletler, büyük gölgelik sunan ağaçlar ve çimenli alanlar ile piknik yapmak ya da sadece açık havanın tadını çıkarmak için bile buraya gelmenizi öneriyoruz.

23. Neckar Parkı

Burası neresi? Bu iki park özellikle Nisan ve Eylül aylarında olmak üzere senede iki defa oldukça canlıdır ve bu aylarda parkta Bira Festivali düzenlenmektedir. Tabi park, bu tarihler dışında da oldukça keyif verici duraklardan biridir.

Neden gitmeliyim? Biraz kafa dinlemeyi istiyorsanız yeşillikler içindeki Neckar Parkı sizin için uygun bir ziyaret noktası olacaktır.

  • Adres: Stuttgarter Str. 1, 72622 Nürtingen, Almanya
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

24. Killesberg Parkı

Killesberg Park

Burası neresi? 1939 yılında yapılan bahçecilik gösterisinden sonra alan, fuar alanına dönüştürülmüş. Her yıl Lichterfest etkinliğinin de düzenlendiği parkta, 20 m yüksekliğindeki Bismarck Anıtını görmeyi ve Killesberg treniyle dolaşmayı da ihmal etmeyin. Üstelik park her gün ve 24 saat hizmet veriyor.

Neden gitmeliyim? Şehrin tam ortasındaki yeşil vaha, sofistike fıskiyeleri, her yönden muhteşem manzaraya sahip 40 metrelik kule, harika çocuk oyun alanları, hayvanat bahçesi, açık hava yüzme havuzu ile bütün aile için mükemmel bir eğlence yeridir.

  • Adres: Stresemannstraße, 70191 Stuttgart, Almanya
  • Telefon: +49 (0)711 216 938 04
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

-Doğal Güzellikler

25. Birkenkopf (Moloz Tepesi)

birkenkopf

Burası neresi? Kısmen insan yapımı olan Birkenkopf, Stuttgart’taki en yüksek tepedir. Stuttgart’ın neredeyse yarısı 1939 ile 1945 yılları arasında gerçekleşen savaşta yok edilmiştir ve burası, İkinci Dünya Savaşı’nda Müttefik bombalamalarının ardından şehrin kalıntılarından temizlenen gerçek bir moloz dağıdır.

Deniz seviyesinden 511 metre yükseklikteki alan, Neckar Nehri üzerinde yaklaşık 300 metre öne çıkan bir tepe üzerinde 40 metrelik insan eklemesiyle ortaya çıkmıştır.

Neden gitmeliyim? Zirveye yürüyüş savaşı anımsamak ve saygı duruşunda bulunmak için ziyaretçiler açısından önemli bir fırsattır. Aynı zamanda zirvenin yanında bulunan büyük bir moloz parçasının üzerinde, ölüler için bir anıt ve yaşayanlar için ise bir uyarı olduğunu belirten bir levha da dikkat çekmektedir. Aynı zamanda zirve kısmı şehrin muhteşem bir manzarasını da sunmaktadır.

Stuttgart Çevresinde Gezilecek Yerler

-Kasabalar, Şehirler

26. Esslingen

Esslingen

Burası neresi? Stuttgart’a sadece 17 kilometre mesafede bulunan Esslingen kasabası, kendinizi yüzyıllar öncesindeki bir şehirdeymiş gibi hissetmenize olanak tanıyor. Geçmişte bir ticaret yolu üzerinde bulunan şehir, Neckar Nehri’nin geçtiği noktadadır.

Neden gitmeliyim? Yarı ahşap binalarla kaplı sokaklar, ziyaretçiler için burasının Stuttgart çevresindeki meşhut turistik yerler arasında gösterilmesini sağlıyor. Bu evlerin 200’den fazlası 13. ile 16. yüzyıllar arasına tarihlenen çok değerli yapılardır. Şehirdeki diğer önemli noktalar ise Aziz Dionys Kilisesi ve hareketli figürlerin performanslarını sergilediği etkileyici bir saat olan glockenspiel’iyle sevimli bir yapı olan Belediye Binası’dır.

Aklınızda bulunsun! Stuttgart’a gelenlerin favori etkinliklerinden biri de Esslingen Şarap Yürüyüşü yapmaktır. Sıcakların gezmek için tam ideal olduğu Mayıs ayının ortası Esslingen’e gelmek için en keyifli zamanlardan biridir.

27. Heidelberg

heidelberg

Burası neresi? Stuttgart’a yaklaşık 1,5 saatlik bir yolculuk mesafesinde bulunan Heidelberg, Stuttgart’tan günlük gezi düzenleyebileceğiniz ve dilerseniz konaklayabileceğiniz çok keyifli bir Alman şehridir. Yılda 4 milyondan fazla ziyaretçi çeken şehir, tarihi ve turistik yerlerinin yanı sıra mükemmel yemek ve eğlence deneyimleriyle dolu olması nedeniyle de tavsiye edebileceğiniz bir rotadır.

Neden gitmeliyim? Heidelberg Kalesi, yürüyerek keşfedebileceğiniz Eski Şehir bölgesi, Kutsal Ruh Kilisesi, Heidelberg Üniversitesi şehirde öncelikli zaman ayırmanız gereken yerlerin başında gelmektedir. Eğer vaktiniz kalırsa Karl Theodor Köprüsü, Schwetzingen Kalesi ve Bad Wimpfen gibi yerlere de mutlaka uğramanızı tavsiye ediyoruz.

28. Triberg

triberg

Burası neresi? Stuttgart’tan 90 dakikalık kısa bir yolculukla ulaşabileceğiniz Triberg kasabası, bambaşka bir diyara gitmek isteyenler için mutlaka gerçekleştirilmesi gereken günübirlik gezilerden biridir. Schwarzwald olarak da bilinen Kara Orman tepelerinde bulunan Triberg, ünlü Alman guguklu saatlerine ev sahipliği yapmasıyla büyük ilgi görmektedir.

Neden gitmeliyim? Alman guguklu saatlerinin yanı sıra Almanya’daki en büyük şelaleye ev sahipliği yapması da kasabanın birçok kişi tarafından ziyaret edilmesine neden olmaktadır. Ücret karşılığında şelaleye gidebilir ve muhteşem manzaraların keyfini sürebilirsiniz.

Ne yapılır? Triberg’e geldiğinizde manzaranın tadını çıkarmakla kalmayın, meşhur kara orman keklerini de deneyin. Bu kek, kiraz likörü kullanılarak yapılmaktadır ve kasabada birçok farklı aromaya sahip likör bulunmaktadır. Dönüş yoluna çıkmadan önce ise bir guguklu saat almayı ihmal etmeyin.

29. Tübingen

tubingen

Burası neresi? Mükemmel bir Alman kasabası olan Tübingen’in en dikkat çekici yeri, İkinci Dünya Savaşı bombardımanlardan kurtulan Eski Şehir bölgesidir ve burası Almanya genelinde en iyi şekilde korunabilen yerlerden biridir.

Neckar Nehri kasabanın tam da merkezinden geçmektedir ve restoranlar ve barlar kendilerine nehrin her iki tarafında da yer bulmaktadır. Nehir kenarında aynı zamanda çok sayıda özel mağaza da bulunmaktadır. Mağazalar Arnavut kaldırımlı keyifli bir yürüyüş rotası üzerinde yer almaktadır. Ayrıca çiftçi pazarları da hafta boyunca kurulmaktadır.

Kilise önünde büyük bir meydan bulunmaktadır ve bütün yaz boyunca akan güzel bir çeşme de bu alanın ortasında süslü bir şekilde bulunmaktadır. Kasabada aynı zamanda 25.000 öğrencisi bulunan uluslararası bir de üniversite yer almaktadır.

Neden gitmeliyim? Gerek klasik yaşamı gerekse üniversite nüfusunun fazla olmasından dolayı hareketli yaşamı deneyimlemek isteyenler için Tubingen birebir.

30. Waldenbuch

waldenbuch

Burası neresi? Waldenbuch, Stuttgart’ın yaklaşık yirmi dakika dışında küçük ve çok sevimli bir kasabadır. Kasaba büyük bir tepenin üzerindedir ve tepelikler arasında saklanmaktadır. Burada bulunan bir restoran ve kafe lezzetli bir fincan sıcak çikolata içmek için burayı çok çekici bir yer haline getirmektedir. Burada Ritter çikolataları kullanılır ve buharı tüten süt dolu bardağa doldurulur.

Neden gitmeliyim? Ritter Sport’un fabrikasına ev sahipliği yapan Waldenbuch güzel bir günlük gezi düzenlemek ve bu muhteşem çikolataların tadına bakmak için uğrayabileceğiniz yerler arasında bulunuyor.

-Mağaralar, Doğal Güzellikler

Swabian Alb bölgesinde bulunan mağaraları ziyaret etmek için 45 dakikalık bir yolculuk yapmanız gerekiyor. Birbirine yakın konumda bulunan birkaç mağara ziyaretçiler için keyifli bir gezi imkanı sunuyor.

31. Nebenhöhlen

Barenhöhle’ye yakın bir konumda bulunan Bebenhöhlen, bölgeye gelenler tarafından görülmesi gereken doğal güzellikler arasında bulunuyor.

32. Barenhöhle

1834 senesinde Karl-Wilhelm Fauth tarafından keşfedilen mağaranın içinde çok sayıda insan ve hayvan kemikleri bulunmuştur. Bunun yanı sıra binlerce yıllık mücevherler, sarkıtlar ve dikitler de bulunmuştur. Hazinelerin büyük çoğunluğu ne yazık ki insanlar tarafından çalınmıştır.

Mağara Kasım ile Mart ayları arasında yarasaların kış uykusuna yatması nedeniyle ziyarete kapatılmaktadır. Bu tarihler dışındaki zamanlarda günlük rehberli turlar düzenlenmektedir. Tur esnasında sarkıtları, dikitleri ve sergilenen hayvan iskeletlerini görebilirsiniz.

33. Falkensteiner

Bu mağara oluşumu 4 kilometreden daha uzundur ancak zorlu bir parkur olduğu için erişim yalnızca deneyimli mağaracılara açıktır.

Stuttgart’ta Alışveriş Yapılacak Yerler

-Pazarlar, Marketler

34. Noel Pazarı

noel pazarı

Burası neresi? Almanya’da alışveriş deyince akla ilk Noel pazarları gelir. Marktplatz ve Schillerplatz’ı kaplayan rustik kütük kulübelerde bulunan 300 civarındaki satıcı, ziyaretçiler için etkileyici bir alışveriş deneyimi vadediyor. Kulübelerin üstü ise yaprak ve süslemelerle dekore edilmiştir.

Satıcılar ahşap oyuncaklar, çömlekler, seramik ürünler, nakışlar, kuklalar ve daha birçok farklı ürünü sergilemekte ve satışını gerçekleştirmektedir. Yemek ise her yerde bulabilirsiniz; Sosisliler, bademli kurabiyeler, çikolata ve közde kestane tadabileceğiniz başlıca lezzetler arasında bulunuyor.

Neden gitmeliyim? Kasım ayı sonunda açılan pazarlar 23 Aralık’a kadar devam etmektedir ve uygun fiyatlı, bol çeşitli alışveriş deneyimi yaşamak isteyenler için Stuttgart gezilecek yerler listesine eklenmesi gereken bir noktadır.

  • Adres: Stuttgart şehir merkezi, Marktplatz 1, 70173 Stuttgart
  • Telefon: +49 (0) 711 9554 – 3400
  • Ziyaret saatleri: 23 Kasım ile 23 Aralık tarihleri arasında ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

35. Markthalle

stuttgart markthalle

Burası neresi? Şehir merkezinde bulunan pazar salonu, savaşta tamamen yıkılmasının ve 1990’lı yıllarda çıkan bir yangının ardından dahi toparlanarak şehir insanının günlük alışveriş rutinlerinden biri olmaya devam etmiştir. Devasa bir kapalı pazar olan Markthalle’de toplam 33 adet tezgahta satış yapılmaktadır.

1914 yılında inşa edilen Markthalle, zarif Art Nouveau tarzıyla dikkat çekmektedir. Binayı ve yükselen çatısını gördüğünüzde, içerideki leziz yiyecekleri keşfetmeye başladığınızda insanlar için bu marketin neden bu kadar keyif veren bir yer olduğunu siz de anlayacaksınız.

Neden gitmeliyim? Bir gurme durağı olan Markthalle’de en lezzetli peynirler, etler, sebzeler, şarap ve şekerleme gibi aklınıza gelebilecek bir çok lezzetli ürünü bulma şansını yakalayacaksınız. Bunun yanı sıra egzotik ikramlar ve çok özel yiyecekler satılan tezgahlarda bu pazarda yerini almış durumda.

  • Adres: Dorotheenstraße 4, 70173 Stuttgart, Almanya
  • Telefon: +49 711 480400
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi-Cuma 07.00-18.30, Cumartesi 07.00-17.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

36. Bit Pazarı (Flea Market Karlsplatz)

bit pazarı

Burası neresi? 120 civarında satıcının satış yaptığı ve cumartesi günleri açık olan bu saygın pazar, antika ve eski eşyalara meraklı olan ziyaretçiler için kesinlikle görülmesi gereken pazarlardan biridir.

Neden gitmeliyim? Bu pazarı ziyaret ederek nostaljik bir yolculuğa çıkabilir, indirimli ve nadir bulunan ürünlere göz atabilirsiniz.

  • Adres: Karlsplatz, 70173 Stuttgart, Almanya
  • Telefon: +49 711 48041304
  • Ziyaret saatleri: Cumartesi 08.00-16.00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

-Caddeler, Sokaklar

37. Koenigstrasse

koenigstrasse

Burası neresi? 1,2 kilometrelik Koenigstrasse, gerçek bir alışveriş yapmak için ziyaretçilerin sıklıkla tercih ettiği, Stuttgart’ın en önemli caddeleri arasında bulunmaktadır. Pek çok mağazanın bulunduğu caddede mağazaların büyük çoğunluğu zincir mağazaların şubesi olarak hizmet vermektedir.

1977 senesinden bu yana trafiğe kapalı olan Königstraße, 2014 yılında saatte 12.795 ziyaretçisi ile Almanya’da en çok ziyaret edilen üçüncü alışveriş caddesi olmuştur. Alışveriş için çok ideal olan cadde, özellikle yaz aylarında çok popüler bir yürüyüş alanı olarak ziyaret edilmektedir.

Neden gitmeliyim? Stuttgart yerlileri tarafından çok sevilen ve çokça ziyaret edilen bu cadde, geçmişte Württemberg mahkemelerinin üyelerine ait konutlara da ev sahipliği yapmaktaydı. Bu da caddeyi hem tarihi açıdan hem de alışveriş yapma olanakları açısından ziyaretçiler için şehrin önemli yerlerinden biri yapmaktadır.

-Alışveriş Merkezleri

38. Breuninger Stuttgart

Burası neresi? Burası 1881 senesinden bu yana Stuttgart’a gelen ve burada yaşayan bütün alışveriş meraklıları için en önemli merkezlerin başında gelmektedir. 6 kattan oluşan merkezde 40.000 metrenin üzerinde alan bulunmaktadır. Çok sayıda tasarım mağazasına da ev sahipliği yapan merkezde, alışveriş sonrasında sizi eve götüren servisler de hizmet vermektedir.

Neden gitmeliyim? Şehir merkezinde bulunan alışveriş merkezinde pek çok seçkin mağaza bulacaksınız. Sezonun vazgeçilmez moda ögelerinden parfüm ve kozmetik ürünlerine kadar aklınıza gelebilecek her türlü günlük ve hediyelik eşya seçeneklerini burada bulabilirsiniz. Ayrıca Almanya’nın en büyük bayan ayakkabı reyonu da burada bulunmaktadır.

  • Adres: Marktstraße 1-3, 70173 Stuttgart, Almanya
  • Telefon: +49 711 2110
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi-Cumartesi 10.00-20.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

39. Milaneo

Milaneo

Burası neresi? Yaklaşık 200 mağazanın yer aldığı Milaneo toplamda 43.000 metrekare gibi devasa bir alana sahiptir. Bu da burayı Güney Almanya’daki en büyük alışveriş merkezi yapmaktadır. Merkez içinde Swarovski, The Body Shop, Jack and Johns başta olmak üzere dünya çapında tanınmış birçok mağaza bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Yüzlerce mağaza ve hizmetin yanı sıra pek çok kafe ve restorana ev sahipliği yapan Milaneo, Stuttgart’ın en popüler alışveriş merkezleri arasında bulunmaktadır.

  • Adres: Mailänder Platz 7, 70173 Stuttgart, Almanya
  • Telefon: +49 711 5409300
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi-Cumartesi 10.00-20.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

40. Breuningerland

Burası neresi? Büyük, markalı perakendecilerin mağazalarına ev sahipliği yapan bu alışveriş merkezi de şehre gelenler için önemli bir alışveriş durağıdır ve mağazaların yanı sıra restoranlar, marketler ve çeşitli hizmetler alabileceğiniz yerler bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Stuttgart’a yakın bir konumda bulunan alışveriş merkezini ziyaret ederek ihtiyacınız olan her şeyi bulabilirsiniz.

  • Adres: Tilsiter Str. 15, 71065 Sindelfingen, Almanya
  • Telefon: +4970317937460
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi-Cumartesi 10.00-20.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

Stuttgart’ta Gece Gezilecek Yerler

-Stuttgart’ta Gece Yapılacak Şeyler

41. The Staatstheater

the staatztheater

Burası neresi? Burası, İkinci Dünya Savaşı sonrası sağ çıkmayı başaran ender Alman opera binalarından biridir. Çarpıcı bir mimari yapıya sahip olmasının yanı sıra akşam saatlerinde düzenlenen gösteriler ile de geceyi geçirmek için Stuttgart’taki harika yerlerin başında gelmektedir.

Neden gitmeliyim? Bu etkileyici tiyatro binası Almanya’nın hem en iyi opera binası hem de en iyi konser programına sahip olan kültür merkezi kabul edilmiştir. Buraya gelerek birinci sınıf operadan dünyanın en eski orkestralarından birinin keyfini çıkarmaya kadar pek çok farklı etkinliğe dahil olabilirsiniz.

  • Adres: Oberer Schloßgarten 6, 70173 Stuttgart, Almanya
  • Telefon: +49 711 202090
  • Ziyaret saatleri: Etkinlik takvimine göre değişmektedir.
  • Giriş ücreti: Ücretlendirme için web sitesini inceleyebilirsiniz.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

Stuttgart’ta Yapılacak Şeyler

-Turlar

Füniküler Stuttgart

Stuttgart’ın güneybatısındaki Heslach’ta, Südheimer Platz U-Bahn istasyonundan Stuttgart Degerloch mezarlığına gidebileceğiniz bir füniküler hattı sizi bekliyor. Koyu tik ağacından yapılan bu ulaşım aracı, şehrin miraslarından biri olarak kabul edilmektedir.

1929 yılında tamamlanan hat, Avrupa’daki ilk yarı otomatik kablolu demiryolu hattı olması nedeniyle ayrı bir öneme de sahiptir. 1999 senesinde restore edilmek zorunda kalsa da hala orijinalliğini koruyan füniküler ile zirveye çıkmak dört dakika sürmektedir ve sizi ormandaki bir mezarlığa bırakmaktadır.

Bisiklet Turu

Bisiklete binmekten hoşlanıyorsanız manzaraları seyretmek için bisiklet turuna çıkabilirsiniz. Hevesli bir bisiklet tutkunu olmasanız bile şehri keşfetmek için en keyifli yollardan birinin bisiklet turu yapmak olduğunu söyleyebiliriz.

Tur gerçekleştirmek için bireysel hareket edebileceğiniz gibi birçok farklı rota alternatifi sunan Stuttgart by Bike adlı bir firmanın tur organizasyonlarına da dahil olabilirsiniz. Bu firmanın sunduğu hizmetten faydalanmak için 25 ile 50 Euro arası bir ücret ödemeniz gerekmektedir.

Bier-Bike

Stuttgart’a özgü olmasa da bisiklet sürme ile bira içmeyi birleştiren bu tur deneyimini mutlaka yaşamalısınız. Bira bisikletleri 17 kişiye kadar alabilmektedir ve yolcuların pedal çevirmesiyle seyahat edilmektedir. Bu etkinlik özellikle kutlamalarda ve özel günlerde tercih edilen bir turdur. Detaylar için web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Hop On Hop Off Otobüs Turları

Bu turla Stuttgart’ın en meşhur yerlerinin çoğunu kendi hızında keşfedebilirsiniz. Satın alacağınız bir günlük bilet ile ilginç bir yer gördüğünüzde inip, daha sonra başka bir otobüse atlayarak konforlu bir şekilde Stuttgart’ı gezebileceksiniz.

Tur esnasında pek çok farklı dildeki sesli rehberler aracılığıyla gezinizden daha da keyif alabilirsiniz. Çift katlı otobüsler temiz hava sunduğu gibi harika bir manzaranın tadını çıkarmanızı da sağlar. Detaylar ve bilet satın almak için tıklayınız.

Şarap tadım turları

Ilık bir bahar ya da yaz gününde üzüm bağları arasında yürümek ve dünyanın dört bir yanından gelen şarapları tatmak, Stuttgart’ta yapılması gereken en önemli şeyler arasında bulunuyor.

Şehre geldiğinizde özellikle yamaç bölgelerinde her yerde üzüm bağları olduğunu göreceksiniz. Bu da yıl içinde birkaç defa dünyanın farklı yerlerinden şarap tutkunlarının bu şehirde buluşmasını sağlamaktadır. Mayıs ile Eylül arasında neredeyse her hafta sonu katılabileceğiniz turlar bulabilirsiniz.

-Festivaller

Cannstatter Volkfest (Stuttgart Bira Festivali)

cannstatter volkfest

Eylül ve Ekim ayları arasında üç hafta boyunca Neckarpark Stuttgart’ta Münih’teki October Fest sonrasındaki dünyanın en büyük ikinci bira festivaline ev sahipliği yapmaktadır.

Festival ilk olarak 1816 senesinde meydana gelen kıtlıktan dolayı üzgün olan insanların moralini düzeltmek amacıyla bir hasat ve bolluk festivali olarak düzenlenmiştir. Zamanla eğlence büyük bir bira festivaline ve lunaparka dönüşmüştür. Günümüzde kurulan yedi dev çadırda binlerce insan çılgınca eğlenmektedir ve adı da bira fabrikalarından gelmektedir.

-Bira Bahçeleri

Stuttgart’a geldiyseniz en az bir kere bira bahçelerine uğramanız gerektiğini belirtmek isteriz. Biergarten, Almanya’nın sembollerinden bira içebileceğiniz en güzel yerlerdendir ve Stuttgart’ta çok da bira bahçesi bulabilirsiniz. Bira bahçeleri temiz havanın tadını çıkarmak, sıcak bir günde soğuk bir şeyler içerek serinlemek ve hatta çocuklarınızın açık alanda oynaması için mükemmel bir fırsattır çünkü çoğu Biergarten’da çocukların oynaması için çok güzel oyun alanları bulunmaktadır.

İşte şehirdeki favori bira bahçelerinden bazıları:

  • Schlossgarten
  • Tschechen ve Sohne
  • Teehaus
  • Bärenschlössle

Stuttgart’a Yakın Havalimanları

  • Stuttgart Havalimanı (STR) –  26 dakika
  • Frankfurt (FRA) – 1 saat 15 dakika
  • Zürih (ZRH) – 4 saat 5 dakika
  • Memmingen (FMM) – 2 saat 28 dakika
  • Karlshure/Baden (FKB) – 1 saat 58 dakika

Temel İrtibat Bilgileri

-Konsolosluk Bilgileri

  • Adres: Kernerpl. 7, 70182 Stuttgart, Almanya
  • Telefon: +49 711 166670
  • Çalışma saatleri: Pazartesi-Cuma 08.30-16.30
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

-Acil Durum Numaraları

  • Polis: 110
  • Ambulans ve Yangın: 112

-Turistler İçin Telefon Kullanımı

Stuttgart’a gezi hazırlıkları yaptığınız sırada Stuttgart’ta hat almak ve telefon kullanımı cevabını bulmanız gereken soruların başında gelmektedir. Bu noktada Türkiye’de kullandığınız hattınızı Almanya’da kullanma seçeneği karşımıza çıkıyor ancak bu pahalı bir seçenek olabileceği için bölgesel bir hat satın almak sizin için daha ekonomik olabilir.

Stuttgart’ta SIM kart satın almak için bir kerelik aktivasyon ücretinin yanında kimliğinizi doğrulayabileceğiniz bir belge de sunmanız gerekmektedir. Kimlik tanımlama ile ilgili kartınızı satın almak istediğiniz yer size yol gösterecektir. SIM kartınız firmanın kendi mağazasından alabileceğiniz gibi marketlere kadar pek çok pratik noktadan satın alabilirsiniz. Kontör yükleme işlemini ise tıpkı ülkemizde olduğu gibi kartın üzerindeki şifreyi telefonunuza girerek gerçekleştirebilirsiniz.

Almanya’da en fazla tercih edilen operatörlerin başında Deutcshe Telekom, Vodafone, O2 ve E-Plus geliyor. Bu hatla arasında en çok tercih edilen ise Vodefone’dur.

Ön Ödemeli Hatlar

Eğer Almanya’da kısa süreli kalacaksanız en mantıklısı ön ödemeli hatlar olacaktır. Şehirden ayrılırken hattınızı kolay bir şekilde kapatabilirsiniz. Ön ödemeli hat satın almak için 9.99€’dan başlayan fiyatlar ödemeniz gerekiyor ve bu hatlarda ortalama 3 gb internet kullanım hakkınız bulunuyor.

Faturalı Hatlar

GSM operatörünün göndereceği sözleşmeyi imzalayarak kullanmaya başlayabileceğiniz faturalı hatlar en düşük aylık 9.99€ ile ücretlendirilmektedir. Bu ücret karşılığında operatörler ortalama 1 gb internet ve 200 dakikalık konuşma hakkı sunmaktadır. Özellikle uzun süreli konaklayacak kişiler için faturalı hatlar daha mantıklı bir seçenek olabilir.

Türkiye’deki Hattı Stuttgart’ta Kullanmak

Eğer yurt dışında kendi hattınızı kullanmak istiyorsanız Vodafone, Türk Telekom ya da Turkcell hatlarından hangisini kullanıyorsanız operatörünüzün müşteri hizmetleri ile iletişime geçmeli ve talebinizi iletmelisiniz.

Not: Yazımız editörlerimiz tarafından son olarak 05.07.2022 tarihinde güncellenmiştir.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin