Rize’de Gezilecek Yerler | 69 Doğa Harikası

*Hap Niteliğinde Bilgiler

Şehir Hakkında; Türkiye’nin kuzeydoğusunda yer alan Rize, ülkenin en çok yağış alan ilidir. 12 ilçeye sahip şehrin, 348 bin 776 kişilik nüfusu bulunmaktadır. Karadeniz’in karakteristik özelliklerini taşıyor olup dik yamaçlı vadileri, dağları, gölleri, yaylaları, köprüleri, kaleleri ve dereleri oldukça önemli bir turizm beldesidir. Yaz ve ilkbahar zamanlarında oldukça yüksek sayıda turist ağırlayan şehir, potansiyelini her geçen gün artırmaktadır.

Kaç Günde Gezilir; 2-3 günde gezilebilmektedir. Tabi ki bu süre zevklerinize ve beklentilerinize göre değişebilir. Eğer şehrin merkezi noktasındaki belli başlı tarihi ve turistik noktaları gezmek istiyorsanız 1 günlük bir gezi planı yapabilirsiniz. Rize’nin bütün doğal güzelliklerini kapsamlı bir şekilde gezmek, doğa yürüyüşlerine katılmak ve kamp yapmak istiyorsanız 4-5 günlük bir Rize gezi planı yapmanız da gerekebilir.

Ziyaret Etmek İçin En İyi Zaman; Yaz aylarının, oldukça sıcak ve nemli olan Rize’yi ziyaret edilmek için en uygun zaman olduğunu söyleyebiliriz.

Müze Kartları; Türkiye’nin birçok şehrinde geçerli olan Müzekart, Kültür Bakanlığı’na bağlı tüm müzelerde ücretsiz giriş yapma imkanı tanıyor.

Havalimanı Merkez Ulaşım;  Rize – Artvin Havalimanı’na geldikten sonra, havalimanı servisleriyle kent merkezine ulaşım sağlayabilirsiniz.

Ne Yenir; Rize’nin meşhur yemekleri arasında; muhlama, mısır ekmeği, laz böreği, hamsili pilav ve Rize kavurması yer alıyor. Daha detaylı bilgi için Rize’nin yöresel yemekleri adlı yazımızı inceleyebilirsiniz.

*Rize’de Gezilecek Yerler Videosu

*En Popüler Yerler 

-Yaylalar

1. Gito Yaylası

Gito Yaylası

Burası Neresi? Rize’nin Çamlıhemşin ilçesine bağlı olan Gito Yaylası, son dönemlerde şehrin en popüler noktası haline gelmiştir. Gito yaylasının bu denli popüler olmasının sebebi, muhteşem doğası ve nefes kesen manzarasıdır. Öyle ki yayla, insanın ayağını yerden kesen, bulutlarla kaplı bir manzaraya sahiptir. Tabir-i caizse ayağınızın altına buluttan bir örtü seren Gito Yaylası’nın, tertemiz havası ve her köşesi ayrı güzellikte doğal manzaralar sunan zenginliği ile cennetin yeryüzündeki yansıması olduğunu söyleyebiliriz.

Neden Gitmeliyim? Doğayı seven veya sevmeyen herkesin, hayatında bir kez de olsa görmesi gerektiği bir yer olan Gito Yaylası, yaylanın ortasına kurulmuş olan tahtadan salıncağı ile de oldukça ünlü. Salıncakta, giden herkes manzaraya karşı sallanıp, doğanın ve mis gibi havanın tadını çıkarırken, fotoğraf çektirmeyi de kesinlikle ihmal etmiyor.

Ulaşım: Çamlıhemşin’e 35 kilometre, Zil Kale’ye ise 17-18 kilometre uzaklıkta yer alan Gito Yaylası’na Fırtına Vadisi üzerinden manzaralı bir orman yolundan ulaşabilirsiniz. Yaylaya minibüs ya da halk otobüsü gibi vasıtalarla çıkılamadığı için turlar yardımıyla veya özel araçla ulaşabilirsiniz.

  • Adres: Merkez, Osman Kurtuluş Cd., 53750 Meydanköy/Çamlıhemşin/Rize
  • Yol tarifi al >

2. Çağrankaya Yaylası

Çağrankaya Yaylası

Burası Neresi? Buluttan bir denizle karşılaşacağınız bir diğer yayla, Rize’nin İkizdere ilçesinde bulunan Çağrankaya Yaylası’dır. Çevresinde bulunan dik yamaçlı tepe ve uçurumlardan dolayı seslerin yankılandığı yayla, bu özelliği dolayısıyla Çağırankaya olarak adlandırılmış, sonrasında ise değişime uğrayıp, Çağrankaya Yaylası olarak kalmıştır. Rize’nin 1500 konut ile en fazla haneye sahip yaylası olan Çağrankaya’nın rakımı 2300 metredir.

Yerleşimin fazla olduğu yayla, ”Aşağı Çağrankaya yaylası, Kurdün Suyu ve Büyük Yayla’‘ olmak üzere üç ayrı bölümden oluşmaktadır. İkizdere merkezden 22 km uzaklıkta yer alan Çağrankaya’ya ulaşım, özel araç veya turlar vasıtasıyla sağlanmaktadır.

Neden Gitmeliyim? Çağrankaya’da 20 yıldır her yaz, elektriğin yaylaya gelişini kutlamak için ”Çağrankaya Yayla Şenlikleri” düzenlenmektedir. Yerli sanatçıların sahne aldığı bu şenliklerde, horon düzü denen yerde, horonlar tepilirken, piknikler, mangallar yapılmakta ve doğanın tadı doyasıya çıkarılmaktadır. Son dönemlerde yaylada dikkat çeken organizasyonlardan biri de Rize dağcılık kulüpleri tarafından gerçekleştirilen, Çağrankaya Yaylası Kar Yürüyüşü Festivali’dir. Bilindiği gibi Rize festivalleri ve şenlikleri her yıl, coşkun bir insan kalabalığı ile kutlanmaktadır.

Kaçırmayın! Rize’nin en meşhur yaylalarından biri olan Çağrankaya, günümüzde, her yıl, onlarca turistin akın ettiği popüler bir yer haline gelmiştir. Gökyüzüne tırmanıyormuş hissi veren yaylada, nefes kesen sisli bir uçurum ve yeşilin her tonunu barındıran doğal bir manzara karşısında kendinizi bulutların üzerinde hissedeceksiniz. Yazın Çağrankaya’ya gidecek olanlar için en önemli önerimiz ”likapa” yani yaban mersinlerinden tatmanız olacaktır. Likapaları, yayla yolu üzerinde, yol kenarlarında bulabilirsiniz!

3. Pokut Yaylası

Pokut Yaylası

Burası Neresi? Rize’nin en meşhur ilçelerinden biri olan Çamlıhemşin’de yer alan Pokut Yaylası, el değmemiş doğası ve nefes kesen manzarası ile turizm açısından oldukça meşhur bir Karadeniz yaylasıdır. İsim olarak, Ermenicede ”rüzgarlı vadi” anlamına gelen Pokut Yaylası’na yapılan ilk yerleşimin 200 yıl kadar önce gerçekleştiği tahmin ediliyor. Rize’nin en güzel yaylalarından biri olan Pokut Yaylası, zor ulaşılabilir bir lokasyonda bulunmasına rağmen, her yaz yerli veya yabancı turistlerle dolup taşıyor.

Neden Gitmeliyim? Pokut Yaylası içerisinde yaklaşık 75 hane bulunmakla birlikte, bu yöresel evler yaz aylarında yaylacıların göç etmesiyle şenleniyor. Misafirperver yaylacılar, enfes Rize lezzetleriyle donatılan sofralarla birlikte turistleri evlerinde seve seve ağırlıyor. Bunun yanı sıra Pokut Yaylası’nda konaklayabileceğiniz, küçük pansiyon tarzı ahşap yayla evleri de bulunuyor.

Pokut Yaylası, muazzam Kaçkar manzarasının yanı sıra Sal, Amlakit, Hazindağ yaylalarını gören, 2020 rakımlık bir yükseklikte bulunuyor. Çamlıhemşin’den ortalama 20 km uzaklıkta bulunan Pokut Yaylası’na, bir tarafı uçurum olan engebeli ve bozuk yollarla ulaşılabildiği için, yolculuk hemen hemen 1,5–2 saat sürüyor.

Yaz aylarında Çamlıhemşin merkezinden, Pokut Yaylası’na toplu taşıma araçları ile seferler düzenleniyor. Bunun dışında yaylaya ulaşım özel arazi araçlarıyla veya yürüyerek ulaşabilirsiniz. Pokut Yaylası’na gitmek için en uygun dönem Haziran ve Eylül arasıdır, fakat siz yine de yanınıza mont, hırka veya ceket almayı unutmayın!

  • Adres: Merkez, Ortanköy Köyü Yolu, 53790 Çamlıhemşin/Rize
  • Yol tarifi al >

4. Ovit Yaylası

Ovit Yaylası

Neden Burası? Rize’nin en bilindik yaylalarından biri olan Ovit Yaylası, İkizdere ilçesine bağlı 2640 rakım yüksekliğe sahip olan bir yayladır. İkizdere’den 36 kilometre uzaklıkta, Rize – İspir yolu üzerinde yer alan Ovit Yaylası, yaz – kış hiç soğumayan akarsu, dere ve doğal su kaynaklarıyla meşhurdur. Nem oranın çok az olduğu yaylada günün belli saatlerinde özellikle akşama doğru muhteşem bir sis çöküyor.

Bu sis nedeniyle Ovit Yaylası yolu, dünyanın en tehlikeli yollarının arasında gösteriliyor. Buna rağmen ziyaretçisi hiç eksik olmayan yaylada en az 100 hane bulunuyor. Yöresel yayla evlerinden oluşan bu hanelerde, her yaz, hayvanlarını otlatmak için gelen yaylacılar yaşıyor.

Neden Gitmeliyiz? Ovit Yaylası’nda genellikle ağustos ayında, Rize’nin önde gelen ailelerinden biri olan Ekşioğulları tarafından tertip edilen ”Ovit Yayla Şenlikleri” düzenleniyor. Her yaz izdiham yaratan bu yayla şenliklerine yaklaşık, 300 – 500 bin kişi katılıyor.

Ovit Yaylası’na gitmişken yapmanız gereken şeylerin başında civar köyleri ziyaret ederek, burada kuymak, yayla mincisi (çökelek), karalahana sarması gibi Rize’in yöresel lezzetlerinden tatmak geliyor. Bunun dışında, Ovit Yaylası gezisinden evvel yanınıza hırka veya mont gibi üşümenizi engelleyecek giysiler almayı kesinlikle ihmal etmeyin!

5. Anzer Yaylası

Anzer Yaylası

Burası Neresi? Rengarenk çiçekleri ve her derde deva olan şifalı balı ile meşhur Anzer Yaylası, İkizdere ilçesine bağlı bir yerleşimdir. Diğer adı Ballıköy olan Anzer Yaylası, bir taraftan Çoruh Nehri ve Bayburt’a, diğer taraftan Trabzon Uzungöl’e bağlanan bir geçit konumundadır. Meles, Petran, Kabahor, Garzavan yaylalarının çevrelediği Anzer Yaylası, rakım olarak 2105 metre yükseklikte yer almaktadır.

Neden Gitmeliyim? Avrupa’nın toplamından daha fazla endemik türde çiçeğin yetiştiği Anzer Yaylası, buz gibi suları, tertemiz havası ile mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri. Anzer Yaylası’nı gezmek için en uygun dönem mayıs ve haziran arasıdır.

Kaçırmayın! Bunun dışında Anzer Yaylası’nda konaklama ve yeme–içme imkânı da bulunuyor. Anzer’e gitmişken, meşhur Anzer balından, köy mincisinden, doğal taptaze inek sütünden, mis gibi Rize çayından, kuymak, muhlama, köy kaymağı ve tereyağından tatmadan dönmemenizi öneriyoruz. Ayrıca ”Kırmızı Su” adıyla anılan şifalı sudan içmeyi sakın ihmal etmeyin!

  • Adres: Anzer Yaylasi, Köyü, 53690 Ballıköy/İkizdere/Rize, Türkiye
  • Yol tarifi al >

6. Ayder Yaylası

Ayder Yaylası, Rize

Burası Neresi? Rize denildiğinde akla ilk gelen yer olan Ayder Yaylası, önemli bir turizm merkezidir. Ladin ve kayın ağaçlarından oluşan ormanları, yemyeşil bitki örtüsü ve otantik Hemşin evleriyle cennetten bir köşeyi andıran Ayder, şifalı kaplıcası ve enfes balı ile dillere destan olmuş bir yayladır. Fakat gerektiği gibi korunmamış ve ihmal edilmiş olan Ayder, bugün otellerle dolu bir ticaret merkezi haline gelmiştir. Lakin yine de doğal güzelliğini koruma yolundaki savaşını sürdürmeye devam etmektedir.

Ayder Yaylası’na ilk yerleşimin 13. yüzyıla dayandığı tahmin edilirken; yayladaki kaplıcanın köklerinin ise 1700’lü yıllara dayandığı bilinmektedir. Ayder Yaylası’nda günümüzde de kalıcı veya göçebe (yaylacılık) olarak ikamet eden birçok kişi bulunmaktadır. Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinden 19 kilometre uzaklıkta yer alan Ayder Yaylası, deniz seviyesinden 1350 metrelik bir yüksekliğe sahiptir. 1944 tarihinde milli park ilan edilen Ayder, 1987 yılında turizm bölgesi kategorisine girmiştir.

Neden Gitmeliyim? Doğa ve sağlık turizmi açısından oldukça popüler olan Ayder Yaylası, Kaçkar Dağları manzarası ve tertemiz havasıyla Rize seyahatinizde mutlaka görmeniz gereken yerlerden biri!

Ayder Yaylası’na özel araçlarla, taksi veya halk otobüsleriyle, Gürgendibi, Bulut ve Aşıklar şelalelerinin manzarası eşliğinde kolayca ulaşabilirsiniz. Bahar ve yaz aylarında turizm açısından en yoğun dönemlerini yaşayan Ayder Yaylası’nda, yine bu mevsimler içerisinde birçok festival, konser ve şenlik düzenlenmektedir.

7. Elevit Yaylası

Elevit Yaylası

Burası Neresi? Rize’nin yeni gözdesi olarak anılan Elevit Yaylası, özellikle kamp sevdalıları ve doğaseverler için biçilmiş kaftan! Çamlıhemşin ilçesine bağlı olan Elevit Yaylası, ilçe merkezinden yaklaşık 17 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Elevit Yaylası’na Zil Kale istikameti üzerinden, eski adı Çinçiva olan Şenyuva Köyü’nü ve tarihi bir taş köprü olan Şenyuva Köprüsü güzergahında ilerleyerek ulaşabilirsiniz.

Kaçırmayın! Endemik tür açısından oldukça çeşitli bir floraya sahip olan Elevit, içerisinde bulunan yöresel ahşap evleriyle, tabir-i caizse Rize’nin en fotojenik yaylalarından biri! Yaylaya ulaşım için özel araç kiralayabilir veya yayla turlarına katılabilirsiniz.

  • Adres: Yaylaköy Köyü Yolu, 53780 Yaylaköy/Çamlıhemşin/Rize
  • Yol tarifi al >

8. Karmik Yaylası

karmik yaylasi, Rize

Burası neresi? Yalnızca birkaç hanenin yaşamına devam ettiği Karmik Yaylası da Rize’nin henüz keşfedilmemiş, bakir yaylalarından biridir. Karmik Yaylası 2670 metre yükseklikte yer almaktadır ve Rize’nin en yüksek noktadaki yaylalarından biridir.

Neden gitmeliyim? Burayı genellikle Trovit Yaylası’ndan doğa yürüyüşüne çıkanlar tercih etmektedir ve Trovit’ten 2 saatlik bir yürüyme mesafesi bulunmaktadır. Özellikle doğa yürüyüşleri için bakir ve sakin bir yer arıyorsanız Karmik Yaylası’nı kesinlikle Rize’nin görülecek yerleri listenize dahil edin.

Aklınızda bulunsun! Yaylalık yerde yaz mevsiminde ve sıcak havalarda yürüyüş yapmak cildinizde yanıklara neden olabilir. Bu nedenle yürüyüş için güneşin etkisinin daha az olduğu sabah ve öğleden sonraki saatleri tercih etmenizi öneriyoruz. Yanınızda ise güneş kremi, gölge yapacak şapka benzeri kıyafetler, su ve atıştırmalık gibi şeyleri bulundurmanız da çok önemli.

9. Sal Yaylası

Sal Yaylası

Burası Neresi? Yine Çamlıhemşin! Yine muhteşem bir yayla! Çamlıhemşin’e bağlı olan Sal Yaylası, ilçe merkezinden 1,5–2 saatlik bir uzaklıkta yer alıyor. Potuk Yaylası ile komşu olan Sal Yaylası, 2070 metrelik yüksek bir alanda konumlanmıştır. Sal Yaylası tıpkı, Potuk gibi ulaşımı zor bir yayladır. Potuk Yaylası’na gezmeye gitmiş olan biri, oradan Sal Yaylası’na yürüyerek, ortalama 15 dakikada kolayca ulaşabilir.

Ulaşımı daha kolay ve zahmetsiz bir hale getirmek için bahar ve yaz aylarını tercih etmelisiniz. Aksi takdirde, kış aylarında hem hava koşulları hem de yol durumu dolayısıyla Sal Yaylası’nın tadını çıkarıp, mis gibi doğada vakit geçirmek pek mümkün olmayacaktır.

10. Hazindak (Hazindağ) Yaylası

Hazındak Yaylası

Burası Neresi? Rize’de, Çamlıhemşin zirvelerinde yer alan yemyeşil yaylalardan bir diğeri de Hazindak Yaylası’dır. Muhteşem dağ manzarasına sahip olan Hazindak Yaylası, 1967 metre yükseklikte yer alıyor. Diğer yaylalardan farklı olarak, Hazindak’ta, alışılmış yayla evlerinin biraz dışında, daha süslü ve ince bir işçilikle yapılmış Ermeni usulü ahşap evler bulunuyor.

Neden Gitmeliyim? Ortalama 20–30 haneden oluşan yayla, ahşap evler sayesinde otantik görüntüsüne daha da mistik bir hava katıyor. Alt tarafı ormanlık alandan oluşan açık bir sırta kurulmuş olan Hazindak Yaylası; Potuk, Ayder ve Amlakit yaylalarına yakın bir mesafede bulunuyor.

  • Adres: Hazindağ Yaylası, 53780 Yaylaköy/Çamlıhemşin/Rize
  • Yol tarifi al >

11. Avusor Yaylası

Avusor Yaylası

Burası Neresi? Rize’nin henüz yeni keşfedilen yaylalarından biri olan Avusor Yaylası, gerçek Lazların kullandığı bir yayladır. Yaklaşık yedi Laz köyü tarafından kullanılan yayla, deniz seviyesinden 2350 metre yüksekte yer alıyor.

Ortalama 40–50 haneden oluşan Avusor Yaylası, çiğ tehlikesi nedeniyle, tümü alçak planda inşa edilmiş ahşap ve taş evlerden oluşuyor. Yüksek dağlarla çevrili olan Avusor Yaylası’ndaki yaylacılar, nehir kenarına kurdukları trafo ile kendi elektriklerini üretiyorlar. Telefon ise burada hiç çekmiyor diyebiliriz.

Neden Gitmeliyim? Ayder Yaylası’na 12 km uzaklıkta bulunan Avusor Yaylası’nda konaklamak için yalnızca 1–2 pansiyon bulunuyor. Bundan dolayı, insanlar genellikle Ayder Yaylası’nda konaklayıp, civar yayları günübirlik olarak gezmeyi tercih ediyor.

Kaçırmayın! Bunun dışında çadırlarını kapıp, kamp kuran doğaseverleri de burada sıklıkla görebiliyorsunuz. Avusor Yaylası’na gitmişken, Büyük Göl ve Avusor Gölü adıyla da bilinen Dobecelezane Gölü’nü mutlaka görmelisiniz.

  • Adres: Avusor Yaylası, 53780 Yukarışimşirli/Çamlıhemşin/Rize
  • Yol tarifi al >

12. Homeze Yaylası

homeze yaylasi rize

Burası neresi? İkizdere ilçesinde bulunan Homeze Yaylası, Rize yaylaları içinde 2368 metre rakımı ile en serin yaylaların başında gelmektedir. Bölgede yeni yapılan yapılar da yayla kültürüne uygun bir şekilde ahşap malzemelerden yapılmaktadır.

Neden gitmeliyim? Geleneksel dokusu korunarak geliştirilmeye devam eden Homeze Yaylası, sunduğu muhteşem manzara ile Rize’deki önemli seyir noktaları arasında bulunmaktadır.

13. Samistal Yaylası

Samistal Yaylası

Burası Neresi? Kavrun, Hazindağ, Palovit ve Amlakit yaylaları ile komşu olan ve Rize’nin 2450 metreyle en yüksek yaylalarının başında gelen Samistal Yaylası, Karadeniz’in tipik yaylalarından biridir. Samistal Yaylası, içerisinde bulunan, büyük taş kütleleriyle oluşturulmuş sal şeklindeki evleriyle, yöresel Doğu Karadeniz mimarisini en iyi şekilde yansıtıyor.

Neden Gitmeliyim? Ortalama 200 taş eve ev sahipliği yapan Samistal Yaylası, Çamlıhemşin ilçesine bağlı Yaylaköy’de, ilçe merkezinden 21 kilometre uzaklıkta yer alıyor. İçerisinde kahvehane ve bakkal işletilen yaylada, konaklamak için pansiyon vb. bulunmuyor. Bundan dolayı, Ayder Yaylası’nda konaklayıp, buradan hem çevre yaylaları hem de Samistal Yaylası’nı günübirlik gezilerle görebilir, el değmemiş doğanın tadını çıkarabilirsiniz.

  • Adres: Samistal Yaylası, 53790 Yaylaköy/Çamlıhemşin/Rize
  • Yol tarifi al >

14. Çiçekli Yaylası

Çiçekli Yaylası

Burası Neresi? Rize, Çamlıhemşin’in en güzel yaylalarından biri de Çiçekli Yaylası’dır. İlçe merkezinden yaklaşık 50–60 kilometre uzaklıkta yer alan Çiçekli Yaylası, el değmemiş, hırçın doğasıyla, özellikle doğaseverlerin ve kampçıların uğrak noktalarından biri oluyor. Çiçekli Yaylası’na Çat yolu güzergâhı üzerinden Fırtına Vadisi’ni ve Kale Köyü’nü geçtikten sonra, köyün sağ tarafından devam eden araç yolunu takip ederek ulaşabilirsiniz.

15. Badara Yaylası

Badara Yaylası

Burası Neresi? Badara Yaylası, Rize’de, Çamlıhemşin ilçesi ile Pazar’ın Hemşin beldesinin sınır noktasında bulunan bir yayladır. Küçük ama muazzam bir doğaya sahip olan Badara Yaylası, yaklaşık 10–15 haneye ev sahipliği yapıyor. Denizden 1850 metre yüksekte yer alan Badara Yaylası, bir süre öncesine kadar unutulmaya yüz tutmuş bir yer iken, yol, elektrik ve suyun gelmesiyle tekrar canlandırılmış, eskisinden daha popüler bir yayla haline gelmiştir.

Neden Gitmeliyim? Şirin mi şirin bir yayla olan Badara, Rize’de kesinlikle görülmeye değer yaylalardan biridir. Zira ortasında bulunan küçük göl, yemyeşil çam ve sis bulutları manzarası ile Badara Yaylası, gittiğiniz için asla pişman olmayacağınız şahane yerlerden biri! Gito Yaylası’na oldukça yakın bir konumda bulunan Badara Yaylası’na Çamlıhemşin – Zil Kale güzergahından ulaşabilirsiniz. Ayrıca Badara Yaylası’nda yer alan Likapa Dağ Evi’nde karalahana sarması ve kuymak gibi yöresel lezzetlerden ve likapa (yaban mersini), komar (ormangülü) gibi meyvelerden tadabilirsiniz.

  • Adres: Badara Yaylası, 53780 Zilkale/Çamlıhemşin/Rize
  • Yol tarifi al >

16. Huser Yaylası

Huser Yaylası

Burası Neresi? Rize’de kendinizi bulutların üzerinde hissedeceğiniz bir diğer yayla, yine Çamlıhemşin ilçesine bağlı Huser Yaylası’dır. Kaçkar Dağları’nı en güzel noktadan gören Huser Yaylası, güneyde Altıparmak Dağları’ndan başlayıp, Kemerli, Kavrun ve Verçenik Dağları’na kadar uzanan uçsuz bucaksız bir manzaraya sahiptir.

Ulaşım: Avusor, Kavrun Vadilerini, Doğu Karadeniz sahil şeridini, Hazindak ve Pokut Sal sırtlarını, yani 4000 metreye kadar olabilecek her yeri görebileceğiniz Huser Yaylası, konum olarak Ayder Yaylası’nın sol tarafını tutan dağlarda yer almaktadır. Huser Yaylası’na, Ayder’den 3 kilometrelik bir patikayı takip ederek ortalama 2–3 saatlik bir dağ yürüyüşüyle veya Avusor Yaylası’ndan özel araç vasıtasıyla 20–30 dakikada ulaşabilirsiniz.

  • Adres: Huser Yaylası, 53780 Yukarışimşirli/Çamlıhemşin/Rize
  • Yol tarifi al >

17. Kavrun Yaylası

Kavrun Yaylası

Burası Neresi? Rize’nin en büyük yaylası olan Kavrun Yaylası, Çamlıhemşin ilçesinin 19 kilometre güneydoğusunda yer alıyor. Kaçkar Dağları’nın eteklerinde 2240 metre yükseklikte bulunan Kavrun Yaylası, Aşağı Kavrun Yaylası ve Yukarı Kavrun Yaylası olmak üzere iki ayrı bölgeden oluşuyor. Yayla turizminin en yoğun yaşandığı yaylalardan biri olan Kavrun, 240 haneyi içerisinde barındırıyor.

Neden Gitmeliyim? Kaçkarlar’a tırmanacak dağcıların ilk durağı olan Kavrun Yaylası’nda özel trekking rotaları bulunurken, profesyonel dağcılar tarafından zirve tırmanışları yapılıyor. Jeologlara göre 5 bin yıl önce buzullarla kaplı bir vadi olan Kavrun Yaylası, Rize’nin turizm açısından olukça popüler olan ”Buzul Gölleri’ne’’ giden güzergâh üzerinde bulunuyor. Buzul Gölleri’ne yayla üzerinden patikalar vasıtasıyla yaklaşık 2–2,5 saatlik bir yürüyüş sonrası ulaşılabiliyor.

18. Handüzü Yaylası

Handüzü Yaylası

Burası Neresi? Rize’nin Güneysu ilçesine bağlı olan Handüzü Yaylası, her yaz ev sahipliği yaptığı şenlikleri ve festivalleriyle ünlü bir yayladır. Denizden yüksekliği 1800 metre olan Handüzü Yaylası, kolay ulaşılabilir bir yayla olduğu için yılın 8 ayı turistler ve yerli halk tarafından ziyaret edilen bir yerdir.

Güneysu’dan 16 km uzaklıkta bulunan Handüzü Yaylası, yemyeşil doğası, ahşaptan inşa edilen kır evleri, 400 kişilik kır lokantası, kamp ve piknik alanlarından oluşan bir tabiat parkı oluşumu içerisindedir.

Neden Gitmeliyim? Doğaseverlerin sık sık trekking benzeri etkinlikler düzenlediği yayla, zengin faunası ve florasıyla, ziyaretçilerine doğal deneyimler kazandırmaktadır. Handüzü Yaylası, uçsuz bucaksız Karadeniz manzarasının yanı sıra Kıble Dağı Doğa Parkı, Çağrankaya, Kandemirler ve Kanboz yaylalarını gören bir konumdadır.

19. Vaşa Yaylası

Vaşa Yaylası

Burası Neresi? Rize, İkizdere ilçesine bağlı olan Vaşa Yaylası, otantik görünümünü ve özellikleri korumayı başarmış ve dolayısıyla el değmemiş bir yayladır. Civar köy sakinlerinin yaylacılık ve hayvancılık faaliyetlerini sürdürdüğü Vaşa Yaylası’nın denizden yüksekliği 2643 metredir.

Neden Gitmeliyim? Sahip olduğu yüksek konumu sayesinde, muazzam bir manzaraya sahip olan Vaşa Yaylası, doğa ve spor tutkunlarının trekking gibi doğa sporları yapıp, kamp kurabileceği harika bir doğaya sahiptir.

20. Golazena Yaylası

Golazena Yaylası

Burası Neresi? Rize’nin Ardeşen ilçesinde bulunan Golazena Yaylası, Altıparmak Dağı’nın eteklerinde yer almaktadır. Rize’nin gerçek Lazları tarafından mesken tutulmuş olan Golazena Yaylası, ilçe merkezinden 48 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Denizden 2230 metre yüksekte konumlanan Golazena Yaylası, Tobamzga Yaylası, Sırt Yaylası ve Çamlıhemşin’de bulunan Eğrisu Yaylası ile komşudur.

Golazena Yaylası’nın otantik ve doğal yapısının bozulmaması adına, yayla sakinleri tarafından bir koruma derneği kurumuştur. Yaylada gerçekleştirilecek her etkinliği denetleyen dernek, Golazena’nın gelişimi ve koruması adına, günümüzde halen çalışmalarına devam etmektedir. Öyle ki dernek sayesinde 2005 yılında, yaylaya gelen ziyaretçilerin konaklayabileceği 500 kişilik bir pansiyon yaptırılmıştır.

Neden Gitmeliyim? Otantik ve yöresel evleriyle, mistik bir görünüme sahip olan Golazena Yaylası’nda ortalama 100 hane bulunmaktadır. Her yaz rengârenk yayla şenliklerine ve festivallerine ev sahipliği yapan Golazena Yaylası, Rize seyahatinizde mutlaka uğramanız gereken duraklardan biridir.

21. Kabahor Yaylası (Göl Yaylası)

Kabahor Yaylası

Burası Neresi? Rize’nin İkizdere ilçesine bağlı olan Kabahor Yaylası, ilçe merkezine 24 kilometre uzaklıkta Gölyayla Köy’de yer alan yaylalardan biridir. Bir diğer adı Göl Yaylası olan bölge, Kabahor Vadisi üzerinde yer almasından dolayı genellikle Kabahor Yaylası olarak anılmaktadır. Kabahor Vadisi 10 kilometrelik bir alanı kapladığı için üzerinde, civar köylerin hayvancılık ve yaylacılık faaliyetlerini yürüttükleri ufak tefek yaylalar yer almaktadır.

Neden Gitmeliyim? Yayladaki konutların çoğunu kütük ağaçtan yığma şeklinde inşa edilen ahşap küçük evlerden oluşmaktadır. Fakat yeni yapılan evlerde beton kullanılması yaylanın otantik yapısını maalesef bozmaktadır. Kabahor Yaylası’nın civarındaki diğer yaylalar: Petran (Meşeköy), Mahura ve Pazaryolu yaylalarıdır.

22. Tobamzga Yaylası

Tobamzga Yaylası

Burası Neresi? Rize, Ardeşen’de bulunan Tobamzga Yaylası, ilçe merkezine 46 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Denizden 2640 metre yüksekliğe sahip olan yayla, Ardeşen’deki diğer yaylalar gibi Lazların, yaz aylarında hayvancılık gibi faaliyetlerini sürdürdüğü bir yerleşimdir. Henüz el değmemiş olan bu yaylada, elektrik gibi hizmetler bulunmamakla birlikte, yayla içerisinde yalnızca 20–25 hane bulunmaktadır.

Neden Gitmeliyim? Tobamzga Yaylası’nda, lokanta, restoran ve konaklama için herhangi bir pansiyon vb. yer almamaktadır. Genellikle dağ sporlarıyla uğraşan kişiler ve doğaseverler tarafından ziyaret edilen yayla, kamp kurmak için ideal bir alana sahiptir.

23. Komati Yaylası

Komati Yaylası

Burası Neresi? Komati Yaylası, Çamlıhemşin’in en güzel yaylalarından biridir. Ormanlarla kaplı olan Komati Yaylası, içinde bulunan, yöresel Hemşin evleri tarzında, ahşap yüksek evlerle oldukça otantik bir görünüme sahiptir. Tarihi neredeyse hicri takvime göre 1100’lü yıllara kadar dayanan Komati, günümüzde turizm açısından geliştirilip, zenginleştirilmeye çalışılan yaylalardan biridir.

Neden Gitmeliyim? Doğu Karadeniz’in geleneksel ve yöresel yayla yaşantısı, Komati Yaylası’nda doğallığı ve atmosferi bozulmadan devam etmektedir. Kamp yapmayı hobi edinen her doğasever için bulunmaz güzelliklere sahip olan yayla, Rize’de gezilecek yerler listesine mutlaka eklenmesi gereken bir yer!

Kaçırmayın! Komati Yaylası’na gittiğinizde ise doğal yayla tereyağı ve peynirinin yanı sıra, tamamen organik olan şifalı baldan mutlaka tatmalısınız.

24. Marbudam Yaylası

Mardubam Yaylası

Burası Neresi? Marbudam Yaylası, Rize’nin keşfedilmeyi bekleyen nadide güzelliklerinden biridir. Çayeli ilçesinde bulunan yayla, İncesu Yaylası ve Orta Yayla olarak aralarında 3 kilometre olan iki ayrı bölgeden oluşmaktadır. İlçe merkezi ile arasında 45 kilometre olan Marbudam Yaylası’nın rakımı ise 2280 metredir. Yayla içerisinde tarihi bir çeşme ve cami bulunmaktadır. Marbudam Yaylası, yöresel yayla evleriyle hayran kalacağınız bir yer olarak, doğaseverleri bekliyor!

  • Adres: İncesu Köyü Yolu, 53270 İncesu/Çayeli/Rize, Türkiye
  • Yol tarifi al >

25. Petran Yaylası

Petran Yaylası

Burası Neresi? Rize’nin İkizdere ilçesinde bulunan Petran Yaylası, ilçe merkezine 28 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Anzer Yaylası’na da oldukça yakın olan Petran Yaylası’nın yüksekliği 1352 metredir. Petran Yaylası, İkizdere ve İyidere ilçelerine bağlı olan köylerin bir kısmının, yaylacılık ve hayvancılık faaliyetlerini yürüttüğü bir yayladır. Yaz aylarında kalabalıklaşmaya başlayan yaylada, yöresel yayla evleri bulunmaktadır.

Neden Gitmeliyim? Doğası ve tertemiz havasıyla Rize’nin en güzel yaylalarından biri olan Petran, yaz mevsimi kadar, kışın da popüler olmaya başlayan bir yayladır. Öyle ki yayla, son yıllarda Petran Kayak Festivali (Şenliği) ve ”Lazboard” denilen kayak tahtası yarışları ile dikkat çekmektedir. Anzer Yaylası yolu üzerinde bulunan Kamanın Dibi mevkiinden ayrılan yol ile Petran Yaylası’na ulaşım oldukça kolaydır.

26. Deremezra Yaylası

Burası Neresi? Deremezra Yaylası, Ardeşen ilçesine bağlı olan, tablo gibi görüntüsü ve doğasıyla meşhur bir yayladır. Son dönemde tabiat parkı olarak ilan edilen Tunca Vadisi içerisinde yer alan Deremezra Yaylası’nın, Ardeşen ilçe merkeziyle arasındaki mesafe 39 kilometredir.

Neden gitmeliyim? Otantik dokusu ve Doğu Karadeniz’e dair her şeyi içselleştirmiş yapısı ile Deremezra Yaylası, doğaseverlerin, gezginlerin ve kampçıların sıklıkla ziyaret ettiği bir destinasyondur. Deremezra’ya ulaşım, Ardeşen, Tunca Eski Armutluk güzergâhı üzerinden sağlanmakta; yol boyunca karşılaşılan taş köprüler ise ziyaretçilere mistik manzaralar sunmaktadır.

27. Verçenik Yaylası

Verçenik Yaylası

Burası Neresi? Rize’nin Çamlıhemşin ilçesine bağlı olan Verçenik Yaylası, 3711 metre yüksekliğiyle, Kaçkar Dağları’ndan sonra en yüksek tepe olma özelliğine sahiptir. Türkiye’nin en yüksek 12. tepesi olan Verçenik Yaylası, Erzurum sınırına yakın olması hasebiyle, bölgedeki en uzak yayla konumundadır. Öyle ki yaylanın Çamlıhemşin ilçe merkezine uzaklığı 60 kilometredir. Verçenik, sahip olduğu kamp alanlarıyla, Rize yaylaları arasında, çadır kurmak ve kamp yapmak için en çok tercih edilen yayladır.

Neden Gitmeliyim? Yöre halkı tarafından Verçembekite olarak anılan Verçenik Yaylası, nefes kesen doğal bir güzelliğe ve manzaraya sahiptir. Ayrıca yayla civarında 10’un üzerinde göl, ”buzul gölü” yer almaktadır. Dolayısıyla dağ sporuyla ilgilenenler için biçilmiş kaftan olan Verçenik Yaylası, Rize’de kesinlikle görülmesi gereken doğal güzelliklerden biridir. Bunun dışında Verçenik Yaylası’nda 2008 yılından itibaren Verçenik Yayla Şenliği de düzenlenmektedir.

Ulaşım: Misafirler için içerisinde bir de pansiyon bulunan Verçenik Yaylası’na ulaşım için Çamlıhemşin–Çat Köyü güzergâhı takip edilip, sonrasında tabelalardan da yardım alarak Orta Yayla Köyü istikametinden devam edilmelidir. Orta Yayla Köyü’ne gelindikten sonra, karşınıza çıkacak olan köprüyü geçip, 7 kilometre daha ilerleyerek Verçenik Yaylası’na ulaşabilirsiniz.

  • Adres: Verçenik Yaylası, 53790 Ortayayla/Çamlıhemşin/Rize
  • Yol tarifi al >

28. Sırt Yayla

Sırt Yayla

Burası Neresi? Ardeşen ilçesinin en kalabalık yaylası olan Sırt Yayla, çoğunluk olarak Lazların ikamet ettiği bir yayladır. Ortalama 300 haneden oluşan yayla, ilçe merkezine 42 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. İki vadi üzerine kurulmuş olan Sırt Yaylası, ağustosun ikinci haftasında gerçekleştiren yayla şenlikleriyle oldukça meşhurdur.

Neden Gitmeliyim? Uçsuz bucaksız Karadeniz’i ve Kaçkar Dağları’nı karşısına alan Sırt Yayla, muhteşem bir manzaraya sahiptir. Bu özelliği dolayısıyla yerli ve yabancı turistlerin fotoğraf çekmek için sıklıkla ziyaret ettiği bir bölgedir. Golazena, Nokavare ve Deremezra yaylaları ile komşu olan Sırt Yayla’da, elektrik, konaklama ve yeme–içme imkanları bulunmaktadır.

29. Amlakit Yaylası

Burası neresi? Rize şehir merkezine 110 kilometre mesafedeki Amlakit Yaylası, Rize’nin en beğenilen ilçelerinden olan Çamlıhemşinde yer almaktadır. Yaklaşık 2000 rakımdaki Amlakit Yaylası, tam bir oksijen deposudur. Yaylada 150 civarında hane ikamet etmektedir.

Neden gitmeliyim? Yaz aylarında yayla bölgesinde gerçekleştirilen çeşitli etkinlikler ziyaretçileri buraya çekmektedir. Yayladaki tarihi dokusunu koruyan evler de görülmeye değerdir. Dileyen misafirler yaylada konaklayarak Amlakit Yaylası’nın tadını akşam saatlerinde de çıkarabilir.

  • Adres: Amlakit Yaylası, 53790 Yaylaköy/Çamlıhemşin/Rize
  • Yol tarifi al >

30. Palakçur Yaylası

Burası neresi? Çamlıhemşin’den 30 kilometre uzaklıkta bulunan Palakçur Yaylası, birkaç hanenin yaşadığı, henüz turizmin pençesine düşmemiş gizli hazinelerden biridir. Yaylanın adı bölgedeki insanlar tarafından Paakçur, Pelakçur ve Pelaçur şeklinde de telaffuz edilmektedir. Yaylanın yüksekliği 2100 metredir ve oldukça temiz bir havaya sahiptir. Özellikle dağ yürüyüşüne çıkanlar için burası, vazgeçilmez duraklardan biridir.

Neden gitmeliyim? Hem şehrin gürültüsünden hem de modernliğin pençesine düşmüş yaylalardan sıkılanlar için Palakçur Yaylası, tam bir kaçış rotası görevi üstleniyor.

-Plajlar, Sahiller

31. Limanköy Plajı

limankoy plaji, rize

Burası neresi? Rize şehir merkezinden 16 kilometre uzaklıkta bulunan Limanköy Plajı, Rize’ye yaz mevsiminin sıcak zamanlarında gelen ve Karadeniz’in serin sularında sıcaklardan kaçmak isteyenler için gelinmesi gereken yerlerden biridir. Limanköy Plajı, ince kumlu geniş bir sahile ve sığ bir denize sahiptir. Bu da Limanköy Plajı’nı, sadece yetişkinler için değil çocuklu aileler için de cazip kılmaktadır. Plaja düzenli olarak kalkan minibüslerle ya da şahsi aracınızla kolay bir şekilde ulaşmak mümkün olmaktadır.

Neden gitmeliyim? Limanköy Plajı’nda denize girerek serinleyebileceğiniz gibi, yelken ve kano gibi su sporlarına imkan tanıyan ya da dalış yapabileceğiniz bir su sporları okulu da hizmet vermektedir. Dilerseniz plaj çevresindeki restoranları ziyaret ederek balık başta olmak üzere bir şeyler yiyip içerek keyifli zamanlar geçirebilirsiniz.

-Göller

32. Yedigöller

Yedigöller

Burası Neresi? Rize’nin en merak edilen yerlerinden biri olan Yedigöller, İkizdere – İspir yolu üzerinde yer alıyor. 3048 metre yükseklikte, Kaçkar Dağlarının güneybatı tarafında Verçenik Dağı bölgesinde yer alan Yedigöller, Rize şehir merkezinden 125 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Dağ zirvesinde birbirine yakın konumda bulunan yedi krater gölünden oluşan Yedigöller, muhteşem manzarası ve tertemiz havasıyla görenleri kendine hayran bırakıyor.

Neden Gitmeliyim? İspir yolu üzerinde, Moryayla sapağından ulaşabileceğiniz Yedigöller, yaz – kış doğa ve macera severlerin ilgi odağında oluyor. Dileyenlerin göl kıyısında çadır kurarak, kamp yapabildiği, gerçek anlamda bir doğa harikası olan Yedigöller, Rize seyahatinizde kesinlikle görmeniz gereken yerlerin başında geliyor.

33. Ambarlı Gölü (Balıklı Göl)

Ambarlı Gölü (Balıklı Göl)

Burası Neresi? Balıklı Göl olarak da anılan Ambarlı Gölü, Kaçkar Dağları’nın zirvesinde, Avgahan ile Sırpal tepelerinin sarmaladığı 2995 metre yüksekte yer alan bir göldür. Çevresinde dört adet küçük göl daha bulunan Ambarlı Gölü’nün, bağlı olduğu Çamlıhemşin ilçesinden uzaklığı 61 kilometredir. Çamlıhemşin’den Ambarlı Yaylası’na araçla gidildikten sonra, 3,5 kilometre yürüyüş mesafesinden sonra Ambarlı Gölü’ne ulaşılmaktadır. Zira Ambarlı Yaylası, araçla gidilebilecek son nokta konumundadır.

Neden Gitmeliyim? Ambarlı Gölü, her yıl doğa sporlarıyla ilgilenen çeşitli spor kulüplerinin trekking yapıp, kamp kurduğu; doğa severlerin mutlaka ziyaret edip, enfes manzaranın tadını çıkardığı bir göldür. Muhteşem bir manzaraya sahip olan Ambarlı Gölü, hayatınızda bir kere bile olsa, mutlaka görmeniz gereken yerlerden biridir. Rize’nin doğasının ve doğal kaynaklarının ne denli zengin olduğu herkesçe bilinen bir şeydir. Hatta namı ülke sınırlarını aşıp dünyaya yayılan Rize’de Ambarlı Gölü gibi daha birçok göl bulunmaktadır.

34. Neknar Gölü

Burası neresi? Rehberli doğa yürüyüşlerinin önemli rotalarından biri olan Neknar Gölü, Rize’deki birçok göl gibi buzul göl niteliği taşımaktadır. Göle ulaşmak isteyenler 2 saatlik bir minibüz yolculuğu ile buraya gelebilmektedir. Göl üzeri bahar ve yaz aylarında açan çiçeklerle süslenmekte ve seyrine doyum olmayan bir manzara sunmaktadır. Göle yakın konumda bulunan ahşap yayla evleri de görülmeye değerdir.

35. Yıldız Gölü

Burası neresi? Mezovit ya da Micovit Gölü olarak da bilinen Yıldız Gölü, Kaçkar Dağları’nın eteklerine bulunmaktadır ve Rize şehir merkezinden yaklaşık 2 saatlik bir mesafededir. Gölün bulunduğu konum, Hacıvanak Yaylası’na ise 2 kilometre uzaklıktadır ve bu da burayı doğa yürüyüşü için ziyaretçiler açısından vazgeçilmez rotalardan biri yapmaktadır.

Neden gitmeliyim? Doğanın Rize’ye sunmuş olduğu bir armağan olan Yıldız Gölü, doğa seven ziyaretçilerin mutlaka Rize gezilecek yerler listesine eklemesi gereken yerlerden biridir. Birçok bitki türüne ev sahipliği yapan göl çevresi, yürüyüş yapmak, dağcılık, fotoğrafçılık gibi çeşitli etkinlikler için de ideal bir yerdir.

36. Büyükdeniz Gölü

buyukdeniz golu

Burası neresi? Kaçkar Dağları eteklerinde bulunan Büyükdeniz Gölü, buzul gölü olma özelliğini taşımaktadır. Deniz seviyesinden 3384 metre yükseklikte bulunan göl, her mevsim buz gibi suyu ve havasıyla ziyaretçileri kendisine hayran bırakmaktadır.

Gölün çapı 150 metreyi ve derinliği ise 60 metreyi bulmaktadır. 750 m²’lik bir alana sahip olan Büyükdeniz Gölü, Türkiye’nin en derin buzul gölü olma özelliğini taşımaktadır. Buzul gölü çevresinde açan rengarenk çiçekler ise bahar aylarında gölün muhteşem bir görüntüye sahip olmasını sağlamaktadır.

Neden gitmeliyim? Yürüyüş, tırmanma, dağcılık, kampçılık gibi birçok aktiviteye imkan sunan Büyükdeniz Gölü, doğa içinde vakit geçirmekten hoşlananlar için mutlaka görülmesi gereken doğal güzelliklerden biridir.

37. Çifte Göl

cifte gol rize

Burası neresi? Rize şehir merkezinden 2,5 saatlik bir yolculuğun ardından ulaşılabilen Çifte Göl, Rize’nin saklı doğal güzelliklerinden biridir. Çifte Göl, deniz seviyesinden 2536 metre yüksekliktetir ve bu da hem temiz hava hem de bulutların muhteşem dansını seyretme olanağı sunmaktadır. Gölün Çifte Göl olarak adlandırılmasının sebebi ise daha önce iki küçük gölün olduğu bölgenin zamanla birleşerek tek göl haline gelmesidir.

Neden gitmeliyim? Gerek bulutlar içinde doğayı keşfetmek gerekse de kamp yapmak için Çifte Göl’e gelebilir ve doğanın huzurlu kollarında mutluluğu bulabilirsiniz.

-Şelaleler

38. Palovit Şelalesi

Palovit Şelalesi

Burası Neresi? Rize’de debisi en yüksek şelalelerden biri olan Palovit Şelalesi, Çamlıhemşin ilçesi, Kaçkar Dağları Milli Parkı içinde yer almaktadır. Yemyeşil, gür ve sığ bir ormanın içinde çağıl çağıl akan şelalenin yüksekliği 15 metredir.

Neden Gitmeliyim? Şelale suları, Meşeköy deresiyle birleştikten sonra, Şenyuva Köprüsü yakınlarında Fırtına Deresi’ne karışmaktadır. Oldukça muazzam bir görüntü oluşturan Palovit Şelalesi, gürül gürül akan suyun sesiyle birlikte gören herkesi kendine hayran bırakmakta ve dolayısıyla her yıl birçok turisti kendine çekmektedir. Ayrıca şelale yakınlarında, ziyaretçiler için mesire ve kamp alanları bulunmaktadır.

Ulaşım: Palovit Şelalesi’ne ulaşabilmek için Çamlıhemşin–Çat Yolu güzergâhı üzerinde Tarihi Şenyuva (Çinçiva) Köprüsü’nü geçip, Zil Kale’den Palovit ayrımına sapmanız gerekmektedir. Arabayla belli bir mesafe kat ettikten sonra yola arabasız, 4 kilometre boyunca yürüyerek devam etmek zorundasınız; zira yol araçlar için pek uygun değil. Rize’nin en gözde turizm noktalarından biri olan Palovit Şelalesi’ne gitmişken, şelale civarında bulunan Palovit, Apivanak, Amlakit ve Samistal yaylalarını da ziyaret edebilirsiniz.

39. Ağaran Şelalesi

Ağaran Şelalesi

Burası Neresi? Rize’nin en harika manzaralarından birini oluşturan Ağaran Şelalesi, Çayeli ilçesinde bulunmaktadır. İlçe merkezinden 12 kilometre uzaklıkta, Sırt Köyü sınırları içinde yer alan Ağaran Şelalesi’nin kaynağını, Şairler Deresi oluşturmaktadır. Adeta saklı bir cennet olan şelale, sarp ve yüksek bir kayadan, kar beyazı köpükler saçarak akmasından dolayı ”Ağaran Şelalesi” olarak adlandırılmıştır. Yeşilin her tonunu içinde barındıran bir ormanın içinde, tablo gibi bir manzarayla karşınıza çıkan Ağaran Şelalesi, son dönemlerde turistlerin en gözde rotalarından biridir.

Neden Gitmeliyim? Ağaran Şelalesi’nin hemen yakınında bulunan yürüyüş parkurunu takip ederek, akıntının başladığı noktaya ulaşıp; muazzam bir manzarayla karşılaşabilirsiniz. Ayrıca yöre halkının yaptığı gibi şelalenin oluşturduğu göletlere girebilir, tabir-i caizse jakuzi keyfi yaşayabilirsiniz. Ağaran Şelalesi’nin yarattığı görsel şöleni kaçırmamalı, Rize’de gezilecek yerler listenize mutlaka eklemelisiniz.

Ulaşım: Çayeli–Şairler Deresi güzergahını takip edip, son 3 kilometreyi çay bahçelerinin arasından geçen toprak yoldan ilerleyerek, Ağaran Şelalesi’ne ulaşabilirsiniz.

40. Gelin Tülü Şelalesi

Gelin Tülü Şelalesi

Burası Neresi? Rize’nin en meşhur şelalelerinden biri olan Gelin Tülü Şelalesi, tıpkı tül ve duvak gibi akan bembeyaz sularından dolayı bu isimle anılagelmiştir. Ayder Yaylası’nda Kaçkar Dağları’nın eteklerinde yer alan Gelin Tülü Şelalesi, muhteşem görüntüsüyle görenleri kendine hayran bırakan bir doğa harikasıdır. 1500 metrelik dik bir akışla, 1320 metre irtifada olan şelalenin yoğun sisten ötürü yalnızca, dereye katılan son bölümü görülebilmektedir.

Neden Gitmeliyim? Türkiye’nin en yüksek şelalelerinden biri olma özelliğini taşıyan Gelin Tülü Şelalesi, Ayder Yaylası içerisinde bulunuyor olmasından ötürü kolay ulaşılabilir bir lokasyona sahiptir. Kaçkar zirvesinden beslenip, Kavron Deresi’ne karışan Gelin Tülü Şelalesi’nin tümünün görülebileceği en güzel nokta Huser Yaylası’dır. Dolayısıyla, Rize seyahatinizde, sizler de Huser Yaylası’na çıkıp, şelale manzarasının tadını çıkarmalı ve bu anı bir fotoğrafla ölümsüzleştirmelisiniz.

  • Adres: Şht. Binbaşı Ömer Aktuğ Cd., 53780 Yukarışimşirli/Çamlıhemşin/Rize
  • Yol tarifi al >

41. Bulut Şelalesi

Bulut Şelalesi

Burası Neresi? Türkiye’nin en yüksek şelalelerinden bir diğeri Bulut Şelalesi, diğer adıyla Tar Deresi Şelalesi’dir. Rize, Çamlıhemşin’de bulunan Şelale, Ayder Yaylası’na 7-8 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Kaçkar Dağları’ndan beslenerek büyüyen ve Tar Deresi ile birleşen şelalenin tümünü görmek pek mümkün değildir.

Neden Gitmeliyim? 2451 metrelik bir yüksekliğe sahip olan Bulut Şelalesi, büyük bir su gürültüsüyle aşağıya düşmektedir. Kestane, ladin, çam, meşe, ıhlamur ve çınar ağaçlarının kapladığı bir vadinin içinde cennetten gelen bir güzellik gibi görünen Bulut Şelalesi’ni sizler de Rize’de gezilecek yerler listenize, kesinlikle eklemelisiniz!

  • Adres: Tar Deresi, 53780 Yukarışimşirli/Çamlıhemşin/Rize
  • Yol tarifi al >

42. Cimil Şelalesi

Cimil Şelalesi

Burası Neresi? Rize, İkizdere ilçesinde bulunan Cimil Şelalesi, ilçe merkezine 19 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Cimil Köyü güzergahında, yolun sağ tarafında kalan şelale, 1649 metre yüksekliğinde, oldukça ihtişamlı bir şelaledir. Bir tabiat harikası olan Cimil Şelalesi, Rize’nin doğal güzelliklerinden biri olarak, mutlaka görülmesi gereken yerlerden biridir. Son dönemlerde, bölgeye, ziyaretçilerin şelaleyi rahatça izleyebilmesi için küçük bir teras yapılmak istenmektedir.

43. Çarkıruba Şelalesi

Çarkıruba Şelalesi

Burası Neresi? Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinde bulunan Çarkıruba Şelalesi, ilçe merkezinden 36 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Komati-Eğrisu arasındaki yayla yolunun kenarında bulunan Çarkıruba Şelalesi, gürgen, çam ve ladin ağaçlarının arasından süzülüp, 1656 metre yükseklikten akan nefes kesici bir şelaledir.

44. Manle Şelalesi

Burası neresi? Rize’nin önemli ilçelerinden İkizdere’de bulunan Manle Şelalesi, Rize’nin mutlaka görülmesi gereken güzellikleri arasında bulunmaktadır ve ilçeden 500 metre uzaklıktadır. İki kademeli bir yapıda olan şelale yaklaşık 30 metre yükseklikten dökülmektedir. Şelaleden akan su ise şelalenin altında birikerek muhteşem bir görüntü oluşturmaktadır ve sıcak aylarda ziyaretçiler şelalenin suyunda serinleyebilmektedir.

Neden gitmeliyim? Gerek Manle Şelalesi gerekse de şelale çevresindeki muhteşem doğa, ziyaretçiler için huzur dolu zamanlar geçirmeye olanak sunmaktadır. Buraya gelenler güzellik karşısında şaşkınlığından fırsat bulabilirse etkileyici fotoğraflar çekebilir ve doğanın keyfini çıkarabilirler.

-Vadiler

45. Çat Vadisi

Çat Vadisi

Burası Neresi? Rize’nin en nadide güzelliklerinden biri olan Çat Vadisi, zengin florası, endemik çiçek türleri, meyve ağaçları, ormangülleri (komar), ladin ve gürgen ağaçlarından oluşan ormanıyla, adeta cennet gibi bir vadidir. Bu özellikleri dolayısıyla yöre sakinleri tarafından titizlikle korunan Çat Vadisi, günümüzde turistlerin yoğun ilgi gösterdiği bir destinasyondur.

Neden Gitmeliyiz? Karadeniz’in meşhur dağlarıyla çevrili olan Çat Vadisi, Çamlıhemşin’e bağlı olup, Ayder Yaylası’nın 15 kilometre güneybatısında yer almaktadır. Hemşin ve Elevit derelerinin kesiştiği bir noktada bulunan vadi üzerinde, aynı zamanda Çat deresi ve Çat Köyü yer almaktadır. Çat Köyü, asırlık ahşap konakların süslediği, muazzam manzaraya sahip bir köydür. Bu konakların bir kısmı gelen misafirler için pansiyon olarak hizmet vermektedir.

Kaçırmayın! Ayrıca Çat Vadisi yolu üzerinde birçok tarihi taş köprü bulunmaktadır. Rize’de gezilecek yerler listesine mutlaka eklenmesi gereken Çay Vadisi, kaçırmak istemeyeceğiniz güzellikte bir yer! El değmemiş bir doğaya ve balta girmemiş ormana sahip olan Çat Vadisi, doğaseverlerin ve gezginler uğrak duraklarından biridir ve vadi içerisinde birçok kamp alanı bulunmaktadır.

46. Hemşin Organik Vadisi

hemsin organik vadisi

Burası neresi? Rize şehir merkezinden 56 kilometre uzaklıktaki Hemşin Organik Vadisi, Çeğalver eteğinde kurulmuş muhteşem doğal güzelliğe sahip yerlerden biridir. Bölgeye Rize şehir merkezinden kalkan dolmuşlarla kolay bir şekilde ulaşım sağlanabilmektedir. Tabi dilerseniz şahsi aracınızla da buraya gelebilirsiniz.

Neden gitmeliyim? Başta doğa yürüyüşleri olmak üzere piknik, güneşin doğuşunu izleme, sabah köy kahvaltısıyla güne başlama gibi pek çok keyifli etkinlikle gününüzü çok güzel bir şekilde burada geçirebilirsiniz.

-Dereler

47. Fırtına Deresi

Fırtına Deresi

Burası Neresi? Rize’nin ve hatta Karadeniz’in simgelerinden biri olan Fırtına Deresi, dillere destan, filmlere konu olmuş bir deredir. 1177,03 km²’lik yüzölçümü ile Doğu Karadeniz’in en geniş havzalı akarsularından biri olan Fırtına Deresi’nin uzunluğu ise yaklaşık 58 kilometredir. Fırtına Deresi Çamlıhemşin ilçe sınırları içerisinde, Kaçkar Dağları’nın yamaçlarından akan derelerin birleşimiyle oluşmuş bir dere olarak, Ardeşen’den Karadeniz’e dökülmektedir.

Neden Gitmeliyim? Doğal sit alanı olarak koruma altına alınmış olan Fırtına Deresi üzerinde, bugün rafting gibi su sporları yapılmakta ve bu alanda eğitimler verilmektedir. Fırtına Deresi üzerinde, görenleri kendine hayran bırakan birçok tarihi taş köprü bulunmaktadır. Köprüler üzerinde sık sık fotoğraf çekip, muhteşem manzaranın tadını çıkaran kafilelerden oluşan turistlere rastlamak mümkün. Gürül gürül akan hırçın su sesleri ve insanı alıp götüren manzarası ile Fırtına Deresi, Rize’de gezilecek yerlerin başında gelen bir güzelliktir.

48. Andon İçmeleri

Andon İçmeleri

Burası Neresi? Rize il merkezine 20-25 kilometre uzaklıkta yer alan Andon İçmeleri, Küçükçayır köyü sınırları içinde yer almaktadır. Denizden yüksekliği 800 metre olan Andon İçmeleri, ormanlarla kaplı, tertemiz havası olan ve içerisinde yemek yiyip, çay içebileceğiniz lokantaları bulunan turistik bir yerdir.

Neden Gitmeliyim? Andon içmelerinin en önemli özelliği ise, şifası dillere destan olan Andon suyudur. Yoğun talep gören Andon İçmeleri, yerli–yabancı her turistin ve yöre halkının Andon suyundan içip, yeşilin her tonunu içinde barındıran muazzam orman manzarasının tadını çıkardığı bir tesistir. Andon suyunun mide ve bağırsak hastalıklarına, böbrek rahatsızlıklarına ve romatizmaya iyi geldiği söylenmektedir.

49. Şimşirli İçmeleri

Şimşirli İçmeleri

Burası Neresi? Rize’de, İkizdere – Ovit yolu üzerinde bulunan Şimşirli İçmeleri, bölgenin doğal su kaynaklarından birini oluşturmaktadır. Doğal maden suyu niteliğinde olan Şimşirli İçmeleri, oldukça şifalı olup; böbrek taşı rahatsızlıklarına iyi geldiği söylenmektedir. Karayolu üzerinde eski bir asma köprü vasıtası ile ulaşılan Şimşirli İçmeleri’nde, yemek yiyip dinlenebileceğiniz bir tesis de bulunmaktadır.

Neden Gitmeliyim? Oldukça güzel bir manzaraya sahip olan ve yemyeşil bir orman içinde yer alan, kokusuz, berrak ve şifalı suyuyla meşhur Şimşirli İçmeleri, mutlaka görmeniz gereken yerlerden biri!

-Mağaralar

50. Pileki Mağarası

Pileki Mağarası

Burası Neresi? Rize, İyidere ilçesine bağlı Çiftlikköy’de bulunan Pileki Mağarası, Rize mutfağına özgü olan hamsikoli(hamsili ekmek) ve mısır ekmeğinin pişirilmesinde kullanılan ”pileki” hammaddesinin çıkarmak için insan eliyle oluşturulmuş yapay bir mağaradır. MÖ 2300’lü yıllarda başlayan süreç 1970’li yıllara kadar pileki taşı çıkartılmak için yöre halkı tarafından sürdürülmüştür. Restorasyonu ve ışıklandırma çalışmaları tamamlanarak turizme kazandırılan Pileki Mağarası, birçok tünelden oluşmaktadır. Ayrıca mağaranın içinde birçok gölet ve kuyu bulunmaktadır.

-Yeşil Alanlar ve Parklar 

51. Çayeli Haremtepe Çay Bahçesi

Çayeli Haremtepe Çay Bahçesi

Burası Neresi? Rize’nin en turistik noktalarından biri olan Çayeli Haremtepe Çay Bahçesi, her yıl özellikle yaz aylarında binler turist tarafından ziyaret ediliyor. Filmlerde ve çay reklamlarında sık sık gördüğümüz Rize’nin en meşhur çay bahçesi olan Haremtepe çay bahçesi, eski adı ”Çeçeva” olan Haremtepe Köyü’nde bulunuyor. Nizamlı ve müthiş görüntüsüyle dikkat çeken çay bahçesi, sahibi olan Kenan Çiftçi tarafından her yıl özenle düzenleniyor.

Neden Gitmeliyim? İnsanların fotoğraf çekmek ve sosyal medyada paylaşabilmek için kilometreler kat ettiği Haremtepe Çay Bahçesi, mis gibi taptaze çay kokusunu içinize çekip, yemyeşil doğanın tadını çıkarabileceğiniz harika bir yer! Dolayısıyla Haremtepe Çay Bahçesi’nin Rize’de gezilecek yerler listesine mutlaka eklenmesi gerekiyor!

52. Kaçkar Dağları Milli Parkı

Kaçkar Dağları Milli Parkı

Burası Neresi? Büyük bir kısmı Rize, Çamlıhemşin sınırları içerisinde; kalan kısmı ise Artvin ve Erzurum sınırları içerisinde yer alan Kaçkar Dağları Milli Parkı, 51 bin 550 hektarlık bir alandan oluşmaktadır. 1994 yılında milli park ilan edilen Kaçkar Dağları, aynı zamanda Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından koruma altına alınması gereken 200 ekolojik sıcak bölgeden biri olarak gösterilmiştir.

Rize’de turizme katkıda en çok paya sahip olan Kaçkar Dağları Milli Parkı, her yıl yerli ve yabancı binlerce turist tarafından ziyaret edilmektedir. Öyle ki 2018 yılı verilerine göre ocak ve temmuz ayları arasında Kaçkar Dağları Milli Parkı’nı ziyaret edenlerin sayısı 284 bin 90 olarak belirtilmiştir. Akarsu, dere, buzul gölleri, ormanlık arazi, Alpin çayır ve orman altı florası, endemik çiçek türleri ile oldukça zengin bir doğaya sahip olan Kaçkar Dağları, hayvan varlığı olarak da zengin bir bölgedir.

Karadeniz bölgesinin en yüksek noktalarını oluşturan Kaçkar Dağları’nın yüksekliği kimi yerlerde 4 bin metreye kadar ulaşmaktadır. Kaçkar Dağları’nda en az 100 buzul gölü, 40 kadar kırsal yerleşim bölgesi, Ayder ve Verçenik Yaylası gibi birçok yayla bulunmaktadır.

  • Adres: Beştepe, Alparslan Türkeş Cd. No:41, 06560 Yenimahalle
  • Çalışma saatleri: 7/24
  • Telefon: 0312 207 50 00
  • Yol tarifi al >

53. Akyamaç Şelalesi Tabiat Parkı

Akyamaç Şelalesi Tabiat Parkı

Burası Neresi? Rize, Pazar – Hemşin yolu üzerinde bulunan Akyamaç Şelalesi Tabiat Parkı, henüz yeni keşfedilmiş ve Rize’nin turizm varlığına kazandırılmış doğal bir yapıdır. Pazar’a 18 kilometre, Hemşin’e ise 2,5 kilometre uzaklıkta yer alan Akyamaç Şelalesi, Hemşin-Ortaköy Mahallesi’nde, sığ karma bir orman içinde bulunmaktadır.

13 metrelik bir debiye sahip olan Akyamaç Şelalesi ve çevresindeki zengin bitki örtüsüne sahip olan 50 hektarlık alan Doğa Koruma ve Milli Parklar Rize 12. Bölge Müdürlüğü tarafından milli park olarak ilan edilmiştir.

Neden Gitmeliyim? Akyamaç Şelalesi, ulaşımı zor bir lokasyonda olduğu için son dönemlere kadar keşfedilememiştir. Lakin keşfedildikten sonra hemen koruma altına alınıp, ziyarete açılan şelale, gerçek bir cennet görünümündedir. Akyamaç Şelalesi, doğal görüntüsü, yemyeşil bir orman içerisinde gürül gürül akan suları ile son yıllarda yerli ve yabancı turistlerin gözde yerlerinden biri haline gelmiştir.

750 metrelik yürüyüş yolu, 18 metre uzunluğundaki ahşap asma köprü, yaklaşık 200 metre uzunluğunda ahşap yürüyüş yolu, 6 kameriye ve 1 ahşap kır lokantasından oluşan Akyamaç Şelalesi, Rize’de gezilecek yerler dendiği zaman akla ilk gelen doğa harikalarından biri olmaya aday!

  • Adres: Ortaköy, Hemşin Pazar Yolu No:11, 53550 Hemşin/Rize
  • Telefon: 0312 207 50 00
  • Yol tarifi al >

54. Isırlık Tabiat Parkı

isirlik tabiat parkı
Görsel Kaynak: Efe Uzun

Burası neresi? Isırlık Tabiat Parkı, Rize şehir merkezinden yaklaşık 18 kilometre uzaklıktadır ve 12 hektarlık geniş bir alanda yer almaktadır. Çalışmaların 2014 yılında başladığı alan, 2015 senesinde alınan kararla tabiat parkı statüsüne kavuşmuştur. Alan içerisinde birçok endemik bitki türü gözlenebilmektedir. Belediye tarafından alanda kuş gözlem evi, çocuk oyun alanları, mesire yerleri gibi imkanlar için de çalışmalar devam etmektedir.

Neden gitmeliyim? Henüz çalışmaların devam ettiği Isırlık Tabiat Parkı, sunduğu muhteşem manzara ve harika doğası ile şimdiden Rize’de ziyaret edilmesi gereken önemli yerlerden biri haline gelmiş durumdadır. Şu an ziyaretçiler tamamlanmış olan piknik alanlarında piknik ve yürüyüş yaparak keyifli bir şekilde zaman geçirebilmektedir. Çalışmaların tamamlanmasının ardından çok daha güzel bir hal alacağını söyleyebiliriz.

  • Adres: Köprülü Köyü Yolu, 53950 Köprülü/Rize Merkez/Rize
  • Yol tarifi al >

55. Şimşir Ormanı

simsir ormani

Burası neresi? Dünyadaki tek şimşir ormanı olma özelliğine sahip bu doğa harikası bölge, Rize’nin muhteşem doğal güzellikleri içinde mutlaka zaman ayrılması gereken yerlerden biridir. Oldukça sert bir yapıya sahip olan şimşir ağaçları, Karadenizin önemli bitki türleri arasında bulunmaktadır. Orman içinde dereler akmakta ve huzur kokmaktadır. Özellikle bahar döneminde yeşilin bol olduğu zamanda ormanlık alanda muhteşem bir manzara ziyaretçileri beklemektedir.

Ormanlık alan, Rize’nin Çat Vadisi’nde bulunmaktadır. Bu bölge Dünya Doğayı Koruma Vakfı tarafından, korunması gereken 200 ekolojik bölgeden biri ilan edilmiştir. Bölgenin koruma altına alınmasının sebebi ise Sibirya’dan ithal edilen kömürün nakliyesi esnasında bölgeye mantar hastalığının yayılması ve bu hastalığın ağaçları tehdit etmesidir.

Neden gitmeliyim? Muhteşem bir güzelliğe sahip olan Şimşir Ormanı, güzelliği ile adeta film setlerindeymiş gibi hissettiren muhteşem bir yerdir. Siz de bu muhteşem güzelliği keşfetmek ve harika fotoğraflar çekmek isterseniz kesinlikle Rize gezinizde burayı ziyaret etmelisiniz.

Aklınızda bulunsun! Şimşir Ormanları’nı ziyaret etmek için hafta sonundan ziyade hafta içini tercih etmenizi öneriyoruz. Sunmuş olduğu atmosfer ile adeta doğal bir fotoğraf stüdyosu olan ormanlık alan, özellikle hafta sonları düğün çekimi için gelenler tarafından istila edilmektedir. Bu da sizin için pek hoş bir deneyim olmayacaktır 🙂

56. Arapdüzü Mesire Alanı

Arapdüzü Mesire Alanı

Burası Neresi? Rize’nin Güneysu ilçesinde bulunan Arapdüzü Mesire Alanı, 2014 yılında yapımı tamamlanan ve hizmete açılan doğal bir park alanıdır. Güneysu Kaymakamlığı tarafından yaptırılan alan, 106 hektarlık bir arazi üzerine konuşlanmıştır. 1 kilometre uzunluğunda yürüyüş parkuru ve gözetleme kulelerine sahip olan Arapdüzü Mesire Alanı’nda, asma, ahşap ve taş köprüler, oturma ve piknik alanı da mevcut.

Kıbledağı Köyü sınırları içerisinde yer alan Arapdüzü Mesire Alanı, 800 metre yükseklikte, sahilden 25 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Arapdüzü Mesire Alanı, son dönemlerde ülkemize yoğun ilgi gösteren Arap turistlerin de yoğun ilgisi ve beğenisiyle karşılaşıyor. Alanın en popüler noktasını ise Arapdüzü Şelalesi oluşturuyor.

Yöre halkının anlattıklarına göre çok eski zamanlarda Arap kervanlarının geçtiği bir yer olan park alanı, bu özelliği dolayısıyla Arapdüzü olarak anılagelmiş ve oluşturulan yapının adı da buna uygun olarak Arapdüzü Mesire Alanı olarak belirlenmiştir. Ziyaretçilerin her türlü ihtiyacı düşünülerek tasarlanmış olan alanda, kamelya, kır evi, kadınlar ve erkekler için mescid ve bir Bosna Kardeşlik Çeşmesi bulunuyor.

57. Çamlık Dinlenme Yeri

Çamlık Dinlenme Yeri

Burası Neresi? İkizdere – Ovit Yaylası yolu üzerinde bulunan Çamlık Dinlenme Yeri, çam ağaçlarının ortasında, ailenizle, eşiniz ve dostunuzla yemyeşil doğanın, mis gibi havanın tadını çıkarıp, piknik yapabileceğiniz bir yer. Yola oldukça yakın olan Çamlık Dinlenme Yeri içerisinde, bir alabalık tesisi, dinlenme tesisi ve bir de otel bulunmaktadır. Rize’de gezilecek yerler listesine mutlaka eklenmesi gereken Çamlık Dinlenme Yeri, gittiğiniz için pişman olmayacağınız harika bir tesis!

  • Adres: Zafer, Rize İspir Yolu No:20, 53650 İkizdere/Rize, Türkiye
  • Yol tarifi al >

58. Gürcüdüzü Mesire Alanı

Gürcüdüzü Mesire Alanı

Burası Neresi? Rize’nin Fındıklı ilçesinde bulunan Gürcüdüzü Mesire Alanı, Yaylacılık Müzesi ve Kamping Alanı olarak planlanarak oluşturulmuş doğal bir tesistir. Denizden yüksekliği 910 metre olan Gürcüdüzü, 35.565 metrekarelik bir arazi üzerinde konumlanmıştır. Birçok yayla yolu için geçiş noktası olan Gürcüdüzü Mesire Alanı, yürüyüş parkuru, dinlenme alanları, çeşmeler, piknik alanları ve tarihi Rize evlerinden oluşmaktadır.

Neden Gitmeliyim? Alanda 17 kilometre boyunca tarihi taş evler, ahşap serenderler ve ”mezre” adı verilen yerleşmelerle donatılmış olan Gürcüdüzü Mesire Alanı, son zamanlarda popüler bir turizm merkezi haline gelmiştir. Dolayısıyla eşsiz güzelliği ve manzarasının yanı sıra Rize’ye ve yayla kültürüne ait her şeyi bir arada bulabileceğiniz Gürcüdüzü Mesire Alanı’nı sizler de Rize’de gezilecek Yerler listenize eklemelisiniz!

59. Kıble Dağı Mesire Alanı

Burası neresi? “Kent Ormanı Projesi” kapsamında düzenlemeler yapılan alanda kamelyalar ve kapalı sosyal alanlar eklenerek güzel bir mesire alanı ortaya çıkarılmış. Mesire alanı içinde ahşaptan çocuk oyun alanlarının yanı sıra yürüyüş yapabileceğiniz çok keyifli yollarda bulunmaktadır. Mesire alanının bulunduğu noktanın sunduğu muhteşem manzara ise görenleri kendisine aşık eden cinsten.

Neden gitmeliyim? Mesire alanının zirvesinde bulunan Kıble Dağı Camii, mesire alanını çok daha cazip kılan detaylardan biridir. Bunun yanı sıra mesire alanının muhteşem doğası ve tertemiz havası da keyifli zaman geçirmek için burayı Rize’nin önemli doğal güzelliklerinden biri haline getirmektedir. Yolları biraz dolambaçlı olsa da buna kesinlikle değdiğini söyleyebiliriz.

-Seyir Terasları

60. Dağmaran

Dağmaran

Burası Neresi? Dağmaran, bir taraftan Rize’nin merkezini ve uçsuz bucaksız Karadeniz’i; diğer taraftan ise Handüzü, Çağrankaya, Kaçkar, Ovit Dağları ve Verçenik Yaylası’nı kuş bakışı gören bir tepe üzerine konumlanmış bir tesistir. Rize il merkezinden 4 kilometre kadar yukarıda yer alan Dağmaran, Karadeniz’in yöresel yemeklerinin servis edildiği restoran–kafe olarak 2004 yılından bu yana hizmet vermektedir.

Neden Gitmeliyim? Dağmaran, bir yandan yemyeşil şehir, masmavi deniz ve heybetli dağ manzarasının tadını çıkarıp; diğer yandan Rize’nin enfes lezzetlerinden tadabileceğiniz bir yer. Dolayısıyla Rize’ye gitmişken, uğramanız gereken yegane yerlerden birinin Dağmaran olduğunu söyleyebiliriz. Dağmaran tesisinde, Rize’nin meşhur çayını içmeyi ve karşınızdaki muhteşem manzarayı, güzel bir fotoğrafla ölümsüzleştirmeyi sakın unutmayın!

  • Adres: Balsu Cad.Dağbaşı Mevkii Tepeüstü No:103, 53000 Merkez/Rize
  • Çalışma saatleri: 08.00 – 00.00
  • Telefon: 0464 214 48 30
  • Yol tarifi al >

61. Ziraat Botanik Çay Bahçesi

Burası Neresi? Rize’nin simgelerinden bir diğeri de Ziraat Botanik Çay Bahçesi’dir. Şehir merkezine 2 kilometre uzakta, bir tepe üzerinde bulunan Ziraat Botanik Çay Bahçesi, şehrin ve Rize Kalesi’ni kuş bakışı gören, panoramik manzaraya sahip olan bir çay bahçesidir. Bahçe içi Rize’nin kendisine has usulüyle yemyeşil bitkiler, ağaçlar ve rengârenk çiçeklerle donatılmıştır. Bu özelliği dolayısıyla misafirlerine doğayla baş başa, huzurlu ve dingin bir ortam sunan Ziraat Çay Bahçesi, bir günde ortalama 4 – 5 bin kişi tarafından ziyaret ediliyor.

Neden Gitmeliyim? Ziraat Çay Bahçesi’nin hemen yanında, çayın işleniş aşamalarını görebileceğiniz küçük bir çay fabrikası bulunuyor. Bizzat ÇAYKUR tarafından işletilen müessesede, dünyadaki en lezzetli çayı içeceğinizden emin olabilirsiniz.

Kaçırmayın! Unutmadan söyleyelim: Tavşankanı çayınızın yanında atıştırmalık olarak, meşhur Rize simidinden almayı sakın unutmayın!

  • Adres: Merkez, Atmeydanı, Narenciye Sk. No:16, 53020 Rize Merkez/Rize
  • Çalışma saatleri: 09.00 – 23.00
  • Telefon: 0464 213 02 86
  • Yol tarifi al >

-Kaplıcalar

62. Ilıca Köyü Kaplıcası (Ridos)

Ilıca Köyü Kaplıcası (Ridos)

Burası Neresi? İkizdere ilçesine bağlı olan Ilıca Köyü Kaplıcası, Ridos Otel bünyesinde hizmet veren şifalı su kaynaklı bir kaplıcadır. Her yıl ülkemizin dört bir yanından şifa bulmak için gelen insanlarla dolup taşan kaplıcanın, romatizmal hastalıklar ve eklem ağrıları içim tamamlayıcı tedavi niteliğinde olduğu söylenmektedir. Tamamıyla doğal yeraltı su kaynağına sahip olan Ilıca Köyü Kaplıcası, biri 70 derece diğeri ise 72 derece sıcaklığa sahip olan iki termal kaplıcadan oluşmaktadır.

Konaklama: İyi düzeyde hizmet olanaklarına sahip olan ve içerisinde bir de Türk hamamı, spa ve masaj merkezi bulunan Ridos Otel’de hizmet veren kaplıca ve otel konaklama hizmetini ücreti karşılığında değerlendirebilirsiniz.

63. Ayder Kaplıcaları

Burası neresi? Ayder Yaylası, serin havası ve yemyeşil ortamının yanı sıra şifa kaynağı kaplıcaları ile de keşfedilmesi gereken yerlerden biridir. Kaplıcalardan çıkan suyun sıcaklığı 50 dereceyi bulmaktadır. Yerin 260 metre derinliğinden gelen sular, başta sodyum, kalsiyum ve magnezyum olmak üzere birçok minerali barındırdığından birçok rahatsızlık için faydalı olduğu iddia edilmektedir.

Neden gitmeliyim? Özellikle romatizma ve eklem rahatsızlıkları olmak üzere sindirim ve deri gibi konulardaki hastalıklara da iyi geldiği belirtilen bu kaplıcaları ziyaret ederek hem ruhunuzu hem bedeninizi dinlendirebilirsiniz.

*Rize’ye Yakın Gezi ve Tatil Yerleri

64. Trabzon

trabzon

Burası Neresi? 807 bin 903 kişilik nüfusa sahip Trabzon, Türkiye’nin Karadeniz Bölgesi’nde yer alır. Binlerce yıllık geçmişinde Müslüman ve Hristiyan toplulukların bir arada yaşayarak bölgeye kattıkları kültürel zenginlik şehri her zaman cazip kılmıştır.

Neden Gitmeliyim? Trabzon’un simgesel yapısı haline gelmiş Sümele Manastırı, Trabzon Kalesi’ni, şehrin göz alıcı manzarasını ayaklar altına seren Boztepe, tam bir doğa harikası olan Uzungöl, sarp kayalıkların üstünde konumlanan Garester Yaylası ve listeyi daha da uzatabileceğimiz birbirinden güzel yerler Trabzon’a gitmeye değer dedirtiyor.

Ulaşım: Rize ile Trabzon arası 75 km olup otobüs yolculuğu 1 saat 13 dk süren yolculuk sonrasında ulaşım sağlayabilirsiniz. Otobüs bileti ve seferleri sorgulamak için web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

*Trabzon hakkında daha detaylı bilgi edinmek için gezilecek yerler listesi…

65. Erzurum

erzurum

Burası Neresi? Dadaşların diyarı Erzurum, 761 bin nüfusu ile Doğu Anadolu Bölgesi’nin en kalabalık ikinci şehridir. Türkiye’nin en yüksek şehri olan Erzurum, ilkbaharda yemyeşil çiçeklerle çevrili, kışın bembeyaz karlar örtülü ve sonbaharda sapsarı yapraklarla her mevsim güzelliğini ortaya koymaktadır.

Neden Gitmeliyim? Günümüzde çeşitli sergilerin düzenlendiği Çifte Minareli medrese, Tortum Gölü-Şelalesi görmeniz gereken önemli noktalar arasında yer alıyor. Aslında başlı başına cağ kebabı yeterli bir cevap olabilir aslında. Tabi Erzurum ketesini de unutmayalım.

Ulaşım: Rize’den Erzurum’a 291 km’lik bir yolculuğun ardından varabilirsiniz. Otobüsler yaklaşık 6-7 saat sürmekte olup günlük 8 sefer düzenlenmektedir. Otobüsün sefer saatleri ve güzargah için web sitesini görüntüleyebilirsiniz.

*Erzurum hakkında daha detaylı bilgi edinmek için gezilecek yerler listesi…

66. Bayburt 

bayburt

Burası Neresi? Türkiye’nin Doğu Karadeniz Bölgesi’nden yer alan Bayburt’ta, Türkmen ve Çepniler olarak yerel halkın hatrı sayılır nüfusunu oluşturmaktadır. Anadolu’daki köklü kavimlerinden olan Azzi ve Hayasalar’la başlayarak sırasıyla Hatti, Hitit ve Urartu’larla devam etmiştir.  Yusufeli ile Şebinkarahisar arasında ki dağlık hattı takiben; Urartu’ların Baş Tanrı’sı olan Khalt’ın izinden gidenlerin yurdu anlamına Khaldia adlandırılmıştır.

Neden Gitmeliyim? Bayburt’ta Osmanlı döneminde dış yüzeyinde bulunan renkli çinilerden esinlenerek Çinimaçin Kalesi denen Bayburt Kalesi,  Sarıkayalar köyünün girişinde ve köy içinde olmak üzere Sarıkayalar Şelalesi ve bunların yanı sıra Çimağıl Mağarası, Helva Köyü Buz Mağarası, Dede Korkut Türbesi gibi görülmeye değer yerler bulunuyor. Kış ayında yolunuz düşerse kayak sporları merkezi olaan Kop Dağı’na çıkarak kayak yapabilirsiniz.

Ulaşım: Rize ve Bayburt arası 164 km olup 5-6 saatlik bir yolculuk yaparak ulaşabilirsiniz. Sefer bilgisi ve güzargahları görüntülemek için web sayfasını görüntüleyebilirsiniz.

*Bayburt hakkında daha detaylı bilgi edinmek için gezilecek yerler listesi…

67. Artvin

artvin

Burası Neresi? Türkiye’nin Doğu Karadeniz ucunda yer alan Artvin, Gürcistan’la Türkiye arasındaki sınırda konumlanır. Nüfusu, Gürcü,Kıpçak Türkleri ve Lazlar’dan oluşur. Artvini diğer illerden net bir şekilde ayıran özelliği coğrafi ve kültürel yapısıdır.

Neden Gitmeliyim? Biyosfer rezerv alanı olarak belirlenen Türkiye’deki tek bölge olan Artvin bir dünya mirası olarak görülmektedir. Milli parklarıyla ünlü il, Şavşat ilçesinde bulunan Karagöl Sahara Millî Parkı içerisinde bulunan Şavşat-Karagöl ve Borçka-Karagöl görülmeye değer yerler arasındadır.

Artvinde görülmesi gereken doğal güzelliklerin başında; Cehennem Deresi Kanyonu, Deliklikaya, Arsiyan Yaylası, Maral Şelalesi, Mençuna Şelalesi yer alırken turistik yapılar arasında da; Dolishane Kilisesi, Barhal Kilisesi, Ferhatlı Kalesi, Satlel Kalesi ve Tekkale Manastırı bulunmaktadır. 

Ulaşım: Rize ile arasında 160 km olan Artvin’e 1 saat 40 dakikalık bir süre içerisinde ulaşım sağlayabilirsiniz.

*Artvin hakkında daha detaylı bilgi edinmek için gezilecek yerler listesi…

68. Batum

batum

Burası Neresi? Karadeniz’in kıyısında olan Batum, Gürcistan’da bulunan Acara’nın başkentidir. Tertemiz havası, ılık iklimi ve huzuru içinize işleyen atmosferi ile çok seveceksiniz. Kafkas Dağları’nın yamacındaki tatil kenti, Sarp sınır kapısından 22 km içerisinde yer almaktadır.

Neden Gitmeliyim? Sahil kenarı boyunca yer alan yemyeşil parkaları, koşu ve bisiklet yolları, insanına doğa ile iç içe bir yaşam sürmelerine olanak sağlıyor. Birbirinden güzel kafeleri, heykelleri ve 6 Mayıs Parkı’nın içerisinde yer alan Nurigel Gölü görülmeye değer noktalarından. Mozaik ve cam sanatının iç içe girdiği Piazza Meydanı, bölgenin en ziyaretçi çeken turistik noktalarındandır.

Meydanda bulunan popüler heykel, sonsuz aşkı ve ırklar arası hoşgörüyü sembolize eder. Ali isimli Azeri genç ve Nino adındaki Gürcü bir kızın arasındaki aşkı simgelemektedir. Kadın ve erkek figürlerinden oluşan heykellerin her 10 dakikada bir açıları değişmekte ve iç içe geçmektedir. İnsanlar sırf bu heykeli yakından görmek için bil buraya akın ediyorlar.

Ulaşım: Rize ile Batum arasında 128 km uzaklık bulunmaktadır.  3-4 saatlik bir yolculuğun ardından ulaşım sağlayabilirsiniz.

*Batum hakkında daha detaylı bilgi edinmek için gezilecek yerler listesi…

59. Zigana

zigana

Burası Neresi? Doğu Karadeniz dağlarının, bir tarafı Gümüşhane’ye diğer tarafı Trabzon’a seslenen Zigana, 40 bin metrekareye yayılan turizm alanında tarih ve tabiat güzelliklerini ile oldukça ilgi çekicidir.

Neden Gitmeliyim?  Manastırlar, göller, köyler, ormanlar ve dereler gizemli zirvenin içerisinde saklanmıştır. Yağmurdere, Şaphane, Kayabaşı gibi kendine has mimari özelliklerini koruyan köylere ve Santa Harabeleri’ne kolayca ulaşabileceğiniz konumda bulunur. Zirvenin güney tarafında ormanların içine gizlenmiş Limni Göl’ü ve tarihi İpek Yolu kenarında otantik yaşamını sürdüren köyler gidilip görülmeye hak ediyor.  

*Alışveriş

Rize seyahatinizde öncelikli olarak çay satın almalısınız tabii ki! Bunun dışında Anzer balı, Rize fındığı, mısır ekmeği, mısır unu, kara üzüm pekmezi, yayla peynirini de unutmamalısınız. Semt pazarlarına uğrayarak doğal ürünlerin tadına bakabilir ve satın alabilirsiniz. Yemeklerin yanı sıra Rize bezi, kıyafetler, masa örtüleri, eşarplar, Hemşin çorabı ve Hemşin puşisi, hasır sepet, maket taka, kemençe, şimşir kaşıkta yöreye özgü ürünlerdir.

*Tarihi Yerler

Rize Kalesi, Zil Kale, Şimşirli Köyü Cami, Atatürk Evi ve Etnografya Müzesi, Rize Müzesi, Mikron Köprüsü, Sarayköy Su Değirmeni, Hemşin Evleri, Tuzcuoğulları Konağı, Kale Cami gibi daha pek çok yeri Rize’nin tarihi yerleri adlı yazımızda keşfedebilirsiniz.

*Gece Hayatı

Rize’de gece hayatı fazla aktif olmasa da, barlarda ve canlı müzik mekanlarında dilediğiniz gibi eğlenebilirsiniz. Örnek verecek olursak; Taka Bar, Kaptan More, Own Cafe Bar, Sazende Cafe, Kahve Deryası, Safir Cafe, Beyaz Köşk Cafe ve Çişe Restaurant’ı tercih edebilirsiniz.

*Yapılacak Şeyler

-Turlar ve Geziler

-Yapmadan Dönme

  • Rize’ye giderseniz Pokut ve Gito yaylalarını görmeden,
  • Fırtına Deresi’nde rafting yapmadan ve çay toplamadan dönmeyin!
  • Ayrıca daha fazla bilgi için Rize’de yapılacak şeyler adlı yazımıza göz atmalısınız…

*Şehir İçi Ulaşım

Rize’de ulaşım sağlamak için dolmuş ve otobüs araçları kullanılmaktadır. Otobüs sefer saatleri ve güzargahları için web sitesini inceleyebilir, dolmuş duraklarını görüntüleyebilirsiniz. Bizim tavsiyemiz ise detaylı bir gezi yapmayı planlıyorsanız Rize’ye ya kendi aracınızla gelmeniz ya da burada araç kiralamanız yönünde olacaktır.

Rize’de gezilecek yerler listemiz son olarak 12.07.2023 tarihinde editörlerimiz tarafından güncellenmiştir. Siz de yazımızın geliştirilmesine katkıda bulunmak istiyorsanız bize yorum kısmından duygu ve düşüncelerinizi yazabilirsiniz. 

“Rize’de Gezilecek Yerler | 69 Doğa Harikası” üzerine 3 yorum

  1. Rize’yi çok güzel anlatmışsınız uzun yıllardır memleket özlemi çekiyordum. Sayenizde gerek resimlerle gerekse videonuzdan keyif aldığımı bilmenizi isterim.

    Yanıtla
    • Merhaba Gökhan bey

      İlginiz için teşekkür ederiz, elimizden geldiğince sizleri daha iyi bilgilendirmek için çalışıyoruz 🙂

      Yanıtla

Yorum yapın

Bizi Takip Edin