Nepal’de Gezilecek 11 Yer

Güney Asya’nın Everest Dağı ile ünlü ülkesi Nepal, Çin ve Hindistan arasında kalan bağımsız bir ülkedir.  29 milyonluk nüfusa sahip ülkenin ekonomisi ağırlıklı olarak tarıma dayalıdır.

Nepal’in farklı atmosferi ve mistik havası bir yandan dünyanın en büyük dağı Everest’i sınırları içerisinde bulundurması diğer yandan, ülkeye yerli yabancı turist giriş çıkışı da oldukça fazladır. 🙂

Güney Asya’nın merak edilen ülkelerinden olan Nepal Gezilecek Yerler yazımızda sizler için mutlaka görülmesi gereken gezi noktalarını derledik..

Gelin birlikte inceleyelim;

Chitwan Milli Parkı

Chitwan Milli Parkı

1984 yılında UNESCO Dünya Mirasları Listesi’ne alınan Chitwan Milli Parkı, ülkenin en önemli parklarından biridir. İçerisinde birçok hayvan ve bitki türüne rastlayacağınız park, aynı zamanda Nepal’deki ilk ulusal parktır.

932 kilometrekare bir yüz ölçümüne sahip parkın içerisinde fil safarisi de oldukça popüler bir aktivite… Ancak fillere kötü davranıldığı da ortaya çıkan söylentiler arasında.. Böyle bir aktiviteye katılmadan önce fillerin sağlık durumunu incelemenizi tavsiye ederiz.

Katmandu Vadisi

Katmandu Vadisi

Asya’nın en eski uygarlıklarının kesiştiği noktada yer alan Katmandu Vadisi, tarihsel açıdan oldukça zengin bir vadi olup içerisinde 130 adet önemli anıt barındırmaktadır. Budistlerin ve Hinduların haç alanlarının da yer aldığı bölgede tam 7 tane Dünya Mirası yer alır.

Bölgeye gelen turistlerin yoğun ilgi gösterdiği vadi, Nepal’in en kalabalık ve gelişmiş bölgesi olarak bilinir. Ülkede ekonomi, iş hayatı ve siyaset genelde vadide yer alan merkezler tarafından yönetilir.

Lhotse Dağı

Lhotse Dağı

Dünyanın en yüksek dağlarından biri olan Lhotse Dağı, Himalayalar’ın güneydeki zirvesi konumunda olan önemli bir dağdır. 8 bin 516 metre yüksekliğe sahip dağ Everest, K2 ve Kangchenjunga’dan sonra dünyanın en yüksek dördüncü dağı konumundadır.

Tırmanış meraklıları için adrenalin seviyesinin yükseldiği noktalardan biri olan Lhotse Dağı, bölgeye gelen turistlerin sıklıkla ziyaret ettiği gezi noktaları arasındadır. 🙂

Pashupatinoth Tapınağı

Pashupatinoth Tapınağı

Nepal’in önemli Hinduizm Tapınaklarından biri olan Pashupatinath Tapınağı, başkent Katmandu’da yer alır. Hinduizm tanrısı Şiva’nın tapınağı olarak kabul edilen tapınak, UNESCO Dünya Mirasları listesinde yer alan önemli bir tarihi yapıdır aynı zamanda…

Tanrıların tanrısı anlamına gelen Şiva’nın öteki adı Pashupati ile isimlendirilen tapınak, Hindular arasında sonsuz barış kaynağı ve en kutsal tapınak olarak görülür.

Narayanhity Sarayı

Narayanhity Sarayı

Nepal’in başkenti Katmandu’da yer alan Narayanhity Sarayı, kraliyet ailesinin ikamet ettiği adres olmanın yanı sıra devlet ile ilgili görüşmelerinde yapıldığı bir merkezdi..  1963 yılında Kral Mahendra tarafından yaptırılan sarayın, avlusu ve görkemli bahçesi bölgeye gelen turistlerin dikkatini çeken güzellikler arasında olmuştur.

Günümüzde  ziyarete açık olan saray, ülkenin en çok ziyaret alan gezi noktaları arasında yer alır.

Bardiya Ulusal Parkı

Bardiya Ulusal Parkı

Milli parklar cenneti Nepal’de bir diğer önemli park ise Bardiya Ulusal Parkı’dır. Uçsuz bucaksız ormanda harika bir doğa yürüyüşü, ülkenin en uzun nehri Karnali’de rafting ve daha pek çok aktivite Bardiya Ulusal Parkı’nda sizleri bekliyor.

Eğer doğru zamanda ziyaret ederseniz yunusları bile görebileceğiniz park içerisinde, güney Nepal’in birbirinden samimi insanları Rana Tharu ve Dangora insanları ile tanışabilirsiniz. 🙂

Durbar Meydanı

Durbar Meydanı

Eski şehrin tam merkezinde yer alan Durbar Meydanı, Nepal mimarisinin en güzel örneklerini görebileceğiniz harika bir gezi noktasıdır. Tanrıça Kumari Devi’nin evi ve çeşitli müzelere ev sahipliği yapan meydanda, seyahatiniz boyunca farklı etkinliklere ve festivallere de rastlayabilirsiniz…

Hanuman Dhoko

Hanuman Dhoko

Durbar Meydanı’nda yer alan Hanuman Dhoko Kraliyet Sarayı, beş dönümlük arazi üzerine yayılan önemli bir yapı. M.S. 4 ve 8. Yüzyıllar arasında kurulduğu bilinen sarayın, 17. Yüzyılda Kral Pratap Malla tarafından daha geniş bir alana yayıldığı da alınan bilgiler arasındadır.

İçerisinde tapınak ve müzenin yer aldığı alan içerisinde, kırmızı renkteki bir şemsiyeyle korunan bir Hanuman heykeli ve Nepal bayrağı taşıyan heykeller görecek, Nepal halkı için önemli olan sarayın avlusunda harika fotoğraflar çekileceksiniz.. 🙂

Everest Dağı

Everest Dağı

Dünyanın en yüksek dağı Everest, pek çok tırmanışçının hayatını kaybettiği dünyanın en etkileyici dağ oluşumudur. Yüksekliği, dünyayı kaplayan troposfer katmanının üçte ikisini geçen dağın, zirve noktasında oksijen yok denecek kadar azdır ve bu sebeple üst kısımlarda bir bitki ya da hayvan yaşantısına rastlanmamıştır.

Dünyanın en etkileyici dağı olmasının yanı sıra dünyanın en tehlikeli dağı olan Everest’in pek çok efsaneye ve filme konu olması da turizm açısından Nepal’e oldukça getiri sağlamış ve ülke, dünyanın dört bir yanından ziyaretçiler kazanmaya başlamıştır.

Nepal seyahatiniz sırasında şehirden kiralanan helikopterler aracılığıyla dağa yaklaşabilir ya da safari turlarından birine katılarak Everest eteklerine kadar ulaşabilirsiniz. Tercih sizin! Ancak Everest’i görmeden Nepal’i terk ederseniz büyük bir pişmanlık duyacağınızın bilgisini şimdiden verelim.. 🙂

Lumbini

Lumbini

1997 yılında UNESCO tarafından koruma altına alınan Lumbini Bölgesi, Budist bir ibadet sitesi olarak bilinmektedir. Nepal’in Rupandehi İlçesi’nde yer alan Lumbini’de, Mayadevi Tapınağı başta olmak üzere pek çok tapınak, anıt, manastır ve müze yer almaktadır.

Lumbini Uluslararası Araştırma Enstitüsü’nünde yer aldığı kutsal alan Nepal halkı için büyük ölçüde öneme sahip Buda geleneklerinin devam ettirildiği önemli bir noktadır.

Dakshinkali Tapınağı

Dakshinkali Tapınağı

Katmandu’ya 2 saat uzaklıkta yer alan Dakshinkali Tapınağı, ülkenin en önemli tapınaklarından biridir. Nepal halkı için önem arz eden tapınak, halkın sürekli ziyaret ettiği dini yapılar arasında yer alır. Tanrıçaya şükranları bildirmek için hayvanları kurban ettikleri yer olarak da bilinen Dakshinkali Tapınağı, turistlerinde ilgi odağı haline gelmiştir.

*Nepal’in Diğer Şehirleri için..

Yorum yapın

Bizi Takip Edin