Astana Gezilecek Yerler Listesi

Kazakistan’ın başkenti Astana, ülkenin umutlarını ayakta tutan şehirlerden biri. 2030’a kadar ekonomik açıdan büyük atılımlar yapılması planlanıyor.

Bu atılımlardan biri de turizm sektörü. Uluslararası mimarların eser bıraktığı topraklarda Asya, Batı ve Sovyet etkisiyle yapılmış güzel binalar var. Kazakistan’a gelen turistlere de mümkün olduğunca kolaylık sağlanıyor. Astana’da gezilecek yerler, Kazakistan’a gidenlerin araştırdığı konulardan. BiletBayi olarak bu konuya yönelik bir içerik hazırladık.

Kazakistan Cumhuriyeti Milli Müzesi

Kazakistan Cumhuriyeti Milli Müzesi

Müze, antik çağlardan günümüze kadar Kazakistan’ın tarihini ve kültürünü kapsıyor. Çeşitli salonlardan oluşan müzede interaktif ekranlar ve sergiler var. Kazakistan’ın geçmişten günümüze yaşadığı her şey detaylı bir şekilde işlenmiş. Ülkeye dair merak ettiklerini burada bulabilirsiniz.

Khan Shatyr

Khan Shatyr

Astana’nın bugüne kadar en sıra dışı binası olan Han Shatyr, 150 metre yüksekliğinde, yarı saydam, çadır benzeri bir yapıdır. Çok katlı olan binanın içinde yemek salonu, alışveriş merkezi ve turistik mekanlar var. 2010’da açıla Khan Shatyr, ünlü İngiliz mimar Norman Foster tarafından tasarlandı. Astana’nın en çok merak edilen yerlerinden biridir.

Barış ve Uyum Sarayı

Barış ve Uyum Sarayı

Bu güzel cam ve çelik piramit, 2006 yılında Kazakistan tarafından düzenlenen Dünya Geleneksel Dinler Kongresi’ne ev sahipliği yapması için inşa edildi. 1350 kişilik opera salonu, konferans salonu, simetri ve simgesellikle dolu birçok detaylar göreceksiniz.

Norman Foster’ın tasarladığı piramit, Astana’nın sembolik merkezi olarak düşünülmüş. 2030 hedefleri olan ülke için Barış ve Uyum Sarayı kritik bir öneme sahip. Yıllar içinde daha da çekici hale getirileceğinden şüpheniz olmasın.

Silahlı Kuvvetler Müzesi

Çarpıcı duvar resimleri, silah ve savaş sergileri ziyaretçileri bekliyor. Zemin katta zırhlar, şişeler, kılıçlar, kahraman Kazakların meşhur heykelleri var. Ancestry Salonu’nda Türk, Moğol ve Kazak ordularının süvari taktikleri hakkında ayrıntılı gösterimler oluyor. Diğer katlarda silah teknolojisinin gelişimini görebilirsiniz.

Bayterek Anıtı

Bayterek Anıtı

97 metre yüksekliğindeki anıtı Nurzhol Bulvarı’ndan geçerken fark edeceksiniz. Büyük bir cam küre ile taçlandırılmış beyaz kafeste Samruk adlı efsanevi kuş sembolize edilmiş. Arzuların ve mutluluğun sırlarını içeren altın bir yumurta bıraktığı Kazak efsanesi vardır. Bayterek Anıtı da bu efsanenin somutlaştırılmış hali.

Sovyet Tahıl Silosu

Sovyet Tahıl Silosu

1950’lerden kalan, çok nadir görülen bir tahıl depolama silosudur. Savaş zamanlarından bugüne kadar dokunulmaması turistlerin ilgisini çekmektedir.

Ploshchad Poyushchyk Fontanov

Bahar ve yaz akşamlarını renkli renkli geçirmek istiyorsanız adresiniz burası. 21:00’de başlayan canlı müzik ve su şovu keyifli zaman geçirmenizi sağlayacaktır.

Kazakistan Cumhuriyeti Birinci Cumhurbaşkanı Müzesi

Kazakistan Cumhuriyeti Birinci Cumhurbaşkanı Müzesi

Eski cumhurbaşkanlığı sarayında, Nazarbayev’e sunulan hediyeler sergilenmektedir. Kanada‘dan denizayısı oyması, Tacikistan‘dan koç boynuzu, Özbekistan‘dan gümüş şarap seti, Çin‘den kemik oymacılığı ürünlerini görebilirsiniz.

Şehir Parkı

Astana Şehir Parkı

Büyük ama biraz düzensiz olan şehir parkı, Ishim Nehri’nin güney tarafıyla temas halindedir. Atameken Müzesi’ne ve Duman Akvaryumu’na parktan yürüyerek gidebilirsiniz.

Kazak Eli Anıtı

Kazak Eli Anıtı

91 metre yüksekliğindeki Kazak Eli Anıtı, tepesinde altın renkli bir kuş bulundurur. Anıt yapılırken Kazakistan halkının tarihi kaderini sembolize etmesi amaçlanmış. Anıtın alt kısmında da Kazakistan’ın geçmişinden bugüne kadar gelen önemli isimlere yer verilmiş.

Bağımsızlık Sarayı

Bağımsızlık Sarayı

Bağımsızlık Sarayı bugün bile görmeye değer iken, 2030’da nasıl görüneceği merak konusu. Kazakistan’ın önemli binalarından olan sarayda Talkambayev’in saykodelik sanatını içeren, geçici sergilere ev sahipliği yapan ilginç bir etnografik salon da var. Önceden bilgi verirseniz İngilizce dilinde turlara katılabilirsiniz.

Nur Astana Camii

Nur Astana Camii

2005 yılında açılan dört minareli Nur Astana Camisi, Nurzhol Bulvarı’nın batı kesiminde yer alıyor. Dua edilen bölümde beyaz, mavi, altın ve kırmızı renkte dekore edişmiş geometrik desenler vardır. Bu bölüm sadece erkeklere özeldir. Kadın kısmında böyle bir süsleme yoktur.

Duman

Duman Astana

3000 deniz canlısı ve 70 metrelik köpek balığı tüneli ile modern bir eğlence merkezidir. Ziyaretçilerin egzotik sürüngünlerle yüz yüze geldiği, dinozor modelleriyle dolu Exotarium bölümü de ilgi görüyor.

Hazreti Sultan Camii

Hazreti Sultan Camii

2012’de açılan bu büyük cami, Kazakistan’ın en büyük kubbesinin yanı sıra güzel mermerden yapılmış iç mekanlara sahiptir. Kur’an-ı Kerim’in eski bir kopyası da bu camide bulunur.

Akorda Sarayı

Akorda Sarayı

Kazakistan cumhurbaşkanının ofislerini barındıran görkemli yapıdır. Cumhurbaşkanlığı Sarayı olarak da hizmet veren binada Kazakistan’ın tarihine dair epey eser vardır. Sadece dışarıdan bakabilirsiniz, içeri girişlere izin verilmiyor 🙂

Kuzey Işıkları

Kuzey Işıkları

Dalgalı açık yeşil renkli apartman kuleleri, bulvarın batı kısmının belirgin özelliğidir.

Assumpton Rus Ortodoks Kilisesi

Assumpton Rus Ortodoks Kilisesi

Kubbeleri altın renkli, genel mimarisi mavi beyazdır. Astana‘nın ilginç yapılarından biri olan kilise Avrupa‘dakilerden farklıdır. Rus mimarisinin etkilerinin görüldüğü kilisenin içine girmenizi tavsiye ediyoruz.

Satranç Meydanı

Astana’da bir meydan satranç tahtasına benzetilerek ilgi çekici bir yer haline getirilmiş.

Astana Arena

Astana Arena

Futbol taraftarıysanız yabancı bir ülkenin stadını görmek isteyeceksinizdir. Kentte düzenlenen büyük futbol organizasyonlarının hepsi Astana Arena’ya veriliyor.

Kazakistan’ın başkenti Astana’da değişik yerler göreceksiniz. Şehirde turistler her zaman sıcakkanlı karşılanır ve yardım edilir. Hatta Türkiye’den geldiğiniz anlaşıldığında ikram da yapılır 🙂 Dolayısıyla Astana’ya gelmek için güzel nedenler var.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin