Muğla Gezilecek Yerler Listesi | En Güzel 86 Yer

*Hap niteliğinde bilgiler

Şehir hakkında: Akdeniz ve Ege Bölgesi’nin arasında kalan ve ülkemizin en güzel şehirlerinden biri kabul edilen Muğla, zengin tarihi geçmişi ve doğal güzellikleriyle her yıl birçok turisti ağırlıyor. Bodrum, Fethiye ve Marmaris gibi en önemli ve en popüler tatil beldeleriyle iç içe olması da fazla rağbet görmesinin nedeni.

Kaç Günde Gezilir? Muğla’yı 2 – 3 günde gezebilirsiniz ancak yaz tatilini değerlendirmek isterseniz, planlarınıza göre bu gezi süresi değişebilir.

Ziyaret İçin En İyi Zaman? Muğla’ya gidilecek en iyi zaman tabii ki, yaz aylarıdır. Doğa gezileri için gitmek isteyenler ise, ilkbahar aylarında bunu değerlendirebilir.

Müze Kartları: Türkiye’nin birçok şehrinde bulunan Müzekart, Kültür Bakanlığı’na bağlı tüm müzelerde ücretsiz giriş yapma imkanı tanıyor. ‘Müzekart nasıl ve nereden alınır?’ gibi soruların cevabı için…

Havalimanı Merkez Ulaşım: Muğla’da, Milas Bodrum Havalimanı ve Dalaman Havalimanı olmak üzere iki havalimanı mevcut. Havalimanlarından merkeze ulaşım için, MUTTAŞ otobüslerini ya da Havaş servislerini kullanabilirsiniz. Ayrıca, özel ulaşım araçlarını kullanarak da merkeze gidebilmeniz mümkün. MUTTAŞ Havalimanı Seferleri için…

Ne Yenir? Muğla’da en bilindik lezzet olan Çökertme Kebabı’nı, tatmadan sakın gitme! Daha fazla lezzetleri için, ‘Muğla’nın Yöresel Yemekleri’ yazısını da incelemeyi unutma!

*Muğla Gezilecek Yerler Videosu

*En Popüler Yerler

-Çarşılar

1. Arasta Çarşısı

arasta çarşısı

Burası neresi? Ticaret yapmak için yola çıkan kervanların kullanmak zorunda olduğu bir güzergah olması nedeniyle, Muğla’da geçmiş dönemde ticari faaliyetler çok gelişmişti. Deve kervanları şehre Sekibaşı Caddesi’nden girmekteydi. Kente giren kervanlar Yağcılar ve Kocahan’da kalmaktaydı. Arasta Çarşısı ise ticaretin yoğun olarak yapıldığı başlıca duraktı.Demir ve bakır işlerinin yoğun olarak gerçekleştirildiği Arasta Çarşısı halen “Bakırcılar Arastası” ya da “Demirciler Arastası” isimleriyle de anılmaktadır.

Neden gitmeliyim? Muğla’nın gezilecek yerlerinin başında gelen Arasta Çarşısı, bakırcılık başta olmak üzere artık günümüzde çok fazla rastlanmayan iş kollarıyla ilgili ürünleri incelemek ve satın almak için değerlendirilebilecek bir duraktır.

-Müzeler

2. Muğla Müzesi

Muğla Müzesi

Burası neresi? Eski cezaevi binası olan, arkeolojik kalıntıların sergilendiği müze, Muğla gezilecek yerler listesinde ilk sırada yer alıyor. Müzede; arkeolojik kalıntılar dışında, Muğla’nın çeşitli yörelerine ait, eski kıyafetler de sergilenmekte. Müzede çoğunlukla arkeolojik kalıntıların sergilenmesi nedeniyle “Muğla Arkeoloji Müzesi” olarak da adlandırılmaktadır.

Neden gitmeliyim? Müzenin Doğa Tarihi Salonu’nda; milyonlarca yıl önce yaşamış bitki ve hayvan fosilleri sergilenirken, Gladyatörler Salonu’nda ise; gladyatörlere ait mezar taşları bulunuyor. Aynı zamanda müze içerisinde, Etnografya ve Arkeoloji Salonları da yer alıyor. Müze, 1994 yılından bu yana ziyaretçilerini ağırlamaktadır.

Muğla’nın doğa güzelliklerinden ziyade, tarihini, kültürünü ve değerlerini de merak ediyorsan, kesinlikle doğru adrestesin.

  • Adres: Müştakbey, Eski Postane Cad., 48000 Muğla Merkez/Muğla, Türkiye
  • Telefon: +90 252 214 69 48
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.00-17.00
  • Yol tarifi al >

3. Can Yücel’in Evi

Can Yücel'in Evi

Burası neresi? Eski Datça olarak bilinen bölgedeki Can Yücel’in Evi, Datça’da ölümüne kadar mütevazı bir şekilde yaşamını sürdüren şairin anısına ölümünün ardından müze olarak ziyarete açılmıştır. Ev içinde şairin kullanmış olduğu eşyalar o şekilde bırakılmıştır. Can Yücel’in mezarına gerçekleştirilen saldırıya kadar her gün açık olan ev, 2011 yılından itibaren sadece şairin ölüm yıl dönümü olan 12 Ağustos’ta açılmaktadır.

Neden gitmeliyim? Günümüzde bu özel eve girilemiyor olsa da Can Yücel’in sevenleri tarafından Muğla’ya gelindiğinde en azından kapısından bu önemli yerin görülmesi gerektiğini düşünüyoruz.

  • Adres: Reşadiye Mahallesi, Dere Sk. No:5, 48900 Datça/Muğla
  • Yol tarifi al >

4. Zeki Müren Sanat Müzesi

Zeki Müren Sanat Müzesi

Burası neresi? Aslında burası, hayatının son dönemlerinde, Bodrum’da yaşayan Zeki Müren’in iki katlı evidir. Zeki Müren vefat ettikten sonra, müzeye dönüştürülen bu yerde; Zeki Müren’in hayatı, eserleri ile ilgili belgeler, fotoğraflar ve sahne kıyafetleri sergileniyor. Müze 8 Temmuz 2000 yılında açılarak ziyaretçilerini kabul etmeye başlamıştır.

Neden gitmeliyim? Müzenin ön bahçesinde; arabası ve bronz heykeli, üst katında ise; sahne kostümleri ve takıları, el emeği yaptığı tabloları, kazandığı ödülleri, fotoğrafları gibi kişisel eşyaları bulunuyor. Ayrıca müzede, hayranlardan gelen mektuplara bile yer veriliyor!

  • Adres: Kumbahçe, Zeki Müren Cd. No:11, 48400 Bodrum/Muğla, Türkiye
  • Telefon: +90 252 313 19 39
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-19.30, Pazartesi günleri kapalı
  • Yol tarifi al >

5. Marmaris Müzesi

Marmaris Kalesi

Burası neresi? Marmaris Kalesi içerisinde yer alan müze, 1991 yılında faaliyete geçmiş. Etnografya ve Arkeoloji olmak üzere iki ayrı bölümden oluşan müze, ilk etapta kalenin manzarasıyla dikkat çekiyor. Turistler tarafından da sıkça ziyaret edilip, fotoğraf çekilen bu yeri, listene eklemeyi unutma!

Neden gitmeliyim? Müzenin bahçesinde; sunaklar, sütun başlıkları, Osmanlı dönemine ait mezar taşları ve topları gibi eserler bulunuyor. Arkeoloji bölümünde; Helenistik, Roma ve Bizans dönemine ait kalıntılar, Etnografya bölümünde ise; Osmanlı dönemine ait eşyalar sergileniyor. Tarihe ışık tutan bu müze, kalenin içerisinde yer almasıyla çok daha önemli bir konumda olmayı başarmış.

6. Fethiye Müzesi

Fethiye Müzesi

Burası neresi? Fethiye ve çevresindeki kazılardan çıkarılan arkeolojik eserler, kronolojik sıralamaya göre düzenlenmiş. Müze, Arkeolojik ve Etnografya olmak üzere iki ayrı bölümden oluşuyor. Dönemin kaymakamı Recep Ceylan’ın 1962 yılında başlatmış olduğu girişimler sonucunda ortaya başlayan müze, 1987 senesinden itibaren şu anki yerinde ziyaretçilerini kabul etmektedir.

Neden gitmeliyim? Arkeoloji bölümünde; heykeller, heykel başları, seramik, cam ve metal eşyalar, Etnografya bölümünde ise; bahçe yer alıyor. Bu bahçede; taş eserler, yazıtlar ve lahit mezarlar sergileniyor. Müzenin en önemli eserinin ise, ”Kumrulu Genç Kız Heykeli” olduğunu eklemeliyim.

  • Adres: Kesikkapı, 505. Sk., 48300 Fethiye/Muğla, Türkiye
  • Telefon: 0 252 614 11 50
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.30-17.00
  • Yol tarifi al >

7. Osman Hamdi Bey Konağı

Osman Hamdi Bey Konağı

Burası neresi? Muğla’nın Yatağan ilçesinde bulunan konak, ünlü ressam ve arkeolog Osman Hamdi Bey’in, iki yıl yaşadığı ev olarak biliniyor. En ünlü resimlerinden olan ”Kamplumbağa Terbiyecisi” resmini de burada yapmaya başladığı bilinenler arasında. Muğla Valiliği tarafından restore edilen konak, ziyaretlerinizi bekliyor. 🙂

  • Adres: Turgut, 48540 Yatağan/Muğla, Türkiye
  • Telefon: +90 252 243 43 35
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.00-17.00
  • Yol tarifi al >

8. Milas Müzesi

Milas Müzesi
Görsel Kaynak: pinterest.com

Burası neresi? Milas sınırları içerisindeki kazılardan çıkarılan ve Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’nden getirilen eserleri bir arada barındıran müze, 1987 yılında açılmış. Müze içerisinde; heykeller, heykel başları gibi eserler sergilenmekte olup, müzenin bahçesi ise; açık bir sergi alanı olarak faaliyet gösteriyor.

  • Adres: Hisarbaşı-hoca Bedrettin, Hisarbaşı, Tabakhane Cd. No:30, 48200 Milas/Muğla, Türkiye
  • Telefon: +90 252 512 39 73
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.30-17.30, Pazartesi günleri kapalı
  • Yol tarifi al >

7. Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi

Burası neresi? Bodrum Kalesi içerisinde yer alan müzede, 14 adet sergi salonu bulunuyor. Türkiye’de tek su altı arkeoloji müzesi olan Bodrum Sualtı Arkeolojik Müze’si, dünyada ise önemli müzeler arasında yer alıyor.

Neden gitmeliyim? Bodrum ve çevresindeki kazı araştırmalarından ve su altı kazı çalışmalarından çıkan kalıntılar, müzede sergileniyor. Müzenin en önemli parçasından biri olan batık gemi kalıntısı, 1025 yılında batan bir tekneye ait ve dünyanın en eski batık gemi kalıntısı olma özelliğine sahip. Daha birçok kalıntıya ev sahiliği yapan müze, kesinlikle görülmeye değer bir nokta…

  • Adres: Çarşı, 48400 Bodrum/Muğla
  • Ziyaret saatleri: Yaz: 08.30 – 19.00 / Kış: 08.30 – 18.30 **Pazartesi kapalı
  • Telefon: (0252) 316 25 16
  • Yol tarifi al > 

9. Menteşe Belediyesi Kültür Evi

menteşe belediyesi kültür evi

Burası neresi? 1800’lü yıllardan kalma tarihi bir konağın restore edilmesiyle halkın ziyaretine açılan Muğla Kültür Evi, Muğla’nın kısa bir süre de olsa uğranıp incelenmesi gereken yerleri arasında bulunmaktadır. Müzenin bulunduğu bina 1999 yılında kamulaştırılmıştır. Binada Türk ve Rum sivil mimari örneklerinin izlerini birlikte görmek mümkün olmaktadır.

Neden gitmeliyim? Kültür Evi, girişte sizi iç avluyla karşılamaktadır. Bunun yanı sıra alt katta bir sofa ve üst katta ahşap cumba yeri bulunmaktadır. 2003 yılından bu yana ziyaretçilerini ağırlayan evin içinde ziyaretçiler yöresel kıyafetleri ve eşyaları inceleme şansına sahip olabilmektedir. Burası aynı zamanda çeşitli kültürel etkinlikler için de ev sahipliği yapmaktadır. Dileyen ziyaretçiler bir kafe olarak hizmet veren kültür evi içinde çay ve kahve içerek yorgunluğunu da atabilmektedir.

  • Adres: Şeyh, Faruk Aksoy Sk. No:1, 48000 Muğla Merkez/Muğla, Türkiye
  • Yol tarifi al >

-Köyler

10. Kayaköy

Kayaköy

Burası neresi? Fethiye’nin hayalet köyü olan Kayaköy, taş döşeli patikaları, bir zamanlar insanların evi olmuş taş yapılarıyla Muğla’nın görülmesi gereken önemli yerleri arasında bulunuyor. Kuruluşu MÖ 4. yüzyıla kadar uzanan köyün antik dönemdeki ismi Karmilissos’tur. Köyde bulunan yapıların tamamı Rumlar tarafından inşa edilmiştir. Köydeki evler iki katlı bir şekilde ve 50 m²’den büyük olmayacak şekilde yapılmış ve birbirlerinin ışıklarını engellemeyecek şekilde konumlandırılmıştır.

Kayaköy’ün hikayesi yüzyıllar öncesine dayanmaktadır ancak köyün dönüm noktası Kurtuluş Savaşı’nın ardından Lozan Barış Antlaşması’yla gerçekleştirilen mübadele olmuştur. Mübadelenin ardından köyde yaşayan Rumlar Yunanistan‘a gitmek zorunda kalmış ve Yunanistan’daki Türkler de Türkiye’ye gelmiştir. Gelen Türkler bu köyde yaşayamayınca köyü terk etmiş ve köy sessizliğe bürünmüştür.

Neden gitmeliyim? Günümüzde yapıların ahşap kısımları bakımsızlıktan çürümüş olsa da taş yapılar arasında, tarihin tozlu sayfalarında gezinmek Muğla gezisi için mutlaka yapmanız gereken şeyler arasında bulunuyor.

-Cadde ve Meydanlar

11. Saburhane

Saburhane

Burası neresi? Saburhane, mahalle olmasa da Muğlalılar tarafından mahalle olarak isimlendiriliyor. Zamanında Türk ve Rum azınlığının birlikte yaşadığı Saburhane, kentsel bir sit alanıdır. Saburhane çevresinde 400 civarında tescilli ev bulunmaktadır. Saburhane’nin dar sokaklarında dolaşırken, eski Muğla evlerini yakından görecek ve neredeyse her bir karesini fotoğraflamak isteyeceksin.

Neden gitmeliyim? Muğla evlerinin simgesi olan kiremitten şapkalı bacalar, dikkatini fazlasıyla çekecek. İki katlı evler, küçük bir avluya sahip ve evlere, avlu kapılarından geçilerek ulaşılıyor. Yamaçta yer alan bu evler, diğer evlerin manzarasını kapatmaz ve merak edip içeri girmek istediğinde izin alman yeterli. Bir Muğlalı, sana evinin kapılarını açabilir. 🙂

  • Adres: Orta, Topaltı 1 Çk. No:9, 48000 Menteşe/Muğla, Türkiye
  • Yol tarifi al >

12. Eski Datça

Eski Datça

Burası neresi? Dar sokakları ve Arnavut kaldırımları ile Muğla’nın otantik yerlerinden olan Eski Datça, Muğla’da huzur bulacağınız yürüyüş noktalarından biridir. Eski Datça bölgesinin kuruluşunun MÖ 11. yüzyıla uzandığı düşünülmektedir. Burası şehrin kalabalığından ve gürültüsünden uzak olması nedeniyle özellikle sakinliği seven kişiler tarafından tercih edilmektedir.

Neden gitmeliyim? Muğla’nın kendine özgü otantik ve tarihi evleri arasında dolaşmak ve birbirinden etkileyici fotoğraflar çekmek için Eski Datça’yı mutlaka keşfetmelisiniz. Eski Datça aynı zamanda bir şeyler yiyip içilebilecek otantik kafeleri ve hediyelik eşyalar satın alabileceğiniz dükkanları ile alışveriş yapmak için de gelinebilecek bir destinasyondur.

-Plajlar 

13. Sarıgerme Plajı

Sarıgerme Plajı

Burası neresi? Birçok kişi tarafından bilinmese de, Türkiye‘nin en güzel plajlarından biri olan Sarıgerme Plajı, oldukça temiz ve ılık denizi, altın sarısı kumuyla meşhur. Deniz o kadar sığ ki, ne kadar ilerlerseniz ilerleyin asla derinleşmiyor. Tabii bu durum çocuklar için uygun, yetişkinlerin hoşuna gitmeyebilir. 🙂

Neden gitmeliyim? Birçok aktiviteye katılıp, su sporları yapabilir ve böylece gönlünce eğlenebilirsin. Ayrıca bölgedeki rüzgarlı hava sayesinde rüzgar sörfünün de tadını çıkarabilirsin. Turistlerin ilgisi sonucu, çevresinde pek çok inşa edilen otellerden birinde konakla ve daha sık gelme şansı yakala!

14. Zeytinlikuyu Plajı

Zeytinlikuyu Plajı

Burası neresi? Milas’ta bulunan plaj, en çok ilgi gören ve deniz seven tatilcilerin Muğla’daki uğrak mekanlarından biri olma özelliğini taşıyor. Kalabalıktan kaçanlar, sessiz ve sakinlik arayanlar için adeta huzur dolu bir plaj…

Neden gitmeliyim? Ormanlık bir alanda yer alması sebebiyle ayrı bir atmosfere sahip olan plaj, temiz denizi ve kumuyla bu uyumu tamamlıyor. Ayrıca plajın çevresindeki kafeteryadan ihtiyaçlarınızı karşılayabiliyorsunuz. Haydi, denizin ve güneşin tadını Zeytinlikuyu Plajı’nda sonuna kadar çıkarın!

15. Kızkumu Plajı

Kızkumu Plajı

Burası neresi? Orhaniye’de yer alan Kızkumu Plajı, mutlaka görülmesi gereken yerler arasında. Etrafı çam ormanlarıyla çevrili ve bu ormanların denize yansıyan manzarası… Bu doğal güzelliğin yanı sıra, denizin ortasında patika gibi uzanan yol en önemli özelliğidir. Efsanevi bir hikayeye sahip olan Kızkumu Plajı’nda, denizin ortasında yürüyen insanlara oldukça şaşıracak ve sizde eşlik edeceksiniz.

Neden gitmeliyim? Bu patika boyunca yürüdüğünüzde asla derinleşmeyen su, sağa ya da sola doğru bir hamle yaptığınızda derinliği birden artar. Böylelikle, hem yürüyerek manzarayı keşfedebilir hem de yüzerek vakit geçirebilirsiniz. Ayrıca plajda, su sporları merkezi bulunuyor ve istediğiniz herhangi bir sporu seçerek eğlenebilirsiniz.

  • Adres: Orhaniye, Marmaris Boz burun Yolu, 48700 Marmaris/Muğla, Türkiye
  • Yol tarifi al >

Uyarı!

  • Gündüzleri oldukça kalabalık olan plaja, gün batımında gelmeli ve daha güzel fotoğraflar çekmelisin.
  • Yanına plaj ayakkabılarını getirmeyi unutma! Çünkü denizin ortasındaki kızıl kum çakıllı ve yürüdükçe ayağını acıtabilir.

16. Ölüdeniz

Ölüdeniz Plajı

Burası neresi? Muğla’nın Fethiye ilçesinde yer alan Ölüdeniz, 2006 yılında Dünya’nın en güzel kumsalı seçilmiş ve kuşkusuz Muğla’nın en özel yerlerinden biri. Sadece Türkiye’den değil dünyanın her yerinden gelen ziyaretçiye ev sahipliği yapan Ölüdeniz, doğa harikası bir yerdir.

Neden gitmeliyim? Çam ormanları ve tepelerle çevrili, kumlu plajı ve ılık deniziyle, resmen herkesi himayesi altına alıyor. Deniz altından çıkan kaynak sularıyla temizlenen turkuaz rengi deniziyle, olağanüstü bir görünüme bürünen Ölüdeniz’de, çok güzel anılar biriktirecek ve muhteşem zamanlar geçireceksiniz.

Kaçırmayın! Yamaç paraşütü yapın ve Ölüdeniz’in nefes kesen manzarasına, tepeden eşlik edin! Ayrıca etrafındaki restoran ve barlarda bir şeyler yiyip içebilir, alışveriş yerlerinden kendinizi veya sevdiklerinizi şımartabilirsiniz.

17. İztuzu Plajı

İztuzu Plajı

Burası neresi? Dalyan beldesinde yer alan İztuzu Plajı, 4.5 km uzunluğuna sahip ve o kadar iyi korunmuş ki, bu kilometre boyunca ne bir otel ne de bir ev göreceksin. Plajda Caretta Caretta kaplumbağalarının yumurtalarını bırakmasından dolayı, plajın ismi ”Kaplumbağa Plajı” olarak da bilinmekte.

Neden gitmeliyim? 2008 yılında Avrupa’nın en iyi açık alanı ve 2011 yılında Avrupa’nın en iyi plajı ödüllerini alan İztuzu Plajı, görülmeye değer bir nokta. Altın sarısı kumuyla sizleri kendine hayran bırakacak!

İpucu! Plaj’da yaralı kaplumbağaları tedavi etmek için bir hastane yer alıyor ve plaj, kaplumbağaları rahatsız etmemek için erken saatlerde kapatılıyor.

  • Adres: Dalyan Mah, 302. Sk. No:1 Kat:2, 48600 Ortaca/Muğla, Türkiye
  • Yol tarifi al >

18. Bitez Plajı

Bitez Plajı

Burası neresi? Bodrum’un en gözde ve en bilinen plajlarından biri olan Bitez Plajı, ziyaretçiler tarafından çok sık tercih ediliyor. Özellikle denizin sığ olması, çocuklu aileler için de oldukça ideal bir durumdur.

Neden gitmeliyim? Bodrum’un en uzun sahil şeridine sahip olan plaj, masmavi denizi, yemyeşil portakal ve mandalina bahçeleriyle adeta bulunmaz hint kumaşı! Plaj, birçok farklı aktiviteye katılarak eğlenmeni ve keyif yapmanı sağlıyor. Mesela; sörf yapabilir, sahilde yürüyebilir, berrak denizinde yüzebilir, temiz kumsalında güneşlenebilir ve daha pek çok şey yapabilirsin.

Halk plajı olduğu için, şezlongların ve girişin ücretsiz olması da cabası… Ayrıca içerisinde çeşitli sörf okulları bulunuyor ve gelmişken bu durumdan faydalanabilirsin. Unutmadan, Bitez’in dondurmasının meşhur olduğunu ve tatmadan geri dönmemeni eklemeliyim!

19. İçmeler Halk Plajı

İçmeler Halk Plajı

Burası neresi? Marmaris beldesinin en popüler plajlarından biri olan İçmeler Plajı, adacık ve ormanlarla kaplı, muhteşem doğasıyla harika bir görünüme sahip. Tatilini biraz uzatmak istemez misin? O zaman sana bir neden daha söylüyorum; çevresinde birçok sayıda otel bulunuyor! Rahatça konaklayabileceğin ve denizin tadını doyasıya çıkaracağın bir plaj…

Neden gitmeliyim? Sahil boyunca yer alan kafe ve restoranlardan, dilediğince yararlanabilir ve ihtiyaçlarını giderebilirsin. Aynı zamanda plajda; deniz paraşütü, muz, kano gibi su sporları yapabilir ya da tekne turlarına katılabilirsin.

20. Belcekız Plajı

Belcekız Plajı

Burası neresi? Fethiye’de yer alan plaj, aynı zamanda Ölüdeniz turları düzenleyen teknelerin kalkış noktasıdır. İsmini bir efsaneden alan Belcekız Plajı, turkuaz rengi denizi ve uzun sahiliyle çok fazla seviliyor.

Neden gitmeliyim? Kumsalda güneşlenirken, yamaç paraşütü yapanları seyredebilirsiniz. Hatta dikkatli olmanız da fayda var, her an yanınıza kadar inebilirler. 🙂 Eğer ki, sizde bu akıma katılmak isterseniz, Babadağ’a çıkmalı ve profesyoneller eşliğinde yamaç paraşütü yapmalısınız!

Kaçırmayın! Yamaç paraşütü dışında, yelken, sörf, jetski gibi su sporları ve daha pek çok aktivite yapabilme şansınız var.

Uyarı! Belcekız Plajı’nın denizi, Fethiye’deki diğer plajlara göre, çok daha derin ve dalgalı olduğu için, çocuklu aileler veya yüzme bilmeyenler dikkat etmeli!

21. İnlice Halk Plajı

İnlice Halk Plajı

Burası neresi? Eskiden kamp alanı olarak kullanılan yer, Göcek koylarından biri ve şimdilerde halk plajı olarak kullanılıyor. Aynı zamanda piknik ve mangal yapmak için de tercih ediliyor.

Neden gitmeliyim? Plajda, Fethiye Belediyesi tarafından işletilen duş, soyunma kabinleri, tuvalet ve kafe bulunuyor olması, ihtiyaçlarınızı fazlasıyla giderecek türden. Tertemiz deniziyle keyifleneceğini düşündüğüm plaj, oldukça büyüktür. Çam kokuları eşliğinde, güneşlenip yüzme fikri sence de kulağa hoş gelmiyor mu? 🙂

Uyarı! Plajın kumu sert, denizi ise dalgalıdır. Hatta denizin bazı kısımları sığ olurken, diğer kısımları ise birden derinleşebiliyor. Bu nedenle, yüzme konusunda kendine güvenmeyenler ve çocuklu aileler dikkat etmeli!

22. Kıdrak Plajı

Kıdrak Plajı

Burası neresi? Kıdrak Tabiat Parkı içerisinde yer alan plaj, aynı zamanda bir koya da sahip. Parktaki mesire alanlarında piknik yapabileceğiniz gibi, biraz daha fazla zaman geçirmek isterseniz kamp da yapabiliyorsunuz. Zaten alanda ihtiyacınız olan her şey mevcut ancak belirtmem gerek ki ateş yakmak yasak!

Neden gitmeliyim? Çam ağaçları arasında, turkuaz rengi denizinde yüzmek ve kamp yapmak… Plaj çok büyük olmasa da, bu güzelliği tatmaya değer. İster kitap okuyun, ister denizden çıkmayın. Her şey serbest!

Uyarı! Denizdeki çakıl taşlarından rahatsız olabilirsiniz bu yüzden yanınızda bir deniz ayakkabısı getirmenizde fayda var. Ayrıca deniz dalgalı olduğu için, çocuklu aileler dikkat etmeli!

23. Hayıtbükü Plajı

Hayıtbükü Plajı

Burası neresi? Datça’da yer alan plaj, aynı zamanda bir koy ve içerisinde lokanta, çay bahçesi, konaklama tesisleri bulunuyor. Bungalov evlerde veya pansiyonlarda kalabilir ve tatilinizi biraz daha uzatabilirsiniz.

Neden gitmeliyim? Plajın en önemli özelliklerinden biri; tesislerde ve lokantalarda kullanılan Mesudiye ovasında yetişen ürünlerdir. Diğeri ise; güler yüzlü işletmecilerdir. Hatta çoğu ziyaretçinin buraya sık sık gelme nedeni de budur.

Kaçırmayın! Sonbaharda bile ayrı bir güzelliğe sahip olan plajda; doğa yürüyüşleri, balık tutma ve yoga gibi aktiviteler yapabilirsiniz.

24. Akçapınar Plajı

Akçapınar Plajı
Fotoğraf: Next Level

Burası neresi? Gökova Körfezi’ne doğru çıktığınızda sizi karşılayan Akçapınar Plajı, Marmaris’te denize girilebilecek önemli durakların başında geliyor. Tertemiz suyuyla dikkat çeken plaj, hem yüzmek hem de çeşitli su sporlarını yapmak için tercih edilebilecek yerler arasında bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Akçapınar Plajı, körfezin etrafından akan ideal rüzgar koşulları ile sadece amatör sporcuları değil, dünyanın her yerinden gelen deneyimli sörfçüleri ve rüzgar sörfçülerini cezbetmektedir. Burası aynı zamanda yeni başlayan sporcuların ders alabileceği bir yerdir.

  • Adres: Gökova Akçapınar Köyü, Marmaris Merkez, Marmaris, Muğla, Türkiye
  • Yol tarifi al >

-Kaplıcalar

25. Sultaniye Kaplıcaları

Sultaniye Kaplıcaları

Burası neresi? Köyceğiz’de yer alan Sultaniye Kaplıcaları, şifalı sulara ev sahipliği yaparak yerli ve yabancı birçok turisti ağırlıyor. Türkiye’de bulunan nadir kaplıcalardan biri olan Sultaniye Kaplıcaları, aynı zamanda Türkiye’nin en yüksek radyoaktivitesine sahiptir.

Neden gitmeliyim? Özel aracınız dışında, Köyceğiz’den, Dalyan’dan ve Ekincik’ten günübirlik dolmuş motorlarıyla gelebileceğiniz bu kaplıcada, konaklamak için odalarda mevcut. Aynı zamanda tekne turları bazen buraya uğrayarak mola verebiliyor.

Kaplıcanın; romatizmaya, böbrek ve idrar yolları hastalıklarına, metabolizma bozukluklarına, cilt ve kadın hastalıklarına ve daha pek çok hastalığa iyi geldiği biliniyor. Kapalı ve açık havuzlardaki şifalı suyu dışında, çamur banyosuyla da yoğun ilgi görüyor.

26. Kapıkargın Kükürt Kaplıcası

kapıkargin sulfur kaplicası

Burası neresi? Muğla merkezden 90 kilometre uzaklıkta, Dalaman’da bulunan Kapıkargın Kükürt Kaplıcaları, rahatlamak ve şifa bulmak isteyenler için Muğla’da gezilecek yerler arasında ilk sıralarda yer almaktadır. İsminden de anlaşılacağı üzere kaplıcaya geldiğinizde keskin bir kükürt kokusu geldiğini hissediyorsunuz. Termal turizmi açısından bölgenin önemli duraklarından olan kaplıca, yabancı turistler tarafından da ilgiyle ziyaret edilmektedir.

Neden gitmeliyim? Kapıkargın Kükürt Kaplıcaları, şifalı suları ile çamur banyosu yapmak ve vücudunu yenilemek isteyenler için Muğla’daki önemli ziyaret noktaları arasında bulunmaktadır. Ziyaretçiler kaplıca alanına gelerek ücretsiz bir şekilde bu şifa kaynağından faydalanabilmektedir.

*Doğa İçinde Gezilecek Yerler

-Yeşil Alanlar ve Parklar

27. Uyku Vadisi

Uyku Vadisi

Burası neresi? Milas’ın Gökçeler Köyü’nde yer alan Uyku Vadisi, doğal park olarak turizme açılmış ve içerisindeki muhteşem doğa güzellikleriyle sık sık ziyaret ediliyor. Yürüyüş ve dinlenme alanlarının yanı sıra, buz gibi şelalesi ve 40 tane mağarasıyla göz dolduruyor.

Neden gitmeliyim? Doğa ile baş başa kalmak isteyenler, sessiz ve sakin bir köşe bulup keyiflerince dinlenebilirler. Fotoğraf tutkunlarından biriysen, o zaman seni doya doya fotoğraflar çekeceğin bir yerle baş başa bırakıyorum… Ayrıca trekking yapabilir ve çevresindeki restoranlarda oturup bir şeyler içebilirsin.

28. Çubucak Tabiat Parkı

Kamp

Burası neresi? Türkiye’nin en büyük çadır kampı olan Çubucak Tabiat Parkı, Marmaris ilçe sınırlarında yer alıyor. İster kendi çadırınız veya karavanınızla gelerek, ister buradan bir çadır kiralayarak konaklayabilirsiniz.

Neden gitmeliyim? Piknik yaparak, harika ızgaralar pişireceğin ve doğayla iç içe olacağın muazzam bir yer… Kamp alanında bulunan basketbol ve voleybol alanlarında, arkadaşlarınla veya ailenle oyunlar oynayabilir, dahası bilardo ve langırt gibi oyunlarda da hünerlerini gösterebilirsin.

Ayrıca tekne turlarına, doğa yürüyüşlerine ve jeep safari gibi daha pek çok aktiviteye katılarak, tatilini daha da eğlenceli hale getirebilirsin. Tüm bu şeylerin aksine, ‘ben manzaranın keyfini çıkarmak istiyorum’ da diyebilirsin. 🙂 O zaman şöyle bi’ uzanıp, kitap okumak sana çok iyi gelecek!

İpucu: Kamp alanında, restoran ya da kafe bulunmadığı için, tüm ihtiyaçlarınızı yanınızda muhakkak getirmelisiniz. Fakat elektrik, masa ve mini buzdolabı gibi temel ihtiyaçların sağlandığını belirtmemiz gerekiyor.

  • Adres: Hisarönü, Marmaris Datça Yolu No:5, 48700 Marmaris/Muğla, Türkiye
  • Telefon: +90 312 207 50 00
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

29. Usuluk Koyu Tabiat Parkı

Usuluk Koyu Tabiat Parkı

Burası neresi? Muğla’nın Bodrum sınırlarında yer alan Usuluk Koyu Tabiat Parkı, masmavi denizi, temiz kumsalı, sessiz ve sakin ortamıyla, kent kargaşasından uzaklaşmanızı sağlayacak. Birçok farklı ağaç türüyle çevrelenen park, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini fazlasıyla çekmekte. Doğal kaynakları ve havasıyla, her zaman aranılan sakinlikte bir yerdir.

  • Adres: Torba, 48400 Bodrum/Muğla, Türkiye
  • Telefon: +90 312 207 50 00
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Yol tarifi al >

30. Ömer Eşen Tabiat Parkı

Ömer eşen tabiat parkı

Burası neresi? Fethiye’de bulunan Ömer Eşen Tabiat Parkı, etrafındaki bolca ağaç türüyle yemyeşil doğa harikası bir yer. İçerisinde konaklama ve restoran hizmetleri veren parkta, doğa yürüyüşleri ve piknik yapabilir ya da çimlere uzanarak güneşin tadını çıkarabilirsiniz.

Neden gitmeliyim? Birçok farklı türdeki ağaçlara veyahut hayvan çeşitlerine rastlayabileceğini unutma! Ayrıca pek çok aktivite ve etkinlik de yapabilirsin. Mesela; top oynayabilir, bisiklete binebilir veya fotoğraf albümünü genişletebilirsin. 🙂

  • Adres: İnlice, 48300 Fethiye/Muğla, Türkiye
  • Telefon: +90 312 207 50 00
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Yol tarifi al >

31. Bodrum Tuzla Kuş Cenneti

Flamingo

Burası neresi? Bodrum merkezine 25 km mesafede bulunan Tuzla Kuş Cenneti, ziyaretçilerine 125 farklı kuş türünü inceleme imkanı sunuyor. Özellikle kuşların üreme mevsiminde, Mart ve Nisan aylarında, dansları ve göç hareketleriyle oldukça keyifli anlar yaşatıyor.

Neden gitmeliyim? Allı turna, karabatak, meke ve yaban kazı gibi nadir görülen birçok farklı kuş türüne yakından şahit olacaksın. Özellikle de flamingolar… Burada en çok ilgiyi onlar görüyor. Hayvan sevenlerin ve fotoğraf tutkunlarının adresi olan kuş cenneti, görülmeye değer bir noktadır.

  • Adres: Dörttepe, Muğla Bodrum Yolu, 48670 Milas/Muğla, Türkiye
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Yol tarifi al >

-Yaylalar

32. Karabağlar Yaylası

Karabağlar Yaylası

Burası neresi? Muğla’nın Menteşe ilçesinde yer alan yayla, Muğla şehir merkezine 5 km’lik bir mesafe yer alıyor. Mesire alanı olmasının yanı sıra, tarım üretiminin merkezidir ve Muğlalılar için önemli bir konumdadır.

Neden gitmeliyim? Yaz aylarında Muğlalılar tarafından akın edilen Karabağlar Yaylası, hem tarihi hem de doğal güzelliği ile sizleri de etkileyecek. Özellikle yazın sıcağından koruyacak, serin tarihi kahvehaneleri ile meşhurdur. Biraz olsun serinlemek, sıcaklardan kaçmak için yaylayı tercih edebilir ve hatta bisikletle bile gezintiye çıkabilirsiniz.

  • Adres: Orhaniye, Şht. Asteğmen Yıldıray Çeltiklioğlu Cd., 48000 Muğla Merkez/Muğla, Türkiye
  • Yol tarifi al >

-Dağlar

33. Asar Dağı

Asar Dağı

Burası neresi? Saburhane’nin üst noktasından yürümeye başlayarak, Asar Dağı’na çıkmaya ne dersin? Dağa yapmış olduğun yürüyüş 1 saat sürüyor ve sonrasında antik kalıntılar ile çevrelenen manzarayla karşılaşıyorsun. Halk arasında ‘’Masadağ’’ olarak da bilinen dağdaki bu kalıntılar, oldukça eski tarihe dayanıyor.

Neden gitmeliyim? Kalıntılar arasında, Mabolla Kalesi, bir ortaçağ sarayı, kutsal alanlar ve mezarlar gibi daha pek çok geçmiş tarihten esintiler görebilirsin. Ayrıca dağa gelmeden önce ya da sonrasında, Değirmen Deresi’ni de güzergahına ekleyebilirsin. Yine 1 saatlik yürüyüşten sonra ulaşacağın derede bir gölün bulunması, rahat bir nefes almanı sağlayacak. Bu yorucu yürüyüşten sonra serinlemek, hangimize iyi gelmez ki? 🙂

34. Babadağ

babadağ yamaç paraşütü

Burası neresi? Fethiye sınırları içindeki 2000 metre yüksekliğindeki heybetli Babadağ, bölgenin muhteşem manzarasını seyretmek için Muğla’nın mutlaka görülmesi gereken yerleri arasında bulunmaktadır. Dağın zirvesinde ihtiyaçlarınızı giderebileceğiniz bir restoran hizmet vermektedir. Fiyatları bir tık pahalı olsa da bir ihtiyaç durumunda bu restoranı değerlendirebilirsiniz.

Neden gitmeliyim? Babadağ, Fethiye’nin yamaç paraşütü merkezi olarak bilinmektedir. Burada profesyonel ekipmanların ve eğiticilerin olduğu yamaç paraşütü dükkanları yer almaktadır. Babadağ’a çıkan birçok ziyaretçi buradan kara yolu ile inmek yerine uzmanlar eşliğinde yamaç paraşütü yaparak inmeyi tercih etmektedir. Siz de eşsiz bir yamaç paraşütü deneyimi yaşamak istiyorsanız Babadağ’a mutlaka zaman ayırmalısınız. Dilerseniz Babadağ’ından inişte teleferikle yolculuk yaparak manzaranın keyfini bu şekilde de çıkarabilirsiniz.

-Koylar

35. Cennet Koyu

Cennet Koyu

 

Burası neresi? Yakın zamanda düzenleme yapılan Cennet Koyu, şu anda tertemiz suyu ve kumsalı ile ziyaretçiler için denize girilebilecek cazip noktalar arasında bulunmaktadır. Koyda soyunma kabini, şezlong kiralama gibi imkanlar da bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Hala bakirliğini korumayı başarmış yerlerden biri olan Cennet Koyu, Muğla’da mutlaka görülmesi gereken yerlerden biridir.

36. Kumlubük Koyu

Kumlubük Koyu

Burası neresi? Muğla’nın en güzel koylarından biri olan Kumlubük Koyu, Marmaris merkeze 24 km uzaklıkta bulunuyor. Denizinin temiz ve masmavi olmasının yanı sıra kumsalı ve balık restoranlarıyla da oldukça ünlüdür.

Neden gitmeliyim? Kalabalığın olmadığı, sessiz sakin bir yer olan koyda, adeta huzur bulacaksınız. Ayrıca su sporları yaparak da eğlencenin tadını çıkarabilirsiniz. Ayrıyeten güzel bir balık restoranında akşam sefası yapın ve koyun sessiz manzarasında keyiflenin!

37. Bozukkale Koyu

Bozukkale Koyu

Burası neresi? Tekneyle ulaşımı sağlanan koy, sakin ve bakir kalarak doğa güzelliğini koruyor. Gece ve gündüz farklı eğlencelere yer veren koy, turkuaz rengi tertemiz suyuyla kesinlikle keşfedilmeyi ve ilgi görmeyi hak ediyor.

Neden gitmeliyim? Koy içinde 3 ahşap iskele var ve bu iskeleye bağlı restoranlarda harika yemekler yiyebilirsiniz. Özellikle Ali Baba Restoran’ı oldukça meşhur ve en çok tercih edilenler arasında.

38. Datça Koyu

Burası neresi? Muğla’nın en güzel sahil şeritlerinden biri olan Datça Koyu, Muğla’da denize girmek isteyenlerin önemli duraklarının başında gelmektedir. Küçük olmasına rağmen oldukça şirin olan Datça Plajı, sunduğu imkanlar ile ziyaretçilerin keyifli zamanlar geçirmesine olanak tanıyor. Plajda bulunan işletmelerin denetimi konusunda bir yorumda bulunamayacağız ancak dileyen misafirler bu işletmelerden şezlong ve şemsiye kiralayabilmektedir.

Neden gitmeliyim? Datça merkezde bulunan Datça Plajı, ulaşım açısından oldukça avantajlı bir konumdadır ve denizi de güzel olunca ziyaretçiler için merkezdeki önemli denize girme noktalarının başında gelmektedir.

39. Hisarönü

Hisarönü

Burası neresi? Muğla’nın en güzel koylarından birisi de Datça – Marmaris yolu arasında kalan Hisarönü. Son dönemlerin en popüler tatil beldelerinden biri haline gelen koy, Gökova Körfezi’nin en uç noktasında bulunuyor ve eşsiz doğa güzelliğiyle görenleri büyülüyor.

Neden gitmeliyim? Hisarönü bölgesinde at safari, binicilik gibi etkinliklere katılabilir ya da doğa yürüyüşlerine çıkabilirsin. Sakin bir tatil tercih edenlerden isen ve bu senin altın kuralın ise, o zaman Hisarönü tam sana göre! Aynı zamanda temiz havası ve suyunun, astım ve kalp hastalarına iyi geldiğinin altını çizmeliyim.

40. Günlüklü Koyu

Günlüklü Koyu

Burası neresi? Fethiye’nin en bilinen koylarından biri olan Günlüklü, mavi yolculukların vazgeçilmez duraklarından biri. Adını, bölgede yer alan Günlük ağaçlarından alır ve bu ağaçlar ilaç ve parfüm yapımında kullanıldığı için de ayrı bir önem taşıyor. Etrafa yayılan o eşsiz kokusuyla sizleri mest edecek. 🙂

Neden gitmeliyim? Ağaçların gölgesinde hamak keyfi yapabilir veya piknik yapabilirsin. Özellikle, yaz aylarında, tekne turlarına da katılabilirsin. Ayrıca ağaçların arasında kamp yapıp, doğayla iç içe olmanın tadını çıkarmayı unutma!

  • Adres: İnlice, Günlüklü Koyu, Katrancı Mesire Yolu, 48308, 48300 Fethiye/Muğla, Türkiye
  • Yol tarifi al >

41. Şeytan Yalısı

Şeytan Yalısı

Burası neresi? Milas ilçesinde yer alan Şeytan Yalısı, etrafındaki zeytin ve sakız ağaçları ile huzur dolu bir yer… Sevdiklerinizle veya tek başınıza gelip, hem manzaranın keyfini çıkarabilir hem de romantik, hoş dakikalar yaşayabilirsiniz.

Uyarı! Denizde yüzmek istediğinizde, sahilin batı kısmını tercih etmeniz önerilir.

42. Bördübet Koyu

Marmaris Bördübet Koyu

Burası neresi? Doğa harikası olan yerlerden bir diğeri de Bördübet Koyu, Amazon Koyu” olarak da bilinmekte. Hatta I. Dünya Savaşı sırasında, koya sığınmış İngiliz gemilerinin personelleri tarafından ”bird the bed” denilmiş ve böylece dilimize Bördübet olarak geçmiş. İçerisinde; saka, bülbül, atmaca ve dağ güvercini gibi pek çok kuş çeşidini barındırmasıyla adeta saklı bir cennet…

Neden gitmeliyim? Koya geldiğinde, bu kuşları yakından görebilir ve fotoğraf albümüne ekleyebilirsin. 🙂 Tabii ki sadece kuşları değil, denizi, ormanı ayrı ayrı fotoğraflayacağın pek çok güzellik burada! Bunun yanı sıra; kendine bir alan seçip piknik yapabilir, doğayla baş başa kalabilirsin.

Kaçırmayın! İstediğin herhangi bir su sporunu seçerek, aktiviteye katıl! Eğer bu da yetmezse; doğa yürüyüşü, trekking ve dağ bisikleti gibi doğa aktivitelerini de yapabileceğini belirtmeliyim.

43. Kargı Koyu

Kargı Koyu

Burası neresi? Muğla’nın Datça beldesine bağlı olan Kargı Koyu mutlaka ziyaret etmeniz gereken koylardan. Merkeze yakınlığı sebebiyle çok fazla tercih edilen koy, Datça merkeze sadece 3 km mesafede bulunuyor.

Neden gitmeliyim? Koyun etrafının dağlarla çevrili olması, rüzgarlı havalarda bile denizin hala ılık ve sakin olmasını sağlıyor. Yakın bir konumda bulunduğu için, genelde fazla kalabalık olabiliyor ama bu sizin için sorun teşkil etmemeli! Böylesine sakin, dalgasız ve berrak denizi çok nadir bulabilirsiniz. 🙂

Uyarı! Kumsalı çakıllı ve denizdeki taşlar biraz büyük olduğu için, yanınızda plaj ayakkabısı getirmenizde fayda var.

44. Kabak Koyu

Kabak Koyu

Burası neresi? Tepelikler tarafından koruma altına alınan, Ölüdeniz’in en bakir bölgelerinden biri olan Kabak Koyu’na ulaşmak için, ya tekneleri kullanmanız ya da zorlu bir yürüyüş yapmanız gerekiyor. Ancak bu zorlu mücadeleye, masmavi suyu ve huzur veren ortamıyla fazlasıyla değecek!

Neden gitmeliyim? Doğayla baş başa kalacağınız bu yere, kesinlikle doğa severler veya macera tutkunları gitmeli! Özellikle şehir yaşamından, trafikten, kalabalıktan, gürültü ve sesten biraz olsun sıkılıp bunaldıysanız, mutlaka rotanıza bu yeri eklemelisiniz.

Koyda yer alan pansiyonlarda ve bungalov evlerinde konaklayabileceğiniz gibi kamp hizmeti veren tesislerden de yararlanabiliyorsunuz.

45. Kelebekler Vadisi

Kelebekler Vadisi

Burası neresi? Muhteşem doğa güzelliği, masmavi denizi, 80’den fazla kelebek türü ve bitki çeşitliliğiyle adeta cennetten bir köşe olan Kelebekler Vadisi’nde rüya gibi bir tatile yelken açabilirsiniz. Yeşilliği ve sessizliği ile sizleri büyüleyecek Kelebekler Vadisi, temiz ve sakin deniziyle de tekrar tekrar gelmenizi sağlayacak.

Neden gitmeliyim? Şövalye Adası, Samanlık, Hillside, Akvaryum, Dalyan, Kızılada ve Çalış Plaj’ını kapsayan pek çok koy turlarına katılabilir ya da trekking ve tırmanış gibi aktiviteler yapabilirsiniz. Ayrıca burada konaklayabileceğiniz kamp alanları bulunuyor ve isterseniz bungalov evlerini de tercih ederek tatilinizi uzatabilirsiniz.

Uyarı! 

  • Kelebekler Vadisi’nin zemini kayalık olduğundan, yosunlanmış kayalıklara dikkat!
  • Vadinin iç kısımlarına gidin ve kelebekleri yakından görün! Ancak kelebeklerin rahatsız olmamaları için, gürültü yapmamanız gerekiyor. Zaten siz ilerledikçe, karşınıza çıkan tabelalar bu durumu hatırlatacak.

46. Marmaris Boncuk Koyu

Marmaris Boncuk Koyu

Burası neresi? Çamlı Köyü’nü takip ederek ulaşabileceğiniz Marmaris Boncuk Koyu, ziyaretçilerine doğanın en güzel renklerini sunuyor. Yeşil ve mavinin muhteşem uyumu içinde berrak denizin tadını çıkarabiliyorsunuz. Koya verilen “boncuk” isminin, denizdeki minik çakıl taşlarından geldiğini bilmelisin 🙂

47. Akbük Koyu

Akbük Koyu

Burası neresi? Akyaka’ya 25 km mesafede bulunan Akbük Koyu, Gökova Körfezi’nin en çok tercih edilen noktalarından biri olmayı başarıyor. Tertemiz, berrak suyu ile doğal yapısının bugüne kadar hiç bozulmamış olması, kesinlikle görülmeye değer bir özellik.

Neden gitmeliyim? Deniz her zaman çarşaf gibi ve sırf bu yüzden denizden bile çıkmak istemeyeceksin. 🙂 Yalnız koyun çevresinde pansiyon ve otel bulunmuyor ancak konaklamak istediğiniz zaman kamp yapabiliyorsunuz. Kamp alanlarında; duş yeri, wc, restoran-kafe mevcut ve hatta internet için bile alanlar var.

Aradığınız her ihtiyacın karşılığını bulacağınız bu koya, gelmemek için bir neden yok! Dilediğiniz kadar kalın, kamp yapın ve denizde yüzün!

Uyarı! Deniz kestaneleri mevcut olduğundan, yanınızda mutlaka plaj ayakkabısını getirmelisiniz!

48. Palamutbükü Koyu

Palamutbükü Koyu

Burası neresi? Datça’nın en meşhur koyu olan Palamutbükü, geniş ve çakıl taşlı bir kumsal yapısına sahip. Buna rağmen, birçok tatilcinin ilk durak noktalarından birinin bu koy olduğundan o kadar eminiz ki. Koya gelen diğer tatilcilerle konuştuğunuzda, size senelerdir düzenli olarak geldiklerini söyleyecekler. 🙂

Neden gitmeliyim? Koy, uzun bir sahil şeridine sahip ve bu sahil üzerinde lokantaların, çay bahçelerin ve barların mevcut olduğunu göreceksin. Birini seçerek, dilediğin gibi vakit geçirebilirsin. Yeşil ve mavinin birçok tonunu görmek, huzur ve sakin bir yaz tatili geçirmeye ne dersin? Adres belli, haydi rotanı hemen belirle!

Uyarı! Deniz çabuk derinleşiyor bu yüzden yüzme konusunda kendinize güvenmiyorsanız dikkat etmeniz gerek.

49. Çökertme Koyu

Çökertme Koyu

Burası neresi? Ege’de mavi yolculuk yapanların mutlaka uğradığı Çökertme Koyu, Milas’a 52 km mesafede bulunuyor. Karadan ulaşımı bir hayli zor olduğu için, sadece tekne ile ulaşımı sağlanıyor.

Neden gitmeliyim? Etrafı dağlarla çevrili cam gibi bir deniz ve uzaklardan görünen tekneler ile harika bir atmosfer yaşatacak! Üstelik çevresindeki pansiyonlarda kalabilir, birbirinden güzel restoranlarında ise yeni lezzetler keşfedebilirsin. Özellikle de İhtiyar Balıkçı adlı restoranın çok ziyaretçisi varmış diye duydum. 🙂

50. Turunç Pınarı Koyu

Turunç Pınarı Koyu

Burası neresi? Fethiye’nin en popüler koylarından biri olan Turunç Pınarı Koyu, ismini etrafında yer alan turunç ağaçlarından alıyor. Teknelerle ulaşımı sağlanan koyun içerisinde; restoran, plaj ve su sporları merkezi bulunuyor.

Neden gitmeliyim? Sakinliğin ve huzurun adresi olarak bilinen koy, muhteşem deniziyle resmen herkesi kendine hayran bırakıyor. Çam, defne, zeytin ve sandal ağaçları gibi daha pek çok ağaçlarla çevrili, yemyeşil bir alan… En büyük özelliği de içerisinden kaynak suyun çıkması… Tüm bu güzelliklere yakından şahit olmak için, mutlaka bu koyu ziyaret edin!

Kaçırmayın! Su kayağı, rüzgar sörfü ve yelken gibi su sporları yaparak eğlenebilir ya da bahçelerin içindeki çardaklarda Bali Masajı yaptırabilirsiniz.

51. Ekincik Koyu

Ekincik Koyu

Burası neresi? Köyceğiz’de yer alan Ekincik Koyu, aynı zamanda bir yerleşim yeri ve aynı isimle bir plaja da sahip. Zeytin ve çam ağaçları arasında güzel bir yer olan koy, tekne turları için önemli bir durak noktası.

Neden gitmeliyim? Günübirlik tekne turlarına katılarak, Dalyan İztuzu Plajı’na, Kaunos antik kentine ve çamur banyosuna gidebilirsiniz. Ayrıca Kaunos antik kentine, Candır Köyü üzerinden trekking yaparak da gidebileceğinizi eklemeliyim. Ancak Ekincik – Candır Köyü arasındaki yolu iyice öğrenmeyi veya rehber tutmayı unutmayın!

52. Gemiler Koyu

Gemiler Koyu

Burası neresi? Gemile Adası olarak da bilinen Gemiler Koyu, yine zeytin ve çam ağaçlarıyla çevrili olup, harika piknik alanlarına sahip. Hem yerli hem de yabancı turistlerin, özellikle yaz aylarında, akın ettiği koya, karadan ya da tekne yoluyla ulaşım sağlanabiliyor.

Neden gitmeliyim? Koy içerisinde, su sporları merkezinin ve restoranların bulunduğunu hemen belirtmeliyim. Dahası, Bizans döneminden kalma tarihi Afkule Kilise’sine de gelmişken mutlaka uğrayın!

53. Gökgemile Koyu

Gökgemile Koyu

Burası neresi? Dalaman’da bulunan koy, tekne turlarının vazgeçilmez uğrak noktasından biri. Dalaman’ın en sessiz ve sakin koylarından biri olan Gökgemile Koyu’na, Fethiye bölgesinden kalkan teknelerle ulaşmanız mümkün.

Neden gitmeliyim? Turistler tarafından fazla ilgi gören koy, doğa harikası bir yerdir. Masmavi denizde yüzmek dışında, trekking de yapabilirsiniz. Ayrıca kamp yapacağın alanlarının ve mükemmel balık restoranlarının bulunduğunu da aklına not et. 🙂

54. Bedri Rahmi Koyu

Bedri Rahmi Koyu

Burası neresi? Dalaman’daki Bedri Rahmi Koyu, Muğla merkezinden 100 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Koy önceleri Taşyaka Koyu olarak bilinmekteydi. Bedri Rahmi Eyüboğlu tarafından 1974 yılında buradaki kayalıklara balık figürü çizilmesinden sonra bu isimle anılmaya başlamıştır. Muhteşem bir doğaya sahip olması burasını tekneler için de önemli duraklardan biri haline getirmiştir.

Neden gitmeliyim? Bedri Rahmi Koyu’na gelerek sahil boyunca keyifli yürüyüşler yapabilir ve güneşin batışının ortaya çıkardığı muhteşem manzaranın zevkini çıkarabilirsiniz. Burası aynı zamanda tekne gezintisine çıkanlar için de Muğla’nın mutlaka görülmesi gereken koyları arasında bulunmaktadır ancak kıyı kısmı çok sığı olduğundan teknelerin kıyıya çok fazla yanaşmaması gerekmektedir.

-Adalar

55. Cennet Adası

Cennet Adası

Burası neresi? Aslında bir yarımada olan bu doğal güzellik Nimara” ismiyle de anılıyor. Ormanlarla kaplı olan bu ada, tekne turlarının popüler adresidir ve neredeyse her tekne burada mola verir.

Neden gitmeliyim? Olağanüstü manzarasına yakından tanıklık edeceğiniz, çektiğiniz fotoğraflarla arkadaşlarınızı kıskandıracağınız bir ada… Ada çevresinde bulunan pek çok sayıdaki restoran ve kafeden ihtiyaçlarınızı karşılayabilir, keyif dolu dakikalar geçirebilirsiniz.

Adı gibi bir yer olan Cennet Adası, yüzmek ve dalış yapmak için oldukça ideal bir yer. Ayrıca yüzmek dışında; doğa yürüyüşleri yapabilir ve tekne turlarına da katılabilirsin. Cennet Adası’na geldiğinde, resmen zamanı durdurmak isteyeceksin ve vaktin bir anda nasıl geçtiğini anlamayacaksın!

56. Sedir Adası

Sedir Adası

Burası neresi? Gökova Körfezi’nde yer alan Sedir Adası, bir diğer adıyla bilinen Kleopatra Adası, yerli ve yabancı turistler tarafından fazla rağbet görüyor. Bir efsaneye göre, Kleopatra’nın burada yüzdüğüne inanılıyor ve ismini altın rengi özel kumundan aldığı biliniyor.

Neden gitmeliyim? Ada içerisinde bulunan küçük bir koy ve plaj, sizleri cezbetmeye devam edecek. Özellikle çok ünlü olan Kleopatra Plajı’nın, berrak denizi ve altın sarısı kumundan fazlasıyla etkileneceksiniz.

Ayrıca adanın batı kısmında yer alan Kedrai Antik Kenti’ni ziyaret ederek, Roma dönemine ait antik tiyatroyu da görme şansı elde edebilirsiniz.

57. Karaada

Karaada

Burası neresi? Bodrum Yarımadası’nın en büyük adası olan Karaada, tekne turlarının günübirlik gezi noktalarından biri. Çam ormanlarıyla yemyeşil bir yer olan adanın, ismiyle alakası olmadığını geldiğinizde anlayacaksınız. 🙂

Neden gitmeliyim? Teknelerin yanaştıkları yerde bir mağara var ve içerisinde şifalı çamur ile sıcak su bulunuyor. Bu şifalı çamurun ve suyun, cilt hastalıklarına iyi geldiği biliniyor. Hatta çoğu turist, çamuru yüzlerine ve vücutlarına sürerek fotoğraf çekilmeyi ihmal etmiyor. Adanın arka tarafında yer alan birbirinden güzel koy ve plajlar, keşif için sizleri bekliyor!

58. Çatal Ada

Çatal Ada

Burası neresi? Üzerindeki 2 tepe dışında, başka bir yerleşim yeri veya turistik tesis bulunmayan Çatal Ada, tüplü dalış mekanıdır. Tertemiz berrak deniziyle bir harika olan ada, çok fazla insan tarafından bilinmiyor ve karadan bir ulaşım sağlanmıyor. Bu nedenle, kendini koruyabilmiş nadir yerlerden biri. Muhteşem su altı güzelliklerini görmeyi merak ediyorsan, o zaman tekne turlarına katıl ve bir dalış yap!

-Göller

59. Saklı Göl

Saklı Göl

Burası neresi? Marmaris ilçe sınırları içerisinde yer alan Saklı Göl, çevresindeki güzellikleriyle keyifli ve huzurlu zaman geçireceğiniz bir nokta. Çocuklu aileler için de oldukça uygun bir yer olan Saklı Göl, vaktiniz varsa mutlaka uğranması gereken duraklardan biri.

Neden gitmeliyim? Bu muhteşem manzara karşısında bir kahvaltı yapabilir ya da göl kenarında piknik yapabilirsiniz. Sadece bunlar yetmez tabii ki! Tekne ve safari turlarına katılabilir veya gölde kano ile bir gezintiye çıkabilirsiniz. Tatilinizi uzun süreli planlıyorsanız, kamp da yapabileceğinizi unutmayın!

60. Köyceğiz Gölü

Köyceğiz Gölü

Burası neresi? Her mevsim ayrı bir manzaraya sahip olan Köyceğiz Gölü, doğa ve fotoğraf tutkunlarının adresi oluyor. Doğal güzelliğinin yanı sıra, tarihsel yapıtlarıyla da çok fazla yoğun ilgi gören göl, sizleri kendine hayran bırakacağı çok aşikar.

Neden gitmeliyim? Gölde; sörf, yelken, kürek gibi su sporları yapabilir veya sandal gezisine çıkabilirsin. Hem de gün batımında… Harika fotoğraflar yakalayabileceğin bir ortam düşün… Tüm bunlar dışında, göl kenarında balık dahi tutabilirsin!

Kesinlikle kaçırmamanız gereken bir diğer aktivite tekne turu olurken, gölün çevresinde yürüyüşte yapabilmeniz mümkün. Dağlarla çevrili olan göl, günlük ve çam ormanlarıyla kaplı ve bu güzellik ile bir başka yerde karşılaşması oldukça zor olabilir. 🙂

61. Bafa Gölü

Bafa Gölü

Burası neresi? Ege Bölgesinin en büyük gölü olan Bafa Gölü, Aydın ve Muğla sınırları arasında yer alıyor. Çok eski zamanlarda Ege Denizi’ne açılan bir körfez olan göl, 1989 yılında sit alanı, sonrasında ise tabiatı koruma alanı olarak ilan edilmiş.

Neden gitmeliyim? Gölde; kale ve manastırla kaplı adalar bulunuyor ve sadece biri karada yer alıyor. Diğerlerine balıkçı tekneleriyle, gezerek ulaşabiliyorsunuz. Aynı zamanda bu adalar kuşların ürüme alanı olduğu için, pek çok farklı sayıdaki kuş çeşitlerine rastlayabilirsiniz. Adalar dışında; gölün yakınında, herkes tarafından bilinmeyen bir köy yer alıyor.

Kaçırmayın! Buraya kadar gelmişken, Kapıkırı Köyü’ne de uğramadan gitme! Ayrıca Bafa Gölü’nde; kano ile gezintiye çıkmayı ve tekne turlarına katılmayı da ihmal etme!

62. Ula Göleti

Ula Göleti

Burası neresi? Muğla’nın Ula ilçe sınırlarında aynı isimdeki gölet, doğa tutkunlarının Muğla’da mutlaka uğradığı yerler arasında bulunmaktadır. Gölet çevresinde piknik yapmak isteyenler için masalar, çeşme ve tuvalet gibi çeşitli imkanlar bulunmaktadır. Göletin bulunduğu konuma Muğla şehir merkezinden 10 dakikalık bir yolculukla ulaşmak mümkün olmaktadır. Mangal yakmanın yasak olduğu alanda tüplü mangal yapmaya izin verilmektedir. Tedariksiz gelen ziyaretçiler için göletin bulunduğu noktada çeşitli işletmeler de hizmet vermektedir.

Neden gitmeliyim? Orman ve göl havasının birlikte solunabildiği Ula Göleti, pisknik yapmak için uğrayabileceğiniz keyifli ve huzur dolu yerlerden biridir. Dilerseniz gölet çevresinde yürüyüş yaparak günün stresini de atabilirsiniz.

  • Adres: Köprübaşı, 48640 Ula/Muğla, Türkiye
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Yol tarifi al >

-Nehirler

63. Azmak Nehri

Azmak Nehri

Burası neresi? Akyaka’nın sembol güzelliklerinden biri olan Azmak Nehri, bol oksijen ve muhteşem bir doğa içinde zaman geçirmenizi sağlıyor. Yaz sıcaklarından birazcık da olsa bunaldığınızda, nehrin buz gibi suyu sizi serinletecek ve kendinize getirecek cinsten. 🙂

Neden gitmeliyim? Nehir üzerindeki tekne turlarıyla gezinizi daha da güzel hale getirebilir ya da dilerseniz kano da kiralayabilirsiniz. Şöyle güzel bir nehirde, tekne turunu kaçırmak istemezsiniz sanırım? Hem gün batımına denk gelebilir, harika fotoğraflar da yakalayabilirsiniz.

Kaçırmayın! Nehrin etrafında yer alan restoranlardan birini tercih ederek, manzara eşliğinde yemek yemek… Güzel bir liste hazırlayın ve planınızı, zamanınızı ona göre oluşturun! Çünkü Muğla’ya geldiğinizde, tatil hiç bitmeyecek gibi duruyor…

64. Dalaman Çayı

Dalaman Çayı

Burası neresi? Ege ve Akdeniz arasında doğal bir sınır olan Dalaman Çayı, doğanın güzelliklerini keşfetmek isteyenleri bekliyor. Özellikle rafting için uygun ortamıyla bilinen çay, bu sporu yapmak isteyenler tarafından sıklıkla tercih ediliyor. Hatta zorluk derecesinin, yüksek bir parkur olarak kabul edildiğini de unutmadan söylemeliyim.

Neden gitmeliyim? Yabancı ve yerli ziyaretçilerin akın ettiği bu yerin doğal güzellikleri karşısında fazlasıyla etkileneceksiniz. Hem dinlenerek sakinlik ve huzurla deşarj olacağınız hem de aktivilere katılarak eğlencenin dibine vuracağınız bir yer düşünün… Böylece neden bu kadar popüler bir yer olduğunu ve sıklıkla tercih edildiğini anlamış oluyoruz. 🙂

-Kanyonlar

65. Saklıkent Kanyonu

Saklıkent Kanyonu

Burası neresi? Fethiye’ye 45 km mesafede bulunan bu görkemli doğal güzellik, milli park statüsünde korunmakta. Devasa kayaların üzerinize geldiği hissi biraz ürkütse de, böylesi muhteşem bir güzelliğin içinde yürüyüş yapmak, sizin için paha biçilemez bir deneyim olacak.

Neden gitmeliyim? Bu maceraya ilk olarak, kayalıklara demir çubuklarla tutturulan tahta köprüden yürüyerek başlıyor, daha sonra vadi içerisinde akan buz gibi suyla karşılaşıyorsunuz. Biraz daha ilerlediğinizde ise, minik bir ada sizlere kucak açıyor.

Yürüdüğünüz andan itibaren size eşlik eden su sesi ve karşılaştığınız bu harikulade manzara… Aslında bu manzara bile yeter buraya gelmek için ama ille de heyecan arıyorsanız daha söyleyeceklerim bitmedi. 🙂

Kaçırmayın! Burada; rafting, zipline, bungee jumping, trekking ve doğa yürüyüşleri gibi birçok aktiviteye katılabilirsiniz. Macera ve adrenalin tutkunları için güzel bir olanak, değil mi?

  • Adres: Kayadibi, Saklıkent Sokak No : 26, 48300 Seydikemer/Muğla, Türkiye
  • Yol tarifi al >

Uyarı!

  • Kanyonda, şiddetli su akışı ve keskin kayalar nedeniyle yürümekte zorlanacaksınız. Bu sebeple yanınızda mutlaka lastik ayakkabı getirin. Yanınızda getirmeyi unutsanız da, merak etmeyin burada satın alacak birkaç yer var.
  • Bu hırçın su akışından dolayı, her ihtimale karşı, yanınıza yedek bir kıyafet almanız gerekiyor. Çünkü ıslanacaksınız. 🙂 Ayrıca deniz kıyafetlerinizi de unutmayın!

66. Gökçeler Kanyonu

gökçeler kanyonu

Burası neresi? İncirliin Mağarası’na da ev sahipliği yapan Gökçeler Kanyonu, Milas ilçesinin en güzel doğal hazinelerinin başında gelmektedir. Yaklaşık 5 kilometre boyunca uzanan kanyonda ziyaretçiler muhteşem doğa manzaraları eşliğinde yürüyebilmektedir. Kanyon bölgesinde İncirliin Mağarası’nın yanı sıra 30’dan fazla mağara oluşumunun bulunduğu tahmin edilmektedir.

Neden gitmeliyim? Doğa içinde keyifli bir yürüyüş yapmak ve huzur bulmak isteyenler için Gökçeler Kanyonu, Muğla’nın mutlaka görülmesi gereken yerleri arasında bulunmaktadır. İncirliin Mağarası ve onun hemen yanında bulunan Koyun Göleti ise kanyonu ziyaret etmek için önemli sebeplerdendir. Gölet yaz mevsiminin sonlarına doğru kuruduğu için bu muhteşem güzelliği görebilmek için ağustos ayından önce buraya gelmeniz gerekmektedir.

-Şelaleler

67. Turgut Şelalesi

Turgut Şelalesi

Burası neresi? Yaklaşık 4 metre yükseklikten akan şelalenin sesi insana huzur verir mi? Turgut Şelalesi, buz gibi akan suyuyla gerçekten huzur veriyor ve manzarasıyla büyülüyor. Yalnız suyu çok soğuk ve atlamanın yasak olduğunu belirten tabelalar olmasına rağmen, atlayanları ve yüzenleri görmek mümkün.

Neden gitmeliyim? İçerisinde bulunan sandalyelerde oturup, bir gözleme keyfi yapmak mı? Hmm, kulağa baya iyi geliyor. 🙂 Ayrıca buz gibi akan şelalenin havuzunda yüzmek, her ne kadar soğuk olsa da, sizlere farklı bir deneyim yaşatacak! Yok ben soğuya dayanamam diyenler olursa, sizi de yürüyüş yapmaya davet ediyorum.

  • Adres: Orhaniye, 48700 Marmaris/Muğla, Türkiye
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Yol tarifi al >

Uyarı!

  • Turgut Şelalesine olabildiğince erken gelmeye çalışın. Çünkü 11.00’den sonra turist akımı gelmeye başlıyor ve aşırı derecede kalabalık olabiliyor.
  • Herhangi bir otobüs ya da minibüs olmadığı için, ya özel aracınızla gidebilir ya da bir araç kiralayabilirsiniz.

68. Yuvarlakçay

Yuvarlakçay

Burası neresi? Doğası ve serin havasıyla Muğla’nın hafta sonu kaçamak rotası olan Yuvarlakçay, suyun üzerine kurulmuş olan salıncakla, ülkemizin en güzel salıncakla fotoğraf çekilen yerlerinden biri arasında.

Yaz aylarında serinlemek veya sırf fotoğraf çekmek için gelenler… Siz bunlardan hangisi olursunuz bilemiyorum ama mutlaka geleceğinizi tahmin ediyorum. 🙂

Neden gitmeliyim? Tüm stresinizi atacağınız, manzaranın tadını çıkaracağınız ve doyasıya fotoğraf çekimi yapacağınız bir yer… Dahası da var! Çevresindeki restoranlardan dilediğiniz kadar yiyip içebilirsiniz.

69. Toparlar Şelalesi

Toparlar Şelalesi

Burası neresi? Köyceğiz’de yer alan Toparlar Şelalesi, sıcak yaz günlerinde serinlemek için akın edilen bir yer. Şelalenin aktığı yerde küçük ve doğal bir göl bulunuyor ve bu gölde yüzebiliyorsunuz. Ayrıca ağaca bağlanmış olan ipten sallanarak atlayıp, eğlenebilirsiniz. Atlarken, anı değerlendirmeyi unutmayın ve birinden fotoğrafınızı çekmesini isteyin!

Neden gitmeliyim? Trekking ve kamp yapabileceğiniz bu yerde, aynı zamanda piknik ve doğa yürüyüşleri de yapabilirsiniz. Doğal bir güzellik olan şelalede, harika zamanlar geçireceğinizin garantisini verebilirim.

  • Adres: Toparlar, 48804 Köyceğiz/Muğla, Türkiye
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Yol tarifi al >

İpucu:

  • Aslında çok bilinip popüler olmasına rağmen, herhangi bir işletmeye sahip değil. Bu nedenle, gelirken yanınıza yiyecek – içecek bir şeyler almalısınız.
  • Öğleden sonra çok kalabalık olacağı için, sabahın erken saatlerinde gelmelisiniz.

70. Gizlikent Şelalesi

Gizlikent Şelalesi

Burası neresi? Fethiye’de Saklıkent’e giderken yol üzerinde karşılayacağınız tabela ile rotanıza bir yenisini ekleyin. Uzun ve zorlu bir yürüyüşten sonra ulaşacağınız bu şelale, soğuk suyuyla sizi karşılıyor olacak. Fazla kişi tarafından bilinmeyen Gizlikent Şelalesi, doğa yürüyüşünü sevenlerin ilk adresi oluyor.

Neden gitmeliyim? Şelalenin altında doyasıya yüzeceğin gibi, muhteşem fotoğraflar da çekeceksin! Aynı zamanda kendini dinleyeceğin ve zamanı durdurmak isteyeceğin bir yer olmasıyla da, seni çok cezbedecek.

Uyarı! Gizlikent Şelalesi’ne ulaşmak için merdivenlerden inmeniz gerekiyor ve bu merdivenleri inmek bi’ hayli zor olabilir. Ayrıca bu yürüdüğünüz yol, şelaleye giden akarsu olduğu için, yanınızda mutlaka plaj ayakkabısı bulundurun.

-Mağaralar

71. Fosforlu Mağara

Fosforlu Mağara

Burası neresi? Cennet Adası üzerinde yer alan Fosforlu Mağara’ya, tekne turlarıyla ulaşım sağlanıyor ve küçük kayıklarla mağaradan içeri girilebiliyor. Tekne turlarına, Marmaris’ten katılabilmenizin mümkün olduğunu eklemeliyim.

Fosforlu Mağara, turkuaz ve yeşil renklerinin suya yansımasından dolayı çıkan görüntüyle fosfor ismini almış. Aynı zamanda tatilcilerin buraya para atıp dilek tuttukları biliniyor ve sırf bu yüzden ‘’Dilek Mağarası’’ olarak da adlandırılıyor.

Neden gitmeliyim? Küçük kayıklarla mağaranın içini keşfedebilir ya da dışındaki suda yüzebilirsiniz. Harika bir görüntüye sahip olan mağarayı, her açıdan beğeneceğinize inanıyorum.

72. Nimara Mağarası

Nimara Mağarası

Burası neresi? Cennet Adası’nın içerisinde yer alan Nimara Mağarası, arkeolojik bir mağaradır. Sarkıt ve dikitlerle dolu olan mağara, antik dönemden kalma bir yerdir. Buluntulardan, eskiden yaşayan insanların kullandığı bir tapınım yeri olduğu kanıtlanmış.

Neden gitmeliyim? Hem Cennet Adası’nı hem de Nimara Mağarası’nı görmek, bir taşta iki kuş vurmak misali… Farklı yerleri keşfetmeyi ve fotoğraflamayı seviyorsanız, mutlaka buraya gelmeniz gerekiyor.

İpucu: Mağaraya ulaşmak zor olabilir, bu yüzden bir rehber tutmanızda fayda var!

73. İncirliin Mağarası

İncirliin Mağarası

Burası neresi? Milas’ta yer alan İncirliin Mağarası, Türkiye’nin en güzel mağaralarından biridir. Dev sarkıtlar, dikitler, sütunlar ve damlataş havuzları ile kaplı olan mağara, yerli – yabancı birçok turist tarafından fazlasıyla rağbet görüyor.

Neden gitmeliyim? Mağarada; Giriş Bölümü, Yarasa ve Damlataş Galerisi, Havuzlu ve Gösteri Salonu olmak üzere, birbirine bağlı 5 ayrı salon bulunuyor. Farklı bir atmosfer yaşamak isteyenler için mağaraya gitmek, güzel bir deneyim olacak. Tarihi kalıntıları ve doğal çevresi ile sizleri resmen büyüleyecek.

  • Adres: Gökçeler, 48200 Milas/Muğla, Türkiye
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.00-18.00
  • Yol tarifi al >

Uyarı!

  • Mağara serin olduğu için yanına kalın şeyler getir!
  • Kapalı alan fobin varsa, sakıncalı olduğunu bilmelisin!
  • Fotoğraf çekme alanları dışında, fotoğraf çekmenin yasak olduğunu unutma!
  • Araçla geldikten sonra, bir yerden sonra mağaraya ulaşmak için, bir hayli yürümen gerekiyor. Bu yüzden spor ayakkabını giymiş ol ve yanına su şişeni al!
  • Mağara tek başına gezilmiyor, bir rehber eşliğinde grupla geziliyor.

74. Yerküpe Mağarası

Yerküpe Mağarası

Burası neresi? Yerküpe Yaylası’nda yer alan Yerküpe Mağarası, oldukça genç bir mağara olarak biliniyor. Eski zamanlarda Yörük çobanları, çoğu ürünü saklamak için bu mağarayı ‘’buzdolabı’’ gibi kullanırmış. Bunun nedenini, şimdi bile gittiğinizde anlayabilirsiniz. Çünkü yaz aylarında hava 38 dereceyken, mağaranın sıcaklığı 5 dereceye kadar düşer.

Neden gitmeliyim? Doğal köprü özelliği taşıyan mağara içerisinde; damlataşlar, sarkıtlar ve su havuzlarını görebilirsiniz. Bu doğal yapının yanı sıra, mağaranın üst kısmındaki alanlarda piknik yapabilir ve dinlenebilirsiniz. Doğal sit alanı olarak koruma altına alınan mağaraya, gelmemek için hiçbir sebep yok!

*Çocuklar İçin Uygun Yerler

-Aqua Parklar

75. Marmaris Atlantis Su Parkı

Aqua Park

Burası neresi? Hem yetişkinlerin hem de çocukların eğleneceği Marmaris Atlantis Su Parkı, bölgenin en büyük su parkı özelliğini taşır. Birbirinden farklı su kaydırakları, çocuk ve dalga havuzlarının yanı sıra mini golf, bowling gibi oyun alanları da bulunuyor. Tüm bunların dışında, içerisindeki restoran ve barlardan da yararlanabiliyorsunuz.

Neden gitmeliyim? Malum yaz aylarının vazgeçilmezi su parklarıdır. Ee Muğla’ya yaz tatiline gelmişken, serinlemek ve eğlenmek sizin de hakkınız. Hatta hepimizin hakkı, öyle değil mi? Marmaris’in merkezinde yer alan park, oldukça yakın ve kolay ulaşıma sahip olmasıyla da çokça tercih ediliyor.

Kaçırmayın! Yapılan etkinlikleri, yarışmaları ve Showları seyredeceğiniz gibi katılabilmeniz de mümkün. Ailecek, sevdiklerinizle muazzam bir yaz tatiline hazır mısınız? Haydi, planınızı şimdiden belirleyin!

  • Adres: Siteler, Uzunyalı Cad No:209, 48700 Marmaris/Muğla, Türkiye
  • Telefon: +90 252 411 0461
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-01.00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

76. Aqua Dream Su Parkı

Aqua Dream Su Parkı

Burası neresi? Yine Marmaris’te yer alan Aqua Dream Su Parkı, 44 bin metrekarelik bir alana kurulmuş, bin kişilik kapasiteye sahip eğlence noktasıdır. Birçok çeşide sahip su kaydıraklarında gönlünüzce eğlenebilir ve çocuklarınızla tatilin tadını çıkarabilirsiniz.

Neden gitmeliyim? İçerisindeki Tepe Restoran’ının eşsiz manzarasına karşı, yiyip içebilirsiniz. Ayrıca gün boyu düzenlenen yarışmalara ve animasyonları seyredebilir ya da katılabilirsiniz. Havuz başındaki Showlar ve dans gösterileri karşısında, asla yerinizde duramayacaksınız.

  • Adres: Şirinyer Mahallesi, Fatih Sultan Mehmet Cd., 48706 Marmaris/Muğla, Türkiye
  • Telefon: 02524173537
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-18.00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

77. Ölüdeniz Water World

Su kaydırağı

Burası neresi? Fethiye’de yer alan Ölüdeniz Water World, ailecek vakit geçireceğiniz bir adres daha… Hem sizin için hem de çocuklarınız için güzel aktivitelere sahip olan parkta, dilediğiniz kadar eğlenebilirsiniz. Çalışan personellerin sıcakkanlı ve sevecen olması da sizi etkileyecek türden. Güzel anılar biriktireceğiniz, harika zamanlar geçireceğiniz ve süper fotoğraflar çekeceğiniz bir yer…

Aklınızda bulunsun! Gitmeden önce olup olmadığını öğrenmek için iletişim bilgilerinden bilgi edinmenizi tavsiye ediyoruz.

  • Adres: Ölüdeniz, İncircik Cd. No:3, 48340 Fethiye/Muğla, Türkiye
  • Telefon: +90 532 053 11 84
  • Yol tarifi al >

78. Bodrum Aquapark

Bodrum Aquapark

Burası neresi? Eski adıyla Dedeman Aquapark olarak bilinen Bodrum Aquapark, her yaştan kesime itap ediyor. Bodrum’un ilk ve en büyük su parkı olmasıyla önemli bir konumda olan park, çeşit çeşit su kaydıraklarına ve havuzlarına, restoran ve barlara ev sahipliği yapıyor.

Neden gitmeliyim? Animasyon, canlı DJ performansları, dans gösterileri, köpük partileri ve daha birçok eğlenceye yakından şahit olacaksınız! Özellikle şişme botlarla yapılan raftinglere bayılacaksınız! Ayrıca çocuklara yönelik hem havuzu hem de oyun alanlarının bulunması, çocuklu aileleri sevindirecek ve rahat nefes almalarını sağlayacak.

  • Adres: Ortakentyahşi, Bekiroğlu Cd. 6 A, 48420 Bodrum/Muğla, Türkiye
  • Telefon: 05065779530
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.30-19.00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

79. Bubble Sea Park

Bubble Sea Park

Burası neresi? Yumuşak zeminli ve çeşitli pistlerle tasarlanan Bubble Sea Park, Fethiye’de yer alıyor. Manzara eşliğinde, çocuklarınızla muhteşem zamanlar geçirecek ve eğlenceye doyamayacaksınız!

Neden gitmeliyim? Hava yataklarından suya atlamak bir kenara, kaydıraklardan kaymak bir tarafa… Doyasıya yüzüp keyif yapacağınız bu yerde, piknik ve barbekü bile yapabilirsiniz. Fazla eğlenceye gerek yok diyen olursa, sizi de güneşlenmeye davet ediyorum.

80. Marmaris Star Aquapark

Su kayağı

Burası neresi? Merkeze çok yakın olan Marmaris Star Aquapark, tatilciler tarafından çok sık tercih ediliyor. Animasyonlar, canlı müzikler eşliğinde tatilini daha da eğlenceli hale getirmeyi istemez misin? O zaman havlunu, mayonu, gözlüğünü, güneş kremini kap ve yola koyul! Su kaydıraklarından kayarken, resmen çocukluğunuza geri dönecek ve çocuklarınızla yarış halinde olacaksınız. Büyük, küçük demeden herkesin gönlünce eğleneceği bu yere, mutlaka uğramalısın.

  • Adres: Siteler, Cumhuriyet Blv. No:19, 48700 Marmaris/Muğla, Türkiye
  • Telefon: 0252 417 61 61
  • Yol tarifi al >

-Tema Parklar

81. Marmaris Burunucu Macera Parkı

Marmaris Burunucu Macera Parkı

Burası neresi? Marmaris Belediyesi tarafından, 2018 yılında açılan Marmaris Burunucu Macera Parkı, yerli ve yabancı turistler tarafından fazlasıyla ilgi görüyor. Birbirinden farklı parkurlarıyla, hem çocuklarınıza hem de sizlere değişik bir atmosfer ve deneyim yaşatıyor.

Neden gitmeliyim? Çeşit çeşit parkurlara katılarak adrenalin yaşayacağınız bu parkta, çocuklarınız için ayrı oyun alanları bulunuyor. Bebek ve hamak salıncağı, tahterevalli, dönme dolap ve kaydırak gibi birçok çeşit bulunurken, büyükler için ise; bisiklet, koşu ve denge parkuru ve macera park alanı yer alıyor.

Kaçırmayın! Tüm bunların dışında, elektrik oyun alanı ve dahası bir sahil mevcut. İstediğiniz her şeye ulaşabileceğiniz bu parkta, çocuklarınızla macera dolu bir zaman geçireceksiniz.

  • Adres: Sarıana, Mustafa Münir Elgin Blv. No: 42/1, 48700 Marmaris/Muğla, Türkiye
  • Telefon: 02524122029
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.30-22.00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

*Alışveriş

-AVM’ler

82. Avenue Bodrum AVM

Avenue Bodrum AVM

Burası neresi? Avenue Bodrum AVM, cadde konseptinde tasarlanarak, farklı mimari yapısıyla dikkat çekiyor. Beldeye ilk kez gelen markalara ev sahipliği yapan avmde, 50 mağaza bulunuyor.

Neden gitmeliyim? Dışında yer alan süs havuzları ve düzenli ışık gösterileri, gelenleri adeta mest ediyor. Giyim mağazalarından elektronik eşyalara kadar, aksesuarlardan dekorasyonlara kadar her şeyi bulabileceğiniz bu yerde, yeme – içme alanlarına da kolayca ulaşabileceksiniz.

  • Adres: Çırkan Mahallesi, Atatürk Blv. No: 25 D:29, 48400 Bodrum/Muğla, Türkiye
  • Telefon: 02523193348
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-22.00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

83. Midtown Bodrum AVM

Midtown Bodrum AVM

Burası neresi? Açık ve kapalı sinema salonları, yemek alanları, seçkin markaların yer aldığı mağazaları, oyun alanları gibi daha pek çok şeyin bulunduğu Midtown AVM, Bodrum’un en büyük ve en yeni alışveriş merkezidir.

Neden gitmeliyim? Bodrum gibi bir yerde avm’de ne yaparım, ne işim olur demeyin. Biraz da olsa kültürlenmek ya da karın doyurmak gerek, değil mi? İşte kaliteli sinema salonlarında yeni çıkan filmleri izleyebilir ve lezzetli restoranlarda yemek yiyebilirsiniz.

  • Adres: Ortakentyahşi, Cumhuriyet Cd. No:6, 48420 Bodrum/Muğla, Türkiye
  • Telefon: 02523070000
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-00.00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

84. Oasis Bodrum AVM

Alışveriş Merkezi

Burası neresi? Merkeze çok yakın olan Oasis Bodrum AVM, açık hava ve kapalı alanlara sahip olmasıyla sıklıkla tercih edilen mekanlardan biri. Mimarisinin yanı sıra süs havuzları, palmiye, zeytin ve hurma ağaçları, begonvilleriyle adeta Bodrum’un bir yaşam alanıdır. Birbirinden güzel restoranların ve kafelerin yer aldığı avmde, ihtiyacınız olan her şeye rastlayacaksınız.

  • Adres: Cumhuriyet, Gümbet Mahallesi Emin Alter Bulvarı, Hoca Ahmet Yesevi Sk. no:208, 48400 Bodrum/Muğla, Türkiye
  • Telefon: 02523170002
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-22.00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

85. Rüya Park AVM

Burası neresi? Çok az da olsa sıcaklardan bunaldığınızda ve farklı etkinlikler yapmak istediğinizde, avmler size kucak acıyor. Muğla’nın sıcağından kaçıp, biraz olsun serinlemek de gerekiyor. Bu nedenle gelmiş olduğunuz Rüya Park AVM, tam da size hitap ediyor!

Neden gitmeliyim? Birçok farklı markanın yer aldığı mağazalar, kaliteli ve lezzetli restoranlar dışında, çocuklarınızla vakit geçireceğiniz eğlenceli oyun alanları… Yeni vizyona girmiş filmleri izleyeceğiniz sinema salonları… Haydi, durmayın! Çıkın, çıkın gelin!

  • Adres: Emirbeyazıt, 48000 Menteşe/Muğla, Türkiye
  • Telefon: 02522144999
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-22.00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

86. Erasta Fethiye AVM

Erasta Fethiye AVM

Burası neresi? Erasta Fethiye AVM, küçük ama ferah bir alışveriş merkezi olmasıyla ziyaretçiler tarafından seviliyor. Çok fazla kalabalık olmadığı için, istediğiniz her şeye anında ulaşabiliyorsunuz. Süpermarketleri, çocuk eğlence alanları, sineması ve 60 mağazasıyla, sizlerin ziyaretini bekliyor.

  • Adres: Taşyaka, 180. Sk. No:48, 48300 Fethiye/Muğla, Türkiye
  • Telefon: 02526146365
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-23.00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

*Tarihi Yerler

Türkiye’nin turizm merkezlerinden ve tatil cennetlerinden biri olan Muğla, yerli ve yabancı birçok turistin akımına uğradığı yerler arasında. Plajları, koyları, şelaleleri ve daha pek çok doğa güzelliğinin yanı sıra tarihi yapısıyla da dikkat çekiyor. Selçuklu ve Osmanlılardan kalma eserleriyle Muğla, tarihin en eski şehirlerinden biri olarak biliniyor. Muğla’nın tatil beldelerine ait hem turistik hem de tarihi yerlerini, gezi rehberinize muhakkak eklemelisiniz. Kaunos Antik Kenti, Stratonikeia Antik Kenti, Bodrum Antik Tiyatrosu, Yel Değirmenleri, Hemithea Tapınağı ve daha fazlası için ‘Muğla Tarihi Yerler’ adlı yazımızı inceleyin!

*Muğla’ya Yakın Gezi ve Tatil Yerleri

Muğla’nın birbirinden güzel tatil beldelerinin çokluğunu, tahmin edebilirsiniz. Biz de sizler için, daha kapsamlı olarak bu bölümü derledik. Muğla’nın yakınında gezilecek en güzel turistik yerleri, listesine göz atabilirsiniz. Ön bilgi olarak da isimlerini buraya bırakıyorum, gitmişken buraları da gezin mutlaka! Türkiye’nin neredeyse tüm tatil bölgelerini herhangi bir ortamda gezdim diyebileceğiniz bir liste. Dalaman, Marmaris ,Bodrum ,Fethiye ,Göcek ,Akyaka, Selimiye, Datça, Milas, Bozburun, Orhaniye , Didim, Rodos, Aydın

*Gece Hayatı

Oldukça renkli ve heyecan verici bir gece hayatına sahip olan Muğla’da; disko, bar, kafe ve gece kulüpleri çokça sayıda mevcut. Neredeyse sabaha kadar açık olan bu mekanlarda, zamanın nasıl geçtiğini anlamayacak kadar eğlenebilir ve dilediğiniz kadar kalabilirsiniz. Merkezde ve Muğla’nın tatil beldelerinde, son derece eğlenceli ve aktif olan yerleri keşfetmeli, sonrada eğlencenin tadını çıkarmalısınız.

Muğla’nın gece hayatını daha detaylı öğrenmek isteyeceğinden eminim ancak bu yazı henüz hazır değil. Merak etme, çok yakında yazılacak! Yalnız Muğla’nın tatil beldelerinin, kapsamlı gece hayatı yazılarına ulaşman mümkün gibi görünüyor. 🙂

*Yapılacak Şeyler

-Turlar ve Geziler

-Yapmadan Dönme

  • Mutlaka Çökertme Kebabı ve Keşkek yemeğini tatmadan gitme!
  • Tatil beldelerinin her birini rotana ekle ve keşfet!
  • Muğla Müzesi’ni ziyaret etmeyi unutma!
  • Ölüdeniz’de yamaç paraşütü yap!
  • Bitez Plajı’nda, Bitez dondurmasını tat!
  • Sultaniye Kaplıcaları’nda çamur banyosu yap!
  • Asar Dağı’na doğru yürüyüşe çık!
  • Çantanı hazırla ve Kabak Koyu’nda kamp yap!
  • Köyceğiz Gölü’nde harika fotoğraflar yakala!
  • Azmak Nehri’nde tekne turuna katıl!
  • Dalaman Çayı’nda rafting, Saklıkent Kanyonu’nda ise trekking yap!

*Şehir İçi Ulaşım

Muğla şehir içi ulaşımda; taksi, dolmuş ve belediye otobüslerini kullanabilirsiniz. Halk otobüslerinden, ”Kent Kart” adındaki manyetik kartı kullanarak faydalanabilirsiniz. Otobüslerle ulaşım sağlayacağınız turistik noktalar; Yatağan, Ula, Seydikemer, Ortaca, Milas, Menteşe, Marmaris, Köyceğiz, Kavaklıdere, Fethiye, Datça, Dalaman, Bodrum ve havalimanı ilçeleridir. Ayrıca Google Play ya da App Store’den ”Muğla Kentkart” uygulamasını indirerek, hem güzergah hem saat hem de daha fazla bilgiye erişebilirsiniz.

İçeriğimizi son olarak 01.07.2023 tarihinde güncelleyerek genişlettik. Siz de Muğla gezilecek yerler listemizle ilgili görüş ve önerilerinizi bize yorum kısmından yazabilir ve yazımızı geliştirmemize katkıda bulunabilirsiniz.

“Muğla Gezilecek Yerler Listesi | En Güzel 86 Yer” üzerine 3 yorum

Yorum yapın

Bizi Takip Edin