Kırgızistan’da Ne Yenir, Ne İçilir? | 10 Enfes Yemek

Kültür ve yaşam biçimleri açısından benzer özellikler taşıdığımız Kırgızistan, mutfağıyla da tam bir ziyafet sunuyor.

Macera dolu bir seyahatte enerji depolamanızı sağlayacak öneriler için “ Kırgızistan’da Ne Yenir, Ne İçilir” yazımıza bir göz atın.

Et ve et ürünleri çevresinde gelişen bir mutfağı olsa da hafif ve sağlıklı tatlar bulabileceğiniz Kırgız mutfağı, Rusya ve Türk mutfağından esintiler taşıyor.

#1 Kırgızistan’da Ne Yenir ?

1- Borsok

Borsok

Türkler için yemeklerin vazgeçilmez ortağı ekmeğin Kırgızistan’daki karşılığı olan Borsok, her ana yemeğin yanında yerini alıyor. Bizim mutfağımızdaki pişiye oldukça benzeyen bu yöresel lezzet, kızarmış hamur parçaları ile yapılıyor. Üzerine reçel, peynir sürerek ya da sade olarak tüketebilirsiniz.

2- Brizol

Brizol

Kırgız kahvaltılarını en güzel ögesi olabilecek Brizol, bir çeşit omlet. Daha doğrusu omlet arasına et, peynir, mantar gibi malzemeler konulup katlanmasıyla yapılıyor.

3- Çay

Çay

Kırgızlar için güne başlamanın en iyi yolu; Çay. Her öğünden önce ve sonra mutlaka bir bardak çay içiyorlar. Oldukça lezzetli olan çaylarını bazen sütlü olarak da tüketiyorlar. Ülke turunuzda her şehirde içebileceğiniz çaylarını mutlaka deneyin.

4- Kımız

Kımız

Ülkenin milli içeceği kabul edilen Kımız, at sütünün fermente edilmesiyle yapılıyor. Ekşi yoğurdu andıran tadıyla içilmesi zor olmayan kımız, Türk tarihinde önemli bir yere sahip. Sadece bu nedenle bile denenebilir. Sağlık açısından da son derece faydalı olduğunu söyleyelim.

5- Kuurdak

Kuurdak

Kelime anlamının hakkını veren Kuurdak, kızarmış etten yapılıyor ve ülkenin tarihi yemeklerinden biri. Soğan ve patatesle servis edilen bu et yemeği, enerji deposu olmasının yanında nefis bir tada sahip. Keyifli bir öğün geçirmek isterseniz listenize ekleyin.

6- Lagman

Lagman

Eti ve erişteyi buluşturan bir yemek olan Lagman, Kırgızistan’a özgü bir yemek olmasa da ülkede çok popüler. Lezzetinin yanında bir hayli doyurucu olduğunu söyleyebiliriz. Mevsim sebzeleriyle renklendirilen bu yemeği güzel bir akşam yemeği menüsü olarak seçebilirsiniz.

7- Oromo

Oromo

Etin yanında pek çok sebzeyi de içeren bir börek yemek olan Oromo, size bir gül böreğini çağrıştırabilir. Ülkenin kendine has en lezzetli yemekleri arasında gösterilen bu yufkalı yemek, zıt tatların uyumunu denemeniz için iyi bir seçim.

8- Plov

Plov

Hepimizin sofralarının baş tacı olan pilavın Kırgız yorumu olan Plov, kökeni Orta Asya dönemlerine dayanan köklü bir yemek. Farklı ülkelerde farklı isimler almış olsa da temelini pirincin oluşturduğu yemek, Kırgızistan’a kuşbaşı et, soğan, baharat ve salça eklenerek servis ediliyor.

9- Samsa

Samsa

Samsa, sabah kahvaltılarını lezzetlendiren fırın poğaçalarına benzeyen bir Kırgız yiyeceği. Genellikle kıymalı yapılıyor ama farklı çeşitlerini de bulabilirsiniz. Sıcak bir çayın yanında nefis bir kahvaltı menüsü olacaktır.

10- Vinegret

Vinegret

Yapımı kolay bir pancar salatası olan Vinegret, hafif bir şeyler yemek istiyorsanız tercihiniz olabilir. Pancara eşlik eden fasulye, soğan, salatalık gibi sebzelerle renklenen salatayı, yemeklerin yanında isteyebilir ya da sadece yiyebilirsiniz.

*Tüm bu harika yemeklerden sonra ülke için bir gezi rehberi oluşturmak isterseniz, size yardımcı olacak önerilerimiz var.

Kırgızistan’da ne yenir yazımız ile ilgili fikir ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorumlar butonundan bizlerle paylaşabilir, yazımızın geliştiricilerinden biri olabilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin