Bişkek Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım Rehberi

Bişkek Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Nasıl Gidilir?

Manas Havalimanı, Chui Vadisi’nin merkezinde, Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’in 35 kilometre kuzeybatısında yer alan uluslararası bir havalimanıdır. Orta Asya’nın en büyük havalimanlarından biri olan Manas Havalimanı Asya ve Uzak Doğu ülkelerinden pek çok uçuşa ev sahipliği yapıyor. Kısmen orta ölçekli bir havalimanı olan Manas Havalimanı yılda 2 milyona yakın yolculunun Bişkek’e olan ana varış yeridir. Türk Hava Yolları İstanbul’dan düzenli olarak Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’e uçuş seferleri yapmaktadır.

Manas Uluslararası Havalimanı’ndan Bişkek şehir merkezine gidiş ve dönüşler oldukça kolaydır. Şehir merkezi, çoğu Orta Asya şehirlerine göre iyi bir toplu taşıma sistemine ve ulaşım alt yapısına sahiptir. Tam olarak modern olmasa da, gelişmiş ülkelerden ucuz ve daha uygundur. Havalimanı, Bişkek şehir merkezine 35 km mesafededir ve gün içerisinde gelirseniz şehir merkezine gitmek için iki seçeneğiniz vardır: halk otobüsü veya taksiler.

Bişkek Manas Havalimanı’na gün içerisinde iniş yaparsanız, toplu taşıma araçlarını kullanabilirsiniz. Havalimanından şehir merkezine gitmenin en ucuz yolu minibüslerdir (Marshrutka).  İç hat ve dış hat uçak seferlerine göre hareket eden otobüslerle şehir merkezine olan ulaşımınızı kolaylıkla sağlayabilirsiniz.

Minibüsle ulaşıma ek olarak Aero Ekspres minibüsleri de yolcuların şehir merkezine ulaşımları için hizmet vermektedir. Aero Ekspres minibüsleri diğer minibüslere kıyasla daha konforlu ve daha hızlı bir ulaşım imkânı sağlamaktadır.

Bişkek Havalimanı Terminali

Otobüsleri beklemek istemeyen yolcular için daha hızlı bir ulaşım imkânı sunan taksiler ise şehir merkezine gitmenin en kolay ve en hızlı yoludur. Manas Havalimanı’nda sabit ücret tarifesine sahip resmi taksiler bulunmaktadır. Haftanın 7 günü 24 saat hizmet veren taksiler ile bekleme yapmadan şehir merkezine veya konaklama yerinize ulaşımınızı sağlayabilirsiniz.

Bir diğer ulaşım alternatifi olan özel transfer hizmeti ise fazla bagaja sahip ve çevre yerlere gidecek olanlar için ideal bir seçenektir. Üstelik taksilere oranda daha uygun ve sabit fiyatlı olması bu ulaşım türünü cazip kılmaktadır. Konforlu ve bir o kadar da hızlı bir yolculuk için havalimanında ve Bişkek şehir merkezinde hizmet veren özel transfer firmalarından bir rezervasyon yapabilmek mümkündür.

Manas Havalimanı, yolcuların araç kiralaması yapabilecekleri birkaç tedarikçi ofisine de sahiptir. Bütçe ve zevklerinize göre bir araba kiralayabilir, otelinize ve diğer günler çevre yerlere olan ulaşımınızı sağlayabilirsiniz.

Manas Havalimanı’na varış saatinize bağlı olarak, şehir merkezine ulaşmak için bir dizi seçenek bulunmaktadır. Bu yazıda, Manas Havalimanı’ndan Bişkek şehir merkezine ulaşımınızı sağlayabileceğiniz tüm seçenekleri ayrıntılarıyla birlikte okuyabilirsiniz.

Havalimanı/Şehir Merkezi Minibüs ile Ulaşım

Manas Havalimanı’ndan Bişkek şehir merkezine gitmenin en ucuz yolu minibüslerdir (Marshrutka). Haftanın tüm günü iç hat ve dış hat uçuş seferlerine göre hizmet veren minibüsler uygun fiyatlı olması nedeniyle yolcular tarafından tercih edilen başlıca ulaşım türüdür. Minibüsler, havalimanı gelen yolcu terminalinin dışından haftanın tüm günü 06.30 ila 20.00 saatleri arasında her 20 dakikada (Yaz sezonu) bir hareket etmektedir. Ancak minibüsler yolcu trafiğinin az olduğu düşük sezonlarda tam olarak dolduktan sonra hareket etmektedir. Bu nedenle havalimanında bekleme süreleri kimi zaman 15 ila 45 dakikayı bulabilmektedir.

Manas Havalimanı’ndan şehir merkezine ulaşımınızı sağlayabileceğiniz üç farklı minibüs hattı bulunuyor;

153 No’lu Minibüs

153 numaralı minibüs hattı havalimanından hareket ederek şehir merkezinde Beyshenalieva Otobüs Terminali’ne kadar gitmektedir. Havalimanı gelen yolcu terminalinin dışından her 20 dakikada bir hareket eden minibüslerle seyahatin süresi trafiğin yoğunluğuna bağlı olarak yaklaşık 40-50 dakika sürmektedir. Ulaşım ücreti ise 40 Som’dur.

Bişkek Havalimanı Yolcu Servisi

380 No’lu Minibüs

380 numaralı minibüs hattı havalimanından hareket ederek şehir merkezinde Chui Bulvarı’na kadar gitmektedir. Chui Bulvarı, Bişkek’in en işlek yerlerinden biridir. Otel ve restoranların yer aldığı Chui Bulvarı aynı zamanda birçok turistik yerlere de iyi bir erişim imkânı sunuyor. 380 numaralı minibüs havalimanı gelen yolcu terminalinin dışından her 20 dakikada bir hareket etmektedir. Seyahat süresi trafiğin yoğunluğuna bağlı olarak 50 dakika sürmekte ve ulaşım ücreti 40 Som’dur.

Mikro Otobüs

Mikro otobüsler her 30 dakikada bir hareket ederek şehir merkezine gitmektedir. Minibüslere kıyasla daha hızlı olan bu ulaşım aracı şehir merkezine yaklaşık 30 dakikada varmaktadır. Havalimanı gelen yolcu terminalinin dışından hareket eden mikro otobüsler 153 numaralı minibüslerin güzergâhını takip ederek şehir merkezinde Beyshenalieva Otobüs Terminali’ne kadar gitmektedir. Ulaşım ücreti 30 Som’dur.

Bişkek Havalimanı Shuttle Servis

Minibüs ve mikro otobüslerle yapılan ulaşım ücreti yolculuk sonunda sürücüye nakit olarak yapılmaktadır. Satın alabileceğiniz herhangi bir bilet veya rezervasyon yapabileceğiniz bir İnternet siteleri bulunmamaktadır. Paranızı yerel para birimi olan Som’a çevirebilmeniz için havalimanı terminali içerisinde 24 saat hizmet veren döviz büroları bulunmaktadır.

Şehir merkezinde son durağa geldiğinizde sizi Bişkek’in farklı bölgelerine taşıyacak minibüs, otobüs ve troleybüsler bulunmaktadır.

Havalimanı/Şehir Merkezi Aero Ekspres ile Ulaşım

Minibüslere kıyasla daha hızlı ve daha konforlu bir ulaşım hizmeti veren Aero Ekspres minibüsleri şehir merkezine gitmenin bir diğer uygun fiyatlı yoludur. Mercedes Benz Sprinter marka Aero Ekspres minibüsleri klima, TV ve diğer araç içi ünitelere sahip konforlu bir ulaşım hizmeti vermektedir. Havalimanı gelen yolcu terminalinin çıkışından hareket eden minibüsler haftanın tüm günü iç hat ve dış hat uçak seferlerine göre çalışmaktadır.

Aero Ekspres minibüsleri Güney ve Doğu Ekspres olmak üzere iki hat üzerinde çalışıyor. Güney Ekspres minibüsleri Bişkek’in 12. Mikro bölgesine giderken, Doğu Ekspres minibüsleri ise Kök Jar bölgesine gitmektedir.

Bişkek Havalimanı Aerobus Yolcu Servisi

Havalimanı ve şehir merkezi arasında her 30 dakikada bir hareket eden minibüslerle seyahat süresi 30 dakikadır ve bilet ücreti 120 Som’dur. Bilet ücretinizi araç içerisinde sürücüye nakit olarak ödeyebilirsiniz.

Aero Ekspres minibüsleri yolcuların henüz havalimanına varmadan +996 700 577 517 numaralı WhatsApp ve Telegram hattı üzerinden yapabilecekleri bir rezervasyon kanalına da sahiptir. Özellikle Yaz sezonu gibi yoğun yolcu trafiğinin yaşandığı dönemlerde önceden rezervasyon yapmanızı tavsiye ederiz.

Havalimanı/Şehir Merkezi Taksi ile Ulaşım

Minibüs ve servis araçlarının dolması ile geçen süreyi beklemek istemiyorsanız doğrudan taksiye binebilir ve şehir merkezine veya otelinize ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Taksiler hızlı ve konforlu olması nedeniyle tercih edilebilir ancak değişken fiyatları ile pahalı bir ulaşım seçeneğidir. Neyse ki Manas Havalimanı’nda resmi olarak ulaşım hizmeti veren bir taksi şirketi bulunmaktadır. Taksi Manas Plus şirketi yolcuların ulaşımı için sabit ücret tarifesine sahip resmi havalimanı taksisidir.

Haftanın 7 günü 24 saat hizmet veren hizmet veren taksilerle şehir merkezine ulaşım son derece güvenlidir. Tüm arabalar konforlu ve eğitimli İngilizce bilen şoförlerden oluşuyor. Havalimanı gelen yolcu salonunun çıkışında yer alan taksilere doğrudan binebileceğiniz gibi, 1. kat terminal binasında yer alan Taxi Manas Plus ofisine giderek de talebinizi iletebilirsiniz.

Bişkek Havalimani Taksi

Havalimanından şehir merkezine Taxi Manas Plus ile yapılan ulaşımların ücreti aşağıdaki gibidir;

  • Havalimanı – Şehir Merkezi: 600 Som
  • Şehir Merkezi – Havalimanı: 500 Som
  • Havalimanı – Mikro Bölgeler: 700 Som

Taksi ücretinizi yalnızca nakit olarak ödeyebilirsiniz. Kredi kartı ile ödeme kabul etmiyorlar.

Ülke içerisinde önceden taksi rezervasyonu yapabilmek için +996 312 693000 ve+996 990 693000 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

Havalimanı çıkışında yer alan ve resmi olmayan diğer taksi şirketleri ile bir ulaşım yapmayı düşünürseniz mutlaka önceden pazarlık yapmayı ve taksiye binmeden önce sürücüden net bir ücret bilgisi almayı unutmayınız.

Manas Havalimanı’na varışta bazı popüler taksi uygulamalarını kullanarak da ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Namba Taxi, Jorgo Taxi, Udacha Taxi ve Yandex Taxi uygulamaları ülke genelinde yaygın olarak kullanılan ulaşım alternatifleridir. İlgili uygulamalar üzerinden çağıracağınız araçlar taksilere kıyasla nispeten daha uygun fiyatlı olabilir. Ancak ulaşım ücreti çağıracağınız araç türüne ve gideceğiniz mesafeye göre de değişiklik gösterecektir. Uygulamaları kullanabilmeniz için havalimanında ücretsiz Wi-Fi İnternet hizmeti bulunmaktadır.

Bişkek Havalimanı Namba Taksi

Aşağıdaki bağlantılar üzerinden Namba Taxi, Jorgo Taxi ve Yandex Taxi uygulamalarının Android veya IOS versiyonlarını telefonunuza indirebilirsiniz.

Namba Taxi: ANDROID / IOS

Jorgo Taxi: ANDROID / IOS

Yandex Taxi: ANDROID / IOS

Udacha Taxi uygulamasını ise İnternet sitesi üzerinden QR kodu okutarak telefonunuza indirebilirsiniz.

Tüm uygulamalar İngilizce dil seçeneğine sahiptir.

Ayrıca Record Taxi (+996 551 00 1234), Lovi Taxi (+996 552 1422 00), Taxi 37 (+996 553 37 0000), Zarya Taxi (+996 556 13 13 13), Taxi KG (+996 554 164 000) ve TaxiMir (+996 554 01 1424) Bişkek şehir merkezinde taksi hizmeti veren diğer şirketler arasındadır. Tüm taksi şirketlerinin farklı ücret tarifesine sahip olduğunu unutmayın. Dönüş yolculuğunuzda şehir merkezinden havalimanına bu taksi şirketlerinden biriyle gitmeyi düşünürseniz pazarlık yapmayı ve sürücüden net bir fiyat almayı unutmayınız.

Havalimanı/Şehir Merkezi Özel Transfer ile Ulaşım

Ulaşımın en zahmetsiz ve en stressiz seçeneği olan özel transfer ile havalimanında bekleme yapmadan kapıdan kapıya ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Özel transfer hizmeti taksiler gibi değişken ücret tarifesine sahip değildir. Çoğunlukla önceden çevrimiçi yapacağınız rezervasyon ile ücreti önceden görür ve hizmeti satın alabilirsiniz.

Bişkek Havalimanı Özel Transfer

Manas Havalimanı’nda özel transfer hizmeti veren herhangi bir firma bulunmuyor. Ancak Bişkek şehir merkezinde yer alan seyahat acentelerinden bir rezervasyon yapabilir ve havalimanı karşılama hizmeti ile bekleme yapmadan doğrudan aracınıza gidebilirsiniz. Bişkek’te transfer hizmetleri ortalama 30-35 Euro civarındadır.

Manas Havalimanı’ndan yolcuların ulaşımı için transfer hizmeti veren firmalar arasında Travel Land, Compass Car Rental ve Easy Rent bulunmaktadır. Transferinizi yapacak olan tüm araç sürücüleri İngilizce bilmektedir. İlgili firmaların İnternet siteleri üzerinden çevrimiçi rezervasyon yaparak havalimanına varış gün ve saatinizde sürücü tarafından karşılanabilirsiniz.

Havalimanı Araç Kiralama Acenteleri

Kırgızistan doğal oluşumları ve dağ manzaraları ile keşfedilmeye değer bir ülkedir. Başkent Bişkek’e yapacağınız birkaç günlük seyahat ile birlikte Issık Gölü gibi çevre yerleri görmek seyahatinizi daha keyifli kılabilir. Manas Havalimanı’na varışta bekleme yapmadan size özel bir araba ile şehir merkezine, konaklama yerinize ulaşımınızı sağlayabilir ve diğer günler de turistik cazibe merkezlerine gidebilirsiniz.

Manas Havalimanı’nda araç kiralaması yapabileceğiniz herhangi bir acente ofisi bulunmamaktadır. Ancak Bişkek şehir merkezinde yer alan birçok tedarikçiden bütçe ve zevklerinize göre bir araç kiralayabilir ve havalimanına varış gün ve saatinizde aracı havalimanına getirmelerini talep edebilirsiniz. Kırgızistan’da araç kiralamak için yalnızca pasaportunuz, ülkede kalışınızı onaylayan belge ve uluslararası geçerliliği olan ehliyete yeterlidir.

Bişkek Havalimanı Araç Kiralama

Bişkek şehir merkezinde yer alan Travel Land, Kyrgyz Rent Car, Rentistan, Beri Car Rental, Compass Rent a Car, Rentacar.kg, Easy Rent, Auto Park, Drive Kygyzstan, Evi Auto Center, Barc Rent a Car ve Naniko Rent a Car şirketleri Manas Havalimanı’na inen tüm yolcular için araç kiralama hizmeti vermektedir. İlgili araç kiralama şirketlerinin İnternet siteleri üzerinden fiyat kıyaslaması yapabilir ve rezervasyonunuzu telefon veya mail yoluyla iletişime geçerek garanti altına alabilirsiniz.

Kırgızistan’da araç kullanmak Batı ülkelerine kıyasla tehlikeli olabilir. Özellikle çevre şehirlere olan ulaşımlarda çok fazla dağlık yollara sahip bir ülkedir. Bu nedenle, Kırgızistan genelinde araba ile seyahat etmek istiyorsanız sürüş deneyiminizin iyi olduğundan emin olmalısınız.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin