Bişkek Gezilecek Yerler | En İyi 23 Yer!

Bişkek Nerede & Hangi Ülkede? Kırgızistan’ın başkenti ve en büyük şehri olan Bişkek, Orta Asya’da karalarla çevrili bir ülkedir. Şehrin batısında Özbekistan, güneybatısında Tacikistan ve doğusunda Çin bulunmaktadır.

Bişkek Hakkında; Bir Orta Asya şehrinden ziyade Avrupa kentlerini aratmayacak güzellikte turistik bir şehir olan Bişkek muhteşem şehir planlaması, geniş bulvarları ve şehri boydan boya kaplayan parkı ile keyifli bir gezi vaat ediyor. Sovyet tarihini merak edenler içinde oldukça yerinde bir gezi noktası olan Bişkek, SSCB’den kalma heykelleri, neredeyse %30’unu oluşturan Rus nüfusu ve bol bol Rusça konuşulmasıyla kendinizi Rusya’da hissedeceğiniz bir şehir. Kırgızistan’ın başkenti şehir 1878 yılında kurulmuş ve 1926 yılında Kırgızistan’ın Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti’nin başkenti olmuştur.

Bişkek Kaç Günde Gezilir? Bişkek şehrini gezmek için 2 gün ayırmanız yeterli olacaktır.

Bişkek Para Birimi; Bişkek’in para birimi Kırgızistan Somu (KGS)’dir.  1 TL=10.8 Kırgizistan Somu’dur.

Bişkek Pahalı mı? Bişkek turistik bir gezi için ziyaret edebileceğiniz en ucuz kentlerden biridir.  Şehirde gezi ve ulaşım oldukça uygun olmasına rağmen oteller biraz daha pahalıdır. Kırgizistan’ın diğer şehirlerine göre Bişkek ülkenin en pahalı şehridir. Ancak turistler için bu pahalılık, Avrupa kentlerine nazaran çok da önemsenmeyecek bir tutardadır.

Bişkek Güvenli mi? Nüfusu kalabalık olmasına rağmen Bişkek güvenli bir şehirdir. Oldukça düşük bir suç oranına sahip kentte yine de turistlere yönelik küçük çaplı hırsızlıklar yaşanabilmektedir. Bu sebeple özellikle gece geç saatlerde dikkatli olmanızı tavsiye ederiz.

Ziyaret için En İyi Zaman; Bişkek’in en yoğun ziyaret aldığı dönem yaz aylarıdır. Ancak bu dönemde hava sıcaklıkları oldukça yükselebilir. Bu sebepten ziyaretinizi sonbahar ve ilkbahar aylarına denk getirmenizi tavsiye ederiz. Bu dönemde hava 20-25 derece sıcaklıklarda ılık ve keyif vericidir.

Yardımcı Uygulamalar; Bişkek’in Uber’i olan Namba Taksi ulaşım ihtiyaçlarınıza yanıt verecektir.

  • Geziniz boyunca size rehberlik edecek Bishkek City Walk haritalar ve yürüyüş yollarını sunuyor.
  • Otobüs, troleybüs ve şehrin tüm toplu taşıma araçlarının duraklarını ve tarifelerini sunan BUS.kg gezinizi kolaylaştıran bir uygulama.

Ulaşım; İstanbul’dan Bişkek’e 4 saat 40 dakika sürecek bir direkt uçuşun ardından ulaşım sağlayabilirsiniz. Pegasus Havayolları ve Türk Havayolları firmalarının aktarmasız seferlerinin bulunduğu başkente uçuşlar ortalama 1000-1500₺ aralığındadır.

Bişkek-İstanbul Saat Farkı; İstanbul saati, Bişkek saatinin 3 saat gerisindedir. İstanbul’da saat 19:28 iken Bişkek’te saat 22:28 olacaktır.

Bişkek’te ne yenir, ne içilir? Kırgız mutfağı birçok yönden komşu ülkelerin yemekleriyle benzer niteliktedir. Uygur, Dungan, Özbek ve Rus mutfaklarının leziz bir sentezini bulacağınız kentte koyun eti, sığır eti, at eti ve süt ürünleri sıklıkla tüketilir.  Şehirde mutlaka denemeniz gereken yemekler içerisinde Kırgız pilavı, kullama, akidil salatası, beş parmak, kırgız mantısı ve daha pek çok lezzet geliyor. Bişkek’in tüm yöresel lezzetlerini derlediğimiz Bişkek’te Ne Yenir yazımızdan tüm detayları öğrenebilirsiniz.

Restoran Bahşiş Oranları; Şehirde ucuz restoranlarda bahşiş vermek zorunlu olmamakla birlikte tam hizmet aldığınız restoranlarda 300 Som bahşiş bırakmak bir gelenektir. Ülke çapındaki işletmelerde hesabın %10-15’in bahşiş vermek adet haline gelmiştir.

* Gezilecek Yerler Videosu

*Popüler Görülecek Yerler

-Sembolik Yapılar

1. Ala Archa Ulusal Parkı

ala archa ulusal parkı

Burası neresi? Ala Archa Milli Parkı, Kırgızistan’ın Tian Shan dağlarındaki Ala-Archa Nehri vadisinin etrafında yer almaktadır. Parkın rakımı 1500 metreden 4 bin 895 metreye kadar uzanıyor, bu da onu hem sıradan yürüyüşçüler hem de ciddi dağcılar için uygun bir yer haline getiriyor. Başkentin sadece 40 kilometre güneyinde yer alan park, hem temiz hava hem de doğa arayan hem yerli hem de turistler için şehir hayatından çok popüler bir kaçış.

Neden gitmeliyim? Yerliler çoğunlukla hafta sonları piknik yapmak ve nehir kıyısında keyifli bir yürüyüş yapmak için ziyaret ediyor. Bununla birlikte park içerisinde, sizi muhteşem yüksek irtifa dağ manzaraları sunan daha zorlu yürüyüş parkurları da bulunuyor. Ayrıca park sınırlarında buzul kanyonları da yer alıyor.

  • Adres: Ala-Archa, Bishkek, Kırgızistan.
  • Telefon: +996701551026
  • Ziyaret saatleri: 24 saat açık.
  • Giriş ücreti: 450 Som (Yaklaşık 41₺)
  • Yol tarifi al >

2. Ala Too Meydanı

ala too meydanı

Burası neresi? Ala Too Meydanı , Bişkek’in en önemli meydanıdır. . Kırgızların şehirdeki en gözde yerlerinden biri olan Ala Too Meydanı her zaman çok yoğun ve çok renklidir. Bu meydan geçmişte “Lenin Meydanı” olarak adlandırıldı,  1991 yılından beri ise “Ala Too Meydanı” olarak yeniden adlandırıldı. Oldukça büyük ve görkemli meydan Bişkek’in kalbinde yer alır ve kentin başlıca cazibe merkezlerinden biridir. Her yıl Bağımsızlık Günü gibi büyük ulusal ve etnik festivaller düzenlenmektedir.

Meydanın kuzey tarafında Kırgız Ulusal Tarih Müzesi, meydanın batı tarafında Kırgız Parlamento Binası bulunmaktadır. Chuhe Caddesi ve Manas Caddesi’nin kuzeybatı tarafındaki Ulusal Konser Salonu, Bişkek’teki bir başka önemli bina kompleksinin merkezinde yer almaktadır. Ulusal Konser Salonu’nun karşısındaki muhteşem eski Sovyet binası, Bişkek Belediye Binası’dır.

Neden gitmeliyim? Bir dönem merkezinde yer alan Lenin Heykeli ile ünlü meydana sonradan özgürlüğü simgeleyen Erkindik heykeli getirildi. 2011 yılında, Kırgızistan’ın bağımsızlığının 20. yıl dönümünü kutlamak için büyük kahraman Manas’a ait başka bir heykel daha konuldu. Bugün şehrin en önemli etkinliklerine ev sahipliği yapan alan meşe ağaçlarıyla çevrili güzide bir nokta. Aynı zamanda turistlerin ve yerel halkın buluşma noktası olarak da kullanıyor. Bişkek’e gelip de burada fotoğraf çektirmeyen kişi sayısı az!

3. Burana Kulesi

burana kulesi

Burası neresi? Bir kısmı kaybolmuş olan tarihi kale, 1800’ün başlarında İpek Yolu üzerinde inşa edilmişti. O zamanlar adı “Jul”du.  Şimdilerde Bişkek’in simgesi haline gelmiş yapı, orta çağda yaşam süren eski şehir Balasagun’dan kalma bir caminin son kalıntıları. 9. yüzyılda Karahanlılar tarafından kurulan Balasagun, neredeyse ortadan kaybolmuş. Sadece birkaç türbe kalıntısı, bazı sur kalıntıları ve aslında yarım bir minare olan Burana Kulesi varlığını koruyor.

Neden gitmeliyim? Minareye giriş zemin seviyesinde değil, metal bir merdivenle birkaç metre yukarıdan giriş yapabiliyorsunuz. Minarenin içinde dik bir sarmal merdiven, tepe noktaya kadar ulaşmanızı sağlıyor. Minarenin bulunduğu yerin hemen yakınında küçük bir müzede eski şehir kazılarından çıkartılmış buluntular sergileniyor. Daha detaylı bilgi için müzeyi de ziyaret edebilirsiniz.

  • Adres: 54 Борончиева, Tokmok, Kırgızistan
  • Telefon+996 554 224 697
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-17.00
  • Giriş ücreti: 150 Som (Yaklaşık 2$)
  • Yol tarifi al >

-Tarihi Yerler

4. Vladimir Lenin Heykeli

lenin heykeli

Burası neresi? Orta Asya’da varlığını koruyan son Lenin heykellerinden biri olan Vladimir Lenin Heykeli, bir zamanlar Ala Too Meydanı’nın kalbinde yer alırken şimdilerde Tarih Müzesi’nin bahçesinde konumlanıyor. Tarihte hep iyi şeylerle anılmasa da Lenin, Kırgız halkının iyi bir adamı ya da yardımcısı olarak görülüyor, bu yüzden ülke çapında hemen hemen her şehirde bir Lenin heykeli var. Oş şehrindeki heykel en büyüğü olsa da Bişkek’teki de saygı gören yapılardan biri.

5. Manas Heykeli

manas heykeli

Manas’ın Önemi! Manas Destanı belki de Kırgız kültürünün en önemli parçası ve dünyadaki en uzun destan şiiridir. Odyssey’den 20 kat daha uzun olan bu destan, destansı bir savaşçı olan Manas’ın, oğlu ve torununun hayatını anlatıyor. Orijinal hikaye, manaschi olarak bilinen sanatçıdan sözlüğe sözlü olarak aktarılmış. Destan yazılmaya 1800’lü yıllarda başlamış ve ilk tam yazım 1920’li yıllarda yayınlandı.

Burası neresi? Ala-Too Meydanı’ndaki merkezi bir anıt olan Büyük Manas Anıtı’ndaki ulusal simgenin etkileyici heykeli oldukça dikkat çekiyor. 2011 yılında ulusun bağımsızlığının 20. yıl dönümünü kutlamak için inşa edilen heykel, Manas’ın bir tasviri. Atlı heykel ünlü sanatçı Bazarbai Sydykov tarafından yapılmış.

6. Beyaz Saray

bişkek beyaz saray

Burası neresi? Beyaz Saray, başkent Bişkek’te bulunan Kırgızistan Cumhurbaşkanı’nın resmi başkanlık ofis binasıdır. 1985 yılında inşa edilen Neoklasik tarzdaki yapı 7 katlıdır. İnşa edildiği ilk yıllar Komünist Parti Merkez Komitesinin Karargahına ev sahipliği yapıyordu, bağımsızlık ilanından sonra hükümet binasına çevrildi. Binanın hemen ön yüzünde yer alan ulusal arma, Kırgızistan’ın bağımsızlığını temsil ediyor. Ayrıca binanın önünde, ilk başta Sovyet yönetimini sembolize eden büyük bir kırmızı çiçek yatağı var, ancak şu anda ülkenin ulusal bayrak rengi gibi yorumlanıyor.

7. Kurmanzhan Datka Heykeli

kurmanzhan datka heykeli

Kimdir? Kurmanjan Datka, 1811 – 1907 arasında yaşadı ve dönemin en önemli liderlerinden biriydi. 1832 yılında, Kırgızistan’ın lideri ile evlendi. Bu evlilik, Kurmancı için ailesinin bir başka talime vaat ettiği gibi, Kırgız geleneği bir evlilikte cesur bir adımdı. Pek çok Kırgız kadınının, ailesinin isteklerine karşı sevgiyle evlenmedeki cesareti nedeniyle bir kahraman ve rol modeli olarak görülüyor.

Kurmanjan Datka, kocası öldüğünde Kırgızistan’ın lideri oldu. Oğulları onun yanında Rus ilhakına karşı savaştı ama sonunda 1876’da halkını kurtarmak için ülkeyi teslim etti. Oğullarından ikisi Ruslar tarafından yasa dışı faaliyetlerle suçlandı ve bunlardan birinin kamu idamına katılmak zorunda kaldı. Onun torunları da suçlandı ve erkekler Sibirya’da ağır işçilere yollandı. Bütün bu zorluklarla Rusların gerçek güce sahip olmasına rağmen,    Kurmanjan Datka devletin başı olarak kaldı.

Burası neresi? 1906 yılında ölümünden sadece bir yıl önce sadece bir fotoğraf çekildi. Bu resim, Kırgızistan boyunca birçok heykel, anıt ve diğer illüstrasyonların temelini oluşturdu. Ülkedeki tüm büyük şehirlerin ona bir anıt olacak. 50 som banknotunun bir resmi var. Hayatı, “Dağların Kraliçesi” başlıklı 2014 yılında bir filmde ölümsüzleştirildi. Heykel 2004 yılında buraya yerleştirilmiş ve günde 24 saat erişilebilir ve ziyaret etmek ücretsizdir.

** Şehrin tüm tarihi yerleri için Bişkek Tarihi Yerler yazımızı inceleyebilirsiniz…

-Müzeler

8. Rus ve Kırgız Sanatı Müzesi

rus kırgız sanatı müzesi

Burası neresi? Gapar Aitiev Kırgız Ulusal Güzel Sanatlar Müzesi, yaklaşık bir asırdır Kırgızistan’ın uygulamalı ve güzel sanatlarının zengin tarihinin keşfedilmesinde ve korunmasında önemli bir rol oynamıştır. Gapar Aitiev’in adını taşıyan Kırgız Ulusal Sanat Müzesi, Kırgızistan’ın ana sanatsal hazinesidir. Daha sonra Kırgız Devlet Güzel Sanatlar Müzesi olarak yeniden adlandırılan sanat galerisi, 1 Ocak 1935 yılında ziyarete açılmış.

Müze koleksiyonunun temeli, Devlet Tretyakov Galerisi ve RSFSR Halk Eğitim Komiseri’nden alınan eseler müzenin kurucusu ve  Kırgız resmi SA Chuykov’un kurucusu tarafından seçildi. 1934’teki ilk Cumhuriyet sergisinden başlayarak, müze kronolojik bir sırayla Kırgızistan sanatçılarının eserleriyle doldurulmuş. Rus resmi, KNMI’da, Rusya’nın güzel sanatlarının tarihinin tüm kronolojik aşamalarında ve stilistik yönlerinde bir örnek olarak hizmet edebileceği şekilde temsil edilmektedir.

Neden gitmeliyim? Müze koleksiyonunun ana ve en eksiksiz bölümü Kırgız sanat ve dekoratif sanatlarını yansıtan eserlerdir. Kırgız sanat ve zanaat koleksiyonu, en karakteristik ve önemli olan tür çeşitliliğini gösterir: nakış, keçe ürünleri, ahşap oymacılığı, desenli dokuma, deri kabartma, mücevher.

Koleksiyonlar içerisinde keçe eşyalar, keçe halılar, ahşap ve deri mutfak eşyaları, dokuma işler, işlemeli duvar panelleri, çeşitli giyim eşyaları, gümüş bilezikler, küpeler ve örgü takılar,  binicilik ekipmanları ve daha pek çok eser bulunuyor.

  • Adres: 196 Yusup Abdrahmanov St, Bishkek 720040, Kırgızistan
  • Telefon+996 312 621 641
  • Ziyaret saatleri: Salı-Pazar 10.00-18.00
  • Giriş ücreti: 100 som (yaklaşık 9₺)
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

9. Bişkek Zooloji Müzesi

bişkek zooloji müzesi

Burası neresi? Ala Too Meydanı’na çok yakın bir konumda yer alan Zooloji Müzesi, çocuklu ailelerin sıklıkla ziyaret ettiği gezi noktalarından biri. Meydandan yürüme mesafesinde yer alan müzede doldurulmuş hayvanlar yer alırken özellikle de sergilenen kuşlar çok dikkat çekicidir.

Bu küçük müze Kırgızistan’ın flora ve faunasını sergileyen ulusal Bilimler Akademisi tarafından işletiliyor. Sergide Kırgızistan’a özgü sürüngenler, kuşlar, memeliler ve diğer hayvanlar da var. Burada egzotik türleri ve hatta canlı sürüngenleri de görebilirsiniz.

  • Adres: 265а, к.322а Chuy Ave, Bishkek, Kırgızistan
  • Telefon+996 312 641 980
  • Ziyaret saatleri: Salı-Cumartesi 09.00-17.00
  • Giriş ücreti: 30 som (yaklaşık 3₺)
  • Yol tarifi al >

-Meydanlar ve Sokaklar

10. Zafer Meydanı

zafer meydanı

Burası neresi? Büyük Vatanseverlik Savaşı’nın zaferini onurlandırmak için yaratılmış olan ülkenin en ünlü anıtların biri olan Zafer Anıtı, 1984 yılında inşa edildi. Bu eski mimari harikası Zafer Meydanı’nın tam merkezinde yer alıyor.

Meydanın tam ortasında kocasının savaştan dönmesini bekleyen bir kırgız kadının tasvir edildiği etkileyici bir heyel yer alıyor. Kırmızı granitten yapılan üç eğik sütun ise İkinci Dünya Savaşı’nın 40. yıl dönümünü kutlamak amacıyla inşa edilmiş. Çünkü savaş döneminde Bişkek, Nazi Almanyası’ndan kurtulmak ve özgürlüğünü elde etmek için birçok şehit vermiş. Bu meydan da o günleri unutmamak ve geçmişten ders çıkartmak için inşa edilmiş.

  • Adres: Bişkek, Kırgızistan
  • Ziyaret saatleri: 24 saat açık
  • Yol tarifi al >

 *Doğa içinde Gezilecek Yerler

-Yeşil Alanlar / Parklar

11. Panfilov Parkı

panfilov parkı

Burası neresi? Panfilov Parkı, Bişkek’in merkezindeki en popüler parklardan biridir. Bir dizi ünlü Kırgız anıtının yakınında bulunmaktadır. Park, her yaştan çocuklar için eğlenceli, ilginç bir yerdir. Oyun alanları, atlıkarıncalar ve bir de gözlem noktası bulunmaktadır. Ebeveynler içinde hem huzurlu hem de eğlenceli bir kaç saat vaat eden park, modern Bişkek’in ortasında yer alan, çeşitli ağaçlardan oluşan bir park.

Neden gitmeliyim? Şehri yaz aylarında ziyaret ediyorsanız sıcaktan kaçmak isteyenlerin bile üşüyebileceği kadar serin bir ortam. Tek eksiği, geceleri için yeterli aydınlatma, oturma alanlarının az olması. Park çevresinde müzeler, oyun alanları , yemek yenebilecek yerler de mevcut. Yeşilliğe burada doyacağınızdan emin olabilirsiniz.

  • Adres: Eski Meydan Yanı, Bishkek, Kırgızistan
  • Telefon+996 771 513 599
  • Ziyaret saatleri: 24 saat
  • Giriş ücreti: Ücretsiz. Eğlence parkında ise ücretlendirme değişkenlik göstermektedir.
  • Yol tarifi al >

12. Oak Park – (Meşe Parkı)

meşe parkı bişkek

Burası neresi? Oak Park, ya da Rusça olarak Dubovy Park, şehrin merkezinde bulunan en iyi parklardan biridir. Etkileyici bir gül bahçesi ve güzel çeşmelerin yanı sıra çoğu Sovyet dönemine dayanan birçok heykel ve anıtın yer aldığı park şehrin simgesi haline gelmiş. Birbirinden yeşil ağaçlarıyla Bişkek şehrinin oksijen damarlarından biri haline gelmiş. Park resmi  olarak 2010 yılında Chingiz Aitmatov’un onuruna yeniden adlandırılmasına rağmen, hala çoğunlukla Oak Park olarak biliniyor.

Neden gitmeliyim? Meşe ağaçlarının birçoğu şehrin kendisi kadar eskidir. İlk ağaçlar 1890’da Rusya’dan bir botanikçi olan Alexei Fetisov tarafından dikilmiş. Bu ağaçlar yıllar içerisinde inanılmaz büyüme göstererek özellikle yaz aylarında parkın serin kalmasını sağlıyor. Park içerisinde Kızıl Muhafızlar Anıtı, 1918’de bir isyanı yenerek ölenler ve Rus Dram Tiyatrosu. Orijinal sanat müzesini düzenleyen St Nicholas Kilisesi de burada. Parkta yerel sanatçıların resim ve el sanatlarını sattıkları bir açık hava sanat sergisi de var.

13. Ata Turk Parkı

atatürk parkı

Burası neresi? Bişkek’e kadar gelmişken ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’e adanmış, Ata Turk Parkı’nı ziyaret etmeden dönmek olmaz. Bişkek’in güney kesiminde 1998’lerde açılmış bir park. İçindeki Atatürk heykeli de bizlerin tüylerini diken diken ediyor. Heykelden geçen yol güzel bir şekilde ağaçlandırılmış ve yol boyunca güzel su yolları ve küçük çeşmelerle bezenmiş.

Neden gitmeliyim? Ala Archa Nehri’nin çok yakınında olan parkta, çeşmeler içinde bolca su vardır. Parkta birçok çocuk aktivite alanı da kurulmaktadır, bu nedenle aile ziyaretleri için de elverişlidir. Şehirde böyle bir gururu yaşamanız için Ata Turk Parkı’na uğramanızı şiddetle tavsiye ederiz.

14. Asanbai Parkı

asanbai parkı

Burası neresi? Bir dönme dolap, gıda satıcıları ve küçük bir egzotik hayvan hayvanat bahçesi ile kompakt eğlence parkı olan Asanbai Park, Asanbai kültür merkezinin hemen yanında bulunur. Burada çocuklarınızla birlikte keyifli saatler geçirebilirsiniz.

15. Altyn Arashan

altyn arashan

Burası neresi? “Altın Kaynaklar”  anlamına gelen Altyn Arashan, Kırgızistan’ın doğusunda, Karakol şehrinden yaklaşık 10 kilometre uzaklıkta bulunan görkemli bir vadi . Muhteşem manzaraları ve kaplıcalarıyla ünlü Arashan Vadisi, kısa ve uzun yürüyüşler için ideal bir yerdir. Altyn Arashan vadisi Karakol’a yakın yürüyüş olanakları ile ünlüdür . Bazı yollar zordur, ancak nefes kesen manzara her zaman çabalarınız için büyük bir ödül olarak gelir.

Neden gitmeliyim? Kaplıcalara toplam 5 veya 6 saat yürüyerek ulaşabilirsiniz. Yürüyüşe Arashan Nehri boyunca başlamanız gerekecektir. Çam ağaçları ve büyük çiçekli meralarla çevrili patikalardan yürürken kendinizi cennette hissedeceksiniz. Sadece birkaç kilometre sonra karlı zirveler ortaya çıkıyor ve işte Altyn Arashan’ın kartpostallık görüntülerine ulaşmış oluyorsunuz. Patikanın tepesine vardığınızda, karlı zirvelerin ve tüm vadinin muhteşem bir manzarasına sahip olacaksınız. Ayrıca dağ keçileri, geyik ve köstebeklerle karşılaşabilir, hatta belki ayı ayak izine rastlayabilirsiniz. ( Dikkatli olmakta fayda var. 🙂 ). Bu yoruyucu yürüyüşün ardından şifalı sularıyla kaplıcalar sizleri bekliyor.  Bişkek’ten çokta uzaklaşmadan cennetten bir köşede biraz nefes almak isterseniz Altyn Arashan tam da size göre bir tercih olacaktır!

  • Adres: 9JF6+7J Altynarasan, Kyrgyzstan.
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık.
  • Telefon: +996 3948 60034
  • Yol tarifi al >

*Çocuklar için Uygun Yerler

16. Cosmopark

cosmopark bişkek

Burası neresi? Bişkek’te çocuklarınızla birlikte eğlenceli IMAX sinemasının keyfini çıkaracağınız Cosmopark, harika bir eğlence merkezidir. Bişkek’teki dört ana tiyatro salonu Ala-Too, Ekim, Vefa ve Cosmopark. Cosmopark, geniş büyük tiyatroları ve konforlu koltukları ile aydınlık, temiz, Batı mimaride oluşturulmuş modern bir tesis. Filmlerden önce ve sonra takılmak için birçok koltuk ve hatta Dordoi Çarşısı’nın yayılan manzarasını seyredebileceğiniz sahip hoş bir kafe-salon bile var. Ne yazık ki buradaki filmleri seyredebilmek için Kırgızca, Rusça veya İngilizce dillerinden birine hakim olmanız gerekiyor.

  • Adres: 7 мкрн, ул. К.Маркса перес. ул. Донецкая, Bişkek, Kırgızistan.
  • Çalışma saatleri: Haftanın her günü: 09:00-01:00.
  • Telefon: +996 312 299494
  • Web Site! ( ücretler hakkında siteden bilgi alabilirsiniz.)
  • Yol tarifi al >

17. Flamingo Eğlence Parkı

flamingo eğlence parkı bişkek

Burası neresi? Bişkek’in Disney World’e bir cevabı olarak nitelendirebileceğimiz Flamingo Eğlence Parkı, çocuklarınızı gün boyunca eğlendirecek çeşitli gezintilere ve cazibe merkezlerine sahip olağanüstü bir çocuk parkı. Şehrin güneyinde yer alan park sıcak Bişkek günlerinde serin bir ortamda eğlence keyfi sunuyor. Eğlence merkezi içerisinde bolca yeşil alan, dönme dolaplar, hız treni ve çarpışan arabalar yer alıyor. Tesis içerisinde İyi yemek ve soğuk içecekler sunan bazı iyi kafeler de var. Eğlence tesisinin çevresi ise Kırgız mutfağının önemli bir lezzeti olan mükemmel kuzu Şaşlık için iyi bilinen restoranlarla çevrili.

  • Adres: 7 мкрн, ул. К.Маркса перес. ул. Донецкая, Bişkek, Kırgızistan.
  • Çalışma saatleri: Haftanın her günü: 09:00-01:00.
  • Telefon: +996 312 299494
  • Web Site! ( ücretler hakkında siteden bilgi alabilirsiniz.)
  • Yol tarifi al >

18. Mini Zoopark Zhivava

Burası neresi? 2006 yılında açılan Bişkek Hayvanat Bahçesi, Sovyetler Birliği döneminin ardından bir kez daha açıldı.  Pek çok sürüngen türüne ev sahipliği yapan bahçe özellikle egzotik hayvanlar üzerine yoğunlaşmış durumda. Çocuklarınızla birlikte eğlenceli saatler geçireceğiniz bu minik hayvanat bahçesinde 20 tür hayvan bulunuyor. Özellikle hayvanların beslendiği saatte orada olmanızı tavsiye ederiz. Bir piton yılanının koskoca bir tavşanı yediği görüntü belgeselleri aratmayacak cinsten!

  • Adres: Проспект Чуй 92, ТЦ “Гум”, Bishkek 720044, Kırgızistan.
  • Çalışma saatleri: Haftanın her günü: 10:00-21:30.
  • Telefon: +996 312 882383 ( telefon numarasından ücretler hakkında bilgi alabilirsiniz.)
  • Web Site!

*Yapılacak Şeyler

Sovyetler Birliği’nden ayrılmış olsa da hala Rus esintilerini şehrin hemen her yerinde hissedeceğiniz Bişkek’te yapılacak şeyler bir hayli fazla. Avrupa kentlerini aratmayan peyzajı ve şehir düzenlemesiyle ziyaretçilerine keyifli bir tatil yaşatan kentte birçok yapılacak aktivite de bulunuyor.

Bunlardan en değerlisi elbetteki kentin opera ve tiyatro salonlarındaki etkinliklere katılmak ve alabildiğince yeşil alan sunan şehir parklarını ziyaret etmek! Tam bir anıtlar ve heykeller şehri olan kentte, Atatürk Parkı’nı ziyaret etmek de bir onur olacaktır. Bişkek’e ailecek seyahat edecekseniz çocuklarınızla birlikte uğrayabileceğiniz birçok eğlence merkezi ve müzeler de bulunuyor. Şehirde yapabileceğiniz hemen herşeyi derlediğimiz Bişkek’te yapılacak şeyler listemiz çok yakında sizlerle!

-Turlar ve Geziler

*Yakın Tatil Yerleri

-Yakınındaki Turistik Şehirler

19. Oş

oş

Burası neresi? Bişkek’i gezdikten sonra Kırgızistan kültürüne biraz daha dalmak ve ülkenin en önemli gezi noktalarını gözlemlemek isterseniz Oş tam da size göre bir tercih olacaktır! Başkentten sonra ülkenin en büyük ikinci şehri olan Oş, Orta Asya’nın en eski yerleşim yerlerinden biri olduğundan sebep tarihi yerleri ve gezi noktalarıyla bir hayli turistik bir şehir. Kentin geçmişte İpek Yolu üzerinde yer alması da 3 bin yıllık tarihi boyunca en önemli duraklardan biri olmasını sağlamış.

Neden gitmeliyim? Şehirde Kırgızların dışında Azeriler, Ruslar, Uygurlar ve Türk vatandaşları da yaşam sürüyor. Kentin en önemli turistik noktası ise elbette ki Süleyman dağı… Hz. Süleyman’dan ismini aldığı söylenen dağ, uzun yıllardır UNESCO Mirasları listesinde yer alıyor. Rivayete göre Hz Süleyman bu şehri ziyaret ettikten sonra dağın zirvesine çıkıp dua etmiştir. Tüm bunların yanı sıra Ak Buğra Nehri’nin tam ortasından geçtiği Oş şehri güney ve kuzey olmak üzere ikiye ayrılmış durumda. Şehrin güneyi ise kültür, sanat ve gezi noktaları ile daha bir ünlü.

Özellikle Oş Pazarı şehrin dünyaca ünlü gezi noktalarından biri. Günün her saati kalabalık bulabileceğiniz Pazar, Oş kültürünü yakından tanımanız için biçilmiş kaftan. Kentte görmeniz gereken hemen her yeri derlediğimiz Oş gezilecek yerler yazımızdan kendinize detaylı bir gezi listesi oluşturabilirsiniz. Bu arada merak edenler için Bişkek ile Oş arası araba ile seyahat neredeyse 9.30  saat sürüyor. Ancak Kırgızistan’ı sevdiyseniz bu mesafeyi katettiğinize değeceğinden emin olabilirsiniz.  İki şehir arası uçak ile seferlerde mevcut. Uçak seyahati ile 1 saatte Oş şehrine varmanız mümkün.

*Gece Hayatı

20. Promzana Club

promzana club

Burası neresi? 2006 yılında kurulan Promzona Club, Bişkek’teki klasik dans ve konser mekanlarından biridir. Başkentin dış doğu tarafında,  Doğu Sanayi Bölgesi olarak anılan bir sanayi bölgesi içinde bulunur.

Neden gitmeliyim? Bişkek’in en eski gece kulüpleri biri Promzona Club. Bişkek’te hemen hemen her gece kulübü, ortalama ömrü birkaç yıl. Bu nedenle şehirde varlığını sürdürebilmiş nadide dans kulüplerinden biri. Mükemmel müziği, muhteşem atmosferi ve dönem dönem sahne alan konser gruplarıyla Kırgız gençlerinin ve turistlerin sıklıkla uğradığı işletme, Bişkek’te gece eğlencesinin nabzını tutuyor.

  • Adres: 16 Cholpon-Ata St, Bişkek 720022, Kırgızistan.
  • Çalışma saatleri: Haftanın her günü: 03:00-06:00.
  • Telefon: +996 312 900244
  • Web Site!
  • Yol tarifi al >

21. Cheback Pub

Burası neresi? Arkadaşlarla eğlenmek, bira içmek ve canlı rock müzik performanslarıyla eğlence dolu bir gece için tercih edebileceğiniz diğer bir gece mekanı ise Cheback Pub… Özellikle de doğum gününüz ise bu bara uğramanızı tavsiye ederiz. Çünkü işletme doğum günü olan gençlere yaşı kadar bira hediye ediyor. Çok inceler değil mi? 🙂 Diğer yandan bardan bir gece kulübü performansı beklemeyin elbette. Bir şeyler içmek, leziz atıştırmalıkların tadına bakmak ve arkadaşlarınızla takılmak için uygun bir mekan. Çok hareketli bir gece tercih etmek istemezseniz gidebileceğiniz en kaliteli pub diyebiliriz.

  • Adres:  213 Chuy Ave, Bishkek 720001, Kırgızistan.
  • Çalışma saatleri: Haftanın her günü: 14:00-02:00.
  • Telefon: +996772525670.
  • Yol tarifi al >

*Alışveriş

-Caddeler / AVMler

22. Oş Çarşısı

oş çarşısı

Burası neresi? Elbetteki en iyisini Oş’ta bulabileceğiniz Oş Pazarı, Bişkek’in yegane alışveriş noktalarından biri. Kentin simgesi haline gelmiş pazar, kentin batı kesiminde, otobüs istasyonuna çok yakın bir mesafede yer alıyor. Bişkek’in en büyük pazarlarından biri olan açık hava pazarında aklınıza gelen her şeyi satın alabilmeniz mümkün. Hem de Kırgız geleneğini yansıtan yöresel ürünlerde oldukça dikkat çekiyor.

Neden gitmeliyim? Gıda ürünlerinden ve baharatlara, ev eşyalarından, kıyafetlere, hediyelik eşyalara ve hatta müzik aletlerine kadar hayal edebileceğiniz tüm ürünlerle çevrili bu alışveriş noktası şehrin en iyi iki pazarından biri ( diğeri ise Dordoy Çarşısı..). Yeni bir ülke keşfederken, keşfettiğiniz kültür hakkında ilk izlenimi edinmenin en iyi yolu bir açık hava pazarını veya çarşısını ziyaret etmektir. Bu sebeple Bişkek’te mutlaka ziyaret etmeniz gereken yerlerden biridir Oş Pazarı…

23. Dordoy Çarşısı

dordoy pazarı

Burası neresi? Bişkek’in en eski alışveriş noktası Dordoy Pazarı, tam 23 yıldır ziyaretçilerini ağırlıyor. Orta Asya’daki en büyük pazar olan Dordoy’a eski Sovyet ülkeleri ve Türkiye’den insanlar kendi ülkelerinden bir şeyler alıp satmaya geliyorlar. Her ne kadar içinde herşeyi bulabilecek olsanız da Dordoy, en çok tekstil ürünleriyle ünlüdür. Bişkek’e toplu taşıma ile yaklaşık 1 saat uzaklıktadır. Pazara girer girmez kayboldum zannetseniz de tüm düzenin bir mantığı olduğunun farkına varabiliyorsunuz.

Neden gitmeliyim? Maalesef ki pazar içerisinde yönlendirme tabelaları yok, bu yüzden belirli bir şey arıyorsanız, pazardaki herkese aradığınızı nerede bulacağınızı sorabilirsiniz. Pazarcılar gayet sempatik ve pazarlığa açık insanlar. Özellikle de Türk vatandaşlara daha çok sempatileri var. Orta Asya kültürünün simgesi haline gelmiş pazarlardan biri olan Dordoy’da tüm ürünleri çok çok ucuz fiyatlara satın alacağınızdan emin olabilirsiniz. Bu sebeple Bişkek’in yerel dükkanlarında paranızı harcamamanızı tavsiye ederiz.

*Şehir içi Ulaşım

Bişkek’te toplu taşıma ağı oldukça uygun ve konforludur. Şehrin en ünlü toplu taşıması Marshrutka.. Bişkek’teki en yaygın ve en ucuz toplu taşıma aracı olan Marshrutka oldukça hızlı ve kalabalıktır. Bizdeki sarı dolmuşları andıran bu araçlar şehrin her yerinde karşınıza çıkabilir. Çok fazla yolcu taşıdığı için daha çok kısa mesafelerde kullanmanızı tavsiye ederiz.

Diğer bir toplu taşıma aracı ise otobüslerdir.. Konforlu ve güvenli bir ulaşım aracıdır.  Otobüsler ile şehrin her noktasına ulaşım sağlanırken Kırgızistan’ın diğer kentlerine de ulaşım sağlayabilirsiniz. Troleybüs, otobüs ve minibüslerin tarifeleri için burayı inceleyebilirsiniz. Bişkek Havalimanın’dan şehir merkezine tüm ulaşım yolları için detayları verdiğimiz listemiz ise burada!

*Yakınındaki Havalimanları

  • Issyk-Kul Havalimanı177 km mesafede
  • Almatı Havalimanı – 209 km mesafede
  • Zhambyl Havalimanı – 253 km mesafede
  • Oş Havalimanı –  304 km mesafede
  • Andican Havalimanı – 315 km mesafede

*Temel İrtibat Bilgileri

-Konsolosluk Bilgileri

T.C Bişkek Konsolosluğu

Çalışma saatleri: Pazartesi – Cuma; 09.00 – 12.30 / 14.00 – 18.00.

Telefon: +996 312 627 201 (Santral).

Adres: Moskovskaya 89 720040 Bişkek/Kırgızistan

-Acil Durum Numaraları

  • Polis: 102
  • Ambulans: 103
  • İtfaiye: 101

-Turistler için Telefon Kullanımı

Bişkek’i aramak ve şehirden herhangi bir sabit hatta ulaşabilmek için her numaranın başına +996 getirmeniz gerekmektedir.

Bişkek’e seyahat etmeyi planlıyorsanız kullan at SIM kartlar yardımınıza koşacaktır. Yaklaşık 5$’a satın alabileceğiniz SIM kartların yanı sıra burada kullanabileceğiniz telefonlarda 20$’dan başlıyor. Fiyatlar ucuz ve SIM kartlara tanımlı internet paketleri mevcut.  Şehirde kullanılan 3 GSM operatörü bulunuyor. Bunlardan biri Beeline, diğeri Megacom ve sonuncusu O!.  3 operatöründe kart satın alabileceğiniz mağazalarına havalimanından ve alışveriş merkezlerinden ulaşabilirsiniz.

TurkcellTürk Telekom ve Vodafone, Türkiye hattına sahip vatandaşlar yurt dışı seyahatlerinde hattını kullanıma açtırmak isterlerse GSM şirketlerinin mobil uygulamalarından bu işlemi gerçekleştirebilirler. ( Ayarlar > işlem merkezi > Yurt dışı işlemleri > Yurt dışı kullanımı /açık olarak seçmeniz yeterli olacaktır.)

Yorum yapın

Bizi Takip Edin