Kırgızistan Gezilecek Yerler Listesi | En Popüler 11 Yer

Dağlarıyla, ovalarıyla, gezilecek yerleri ve şehir planlamasıyla gezginleri şaşırtan Kırgızistan, klasik tatil yerlerinden kopup heyecan verici yerlere gitmek isteyenlerin radarına takılıyor.

Aşağıdaki Kırgızistan gezilecek yerler listemiz ile sizleri şimdilik baş başa bırakıyoruz.  Kırgızistan’a gitmeye karar verdiyseniz bu yazımızda ülkeye dair genel bilgiler elde edip, güzel bir rota çizebilirsiniz.

#1 Kırgızistan Gezilecek Yerler

Listenin ilk sırasında;

1- Bişkek

bişkek

Sovyet döneminden kalma binalar ile dikkat çeken bir şehir. Hemen hemen her mahallenin kendine ait bir parkı da var. Parklar yeşillendirildiği için görsel açıdan da büyük bir zevk sunuyor. Ülkenin büyük kentleri arasında yer alan Bişkek’te Frunze Müzesi, Oak Park, Gaspar Atiev Güzel Sanatlar Müzesi, Devlet Tarih Müzesi gibi noktaları gezebilirsiniz.

=>> Daha detaylı bilgi için Bişkek gezilecek yerler yazımızı okuyun.

2- Issık Gölü

ıssık gölü

Dünyanın en büyük ikinci dağ gölü Issık Gölü’dür. 1606 metre yüksekliğindeki göl, öğleden sonraları daha güzel oluyor. Temiz hava alıp doğayı seyretmek için göl civarında küçük yerleşimler de var.

3- Karakol

karakol

Fairy Tale Kanyonu turistik geziler için biçilmiş kaftan. Kırmızı ve turuncu renklerde toprak kendini hemen fark ettiriyor. Duvar gibi süzülen küçük dağlar engebeli arazinin yapısını oluşturmuş. Yine Karakol şehrine bağlı olan Holy Trinity Katedrali ve Dungan Camii gezi rotalarına dâhil edilir.

4- Chopol Ata

Chopol Ata

Kırgızistan’daki en değerli kültür miraslarından biri olan Ruh Ordo, Chopol Ata şehrinde bulunuyor. “Ruhani Merkez” anlamına gelen Ruh Ordo, ülkedeki kültür ve dini çeşitliliği temsil etmekte. Geçmişten günümüze kadar yaşamış olan ünlü kişilerin figürlerini ve heykellerini şehirde görebilirsiniz. Katolik, Müslüman, Ortodoks, Yahudi ve Budist kültürlerini yansıtan yapıların içini de gezebiliyorsunuz.

Diğer bir önemli yapı da Petroglyphs Açıkhava Müzesi. 43 hektarlık alanda tarih öncesinden gelen taş resimler burada sergileniyor. Yaklaşık yarım saatte müzeyi dolaşabilirsiniz.

5- Suusamyr Vadisi

Suusamyr Vadisi

Yayla ve göçebe hayatını merak edenler buraya gelmeli. İnsanoğlunun gelişmesiyle beraber bazı kültürler, yaşam tarzları zamanla kayboluyor. Göçebe kültürü de bunlardan biri. Kırgızistan’da hala göçebe yaşam tarzını görebiliyoruz.

Vadi, deniz seviyesinden 2.500 metre yüksekte bulunuyor. Burada hava aniden değiştiği için tedbirlerinizi önceden alırsanız canınız sıkılmaz. Ayrıca bir sağlık merkezi olan Baytur Suusamyr de turistlerin merak ettiği yerlerden biridir. Tedavi yöntemleri bayağı ilgi çekiyor.

6- Çıçkan Vadisi

Çıçkan Vadisi

Vadiye çıkan yollar yeşil örtüyle kaplı. Köylerden, patikalardan geçip Çıçkana varıyorsunuz. Gidenler unutmadığı bir güzergahı var. Vadi boyunca yürüyüş en güzel aktivitelerden biridir. Gürül gürül akan şelalelerin sesiyle harika bir bütünleşme yaşayacaksınız.

7- Toktogul

Toktogul

Celal Abad şehrinin bir ilçesi olan Toktogul, HES ile gelişmeye çalışıyor. Ziyaretçilerini ise çikolata tepeleri ve kahverengi, yeşil ve kırmızının her tonunu barındıran bitki örtüsü ile büyülüyor.

8- Arslanbob

Arslanbob

Nüfusunun yüzde 96’sı Özbeklerden oluşuyor ve Jalal Abad’dan 15 kilometre uzaktadır. Buradaki en önemli turistik şey, halk evleri. Halk evlerinden içeri girer girmez otantik bir hava ile karşılaşıyorsunuz. Özbek yemekleri, yerel müzik dinletisi derken zamanın nasıl geçtiği anlaşılmıyor.

Bölgenin dışında yine dağlar ve ovalar var. Büyük ve Küçük Arslanbob Şelalesi tercih edilen noktalardan. Manzaralar o kadar abartılacak düzeyde değil ama yeni yerler görme açısından tatmin edici.

9- Jelal Abad

Jelal Abad

Kırgızistan’ın güneyinde yer alan Jelal Abad, kartal yetiştiricileri ile ünlü. Eskiden beri devam eden gelenek, gelecek nesillere öğretiliyor. Av döneminde bulunursanız farklı bir tecrübe elde edebilirsiniz. Kartallara dokunmak için izin almanız yeterli.

10- Uzgen

Uzgen

Yaklaşık 50 bin kişilik nüfusa sahiptir. Şehrin tarihi 2300 yıl öncesine kadar gidiyor. Kırgızistan’ın en eski şehirlerden olan Uzgen, döneminin İpek Yolu duraklarındandı. Müze kompleksinde detaylı bilgiler sunuluyor.

11- Oş

oş

Kırgızistan’ın en büyük ikinci şehridir. Süleyman Dağı, Oş merkezi ve birkaç müze dışında gezilecek yer pek yok. Meydan kısmında Lenin’in heykeli önemlidir. Süleyman Dağı ise Kırgızistan’da UNESCO Dünya Mirasları Listesi’ne alınan tek yerdir. İki girişi bulunan dağın kapıları ateş ve suyu temsil eder.

İnanışlara göre Hz. Süleyman’ın dağı ziyaret ettiği ve burada ibadet ettiği anlatılır. Kimileri ise bunu detaylandırarak, taşların Hazreti Süleyman’ın hareketlerine göre şekil aldığı söyler.

=>> Oş gezilecek yerler yazımızdan daha fazla bilgi bulabilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin