Şehir Hakkında; Akdeniz’in çiçek cenneti Isparta, güller ile bezeli olup Göller Yöresi’nde konumlanıyor. Bu sebeple de toprakları oldukça bereketlidir. Tarih boyunca farklı devletlere ev sahipliği yapan şehirde pek çok tarihi ve doğal yapıyı bünyesinde barındırıyor olup turistik yönden oldukça gelişmiştir. Haydi gelin birlikte Isparta’da yapılacak şeyler listesine birlikte göz atalım;
Kullanılacak Kartlar;
Şehir İçi Ulaşım; Isparta’da şehir içi ulaşımda kullanabileceğiniz halk otobüslerinin sefer saatlerini ve güzargahlarını inceleyebilirsiniz.
İkonik gezi noktaları; Kaliteli oksijeni ile piknik ve kamp yapabileceğiniz Kızıldağ Milli Parkı, Toroslarda ıssız zirvesine kıyıları olan Kovada Gölü, ülkemizin en uzun mağarası olma niteliğine sahip olan Pınargözü Mağarası, doğa içerisinde konumlanan eşsiz oksijene sahip Tota Yaylaları ve İçmeleri, son dönemlerin popülerleşen noktalarından Davraz Kayak Merkezi, Isparta’nın mor çarşafı Lavanta Vadisi ve daha pek çok yer…
Pazar günü ne yapılır; Akpınar Seyir Terası’nda gözleme-çay keyfi yaptıktan sonra Eğirdir Gölü’ne inerek burada kısa ve keyifli bir yürüyüş gerçekleştirebilirsiniz.
Burası Neresi? 1900- 2 bin 400 metre yükseltileri arasındaki benzersiz göl, orman ve dağ üçgenini bünyesinde barındıran Kızıldağ Milli Parkı içerisinde yer alan karasal ekosistem, endemik bitki türleri, önemli faunası, nadir görülen jeomorfolojik özellikleri ile Isparta’ya gidince yapılması gereken şeylerden biri olmayı hak ediyor şüphesiz.
Şarkikaraağaç ilçesinden hareketle bir saatlik yürüyüş yaptığınız zaman dağın 1850 metre yüksekliğindeki sivri tepesine ulaşabilir ve buradan Beyşehir Gölü’nün harikulade manzarasını seyredebilirsiniz. Bunun yanı sıra Gedikli Köyü’nün Şeşan Tepesi’ndeki zirvesinde orman ve Beyşehir Gölü manzarası ve 5 kilometrelik bir yürüyüş alanına rastlayacaksınız.
Neden Gitmeliyim? Yenişarbademli ilçesinde günübirlik olarak kullanılabilen yaşça büyük karaçam ormanının içerisindeki ülkemizin en uzun mağarası olan Pınargözü’nü ziyaret ederek, serin klima havasına sahip olan bu mağaradan akan buz gibi sudan içmek, suyun çıktığı noktada oluşan derede yürüyüş yürüyüş yapmak ve piknik keyfi için oldukça uygun bir noktadır. Temmuz aylarında Helva Bayramı, bahar aylarındaysa Milli Park içerisinde yer alan yaylalarda Geleneksel Yörük Şenlikleri düzenlenmektedir.
İlçede yaşam sürmekte olan karaçam ormanlarındaki dağ kavakları, akağaç, kasnak meşeleri sonbahar aylarında oluşturduğu renk uyumu ile gözünüzü şenlendiriyor olup fotoğraf çekmek için muhteşem bir zemin oluşturmaktadır. Yılın yarısından fazla ayında karın kaybolmadığı Toroslar’ın 2987 metre yükseklikteki tepesindeki Dedegül Dağı’na her senenin mayıs ayında Dağcılık Federasyonları tarafından zirve tırmanışları gerçekleştirilmektedir.
Alan içerisinde fırın, restoran, mescit ve çadır noktası gibi ihtiyaç dahilindeki yerler bulunuyor. Sağlık turizmi yönünden de oldukça yararlı olan parka Beyşehir Gölü’nden gelen hava akımı sayesinde astım, koah hastaları için rahatlama ve tedavi imkanı iyi geldiği bilinen bilgiler arasındadır. Özellikle de ilkbahar ve yaz dönemleri etkilidir.
Şarkikaraaağaç diğeri de Yenişarbademli ilçelerinde günübirlik olarak konaklama seçeneğiniz olmakla beraber iki katlı beş bungalov evi yer almaktadır. 6 kişilik yatak kapasitesine sahip olan evlerde yıl boyu konaklayabilirsiniz.
Parkın içerisindeki kır lokantasında organik köy kahvaltısı, ızgara çeşitleri, tahinli katmer, helva çeşitlerinin yanında yöresel ürünlerini sedir ağaçları altında keyifli şekilde yiyebilirsiniz.
Burası Neresi? Çaydere ormanlarının içerisinde dökülen su ile Pınargözü Mağarası içerisinde oldukça güçlü bir su kaynağı bulundurmaktadır. 1995 senesinde yapılan araştırmalar neticesinde mağaranın sadece 16 kilometrelik bir bölümü ölçülebilmiş fakat henüz ulaşılamamıştır. İçerisindeki en geniş alan farklı büyüklüklere sahip gölcükler, şelaleler, damlataş havuzları ve her çeşit damlataş birikimlerini barındırıyor.
Neden Gitmeliyim? Ülkemizin en soğuk suyuna ve uzun geçidine sahip olan Pınargözü Mağarası’nın kayıtlara geçen bilgileri arasında Yenişarbademli ilçesinin 11 kilometre batısında konumlanan bir doğa harikası olduğu bilinmekte. Avrupa’nın en uzun mağarası olarak kabul görmen mağarayı yapılacak şeyler listesine eklemeyi ihmal etmeyin!
Burası Neresi? 1993 senesinde yapılan müzecilik çalışmalarıyla ilk olarak halkevi açılmış olup etraftan elde edilen arkeolojik eserler ve İslami mezar taşları halevinin bir odasının düzenlenmesi üzerine sergilenmeye başlanmıştır. Ardından halkevi kapatılarak eserler depoya kaldırılmış 1973 senesinde ise Halil Hamit Paşa Kütüphanesi’nin bir odası müze deposu olarak kullanılmış ilk müze memurluğu da böylelikle kurulmuş.
Yapının temeli 1971 senesinde atılmış ve yapılan bu yeni binaya taşınan eserler burada muhafaza edilmeye başlanmıştır. Sonrasında ise müze memurluğu müze müdürlüğüne dönüştürülmüştür. İnşası 1984 senesinde tamamlanmış olup 1985 yılında ziyaretçilere açılmıştır. Bina 1997 senesinde restore edilerek 2002 senesinde teşhir çalışmaları yeniden yapılarak ziyaret için uygun hale çevrilmiştir.
Neden Gitmeliyim? 2008 sene sonunda 2953 tane arkeolojik, 2352 tane etnografik, 12671 tane sikke olmak üzere toplam 17976 tane eser mevcuttur. İçerisinde yer alan sergi salonları ise; Arkeoloji, Hazine, Etnografya ve Halı olacak biçimde dört ana bölümden oluşmaktadır. Bunun yanı sıra Arkeoloji Salonu’nun geçiş noktasında 19. yüzyıla dayanan Hamamcı Evi’nin ayakta kalan kısmı ile Isparta Evi düzenlemesi yapılmıştır.
Harmanören kazılarında elde edilen eserler, Aksu Zindan Mağarası önünde elde edilen Eurymedon heykeli, Perge Antik Kenti’nden heykeltıraşlık buluntuları, M.M. 6. yüzyıla uzanan Senirkent-Yassıören’den arkaik üslupta mezar steli Aya Yorgi’den getirilmiş olan ikonların yanında kapı ve çan eserler sergilenmekte. Aynı zamanda cam vitrinlerde Hellenistik ve Roma Dönemi seramik eserler mevcut.
Pisidia Bölgesi’nde yaşam sürmüş olan Baris, Adada, Antiokheia, Konana, Prostanna, Seleukeia Sidera, Tymbriada, Sagalassos, Kremna, Kreraitai, Termessos, Selge, Ariassos, Andeda, İsinda, Apollonia şehirlerinin sikkeleri tarihi sıraya göre sergilenmekte olup Roma Imparatorluk Sikkeleri ile Bizans Dönemi ve Venedik Sikkeleri bulunuyor. Aynı zamanda bunların yanında; Abbasi, Sasani, Büveyhoğulları, Selçuklu, Memluk, İlhanlı, Timurlu ve Osmanlılar’a ait İslami Sikkeler de tarihi sıraya göre siz ziyaretçilerine sergilenmekte.
Salonun açık teşhir kısmında Isparta kültürüne ait kız isteme, kına gecesi, kona gecesinde ikram edilen bulgur aşı yemeğinin hazırlanışı, Yörüklere ait olan toprak ev obası, yufka açan Yörük kadını mankeni, yayık yapan genç kız ve çıkrıkta ip eğiren Yörük erkeği mankeni kullanılarak oluşturulan tema işlenmekte. Cam vitrinlerde genel olarak 19. yüzyılın ikinci yarısına ve 20. yüzyıla ait sergilenen lambalar, fitil makası ile şifa tasları, kadın ve erkek kıyafetleri, aksesuarları, mutfak- kahve geleneği, tartı aletleri, silahlar ve fermanlar bulunuyor.
Isparta halılarının sergilenmesi yanında eski dönemlerde halı merkezlerinde dokunmuş olan halıların en nadide örnekleri yer alıyor. Çanakkale, Bergama, Antalya, Nevşehir, Kırşehir, Kayseri, Konya, Uşak, Gördes gibi memleketlere ait halılarda burada sergileniyor.
Müzenin ön ve arka cephesindeki bahçelerinde etraftan toplanıp getirilen Roma Dönemi’ne ait olan Pisidia Bölgesi mezar stelleri ve yine farklı dönemlere ait taş eserler sergileniyor.
Burası Neresi? Isparta Belediyesi’nde yıl 2013’te faaliyete açılan müze, Anadolu’da Türkler tarafından kullanılmış olan yaklaşık 3 bin 500 tane halı, kilim ve etnografik eserler sergilenirken kültürel halı dokuma tezgahı, at arabası ve yüzlerce antikayı inceleme şansına da sahipsiniz. Toplamda 3 bin 200 metrekarelik alana sahip olan müze 11 kattan oluşuyor olup, en üst katındaki seyir terasında dünya üzerindeki en büyük üç tane Isparta Gülü bulunuyor. Buradan muhteşem şehir manzarasını izlemek paha biçilemez! Tüm bunların yanı sıra ismini Fransız fizikçi Leon Foucault’dan alan Dünya’nın kendi ekseni etrafında döndüğünü kanıtlayan sarkaç düzeneği de mevcut.
Uluborlu Hakkında; Uluborlu önceki dönemlerde Toros Dağları’nun bir uzantısı olan Kapı Dağı’nın yamaçlarında kurulmuş olup 1950 senesinde sonradan da günümüzdeki Uluborlu Ovası’na taşınmıştır. Daha önceki dönemlerde farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan Uluborlu’nun 4 bin yıl kadar önce Hititler tarafından kurulduğu biliniyor.
Seleukos’lar döneminde önceki zamanlarda yapıldığı bilinen kale, deniz seviyesinden 1200 metre kadar yükseklikte olup bir tepe üzerine konuşlandırılmıştır. Üç tarafı uçurum ile çevrelenmiş olup Şehir Çayı ismi verilen dereden Uluborlu ovasına dek uzanan bir set biçiminde meydana getirilmiştir.
Burası Neresi? Şehre 12 kilometre uzaklıktaki Gölcük krater gölü, dört mevsim boyunca doğa severleri ağırlıyor olup halkın turizm noktası haline gelmiştir. 1991 senesinde Tabiat Parkı olarak nitelendirilen göl, biyolojik çeşitliliği ve jeolojik yapısı ile dikkat çekiyor olup etrafında 102 tanesi kuş çeşidi olmakla birlikte 124 omurgalı yaşamaktadır. Adeta bir doğa müzesini andıran bu tabiat parkında; Kızıltilki, kaya sansarı, sincap, tavşan ve köstebek gibi memeliler yaşam sürmektedir.
Neden Gitmeliyim? Volkanik patlamalar neticesinde meydana gelen Gölcük’ün etrafındaki volkanik tepeler her sene bilim insanları tarafından fotoğraf çekimi için sıkla tercih edilmektedir. Karaçam ve sedir ağaçlarının sardığı bölgede yürüyüş ve bisiklet yolları bulunuyor olup günübirlik olarak kullanılmak amacıyla kafe ve restoranlar mevcut. İçerisinde; kır lokantası, büfe, tuvalet ve mangal alanları olup göl kıyısı balık tutmak için kullanılmaktadır.
Göl toplamda 76 hektarlık yüz ölçümüne sahip olup derinliği ise 32 metre kadardır ve bölgedeki en derin göllerin başlında geliyor. Özellikle hafta sonları günübirlik olarak tercih edilen gölde haftanın üç günü amatör olarak balıkçılık yapılıyor olup kuş türlerini de yakından inceleme imkanına sahip olabilirsiniz. Ayrıca parkın çevresinde piknik yapma keyfini de yaşamanızı tavsiye ederim.
Burası Neresi? Türkiye‘nin en büyük tatlı su göllerinden biri olan Beyşehir Gölü Toros Dağları, Anamas Dağı, Erenler Dağı ve Sultan Dağları’nın tektonik çökeltide konumlanıyor. 565 kilometrekarelik bir alanı kapsayan Beyşehir, deniz seviyesinden 1121 metre kadar yüksektedir.
Göçmen su kuşları hem avlanmak hemde kuluçkaya yatmak için tercih ettikleri bir durak haline gelmiştir. Bu kuşlar arasında; küçük karabatak, sakarca kazı, dikkuyruk, bayağı balaban, büyük cılıbıt, gülen sumru, sakarmeke, pasbaş patka, alaca balıkçıl ve küçük sakarca kazı bulunuyor.
Neden Gitmeliyim? Halk arasında Uluarık olarak bilinen göle fazla gelen sular için yapılan kanal aracılığı ile Çarşamba Suyu’na ulaşmaktadır. Aynı zamanda Beyşehir Çayı üzerinden 60 kilometre giderek Suğla Gölü’ne kavuşuyor. Gölün içerisinde İğdeli, Mada, Külbent, Akburun, Yılanlı, Kızkulesi gibi adalar yer alıyor olup pek çok balık çeşidinin de yaşam alanıdır. Kontrollü şekilde avlayabilirsiniz.
Burası Neresi? Eğirdir ilçesinde yer alan Akpınar Köyü Seyir Terası, şehir merkezine 7 kilometre mesafede bulunuyor olup bir yandan çayınızı yudumlarken öte yandan Yeşil ve Can Adaları’nı, Anamaz Dağları’nı ve Boğaz Ova’yı izleme zevkine erişebilirsiniz. Ayrıca bir tavsiyem de lezzetli gözlemelerinden yemeniz olacak.
Neden Gitmeliyim? Sivri Dağı yürüyüş parkuru Akpınar Köy Camisi’nden devam eden yolu takiben yürüyüş parkurunda yürüyüş yapabilirsiniz. Yolunuz buraya kadar gelmişken yapılması gereken şeylerden biri de Prostanna Antik Kenti’ne uğramak olacaktır. Buradan göl manzarasını fotoğraflayıp kendinize güzel hatıralar biriktirme olanağına da sahipsiniz.
Burada kısa bir mola verdikten sonra 200 metre kadar uzanan dik yokuşu tırmanmaya hazır olun! Tepeye vardığınızda Akpınar Yörük Çadırı Seyir Terası-Mustan’ın Yeri karşınıza çıkacak. Burada lezzet dolu köy kahvaltısı yapıp Isparta manzarasına doyabilirsiniz.
Konum: Akpınar Köyü/ Eğirdir/ Isparta
Burası Neresi? Isparta merkezde yer alan Gökçay Mesireliği, Hisartepe eteklerinde konumlanıyor olup şehri kuş bakışı olarak görebileceğiniz bir noktadadır. Genellikle günübirlik ya da hafta sonu keyifli zaman geçirip kafa dağıtmak için tercih ediliyor. 600 dönümlük bir alanı kapsayan mesire alanı içerisinde; çocuklarınızın doyasıya oynayabileceği oyun alanları, bina, sosyal tesis, lokanta, gölet, tarih yolu, çadır ve piknik yerleri bulunuyor. Yaz aylarında panaromik bir görüntüye sahip olan parkta yeme içme ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz noktalar mevcut. İsterseniz de Isparta’daki en güzel yaylaya sahip bu alanda çadır kampı da kurabilirsiniz. Eğer kamp sizin için uygun değilse de bütçenize uygun konaklama alternatifleri de bulunuyor.
Burası Neresi? Isparta merkeze 3 kilometre mesafede bulunan Altınkum Plajı, yer aldığı bölgenin koy olması sebebiyle ince kuma sahiptir. Sessiz sakin yüzme alanı olan gölde kıyıdan ne kadar açılırsanız açılın yinede boyunuzu geçmiyor. Bu sebeple de oldukça güvenli olduğunu söylemek mümkün. Araştırmalar yapılmış olup sonucunda mavi bayrak statüsüne ulaşmıştır. İçerisinde soyunma kabinleri, duşlar, büfeler ve 50 çadırlık bir kamping alanı yer alıyor. Üstelik buraya giriş yapmak için para ödemenize gerek kalmıyor!
Burası Neresi? 1989 yılında milli park statüsü kazanan Yazılı Kanyon, Sütçüler ilçesinde konumlanıyor olup Türkiye’nin gizli cennetlerden yalnızca biridir. Yürüyüş parkurları, kaliteli oksijeni ile muhteşem bir gezi rotası olmakla beraber Isparta’da yapılacak şeyler listenize girmeyi hak ediyor. Burayı ziyaret ettiğiniz sırada; farklı bitki türlerini yakından inceleyebilir, piknik yapabilir, kaya ve dağ tırmanışları deneyimleyebilir yada sadece manzaranın tadını çıkartabilirsiniz.
Eğer zamanınız varsa Adada Antik Kenti’ne de uğramanızı tavsiye ederim. Kanyonun hemen yan duvarında Bizans Dönemi’ne ait ibadet yapılan kısımlar, sunak yerleri ve yazılar mevcut. Bu sebeptendir ki adını Yazılı Kanyon olarak almıştır. Toplamda 600 hektarlık bir alanı kapsayan alandaki kanyonun derinliği ise 100 ile 400 metredir.
Kral Yolu’nun geçtiği yerlerden biri olan Yazılı Kanyon, önceki dönemlerde at arabalarıyla geçilebilen eski Roma Yolunun bir asır öncesine deyin yöre halkı tarafından kullanıldığı bilinen bilgiler arasındadır. Aziz Paulus’un Anadolu’da geçtiği yollar son yıllarda ün kazanmasıyla Likya Yolu’yla beraber ön plana çıkan yürüyüş rotalarının başında gelmeye başlamıştır.
Eski zamanlardan bugüne kadar gelebilmiş olan Aziz Paulus’un da kullanmış olduğu yol, bu yazıtların hemen önünden geçiyor. Turistlerin ilgi gösterdiği kanyonda benzersiz yaban hayatının yanı sıra sakız ağaçlarına, yabangülleri ve anemonlari görmeniz mümkün.
Tarihi izleri bünyesinde barındıran harikulade manzarasıyla yürüyüş rotasına sahiptir. Aziz Paul Yolu, Antalya’nın 10 kilometre ve Eğirdir Gölü’nün yakınındaki Yalvaç arasında bulunan 500 kilometrelik yolun yürüyüş süresi 27 gün sürmektedir.
Likya Yolu’na nazaran daha yabani olan bu rota Roma yolları, patikalar ve orman yollarından geçmektedir. Deniz seviyesinden başlayarak 2 bin 200 metreye kadar çıkan rotanın bazı kısımları dağ bisikleti sürmek için uygundur.
Ortalama 2 bin 800 metreye kadar tırmanan iki farklı zirve daha yer alıyor. Perge’deki başlangıç noktası Antalya Havaalanı’na yakın noktada bulunuyor olup bitiş noktası ise Eğirdir Gölü’nün yakınındaki Yalvaç’tır.
Eğirdir ulaşım ve konaklama merkezi olup açık restoran ve büfeler ihtiyaçlarınızı karşılamaktadır. Yürüyüş için elverişli bir rota olan bu yerde kamp yapmak istiyorsanız ilkbahar ve sonbahar aylarını tercih edebilirsiniz. Sebebi ise yaz ayları yürüyüş için sıcak olmasıdır.
Burası Neresi? Eşsiz flora ve yaban hayatı çeşitliliğinin yanında açık havada dinlenme ve eğlenme olanağı yönünden büyük potansiyel sahibi Kovada Gölü, doğal güzelliğin eşsiz peyzaj ile kavuştuğunda harika bir görünüm elde etmesi üzerine göl ve çevresi milli park sıfatını almaya hak kazanmıştır. 1970 senesinde milli park 1992 senesinde ise I. Derece Doğal Sit Alanı olarak ilan edilmiştir.
Sığ olan gölün etrafı 20,6 kilometre olup derinliği ise 6-7 metreye kadar inmektedir. Suyun içerisindeki tortular göle yeşil renk veriyor olup derinlikten sonrasının görülmesine engeldirler. Parkın içerisindeki en önemli şey resreasyonel kullanım için müsait olan doğal kaynaklarıdır. Deniz seviyesinden 900 metre kadar yüksekte olup bölgede kampçılık, yürüyüş, manzara seyri ve tırmanma aktiviteleri yapılabilmektedir.
Kızılçam, karaçam, meşe, pırnal meşesi, kokar ağaç ve ardıç gibi ağaç türleri ile funda, çitlembik, yabani zeytin, akçakesme, mersin, menengiç, hayıt, sandal, kocayemiş, boyacı sumağı, muşmula, alıç, dağ muşmulası, böğürtlen, yabani gül, defne, tesbih ağacı, karaçalı, kördiken gibi maki florasının çalıları ile bezenmiş durumdadır.
Sazan, kadife ve tatlı su levreği, tatlı su ıstakozu mevcut olup aynı zamanda düzensiz ve yasa dışı avlanmalar, yaban hayatı çok farklı ve zengin olabilecek bu yöreyi de kurutmuştur. Göl etrafında yaşam süren yabani hayvanlar arasında; yaban domuzu, sansar, porsuk, tilki, tavşan ve ağaç sincabıdır. Gölde 153 tür su kuşu da tespit edilmiştir. Bu kuşlar arasında ise mevsimine göre ; yaban ördeği, kaz, angut, keklik ve çulluk mevsimlere göre milli parkta görülmektedir.
Tertemiz oksijeninden yararlanmak ve ağaçlar arasında bisiklet turu yaparak keyifli saatler geçirmek eğlenceli olacaktır. Başlangıç yeri Eğirdir otogar önü olup bitiş yeri ise Kovada Gölü Milli Parkı’dır. Yolun ilk 4 kilometresi kara yolundan meydana geldiği için dikkat etmenizde fayda var. Burayı atlattıktan sonra doğanın kucağında muhteşem bir yolculuk sizleri bekliyor olacak.
4 kilometreyi geçmenizin akabinde Kovada Gölü Milli Parkı tabelasını görünce sağa doğru yönelebilirsiniz. Oldukça düz olan yol bisiklet sürmek için elverişlidir. Bisiklet sürerken sürekli olarak yolun sağ ve sol noktalarında elma bahçelerini göreceksiniz. Eylül ve ekim aylarında elma hasatı yapıldığı için kamyonların sayısı fazladır. Dikkatli olmanızda yarar var.
Kampçıların en uğrak duraklarında biri olan Kovada’nın yürüyüş parkurları da meşhurdur. Tanıtım merkezinden başlayarak iskeleye kadar uzayan rotada en güzel manzarayı izleme şansına layık olacaksınız. Fotoğraf çekmek içinde hoş olan bölgede yürüyüş parkuru toplam 3 kilometre uzunluğundadır.
Burası Neresi? Eğirdir ile Yeşilada arasında konumlanan Can Ada, piknik alanı olarak kullanılan bir adacıktır. 1993 senesinde Atatürk’ün bölgeyi ziyaret etmesiyle ada Belediye Ercümen kararı ile hediye edilmiştir. Ardından yer Atatürk’ün mirasçılarına devrolmuş olup akabinde Eğirdir Belediyesi’ne kalmıştır.
Neden Gitmeliyim? Çadır ve karavan için elverişli adanın sahip olduğu piknik alanları halkın en önemli noktalar arasında yer alıyor. Eğirdir ile arasında bir karayolu bağlantısı olan bu iki küçük adadan ilki Can Ada, ikincisi ise Yeşilada’dır. Toplamda 7 dönümlük bir alanı kaplayan adada herhangi bir yerleşim alanı mevcut olmayıp çadır ve karavan turizm ile beraber piknik alanı olarak kullanılmaktadır.
Burası Neresi? Eğirdir’in en önemli turizm yerlerinden biri olan Yeşilada, merkeze yalnızca 1 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Ada içerisinde hem yerli hemde yabancı ziyaretçiler tarafından gelinmesi üzerine pansiyon sektörü gelişmiştir. Balık restoranları adanın en meşhuru olup en az bir kere gitmeden geri dönmeyin derim. Yeşilin içerisine gizlenmiş Ada Cami, aya Stefanos Kilisesi, Yeşilada Hamamı ve Şeyh Muslihiddin Türbesi ziyaret edilmesi gereken yerlerden. Önemli turizm noktası, toplamda 9 hektarlık bir araziye sahip olup ağaçların gölgelik yaptığı yollarda yürümek, sessizliğin tadını çıkarmak, kaliteli oksijeni eşliğinde doğa ile baş başa kalabilirsiniz. Buradaki otel ve pansiyonlar size evinizin rahatlığını aratmayacak cinsten.
Burası Neresi? Gün geçtikçe artan turizm imkanları son dönemlerde daha da gelişmiş olup canlılıkta git gide artmıştır. Aksu ve etrafındaki turizm seçeneğini genişletmek adına Başpınar Tabiat Parkı projesi devreye sokulmuştur. Yıllar boyu buraya gelen Yörükler Başpınar Mesirelik Alanı’nda kalmaktalarmış. Özellikle yerel halk tarafından iyi bilinen bu yerde herhangi bir tesis mevcut değil. Buda ne yazık ki turist sayısının az seviyede kalmasına neden olmaktaydı.
Proje kapsamında kullanıma açılan 8 bungalow ev, çadır kurma alanları ve kıl çadır sosyal tesisleri ile kendini geliştirmeye başlamıştır. Doğal yürüyüş alanlarını takiben günübirlik olarak Yaka Kanyonu’na ulaşabilirsiniz. Yürüyüş sırasında kısa bir mola verip öğle yemeği yemek için melikler yaylası orman evi ve çevresinin düzenlemesi üzerine zengin seçeneklere ev sahipliği yapmaktadır.
Neden Gitmeliyim? Doğa sporu sevenlerin dikkatini çeken parkta pek çok aktivite gerçekleştirilmektedir. Olta balıkçılığı için oldukça uygun olan parkta 1 kilometrenin üzerindeki Sorgun Barajı’nda olta kiralayarak balık tutabilirsiniz. Aynı zamanda doğal güzellikleri yakından incelemek için dağ bisikleti turları da düzenlenmektedir.
Adrenalin tutkunu iseniz ATV motorları kiralayarak Anamas’ın saklı cennetinde macera dolu bir yolculuk deneyimleyebilirsiniz. Burada 765 metrelik Damlataş, Akmataş, Kenartaş ve yeraltı deresinin meydana getirdiği Zindan Mağarası’nı da ziyaret etmeniz mümkün.
Burası Neresi? Türkiye’nin en mühim gül üretim bölgelerinden biri olan Isparta aynı zamanda son zamanlarda lavanta üretimleri ile de ön plana çıkmaya başlamıştır. Özellikle Keçiborlu’da yer alan Lavanta Vadisi, Kuşçular, Kuyucuk Ardınçlı ve Aydoğmuş köylerinde üretimi yapılmaktadır.
Her sene temmuz ve ağustos aylarında harika bir manzara ve kokuyla misafirlerine muhteşem anlar yaşatıyor. Kuyucak Köyü güzergahında sağlı sollu olarak uzanan avanta tarlaları göz zevkinize keyif katacak cinsten. Özellikle de Kuyucuk Köyü, turistleri en çok çeken el değmemiş yerlerden biridir.
Neden Gitmeliyim? Türkiye’nin dört bir tarafına ürettikleri mis kokuları yayıyor olup buraya geldiğiniz takdirde mutlaka yapmanız gereken şeylerden biridir. Isparta’ya gelip bu harikulade manzaranın tadını çıkartmadan dönmeyin! Kartpostal görünümüne sahip olan tarlalarda fotoğraf çekilip kendiniz için ölümsüz bir anı bırakabilirsiniz.
Kaçırmayın! Vadi içerisinde kamp yaparak doğa içinde huzurlu bir tatil yapabilirsiniz. Aynı zamanda bölgede lavantadan yapılan çeşitli hediyeliklerden satın alarak kendinize ve sevdiğiniz insanlara anı yaratabilirsiniz.
Burası Neresi? Ülkemizin Akdeniz Bölgesi’nde konumlanan tatlı su göllerden Eğirdir’in uzunluğu 50 kilometre kadar olup genişliği ise 15 kilometreyi bulmaktadır. Gölün oluşumu plüvyal dönemlere uzanıyor olup bu dönem içerisinde meydana gelen karstik hareketlenmeler neticesinde bugün gölün yer aldığı konumda su birikiminin oluşması üzerine gerçekleştirmiştir.
Neojen sonrasındaki dönemde göl ve gölün etrafındaki tektonik hareketlenmeler su birikintiler gelişmiştir. Gölün üzerinde yer alan adalar ise; bugüne kadar süren holosen zamanda büyük polyen çözünmesi ve aşınması ile oluştuğu düşünülmektedir. Plüvyal göllerden biri olup karstik ve tektonik işlevlerin sonucu olarak doğmuştur. Kaynak zeminiyse Gölcük maar volkanizması olarak biliniyor.
Neden Gitmeliyim? Yaz dönemlerinde sevdikleriniz ile beraber keyifle vakit geçirebileceğiniz Eğirdir Gölü, plajlarında yüzerek serinleyebilirsiniz. Plajın etrafındaki yeşillik alanlarda yürüyüş yaparak günün stresini atabilirsiniz. Tatlı suyu özelliğine sahip olmasıyla klorsuz havuz gibi olup suyun tadını çıkartmaya bakın!
Gölün etrafında çok sayıda konaklama alternatifi mevcut. Ülkemizde görülmesi gereken önemli noktalardan biri olan Eğirdir Gölü’nde kamp seçeneği de mevcut. Göl güzergahındaki yol üzerinde bulunan balık lokantalarına uğrayarak lezzetli balık ve soslarının tadını çıkartın! Bölgedeki meyve ağaçlarında toplanarak satışa sunulan taze meyvelerden alarak midenize bayram ettirin.
Burası Neresi? 2635 metre yüksekliğindeki Davraz Dağı, Eğirdir ve Kovada Gölleri ile çevrili olup 1995 senesinde turizm merkezi olarak nitelendirilmiştir. Türkiye’de kayak tatili yapılacak önemli yerler arasında bulunan Davraz, son dönemlerde oldukça ilgi çekmektedir. Çam, ardıç, sedir ve otsu bitkileri bezenmiş olan dağ, sadece kayak için değil diğer doğa sporları içinde uygundur. Kış sporları için ülkemizin önemli merkezlerinin başında yer alıyor olup kışın yapılacak şeyler için oldukça uygundur.
Kayak merkezi saatte bin kişiyi taşıyor ve toplam uzunluğu 1211 metredir. Birinci telesiyej; 936 metre uzunluğunda saatte 800 kişiyi taşıyor olup ikinci telesiyej 850 metre uzunluğunda saatte 800 kişiyi, üçüncü telesiyej ise toplamda 3 adet telesiyeji ayrıca saatte 800 kişiyi taşıyabilen 624 m uzunluğunda bir adet teleski ile 300’er metrelik 2 adet babylift mevcuttur.
Eğirdir Gölü manzarası eşliğinde kayak yapıyor olup kayak merkezinde, kaliteli kar yapısı ile kayağa yeni başlayan kayakçılar için uygun rotaya sahip olup deneyimli kayakçılar ise rahatlıkla kayabilecekleri 8 ile 10 kilometreye kadar ulaşan pistler mevcuttur. Bu pistlerin rakımı 1650 metre ile 2344 metre arasında değişim göstermektedir.
Burası Neresi? En kaliteli şekilde ağırlanacağınız Etopia Ocakbaşı Restoran, etin tadına doyamayacaksınız. En sık söylenen yemekler arasında kuzu şiş ve kuzu gerdan yer alıyor olup, yanında gelen oldukça doyurucu mezeleri de masalarınızı süsleyecek. İsterseniz alkol seçeneği de mevcut.
Burası Neresi? Eğer pide seviyorsanız Isparta’da en lezzetlisini yiyebileceğiniz yer Özgür Pide’dir. Menüsünde etli ekmekten, lahmacuna, kaşarlı pidelerden şiş köftelere kadar her şeyi barındırıyor. Hem uygun hem de kaliteli bir yer için tek adresiniz burası diyebilirim.
Burası Neresi? Sıcak ev yemekleri ile karnınızı doyurabileceğiniz adreslerden biri olan Çorbada Şayan, etli yemekleri, ev yemekleri ve tatlılar ile gönlünüzü fethedecek. Bütçenize yetecek kadar herkesin kesesine uygun fiyatlarıyla hem karnınızı hem ruhunuzu doyuracak. Ayırca güveç yemeklerinin de ünlü olduğunu belirtelim.
Burası Neresi? Damaklarınızı çatlatacak lezzette ki yemekleri ve bir o kadar da şık sunumları ile ilgi çeken mekanların başında geliyor. Buraya geldiğiniz takdirde zaman ayırıp buraya mutlak gelmeniz gerekiyor. Yemekler bakırlar da servis ediliyor olup nostaljik atmosferi ile keyifli vakit geçirmenizi sağlıyor.
Burası Neresi? Kahvaltı için doyurucu ve nezih ortamı ile tercih edebileceğiniz yerlerin başında gelen Burç Fırın’da krep ve börekli bir kahvaltı sunuluyor. Eğer oturup rahat bir kahvaltı yapmak için vaktiniz kısıtlıysa tatlı ve kurabiye eşliğinde çay molası verebilirsiniz.
Burası Neresi? Aradığınız tüm her şeyi tuzlusundan tatlısına, kahvaltısından akşam yemeğine bulabileceğiniz mekanda hazırlanan tüm yemekler taze şekilde hazırlanıyor. Modern dizaynı ve şık yapısıyla uğramanız gereken adreslerden biri olup önemli lezzet duraklarından biridir.
Burası Neresi? İtalyan, Çin ve Türk mutfaklarına yer verilen Tarihi Demiralay Konağı, sessiz sakin bir mekan olup akşam yemeği için tercih edebilir uzun ve hoş sohbetler gerçekleştirebilirsiniz. Yemeğinizin ardından kahve keyfi yapmayı ihmal etmeyin!
Burası Neresi? Eğer balık seviyorsanız mevsim balıklarını istediğiniz biçimde hazırlanarak sunulduğu Gözde Balık Evi’nde kalamar, hamsi tava, mezgit, palamut ve diğer pek çok balık çeşitlerinden birini denedikten sonra fırında helva tatlısı ile midenizi lezzeti iki katına çıkartabilirsiniz.
Burası Neresi? Her mevsim Isparta’da gidebileceğiniz bir restoran olan Panorama, samimi ortamı ile sizleri bir hayli memnun edecek. Gerek kahvaltısı gerekse akşam yemekleri ile hoşnut olacağınız mekanda personellerin güler yüzlü oluşu ise ayrı bir artı katıyor. Adından da anlaşılacağı üzere şehrin en hoş noktasında manzara izleyebileceğiniz yoğun yerlerinden.
Burası Neresi? Lezzetli bir döner, iskender ve ev yemeği için gidebileceğiniz yegane mekanlardan biri olan İkbal Lokantası, her çeşit müşteriye hitap ediyor olup ön plana çıkan lezzeti ekmek kadayıflarıdır.
Burası Neresi? Macera dolu bir Isparta gezisi için, şehir ve çevresinin zengin kaynakları, yeşilliği, vadileri ve upuzun ırmaklarıyla rafting için oldukça eğlenceli aktivitelerdendir. Muhteşem bir deneyim tadabileceğiniz bu alanda akıp giden nehir ve ırmakları boyunca yapacağınız rafting esnasında, harika bitki örtüsünü eşliğinde yüzyıllardan bu yana gelmiş olan tarihi eserleri de izleme olanağına sahip olacaksınız.
İlk etapta Yazılı Kanyon olmak üzere Isparta coğrafyası ve Türkiye’nin her bir köşesinin sağlık ve engebeli arazi yapısı sebebiyle neredeyse her ilçe ve kasabada yapabiliyorsunuz. Isparta ve etrafında profesyonel olarak hizmet verip organizasyon düzenleyen pek çok firma mevcut. Günübirlik ve uzun süreli olarak bu heyecan dolu turlara katılım gösterebilirsiniz sizde.
Burası Neresi? Single ve Tandem uçuşları gerçekleştirebileceğiniz Isparta Davraz’a her geçen gün farklı noktalardan gelen hava sporcularının sayısı gün be gün artmaktadır. Davraz Dağı Kış Sporları Merkezi’nde 1800 metre yükseklikteki pistlerde uçuş yapılmaktadır. Alana araç ile ulaşım sağlanabiliyor olup Tandem uçuşları için kalkış ve iniş alanları olarak Davraz Dağı Kayak Evi doğu yakasından Kul Ovası kullanılıyor.
Burası Neresi? Davraz’a tırmanmak için üç alternatif rota mevcut. Batı rotası; Isparta-Antalya karayolunda yer alan Sav Kasabası üzerinde başlayan rota kasabanın içerisinden otomobil ile yada yürüyerek bir su kaynağına ulaşacaksınız. Kızılçam fidanlarının arasında konumlanan su kaynağına yaz dönemlerinde herhangi bir teknik malzemeye ihtiyaç duymadan günübirlik olarak tırmanabileceğiniz bir rotadır. Kış ayında tırmanmak isterseniz de kazma ve krampona ihtiyaç duyacaksınız.
Burası Neresi? Eğirdir’in Kartepe mevkiinde yamaç paraşütü yapabilir ve adrenalinin tadını çıkartabilirsiniz. Yüzlerce metre yükseklikten single ve tandem uçuşları yapabileceğiniz aktivite alanı mevcut. Buraya araç ile ulaşım sağlayabiliyor olup bölge Eğirdir Kaymakamlığı tarafından tandem uçuşlarına özel pist açılmıştır.
Burası Neresi? Tektonik oluşumlar ile meydana gelen göl üzerinde bir çok su sporu yapılabiliyor olup Eğirdir’in kuzey kısmı olan Hoyran Gölü’nde kürek ve kano etkinliği yapılabilmekte. Mayıs ayından kasım atına kadar gerçekleştiriliyor. Eğer kendi grubunuz ile gelirseniz harika bir deneyim ile keyifli saatler geçirebilirsiniz.
**Sizler için hazırlamış olduğumuz yapılacak listesi burada son buluyor. Yazımızda Isparta’da yapılacak şeyler hakkında elimizden geldiğince bilgi vermeye çalıştık. Sizde deneyim ve önerilerinizi bizimle paylaşırsanız seviniriz. İlginizi çekebileceğini düşündüğümüz diğer yazılar;
Hamburg Nerede? Hamburg, Avrupa’nın Almanya şehrinde bulunmaktadır. Ülkenin Berlin’den sonra ikinci büyük şehridir. Hamburg Hakkında: Almanya’nın…
İstanbul’un Anadolu yakası Karadeniz kıyısında bulunan Şile, şehir merkezine yaklaşık 80 kilometre uzaklıktadır. İstanbul’un en…
Tiran Nerede? Hangi Ülkede? Tiran, Balkanlar’da bulunan Arnavutluk’un başkenti, aynı zamanda en büyük şehridir. Arnavutluk…
Arnavutluk'un başkenti Tiran'ı ziyaret ettiğinizde, yoğun kargaşa yaşayan bir ülkenin geçmişini ve bugününü keşfedeceksiniz. Gelin…
Bir peri masalı için adeta bir fon gibi duran romantik ve ilham verici bir şehirden…
Napoli nerede? & Hangi ülkede? İtalya Yarımadası'nın batı kıyısında Roma'nın 120 mil güneydoğusunda bulunan Napoli,…