Isparta

Akdeniz Bölgesi’nin kuzeyinde, Göller Yöresi’nde konumlanan Isparta’nın kuzeyinde Afyon, güneyinde Antalya, doğusunda Konya, batısında ise Burdur yer alıyor. 8 bin 993 kilometrekare alan üzerine yayılmış topraklarda, yapılan son nüfus sayımına göre 418 bin kişi yaşıyor. Nüfusun 294 bini şehirde, 124 bini ise kırsal bölgelerde ikamet ediyor.

Isparta’da ilk yaşamın izleri Paleolitik döneme dayanıyor. Ancak, ilk yerleşim Milattan Önce 2000’lerde Arzava ve Luvi topluluklarında görülmüş. İlerleyen yıllarda bölgede Frigler, Lidyalılar, Persler ve Makedonlar hüküm sürmüş. Büyük İskender’in ölümüyle, Milattan Önce 322 yılında Roma İmparatorluğuna katılmış. Roma’nın bölünmesiyle Doğu Roma sınırlarında kalan Isparta, 1204’te Anadolu Selçuklu Devleti’nce fethedilmiş. 1300’de Hamitoğulları bölgeyi ele geçirse de son sözü 1391’de Osmanlı İmparatorluğu söylemiş.

Akdeniz iklimi ile karasal iklim arasında bir geçiş iklimine sahip Isparta’nın yıl içerisinde aldığı ortalama yağış miktarı 537 mm. Temmuz ve ağustos ayları ortalama 22 C dereceyle yılın en sıcak dönemi olarak kabul edilirken, Ocak’ta ise ortalama sıcaklık 2 C derecelere kadar düşüyor.

Isparta, tarihi boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış olsa da yörenin doğal güzelliği göz ardı edilemiyor. Yeryüzü cennetinden farksız olan bölgede gidilecek ilk nokta; Eğirdir Gölü. Huzur dolu bir yer arayanların ortak adresi olan Eğirdir Gölü, çevresi yemyeşil bir tatlı su gölü. Yazın en sıcak günlerinde dahi insanı bunaltmayan bir havası var. Şehrin simgesi gül olsa da son zamanlarda turistlerin ilgisini çeken ve bölgeye turizm geliri de sağlayan Lavanta Bahçeleri, tam bir görsel şölen sunuyor. Şehrin yeni simgesi olmaya aday bu bahçeler, 150 haneli bir köyün tek geçim kaynağı. Son olarak, Isparta’da bulunan ve manzarasıyla insanı adeta büyüleyen Kovada Gölü Milli Parkı’nı ziyaret edebilirsiniz.

Özellikle yaz döneminde Isparta geceleri son derece hareketli geçiyor. Şehirde bir de üniversitenin bulunması, genç nüfusun yeni eğlence mekanları üzerindeki etkisini de arttırıyor. Her zevke hitap eden işletmenin bulunduğu şehirde, Kardelen Gazinosu, Barcelona Pub&Plus, Big Yellow Taxi Benzin gibi mekanlarda eğlenebilirsiniz. Gece hayatı kadar dolu bir etkinlik takvimine sahip olmayan Isparta’da yıl boyunca turistlerin de ilgisini çekecek yalnızca 2 festival düzenleniyor. Ancak, bu iki festivalde de yöreye ait ürünler, insanlarla buluşturularak Isparta’ya katma değer sağlanıyor. Şehirde düzenlenen festivaller; Gül Festivali ve Lavanta Festivali.

Isparta’ya seyahat edecek yolcular, otobüs veya uçak seçeneklerinden dilediklerini tercih edebilirler. Türkiye’nin neredeyse her yerinden şehirler arası otobüs seferlerinin düzenlendiği Isparta’da, kent merkezine 35 kilometre mesafede konumlanan bir de havalimanı bulunuyor. Süleyman Demirel Havalimanı’na indikten sonra havalimanı servisleriyle ya da otobüslerle şehir merkezine ulaşabilirsiniz. Şehir içi ulaşımda da toplu taşıma araçlarından halk otobüsleri ve minibüsler kullanılıyor. Taksiler de, özellikle bölgeye yabancı kişiler için iyi bir seçenek olarak ön plana çıkıyor.