Hatay’da Gezilecek Yerler | En Çarpıcı 30 Yer

*Hap Niteliğinde Bilgiler

Şehir hakkında; Akdeniz’in en güneyinde konumlanan Hatay şehri, Türkiye‘deki en eski şehirlerden biri olup yıllar boyu ev sahipliği yaptığı medeniyetlerin izleriyle doludur. Yalnızca tarihi ile değil sahip olduğu doğal güzellikleri ile de kendine hayran bırakan şehir eskiden kendi başına bir devlet iken 1939 senesinde Türkiye’ye katılmıştır. Ülkemizin en kalabalık 13. şehir olma niteliğine sahip olup Gaziantep, Adana, Osmaniye ile komşudur. 1 milyon 628 bin 894 kişilik nüfusu olan ilimizin güzelliklerini keşfetmeniz adına sizler için Hatay gezilecek yerler listesi hazırladık;

Kaç Günde Gezilir; Hatay’ı ziyaret etmek için 2-3 gününüzü ayırmanız gerekmektedir.

Ziyaret Etmek İçin En İyi Zaman; Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü şehirde yaz ayları sıcak kış ayları ise ılık ve yağışlı geçmektedir. Yılın her mevsimi gezmek için uygundur. Bu sebeple her zaman gidebilirsiniz. Ancak yaz ayları çok sıcağından bunalmamak için ilkbahar ve sonbahar aylarında seyahat planı yapabilirsiniz.

Havaalanı/Merkez Ulaşım; Havaalanından şehir merkezine nasıl gidebileceğinize dair bilgi almak için Ulaşım Rehberi Ulaşım Rehberi yazımızı okuyabilirsiniz.

Müze Kartları; Türkiye’nin çoğu ilinde geçerli olan ücretsiz giriş yapabilmenizi sağlayan Müzekart ile Hatay’da yer alan müzeleri ve turistik yerleri ziyaret edebilirsiniz.

Ne Yenir; Lezzetli yemekleriyle dillere destan olan şehirde; şişperek çorbası, oruk, İskenderun döneri, fellah köftesi, biberli ekmek, Hatay usulü kağıt kebabı, ıspanak borani belen tava ve daha fazlası için Hatay’ın yöresel yemekleri Hatay’ın yöresel yemekleri yazımızı okumalısınız.

  • Kişi başı ortalama yemek fiyatı: 45-50 TL
  • Kişi başı ortalama kahve fiyatı: 7-10 TL

*Hatay’da Gezilecek Yerler Videosu

*En Popüler Yerler 

-Sembolik Yapılar

1- Musa Ağacı

musa ağacı

Burası Neresi? Musa Ağacı, Hatay yöresinde en fazla ziyaret edilen yer olup geçmişi oldukça köklüdür. 3 bin yıldır hayatta olduğu düşünülen ağaç, Hıdırbey Köyü’nün turizminin gelişmesine oldukça katkı sağlamaktadır. Anlatılan efsaneye göre denilen o ki; Hz. Hızır ve Hz. Musa ile beraber Musa Dağı’na çıkacaklarmış. Şuan ki ağacın bulunduğu noktaya gelirler. Bu esnada Hz. Musa çok susar ve bastonunu buraya bırakarak dereye su içmek için gider. Yola devam ederken bastonunu unuttuğunu fark ederek geri döner. Bir de ne görsünler bastonun bulunduğu yer yeşererek fidan haline gelmiştir. O günün ardından fidan büyüyerek bir ağaç olur ve Musa Ağacı olarak anılır. Şimdilerde yerli ve yabancı turistler tarafından sıklıkla ziyaret edilen bu yeri mutlaka görmelisiniz!

  • Konum: Hıdırbey, Hıdırbey Köyü Yolu, 31800 Samandağ/Hatay
  • Yol tarifi al >

2- Eski Antakya Evleri

eski antakya evleri

Burası Neresi? Asi Nehri ile Habib-i Neccar Dağı arasında konumlanan Kuruluş Caddesi ve etrafındaki bu evler, yaklaşık olarak 350’ye yakın sayıdadır. Bu yer eski Antakya Evleri olarak tanımlanmaktadır. Dar sokaklarda bütün evler birbiri ardına inşa edilmiş olup sokaklarda avlu duvarlarının arkasına gizlenmiş şekilde kendine has dünyaya sahiptirler.

3- İskenderun Körfezi

iskenderun körfezi

Burası Neresi? Hatay ve Adana şehirlerinin arasında bulunan en doğu nokta olan İskenderun Körfezi, kara ve deniz ulaşımlarının oldukça iyi düzeyde geliştiği bu yerde ticaretin önemi de büyüktür. İsmini bulunduğu İskenderun ilçesinde alan liman ise, Türkiye’nin Akdeniz kıyısındaki en en büyük üçüncü liman olma niteliğini taşımaktadır. Geçmiş dönemlerde Ortadoğu’da yaşanılan bunalımlar sebebiyle Beyrut eski önemini bir hayli yitirmiştir. Bu durumun neticesinde hem İskenderun Körfezi hem de çevresi epeyce değer kazanmıştır. Yolunuz buraya düştüğü takdirde burada tekne turlarına katılabilirsiniz.

4- Affan Kahvesi

affan kahvesi

Burası Neresi? Çarşıya yakın bir noktada bulunan Affan Mahallesi’ndeki aynı ismi taşıyan  Affan Kahvesi fotoğraf çekmeyi sevenler için oldukça severek ziyaret ettikleri bir nokta haline gelmiştir. Tarihi bir binanın giriş katında yer alan kahvede Hatay’ın yöresel lezzetleri arasındaki “haytalı” ile de ziyaret edilmesi mühim olan yerler arasında bulunuyor.

  • Konum: Fevzi Çakmak, Kurtuluş Cd. No 42/a, 31100 Antakya/Hatay
  • Giriş Saatleri: 08:00-24:00
  • Telefon: 0326 215 12 48
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

-Kaplıcalar

5- Erzin Başlamış Kaplıcaları

Burası Neresi? Hatay’ın Erzin ilçesine bağlı Başlamış Köyü’ndeki bu kaplıca ve içmeler yaz dönemlerinde şehirdeki turizmi hareketlendirmektedir. İlçe merkeze 3 kilometre mesafede yer alan bu kaplıcalar Amanos Dağı’nın yamaçlarında sıcak suyu içerisinde yer alan sülfat, bikarbonat, magnezyum ve karbondioksit bulunuyor olup idrar yolları, metabolizma ve sindirim sistemine iyi geldiği bilinen bilgiler arasındadır. Kaplıcalara gelmek istiyorsanız burada belediyeye ait olan ve kapasitesi 150 yataklı olan  motellerde konaklayabilirsiniz.

  • Konum: Başlamış, 31960 Erzin/Hatay

6- Reyhanlı Hamamat Kaplıcaları

Burası Neresi? Yüzyıllardır ayakta kalmayı başarmış olan Reyhanlı Hamamat Kaplıcaları, Hatay’ın Kumlu ilçesine yakın olup Amik Ovası’nda konumlanmaktadır. Bu kaplıca sularının içerisinde; bol miktarda klorür vardır ve buna nazaran toksit maddeyi de barındırmamaktadır. Suyun bu özelliklerinden yola çıkarak Hindistan‘da da bu kaplıcanın bir benzeri bulunmaktadır. Turistler tarafından merak edilen ve tercih edilen kaplıcalarda oldukça fazla otel ve tesis mevcuttur.

-Müzeler

7- Antakya Mozaik Müzesi

antakya mozaik müzesi

Burası Neresi? Mitolojik izlerini üzerinde  bugün bile taşımaya devam eden eserler, ihtişamlı yıllarından günümüze kadar ulaşarak Antakya Mozaik Müzesi’nde yerini almıştır. Müzede sergilenen mozaiklerin gerek sayısı gerekse kalitesi yönünden dünyanın en zengin ikinci mozaik müzesi olarak nitelendirilmektedir. Mozaiklerin üzerilerine işlenen mitolojik simgeler, 1932 senesinde yapılmış olan kazıların sonucunda tekrardan gün yüzüne çıkarılmıştır. Roma ve Bizans dönemlerinin izlerini görebilececeğimiz hamamlar, evler ve kiliselerin mozaikleri Samandağı, Antakya ve Harbiye’de varlıklarını sürdürmeye devam etmektedirler. Bunların yanı sıra heykellerde bulunuyor olup Güneş Tanrısı Apollon’un görkemli heykeli bunlar arasında en önemlisidir. Olimpos Tanrıları hakkında detaylı bilgiyi bu mozaiklere işlenen mitolojik konulardan edinerek ufkunuzu ve bilginizi genişletebilirsiniz.

  • Konum: Küçükdalyan, Antakya Reyhanlı Yolu No:117, 31120 Antakya/Hatay
  • Giriş Saati: 08:30–16:30
  • Telefon: 0326 225 10 60
  • Giriş Ücreti: 15 TL
  • Yol tarifi al >

8- İskenderun Deniz Müzesi

iskenderun deniz müzesi
Görsel Kaynak: İskenderun Deniz Müzesi

Burası Neresi? Ulu Önderimiz Atatürk’ün “Denizciliği Türk’ün Büyük Ülküsü Yapmak”  sözünden hareketle açılan müze, İstanbul ve Çanakkale’den sonra açılan üçüncü deniz müzesi olma niteliğine sahiptir. 1930 senesinde malikane olarak yapılan bu bine 1942 senesinde Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nca satın alınarak Karargah Binası ve Satınalma ve Muayene Komisyonu olarak kullanılmıştır. 2008 senesinde binanın müzeye dönüştürülmesine karar verilmiş olup ona uygun olarak restore edilmiş ve 2009 senesinde ise ihtişamlı bir tören eşliğinde Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç tarafından faaliyete açılmıştır.

  • Konum: Süleymaniye, Atatürk Blv., 31200 İskenderun/Hatay
  • Telefon: 0326 613 14 25
  • Giriş Saatleri:  10:00-18:00
  • Giriş Ücreti: Öğrenciler, TSK mensupları ile 65 yaş ve üstü ücretsiz / Yetişkin 7 TL
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

9- Antakya Aromatik Bitkiler Müzesi

Burası Neresi? Hatay şehrinin zengin bitki örtüsünü gelen ziyaretçilerine tanıtmak gayesiyle hizmete açılan Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Müzesi, modern tıbba ek olarak alternatif bitkileri sergilemek amacıyla kurulmuştur. 215 metrekarelik bir alanı kaplayan yapı müzeye dönüştürülmeden önce çok farklı amaçlar için kullanılmıştır. Şehitler Mahallesi’nde yer alan 100 yıllık bu yapı toplam 12 odalı eski bir Antakya Evi’nin restore edilmesiyle müzeye çevrilmiştir.  İlk olarak 2013 senesinde kullanıma açılan müzede merdivenlerden üst kata çıkarak açık sergi salonundaki panolara ulaşabilirsiniz. Toplamda 280 farklı türdeki bitkinin yakından çekilmiş görselleriyle isimleri yer alıyor. Hatay 2 bin üzerinde endemik bitkisiyle Türkiye’nin şifalı bitki ihtiyacının %20’sini karşılayarak adından epey bir söz ettirmektedir. Aynı zamanda zaman zaman şifalı bitkiler ile tadım etkinlikleri yapılabilmektedir.

  • Konum: Kurtuluş Caddesi, Ayyıldız Sokak, Antakya/Hatay
  • Telefon: 0326 213 81 10
  • Giriş Ücreti: Girişte ziyaretçilerden ücret talep edilmemektedir.
  • Yol tarifi al >

10- Antakya Cam Müzesi

Burası Neresi? Tarih kitaplarında camın tesadüf sonucu ilk olarak Akdeniz Bölgesi’nde Antakya ve güneyinde Kuzey Suriye, Beyruti Sayda sahillerinde bulunduğu hakkında bilgiler yer alıyor. Yaklaşık 5 bin yıl önce keşfedilen ve parıltılı madde insan eliyle oldukça fazla şekle girmiştir. Binlerce seneden beridir Antakya ve çevresinde yapılan camlar Anadolu’nun pek çok yerine ve diğer ülkelere gönderilmiştir. Antakya ve etrafında sıvı ve kuru gıda saklanması amacıyla kullanılan çeşitli formlardaki kavanozlar, şişeler, damacanalar,  yoğurt kapları, cam tabaklar vs. eski camların eritilmesiyle tekrar şekillendirerek elde edilirmiş.

1940 senesine deyin bu tarz işleri çok gezgin atölyeler yaparken gezin cam ustaları Antakya’nın uygun yerlerinde kurmuş oldukları atölye ve cam ocaklarında köylerden topladıkları kırık camları bir araya getirip eriterek yeni cam objeler imal ederlermiş. Bu tarihten itibaren işletmeler kurularak pek çok aile için geçim kaynağı olmaya başlamıştır. Bölgede yetişen yeşil camlar Türkiye’nin pek çok yerine ulaştırılmış ve pek çok evin mutfağında kilerinde kendine yer bulmuştur.

Sabir bir cam atölyesi 1940’lı yıllarda Asaf Asfuroğlu tarafından kurulmuş olup binlerce senelik Antakya cam kültürünü son fabrikanın da kapanması üzerine son bulmuştur. Tekrar üretim faaliyetlerine başlamayacağı için müze dönüştürülen bina,  yeşil Antakya cam örnekleri 140 yıllık tarihi Antakya evinde Antakya Camları Müzesi’nde sergilenmektedir. Bu kültürü devam ettiren Şadi Asfuroğlu antik cam evinde kurmuş olduğu  üfleme ve rölyef cam Roma, Bizans, Fenike döneminde yapılmış ve Arkeoloji müzelerinde bulunan gözyaşı şişesi, koku şişeleri ve ilaç, zehir saklama kapları, sıvı saklama kapları, cam bilezik ve yüzükleri ile cam sikkelerin röprodüksiyonlarını yapmaktadır.

  • Konum: Kurtuluş Caddesi Orhanlı Mahallesi Habib Çıkmazı No: 22, Kubilay Sk., 31000 Antakya
  • Giriş Saatleri: 09:00-19:30
  • Telefon: 0326 212 27 26
  • Web sitesi
  • Giriş Ücreti: 10 TL
  • Yol tarifi al >

-Plajlar

11- Samandağ Sahili

samandağ sahili

Burası Neresi? Yerel halkın sıkla ziyaret ettiği Samandağ Sahili, Hatay-Antakya’da bulunuyor. Antakya’ya 22 kilometre mesafede bulunan sahilin uzunluğu 16 kilometre uzunluğa sahip olup yalnızca halk tarafından değil bölgeye gelen turistlerinde gelerek keyifli zaman geçirmeleri için ideal bir noktadır. Sahil kumsalı ince kumlardan oluşuyor olup meltem ve lodos rüzgarlarının etkisinin yaşanmasıyla sörf yapılabilinmektedir. Yanınıza gerekli malzemeleri getirdiğiniz takdirde sörf yapmanın tadını çıkartabilirsiniz burada.

12- Karaağaç Plajı

Burası Neresi? Hatay İskenderun’un Karaağaç Mahalesi’nde bulunan aynı isimdeki Karaağaç Plajı, ilçeye en yakın konumda bulunan plajlardan biri olma niteliğini taşıyor. Hatay’da denize girilen yerlerin başında tercih edilen Karaağaç, yumuşacık kumlara ve sıcacık sulara sahip. Öyle ki kasım ayına kadar kolaylıkla denize girilebiliyor olup çocuklu aileler de rahatlıkla gidilebilir. Doğal dalga kıranların olması sebebiyle çok fazla dalga görülmemektedir. Plajın kenarında çok sayıda piknik, kamp ve restoran da bulunuyor.

  • Konum: Karaağaç, Karaağaç Köyü Yolu, 31290 İskenderun/Arsuz/Hatay
  • Yol tarifi al >

13- Arsuz Hatay Plajı

Burası Neresi? Hatay’da denize girmeyi düşünüyorsanız aklınıza gelebilecek ve listenize alabileceğiniz en iyi noktaların başında gelen Arsuz Pajı, Büyükdere Köyü, Gülcihan Köyü bu bölgede denize girmek için tercih edebilecek önemli plajlar arasında yerini almaktadır.

14- Burnaz Plajı

Burası Neresi? Hatay merkeze 110 kilometre mesafede yer alan Erzin Plajı, merkezden kalkan dolmuşlar ile rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Bu bölge portakal, mandalina, greyfurt, limon gibi narenciyesiyle ünlü bir yerdir. Yolunuz buraya düşerse ekşili çorba ve tav yemeğini yemeği ihmal etmeyin. Burnaz Plajı 22 kilometre yer alıyor olup günü birlik gelinen bir tatil beldesidir. 6 kilometrelik sahil şeridi ile arkadaşlarınız ve sevdikleriniz ile beraber çadır kampı kurarak doğa içerisinde keyifli vakit geçirebilirsiniz. Yalnız bunun içinde resmi makamlardan gerekli izinleri almanız gerektiğini belirtelim.

-Caddeler

15- Uzun Çarşı Caddesi

uzun çarşı plajı

Burası Neresi? Cami, kilise ve havra üçlüsünün arasında kalan önemli bir hoşgörü merkezi olan Uzun Çarşı Caddesi’nin tarihi en az kent kadar eski olup geleneksel el işçiliğinden yemeklere giyimden teneke işçiliğine kadar her mesleğin icrasına burada rastlayabilirsiniz. Atatürk Heykeli’nin yer aldığı Belediye Meydanı’na kadar devam eden ediyor olup bağlandığı sokakla bir uyum oluşturmaktadır. Her bir sokak ayrı bir meslek grubuna ayrılmış durumda. Belirli iş kolları, farklı inanç ve kökenden gelen Antakyalılar tarafından sürdürülmeye devam etmektedir. Osmanlı Dönemi’nden lonca örgütlenmesini anımsatan bu iş bölümü ile gelen misafirler kunduracılar çarşısından çıkıp el işi çarşısına yönelebilir. Oradan tüccarlar çarşısına ve dokumacılar çarşısına geçebilirsiniz. Buraya gelmişken; nar ekşisi, biber salçası, domates salçası, kırma yeşil zeytin, tuzlu yoğurt, Antakya peynirleri (yassı, dil, örgü, çökelek), taze kekik almadan dönmeyin.

16- Kurtuluş Caddesi

kurtuluş caddesi
Görsel Kaynak: Hatay Zafer

Burası Neresi? Antakya’nın Adi Nehri ile Habib-i Neccar Dağı arasında kalan bölümde Kışla binası ile Dörtayak Mahallesi arasında konumlanan Kurtuluş Caddesi, kuzeydoğu ve güneybatı olmak üzere uzanarak kenti ikiye bölmektedir. Güneybatı yönünden esen rüzgar sayesinde kentin nefes almasını sağlayan ana arter olma özelliğini taşıyor. Antakya’nın kurulduğu tarihten bu yana eski haritalara bakıldığı zaman hep aynı yerde olduğu ve doğrultuda boylu boyunca uzanan bir aksın varlığı dikkat çekmektedir. Bu aks, günümüze kadar bazı değişimlere uğramış olsa da hala varlığını sürekli korumuştur.

Roma Dönemi’ndeki Antakya’nın uzunluğu 1478 metre olan Büyük Sütunlu Caddesi olarak adlandırılan cadde ile birleştirmektedir. Antik Çağ’ın Sütunlu Caddesi’nde zaman içinde yer yer toprağın altında kalıp esas doğrultusunu kaybetse de kenti boydan boya geçen aks olarak Osmanlı’nın son dönemlerine dek ulaşmıştır. Bu dönem içerisinde Osmanlı kentinin kendiliğinden oluşan dokusu ile şekillenmiştir. Evlerin kimisi yolun ortasına kadar sokulmuş halde yol güzergahı ve girintili çıkıntılı bir hal almıştır. Bu sebeple yol bazı noktalarda hayli daralmış olup geçişi zorlaştırmaktadır.

Şehir Fransız işgali altındayken Halefzade Süreyya Bey’in Belediye Başkanlığı yaptığı sıralarda gerekli tüm çalışmalar planlanmış ve 1928 senesinde ise hazırlıklar tamamlanmıştır. O zamanlar ki ismi ile Kışla-Dörtayak Caddesi olan bu cadde Fransız tarafından ise haritalarda Rue Jadid adı ile geçiyordu. Cadde üzerinde yeni teknik ve malzemeler ile bilinen anlayıştan uzaklaşarak değişik yeni evler yapılmıştır. Bu yeni caddenin sınır kısmında kalan bazı eski evler ve diğer yapılar halen varlığını korumaktadır.

*Doğa İçinde Gezilecek Yerler

-Nehirler

17- Asi Nehri

asi nehri

Burası Neresi? Antik Dönemde Orontes olarak bilinen Asi Nehri’nin toplamdaki uzunluğu 380 kilometre olup Türkiye sınırları içerisinden geçmektedir. Lübnan’daki Bekaa Vadisi’nden doğan nehir, özellikle Antakya çevresindeki tarım alanları için oldukça önemli bir yere sahiptir. Yer adlığı coğrafyada benzersiz bir parça haline gelen Asi Nehri, sahip olduğu manzara ile kendine hayran bırakıyor.

-Göller

18- Yenişehir Gölü

yenişehir gölü

Burası Neresi? Reyhanlı ilçesinin güneyinde Suriye sınırında konumlanan Yenişehir Nehri köprüsü, sandalları, etrafındaki okaliptüs, çınar ve selvi ağaçlarıyla adeta bir şelale görünümüne sahip olup bulunduğu ilçede sayfiye görevi görmektedir. Yaklaşık 60 yıla yakın bir zamandır sade mimari özellikler taşıyan ve restoranları, çay bahçeleri, gölün alt kenarındaki tarihi değirmeni ve hala işlemekte olan su kanalıyla, göl üzerine kurulan asma köprüsüyle, kavurucu Hatay sıcaklarını unutturma konusunda iddialı çöl ikliminin dikenli tellerle ayırdığı sınır ilçede cennetten bir köşedir.

-Parklar

19- Antakya Belediye Parkı

antakya belediye parkı

Burası Neresi? Şehir merkezinde yer alan Asi Nehri’nin kıyısındaki 52 kilometrekarelik Antakya Belediye Parkı, şehirde görebileceğiniz en geniş park olma özelliğinde. Bu sebeple diğer bir adı Büyük Park olan bı parl içerisinde şehri simgeleyen defne ağacı başta olmak üzere Toroslarda yetişen çamlar, süs eriği, aşılı akasyalar, palmiyeler ve oyalar gibi pek çok bitki türü yer alıyor. Parktan içeri girdiğinizde defne ağaçlarınım yanındam geçerek koşu yoluna varıyorsunuz. Burada sizi Hatay ilinin alınmasında büyük rol oynayan Türk askeri ve diplomatlarının büstleri bulunuyor. Buraya gelen Antakyalılat her defasında geçmişleriyle gurur duyarak tarihlerini anımsıyor.

İçerisinde çok sayıda çay bahçesi, koşu alanı, oda tiyatrosu, nikah salonu ve çocuk oyun alanlarıyla hem bir gezi rotası hem de sosyal etkinlik alanı oluşturuyor. Parkın hangi  tarihte yapıldığı bilinmese de II. Abdülhamit döneminde açıldığı düşünülüyor. Antakya’da izlerini bırakan Fransızlar parkım genişletilmesi be peyzajında önemli katkıları olmuştur. Parkım sonunda göze çarpan heykeller simgesel anlatım özelliğime sahip olduğu için herkes istediğini görebiliyor. Parkı ziyaret ederek Asi’nin kıyısında bir bardak demli çay içme keyfini çıkartabilirsiniz.

  • Konum: Kışla Saray, Park Sk. No:23, 31070 Antakya/Hatay
  • Yol tarifi al >

20- Belen Geçidi Tabiat Parkı

belen geçidi tabiat parkı
Görsek Kaynak: Doğa Araştırmaları Derneği

Burası Neresi? Topamda 45 hektarlık bir alanı kapsayan Belen Geçidi Tabiat Parkı, 2014 senesinde tescil edilmiştir. Göçmen kuşların yolu haline gelen bu park Türkiye’nin ve Dünyanın sayılı darboğazlarından birisidir. Belen ilçe merkezine 5 kilometre uzaklıkta yer alan park 740 metrelik bir rakımda bulunması sebebiyle kuş gözlemciliği ve manzara yönüyle oldukça elverişlidir.

Her sene sonbahar aylarında güneye kışlama bölgelerine göç eden, ilkbahar aylarında ise kuzeye üreme bölgelerine gitmek için binlerce kuş Belen Geçidi üzerinden geçiyor. Belen Geçidi Tabiat Parkı sahip olduğu bu özelliği nedeniyle “Kuş Gözlem Temalı Tabiat Parkı” olarak nitelendirilmekte olup, ülkemizdeki ilk örneğini teşkil eder.

Park; çocuk ve gençlerde doğada gözlem ve inceleme yapabilme bilgi ve becerisi noktasında kendilerini geliştirebileceği, doğayı yakından tanıyan, doğaya saygı duyma ve koruma hususundaki sorumluluğunun bilincinde olan bireylerin yetiştirilmesini ve parkın doğal, kültürel, görsel kaynak değerlerinin korunarak gelecek kuşaklara aktarılmasında büyük rol oynayıcı.

  • Konum: Halilbey, 31350 Belen/Hatay
  • Telefon: 0312 207 50 00
  • Yol tarifi al >

-Yaylalar

21- Batıayaz Yaylası

Burası Neresi? Doğal su kaynakları ile popüler olan Batıayaz Yaylası, Hatay Samandağ’da konumlanıyor. Piknik yeri olarak kullanılan bu yayla, son zamanlarfa turistler tarafından oldukça tapbet görmektedir. Aynı zamanda bir yerleşim alanı olarakta kullanılan Antakya merkeze 15 kilometre mesafede buluyor. Gerek sahip olduğu kaliteli oksijeni ve temiz doğası ile Hatay geziniz sırasında ziyaret edilmeyi hal ediyor.

-Mesire Alanları

22- Güzel Yayla Piknik Alanı

Burası Neresi? Hatay’ın İskenderun ilçesinde bulunan Güzelyayla Piknik Alanı bilinen diğer adıyla Soğukoluk, yaz dönemlerimde bunaltıcı sıcakşardan kaçarak nefes alabileceğiniz be doğa ile kucaklaşabileceğiniz bir yer olarak siz ziyaretçilerini bekliyor. Denize olan yakınlığı ile tüm ilgiyi üzerine çeken yayla, İskenderun Körfezi’nin seyir terası olmakla birlikte çam ağaçları ve kır çiçekleri ile süslenmiş durumdadır. Öyle ki tüm güzelliği ile adıma pek çok şiir ve türküler yazılmış. Kısa orman keşifleri, piknik ve kamp yapmaya elverişli olan bu yaylada konaklamak için pansiyon tipi evler ve günlük yeme-içme olanakları bulunmaktadır.

-Şelaleler

23- Harbiye Şelaleleri

harbiye şelaleleri

Burası Neresi? Hatay’ın ikonu haline gelen şelale, son zamanlarda ziyaret edenlerin hayallerini suya düşürmektedir. Birkaç sene önceki gürültü ve ihtişamla akan şelale günümüzde işletmelerim ticari amaçları uğruna ne yazık ki harap edilmiş durumda. Doğanın kucağına inşa edilen yapılar her ne kadar gölge güzelliğine gölge düşürse de mutlaka ziyaret edip geriye kalanları görmenizde fayda var.

  • Konum: Harbiye, Harbiye Bucağı Yolu, 31080 Defne/Yayladağı/Hatay
  • Telefon: 0537 684 02 38
  • Yol tarifi al >

24- Kapılı Değirmenli Şelale

Burası Neresi? Amandos Dağları’nın yamaçlarında yer alam Kapılı Değirmenli Şelale, yer aldığı bölgenin yaşam koşullarının zorlu olması nedeniyle çok fazla bilinirliliğe sahip değil. Hatay’da yer alan bu şelale dağlarım önemli bir parçası olup son dönemlerde turizme kazandırılması için çalışmalar yapılmakta olup çevresi bitki örtüleri ile kendime hayran bıraktırmaktadır. Kapılı Değirmenli Şelale, Dörtyol ilçesindeki Kapılı Köyü’nün sınırları içerinde bulunan şelale, toplamda 15-20 metreden dökülüyor.

-Mağaralar

25- Sarıseki Mağarası

Burası Neresi? Hatay bölgesinde en güzel panoramik mağaraları görüntüleyebileceğiniz Sarıseki Mağarası, denizden 1300 metre yükseklikte olup içerisinde çok sayıda yarasanın yaşaması sebebiyle Kuşlar Mağarası olarak da adlandırılmaktadır. Günümüze kadar bilimsel bir çalışma yapılmamış olan mağara sarkıt ve dikitleriyle göz dolduran güzelliği ile dikkat çekmeyi başarıyor.

26- Beşikli Mağarası

beşikli mağarası

Burası Neresi? Roma Dönemi’ne ait olan ve tarihi eser olarak nitelendirilen Beşikli Mağarası’nı Titus Tüneli’ni ziyaret ettikten sonra keşfedebilirsiniz. Tarihim ve doğanın muhteşem birleşimine tanık olabileceğiniz bölgede Roma kralının ve halkın mezarlarını da görebilirsiniz.

27- Kara Mağarası

Burası Neresi? Hatay’a 1 buçuk saat uzaklıkta yer alan Karamağara, denilenlere göre öncedem korsanların ganimetlerini sakladıkları cam gibi bir koy. Buraya Samandağı’ndan kalkan tekneler ile veya kara yoluyla seyir tepesine ulaşarak gidebilirsiniz. Eğer tekne ile giderseniz yüzme şansına sahipsiniz. Merkeze uzak olduğu için genelde Hataylılar tarafından bilinen bu yerde tesis de yer alıyor. Buraya gelip de akvaryum gibi olan koya ve mağaranın manzarasına hayran olmamak elde değil.

*Yakınındaki Tatil Yerleri

28- Vakıflı Köyü

vakıflı köyü

Burası Neresi? Samandağı’na 22 kilometre uzaklıkta bulunan Vakıflı Köyü, Türkiye sınırları içerisindeki son Ermeni Köyü olma özelliğine sahip olup, huzurlu ortamı ve temizliği ile adından söz ettiriyor. Köyü ziyaretiniz sırasında gözünüze çarpan temiz yolları, evler ve sokaklar hemen dikkatinizi çekecek. insanların birbiri ile olan hoşgörülü iletişimine bayılacaksınız. Emekli hayatınızı burada geçirmeyi bile düşünebilirsiniz. 🙂 sahip olduğu organik gıdalarından elde edilen ürünlerden satın almadan dönmeyin derim.

*Vakıflı Köyü ile Hatay arasında 28 kilometre mesafe vardır. 

29- Samandağ

Burası Neresi? Hatay’daki önemli ilçeler arasında yer alan Samandağ, Lübnan’dan gelen Asi Nehri’nin deniz ile kavuştuğu yerdir. Bu bölgede yetişen kamışlardan dünyanın em iyi neyleri elde ediliyor. Ayrıca Samandağ Hz. Musa ile Hz. Hızır’ın buluştuğu yer olarak bilinen Hz. Hızır Türbesi’de bulunuyor. Antakya’dam bineceğiniz minibüsler ile buraya rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Samandağ çevresinde görülmeye değer birçok yere ulaşımın olması sebebiyle de jeoplotik bir öneme sahiptir. Samandağ’a gelmeden önce erkenden Vakıflı ve Hıdırlı tarafına gidip orada Titüs tünellerine gitmenizi tavsiye ederim çünkü Vakıflı tarafına giden araç sayısı çok sık değil öğleden sonra sorun yaşayabilme ihtimaliniz var.

*Samandağ ile Hatay arasında 24 kilometre uzaklık vardır. 

30- Hıdırbey Köyü

Burası Neresi? Samandağı’na bağlı olan Hıdırbey Köyü, merkeze 6 kilometre mesafede yer alıyor olup Hz. Musa Ağacı ile ön plana çıkıyor. Ağacın Hz. Musa ile Hızır Aleyhisselam’ın buluştuğu yer olduğuna dair inanışlar mevcut. Hz. Musa’nın asasını yere vurarak ektiği söylenen 3 bin yıllık ağaç burayı cazibe merkezi haline dönüştürmüş. Asasını vurduğunda yerden çıkan suyun da ağacın karşısındaki Ab-ı Hayat çeşmesi olduğu varsayılıyor.

*Hıdırbey Köyü ile Hatay arasında 25 kilometre mesafe vardır. 

*Yapılacak Şeyler

-Yapmadan Dönme

  • Ünlü yapılardan Arkeoloji Müzesi, St. Pierre Kilisesi, Habib-i Neccar Cami’yi,
  • Tarih kokan eski Antakya evlerini,
  • Şehri donatan Antakya Kalesi, Bakras Kalesi, Koz Kalesi’ni,
  • Muhteşem plajlarını görmeden dönmeyin!

*Tarihi Yerler

Hatay’da gezmeniz gereken en önemli yer dünyanın en büyük mozaik müzelerinden biri olan kuşkusuz Antakya Mozaik Müzesi. Bunun yanında Antakya Cam Müzesi’side bir diğer ilgi çekici yerlerden biri. En ünlü eserlerin biri olan St. Pierre Kilisesi tabanındaki mozaik işlemeler ile mağara kilisesi oldukça göz kamaştırıcı. Bunlar gibi çok daha fazlasına ulaşıp bilgi edinmek için devam Hatay’ın tarihi yerleri Hatay’ın tarihi yerleri yazımıza.

*Alışveriş

Yerel lezzet ve ürünleri bulabileceğiniz oldukça fazla alışveriş noktası mevcut. Bunlardan biri Uzun Çarşı olup şehirde dünyaca ünlü markaları satın alabileceğiniz alışveriş merkezleri de bulunuyor. Yemeklerin lezzetlerini taçlandıran baharatlarından alabileceğiniz Aktarcılar ve Baharatçılar Çarşısı’da bir diğer seçeneğiniz.

*Gece Hayatı

Şehirde doyasıya eğlenebileceğiniz çok fazla bar, kafe ve restoranlar bulunuyor. Eğer canlı  müzikten hoşlanıyorsanız Hatay’ın en hareketli caddesi Atatürk Caddesi’nin yanı sıra Hürriyet Caddesi ve Saray Caddesi tüm ihtiyaçlarınızı karşılayacaktır. Akşam yemekleri için ise Zenginler Mahallesi’ndeki restoranları değerlendirebilirsiniz.

*Şehir İçi Ulaşım

Hatay yöresinde şehir içi ulaşım otobüs ve minibüsler ile sağlanmaktadır. Genel olarak merkezi alan tek bir yerde toplandığı için her yere tek vasıta ile ulaşabilirsiniz. Halk otobüslerinde kullanmak üzere Kent Kart satın alarak indirimli olarak yararlanabilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin