Floransa Gezilecek Yerler Listesi – En Güzel 35 Yer

Floransa nerede & hangi ülkede? Floransa gezilecek yerler listemize geçmeden önce bu muhteşem şehrin nerede olduğuna göz atmak faydalı olacaktır. Floransa, İtalya Yarımadası’nda Toskana bölgesinde bulunmaktadır ve Toskana’nın başkenti olarak kabul edilmektedir. İtalya’nın merkezi bir konumunda yer alması nedeniyle Rönesans hareketlerinin bu şehirde başladığı kabul edilmektedir.

Floransa hakkında; Burası, sadece İtalya’nın değil, aynı zamanda dünyanın en kültür dolu ve tarihi şehirlerinden biri olarak kabul edilir. Floransa’da muhteşem mimari eserler ve görülecek yerler ziyaretçilerini bekliyor. Toskana bölgesinin başkenti olarak bilinen Floransa’nın nüfusu 383 bin iken, metropol nüfusu ise 1,5 milyon civarındadır. Bu muhteşem şehir, İtalya’nın tam orta kısmında yer alır ve Pisa ile Bologna‘ya bağlanan oldukça gelişmiş bir demiryolu ağına sahiptir.

Şehrin tarihine baktığımızda, geçmişte Floransa bir Roma şehri olmuştur ve Orta Çağ zamanında gelişen bir komün olmuştur. Rönesans hareketinin doğum yeri olarak kabul edilir. 12, 15 ve 16. yüzyıllarda dünyanın en önemli şehirlerinden biri olmuştur. Tarih boyunca Machiavelli, Lorenzo Medici, Dante, Michelangelo, Donatello, Galileo ve Raphael gibi çok önemli isimlere ev sahipliği yapmıştır.

Floransa günümüzde ise özellikle turizm sektöründeki canlılığı ile ülkenin önemli şehirlerinden biridir. Yılda 13 milyondan fazla ziyaretçi şehre gelmektedir. Şehir aynı zamanda mobilya, kauçuk, gıda gibi sektörlerde de çok önemli bir üretici konumunda bulunmaktadır.

Ortalama gezi süresi; Floransa’da en az 3 gün geçirmeniz gerektiğini söyleyebiliriz. Özellikle de Floransa’ya ilk defa gelenler için 3 günden kısa bir gezi planı içinde hiçbirini tam olarak anlamadan birçok şey görmeye çalışmak oldukça riskli bir tercih olacağı için şehri geniş geniş gezmenizi tavsiye ediyoruz. Özetle 4 günlük bir Floransa gezi planı yapmanız şehri gezebilmek için yeterli bir zaman dilimi olacaktır.

Floransa pahalı mı? Floransa’da konaklama fiyatları çok düşük olmasa da uygun fiyatlı konaklama seçenekleri de bulmak mümkündür. Piazza del Duomo ve Ponte Vecchio gibi turistik noktalardaki yeme içme için tipik turist tuzaklarından kaçınırsanız daha uygun fiyatlara karnınızı doyurabileceğiniz seçeneklere ulaşabilirsiniz. Floransa’da ücretsiz yapılabilecek şeylerin çokluğu da bu şehri çoğu Avrupa şehrine nazaran uygun fiyatlı yerler arasında göstermemize neden oluyor.

Floransa nasıl bir yer? Güvenli mi? Floransa düşük risk düzeyine sahip şehirlerden biri olarak kabul ediliyor. Buradaki en yüksek risk durumu yankesicilerdir. Bu nedenle genel ve kalabalık olan yerlerde yankesicilere karşı çok dikkatli olmanızı öneriyoruz. Şehrin güvenlik düzeyi gece veya gündüz fark etmeksizin yüksek olduğundan günün her saati burada kendinizi güvende hissetmeniz mümkündür.

Floransa’yı ziyaret etmek için en iyi zaman; Floransa Akdeniz iklimine sahip olduğundan aslında bu şehri yılın her ayında ziyaret edebilirsiniz. Çok sıcak havalardan hoşlanmayan ve biraz daha sakin, kalabalıktan uzak bir gezi gerçekleştirmek isteyenler için Nisan-Mayıs ile Eylül-Ekim ayları ideal olabilir. Genel olarak ise Floransa‘yı ziyaret etmek için en iyi zaman, sıcak havayla birlikte sanat festivallerinin, açık havada yeme içme olanaklarının bulunduğu Mayıs ile Eylül ayları arasının olduğunu söyleyebiliriz.

Yardımcı uygulamalar; Floransa’ya geldiğinizde seyahatinizi kolaylaştıracak uygulamaları cep telefonunuza ya da tabletinize yüklediğinizden emin olmalısınız. Telefonunuzdaki birkaç basit uygulama sayesinde aradığınız yeri daha kolay bir şekilde bulabilir ve şehrin ulaşım olanaklarından daha pratik olarak faydalanabilirsiniz.

Sorunsuz bir Floransa gezi deneyimi yaşamanıza yardımcı olmak için Floransa’da İPhone ya da Android cihazınıza indirebileceğiniz en iyi uygulamaların bir listesini çıkardık;

-Gezi için; 

  • FeelFloransa (Şehrin kültürel bir rehberi) / AndroidİOS
  • Hidden Florence (Şehrin önemli tarihi simge yapılarından bazıları için sesli rehber uygulaması) / AndroidİOS
  • MedinAction (İngilizce konuşan doktorlarla 7/24 iletişim kurmanızı sağlar) / İOS
  • ISI Florence (Etkinlikler, acil numaralar, kurs listeleri vs daha fazlası bu uygulamada) / AndroidİOS
  • Firenze The Walking City (Tarihini, mimarisini ve muhteşem manzaraların keyfini çıkarmak için değerlendirebileceğiniz bir uygulama) / AndroidİOS

-Ulaşım için;

  • FirenzeCard (Ulaşım ve müze geçişleri için kullanılabilecek indirim kartının mobil uygulaması) / AndroidİOS
  • RideMovi (Floransa’daki ebike’lara ulaşmanızı sağlar) / AndroidİOS

Ulaşım; Floransa küçük bir şehir olduğundan burada bisiklete binmek ya da yürümek bir yaşam biçimi haline gelmiştir. Şehrin tarihi bölgeleri de zaten genel olarak yayalar için ayrılmıştır ve böylece şehirle ilgili önemli şeyleri kaçırma ihtimali en aza inmektedir.

  • Otobüs: Floransa’da otobüs hizmetleri Outolinee Toscane isimli şirket tarafından verilmektedir. Biletinizi bilet satış noktalarından, otobüs içinden ya da 4880105 numarasına kısa mesaj atarak satın alabilirsiniz. Biletler 90 dakika boyunca kullanılabilir.
  • Tramvay: Otobüs için aldığınız bileti tramvay için de kullanabilirsiniz. Tramvay içinde bilet alma seçeneği yoktur. T1 hattı şehir içindeki noktalarda, T2 hattı ise Unita ile Floransa Havalimanı arasında hizmet verir.
  • Bisiklet: Bisiklet son yıllarda Floransa’da çok yaygın bir ulaşım aracı olarak kullanılmaya başlamıştır. Şehirde bisiklet kiralayabileceğiniz birçok uygulamayı akıllı telefonunuza indirebilir ve yarım saat başına 30 ile 50 sent arasında değişen fiyatlarla bisikleti kullanma hakkına sahip olabilirsiniz.
  • Araç kiralama: Araç kiralama, sürücülerin günlük yerine birkaç saatliğine araç kiralamasına olanak tanımaktadır. Böylece sadece seyahat edilen süre ve mesafe için ücret ödersiniz ve bu, günlük araç kiralamaya göre daha uygundur. Şehirde araç kiralamak için kullanacağınız Share’ngo (%100 elektrikli), Car2Go, Enjoy ve Adduma Car şeklinde 4 farklı seçenek bulunmaktadır.
  • Taksi: Şehrin pek çok noktasında bulunan taksi duraklarından ihtiyaç duyduğunuz an taksi seçeneğini kullanabilirsiniz. Dilerseniz +39 055 4242 numaralı telefonu arayarak da taksi çağırabilirsiniz.

Tasarruf kartları; Sadece sınırlı sayıdaki müze ve birkaç turistik noktayı ziyaret etmek istiyorsanız tasarruf kartı yerine tek tek bilet almanız daha mantıklı olabilir. Buna karşın çok fazla noktayı ziyaret etmek isteyenler için Floransa’da tercih edebileceğiniz birkaç farklı indirim kartı seçeneği bulunuyor. Bu kartlar sayesinde sıra beklemekten kurtulabilir, indirimli ya da ücretsiz bir şekilde müze ya da diğer etkinliklerden faydalanabilirsiniz.

  • FirenzeCard: Floransa’da 60’dan fazla müze ve turistik noktaya 72 saate kadar erişiminizi sağlayan FirenzeCard, şehrin en önemli turist kartıdır. Kartla ilgili detaylar için FirenzeCard nedir? Ne işe yarar? yazımızı okuyabilirsiniz.
  • The Florence Pass: Şehirde tercih edebileceğiniz bir diğer kart ise Florence Pass’tir. Bu kartla birlikte Uffizi ve Galleria dell’Accademia’ya ücretsiz giriş olanağının yanı sıra Floransa Katedrali’ne rehberli turla ziyaret imkanı da sunar. Aynı zamanda çeşitli cazibe merkezlerinde %10 indirim olanağı da sunmaktadır.
  • Uffizi + Accademia Pass: Floransa’nın en önemli iki müzesini ziyaret etmek istiyorsanız bu seçenek tam size göre. Bu iki müzede uzun kuyruklar oluşabildiği için kartınızı satın alırken rezervasyon yaptırmanızda fayda var.

Floransa-İstanbul arası saat farkı; İstanbul, Floransa’dan 1 saat ileri bir konumdadır. Yani şu anda İstanbul’da saat 07.10 iken Floransa’da 06.10’dur.

Floransa’da ne yenir? Ne içilir?; İtalya’ya gelip de dondurma yemeden dönmek olmaz elbette. Bunun için Floransa’daki en eski dondurma dükkanlarından biri olan Vivoli Gelato’yu mutlaka ziyaret etmelisiniz. Ekmek arası muhteşem sandviçleri yani paninileri de açlığınızı yatıştırmak için değerlendirebilirsiniz. Tabi lezzetli İtalyan pizzaları da özellikle yerel dükkanlarda tatmanız gereken şeylerin başına geliyor. Floransa’da tatmanız gereken daha fazla lezzeti öğrenmek için Floransa yeme içme rehberi listemize göz atabilirsiniz.

Restoran bahşiş oranları; Floransa’da servis ücreti yemek fiyatlarıyla birlikte alındığı için bahşiş bırakma gibi bir zorunluluğunuz bulunmuyor. Bununla birlikte yemek ücretinin %10-15 civarı ya da bir üst tam Avro’ya tamamlamak çalışanlar tarafından hoş karşılanıyor.

Floransa’nın en ünlüleri; Floransa’da görülmesi gereken çok önemli noktalar bulunuyor ancak Floransa Katedrali elbette bu yerler arasında en önemli yerlerin başında gelmektedir. Bu nedenle Floransa turu gerçekleştiren herkesin bu önemli ibadethaneyi kesinlikle görmesini tavsiye ediyoruz.

Floransa gezi önerisi; Floransa’yı ziyaret etmek için vize işlemlerini halletmeniz gerekiyor. İtalya, Schengen vizesi ile gidilebilecek ülkeler arasında bulunduğundan Schengen vizesi aldığınız zaman Floransa’da sorunsuz bir tatil geçirebilirsiniz. Uygun fiyatlı bir gezi planı yapmak için Firenze Kartı mutlaka satın alın. Floransa’yı keşfederken mümkün olduğunca yürümeyi tercih edin. Meydan ve parklarda zaman geçirirken uzanmaktan ve yatmaktan kaçının çünkü yasak! Bunu yaparsanız kısa bir süre sonra bir polis gelerek sizi uyarmak zorunda kalabilir. Son olarak Floransa’daki musluklardan su içilebildiği için su satın alarak bütçenizi zora sokmayın.

Floransa konaklama seçenekleriyle ilgili önerilerimizi incelemek isterseniz Floransa’da nerede kalınır? Otel tavsiyeleri başlıklı yazımızı mutlaka okumanızı tavsiye ediyoruz.

Floransa Gezilecek Yerler Videosu

Floransa Gezilecek Yerler

Kiliseler

1. Floransa Katedrali (Cathedral of Santa Maria del Fiore)

Floransa Katedrali

Burası neresi? Floransa Katedrali, şehrin simgesi niteliğinde bir yapı olmasının yanı sıra aynı zamanda en önemli ve en büyük yapısıdır ve Santa Maria del Fiore’nin adıyla onurlandırılmıştır. Kilisenin inşası 13. yüzyılın sonunda Arnolfo di Cambio tarafından başlatılmıştır. Kubbe ise 15. yüzyılda kilise kompleksine dahil edilmiştir. Katedralin tam olarak tamamlanması ise 2 yüzyıl gibi uzun bir süreyi bulmuştur.

Katedral gotik tarzda, 7. yüzyıldan kalma Santa Reparata Kilisesi üzerine inşa edilmiştir ve bu kiliseye ait kalıntılar bodrum katta görülebilmektedir. Bu muhteşem katedral, Filippo Brunelleschi tarafından tasarlanmış muazzam kubbesi ile Floransa’nın en dikkat çeken tarihi yerleri arasında bulunuyor.

Neden gitmeliyim? Katedralin bodrumuna inildiğinde eski kilisenin kalıntılarını ve Brunelleschi’nin mezarını da görebilirsiniz. Katedralin pembe, beyaz ve yeşil mermerlerle bezenmiş görkemli dış kısmına nazaran iç kısmı daha sadedir. Kilisenin iç kısmını ziyaret ettiğinizde, burada çok önemli sanat eserlerinin korunduğunu göreceksiniz.

  • Adres: Piazza del Duomo, 50122 Firenze FI, İtalya
  • Telefon: +39 055 230 2885
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi-Cumartesi 08.15-19.45, Pazar 12.45-17.30
  • Giriş ücreti: Kiliseyi ziyaret etmek ücretsiz
  • Yol tarifi al >

2. Santa Maria Novella Bazilikası

Santa Maria Novella Bazilikası

Burası neresi? Santa Maria Novella Bazilikası 13. yüzyılda Dominikliler tarafından yapılmış ve dış kısmı 15. yüzyılda yenilenmiş Floransa’nın ünlü dini yapılarından biridir. Kilise şehrin ilk büyük bazilikası ve bölgenin Dominik kilisesi olarak bilinmektedir. Manastır kompleksi, 1279-1357 yılları arasında, Floransa’nın Orta Çağ duvarlarının hemen dışındaki tarlada bulunan 7. yüzyıldan kalma bir kilisenin yakınlarında inşa edilmiştir.

Bazilika etkileyici bir mimariye sahip ayrıca içinde Masaccio’nun “Üçleme” ve Ucello’nun “Yeşil Revak” gibi önemli freskleri de yer alıyor. Kilisenin dış kısmı ise Fra Jacopo Talenti ve Leon Battista Alberti tarafından ortaya çıkarılmış muhteşem bir görünüme sahiptir. Kilise, 2012 yılından bu yana bütün olarak ziyarete açılmıştır.

Neden gitmeliyim? Santa Maria Novella Kilisesi, Floransa’da gezilecek yerler listenizin ilk sırasında olmayabilir ama es geçilecek bir yer de olmadığını belirtmeliyiz. Mimari açıdan Toskana’daki en önemli Gotik kiliselerden biri olduğu için burayı görmenizi tavsiye ediyoruz. Kiliseyi, şehirdeki diğer kiliselerden ayıran bir diğer önemli özellik ise orijinal, planlı cephesi hala yerinde olan tek kilise olmasıdır.

  • Adres: P.za di Santa Maria Novella, 18, 50123 Firenze FI, İtalya
  • Telefon: +39 055 219257
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi-Cumartesi 10.00-17.00, Pazar 12.00-17.00
  • Giriş ücreti: Normal 7,5€, İndirimli 5€, 11 yaş altı ise ücretsiz
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

3. San Miniato al Monte

San Miniato al Monte

Burası neresi? Arno Nehri’nin uzak bir kısmında bulunan San Miniato al Monte, Floransa Katedrali’ni andıran ön cephesiyle oldukça etkileyici bir kilisedir. 3. yüzyılda Decius’un zulmü sırasında şehit olan Aziz Miniatus’un kilisenin bulunduğu tepeye defnedildiği rivayet edilmektedir. Kilise 11. ile 13. yüzyıllar arasında inşa edilmiştir. Yeşil, siyah ve beyaz mermerin geometrik bir desenle dönüşümlü olduğu Romanesk tarzdaki kilise, yün ithalatçıları loncasının gerekli fonlamayı yapmasına kadar tamamlanamamıştır. Kilisenin yerinde daha önce 4. yüzyıldan kalma bir şapel bulunmaktaydı.

Kilisenin iç kısmı da gene lonca tarafından fonlanmıştır. Apsiste Bizans usulü ile yapılmış bir mozaik dikkat çekmektedir. Nefin tabanına baktığınızda ise zodyak işaretleri ve hayvanları betimleyen bir mermer mozaik işi görülmektedir. Ayrıca koro ve minberde de ilgi çekici mozaikler bulunmaktadır. Kilisenin kuzey duvarında Portekiz kraliyet ailesinin bir üyesi olan Kardinal Lacopo di Lusitania’nın mezarı yer almaktadır. Mahzene indiğinizde ise Aziz Miniatusu’un kalıntılarının olduğu bir sunak bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Hem dış cephesi hem de iç kısmındaki mozaikler burasını başlı başına muhteşem bir yapı haline getirmiş olsa da, sunduğu muhteşem manzara ile de burası kesinlikle görülmeye değer bir ibadethanedir. Buradan muhteşem Duomo ve Palazzo Vecchio’yu bile görebilirsiniz. İç mekandaki dekoratif ve bazı şaşırtıcı freskler, sanat eserleri ve mermer sütunlar da dikkat edilmesi gereken detaylar arasında bulunuyor.

  • Adres: Via delle Porte Sante, 34, 50125 Firenze FI, İtalya
  • Telefon: +39 055 234 2731
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.30-19.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

4. Santa Croce Bazilikası

Burası neresi? 13. yüzyılda Arnolfo di Cambio tarafından inşa edilen Santa Croce Bazilikası‘nın içinde Bardi ve Peruzzi şapellerinin bulunmasının yanı sıra Galileo, Michelangelo, Machiavelli, Dante gibi birçok önemli kişinin de anıt mezarı bulunuyor. Bazilika aynı zamanda şehrin en güzel ve en önemli dini yapıları arasındadır.

Neden gitmeliyim? Santa Croce Bazilikası, kısa bir süre içinde en büyük Fransisken kilisesi olarak kabul edildi. Bazilika içinde toplamda 6 şapel bulunuyor ve bu şapellerden en ünlüsü ise Chapelle de Pazzi’dir. Birçok ünlü kişinin cenaze töreni burada gerçekleştiği için Floransa’nın Phanteonu olarak kabul edilmiştir. Kilisenin kat planı “T” şeklindedir ve iç mekan üç nefe bölünmüştür. Kilise 1560 yılında I. Cosimo’nun isteği üzerine restore edilmiştir. Tadilatı Vasari gerçekleştirmiştir. Kilisedeki birçok orijinal eser ne yazık ki yok olmuştur. Kilisenin şu anki çan kulesi de, orijinal kuleye yıldırım çarpması nedeniyle 1842’de inşa edilmiştir.

Kaçırmayın! Santa Croce ile aynı isimdeki Piazza Santa Croce, ziyaretçilerine görülecek daha çok şey vadediyor. Örneğin bazilikayla karşı karşıya olan Palazzo Cocchi-Serristori isimli Rönesans tarzındaki saray çok özel bir yapıdır ve günümüzde önemli konserlere ev sahipliği yapmaktadır.

  • Telefon: +39 055 246 6105
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi-Cumartesi 09.30-17.30, Pazar 14.00-17.30
  • Giriş ücreti: Normal 8€, İndirimli 6€
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

5. Aziz Mark İngiliz Kilisesi

Aziz Mark KilisesiSanta Croce Bazilikası

Burası neresi? Aziz Mark İngiliz Kilisesi, Eski bir Medici sarayının bir kısmında bulunmaktadır. Kilise korosu her pazar Anglikan ayini söylemekte ve kilise aynı zamanda konserlere ve opera performanslarına ev sahipliği yapmaktadır. 1881 yılında bir ibadet yeri olarak kurulan kilise, Neo-Rönesans tarzında yenilenmiştir.

Neden gitmeliyim? Koro müziği dinlemek ve İtalya’da İngilizce konuşan birilerini görmek için bu kiliseden daha ideal bir ziyaret noktası bulmanız hayli zor olacaktır. Eğer birkaç günden fazla bir süre Floransa’da kalacaksanız Aziz Mark Kilisesi’nde ilginizi çekebilecek etkinlikler olup olmadığını kontrol etmeniz faydalı olacaktır.

  • Adres: Via Maggio, 16, 50125 Firenze FI, İtalya
  • Telefon: +39 055 294764
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz ancak bağışta bulunabilirsiniz
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

6. San Lorenzo Bazilikası (Basilica di San Lorenzo)

San Lorenzo Bazilikası

Burası neresi? 15. yüzyılda dönemin önemli ailelerinden olan Medicilerin mali destekleriyle yapılan San Lorenzo Bazilikası, Floransa‘nın en önemli dini yapılarının başında gelmektedir. Bazilikanın MS 393 yılında Paskalya Günü’nde Aziz Ambrosse tarafından kutsandığı rivayet edilmektedir.

Bazilika tamamlanamayan ön cephesi ile hayli meşhur. Bazilika içinde bulunan Medici Şapeli bazilikanın görülmesi gereken en önemli noktalarından biridir. Avlusunda Santa Croce’deki gibi çok fazla ünlü mezar yerlerine sahip olmasa da Medicilere ait bir dinlenme yerinin olması bu bazilikayı çok önemli bir hale getirmektedir.

San Lorenzo’da ziyaretçilerin görebileceği üç önemli kısım bulunuyor; Kilisenin arkasındaki Medici Şapelleri, kilisenin kendisi ve Michelangelo tarafından tasarlanmış olan ünlü Laurentian Kütüphanesi’ne ulaşım sağlayan bitişik revak.

Manastır ve mahzen: Ziyaretin ilk kısmı kilisenin ve mahzenin görülmesiyle gerçekleşmektedir. Manastır kompleksi 1457-1462 yılları arasında simetrik unsurlara önem vermesiyle bilinen Filippo Brunelleschi’nin öğrencisi olan Antonio Manetti tarafından yeniden yapılandırılmıştır. Ziyaretin bu kısmı kilisenin birçok hazinesine ve tarihin akışını değiştiren iki adamın mezarına ev sahipliği yapan mahzende devam ediyor. Mahzende Medici ailesinin ilk üyesi olan Yaşlı Cosimo ve ünlü heykeltıraş Donatello’nun mezarı yer almaktadır.

Laurentian Kütüphanesi: Sonraki durak Laurentian Kütüphanesi oluyor. Kompleksin bu kısmını görmek için 1,5€ fazladan ödemeniz gerekiyor ancak ziyaret edenlerin yorumlarına bakıldığında buna kesinlikle değdiğini görüyoruz. Kütüphanedeki mimari detaylar tek tek ele alındığında ayrı bir güzelliğe sahipken, bir bütün olarak da oldukça etkileyici bir yapıyı ortaya çıkarmaktadır. Kütüphane içinde Sophocles’ten Marsilio Ficino ve Pico della Mirandola’ya kadar tarihin çok önemli yazarlarına ait 11.000 civarında el yazmasının bulunması burasının ne kadar değerli bir hazineye ev sahipliği yaptığını bizlere gösteriyor.

Kilise: Sırada kilise var. Girişten itibaren Rönesans uyumunun göze çarptığı bu muhteşem kilise, yuvarlak kemerler, eşit aralıklarla yerleştirilmiş sütunlar ve mükemmel simetri ile görenleri adeta büyülüyor.

Neden gitmeliyim? Toskana yaratıcılığının bir simgesi olarak sizi karşılayan San Lorenzo Bazilikası, şehrin en önemli tarihi ve dini yapılarından biri olarak ziyaretçiler tarafından ilgi görmektedir.

  • Adres: Piazza di San Lorenzo, 9, 50123 Firenze FI, İtalya
  • Telefon: +39 055 214042
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi-Cumartesi 10.00-16.00
  • Giriş ücreti:
  • Yol tarifi al >

Simgesel Yapılar

7. Giotto’nun Çan Kulesi

Giotto'nun Çan Kulesi

Burası neresi? Floransa Katedrali’nin hemen yanında yer alan, en yüksek noktası 84,7 metre olan ve 1334 senesinde inşasına başlanan Giotto’nun Çan Kulesi’nin terasına çıkıp şehrin muhteşem manzarasını seyretmek isterseniz 414 basamak çıkmayı göze almanız gerekiyor çünkü kulede asansör yok. Kulenin içini gezerken Pisano başta olmak üzere birçok önemli sanatçının eserinin bulunduğunu göreceksiniz. Kulede aynı zamanda Alberto Arnaldi gibi önemli sanatçılar tarafından dış kısmına oyma baklava desenleri de eklenmiştir.

Floransa Katedrali’nin bir parçası olarak da kabul edilen bu yapı, 14. yüzyılın ortalarında inşa edilmiştir. Kulenin mimarı, İtalya’da döneminin en ünlü sanatçılarından biri olarak kabul edilen Giotto di Bondone’dir ve Gotik tarzdaki kule, sanatçının ismiyle anılmaktadır ve Giotto’nun bu çan kulesine kendisini adadığı rivayet edilmektedir. Kulenin yapımında Andrea Pisano ve Andrea Talenti görev almıştır. Çeşitli sanatçılar tarafından yapılmış 16 adet gerçek boyutlu heykel de kulenin dikkat çeken özellikleri arasında bulunmaktadır.

Kulenin 7 çanı vardır. Bu çanlardan en büyüğü, kilisenin adandığı azizin şerefine Santa Reparata olarak adlandırılır. Diğerlerinin adı ise Misericordia ,  ApostolicaAssunta , Mater Dei , Annunziata ve Immacolata olarak adlandırılmıştır.

Neden gitmeliyim? Tıpkı Floransa Katedrali gibi kırmızı, beyaz ve yeşil mermerlerle bezenmiş olan Çan Kulesi, İtalya’daki en güzel çan kulesi olarak kabul edildiğinden Floransa’nın mutlaka görülmesi gereken tarihi yerleri arasında bulunuyor. 414 basamaklı bir merdivenden sonra çıkılan tepedeki geniş teras ise, Floransa’nın en güzel manzaralarını seyretmeyi vadediyor. Tepeye çıktığınızda ayrıca Bruneleschi Katedrali’ni bambaşka bir perspektiften görme şansına da sahip oluyorsunuz. Bu nedenle tepeye çıkmak kalp rahatsızlığı, vertigo ve klostrofobi gibi sorunları olanlar için pek de uygun değil.

  • Adres: Piazza del Duomo, 50122 Firenze FI, İtalya
  • Telefon: +39 055 230 2885
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.15-19.00
  • Giriş ücreti: 15€ karşılığında alacağınız bilet ile Floransa Katedrali, Aziz Giovanni Vaftizhanesi, Katedral Kubbesi ile Cyrpt ve Opera Müzesi’ne giriş imkanına sahip olabiliyorsunuz. Satın aldığınız bileti 6 gün içinde kullanabilirsiniz.
  • Yol tarifi al >

8. Aziz Giovanni Vaftizhanesi

Aziz Giovanni Vaftizhanesi

Burası neresi? 1059-1128 yılları arasında inşa edilen Aziz Giovanni Vaftizhanesi Floransa’nın en eski yapıları arasında bulunuyor. Kilise tamamlandığı yıl olan 1928 senesinde resmen Floransa’nın resmi vaftizhanesi olarak kabul edilmiştir. Günümüzdeki mevcut bina, MÖ 4. ve 5. yüzyıla tarihlenen Roma dönemindeki vaftizhaneden daha geniş bir alanda inşa edilmiştir.

Vaftizhane Santa Maria del Fiore Kilisesi’yle karşı karşıya bulunuyor. Eski bir Roma tapınağı üzerine yapıldığına inanılan vaftizhane asıl ününü bronz kapılarından alıyor. Vaftizhanedeki ilk bronz kapı, vaftizhaneyi koruma görevini üstlenmiş olan Tüccarlar Loncası tarafından yaptırılan kapı olmuştur. Kapılardan ikincisi 15. yüzyılda Lorenzo Ghiberti tarafından yapılmıştır. Cennet Kapıları (Porta del Paradiso) ise tamamen yaldızlı bir yapıya sahiptir ve 15. yüzyılın ikinci çeyreğinde gene Ghiberti tarafından yapılmıştır.

Vaftizhane sekizgen bir plana sahiptir ve tamamen beyaz Carrara ile yeşil Prato mermeri levhalarla kaplıdır. Üstü ise çevresindeki duvarların üstüne oturtulmuş sekizgen dilimli bir kubbe ile örtülüdür. Tabi kubbe, ikinci kattaki kemerin üzerinde yükselen duvarlarla gizlendiği için dışarıdan bakıldığında fark edilmeyebiliyor.

Vaftizhane içinde Donatello’ya ait Tövbekar Magdalene ve Silver Altar da dahil olmak olmak üzere çok önemli sanat eserlerine ev sahipliği yapmaktaydı. Günümüzde her iki eser de koruma amacıyla Opera del Duomo Müzesi’ne aktarılmıştır.

Neden gitmeliyim? İnanç, tarih ve sanatı birleştirme konusunda şehrin en başarılı örneklerinden biri olan Aziz Giovanni Vaftizhanesi, şehrin büyülü mimari duraklarından biridir. Vaftizhaneni tavan mozaikleri de oldukça büyüleyicidir ve ziyaretçilerin vaftizhaneye geldiklerinde kaçırmaması gereken güzellikler arasında bulunmaktadır.

  • Adres: Piazza San Giovanni, 50122 Firenze FI, İtalya
  • Telefon: +39 055 230 2885
  • Ziyaret saatleri: Her 08.15-18.30
  • Giriş ücreti: 5€
  • Yol tarifi al >

9. Forte di Belvedere

Forte Belvedere

Burası neresi? Boboli Bahçeleri arazisi içinde yer alan Belvedere Kalesi, Floransa’nın en büyük ikinci kalesi olma özelliğini taşımaktadır ve Arno Nehri’nin güney kısmında şehri savunmaya hazır bir pozisyonda bulunmaktadır. Kale, 16. yüzyılın sonlarında Buontalenti tarafından tasarlanmış, şehrin üzerinde yüksek bir tepede bulunan müstahkem bir villadır. Buraya gelerek Floransa’nın en muhteşem manzaralardan birinin keyfini çıkarabilirsiniz.

Palazzo Vecchio’yu bir dizi koridor, köprü ve bahçe aracılığıyla Palazzo Pitti ve Boboli Bahçeleri’ne bağlamak için yapılan Vasari koridorunun son aşamasını temsil eden Belvedere Kalesi, 2013 senesinde halka yeniden açılmış ve büyük çağdaş sanatçılar için çok önemli bir sergi alanı olarak değerlendirilmeye başlamıştır. Kalede Zhang Huan, Giuseppe Penone, Anthony Gormley gibi çok değerli sanatçıların sergileri akla ilk gelenlerdir.

Neden gitmeliyim? Günümüzde kaleye gelerek büyük sergilere ve muhteşem kültürel etkinliklere dahil olabilir ya da sadece muhteşem Floransa manzarasını seyre dalmak için buraya gelebilirsiniz.

  • Adres: Via di S. Leonardo, 1, 50125 Firenze FI, İtalya
  • Telefon: +39 055 055
  • Ziyaret saatleri: 2022 Bahar dönemine kadar kapalı
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

10. Oblate Kütüphanesi (Biblioteca della Oblate)

oblate library

Burası neresi? Eskiden bir manastır olan bina, günümüzde bir halk kütüphanesi olarak ziyaret edilebiliyor. 1288 senesinde kurulmuş olan manastır kompleksi hastalara ve muhtaçlara yardım eden bir hayır kurumu olarak işlev görmekteydi. 1940 yılında ise tarihi bir halk kütüphanesi olarak hizmet vermeye başlamıştır ve 2007 yılından bu yana da resmi olarak bu görevini sürdürmeye devam etmektedir.

Kütüphanenin zemin kısmı 0-14 yaş arası okuyucular için ayrılmış 300 metrekarelik bir çocuk alanına da sahiptir. Kütüphanenin en ilgi çekici bölümü ise şüphesiz panoramik manzaraya sahip bir teras ile üç katlı, Floransa’nın tek olan zarif revakıdır. Kompleks şu anda 10.000 metrekarelik bir alana sahiptir.

Neden gitmeliyim? Oblate Kütüphanesi’ne geldiğinizde çok çeşitli türlerden etkileyici bir koleksiyon bulacaksınız. Bunun yanı sıra size sunduğu etkileyici panoramik manzara da burayı Floransa’daki mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri haline getiriyor. Kütüphanenin son katında bulunan kafeterya da bir şeyler yudumlayıp manzarayı seyrederken mükemmel bir dinlenme noktası sunuyor.

  • Adres: Via dell’ Oriuolo, 24, 50122 Firenze FI, İtalya
  • Telefon: +39 055 261 6512
  • Ziyaret saatleri: Salı-Cuma 09.00-19.00, Cumartesi 10.00-19.00, Pazartesi 14.00-19.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

11. Vecchio Sarayı (Palazzo Vecchio)

Palazzo Vecchio

Burası neresi? Signoria Meydanı’nda bulunan Vecchio Sarayı, şehrin en görkemli saraylarından biridir. Palazzo della Signoria ya da Palazzo dei Priori olarak da bilinen saray 14. yüzyılda inşa edilmiş ancak günümüzdeki haline en yakın görünümüne 16. yüzyılda gerçekleştirilen yenileme çalışmalarıyla ulaşmıştır.

Floransa’nın en önemli tarihsel yapıları arasında bulunan Vecchio Sarayı, yapıldığı ilk zamanlarda Floransa Cumhuriyeti Yürütme Konseyi tarafından kullanılmıştır. Sonrasında ise Medici ailesi tarafından yönetim merkezi olarak kullanılmış ve 1872 senesinden itibaren de belediye sarayı olarak kullanılmaya başlamıştır. Günümüzde de bu amaçla kullanılmaya devam eden saray içinde aynı zamanda 16. yüzyıldan kalma Cinquecento Salonu ve Museo dei Ragazzi bulunmaktadır.

Mazgallı duvarları ve 94 metre yüksekliğe sahip kulesi ile adeta bir kale görünümünde olan Vecchio Sarayı, şehrin sembol yapılarından biri olarak kabul edilmektedir. Saraya girişte ön tarafta bulunan iki devasa heykel oldukça dikkat çekicidir. Sol tarafta Michelangelo’nun beyaz mermerden Davud heykelinin bir kopyası, sağ tarafta ise Baccio Bandinelli tarafından yapılmış olan Herkül ve Cacus heykeli bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Venedik saraylarını andıran muhteşem bir mimariye sahip olan Palazzo Vecchio, Floransa’nın en ilgi çekici turistik yerleri arasında bulunuyor. Şehrin en önemli simge yapılarından biri olan saray, ziyaretiniz sırasında kesinlikle kaçırılmaması gereken duraklardan biridir.

Not: Vecchio Sarayı, 7 asrı aşkın bir süredir Floransa’daki sivil gücün bir simgesi olmuştur. Bu nedenle sarayı en iyi şekilde gezmek ve tanımak için bir rehber eşliğinde ziyaret etmenizi tavsiye ediyoruz.

  • Adres: P.za della Signoria, 50122 Firenze FI, İtalya
  • Telefon: +39 055 276 8325
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-22.00, Perşembe 09.00-14.00
  • Giriş ücreti: Müze, kule ve arkeolojik alana giriş için ayrı ücret ödenmesi gerekmektedir. Rehberli turlara 40€ karşılığında dahil olabilirsiniz.
  • Yol tarifi al >

12. Ponte Vecchio

ponte vecchio

Burası neresi? İlk olarak 972 yılında inşa edilmiştir. Günümüzdeki köprü ise 1345 yılında inşa edilmiştir ve Uffizi ve Medici Sarayı’nı birbirine bağlayan Ponte Vecchio, şehrin bir diğer simgesi olmasının yanı sıra Floransa’da bulunan en eski ve en ünlü köprü olma özelliğini taşıyor. Yaklaşık 800 yıllık bir geçmişe sahip olan bu köprü, kent merkezinin en önemli ticaret merkezlerinden biri olmuştur. 16. yüzyılda ise Medici ailesinin gizli tüneli köprüde inşa edilmiştir.

Köprü, geçmişte kasapların kanlı atıklarını nehre kolay bir şekilde dökebilmeleri için buraya yerleştirildiği söylenmektedir. İkinci Dünya Savaşı esnasında Alman istilası esnasında şehirde tek ayakta kalan köprü burası olmuştur. Bunun nedeni ise efsaneye göre Hitler’in bu köprüyü çok beğenmiş olmasıdır.

Neden gitmeliyim? Köprü bir dönemler tabakhane, kasap ve demir yollarına ev sahipliği yapmışsa da günümüzde üzerinde birçok altın ve mücevher satışı yapan kuyumcular yer alıyor. Köprü şehrin en hareketli yerlerinden olmasıyla yoğun ilgi görüyor. İçerisindeki kuyumcu dükkanları pek de ilgi çekici değildir ancak, özellikle gün batımı esnasında köprünün muhteşem manzarasını seyre dalmak için buraya gelebilirsiniz.

Meydanlar

13. Duomo Meydanı

Duomo Meydanı

Burası neresi? Duomo Meydanı, Floransa’nın en önemli ve en güzel meydanlarından biridir. Muhteşem mimarisinin yanı sıra Floransa Katedrali, Giotto’nun Çan Kulesi, Aziz Giovanni Vaftizhanesi, Museo dell ‘Opera del Duomo gibi birçok önemli yapı bu meydanda ve çevresinde bulunuyor. Yani meydana gelerek Floransa’nın anıtsal yapılarını bir çırpıda görme fırsatına sahip olabiliyorsunuz.

Neden gitmeliyim? Bu meydan, hem İtalyan sanatına hem de şehrin tarihine görkemli bir giriş yapmak için harika bir yerdir. Floransa’yı keşfetmeye başlamak için en ideal noktayı merak ediyorsanız Duomo Meydanı kesinlikle aradığınız yer!

Kaçırmayın! Meydanda zaman geçirdiğiniz sırada Brunelleschi tarafından yapılan kubbenin tepesine tırmanarak muhteşem Floransa manzarasının keyfini çıkarmayı da unutmayın.

14. Cumhuriyet Meydanı (Piazza Della Repubblica)

piazza della repubblica

Burası neresi? Duomo Meydanı ile komşu olan Cumhuriyet Meydanı, Floransa Katedrali’nin de hemen yanında bulunmaktadır. Burası Floransa’nın ulaşım, eğlence, konaklama, alışveriş ve buluşma noktası açısından en önemli yerlerinin başında gelmektedir. Meydan, Floransa’daki en büyük meydanlardan biridir ve Roma döneminden bu yana şehrin kalbi burada atmaktadır.

Meydanın merkezine geldiğinizde, antik Roma kentinin ana caddelerinden olan Cardo ve Decumano’nun buluşma noktasını temsil eden ve şehrin göbeği olarak kabul edilen Colonna dell’Abbondanza yer almaktadır. Floransa’nın 1865 ile 1871 yılları arasında İtalya’nın başkenti olması geniş bir meydanın yapılmasını gerekli kılmış ve Piazza della Repubblica inşa edilmiştir.

Neden gitmeliyim? Burası birçok açıdan Floransa’nın can damarı konumunda olmuştur ve birçok mağaza ve kulübe de ev sahipliği yaptığından kültürel aktivitelerin yanı sıra alışveriş ve diğer eğlenceli seçenekler için de turistler tarafından şehrin en fazla ziyaret edilen duraklarının başında gelmektedir.

  • Adres: Piazza della Repubblica, 50123 Firenze FI, İtalya
  • Yol tarifi al >

15. Signoria Meydanı

Signoria Meydanı

Burası neresi? Floransa’nın ikici büyük meydanı olan Signoria Meydanı, adeta bir açık hava müzesi niteliğinde. Meydanın ortasında bulunan Davud Heykeli replikasının yanı sıra Vecchio Sarayı, Neptün Çeşmesi ve Loggia dei Lanze gibi önemli yapılar da meydanın çevresinde yer alıyor. Meydan, 14. yüzyıldan bu yana Floransa’daki siyasi hareketliliğin merkezinde yer almıştır ve 1530’da Medici’nin dönüşü ile Şenlik Ateşi gibi büyük zaferlerin sahnesi olmuştur. Meydandaki mermer anıt ateşin yakıldığı yeri işaret etmektedir.

Meydandaki çoğu heykel, birbiriyle çelişkili siyasi mesajlar içermektedir. Bu da meydanın ne denli çekişmelere sahne olduğunu bize göstermektedir. Michelangelo’nun Davut Heykeli’nin kopyası Cumhuriyet’in zalim Medici’ye meydan okumasını sembolize ederken, Bandinelli’nin Herkül ve Cacus isimli heykeli ise Mediciler tarafından sürgün sonrası bir güç gösterisi olarak meydana eklenmiştir.

Neden gitmeliyim? Meydan, sahip olduğu etkileyici heykeller sayesinde adeta bir açık hava müzesi niteliği taşımaktadır ve bu özelliği sayesinde özellikle sanata meraklı ziyaretçiler için Floransa’nın görülmesi gereken turistik yerleri arasında bulunuyor.

Kaçırmayın! 1376 yılında dikilen Loccia dei Lanzi, bu heykelin hemen arkasında bulunan Uffizi Galerisi de meydanda kaçırılmaması gereken noktalar arasında bulunuyor.

16. Piazza Santo Spirito

piazza santo spirito

Burası neresi? Oltrarno bölgesinde yer alan Santo Spirito Meydanı, çeşitli pazarlar ve aperatif tatlar denemek için gidilebilecek eğlenceli destinasyonlardan biridir. Sanattan gece hayatına kadar Floransa’nın gerçek ve pitoresk yönünü bu etkileyici meydana gelerek görebilirsiniz.

Meydan 1200’lü yılların ikinci yarısında kurulmuştur. Meydanın kurulması Santa Spirito’ya adanmış bir kiliseye sahip bir manastırın inşa edilmesiyle olmuştur. Kilise Augustinerinnen rahiplerle birlikte dua etmeye gelen sadıkları karşılamak amacıyla inşa edilmiştir ve meydan da azizin ismiyle anılmıştır. Meydanın ortasındaki sekizgen yapıdaki büyük bir çeşme dikkat çekmektedir. Çeşmenin ortasında ise mermer bir dekorasyon göze çarpmaktadır.

Neden gitmeliyim? Floransa çarpıcı meydanlara ev sahipliği yapan bir şehirdir, ancak çoğu meydan şehrin kozmopolit yaşamını size sunma konusunda yetersiz kalır. Bunun için nehrin karşısına geçerek biraz daha sessiz bir yer olan Santo Spirito Meydanı’na gelmeniz gerekmektedir. Burada sabahları sokak pazarlarında yerli biri gibi takılabilir, akşamları ise yerel halkın favorisi olan barlarda ve restoranlarda eğlenebilirsiniz.

Kaçırmayın! Guadagni Sarayı, bazilika ve pazar meydanı gibi noktaları gözden kaçırmayın. Meydanda en muhteşem manzaraların tadını çıkarmak istiyorsanız Hotel Palazzo Guadagni‘nin balkonundan bir şeyler içmeyi ihmal etmeyin.

17. Piazzale Michelangelo

Piazzale Michelangelo

Burası neresi? Buraya Floransa’nın terası deniyor. Bu meydan, tüm şehirdeki Floransa ve katedral manzarasının en güzel manzarasını sunduğundan Floransa’nın meşhur turistik yerleri arasında bulunuyor. Meydan, Arno Nehri’nin güney kısmında bulunuyor ve Boboli Bahçeleri ile Palazzo Pitti yakınlarındaki bir tepenin üzerinde yer alıyor.

Meydanın ortasındaki harika Davut heykeli ilk dikkat çeken şeylerin başında geliyor ve meydanın kenarında çeşitli hediyelik eşyalar satan satıcılar ve sanatını icra eden sanatçılar bulunuyor. Meydan, Michelangelo’nun başyapıtları ya da en azından kopyaları için bir vitrin olarak tasarlanmış tipik bir 19. yüzyıl tasarımıdır. Meydanın 1869 senesinde Guiseppe Poggi tarafından tasarlandığı düşünülmektedir.

Neden gitmeliyim? Gerçekten unutulmaz bir fotoğraf karesi yakalamak istiyorsanız gelmeniz gereken yerlerin başında Michelangelo Meydanı geliyor. Meydanın manzarası gerçekten rakipsizdir ve Arno Nehri’ne karşı çerçevelenmiş Floransa’yı bütün ihtişamıyla bu meydandan izleyebilirsiniz. Meydan 2016 yılında Floransa’nın güzelliğini vurgulamak ve huzurlu bir ortamın tadını çıkarmak amacıyla yeniden yapılandırılmıştır.

Müzeler, Galeriler

18. Uffizi Galerisi (Galleria degli Uffizi)

galleria degli uffizi

Burası neresi? 16. yüzyılda inşa edilen bir yapı içerisinde bulunan Uffizi Galerisi, sadece Floransa’nın değil Avrupa’nın en önemli sanat galerilerinden biri olarak kabul edilmektedir. Galeri içerisinde Rönesans döneminin en önemli sanatçılarından Michelangelo’dan Leonardo Da Vinci’ye kadar pek çok sanatçının çok değerli sanat eserleri sergilenmektedir.

Bu geniş koleksiyondaki eserler çoğunlukla 12. ile 17. yüzyıllar arasındaki döneme ışık tutmaktadır. Müze ziyaretiniz sırasında sadece resimleri değil, muhteşem şekilde inşa edilmiş odaları, heykelleri, etkileyici tavanı da incelemelisiniz. Bu kadar çok uyaran olması nedeniyle yorulabilir ve birçok şeyi kaçırdığınızı düşünebilirsiniz. Galeriyi ziyaretiniz sırasında başta Deli İbrahim olmak üzere çeşitli Osmanlı padişahının portrelerini de görebilirsiniz.

Neden gitmeliyim? Çoğu Rönesans döneminden kalma bir bina içinde bulunan Uffizi Galerisi içinde, çok değerli sanat eserleri ve başyapıtlar bulunduğu için dünyanın en ünlü müzelerinden biri olmasına şaşırmamak gerek. Bu nedenle de galeri, Floransa’daki en ünlü müzeler arasında ilk sıralarda yer alıyor ve bu nedenle her yıl 1 milyondan fazla ziyaretçi tarafından ziyaret ediliyor.

Not: Özellikle yoğun tatil dönemlerinde içeriye giriş için saatlerce kuyrukta beklemek zorunda kalabilirsiniz. Bunun önüne geçmek ve daha rahat giriş yapmak için rezervasyon yaptırmanızı tavsiye ediyoruz.

  • Adres: Piazzale degli Uffizi, 6, 50122 Firenze FI, İtalya
  • Telefon: +39 055 294883
  • Ziyaret saatleri: Salı-Pazar 08.15-18.30, Pazartesi günleri kapalı.
  • Giriş ücreti: 4€
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

19. Pitti Sarayı

Palazzo Pitti

Burası neresi? Pitti Sarayı, 1457 yılında Pitti ailesi için Filippo Brunelleschi tarafından tasarlanmış ve öğrencisi Luca Fancelli tarafından yapılmıştır. 16. yüzyılda Medici ailesine satılmış Pitti Sarayı‘nda günümüzde beş tane önemli müze ve sanat galerisi bulunuyor; Palatine Galerisi, Kral Daireleri, Modern Sanat Galerisi, Porselen Müzesi ve Kostüm Galerisi. Bu galerilerde neler olduğuna kısaca değinelim;

Palatine Galerisi: Medici ailesine adanmış olan galeri içinde Raphael, Tiziano, Rubens, Correggio ve diğer Rönesans ve Barok sanatçıların eserlerinden oluşan muhteşem bir koleksiyon bulunmaktadır.

Modern Sanat Galerisi: 18. yüzyıl ile 1. Dünya Savaşı’na kadar uzanan bir zaman dilimine ait özellikle İtalyan sanatçılarının eserlerinden oluşan etkileyici bir koleksiyon sergilenmektedir.

Kostüm Galerisi (Gallerie del Kostüm): 18. ile 20. yüzyıla odaklanan galeri içinde 6.000 parçadan oluşan devasa bir koleksiyonu görebiliyorsunuz. İtalya’da moda tarihi ile ilgili tek müze olması nedeniyle burası çok özel bir yere sahiptir.

Porselen Müzesi: Porselen nesnelerin sergilendiği bu kısım ise Avrupa’da alanındaki en güzel koleksiyonlardan birine ev sahipliği yapmaktadır. Orijinal koleksiyona, daha sonra İtalya’nın farklı noktalarında bulunan saraylardan getirilmiş olan Savoy’a ait çeşitli objeler de eklenmiştir.

Saray, Medici ailesine geçtikten sonra Bartolomeo Ammannati tarafından, 17. yüzyılda ise Giulio ve Alfonso Parigi tarafından genişletilmiş ve restore edilmiştir. Sarayın iç mekanındaki tasarımın çoğu da gene 17. yüzyılda yapılmıştır ve Giovanni da San Giovanni, Pietro da Cortona, il Volterrano, Antonio Domenico Gabbiani ve Sebastiano Ricci’ye aittir.

Neden gitmeliyim? Pek çok sanat eserlerine ev sahipliği yapan ve ünlü Boboli Bahçeleri ile çevrili olan Pitti Sarayı, Floransa’da görülmesi gereken önemli mimari yapılardan biridir ve oldukça etkileyicidir. Sarayı ziyaret edenler muhteşem heykel, resim ve çeşitli sanat eserlerini görme şansına sahip olmaktadır. Pitti Sarayı’nı ziyaret etmek için Oltrarno semtine gelmeniz gerekmektedir.

  • Adres: Piazza de’ Pitti, 1, 50125 Firenze FI, İtalya
  • Telefon: +39 055 294883
  • Ziyaret saatleri: Salı-Pazar 08.15-18.30, Pazartesi günleri kapalı.
  • Giriş ücreti: Normal 16€, İndirimli 2€
  • Yol tarifi al >

20. Leonardo Da Vinci Müzesi

da vinci müzesi

Burası neresi? Floransa’nın kalbinde tarihi bir yapıda yer alan Leonardo’nun muhteşem eserleri, İl Duomo’dan çok kısa bir yürüyüş mesafesinde bulunmaktadır. Sergilenen etkileşimli makineler, Leonardo’nun orijinal eskizlerinden elle hazırlanmış, çalışan modellerdir.

Müze beş ana bölümden oluşmaktadır:

  • Toprak: Matbaa, döner vinç, yağ presi, kilometre sayacı vs.
  • Mekanizmalar: Kilitleme sistemleri, volan, sonsuz vida, bilyalı taşıyıcı vs.
  • Su: Hidrolik testere, Arşimet dürbünü, perdeli eldiven vs.
  • Hava: Leonardo’nun paraşütü, hornitopterler, kanat denemeleri, anemometre vs.
  • Ateş: Havan topu, makineli tüfek, zırhlı tank vs.

Bu ikonik müze, gerçekten uluslararası bir kapsama sahiptir. Sanatçının tasarımları, tuvalin ötesinde yeni dünyaların kapılarını araladı ve hatta evrenle ilgili araştırmaları daha ileri götürmüştür. Müze, en kısa tarifi ile makinelerin etkileşiminin kilit rol oynadığı ve makinelerin ayrıntılı bir şekilde incelendiği muhteşem bir sergidir.

Neden gitmeliyim? Da Vinci Müzesini gezme şansına sahip olan ziyaretçiler, etkileşimli ekranları deneyebilir ve yerçekimi, mekanik ve tasarım çalışmalarını gösteren çeşitli modellerle Da Vinci’nin dahi zihninde muhteşem bir yolculuğa çıkabilir.

  • Adres: Via del Castellaccio, 1, 50121 Firenze FI, İtalya
  • Telefon: +39 055 202 9901
  • Ziyaret saatleri: Nisam-Ekim arası her gün 09.30-19.30; Karım-Mart arası Pazartesi-Cuma 10.30-18.30, Cumartesi-Pazar 09.30-17.30
  • Giriş ücreti: Normal 8€, İndirimli 7€. İki yetişkin ve iki çocuğu içeren aile bileti ise 28€.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

21. Galileo Müzesi (Museo Galileo)

galileo müzesi

Burası neresi? Palazzo Castellani’de yer alan Galileo Müzesi, dünyanın en önemli bilimsel koleksiyonlarından birine ev sahipliği yapmaktadır. Burası aynı zamanda İtalya’daki ve dünyanın diğer bölgelerindeki bilim adamları için de önemli bir araştırma merkezi olarak hizmet vermektedir.

Ziyaretçiler müze içinde Rönesans döneminden 19. yüzyıla kadar olan zaman dilimine ait 500 yıllık enstrümanları, çeşitli icatları ve sergileri kapsayan çok önemli bir koleksiyonu inceleme fırsatını yakalamaktadır. Hatta Gelileo’nun ünlü teleskopu da bu serginin bir parçasıdır.

Neden gitmeliyim? Antik kürelerden mikroskoplara ve özel lenslere kadar pek çok önemli bilim nesnesini görebileceğiniz Galileo Müzesi, bilime meraklı ziyaretçiler için Floransa’nın önemli turistik yerleri arasında bulunuyor.

  • Adres: Piazza dei Giudici, 1, 50122 Firenze FI, İtalya
  • Telefon: +39 055 265311
  • Ziyaret saatleri: 09.30-18.00
  • Giriş ücreti: Normal 10€, 6-18 yaş arası ve öğrenciler 6€, 6 yaş altı ise ücretsiz.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

22. Galleria dell’Accademia

Burası neresi? Uffizi Galerisi’nden sonra Floransa’da en çok ziyaretçi çeken müze olan Galleria dell’Accademia, Floransa’nın mutlaka görülmesi gereken turistik yerleri arasında bulunmaktadır. Bu ünlü sanat evi, 1784 senesinde, Güzel Sanatlar Akademisi öğrencileri için bir eğitim yeri olarak kurulmuştur.

Bina içindeki Colossus Salonu içinde 40 enstrümanın sergilendiği Müzik Enstrümanları Müzesi’nin yanı sıra 13. ve 14. yüzyıla ait eserlerin sergilendiği çeşitli salonlar, Hall of the Prisoners(Mahkumlar Salonu), Gotik Eserler Salonu ve The Tribüne gibi kısımlar galeriyi, Floransa’nın en önemli sanat mabetlerinden biri haline getirmiştir.

Neden gitmeliyim? Çoğu muhteşem sanat eserine ev sahipliği yapıyor olmasına karşın, burasını ünlü kılan en önemli şey ise Michelangelo’nun meşhur eseri olan Davut Heykeli’nin orijinalinin burada sergilenmesidir. Michelangelo bu eseri, 26 yaşındayken, 500 yıllık tek bir mermer bloku oyarak ve kolundaki damarlara kadar detaylandırarak yapmıştır ve bu herkesin görmek isteyeceği muhteşem bir sanat eseridir. 3 yılda tamamlandığı rivayet edilen heykel, beş metre yüksekliğe sahiptir.

  • Adres: Via Ricasoli, 58/60, 50129 Firenze FI, İtalya
  • Telefon: +39 055 098 7100
  • Ziyaret saatleri: Salı-Pazar 09.00-18.45, Pazartesi kapalı
  • Giriş ücreti: Normal 12€, İndirimli (18-25 yaş arası AB vatandaşları) 2€
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

23. Museo Stibbert

Stibber Müzesi

Burası neresi? Floransa’nın eşsiz müzelerinden olan Stibbert Müzesi, şehrin biraz dışında kalan konumu nedeniyle ihmal edilebiliyor. Az kişi tarafından bilinen bu müze, şehrin önemli mücevherlerinden biridir ve daha fazla kişi tarafından bilinmeyi hak ediyor.

Müze, uzun yıllar boyunca özel bir koleksiyon olduktan sonra, Frederick Stibbert’in villasını, bahçelerini ve koleksiyonunu bağışlamasının ardından ziyarete açılmıştır ve Stibbert’in iradesiyle kurulmuş olan bir vakıf tarafından yönetilmektedir. Stibbert,19. yüzyılda Floransa’da doğmuş ancak İngiltere’de eğitim görmüş önemli bir kişi olmuştur.

Müzedeki en dikkat çeken bölüm zırh sergisidir. Burada 1500’lü ve 1600’lü yıllara dayanan zırh ve silah takımlarına bürünmüş çok etkileyici bir görsel şölene tanıklık edebilirsiniz. Japon koleksiyonu ise, Japonya dışında ziyaret edebileceğiniz en büyük koleksiyondur ve samuray kılıçları ve zırhlarını içermektedir. Müzede resim kısmında ise Sandro Botticelli, Carlo Crivelli, Luca Giardano gibi önemli sanatçıların eserleri görülebilmektedir.

Neden gitmeliyim? Müzede Orta Doğu ve Japonya’dan gelmiş zırhlar ve duvarlarda asılı muhteşem sanat eserler görülebilmektedir. Oldukça sakin olan müzede Büyük Salon’a geldiğinizde savaş zırhlı atlarıyla tamamlanmış, Napolyon’un pelerininin de bulunduğu bir ordu canlandırmasıyla karşılaşacaksınız. Bu aynı zamanda çocuklar için muhteşem bir etkileşimli öğrenme fırsatı olduğundan özellikle çocuklu aileler Museo Stibbert, Floransa’nın görülmesi gereken yerleri arasında bulunuyor.

  • Adres: Via Federico Stibbert, 26, 50134 Firenze FI, İtalya
  • Telefon: +39 055 475520
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi-Çarşamba 10.00-14.00, Cuma-Pazar 10.00-18.00, Pazartesi kapalı.
  • Giriş ücreti: Normal 8€, 12 yaş altı çocuklar 6€, İndirimli 2€
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

24. Bargello Ulusal Müzesi

Bargello Ulusal Müzesi

Burası neresi? Floransa’nın en güzel müzelerinden olan Bargello Ulusal Müzesi, günümüzde sayısız Rönesans heykeline ve sanat eserine ev sahipliği yapmaktadır. Yapımına 1255 senesinde başlanmış olan Palazzo del Podesta isimli belediye binası, müze olarak kullanılmaya başlamadan önce hapishane, işkence evi gibi farklı amaçlar için değerlendirilmiştir.

Piazza della Signoria’nın kuzey doğusunda kısa bir yürüyüş mesafesindeki müzeyi ziyaret ettiğinizde Orta Çağ döneminden kalma koruma kulesini ve mazgalları görmek mümkün olmaktadır. Şu anda binanın içinde Donatello’nun eserleri de dahil olmak üzere pek çok değerli heykelden oluşan koleksiyon sergilenmektedir. Özellikle Donatello’nun David, Michelangelo’nun Bacchus ve Lombardo’nun İsa Büstü öne çıkan eserler arasında bulunuyor.

Neden gitmeliyim? 1865 senesinde İtalya Krallığı’nın kararı ile İtalya’nın ilk ulusal müzesi ilan edilen Bargello Müzesi, müze ziyaretinden hoşlananlar için Floransa’nın önemli turistik yerleri arasında bulunmaktadır.

  • Adres: Via del Proconsolo, 4, 50122 Firenze FI, İtalya
  • Telefon: +39 055 064 9440
  • Ziyaret saatleri: Müze pazartesi-cuma günleri arasında 08:15-13:50 saatleri arasında ve cumartesi-pazar günleri 08:15-17:00 saatleri arasında ziyarete açıktır. Müze ziyareti ortalama 1 saat kadar sürmektedir.
  • Giriş ücreti: Normal 8€, İndirimli 2€, Her ayın ilk pazar günü ücretsiz.
  • Yol tarifi al >

25. Ulusal Arkeoloji Müzesi (Museo Archeologico Nazionale di Firenze)

Ulusal Arkeoloji Müzesi

Burası neresi? Kısaca MAF olarak da bilinen Ulusal Arkeoloji Müzesi, Şehirdeki en eski müzelerden biri olmasına karşın, oldukça geniş ve çağdaş sergi salonlarına sahiptir. Müzenin açılışı 12 Mart 1871 tarihinde Kral II. Vittorio Emanuele tarafından gerçekleşmiştir.

Müzede bulunan sergiler her yaştan insana hitap ediyor ve ziyaretçilere insanlığın tarihini arkeoloji bilimi sayesinde keşfetme imkanı sunuyor. Müze içinde muhteşem bir Etrüsk lahit koleksiyonu ve MÖ 450’lere kadar uzanan Roma kalıntıları, Medici ve Lorena ailelerine ait özel koleksiyonlar, Antik Yunan seramikleri ve 14.000’in üzerinde esere sahip bir Mısır koleksiyonu bulunuyor.

Müzenin aynı zamanda etkileyici bir Nektopol Bahçesi de bulunuyor. “Ameno” olarak adlandırılan müze bahçesi, Medici saraylarının tarihi bahçelerinden biridir. Gerek çiçek açan muhteşem çiçekleri gerekse de eşsiz bahçe dekoru ile huzur veren bahçe, bir dizi Etrüsk tümülüs mezarları ve lahitleri ile bir tür açık hava müzesi görevi görmektedir.

Neden gitmeliyim? Floransa’nın tarihinde etkileyici bir yolculuğa çıkmanıza imkan sunan birçok buluntu ve koleksiyona ev sahipliği yapan Ulusal Arkeoloji Müzesi’ni mutlaka Floransa’da görülecek yerler listenize eklemelisiniz.

  • Adres: Piazza della Santissima Annunziata, 9b, 50121 Firenze FI, İtalya
  • Telefon: +39 055 23575
  • Ziyaret saatleri: Salı-Cuma 08.30-19.00, Cumartesi-Pazar 08.30-14.00
  • Giriş ücreti: Uffizi için aldığınız bilet ile burayı ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

Bahçeler

26. Boboli Bahçeleri

Boboli Bahçeleri

Burası neresi? Floransa’da mutlaka yapılması gereken şeylerden biri de Boboli Bahçeleri’ni ziyaret etmek olacaktır. 1550 yılında Medicilerin Pitti Sarayı’nı almasından sonra yapılmış ve 18. yüzyılda halkın ziyaretine açılmıştır. Boboli Bahçeleri’nin bulunduğu yer eski şehir merkezinin olduğu yerdir. Medici ailesi, ileride birçok Avrupa mahkemesine örnek olacak İtalyan bahçe stilini yaratarak bahçelerin düzenini oluşturmuştur.

Bahçelerin üst kısmında meşe ağaçları, alt kısımlarında ise çeşitli çalı türlerinden oluşan yüksek çitler yer almaktadır. Çınar ağaçları, sedirler ve selviler de bahçede görülebilmektedir. Üst botanik bahçede ise ilginç bir su bitkileri koleksiyonu da bulunmaktadır. Bahçelerin içinde; bir amfi tiyatro, Giusto Utens’in Baboli Bahçeleri Ay Tabyası resmi, gül bahçesinden geçilerek gidilen Porselen Müzesi gibi önemli yerler bulunuyor.

Boboli Bahçeleri içinde görülmesi gereken yerler şu şekildedir:

  • Amfitiyatro
  • Viottolone
  • Porselen Müzesi
  • Grotta Grande isimli etkileyici mağara
  • Kaffehaus
  • Ragnaie
  • Limonluk

Neden gitmeliyim? UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde de bulunan Boboli Bahçeleri, şehrin en önemli doğal miraslarından biri olması nedeniyle mutlaka zaman ayrılması gereken bir duraktır. Resmi bir düzene sahip olan bahçe, antik ve Rönesans heykelleriyle dolu çok etkileyici bir açık hava müzesi özelliği taşımaktadır. Bahçeler içinde aynı zamanda Neptün Çeşmesi ve Okyanus Çeşmesi gibi çok büyük çeşmeler de bulunmaktadır.

  • Adres: Piazza de’ Pitti, 1, 50125 Firenze FI, İtalya
  • Telefon: +39 055 23885
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.15-18.30
  • Giriş ücreti: Normal 10€, İndirimli 2€
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

27. Bardini Bahçesi (Giardino Bardini)

Bardini Bahçeleri

Burası neresi? Bardini Bahçeleri’ndeki büyülü sessizlik ve çarpıcı mimari, Floransa’da ziyaret edilecek yerler listesinin kalabalığında kaybolmuş gibi görünüyor. Herkes Boboli Bahçeleri’ne akın ederken, Arno’dan görebileceğiniz güzel merdivenlerin evi olan Bardini gözden kaçabilir. Bu nedenle bu etkileyici bahçeyi de aklınızda tutmanızda fayda var.

Yaklaşık 4 hektarlık bir alana yayılmış olan bu muazzam bahçe, son dönemde şehrin yerlileri ve ziyaretçileri tarafından yeniden keşfedilmeye başladı. Bardini’nin iki girişi bulunuyor. Bu girişlerden biri San Niccolo semtinde, diğeri ise Costa San Giorgio’da bulunuyor.

Neden gitmeliyim? Floransa’ya ilk kez gelenler için, özellikle de hızlı bir tur yapacaklar için bu güzel bahçeyi programa sığdırmak zor olabilir ancak şehre yeniden gelenler için burayı görmek bir zorunluluk haline gelecektir. Barok merdivenin tepesine çıktığınızda ise Floransa’nın en muhteşem manzaralarından birini bulacaksınız. Özellikle de sıcak, güneşli bir Nisan sabahı buraya geldiğinizde cıvıldayan kuşların ve rengarenk kelebeklerin eşliğinde alacakaranlık manzaralarının tadını çıkarabilirsiniz.

İpucu! Zeytinlik içinde yürürken, Wisteria Tüneli ismi verilen muhteşem mor salkım kemerinin çiçek açtığını görmek istiyorsanız bunun için ziyaretinizi Nisan ayına planlamalısınız.

  • Adres: Via de’ Bardi, 1, 50125 Firenze FI, İtalya
  • Telefon: +39 055 263 8599
  • Ziyaret saatleri: Salı-Pazar 10.00-16.00, Pazartesi kapalı
  • Giriş ücreti: Normal 6€, İndirimli 2€
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

Floransa Çevresinde Gezilecek Yerler

Floransa’nın çevresinde de görülmeye değer birçok güzel bölge bulunuyor. Özellikle uzun süreli bir tatil planlayanlar civardaki bu bölgelere ister günübirlik isterse de konaklamalı gezi planları yaparak çok eğlenceli zamanlar geçirebilir.

28. Pisa

Pisa

Burası neresi? Trenle 1 saatlik bir mesafede bulunan Pisa, Floransa çevresinde görülmesi gereken önemli yerlerden biridir. 1987 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak kabul edilen Pisa Kulesi ise burada görülmesi gereken en önemli turistik yerlerin başında geliyor. Piazza Dei Miracoli (Mucizeler Meydanı), Baptisterio de Pisa (Vaftizhane), Duomo di Pisa (Pisa Katedrali) ise görülmesi gereken diğer önemli noktalar arasında bulunuyor.

Neden gitmeliyim? Başta Pisa Kulesi olmak üzere İtalya’nın çok değerli mimari yapılarına ev sahipliği yapan Pisa, bu bölgeye gelenler tarafından kaçırılmaması gereken günübirlik gezi rotalarından biridir.

29. Chianti Bölgesi

chianti bölgesi

Burası neresi? Muhteşem şarap bağlarıyla ün yapmış bir yer olan Chianti Bölgesi, hem şaraplara meraklı olanlar için hem de bisikletle dolaşmayı sevenler için Florasan’daki günübirlik gidilebilecek önemli yerlerin başında gelmektedir.

Neden gitmeliyim? Buraya gelecek İtalya’nın en iyi restoranlarından bir kısmında yemek yeme şansına sahip olabilirsiniz. Gerek şarap tadımları için gerekse de Toskana mutfağını yakından tanımak için bu güzel bölgeyi mutlaka Floransa gezilecek yerler listenize dahil etmelisiniz.

30. Cinque Terre

Cinque Terre

Burası neresi? Beş tane köyden oluşan Cinque Terre, masalsı görünümü ile günübirlik ziyaretlerin en keyifli rotalarından biridir. Zaten Cinque Terre ismi de İtalyanca’da “Beş Köy” anlamına gelmektedir. İtalyan Rivierasının engebeli sahilleriyle dolu olan bölge denize girmek için de ideal yerlerden biridir. Trenle kısa bir yolculuk sonucunda ulaşacağınız bu muazzam bölgede, eğer sıcak bir mevsimde bulunursanız deniz, kum ve güneşin tadını çıkarma şansına da sahip olabilirsiniz.

Neden gitmeliyim? Floransa’da uzun bir süre geçirmek isteyenler için Cinque Terre, keyifli bir gün geçirmenin ve denizin tadını çıkarmanın en iyi yollarından biridir. Bölgede gezebileceğiniz köylerin kuzeyden güneye doğru sıralanışı ise şu şekildedir: Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Moanarola ve Riomaggiore. Köyleri birbirine bağlayan muhteşem trekking parkurları bulunmaktadır ve özellikle kondisyonu yerinde olan ziyaretçiler için zorlu parkurlar burayı muhteşem bir rota haline dönüştürmektedir.

Alışveriş Noktaları

Moda denince İtalya’da akla Milano gelmesine karşın, akıllara durgunluk veren hediyelik eşyalar konusunda kimse Floransa’nın eline su dökemez. Şehirde üst düzey birçok markanın mağazasını bulabilirsiniz ancak bununla birlikte daha uygun fiyatlı alışveriş seçenekleri sunan özellikle açık hava pazarları da şehrin önemli duraklarından biridir.

Floransa’daki mağazalar çoğunlukla sabah 07.30 gibi açılmakta ve akşam 20.00 gibi kapanmaktadır. Bu nedenle alışveriş planınızı bu saatler arasında yapmanız faydalı olacaktır. Şehre gelenleri cezbeden ürünlerin başında İtalyan modasının yanı sıra deri eşyalar, antikalar ve koleksiyonluk ürünler, altın, gümüş ve sanat eserleri, parfüm, seramik, yiyecek ve şarap gibi çok çeşitli ürünler bulunmaktadır.

31. Mercato Centrale

Mercato Centrale

Burası neresi? 19. yüzyıldan kalma bu alışveriş noktası, şehir merkezindeki fast food tuzaklarından kaçınmak isteyenler için Floransa’daki en önemli alışveriş durakları arasında bulunuyor. Turistler kadar yerliler tarafından da sıklıkla tercih edilen Mercato Centrale’ye geldiğinizde zemin katta şarap, meyve, sebze, et, balık gibi pek çok gıdanın satıldığı stantlar bulacaksınız. Pazar yerinin üst katı ise ne yiyeceğine asla karar veremeyeceğin muhteşem bir yeme içme mekanı olarak hizmet veriyor. Burada pizzadan köfteye, balıktan soğuk etlere kadar envaı çeşit yiyecekten istediğini deneyebilirsin.

Neden gitmeliyim? Hem bir Floransalı gibi alışveriş deneyimi yaşamak hem de birbirinden lezzetli yemek seçenekleri ile midenize ziyafet çekmek için Mercato Centrale’ye mutlaka zaman ayırmalısınız.

İpucu! Mercato Centrale, şehrin en kalabalık pazar yerlerinden biridir. Alışveriş yaparken ve yemek yerken keyif almak istiyorsanız, burayı normal yemek saatlerinin dışında ziyaret etmeniz mantıklı olacaktır.

  • Adres: Piazza del Mercato Centrale, Via dell’Ariento, 50123 Firenze FI, İtalya
  • Telefon: +39 055 239 9798
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-00.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

Floransa’ya geldiğinizde alışveriş için gidilebilecek diğer alışveriş noktalarını merak ediyorsanız Floransa alışveriş rehberi yazımıza mutlaka göz atmalısınız. Floransa’dan hangi hediyelik eşyaları satın alacağınıza karar veremiyorsanız ise Floransa’dan alınabilecek en güzel hediyelik eşyalar hakkında hazırladığımız listemiz size yol gösterebilir.

Floransa Gece Hayatı

Gündüz oldukça rahat ve sakin bir yaşamın hakim olduğu Firenze’ye gelenler burada gün battıktan sonra hareketli bir yaşamın olmadığına dair düşüncelere sahip olması oldukça normaldir. Rönesans’ın beşiği olarak bilinen Floransa’nın gece hayatı da oldukça eğlenceli imkanlar sunuyor.

İster vahşi bir gece yaşamayı arzulayın, isterseniz birlikte geldiğiniz dostlarınızla birkaç kadeh bir şey yudumlarken dinlendirici bir akşam geçirmeyi planlayın Floransa’nın yerel gece manzaraları sizi hayal kırıklığına uğratmayacaktır.

Günü şehrin birçok güzelliğini keşfederek geçirdikten sonra, akşamları aşağıdaki bölgelere uğrayarak keyifli zamanlar geçirebilirsiniz.

Floransa’da Gece Gezilecek Yerler

32. Santa Croce Bölgesi

Santa Croce Bölgesi

Burası neresi? Santa Croce Bölgesi Floransa’nın en ikonik yerlerinden biridir ve Floransa gece hayatının kalbinin burada attığı kabul edilir. Arno Nehri kıyısını Santa Croce Meydanı’na bağlayan Via de’ Benci isimli cadde bölgenin can damarıdır ve barlar, restoranlar ve pubların sıralandığı sokaklara açılmaktadır. Bu kısımda gerek yerli halktan gerekse öğrencilerden oluşan kalabalık bir grupla karşılaşabilirsiniz.

Santa Croce bölgesine geldiğinizde kaçırmamanız gereken bazı mekanlar şu şekildedir:

  • Mojo: Mekana gelerek otantik İtalyan aperitivo deneyimini yaşamanız mümkün.
  • Viktoria Lounge Bar: Özellikle kokteyl listesiyle sizi cezbetmeyi hedefliyor.
  • Fuk: Rahat ortamı ile kokteyllerinin tadını çıkarmanızı sağlıyor.
  • Rex: Daha sakin bir gece geçirmek isteyenler için ideal.
  • Red Jartiyer: Atıştırmalık yiyecekler tadarken gecenizi karaoke şarkı söyleyerek eğlenceli hale getirmenizi sağlıyor.
  • Ditta Artigianale: Özellike Moscow Mule‘ları ile meşhur.

Lezzetli yemekler eşliğinde güzel bir gece geçirmek ve muhteşem şarapların tadına bakmak isterseniz tavsiye edebileceğimiz bazı mekanlar ise şu şekilde:

  • La Prosciutteria: Ağzınızın suyunu akıtacak muhteşem peynirler ve diğer yöresel lezzetlerin tadına bakmak isterseniz burası tam size göre.
  • Antico Vinaio: Daha rahat bir ortam arıyorsanız Antico Vinaio’yu değerlendirebilirsiniz. Mekan self servis olarak hizmet vermektedir ve eşsiz şarapların tadına bakmak için buraya mutlaka uğramalısınız.
  • Budellino: Bir sakatat yemeği olan Lampredotto sandviçini tatmak buranın en önemli espirisidir.

Neden gitmeliyim? Santa Croce bölgesi kaçırılmaması gereken muhteşem mekanları ile Floransa gece hayatının en önemli uğrak noktalarından biridir.

33. Santo Spirito Bölgesi

santo spirito bölgesi

Burası neresi? Santo Spirito bölgesi, İtalyan tapasları, tipik aperitif içecekleri, vermut, cin ve camparininin karışımıyla ortaya çıkan negroni gibi ikonik kokteyllerin tadına bakmak istiyorsanız bu bölgeye mutlaka uğramalısınız. İtalya’da içki içmenin en keyifli bir şekilde deneyimlendiği yerlerin başında gelen Santo Spirito, Floransa’nın merkezi noktalarından biridir.

Neden gitmeliyim? Özellikle bir İtalyan şarabı olan prosecco başta olmak üzere çok özel içecekleri içmek, bar ve restoranlarda farklı aperitiflerin tadına bakmak için bu bölgeyi ziyaret etmenizi öneriyoruz. Nehrin güneyindeki Oltrarno bölgesi, ulaşım açısından da avantajlı bir konumda bulunduğundan yerli ve yabancı ziyaretçiler tarafından sıklıkla tercih edilmektedir.

34. San Frediano Bölgesi

san frediano

Burası neresi? Burası, Santa Croce ve Santo Spirito bölgelerinin arasında, Arno Nehri’nin karşı kısmında yer almaktadır. San Frediano Bölgesi, şehre ziyarete gelen birçok kişi tarafından Floransa’nın en havalı bölgelerinden biri olarak kabul edilmektedir. Floransa’nın gezilecek yerleri hakkında düşünürken ve şehirde nerede vakit geçirileceğine karar verirken, gün batımı öncesi veya sonrasında bu bölgeye gelerek bir şeyler içmeyi ihmal etmemelisiniz.

Neden gitmeliyim? Bölgedeki birçok trattorie olarak adlandırılan yerel restoranlar ve Momoyama gibi bazı ilginç füzyon mutfakları ve şehirdeki ilk sake barı olan Kawaii mutlaka göz atılması gereken yerlerdendir. Edebiyatla canlı müzik ve bar konseptinin bir arada sunulduğu ilk kitapçılardan biri olan La Cite Library de görülmeye değer duraklar arasında bulunmaktadır.

35. Floransa’daki Çatı Barları

floransa çatı barları

Floransa’nın gece hayatının en önemli unsurlarından biri de teraslarda bulunan ve yaz aylarında muhteşem manzaralara tanıklık etmenizi sağlayan çatı barlarıdır. Floransa şehir merkezinin tamamında birçok manzaralı çatı barı bulmak mümkün olmaktadır. Lezzetli atıştırmalıklar ve bir içkiyle gün batımını seyrederek günün finalini muhteşem bir şekilde yapmak isterseniz bu çatı barlardan birini mutlaka değerlendirmelisiniz.

Floransa Tarihi Yerler

Geçmişi çok eskilere uzanan Floransa’da tarih meraklıları için bir tarihi bina, müze ve arkeolojik sit alanları bulunuyor. Şehirdeki tarihi duraklar hakkında detaylı bilgiler için hazırlamış olduğumuz Floransa’nın tarihi yerleri listemizi inceleyebilirsiniz.

Floransa’da Yapılacak Şeyler

Arno Nehri’nde tura katılın

arno-nehir-turu

Tiber’den sonra dünyanın en ünlü nehri olan Arno Nehri üzerinde gerçekleştirilen turlara katılmak, özellikle sıcak zamanlarda güneş altında kavrulmaktan daha keyifli oluyor. 2012 yılından bu yana faaliyet gösteren Toskana SUP size dünyanın en ünlü nehirlerinden birinde paddleboarding deneyimleme şansı sunuyor.

Eğer Floransa’daki müzelerden sıkıldıysanız bu etkinlik sizin için harika bir fırsat olacaktır. Üstelik gezinizle ilgili muhteşem fotoğraflarınız ve harika hikayeleriniz de cabası…

Bisiklet turu

Floransa'da bisiklet süren güzel kadın

Floransa’yı bisiklet gezileri için mükemmel kılan şeylerin başında oldukça bir şehir olması geliyor. Böylelikle Floransa’da hem Arnavut kaldırımlı sokaklarda dolaşabilir hem de bisikletle çok keyifli turlara katılabilirsiniz. Bunun için dilerseniz sabah, dilerseniz öğleden sonraki saatleri tercih edebilirsiniz.

Vespa sürün

sarı ve kırmızı vespalar

Vespa, tıpkı pizza gibi İtalya ile eş anlamlıdır. Bu nedenle Vespaların birine binmeden Floransa’dan ayrılma bir hata düşmemelisiniz. Bunun için şehirde düzenlenen Vespa turuna katılmak akıllıca olacaktır.

Floransa’ya Yakın Havaalanları

  • Floransa Havaalanı (Amerigo Vespuci Airport): Şehir merkezine 4 kilometre mesafede bulunmaktadır ve genellikle iç hat yolcuları tarafından tercih edilmektedir. Şehir merkezine ulaşım seçeneklerini incelemek için Floransa Havaalanı’ndan şehir merkezine nasıl gidilir? başlıklı makalemizi inceleyebilirsiniz.
  • Pisa Uluslararası Havalimanı (Pisa Airport): Şehir merkezine 85 kilometre mesafede olan bu havaalanı, genellikle yurt dışından gelen ziyaretçiler tarafından kullanılmaktadır ve daha uygun uçak bileti seçenekleri nedeniyle tercih edilmektedir.

Temel İrtibat Bilgileri

-Floransa Türk Konsolosluğu Bilgileri

  • Telefon Numarası: (+39) 055 2335560
  • Konsolosluk Adresi: Via Dante da Castiglione, 8, 50125 Firenze FI, İtalya
  • Çalışma Saatleri: Çalışma saatlerini önceden doğrulamak için aramanız önerilir.
  • Yol tarifi al >

-Floransa Acil Durumlar İçin Telefon Numaraları

Floransa’da ihtiyacınız olan birime operatörler tarafından yönlendirilmek için 112’yi arayabilirsiniz. Ancak doğrudan eyalet polisine bağlanmak için 113’ü tuşlamanız size zaman kazandıracaktır. Kimi arayacağınızdan eminseniz şehirde ihtiyacınız olabilecek diğer acil numaralar ise şu şekildedir:

  • İtfaiye: 115
  • Ambulans: 118
  • Denizde acil durum: 1530
  • Maliye polisi: 117
  • Orman yangını: 1515

-Floransa’da Telefon Kullanımı

Floransa’da telefon kullanmak için üç farklı yöntemden birini tercih etmeniz gerekmektedir. İlk olarak dilerseniz kullanmakta olduğunuz telefon hattınızı, operatörünüz aracılığı ile yurt dışı kullanımına açmak olacaktır. Bunun için şu yöntemi uygulamanız gerekecektir:

  • TurkcellTürk Telekom ve Vodafone, Türkiye hattına sahip vatandaşlar yurt dışı seyahatlerinde hattını kullanıma açtırmak isterlerse GSM şirketlerinin mobil uygulamalarından bu işlemi gerçekleştirebilirler. ( Ayarlar > işlem merkezi > Yurt dışı işlemleri > Yurt dışı kullanımı /açık olarak seçmeniz yeterli olacaktır.

İkinci olarak pasaportunuzla birlikte bir telefon bayisine giderek ön ödemeli bir hat satın alabilirsiniz. Son olarak ise Floransa’ya özel bir faturalı hat satın alarak yurt dışında telefon kullanabilirsiniz. Bütün bu seçenekler dışında dilerseniz konakladığınız otelin ya da bulunduğunuz mekanın wi-fi hattına bağlanarak whatsapp gibi internet üzerinden görüşme yapmanıza olanak sağlayan uygulamalar sayesinde zahmetsizce telefon görüşmelerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

*Floransa gezilecek yerler hakkındaki yorumlarınızı aşağıda yer alan yorumlar butonundan bizlerle paylaşabilir, yazımıza katkıda bulunabilirsiniz. 🙂

Not: İçeriğimiz son olarak 03.04.2022 tarihinde güncellenmiştir.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin