Floransa’da Ne Yenir? | En Özel 17 Floransa Yemeği

İtalyan yemekleri dünyaca ünlüdür ancak bu ülke içinde her şehir de kendine has yemek kültürü ve muhteşem yemekleri ile dikkat çekmektedir. Floransa da bu şehirlerden biri ve bu şehirde keşfedilmeyi bekleyen birçok lezzet bulunuyor.

Floransa’da Ne Yenir? Ne İçilir?

Yemekleri daha iyi anlamak için bir şehrin tarihini de çok iyi anlamalısınız. Bu nedenle Floransa’da ne yenir? Ne içilir? sorusunun cevapları için öncelikle Floransa tarihini gözden geçirmenizi tavsiye ediyoruz.

Toskana bölgesinde bulunan Floransa’nın geçmişi Orta Çağ’a kadar dayanmaktadır. Mesela tarihi Signoria Meydanı’nda bulunan cafelerde bir şeyler yerken şehrin tarihi atmosferini çok iyi hissedebileceksiniz. Floransa yemekleri içinde biberiye, domates, porcini mantarı, trüf mantarı, zeytin, patlıcan, kekik, fesleğen, bazı et türleri, ekmek gibi malzemeler sıklıkla kullanılmaktadır. Floransa seyahatinizde denemeniz gereken lezzetler hakkında diğer detaylar için rehberimizin devamını okumanızı tavsiye ediyoruz.

İşte Floransa’nın olmazsa olmaz lezzetleri;

1. Bistecca alla Fiorentina

La Padellaccia (adres ve bilgi)

Bistecca alla Fiorentina
Bistecca alla Fiorentina

Elbette listemiz Toskana bölgesinin nadide inek ırklarından biri olan Chianina ya da Maremmana türlerinden hazırlanan steakler ile başlıyor. İçi pembe ve sulu dışı ise mühürlü görüntüsü ile iştah kabartan t-bone etler birkaç baharat ve tuz eklemesi ile sizi zevkin dorukların çıkaracak bir lezzet haline geliyor. Şehirde bu lezzeti yiyeceğiniz yerlerde şefler çoğunlukla eti pişmeden önce size gösterir ve kilo usulü sizden siparişinizi alır.

2. Lampredotto

Aurelio I Re del Lampredotto (adres ve bilgi)

Lampredotto
Lampredotto

Lampredotto, Floransa’nın Orta Çağ dönemine kadar uzanan tarihinde geçmişten günümüze ortak bir yemek kültürünün yansımasıdır. İnce dilimlenmiş işkembe etleri iki dilim ekmek arasına doldurulmakta ve yeşil bir sos olan salsa verde ile servis edilmektedir. Lampredotto, ülkemizdeki kokoreç kültürüne çok benzemektedir. Bu yemek, Floransa’nın en önemli sokak yemeklerinden biridir. Bu lezzeti şehirdeki birçok sokak satıcısından satın alabilirsiniz.

3. Pappardelle al Cinghiale

Osteria del Cinghiale Bianco (adres ve bilgi)

Pappardelle al Cinghiale
Pappardelle al Cinghiale

Sıra geldi İtalyanların en başarılı olduğu şeye, makarnaya. Pappardelle al cinghiale, oldukça ağır bir sosla hazırlanan geniş ve yassı bir tür makarna yemeğidir. Makarnanın içine et de konulmaktadır. Bu et domuz eti de olabileceği için siparişinizi vereceğiniz zaman buna dikkat etmeniz faydalı olabilir.

4. Gelato

La Strega Nocciola – Firenze Duomo (adres ve bilgi)

Gelato
Gelato

İtalya gelato ile dünya çapında bir üne sahiptir ancak Floransa bazı gelato türlerinde açıkçası İtalya’nın ününü geride bırakmayı başarmıştır. Floransa sokaklarında dolaşırken gelatodan kule yapmış satıcıların dikkat çekme çabaları çoğunlukla amacına ulaşır ve ziyaretçiler bu lezzetli dondurmaların tadını çıkarma fırsatını yakalar.

5. Crostini

Le Volpi e L’Uva (adres ve bilgi)

Crostini
Crostini

Crostini, çeşitli soslar ve salatalar veya pürelerle bezenmiş ekmek parçalarından oluşan bir meze tabağıdır. Bu tabak, genellikle akşam yemeklerinden önce başlangıç olarak yenmektedir.

6. Ribollita and Pappa al Pomodoro

Trattoria Pallottino (adres ve bilgi)

Ribollita and Pappa al Pomodoro
Ribollita and Pappa al Pomodoro

Floransa’da ne yenir? sorusunun cevaplarından biri olan ribollita domates, bayat ekmek, fasulye, çeşitli otlar ve mevsim sebzeleriyle hazırlanan bir tür çorbadır ve malzemelerin yeniden değerlendirilmesi için keşfedilmiştir. Bu lezzet köylerde çok fazla yapılmasına rağmen günümüzde şehrin pek çok restoranında rahat bir yemek arayanların tercihi olmaktadır. Pappa al pomodoro da gene aynı malzemelerle yapılan doyurucu bir yemektir.

7. Pane Toscano

Bu ekmeği her restoranda görebilirsiniz. 

Pane Toscano
Pane Toscano

Pane Toscano, tuzsuz yapılan geleneksel bir Floransa ekmeğidir. Bu ekmeğin dışı çıtır çıtır olmasına rağmen içi yumuşacıktır ve her yemeğin yanında bu ekmekten getirilmektedir. Ekmeğin tuzsuz yapılması ise bir rivayete dayanmaktadır: Zamanında Toscana’daki Pisa ailesi ile Floransa’daki Medici aileleri arasındaki kan davası nedeniyle Pisa ailesinin Medicilere tuz tedariğini kestiği ve bu nedenle zorunlu olarak ekmeklerin tuzsuz yapılmaya başlandığı söylenmektedir.

8. Schiacciata

All’ Antico Vinaio (adres ve bilgi)

Schiacciata
Schiacciata

Schiacciata ismi verilen bu ekmek pane toscanonın aksine tuzludur, hatta epey tuzlu olarak yapılmaktadır. Oldukça lezzetli olan bu ekmek, yemeklerin yanında servis edildiği gibi lezzetli sandviçlerin yapımında da kullanılmaktadır. Bu ekmekle çok güzel sandviçler yapan bir mekan önerimizi hemen üst tarafa sizin için bıraktık.

9. Cornetti

I Dolci di Patrizio Cosi (adres ve bilgi)

Cornetti
Cornetti

İtalyan usulü kruvasan olarak tanımlayabileceğimiz cornetti, Floransa’da çay ve kahve saatlerinden vazgeçilmez eklentilerinin başında gelmektedir. Tipik bir İtalyan kahvaltısı ile güne başlamak isterseniz de gene cornettiyi mutlaka kahvaltı masanızda göreceksiniz demektir. Cornettinin içi reçel çeşitleri ya da çikolata ile doldurulmaktadır.

10. Tagliere

La Prosciutteria – Firenze (adres ve bilgi)

Tagliere
Tagliere

Elbette bütün Floransa’da bulabileceğiniz et ve peynirden oluşan bu tabağı da “Floransa’da ne yenir? Ne içilir?” listemize eklemeyi unutamazdık. Bu meze tabağı özellikle sıcak yaz aylarında hafifliği ile tercih edilmektedir ve içinde çeşitli et, salam ve peynir türleri bulunmaktadır. Daha büyük tabaklarda aynı zamanda ızgara et çeşitleri, Toscana ekmekleri ve bal, reçel gibi tatlı ürünler de bulunmaktadır.

11. Schiacciata Fiorentina

Pasticceria Bellucci (adres ve bilgi)

Schiacciata Fiorentina
Schiacciata Fiorentina

Schiacciata Fiorentina, isim olarak yukarıda belirttiğimiz tuzlu ekmeği anımsatsa aslında bu bir tatlıdır. Dörtgen bir şekilde hazırlanan bu pasta, özellikle karnaval dönemlerinde çok revaçta olmaktadır.

12. Lezzetli Toscana Şarapları

Toscana Wine

Etkileyici üzüm bağlarına sahip Toscana’da elbette çok özel şaraplar üretiliyor. Şaraplar hakkında bir şeyler bilmeseniz bile bu konuda gittiğiniz yerdeki sunuculardan tavsiyeler alarak Floransa’da bu konuda çok keyifli zamanlar geçireceğinizi garanti ediyoruz. Dilerseniz ev yapımı şarapları da deneyebileceğinizi belirtelim.

13. Cantuccini

Il Cantuccio di San Lorenzo (adres ve bilgi)

Cantuccini
Cantuccini

İtalyanların bu badem kurabiyesi Floransa’da da epey meşhur. Bu nedenle bu lezzeti de “Floransa’da ne yenir? ne içilir?” listemize mutlaka dahil etmemiz gerektiğini düşündük. Bu kurabiyeler ülkede çoğunlukla içkilerin yanında çerez olarak yenmektedir. Özellikle de koyu renkli sarı, tatlı bir şarap olan Vin Santo ile servis edilmektedir.

14. Panzanella

Trattoria Borgo Antico (adres ve bilgi)

Panzanella
Panzanella

Panzanella, adeta İtalya’nın yaz sıcaklarına meydan okuyan domates ve ekmekle hazırlanan ferah bir salata türüdür. Tercihe göre salatanın içine mevsim sebzeleri de eklenebilir. Çoğu restoran misafirlerine kendi panzanella versiyonunu sunmaktadır.

15- Zuppa di Fagioli

La Prosciutteria – Firenze (adres ve bilgi)

Zuppa di Fagioli

Pişirilen fasulyelerin patatesler ve pastırmalarla birlikte yapıldığı zuppa di fagioli, öğlen yemekleri için tercih edebileceğiniz bir yemek. Floransa’da ne yenir endişesine son veren bu lezzet çok fazla baharatlı olmaması sebebiyle rahatlıkla dilediğiniz öğünde tüketebilirsiniz. Popüler lezzetlerden biri olan bu tadı denemelisiniz.

16- Pizza

Gustarium Florence (adres ve bilgi

Pizza

İtalya’nın her şehrinde olduğu gibi , Floransa’da da en lezzetli pizza çeşitlerinin tadına seçkin restoranlarda bakabilirsiniz.

17. Pici Pasta

Osteria Santo Spirito (adres ve bilgi)

Pici Pasta
Pici Pasta

Listemizin sonuna da İtalyanların meşhur yemek türlerinden olan makarnanın bir türünü ekleyelim istedik. Toscana’nın spesiyallerinden bir makarna olan pici türündeki makarna, irmik yerine un ile yapılan kalın ve doyurucu bir makarna türüdür. Kalın olması nedeniyle ağızda tadını daha fazla hissedeceğiniz bir makarna olan piciyi de mutlaka listenize dahil etmenizi tavsiye ediyoruz.

Gördüğünüz gibi Floransa, yeme içme meraklısı gezginler için tam bir cennet. Biz de hazırladığımız “Floransa’da ne yenir? Ne içilir?” listemiz ile bu gezginlere fikir vermeyi amaçladık. Eğer listede eksik olduğunu düşündüğünüz İtalyan lezzetler varsa bizimle bunları paylaşabilirsiniz. 

*Floransa’nın görülmesi gereken yerlerini de gezi planınıza dahil etmek isterseniz “Floransa gezilecek yerler” listemize göz atabilirsiniz. Kalacak yer konusunda seçeneklerinizi görmek için de “Florsansa’da nerede kalınır?” yazımız size yardımcı olacaktır.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin