Bitlis

Bitlis Gezilecek Yerler Listesi | En Harika 21 Yer

*Hap Niteliğinde Bilgiler

Bitlis hakkında: Tarihi kaleleri ve İslami eserleriyle ön plana çıkmış turistik bir şehir olan Bitlis, Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alıyor. Bitlis’in güneyinde Siirt, batısında Muş, kuzeyinde, Ağrı, doğusunda Van Gölü bulunmaktadır. Türkiye’nin en önemli dağlarıyla ve meşhur gölleriyle bilinen şehir, her yıl gezginlerin ve amatör fotoğrafçıların ziyaretine ev sahipliği yapmaktadır. Dağ tırmanışlarından, kayak turizmine, pek çok etkinlikle karşımıza çıkan Bingöl’ü keşfetmeye hazırsanız listemize başlayalım!

Kaç günde gezilir: Bitlis gezinizi ortalama iki günde tamamlayabilirsiniz.

Ziyaret için en uygun zaman: Karasal İklim’in hakim olduğu Bitlis, kışları, sert ve soğuk; yazları ise sıcak ve kurak geçiren şehirlerden biri. Dolayısıyla Bitlis gezisi için en uygun dönem İlkbahar ve Sonbahar gibi ara mevsimler olacaktır. Zira bu dönemlerde hava daha yumuşak olmaktadır.

Müze Kart: Bitlis’te herhangi bir müze kart zorunluluğu bulunmamakla birlikte; ihtiyaç halinde, Türkiye’nin hemen her yerinde geçerli olan ve Kültür Bakanlığı’na ait olan Müzekart ve Müzekart+ adlı giriş kartlarını kullanabilirsiniz. Bu kartlar sayesinde çoğu müzeye veya ören yerine ücretsiz veya indirimli olarak giriş yapabilirsiniz.

Ne Yenir: Bitlis mutfağında pişirilen yöresel lezzetler hakkında bilgi almak için tıklayın: Bitlis Yöresel Yemekleri | 16 Geleneksel Tat

*Bitlis Gezilecek Yerler Videosu

*En Popüler Yerler

– Simgesel Yapılar

1. Tarihi Bitlis Evleri

Burası Neresi? Tarihi Bitlis Evleri, kültürel ve mimari geziler yapmayı sevenler için ideal. Bitlis’in kültürel dokusunu ve yaşanmışlığını en güzel hissedebileceğiniz yerlerden birisi olan tarihi taş evler, şehirde görülmesi gereken noktaların başında geliyor. Mimari yapısıyla ilgi çeken evler, basamak şekliyle labirenti andıran bir yerleşim düzeniyle inşa edilmiş.

Neden Gitmeliyim? Bitlis’in şehir merkezinde yaşam biçimi değişmeye başlamış olsa da, özellikle de köylerinde tarihi mimari konutlar hala yaşamını sürdürüyor. Yakın zamanda restore çalışmalarının başlayacağı tarihi evleri, kesme taş yapısı ve avlularıyla Bitlis gezinizde mutlaka görmeniz gerekiyor.

2. Bitlis Çarşısı

Burası Neresi? Evliya Çelebi’nin de Seyahatnamesi’nde bahsettiği, 20 bin dükkanın yer aldığını dile getirdiği Bitlis çarşısı işte burası. Eski tarihlerde daha kalabalık ve aktif bir pazar hayatı olduğu bilinen Bitlis çarşısı, günümüzde o kadar kalabalık ve hareketli olmasa da, şehre gelenlerin mutlaka uğradığı bir yer. Kalenin surlarının alt kısmındaki dükkanların dışında çay bahçesi ve sokak tezgahlarına da ev sahipliği yapıyor.

Neden Gitmeliyim? Köy ürünleri tezgahlarından, çeşitli kıyafet ve organik bal dükkanlarına kadar pek çok ihtiyacınızı karşılayabileceğiniz çarşı da, yemek yiyip bir şeyler içebileceğiniz restoran ve çay bahçeleri de yer alıyor.

  • Adres: Zeydan, Kazım Dirik Cd. 13000 Bitlis Merkez/Bitlis
  • Yol tarifi al >

– Müzeler

3. Bitlis Etnografya Müzesi

Burası Neresi? Bitlis şehir merkezinde, Cumhuriyet Caddesi üzerinde yer alan Etnografya Müzesi, 2005 yılından bu yana hem Bitlislilere hem de şehre gelen misafirlere hizmet vermeye devam ediyor. Etnografya Müzesi’nde Bitlis’in tarihine, kültürüne, geleneklerine, göreneklerine ve yaşayış şekline dair değerli eserler sergileniyor. Müzede, demir işçiliğinden, halı dokumacılığına, körükçülükten bastonculuğa, yöresel el sanatlarından, tarihi bulgu ve belgelere kadar pek çok parça teşhir ediliyor.

Neden Gitmeliyim? İki katlı bir binada hizmet veren Bitlis Etnografya Müzesi, şehrin eski yaşayışına, sosyoekonomik durumuna ve halkın giyim kuşamına dair her şeyi öğrenebileceğiniz harika bir müze! Özel bölümlerden oluşan müzede, ayrıca Bitlis Kalesi’nde yapılan kazı çalışmaları sonucu meydana çıkartılan tarihi parçalar; Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı İmparatorluğu Dönemi’yle ilgili eserler sergileniyor. Bitlis’e dair her şeyi öğrenmek istiyorsanız, Etnografya Müzesi’ni mutlaka ziyaret etmelisiniz!

  • Adres: Taş, Cumhuriyet Cd. No: 90, 13000 Bitlis Merkez/Bitlis
  • Tel: (0434) 226 53 48
  • Çalışma saatleri: 08.00 – 17.00 *Her gün açık
  • Giriş ücretsiz
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

– Kaplıcalar

4. Bitlis Kaplıcaları

Burası Neresi? Bitlis gezilecek yerler listemizdeki en önemli duraklardan biri de tüm ülkede meşhur olan Bitlis kaplıcaları… Volkanik bir arazi üzerinde yer alan Bitlis, haliyle yeraltı kaynakları bakımından da oldukça zengin. Verimli topraklar üzerinde yer alan şehir, kaplıcalar konusunda da bol bol alternatife sahip.

Neden Gitmeliyim? Pek çok hastalığa ve romatizma şikayetlerine iyi geldiği bilinen kaplıcalar Bitlis’in pek çok bölgesinde karşımıza çıkıyor. Her yıl haberlerde mutlaka çıkan atların kaplıca keyfi görüntülerinin de yayınlandığı yer olan Bitlis’te, Güroymak Çukur Kaplıcası, Nemrut Gülsuhan Kaplıcaları, Gülsuhan Termal Tesisleri, Bingöl Üniversitesi Termal Kaplıca Tesisleri, Bingöl Üniversitesi Termal Kaplıca Tesisleri, Grand Yüksel Otel ve Arap Köprüsü Kaplıcası gibi bulunduğunuz her bölgede gidebileceğiniz alternatif kaplıcalar bulunuyor.

  • Adres: Kıyıdüzü Köyü, 13200 Tatvan/Bitlis
  • Çalışma saatleri: 08.00 – 23.00 *Her gün açık
  • Yol tarifi al >

– Kayak Merkezleri

5. Bitlis Kayak Merkezi

Burası Neresi? Çirtkaya Kayak Merkezi olarak da bilinen Bitlis’in en meşhur kayak merkezi, Bitlis’in şehir merkezinde yer alıyor. Bulunduğu konum nedeniyle şehirdekilerin sık sık ziyaret ettiği kayak merkezi, içerisinde yer alan kademeli parkurlar ve kar teleferiğiyle tam bir kayak tesisi.

Neden Gitmeliyim? Kış turizmi için oldukça önemli olan kayak merkezlerinde olması gereken özelliklere sahip olan Çirtkaya’ya geldiğinizde konaklayabileceğiniz birçok otel ve pansiyondan, günübirlik turunuz sırasında yemek yiyip, bir şeyler içebileceğiniz restoran ve kafelere kadar pek çok hizmet noktası bulunuyor.

  • Adres: Yükseliş, 1025, Sk. No: 20, 13000 Bitlis Merkez/Bitlis
  • Tel: (0434) 226 87 55
  • Yol tarifi al >

6. Tatvan Kayak Merkezi

Burası Neresi? Bitlis’in şehir merkezine yarım saatlik mesafede bulunan Tatvan ilçesi sınırlarında yer alan Tatvan Nemrut Kayak Merkezi, ilçeye 1,5 km gibi oldukça kısa bir uzaklıkta bulunuyor.

Neden Gitmeliyim? Kayak merkezine giden yol genelde tüm yıl boyunca açık tutulmaya çalışıldığı için, aracınızla kolayca ulaşabileceğiniz Tatvan Kayak Merkezi’nde, Aralık ayından Mart ayına kadar kayak turizmi devam ediyor. Bitlis’te yer alan kayak merkezlerinden en uzun kayak pistine sahip olan merkezde, Van Gölü manzaralı kay teleferiğine binerek, oldukça keyifli bir gün geçirebilirsiniz.

  • Adres: Yumurtatepe, 13200, Tatvan/Bitlis
  • Tel: 0530 301 63 53
  • Yol tarifi al >

– Sahiller

7. Adilcevaz Sahili

Burası Neresi? Bitlis’in en güzel yaz turizmi noktası olarak karşımıza çıkan Adilcevaz Sahili, Bitlis’in şehir merkezine 90 km mesafede yer alan Adilcevaz ilçesinde yer alıyor. Van Gölü’nde en uzun kıyısı bulunan ilçe olan Adilcevaz, Bitlislilerin ve MuşDiyarbakır gibi komşu illerde yer alanların ziyaret ettiği harika bir sahile sahip.

Neden Gitmeliyim? Özellikle de yaz aylarında masmavi suyuyla dikkat çeken göl, yazın sıcaktan bunalanlar için sodalı ve serin yapısıyla serinlemek için en güzel alternatiflerden biri oluyor. Yaz aylarında özellikle de haftasonu yer bulunmakta zorlanılan sahil, su sporları için de oldukça uygun bir ortam sunuyor.

– Popüler İlçe ve Kasabalar

8. Tatvan

Burası Neresi? Bitlis’in en kalabalık nüfusa sahip, tarihi geçmişiyle ve doğa güzellikleriyle dikkat çeken ilçesi Tatvan, şehir merkezine yarım saatlik mesafede yer alıyor. Bitlis şehir merkezinde trenle ve karadan araçla kolayca ulaşabileceğiniz ilçe, Nemrut Dağı’nın eteklerinde yer alan ilgi çekici güzellikte bir yer.

Neden Gitmeliyim? Van Gölü’ne olan kıyısında yer alan sahil şeridinden, tarihi yapılarına kadar gezebileceğiniz birçok noktayı içinde barındıran ilçede, güzel vakit geçirebileceğiniz alanlar mevcut. Van Gölü üzerinden vapur seferleriyle, Van’a geçebilir, ya da Nemrut Dağı’na keyifli bir tırmanış yapabilirsiniz.

9. Hizan

Burası Neresi? Bitlis’in şehir merkezine 50 km mesafede yer alan ilçe, M.Ö 1000 yılından günümüze kadar, aktif yaşamın devam ettiği bir ilçe. Tarihi evleri ve bahar aylarında ortaya çıkan yemyeşil doğasıyla görenleri büyüleyen Hizan, günümüzde 35 bin kişilik nüfusa sahip. Tarihi Hizan Camisi’yle de oldukça çok ziyaretçiyi kendisine çeken ilçeyi gezmek isterseniz, kendi aracınızla ya da Bitlis şehir merkezinden kalkan Hizan minibüsleriyle gelebilirsiniz.

*Doğal Güzellikler

– Göller

10. Nemrut Gölü

Burası Neresi? Türkiye’nin doğa harikası varlıklarına sahip şehirlerinden biri olan Bitlis’i ziyaret ettiğinizde, mutlaka görmeniz gereken yerlerin başında Nemrut Gölü yer alıyor. Doğu Anadolu Bölgesi’nin en güzel göllerinden biri olan göl, ismini M.Ö 2100 yılında bölgede hüküm süren Babil Hükümdarı Nemrut’tan alıyor. Oldukça etkileyici bir volkanik krater olan göl, 2 bin 250 rakımda yer alıyor. Bitlis’in Tatvan ilçesine 15 km mesafede yer alan göl, 13 kilometrekare genişliği ve 155 metre derinliğe sahip.

Neden Gitmeliyim? Ülkemizde tanıtımı çok fazla yapılmasa da, doğa tutkunlarının bir kere de olsa mutlaka görmeye çalıştığı göl, her yıl mevsim fark etmeden ziyaretçilerini ağırlıyor. Sıcak ve soğuk iki ayrı gölün bulunduğu arazide, gölün çevresinde yer alan buhar bacasından, buz mağarasına kadar birçok noktayı ziyaret edebilirsiniz. Burası volkanik bir arazi olduğu için toprak oldukça verimli. Bu nedenle bitki çeşitliliği de bölgede oldukça yoğun.

Kaçırmayın! Gölün çevresine geldiğinizde yazın ve bahar aylarında yemyeşil bir manzaraya bakarken, kışın ise bembeyaz karlar altında eşsiz bir manzarayla büyüleniyorsunuz. Genellikle dağ sporcularının ya da kampçıların geldiği gölde, harika bir doğa yürüyüşü ve  kamp yapabilirsiniz. Ya da dilerseniz günübirlik gölü ziyaret ederek gölün çevresinde doğayla iç içe keyifli bir gün geçirebilirsiniz.

11. Van Gölü

Burası Neresi? Dünya’da görebileceğiniz sayılı doğal güzelliklerden, Türkiye’nin ise en güzel göllerinden biri olan Van Gölü, ülkenin en büyük gölü olması özelliğiyle tanınıyor. Uzun yıllar boyunca Van Gölü Canavarı gibi efsanevi konularla da gündeme gelen göl, 120 km uzunluğu ve 80 km genişliğiyle Van Denizi olarak da anılıyor. Van ve Bitlis sınırları ilçesinde yer alan göl, Bitlis’in Tatvan ilçesinin kıyı şeridinde bulunuyor. Nemrut Dağı’nın volkanik patlaması sonucu oluştuğu düşünülen Van Gölü, binlerce yıldır insanlara görsel şölen sunmaya devam ediyor.

Neden Gitmeliyim? Tatvan ilçesine geldiğinizde karşılaşacağınız bu doğa harikası, Urartu Krallığı’nın tarihi izlerinden, pek çok kilise ve manastıra kadar tarihi yapılara da ev sahipliği yapıyor. Bitlis ve Vanlılar tarafından gölün bazı kısımları yaz aylarında plaj olarak da kullanılıyor. Van Gölü’ne geldiğinizde harika bir keşif turuna çıkabilir, tablodan fırlamış gibi gözüken bu gölün birbirinden güzel fotoğraflarını çekebilirsiniz.

12. Aygır Gölü

Burası Neresi? Bitlis’in doğa harikası göllerinden bir diğeri de, Bitlis şehir merkezine 1 saatlik mesafede bulunan Adilcevaz ilçesinde yer alıyor. Van Gölü kenarında yer alan Adilcevaz’ın arkasında yer alan Süphan Dağı’nın eteğindeki göl, ilçeye 10 km kadar yakın bir mesafede. Oldukça kolay ulaşılabilir bir noktada ve temiz bir yol üzerinde yer alan göle, aracınızla kolaylıkla gidebilirsiniz. Bitlis’in volkanik oluşum göllerinden biri olan Aygır Gölü, sodalı göl olarak da biliniyor.

Neden Gitmeliyim? Genellikle kamp yapmak isteyenlerin ya da doğa yürüyüşçülerinin ziyaret ettiği göl, özellikle hafta sonlarında mesire alanı olarak aileler tarafından ziyaret ediliyor. Gölün etrafında gidebileceğiniz bir restoran ve alabalık tesisi de bulunuyor. Yemek yiyip, bir şeyler içebileceğiniz restoranda güzel bir gün geçirebilir, ya da dilerseniz yanınızda getirdiğiniz oltayla keyifli bir balık tutma etkinliği yapabilirsiniz.

13. Arin Gölü (Sodalı Göl)

Burası Neresi? Bitlis’te yer alan bir diğer göl de, şehrin Adilcevaz ilçesinde yer alan Arin Gölü. Kuş cenneti olarak da kabul edilen göl, Van Gölü’nün hemen arka kısmında, Süphan Dağı’nın eteğinde yer alıyor. Van Gölü’nün 5 metre daha yüksek olduğu zamanlardan kalma olduğu tahmin edilen bu göl, bölgenin önemli göllerinden birisi.

Neden Gitmeliyim? Adilcevaz ilçesinden kolayca ulaşabileceğiniz göle, kuş cenneti denmesinin nedeni ise 200’e yakın birbirinden güzel kuşa yaşam alanı oluşturması. Boz ördekten, Dikkuyruk cinsine kadar pek çok kuş türünü gözlemleyebileceğiniz gölde, balık tutabilir, doğanın güzelliğine bir kez daha hayran kalabilirsiniz.

14. Nazik Gölü

Burası Neresi? Bitlis geziniz sırasında görmeniz gereken göllerden Nazik Gölü, Bitlis’in Ahlat ilçesinde yer alıyor. İlçeye 30 km mesafede bulunan göl, Van Gölü’nün 25 km gerisinde karşımıza çıkıyor. 30 km2lik alanıyla balıkçıların ilgi odağı olan göl, amatör balıkçıların ve doğa gezginlerinin de uğrak noktalarından biri. Yaklaşık 40-50 metre derinliğe sahip olan göle gittiğinizde, gölün üzerinde gezen balıkçı kayıklarını görebilirsiniz.

Dikkat! Çevresinde herhangi bir tesis ya da işletme bulunmayan Nazik Gölü’nde piknik yapmayı ya da gezmeyi düşünüyorsanız, ihtiyacınız olabilecek şeyleri önceden yanınıza almayı unutmayın.

– Dağlar

15. Süphan Dağı

Burası Neresi? Bitlis’in 4058 metrelik rakımıyla, en çok bilinen volkanik dağlarından biri olan Süphan Dağı şehri çevreleyen oldukça etkili bir doğal varlık. Kente geldiğinizde dahi tepesinde çoğu zaman kar olan dağı gördüğünüzde etkileneceğinizi düşündüğümüz Süphan Dağı, genelde dağ sporu tutkunlarının gelmekten en keyif aldığı dağlardan birisi.

Neden Gitmeliyim? Tırmanış ve dağ yürüyüşü için oldukça uygun bir arazi yapısına uygun olan dağ, yazın ya da kışın kar altında fark etmeden insanla bambaşka bir keyif rotası oluşturuyor. Kamp kurmak için gelen gezginlerle sık sık karşılaşabileceğiniz dağda, belki siz de keyifli bir tırmanış ya da kendi halinde bir yürüyüş gerçekleştirebilirsiniz.

  • Adres: Süphan Dağı, 13502 Yıldızköy, Adilcevaz/Bitlis
  • Yol tarifi al >

16. Nemrut Dağı

Burası Neresi? Şehrin en ünlü dağı olan Nemrut Dağı, genellikle Adıyaman’da yer alan tarihi Kommagene kalıntılarının bulunduğu Nemrut Dağı ile karıştırılıyor. 2 bin 948 metre yükseklikte bulunan dağ, doğa manzarasının en harika göründüğü yerlerden biri. Şehirde yer alan çoğu dağ gibi, Nemrut Dağı’da dağ sporları turizmi için tam bir doğal parkur.

Neden Gitmeliyim? Dağ tırmanışlarından, kampa birbirinden güzel doğayla iç içe faaliyetlere ev sahipliği yapan Nemrut Dağı’na yer yer engebeli, yer yer ise oldukça rahat yollardan yürüyerek oldukça keyifli bir tırmanış gerçekleştirebilirsiniz. Dağın tepesine çıkmayı düşünenlerdenseniz, dağın tepesine çıktığınızda, tepede yer alan kutunun içindeki dağcı defterine not yazmayı ve dağın hemen eteğinde yer alan Nemrut Gölü’nü en güzel noktadan izlemeyi unutmayın.

*Bitlis’in Tarihi Yerleri

Ahlat Selçuklu Mezarlığı, Bitlis Kalesi, Harabe Şehir, Madavans Vadisi, Bitlis Ulu Camii, Yusufiye Medresesi ve Hatuniye Camii gibi Türk – İslam tarihi açısından önem arz eden pek çok yere ve yapıya ev sahipliği yapan Bitlis’te kültür turizmi bakımından da gezip görülecek bir dizi yer bulunuyor. Tüm bu yerlerle ve de Bitlis’in tarihi zenginliğiyle ilgili en doğru ve en ayrıntılı bilgiye ulaşmak için ‘Bitlis Tarihi Yerler: Etkileyici 28 Tarihi Eser‘ başlıklı yazımızı okuyabilir, bu sayede daha verimli bir seyahat planı çıkarabilirsiniz.

*Bitlis’te Alışveriş

– Alışveriş Merkezleri

17. Tatvan Avm

Burası Neresi? Bitlis’in meşhur gezi yerlerini gezdikten sonra ihtiyaçlarınızı karşılamak için gidebileceğiniz yerlerden birisi de, şehrin avmleri. Bitlis’in Tatvan ilçesinde yer alan Tatvan Avm, ilçenin merkezinde, sahil şeridinde yer alıyor. Şehir otobüsleriyle ve yürüyerek kolayca ulaşabileceğiniz alışveriş merkezinde, mağazalardan zincir restoranlara, önemli dünya markalarına dair pek çok mekan yer alıyor. İçerisinde sinema ve çocuklar için eğlence parkının da bulunduğu avmde, alışveriş yapıp, bir şeyler yiyebilirsiniz.

  • Adres: Sahil, 13200 Tatvan/Bitlis
  • Çalışma saatleri: 08.00 – 22.00 *Her gün açık
  • Yol tarifi al >

18. Ahlat Park AVM

Burası Neresi? Bitlis’in Ahlat ilçesinin şehir merkezinde sahil şeridine oldukça yakın bir bölgede yer alan Ahlat Park AVM, Bitlis Belediyesi tarafından inşa edilmiş. İçerisinde alışveriş dükkanları ve yemek restoranlarının yer aldığı Ahlat Park’ta her türlü ihtiyacınızı karşılayabilir, oyun parkında çocuklarınızla ve ailenizle keyifli vakit geçirebilirsiniz. Velhasıl şehirde farklı bir soluk için Ahlat Park AVM’yi Bitlis gezilecek yerler listenize gönül rahatlığıyla ekleyebilirsiniz.

  • Adres: Selçuklu, Selçuklu Cd. 13400 Ahlat/Bitlis
  • Çalışma saatleri: 08.00 – 22.00 *Her gün açık
  • Yol tarifi al >

Önemli! Sizler için Bitlis’teki alışveriş macerasını daha detaylıca ele aldığımız bir yazı hazırlıyoruz. Bitlis Alışveriş Rehberi’miz çok yakında burada, sizlerle olacak!

*Bitlis’e Yakın Gezilecek Yerler

– Turistik Şehirler ve Kasabalar

19. Van

Burası Neresi? Dünyanın en eski kentlerinden biri olan Van, Türkiye’nin tarihi zenginliklerinde önemli bir paya sahiptir. Van günümüzde sahip olduğu nüfus ile Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki en büyük şehir olma özelliğine sahiptir. Şehir özellikle, Türkiye’nin en büyük gölü olan Van Gölü ile bilinmektedir. Bitlis’e de sınırı olan Van Gölü öylesine büyüktür ki halk arasında ‘Van denizi’ olarak adlandırılmaktadır.

Buradan da anlaşılacağı üzere Van ile Bitlis, mesafe açısından birbirine oldukça yakındır. Bitlis ile Van arasında 209 kilometre mesafe bulunup; yolculuk süresi 2,5 saat ile 2 saat 50 dakika arasında değişmektedir. Seyahat için şehirlerarası alanda hizmet veren otobüs firmalarını tercih edebileceğiniz gibi Bitlis’in Tatvan ilçesinden hareket eden Van feribotlarına binebilirsiniz.

Tatvan – Van feribotlarının seyahat süresi ise 4 ila 4,5 saat arasında değişmektedir. Van’a ulaşım da bir diğer seçenek ise Van Gölü Ekspresi. Van Gölü Ekspresi ile Ankara – Tatvan – Ankara arasında, haftada 2 gün tren seferleri düzenlenmektedir. Daha fazla bilgi almak için tıklayın!

Neden Gitmeliyim? Anadolu’nun en büyük kapalı havzası olan Van Gölü kıyısında bulunan, akarsuları bol, toprakları verimli, iklimi elverişli bir yerleşim yeri olan Van, yukarıda da belirttiğim gibi dünyada hala yaşamın devam ettiği en eski şehirlerden biridir. Dolayısıyla şehirde gezip görülmesi gereken pek çok tarihi ve turistik yer bulunmaktadır.

Van Kalesi, Hoşap Kalesi, Halime Hatun Kümbeti, Akdamar Kilisesi, Ayanıs Kalesi, Urartu Müzesi, Van Kedi Evi ve Yedi Kilise gibi birbirinden güzel yerlere ev sahipliği yapan Van’a mutlaka uğramalısınız. Van’daki bu yerler hakkında daha detaylı bilgi almak için Van’da gezilecek yerler listesi: 34 etkileyici yer ve Van’ın tarihi yerleri: 18 turistik nokta başlıklı yazılarımızı okuyabilirsiniz.

Kaçırmayın! Van’a havayolu üzerinden seyahat etmeyi düşünenler, Van Havalimanı’ndan şehir merkezine ulaşım rehberi başlıklı içeriğimizi okuyarak ayrıntılı bilgi edinebilirler. Ayrıca buralara kadar gelmişken Van’ın yöresel lezzetlerinin tadına bakmadan dönmeyin derim!

20. Muş

Burası Neresi? Muş, Doğu Anadolu Bölgesi’nde, Yukarı Van-Fırat Bölümü içerisinde, Çavuş Dağı’nın kuzeydoğu eteklerinde yer alan tarihi bir şehirdir. 1929 yılında Bitlis vilayetinden ayrılarak müstakil bir şehir haline getirilen Muş, Türkiye’de lalesi ve üzümüyle meşhurdur. Doğu Anadolu Bölgesi Kalkınma Projesi içerisinde yer alan şehir, kalkındırılmaya çalışılmaktadır.

Lale ve üzümün yanı sıra Malazgirt Savaşı, Alpaslan ve Selçuklu Devleti’yle de özdeşleştirilen şehirde, Malazgirt Savaşı ve Zaferi adına, yıllardır, kutlamalar ve festivaller düzenlenmektedir. Muş ile Bitlis arasında yalnızca 135 kilometre mesafe bulunmakta olup; yolculuk maksimum 2 saat sürmektedir. Velhasıl Bitlis’e gelmişken Muş’a da mutlaka uğramalısınız!

Neden Gitmeliyim? Muş, kökleri MÖ 13. Yüzyıla Urartulara kadar dayanan ve tarihi yönden zengin bir turizm potansiyeline sahip olup; özellikle kültür gezileri ve turları için tercih edilmektedir. Şehirde; Muş Ulu Camii, Muş Kalesi, Yıldızlı Han, Murat Köprüsü, tarihi Muş evleri, Malazgirt Kalesi, Zafer Anıtı, Arak Manastırı, Akdoğan Gölü ve Kayalıdere Antik Kenti gibi yakından görülmesi gereken pek çok yer bulunmaktadır. Tüm bu yerlerle ilgili bilgi almak için ”Muş’un mutlaka görülmesi gereken 15 tarihi yeri ve Muş’ta gezilecek yerler: 18 gezi noktası” başlıklı yazılarımız rehberliğinde daha verimli seyahat planı çıkarabilirsiniz.

Kaçırmayın! Muş’a gitmişken, yöreye ait enfes lezzetlerin tadına bakmadan dönmek olmaz! Muş’ta ne, nerede yenir, diye merak ediyor ve şehrin yöresel mutfağı hakkında bilgi almak istiyorsanız ”Muş’un yöresel lezzetleri | 20 enfes lezzet” başlıklı içeriğimizde aradığınız her şeyi bulacaksınız!

21. Siirt

Burası Neresi? Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en güzel şehirlerinden biri olan Siirt, tarihte ilk olarak Mezopotamya ve Anadolu uygarlıklarının kesiştikleri alanda kurulmuştur. Şehir nüfusunu büyük oranda Araplar, Kürtler ve Türkler oluşturmaktadır. Bitlis’e yakın gezilecek yerler listesine ekleyebileceğiniz Siirt ile Bitlis arasında yalnızca 138 kilometre mesafe bulunmaktadır. Yolculuk ise karayolu üzerinden yaklaşık 2 saat 15 dakika sürmektedir. Seyahat için Bitlis Otogarı’ndan düzenli aralıklarla hareket eden otobüs firmalarını tercih edebilir ya da Doğu turlarına katılabilirsiniz.

Neden Gitmeliyim? Köklü bir tarihe sahip olan Siirt’te bugüne dek pek çok arkeolojik çalışma yapılmıştır. Yapılan kazılar sonucu Cilalı Taş, Bakır, Tunç ve Hellenistik, Roma, İslam ve Bizans dönemlerinden Yakın Çağ’a uzanan dönemleri kapsayan tarihi eserler ortaya çıkarılmıştır. Bunlardan en önemlisi hiç şüphesiz, 3500 yıl öncesine dayandığı iddia edilen Akabe Yolu’dur.

Şehrin en kıymetli tarihi yapısı ise 1129 yılında, Bağdat hükümdarı ve Büyük Selçuklu Sultanı II. Mahmut tarafından yaptırılan Ulu Camii‘dir. Buradan da anlaşılacağı üzere Siirt’in tarihi varlığının ne denli renkli ve zengin olduğunu belirtmeye gerek kalmamaktadır. Dolayısıyla şehre gitmişken görmeniz gereken bir dizi tarihi ve turistik nokta mevcut.

Kaçırmayın! Şehirdeki tüm turistik yerler hakkında daha detaylı bilgi almak için ”Siirt gezilecek yerler listesi | En turistik 10 yer ve Siirt’in tarihi yerleri | Erenler diyarının 13 noktası” başlıklı yazılarımızı okuyabilir, seyahatinizi daha verimli bir şekilde planlayabilirsiniz. Buralara kadar gelmişken Siirt’in yöresel lezzetlerinin tadına bakmayı unutmayın!

*Bitlis Gece Hayatı

Bitlis gece hayatı açısından renkli ve hareketli bir şehir olmasa da akşam saatlerinde ailenizle, eşinizle dostunuzla hoşça vakit geçirip eğlenebileceğiniz sayılı mekanlara ev sahipliği yapıyor. Bu sayılı mekanları sizler için detaylıca bir yazı haline getiriyoruz. Yalnızca beklemede kalın; zira Bitlis Gece Hayatı çok yakında burada olacak!

*Bitlis’te Yapılacak Şeyler

– Tren Turu ile Doğu’da Nostaljik Bir Gezi’ye Çıkın!

– Uçak Turlarına Katılarak Gökyüzünde Dolaşın!

– Konaklamalı Turlarla tüm Doğu Coğrafyasını Keşfedin!

  • 3 Gece 4 Gün, VAN Gölü Havzası Gezisi, Doğu’nun masalları: İshakpaşa – Van – Tatvan – Ahlat (Doğu Anadolu’nun en güzel kentlerinden Van / Van Gölü Havzası’nda masallarla yoğrulmuş bir tarih, kültür ve lezzet yolculuğu…)

*Bitlis Şehir içi Ulaşım

Bitlis küçük bir şehir olduğu için şehir içi ulaşımda genel anlamda belediye otobüsleri, minibüs ve dolmuş gibi toplu taşıma vasıtaları kullanılıyor. Bu vasıtalarla şehrin hemen her noktasına ulaşılabiliyor. Bitlis’in toplu taşıma vasıtaları, haftanın yedi günü, 07.00 ile 22.00 saatleri arasında hizmet veriyor. Bunun yanı sıra şehri gezmek için taksi veya kiralık özel araç gibi alternatiflerinizin de bulunduğunu belirtmeden geçmeyelim.

Bitlis’in birbirinden güzel gezi duraklarını listelediğimiz Bitlis gezilecek yerler yazımız burada sona eriyor. Keşfettikçe daha da güzel manzaralarla karşılaşacağınız Bitlis’in hakkındaki yazımızı beğendiyseniz veya eklemek istediğiniz herhangi bir şey olursa aşağıdaki yorumlar kısmından bizlere iletebilirsiniz.

Paylaş
Fatih Kibar

Yeni Yazılanlar

Hamburg Gezilecek Yerler Listesi | En İyi 43 Yer ! (Detaylı)

Hamburg Nerede? Hamburg, Avrupa’nın Almanya şehrinde bulunmaktadır. Ülkenin Berlin’den sonra ikinci büyük şehridir. Hamburg Hakkında: Almanya’nın…

4 hafta önce

Şile’de Denize Girilecek Yerler – En Güzel 27 Şile Plajı

İstanbul’un Anadolu yakası Karadeniz kıyısında bulunan Şile, şehir merkezine yaklaşık 80 kilometre uzaklıktadır. İstanbul’un en…

1 ay önce

Tiran Gezilecek Yerler Listesi | En Popüler 35 Nokta!

Tiran Nerede? Hangi Ülkede? Tiran, Balkanlar’da bulunan Arnavutluk’un başkenti, aynı zamanda en büyük şehridir. Arnavutluk…

1 ay önce

Tiran’da Tarihi ve Turistik Yerler | 17 Tarihi Durak

Arnavutluk'un başkenti Tiran'ı ziyaret ettiğinizde, yoğun kargaşa yaşayan bir ülkenin geçmişini ve bugününü keşfedeceksiniz. Gelin…

1 ay önce

Brugge’de Tarihi ve Turistik Yerler | 36 Tarihi Durak

Bir peri masalı için adeta bir fon gibi duran romantik ve ilham verici bir şehirden…

1 ay önce

Napoli Gezilecek Yerler Listesi | En Popüler 47 Yer

Napoli nerede? & Hangi ülkede? İtalya Yarımadası'nın batı kıyısında Roma'nın 120 mil güneydoğusunda bulunan Napoli,…

2 ay önce