Bitlis

Kültürel zenginlikleri, tarihi geçmişi ve doğal güzellikleri ile her görende hayranlık duygusu uyandıran; “Neden daha önce gelmemişim?!” sorusunu sordurtan bir şehir Bitlis. Hele ki düşük beklentiyle gidenleri daha da şaşırtma potansiyeline sahip bir kent. Doğu Anadolu Bölgesi sınırları içerisinde yer alan ve Van, Ağrı, Batman, Muş, Siirt gibi iller ile sınırlarını paylaşan Bitlis tarih boyunca sayısız medeniyete kucak açmış. Urartulardan Medlere, Perslerden Lidyalılara kadar pek çok uygarlığın egemenliği altında kalan Bitlis toprakları Milattan Önce 331 senesinde ise Büyük İskender’in hüküm sürdüğü bir yerleşim yeriydi.

Tam tamına 7 bin yıl öncesinden bu yana varlığını sürdüren Bitlis, günümüzde 340 bini geçkin nüfusa ve çok sayıda ilçeye ev sahipliği yapıyor. Mutki, Hizan, Güroymak, Ahlat, Adilcevaz ve Tatvan gibi ilçeleri olan Bitlis, toplamda 8294 kilometrekarelik bir alanı kaplıyor. Tamamını gezmek için birkaç günün kesinlikle yetersiz kalacağı Bitlis’te sayısız tarihi ve antik mekan, mimari ve yapıya rastlayacağınıza şüpheniz olmasın. Nemrut Krater Gölü ile ünü il sınırlarını aşan Bitlis’teki bir diğer ilgi çekici nokta da Nemrut Dağı. Bitlis’in Tatvan ilçesinde bulunan Nemrut Dağı, genellikle Adıyaman’daki ile karıştırılabiliyor. En son patlamanın 1452 senesinde gerçekleştiği Nemrut Dağı, Bitlis’e doğa sporları, kış sporları ve macera dolu aktiviteler için gelenlerin gözdesi konumunda. Kış aylarında Bitlis’e gelecek olursanız, Nemrut Dağı ve Bitlis’teki kayak merkezlerine gidebilirsiniz.

Sadece Bitlis’in değil, aynı zamanda tüm Türkiye’nin en önemli doğa harikalarından biri olan Nemrut Krater Gölü, Bitlis şehir merkezine yaklaşık 26 km uzaklıkta olduğu için ulaşımınızı toplu taşıma araçları ile sağlamak isteyebilirsiniz. Doğa fotoğrafçıları ve yürüyüş, trekking tutkunlarının vazgeçemediği rotalar arasında bulunan Nemrut Krater Gölü’nde fazla oksijenden başınız dönebilir, aman dikkat! Ayrıca Türkiye’nin en büyük gölü olma unvanına sahip Van Gölü’nün büyük bir bölümünün Bitlis’in Tatvan ilçesi sınırları içerisinde olduğunu da eklemeden geçmeyelim. Tabii Van Gölü’nün Bitlis’teki kısmını gördükten sonra Van’ı ziyaret etmek isteyenler ise yaklaşık 3 – 4 saatlik bir araba yolculuğu yaparak seyahatlerini gerçekleştirebilir.

Genelinde sert karasal iklimin etkilerinin görüldüğü Bitlis, esasında kış turizmi aktivitelerini sevenler için dört mevsim ziyaret edilebilir bir şehir. Daha uygun hava koşullarında kültür, tarih turları gerçekleştirmek isterseniz ilkbahar ya da yaz aylarını tercih edebilirsiniz. Kayak yapmak, Nemrut Dağı’nda macera dolu aktivitelere katılmak ve dahası için Bitlis seyahatinizi kış ya da sonbahar aylarına denk getirebilirsiniz.

İstanbul’dan 1400 km, Van’dan 163 km, Ağrı’dan 189 km ve Ankara’dan ise 1102 km uzaklıkta konumlanan Bitlis’e Türkiye’nin hemen hemen her şehrinden otobüsle ulaşım sağlamanız mümkün. Son yıllarda en az Kars Doğu Ekspresi kadar popüler bir hal alan Van Gölü Ekspresi’nin son durağının Tatvan ilçesi olduğunu da not etmeyi unutmayın. Nostaljik tren yolculuğu sonunda bu büyülü şehre varmak yeri doldurulamayacak bir deneyim olacaktır…