Balıkesir

Balıkesir’in Tarihi Yerleri | 32 Etkileyici Yer

Balıkesir denince akla eski tip Rum evleri, birçok antik kent, Osmanlı camisi, kilise ve manastırlar geliyor. Kentte tarihi dokusuyla sizleri etkisi altına alacak Balıkesir’in tarihi yerleri ile ilgili listemize birlikte göz atmaya ne dersiniz?

Balıkesir tarihi hakkında; Yaşamaya elverişli iklimi, ulaşım noktalarına yakınlığı, verimli toprakları ile Balıkesir, geçmişten günümüze her zaman önemli bir yerleşim yeri olmayı başarmıştır. Bölgedeki ilk yerleşimin Kalkolitik dönemin bitimiyle birlikte Balkan bölgesinden gelen göçmen topluluklar tarafından gerçekleştiği anlaşılmıştır. Yortan, Babaeski, Ovabayındır gibi noktalardaki mezar kalıntıları, Tunç Çağı’nda bölgedeki Troia medeniyetinin hakimiyetine işaret etmektedir. Kent merkezindeki ilk yerleşen topluluk ise Misialılar olmuştur. Roma, Bizans, Anadolu Selçuklu Devlet, Karesi Beyliği ve Osmanlı Devleti ise bölgede sırayla hakimiyet kuran topluluklar arasında bulunmaktadır.

1898 senesinde meydana gelen büyük depremle birlikte Balıkesir’deki evlerin neredeyse yarısı tamamen yıkılmıştır. 1914-1918 senesinde meydana gelen I. Dünya Savaşı’nda Anadolu’nun pek çok noktası gibi Balıkesir de düşman tarafından işgal edilmiştir. Kuvay-i Milliye bilinciyle Atatürk ve yol arkadaşları şehri Yunan işgalinden kurtarmıştır. 1926 senesinde ise şehrin “Karesi” olarak anılan ismi “Balıkesir” ismiyle değiştirilmiştir.

Balıkesir’in en ünlüleri; Balıkesir denince akla ilk olarak Kaz Dağları’nın mis gibi havası geliyor elbette. Bu güzel havayı solumak için kurulmuş pek çok antik kent ise Balıkesir’e çok geniş bir zaman dilimi ayırmayı zorunlu kılıyor. Antandros ve Kyzikos gibi antik kentler Balıkesir’in antik kentleri arasında en ünlüleri. Keyifli bir müze ziyareti yapmak isterseniz de Taksiyarhis Kilisesi’ni asla gözden kaçırmayın. Agios Yannis Kilisesi ve yanındaki tarihi yel değirmen ise turistlerin muhteşem manzaranın tadını çıkarmak ve etkileyici fotoğraflar çekmek için mutlaka gördüğü yerler arasında bulunuyor.

Balıkesir gezi tavsiyesi; Balıkesir’i tam anlamıyla hissetmek isterseniz Balıkesir kent merkezinden açılmalı ve Ayvalık, Edremit, Cunda Adası, Erdek gibi ilçe ve beldeleri mutlaka ziyaret listenize dahil etmelisiniz çünkü bu noktalarda hayli fazla tarihi nokta sizi bekliyor olacak.

Kaz Dağları‘nın eteklerinde doğa ile iç içe bir şehir olan Balıkesir, mavi bayraklı sahil şeritleri ile denizin keyfini sürmenize olanak tanıyor. Eğer kamp deneyimi yaşamak isterseniz de Balıkesir’deki kamp yerleri arasından seçim yapma konusunda hayli zorlanacağınızı da belirtmek isteriz. Hem kamp hem de muhteşem grupların sahne aldığı bir müzik festivalini deneyimlemek için ise Zeytinli Rock Festivali’ni takip etmenizi öneriyoruz.

Müzekart; Bildiğimiz kadarıyla Balıkesir içinde Müzekart gerektirecek herhangi bir tarihi eser bulunmuyor ancak farklı şehirleri de gezi listenize ekleyecekseniz bizce Müzekart çıkartmanız faydalı olacaktır.

Camiler, Külliyeler

1. Zağnos Paşa Camii

Görsel Kaynak: kulturportali.gov.tr

Burası neresi? 1461 yılında Fatih Sultan Mehmet’in vezirlerinden biri olan Zağnos Mehmet Paşa tarafından yaptırılan cami, külliyesinden geriye günümüze yalnızca hamam orijinal olarak gelmiş. Caminin kubbesi 1897 yılında yıkılmış ve 1908 yılında Balıkesir Mutasarrıfı Ömer Ali Bey tarafından yeniden inşa ettirilmiştir. Balıkesir’in tarihi hazinelerinden biri olarak gösterilen Zağnos Paşa Camisi, kent merkezine bağlı Mustafa Fakıh Mahallesi’nde yer almaktadır ve Balıkesir’in en büyük camilerinden biridir.

Neden gitmeliyim? Tarihi ve mimari açıdan Zağnos Paşa Camii, Balıkesir’deki önemli tarihi yerler arasında bulunmaktadır. İstanbul’un Fethi sırasında komutan olarak görev yapan Zağnos Paşa’nın türbesi de cami avlusunda ziyaret edilebilmektedir. Kurtuluş Mücadelesi sırasında Atatürk’ün hutbe okuttuğu tek cami olması ve Mehmet Akif Ersoy’un da hutbe okumuş olması milli mücadele açısından da camiyi çok değerli kılmaktadır.

  • Adres: Karesi, Karesi Sk. 1/E, 10010 Karesi/Balıkesir
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

2. Hayrettin Paşa Camii

Görsel Kaynak: arkeodenemeler.blogspot.com

Burası neresi? Ayvalık’ta inşa edilmiş ilk kiliselerden biri olma özelliği taşıyan yapı, 1850’li yıllarda inşa edilmiş ve 1928 senesinde camiye çevrilmiştir. Yapı, kilise iken Meryem Ana’nın isimlerinden biri olan “Panaya” ismiyle anılmaktaydı. Yapıda iki sıra halinde devasa sütunlar ilk dikkati çeken detaylardan. Kilisenin camiye çevrilmesinin ardından, ikonalar ince sıva ile kapatılmıştır. Kilisenin hemen yan kısmında da papazın kaldığı evler ve Rum okulu yer almaktaydı.

Neden gitmeliyim? Ayvalık’ın en eski kilisesi olan Hayrettin Paşa Camii, Ayvalık’ta ziyaret edebileceğiniz en büyük ibadet mekanı olma özelliğini de taşımaktadır.

  • Adres: Hayrettinpaşa, Şafak Sk. No:10, 10400 Ayvalık/Balıkesir
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

3. Çınarlı Camii

Burası neresi? Geçmişi 1790 senesine dayanan Çınarlı Camii, Ayvalık ilçesinde bulunuyor. Saatli Camii gibi Cumhuriyet döneminde, 1923 senesinde kiliseden camiye çevrilmiş bir yapıdır. Camiye dönüştürülürken yapının aslına çok fazla müdahale edilmemiş, bir tane mihrap ve minare eklenmiştir. Caminin yapımında kesme ve moloz taşlar kullanılmıştır. 30 metre yüksekliğindeki yapının minaresi ise 38 metre olarak inşa edilmiştir. Caminin ismi ise cami civarında bulunan asırlık çınarlardan gelmektedir ancak cami “Alibey Camii” olarak da anılmaktadır.

Neden gitmeliyim? İki dinin mensuplarının da kullanmış olduğu Çınarlı Camii, Ayvalık’ın en önemli tarihi camileri arasında bulunduğu için, güzergahına Ayvalık’ı ekleyenlerin mutlaka görmesi gereken yapılar arasında bulunuyor.

  • Adres: Hamdibey, Alibey Cami Cd., 10400 Ayvalık/Balıkesir
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

4. Yıldırım Camii ve Külliyesi (Eski Cami)

Burası neresi? Osmanlı’nın en eski yapısı olarak bilinen Yıldırım Cami, 1388 yılında Osmanlı padişahı Yıldırım Beyazıt tarafından yaptırılmıştır. Oldukça büyük bir avluya sahip külliye içerisinde 12 odadan oluşan medrese ve imaret alanı bulunmaktadır. Osmanlı mimarisinin süslemelerini ve dikdörtgen planlı mimarisini göreceğiniz Yıldırım Cami, halk arasında “Eski Cami” olarak da anılmaktadır. Camiyi ziyaret için Karesi Yıldırım Mahallesi’ne ulaşım sağlamanız gerekmektedir.

Neden gitmeliyim? Osmanlı’nın önemli şehirlerinden biri olan Balıkesir’deki Osmanlı’ya dair ilk ve en eski cami olması burayı görülmeye değer noktalardan biri yapmaktadır.

  • Adres: Yıldırım, Balıkesir Merkez/, Yıldırım Cd. 3-1 B, 10010 Balıkesir Merkez/Balıkesir
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

5. Saatli Kilise Camii

Burası neresi? 19. yüzyılın sonlarında Balıkesir’de yaşayan Rumlar tarafından kilise olarak inşa edilen Saatli Kilise Camisi, 1928 yılı itibariyle cami olarak ibadete açılmıştır. Cami kilise olduğu dönemde Ayos İanni Kilisesi olarak isimlendirilmiştir ve bölgede yaşayan Ortodokslar ibadet için sıklıkla bu yapıyı kullanmıştır. Camide yer alan kiliseden kalma çan kulesi ise ileriki yıllarda saat kulesine çevrilmiş. Bu sebeple de Saatli Cami olarak anılmaya başlamış. Dikdörtgen planlı cami, Ayvalık’ın İsmet Paşa Mahallesi’nde önemli bir tarihi yer olarak ziyaretçilerini ağırlıyor. Yapı toplamda 1250 metrekarelik bir alanda bulunuyor.

Neden gitmeliyim? Ayvalık’taki en yüksek tarihi yerlerden biri olan Saatli Kilise Camii, tarihi açıdan büyük öneme sahip oldukça estetik bir mimari ile inşa edilmiş bir yapıdır.

  • Adres: Fevzipaşa – Vehbibey, Muradiye Çarşı Ar. No:4, 10400 Ayvalık/Balıkesir
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

6. Oruç Bey Mescidi

Burası neresi? Kent merkezinde Kayabey Mahallesi’nde yer alan Oruç Bey Mescidi, 1471 yılında Osmanlı komutanlarından biri olan Oruç Bey adına inşa edilmiştir. Yıllar içerisinde pek çok onarım ve güçlendirme çalışmasından geçen mescit, maalesef ki orijinalliğini kaybetmiş durumdadır.

  • Adres: Kayabey Mahallesi, Karesi, Balıkesir
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Kilise ve Manastırlar

7. Agia Paraskevi Manastırı (Taşlı Manastır)

Burası neresi? Çamlık Koyu’nun karşısında muhteşem bir doğa içerisine kurulu Agia Paraskevi Manastırı, Ayvalık’ın ilgi gören tarihi yerlerinden biridir. Tımarhane Adası’nda yer alan manastır, Türkler tarafından ”Taşlı Manastır” olarak anıldığı için bu isimle de bilinmektedir. Tımarhane Adası denmesinin sebebi ise o dönem akıl hastalarının bu adaya getirilerek doğal güzelliklerle ve su sesiyle tedavi olmasını amaçlarından ortaya çıkmıştır.  Tamı tamına bir asır önce inşa edildiği düşünülen manastır Dalyan Boğazı’na kadar oldukça geniş bir alanı kapsamaktadır. Manastırdan geriye harap halde taşlar kalmıştır ve içinde bulunduğu doğa ile bütünleşen taşlar hayli ilginç bir görüntü oluşturmaktadır.

Neden gitmeliyim? Manastırdan günümüze çok fazla bir şey kalmasa da Tavuk Adası ve Çamlık Koyu’nun eşsiz manzarasını izlemek için en ideal yerlerden birinin Tımarhane Adası olduğunu belirtmeliyiz.

8. Kirazlı Manastırı

Burası neresi? Erdek ilçesinde Antik dönemde Didumus Dağı olarak bilinen dağın eteklerinde yer alan Kirazlı Manastırı, kilise ve diğer yapılardan oluşan bir kompleks. Manastırın, Kyzikos Antik Kenti’nde bir ana tanrıça için inşa edilen tapınağın kalıntılarının yerine inşa edildiği düşünülmektedir. Kilisenin yapım yılı tam olarak bilinmemektedir ancak Yapıldığı dönemde bölgede yaşayan Rumların dini merkezi olarak hizmet veren manastır, 1922 yılında terk edilmiş ve doğa içerisinde kaybolacak hale gelmiştir. Manastırı uzaktan fark etmeniz etrafını saran ağaçlar sebebiyle neredeyse imkansız. Büyük oranda yıkılmış yapıdan günümüzde tahrip haldeki parçalar kalmıştır.

Neden gitmeliyim? Manastırdan geriye birkaç duvar dışında bir şey kalmamış olmasa da bölgenin muhteşem doğasının sizi içine çekeceğinden eminiz. Manastıra ait kalıntıları inceledikten sonra güzel bir doğa yürüyüşü yapmak için bölgenin çok ideal olduğunu söyleyebiliriz.

  • Adres: Ballıpınar, 10500 Erdek/Balıkesir
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

9. Ayışığı Manastırı

Görsel Kaynak: milliyet.com.tr

Burası neresi? Cunda Adası’nın ünlü koyu Patriça Koyu’nda bulunan Ayışığı Manastırı, adanın en çok ziyaret edilen tarihi yapılarından biri. 1771 yılında inşa edildiği tahmin edilen manastırın inşasında sarımsak taşı kullanılmıştır. Manastır, doğu yönüne bakmaktadır ve dört kemerli bir planla inşa edilmiştir. Ayışığı Manastırı’nın Athos’dan gelen Aynoroz keşişlerinin kurduğu bilinmektedir.

2003 yılında Sabancı ailesi tarafından satın alınan manastır, günümüzde çeşitli restore çalışmalarından geçmiş ve bugün ki halini almıştır. 2009 yılında “özel mülk” statüsü alan manastır 2011 yılından bu yana kısıtlı bir zaman diliminde ziyaret edilebilmektedir.

Neden gitmeliyim? Manastırın bulunduğu ada, etkileyici manzarası ile ziyaretçilerini kendisine hayran bırakmaktadır.

  • Adres: Pateçira Yarımadası, Ayvalık, Balıkesir
  • Ziyaret saatleri: Sadece çarşamba günleri 10.00-15.00 saatleri arası ziyaret edilebilmektedir. Bu nedenle ziyaretinizi çarşamba gününe denk getirmeniz gerekmektedir.
  • Giriş ücreti: Tam 10₺, İndirimli 7₺
  • Yol tarifi al >

10. Taksiyarhis Kilisesi

Burası neresi? Cunda Adası’nın en önemli anıtsal yapısı konumundaki Taksiyarhis Kilisesi, Rahmi Koç tarafından müzeye dönüştürülmüş bir tarihi eser. Taksiyarhis olarak adlandırılan koruyucu baş melekler Cebrail ve Mikail’e atfedilen kilise, Neo Klasik mimarisiyle etkileyici bir görünüme de sahip. Kilise, daha önce yıkılmış olan bir kilise üzerine 1873 senesinde inşa edilmiştir. Ayvalık bölgesine özgü sarımsak taşından iki çan kuleye sahip kilisenin günümüzde yalnızca bir kulesi ayakta kalabilmiş. 1976 yılında ise kilise, doğal ve tarihi sit alanı ilan edilmiş, kültür varlıkları listesine dahil edilmiş.

Kilise binası, 2011 yılında Rahmi Koç Müzecilik Vakfı’na tahsis edilmiş ve 2014 senesinde müze olarak ziyarete açılmıştır. Müze bina içinde 17. yüzyıldan günümüze kadar uzanan zaman dilimine ait çok çeşitli oyuncaklar ve çeşitli motorlu araçlar sergilenmektedir.

Neden gitmeliyim? Rahmi M. Koç Müzesi, ziyaretçilerin hem muhteşem bir tarihi binayı hem de etkileyici bir müzeyi bir arada ziyaret edebileceği eşsiz bir noktadır. Cunda’nın tarihi yerleri arasında önemli bir noktaya sahip olan bu güzel binayı mutlaka ziyaret etmelisiniz.

  • Adres: Namık Kemal, Şeref Sk. No:28, 10405 Ayvalık/Balıkesir
  • Telefon: (0266) 327 27 34
  • Ziyaret saatleri: 1 Ekim-31 Mart 10.00-17.00, 1 Nisan-30 Eylül 10.00-19.00. Müze, pazartesi günleri kapalıdır.
  • Giriş ücreti: Normal 5₺, Öğrenci 2₺
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

11. Agios Yannis Kilisesi

Burası neresi? Balıkesir’in 3 adet gün batımı seyir alanı var. Bunlardan biri Ayvalık’ta yer alan Şeytan Sofrası, ikincisi Cennet Tepesi, üçüncüsü ise Cunda Adası’nın simgesi haline gelmiş Aşıklar Tepesi… Tepede muazzam gün batımı seyrinin yanı sıra mutlaka ziyaret etmeniz gereken tarihi bir yapı da bulunuyor. Oldukça eski tarihlerde Edremitli iki keşişin bu tepeyi keşiflerinin ardından Aziz Yahya’ya adadıkları Agios Yannis Kilisesi…

Tam olarak yapım tarihi bilinmeyen kilise, 1944 yılında meydana gelen depremde oldukça büyük hasarlar görmüş ve harap halde birkaç yıl varlığını korumuştur. Rahmi M.Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı tarafından koruma altına alınan kilise o tarih itibariyle 1. derecede arkeolojik sit alanı ilan edilmiş. 1997 yılı itibariyle ise Rahmi Koç Müzesi’ne bağlı bir müze olarak ziyaretçilerini ağırlıyor.

Neden gitmeliyim? Günümüzde kilise kitaplık olarak kullanılmaya başlanmış. Emekli Büyükelçi Necdet Kent’e ait binlerce kitabın sergilendiği kilise ‘’Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı’’ ismiyle de biliniyor. Kilise içerisinde 1449 yılında tamamlanan Kitab-ı Muhammediye adında yaratılış ve şapele ait ikon resimler yer alıyor.

  • Adres: Namık Kemal, 15 Eylül Cd. No:36, 10400 Ayvalık/Balıkesir
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi günleri dışında 09.00-17.30
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

12. Profit İliyas Kilisesi

Görsel Kaynak: hurriyet.com.tr

Burası neresi? Ayvalık’ta yer alan İlk Kurşun Tepesi’nin zirvesinde 1800’lü yıllardan kalma Profit İliyas Kilisesi, kentin köklü tarihinden izler taşıyan önemli bir tarihi yapı. 1944 yılında yaşanan büyük depremde yıkılan kilisenin yerinde günümüzde Ali Çetinkaya Rehabilitasyon Merkezi bulunmaktadır ve tesisten şehit ve gazi aileleri faydalanabilmektedir.

13. Ayazma Kilisesi

Burası neresi? Ayvalık’ın en önemli tarihi yapılarından biri olan Ayazma Kilisesi, Kemal Paşa Mahallesi’nde yer alan eski binalar arasında kaybolmuş, Neo-klasik tarzda inşa edilmiş oldukça değerli bir kültürel yapımız. Adını “kutsal su” anlamına gelen Ayazma’dan alan kilisenin yapım tarihinin 1890 yılı olduğu bilinmektedir. Yapının restorasyon süreci 2016 yılında başlamıştır ve 2018 senesinde ziyarete açılmıştır.

Ayvalık’ın geç dönem yapılarından biri olan kilisenin bir de hikayesi var ki oldukça ilgi çekici:

“Küçük bir kız çocuğu her gece rüyasında Meryem Ana’yı görür ve Meryem Ana sürekli aynı yerde durup kilisenin olduğu topraktan fışkıran sudan içer. Küçük kız çocuğuna da bu suyu işaret eder. Rüya sürekli tekrarlanınca kent meclisi toprağı kazma kararı alır ve kazı sonrası kızın rüyası gerçekleşir. Kilisenin inşa edildiği topraktan su fışkırmaktadır. Hemen bir kilise inşa edilir ve su koruma altına alınır.”

Böyle ilginç bir hikayeye sahip Ayazma Kilisesi’ni ziyaret etmek için Ayvalık merkezde yer alan Kemal Paşa Mahallesi’ne ulaşım sağlamanız gerekmektedir.

  • Adres: Gazi Kemal Paşa, 10400 Ayvalık/Balıkesir
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi günleri dışında her gün 10.00-17.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

14. Aya Athanasiu Kilisesi

Burası neresi? Aya Athanasiu Kilisesi, Ayvalık ilçesine bağlı Sarımsaklı beldesinde yer alan, Rumlar tarafından inşa edilmiş tarihi bir kilise. Günümüze kadar sapasağlam gelmeyi başaran Ayvalık’ın tek kilisesi, Rumların bölgede yaptığı 3 kilise ve 3 manastırdan en sağlam bir şekilde gelen yapıdır. Şuanda bir takım restorasyon çalışmalarından geçen kilise binasının cami olarak faaliyet gösterdiğini de belirtelim.

Neden gitmeliyim? Ayvalık’ın tarihi yerleri içinde kilise olarak en sağlam bir şekilde günümüze ulaşan kilise olması nedeniyle görülmesi gereken noktalardan biridir.

  • Adres: Sarımsaklı, Ayvalık, Balıkesir
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

15. Panaya Kilisesi

Burası neresi? Yapım yılının 1863 olduğu tahmin edilen Panaya Kilisesi, Cunda’da mutlaka görülmesi gereken tarihi yapılar arasında bulunmaktadır. Günümüzde 3 duvarı ayakta kalabilen kilise, restore edilmeyi ve yeniden hayata dönmeyi bekliyor. İzmir Bergama Müzesi içinde kiliseye ait çan sergilenmektedir. Kilisenin yapımında yoğunluklu olarak siyah granit ve sarımsak taşı kullanılmıştır.

Neden gitmeliyim? Cunda Adası’nın ilk kurulduğu zamanlarda adanın en görkemli ve en büyük kilisesi olarak gösterilen kilise, tarihe meraklı ziyaretçiler için tam bir hazine niteliğinde.

  • Adres: Mithatpaşa, 10400 Ayvalık/Balıkesir
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Antik Kentler, Tarihi Yürüyüş Alanları

16. Daskyleion Antik Kenti

Görsel Kaynak: arkeofili.com

Burası neresi? Kuş Cenneti’ne oldukça yakın bir konumda yer alan Daskyleion Antik Kenti, Ergili Köyü’nün 2 kilometre doğusunda yer almaktadır. MÖ 7. yüzyılda Daskylos adıyla bilinen ünlü Lidya Kralı Sardis yaşadığı hanedan kavgaları sonucu buraya yerleşmiş burada kendi hükümdarlığını kurmuştur. Şehrin isminin de buradan geldiği bilinmekteidr. Kurulan bu şehir Pers Valiliği’nin tek konumu haline gelmiştir ve şehir en parlak dönemlerini Persliler döneminde yaşamıştır.

Jeopolitik konumu nedeniyle Daskyleion, Anadolu’da çok önemli şehirlerden biri olmuştur. Ekonomik ve askeri sebepler başta olmak üzere birçok sebep sayesinde özel bir noktada bulunan şehir, 1952 senesinde Kurt Bittel tarafından tespit edilmiştir. 28 yıl boyunca duraklayan kazı çalışmaları 1988 senesinde Tomris Bakır tarafından yeniden canlanmıştır. Bölgedeki araştırmalar 2009 senesinden bu yana Kaan İren tarafından sürdürülmektedir.

Yıllar içerisinde antik kentte yapılan kazılar sonucu Dorlardan, Friglere pek çok medeniyetin burada yaşam sürdüğü ortaya çıkartılmış. Antik Kentten çıkartılan tarihi eserler ise Bandırma Müze Müdürlüğünce koruma altına alınmıştır.

Neden gitmeliyim? Bandırma’nın tarihi yerleri arasında önemli bir yere sahip olan antik kent, MÖ 447 senesine tarihlenen valilik sarayı başta olmak üzere birçok önemli kalıntısı ile dikkat çekmektedir.

  • Adres: Kuş Gölü Kıyısı, Ergili Köyü, Bandırma, Balıkesir
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu ziyaret
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

17. Kyzikos Antik Kenti

Burası neresi? Kapıdağ Yarımadası’nın, Erdek ve Bandırma Körfezleri arasında bataklığa oldukça yakın bir konumda yer alan Kyzikos Antik Kenti, günümüzde halk arasında “Belkıs” ve “Balkız” adlarıyla anılıyor. Kentin geçmişinin MÖ 5 bin yılına kadar uzandığı biliniyor. Erdek’in 12 kilometre dışında bulunan antik kentte geçmişte büyük bir medeniyetin yaşadığı ve kentte ilk ikamet edenlerin Dolionlar olduğu yapılan çalışmalar sonucu ortaya çıkartılmıştır. Diğer yandan Kyzikos ve Erdek’in Helenistik Çağ’da, Roma döneminde sanatta, mimaride ve özellikle heykel sanatında çığır açtığı keşfedilmiş.

Neden gitmeliyim? Efes Antik Kenti kadar sağlam bir şekilde günümüze ulaşamamış olsa da, Kyzikos Antik Kenti’nin de sahip olduğu kalıntılar nedeniyle ziyaret edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Özellikle de Hadrian Tapınağı’na ait kalıntılar kentin gün yüzüne çıkmış en önemli kısmı olarak kabul edilmektedir. Kenti ne kadar fazla kişi ziyaret ederse, o kadar kısa sürede hak ettiği değeri alacağını düşünüyoruz.

  • Adres: Erdek, Balıkesir
  • Ziyaret saatleri: 24 saat ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

18. Antandros Antik Kenti

Burası neresi? Edremit’e bağlı Altınoluk tatil beldesine 2 kilometre mesafede, İda (Kaz) Dağı eteklerinde yer alan Anandros Antik Kenti, geçmişte önemli tarihi olaylara şahitlik etmiş bir Troas kentidir. MÖ 10. yüzyılda kurulduğu düşünülmektedir. Tarihçilere göre Antandros’un kuruluşu Truva Savaşı’ndan da eskiye dayanmakta. Kentteki ilk keşifler 1842 senesinde gerçekleşmiştir. Antik kent üzerinde yapılan kazı çalışmaları 2007 yılı itibariyle bakanlar kurulu kararı ile devam etmekte ve her geçen yıl yeni bilgiler edinilmektedir.

Neden gitmeliyim? Antik kenti cazip kılan en önemli özelliklerinden biri dünyadaki ilk güzellik yarışmasının yapıldığı şehir olmasıdır. Şehirde çıkarılan kalıntılar arasında bulunan mozaikler ise ziyaretçilerin en çok etkilendiği kalıntılar arasında bulunmaktadır.

  • Adres: Avcılar, İzmir Çanakkale Yolu, 10870 Edremit/Balıkesir
  • Telefon: (0266) 395 01 00
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi günleri dışında 09.00-17.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

19. Zeus Altarı

Burası neresi? İlyada Destanı’na konu olan Zeus Altarı, Tanrıların Truva Savaşı’nı izleyip yönettiği yer olarak geçer. Bölgede yapılan tarihi araştırmalar sonucu tepede yer alan yapının baş tanrı Zeus’a ait olduğunu tespit etmişlerdir. Hera ve uyku tanrısı Hypnos’un bu tepede Zeus’u uyuttuğu ve Truvalılarla Akhalılar arasındaki savaşta Poseidon’un savaşa müdahale etmesine olanak tanıdığı anlatılmaktadır. Büyük bir kaya kütlesinin işlenmesinden meydana gelen Zeus Altarı’na oyuk basamaklı merdivenlerden çıkılmaktadır.

Neden gitmeliyim? Günümüzde ziyaretçilerine muazzam bir manzara sunan alan, kutsal alan olma özelliğini korumaktadır. Özellikle gün batımında bu noktadan izleyeceğiniz manzara uzun süre aklınızı meşgul edecek güzellikte ancak erken gitmenizde fayda var çünkü hayli kalabalık olabilmektedir. Çıkışta yaklaşık 1 km yürüyüş yapılması gerekiyor. Yürüyüşte zorlanacaklar için ata binme seçeneği de tercih edilebiliyor. Bölge Çanakkale’nin Ayvalık ilçesi sınırları içinde bulunsa da Balıkesir’e yakın konumu nedeniyle görülmesini tavsiye ediyoruz.

  • Adres: Mıhlı, Zeus Cd. No:4, 17980 Küçükkuyu/Ayvacık/Çanakkale
  • Yol tarifi al >

Müzeler

20. Ayşe Sıdıka Erke Etnografya Müzesi

Görsel Kaynak: turizm.info.tr

Burası neresi? Ayşe Sıdıka Erke Etnografya Müzesi, Edremit’in en önemli müze oluşumlarından biridir. 2001 senesinde, eski bir Osmanlı evinin restorasyonu ile ziyarete açılan müze içinde hem Kuvay-i Milliye dönemine hem de 1800 ve 1900’lü yıllarda Balıkesir’deki günlük ev yaşamına dair çok önemli nesneler sergilenmektedir.

Neden gitmeliyim? Edremit’in en merkezi noktalarından birinde olması nedeniyle müzeyi bulmanız pek çok zor olmayacak. Çok fazla büyük olmamasına karşın müzeyi ziyaret ederek Balıkesir’deki yaşamla ilgili zihninizde birçok şey canlanacaktır.

  • Adres: Soğanyemez, Yılmaz Akpınar Blv. 12a, 10300 Edremit/Balıkesir
  • Telefon: 902663741718
  • Ziyaret saatleri:09:00-17:00 (Pazartesi günleri kapalı)
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

21. Tahtakuşlar Etnografya Müzesi

Görsel Kaynak: durugunlerimiz.blogspot.com

Burası neresi? Müze, Edremit merkeze 15 km mesafede bulunmaktadır. İsmini Tahtakuşlar Köyü’nde bulunmasından almıştır. Müze, Türkiye’nin ilk özel etnografya müzesi olma özelliğini taşımaktadır.

Neden gitmeliyim? Şaman ve Türkmen yaşamına dair pek çok etnografik unsurun sergilendiği müze, uzun yıllar süren çalışmalar sonucu elde edilen nesnelere ev sahipliği yapmaktadır. UNESCO tarafından da ödüllendirilen bu etnik müze içinde ev yapımı halılardan yazmalara kadar çok çeşitli nesneler görmek mümkün olabiliyor. Ziyaret ettiğiniz de siz de ne kadar büyük bir emekle hazırlandığını görüp hayret edeceksiniz.

  • Adres: Tahtakuşlar, 10395 Edremit/Balıkesir
  • Ziyaret saatleri: 08.30-18.00
  • Giriş ücreti: Tam 4₺, Öğrenci 2₺
  • Yol tarifi al >

Çeşmeler

22. Palata Çeşmesi

Görsel Kaynak: youtube.com

Burası neresi? Erdek ilçesinin en eski tarihi eserlerinden biri olarak gösterilen Palata Çeşmesi, 1704 yılında inşa edilmiş yapıldığı dönemde ilçenin su ihtiyacını karşılamış oldukça önemli bir yapı. Çeşme, son yıllarda birtakım restorasyon çalışmaları neticesinde aslına uygun bir şekilde güncellenmiştir. Çeşmeden akan su kaynağının nereden geldiği konusunda net bir bilgi bulunmamaktadır ve günümüzde hala su ihtiyacını karşılamak adına aktif olarak değerlendirilmektedir.

Neden gitmeliyim? Tarihi Palata Çeşmesi, Erdek’te bulunan en eski çeşmelerden biridir ve oldukça lezzetli, ferahlatıcı etkiye sahip bir suya sahiptir. Konum olarak da Erdek merkezine yürüme mesafesinde bulunmaktadır.

Kaçırmayın! Erdek’e sabah saatlerinde geldiyseniz ve henüz kahvaltı yapmadıysanız Erdek’teki kahvaltı mekanlarını incelemenizi tavsiye ediyoruz.

  • Adres: Erdek, Balıkesir
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Mağaralar

23. Yazören Mağarası

Burası neresi? Yazören Mağarası, uzun yıllar süren çalışmalar sonucu keşfedilmiş Balıkesir’in en zengin doğa güzelliklerinden biri. Tavan yüksekliği 25 metreyi bulan mağaranın etkileyici sarkıtları ve dikitleri görülmeye değer nitelikte. Diğer yandan mağara hakkında bilinen ilginç bir gerçek ise içerisindeki suların akış değiştirmesi.

Neden gitmeliyim? Genellikle kış ve bahar aylarında görülen bu değişim mağaranın ziyaretçilerini her geçen gün daha da arttırıyor. Yazören Mağarası’nı ziyaret etmek isterseniz, Savaştepe’deki Yazören Köyü’ne ulaşım sağlamanız gerekiyor.

  • Adres: Yazören Köyü, Savaştepe, Balıkesir
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Kaleler

24. Alacaoluk Kalesi

Burası neresi? Gönen ilçesine 15 kilometre mesafede bulunan Alacaoluk Kalesi’ne epey zahmetli bir yol kat edildikten sonra ulaşılabiliyor. Ala Dağları’nın arasında yüksekçe bir tepede yer alan kale hakkında detaylı bilgi bulunamamakla birlikte bir kısım temel kalıntılar hala varlığını sürdürmektedir.

Neden gitmeliyim? Aynı zamanda Alacaoluk Kalesi’nin olduğu tepeden harika bir doğa manzarası da sizleri bekliyor. Ziyaret etmenizi tavsiye ederiz. Yalnız kaleyi ziyaret etmek isteyenlerin ulaşımın oldukça zor olduğunu bilmelerinde fayda var.

  • Adres: İncirli, 10900 Gönen/Balıkesir
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

25. Pordoselene Kulesi

Burası neresi? Maden Adası’nın tepesinde yer alan Pordoselene Kulesi, 8. yüzyılda Edremit Körfezi ve Midilli Adası’nı gözlemek amaçlı inşa ettirilmiş. Yapıldığı dönemde çevrede konuşlanan düşmanları gözetlemek için yapılan kule, Kilikya korsanları tarafından yıkılmış sonra tekrar inşa edilmiştir. Günümüzde kuleden geriye bir bölüm taş kalıntısı kalmıştır.

Neden gitmeliyim? Su seviyesi bel hizasında seyrettiği için adaya gitmek ve kulenin yanına kadar yürümek mümkün.

  • Adres: 10280 Maden Adası/Ayvalık/Balıkesir
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Mimari Yapılar

26. Balıkesir Saat Kulesi

Burası neresi? İstanbul Galata Kulesi’nin mimarisine benzer bir şekilde silindir formda inşa edilen Balıkesir Saat Kulesi, kentin simgesi haline gelmiş tarihi bir yapıdır. 1829 yılında Giritli Mehmet Paşa tarafından yaptırılan saat kulesi, 1897 yılında deprem sebebiyle yıkılmış 1901 yılında ise bugünkü şekliyle, kare prizma formunda yeniden yapılmıştır. Kule, 2×2 ebatlarında yükselmektedir. Orijinal yapıya ek en üst kubbe ile örtülmüş ve büyük bir çan eklenmiştir. Kuleye kent merkezinde kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Neden gitmeliyim? Balıkesir’in ilk saat kulesi olma özelliğine sahip olan bu yapı yaklaşık olarak 90 yıldır çalışmaktadır. Bu da kulenin, Balıkesir’in en önemli tarihi yerleri arasında sayılmasını sağlamaktadır. Saat Kulesi, Balıkesirliler tarafından “Koca Saat” olarak da anılmaktadır.

Kaçırmayın! Saat Kulesi ziyaretinizi mutlaka Kuva-yi Milli Müzesi ile birlikte taçlandırmanızı tavsiye ediyoruz.

  • Adres: Dumlupınar, 10100 Balıkesir Merkez/Balıkesir
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: İçine girilemiyor ancak kuleyi dış kısımdan ücret ödemeden görebilirsiniz.
  • Yol tarifi al >

27. Despot Evi

Restorasyon öncesi görünümü

Burası neresi? Cunda Adası’nda denize sıfır bir konumda yer alan Despot Evi, ilginç hikayesiyle yerli yabancı turistleri etkileyen tarihi yapılardan biri. Despot, Rum Ortodoks din adamlarına verilen bir rütbe. Aslen Yunan olan Despot, bağışlardan kazandığı paraları da alıp doğum yeri olan Cunda’ya geri dönmüş. Bu paraların bir kısmıyla 1862 yılında bu görkemli binayı inşa ettirmiş. Ancak halk arasında Despot’un bitmek bilmeyen hazinesi dilden dile yayılınca hırsızlar hazineyi çalma isteğiyle Despot’un Evi’ne yola koyulmuş.

Despot, hazinenin yerini söylemeyince hırsızlar Despot’u öldürmüş ve evde kalan paraları da alarak buradan kaçmış. O günden beri Despot’un Evi, Osmanlı Döneminde hükümet binası olarak daha sonra çocuk yurdu ardından ise turistlerin sıklıkla fotoğraf molası verdiği tarihi bir yapı olarak kullanılmış. Yapı, 2018 yılında doğallığına sadık kalınarak restore edilmiş ve otel olarak işletilmeye başlanmış. Günümüzde metruk bir halde bulunan eve, adadan kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz.

Neden gitmeliyim? Despot’un Evi günümüzde turistik gezi amaçlı ziyaret edilemese de fotoğraf tutkunları için Cunda’da en çok tercih edilen tarihi noktaların başında gelmektedir. Dilerseniz Despot’un Evi’ni Cunda’daki konaklama seçenekleriniz arasına da dahil edebilirsiniz.

  • Adres: Cunda Adası, Mithatpaşa mh. Mektep Sk. N:2/2, 10400 Ayvalık/Balıkesir
  • Telefon: (0266) 327 19 00
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

28. Cunda Kız Okulu

Burası neresi? 1873 yılında inşa edilen Cunda Adası Kız Okulu, tamı tamına 50 yıl boyunca eğitim öğretim binası olarak kullanılmış tarihi bir yapı. 1998 yılında ise Ayvalık Belediyesi tarafından çeşitli restore çalışmalarından geçmiş ve kültür merkezi haline getirilmiştir. Bugünde kültür merkezi olarak kullanılan bina, Cunda’nın tarihi mirasları arasında gösterilmektedir.

  • Adres: Cunda, Ayvalık, Balıkesir
  • Ziyaret saatleri: 09.00-17.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

29. Ayvalık Tarihi Evleri

Burası neresi? Rum ve Osmanlı mimarisinden izler göreceğiniz Ayvalık evleri, bitişik yapıdaki rengarenk evlerden oluşuyor. Özellikle de Cunda Adası’nda bulunan Rumlardan kalma yapılar günümüzde de adanın turist çekmesine katkı sağlayan özellikleri arasındadır. Ayvalık’ta dar sokakları çevreleyen renkli taş evler, küçük pencereler ve genellikle iki üç katlı yapılar olarak karşımıza çıkıyor. Evlerin yapımında ise bölgenin en önemli malzemelerinden olan sarımsak taşı kullanılmıştır. Bölgeye giden turistler de bu evlerin önünde fotoğraf çektirmeyi ihmal etmiyor.

Neden gitmeliyim? Eski Ayvalık Evleri arasında yapacağınız gezintinin çok keyifli geçeceğinden şüpheniz olmasın. Bu evler aynı zamanda muhteşem fotoğraf kareleri yakalamak için de Balıkesir’in özel noktalarından biridir.

  • Adres: Ayvalık, Balıkesir
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

30. Tarihi Yel Değirmeni

Burası neresi? Geçmişte un değirmeni yapımında kullanılan yel değirmeni, 1800’lü yıllarda Agios Yannis Kilisesi ile birlikte inşa edilmiştir. Yapı, günümüzde Rahmi Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı tarafından elden geçirilerek bir cafe olarak değerlendirilmektedir.

Neden gitmeliyim? Balıkesir’in tarihi yerleri arasında önemli bir noktada bulunan bu durak, muhteşem Cunda manzarasına sahip olması nedeniyle, Balıkesir’e gelenler tarafından mutlaka uğranan ve fotoğraf çekilen yerlerden biridir. Özellikle gün batımında değirmenin olduğu noktaya uğrarsanız nefes kesici manzaralarla karşılaşacağınızdan emin olabilirsiniz.

  • Adres: Agios Yannis Kilisesi, Aşıklar Tepesi, Balıkesir
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Anıtlar, Mezarlar

31. Anıt Ağaç

Görsel Kaynak: tripadvisor.com.tr

Burası neresi? Edremit’te yer alan 850 yıllık bir miras Anıt Ağaç… Kızılkeçili köyünde yer alan bu tarihi çınar ağacı, anıt ağaç ilan edildikten sonra yerli yabancı turistlerin ziyaret noktası haline gelmiş. Ağacın bilimsel adı ise “Platanus Orientalis” olarak geçmektedir. Balıkesir Belediyesi’nin  “Balıkesir Anıt Ağaçları” isimli projesi sonucu koruma altına alınmış anıt ağaç, 30 metre yüksekliğe ve 860 cm çapa sahip.

Neden gitmeliyim? Anıt Ağaç’ın bir kısmı kurumadan dolayı ne yazık ki bilim kurulu kararı ile kesilmiş. Ancak buna rağmen kalan kısımları hala bütün heybetiyle gelenleri selamlama devam ediyor.

  • Adres: Kızılkeçili, Kızılkeçili Köyü İç Yolu, 10300 Edremit/Balıkesir
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

32. Seyit Onbaşı Anıt Mezarı

Burası neresi? Çanakkale Savaşı’ndaki kahramanlıklarıyla adını tarihe altın harflerle yazdıran bir halk kahramanı olan Seyit Onbaşı’nın Mezarı, Balıkesir’in Havran ilçesinde yer alıyor. Köyün ismi de Seyit Onbaşı’dan geliyor ve Koca Seyit Köyü olarak anılıyor. Her yıl ölüm yıl dönümünde mezarı başında toplanan halk, geçtiğimiz yıl ölümünün 79. Yılında anma programıyla anıldı.

Neden gitmeliyim? Bu muhteşem kahraman Balıkesirli ve bu nedenle Balıkesir’e yolu düşen her vatandaşımızın bu özel anıt mezarı ziyaret ederek dua etmesi gerektiğini düşünüyoruz.

  • Adres: Çiğitzade, Halil Soyuer Cd. No:2, 10560 Havran/Balıkesir
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Balıkesir’in tarihi yerleri listemize ek tavsiye gezi noktalarını aşağıda yer alan yorumlar butonundan bizlere iletebilirsiniz.

Paylaş
Özkan

Yeni Yazılanlar

Hamburg Gezilecek Yerler Listesi | En İyi 43 Yer ! (Detaylı)

Hamburg Nerede? Hamburg, Avrupa’nın Almanya şehrinde bulunmaktadır. Ülkenin Berlin’den sonra ikinci büyük şehridir. Hamburg Hakkında: Almanya’nın…

4 hafta önce

Şile’de Denize Girilecek Yerler – En Güzel 27 Şile Plajı

İstanbul’un Anadolu yakası Karadeniz kıyısında bulunan Şile, şehir merkezine yaklaşık 80 kilometre uzaklıktadır. İstanbul’un en…

1 ay önce

Tiran Gezilecek Yerler Listesi | En Popüler 35 Nokta!

Tiran Nerede? Hangi Ülkede? Tiran, Balkanlar’da bulunan Arnavutluk’un başkenti, aynı zamanda en büyük şehridir. Arnavutluk…

1 ay önce

Tiran’da Tarihi ve Turistik Yerler | 17 Tarihi Durak

Arnavutluk'un başkenti Tiran'ı ziyaret ettiğinizde, yoğun kargaşa yaşayan bir ülkenin geçmişini ve bugününü keşfedeceksiniz. Gelin…

1 ay önce

Brugge’de Tarihi ve Turistik Yerler | 36 Tarihi Durak

Bir peri masalı için adeta bir fon gibi duran romantik ve ilham verici bir şehirden…

1 ay önce

Napoli Gezilecek Yerler Listesi | En Popüler 47 Yer

Napoli nerede? & Hangi ülkede? İtalya Yarımadası'nın batı kıyısında Roma'nın 120 mil güneydoğusunda bulunan Napoli,…

2 ay önce