Bandırma Tarihi Yerler | 9 Önemli Tarihi Nokta!

Sahil kenarında olsa da Bandırma, turistik bir yerden ziyade bir liman beldesidir. Bandırma tarihi yerler listemizde bu sakin ilçenin görülmesi gereken tarihi yerlerini sıraladık…

Bandırma tarihi hakkında; Bandırma’daki ilk yerleşimin tam olarak ne zaman başladığı konusunda net bir bilgi bulunmamaktadır. Kyzikos şehriyle benzer zamanlar kurulduğu düşünülen şehrin geçmişinin MÖ 8. veya 9. yüzyıla dayandığı tahmin edilmektedir. Şehrin ismi antik dönemde Yunanca’da “Güvenli Liman” anlamına gelen “Panarmos” olarak bilinmekteydi ve İzmir’den Çanakkale’ye kadar çok geniş bir alanı kaplayan “Mysia Bölgesi” içinde bulunmaktaydı.

Bandırma’nın tarihi ile ilgili diğer detaylar…

MÖ 334 yılına gelindiğinde İskender tarafından fethedilen Bandırma, ikiye bölünmüştür. Bölgenin Türk egemenliğine geçmesi ise 1076 senesinde Kutalmışoğlu Süleyman Bey tarafından gerçekleşmiştir. 1106 senesine kadar Selçuklu egemenliğinde kalan Bandırma, I. Kılıçarslan’ın vefatıyla birlikte Bizans hakimiyetine girmiş, 1354 senesinde ise Osmanlı tarafından ele geçirilmiştir. Bölge, Osmanlı hakimiyetine geçmeden önce Haçlı birlikleri tarafından Anadolu Rumlarına karşı önemli bir hareket üssü olarak kullanılmıştır.

Bandırma 1874 yılında büyük bir yangınla çok ciddi hasarlar almış olmasına karşın kısa bir süre içinde toparlanmayı başarmıştır. 1876-1878 tarih arasında Osmanlı ile Rusya arasında meydana gelen savaş sonrası ise ilçe merkezi haline gelmiş ve büyük gelişim kaydetmiştir. 1881 senesinde de belediye kurulmuştur.

Kurtuluş mücadelesinde önemli bir lojistik üs olma özelliğine sahip olan Bandırma, bu tarihten sonra, 1936 senesindeki mübadele ile Türk nüfusunun yoğunluk kazandığı, önemli bir ticari merkez olmuştur.

Bandırma’nın en ünlüleri; Bandırma’daki en ünlü tarihi yerler bizce ilçenin tarihine çok daha gerilerden ışık tutan Daskyleion ve Kyzikos antik kentleridir. Bu nedenle eğer gezinizi tarih üzerine yoğunlaştırdıysanız bu iki antik kenti mutlaka görmelisiniz.

Bandırma gezi tavsiyesi; Atatürk, Ordu ve İnönü Caddelerini iyi tanıyın çünkü bu caddeler ilçenin merkezi konumunda olan ve ihtiyacınız olabilecek şeyleri bulabileceğini en önemli noktaları.

İlçenin küçük olması burasını gezmek için çok kolay bir nokta yapıyor. Yani herhangi bir araca binmeden ilçeyi bir uçtan bir uca çok rahat bir şekilde dolaşabilirsiniz. Eğer bir araca ihtiyacınız olursa kişisel araç yerine toplu taşımayı tercih etmek daha mantıklı çünkü ilçe içinde ciddi anlamda otopark sorunu bulunuyor.

Bandırma ve çevresinde bulunan Erdek Adası, Manyas Kuş Cenneti, Kapıdağ Yarımadası, Avşa Yarımadası gibi yerleri de görmeden Bandırma’dan ayrılmamanızı tavsiye ediyoruz. Bu arada hazır Balıkesir’e gelmişken şehri diğer bölgelerini de keşfe çıkmayı isterseniz Balıkesir gezilecek yerler yazımızdaki detaylı listemize mutlaka göz atmanızı öneriyoruz.

Müzekart; Bandırma ve yakın çevresinde görülebilecek antik kentler ve müzeler ücretsiz bir şekilde ziyaret edilebildiği için herhangi bir turistik karta ihtiyacınız olmayacaktır. Eğer gezinizi genişletip Balıkesir’i tam anlamıyla dolaşmak isterseniz Müzekart seçeneğini değerlendirebilirsiniz.

Müzeler

1. Bandırma Arkeoloji Müzesi

Bandırma Arkeoloji Müzesi
Görsel Kaynak: turkisharchaeonews.net

Burası neresi? 1989 senesinde Bandırma Belediyesi’nin girişimleriyle yapımına başlanan Bandırma Arkeoloji Müzesi, 2003 senesinde Haziran ayında ziyarete açılmıştır. Müze, iki teşhir salonunun yanı sıra laboratuvar, kütüphane ve konferans salonunda oluşmaktadır. Müze, bahçe alanıyla bilikte toplamda 4.500 metrekare gibi geniş bir alanda hizmet vermektedir. Müzede yoğunluk olarak Pers ve Roma eserlerine yer verilmiştir ancak Eski Tunç Çağı’na kadar çok eski dönemlere ait eserler de müze içinde kendisine yer bulmuştur. Müze içinde özellikle Daskleion ve Kyzikos kentlerine ait kalıntılar sergilenmektedir.

Neden gitmeliyim? Küçük olmasına karşın Bandırma ve çevresindeki tarihi dokuyu daha iyi anlayabilmek için müze, Bandırma’daki görülmesi gereken yerler arasında bulunmaktadır.

  • Adres: Paşakent, Şht. Cengiz Karabıyık Cd. No:5, 10200 Bandırma/Balıkesir
  • Telefon: (0266) 715 41 38
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi günleri dışında 09.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Antik Kentler, Tarihi Yürüyüş Alanları

2. Kyzikos Antik Kenti

Kyzikos Antik Kenti

Burası neresi? Bandırma merkezine yaklaşık 10 km mesafede bulunan Kyzikos Antik Kenti, bölgenin en önemli antik duraklarından biridir. Kentin geçmişi MÖ 5.000 senesine, Neolotik döneme kadar inmektedir ve bölgedeki en eski İyon kentlerinden biri olma özelliğini taşımaktadır.Antik kentin bulunduğu bölge günümüzde “Belkıs” ya da “Balkız” şeklinde anılmaktadır. Kral Kyzikos tarafından kurulduğu tahmin edilen şehirde ilk olarak Dolion topluluğunun yerleştiği düşünülmektedir.

Neden gitmeliyim? Helenistik dönemde ve Roma döneminde en parlak zamanlarını geçirmiş olan antik kent, sanatsal ve mimari açıdan çok önemli bir noktaya ulaşmıştır. Antik kent, sahip olduğu muhteşem antik kalıntılarla Dünya’nın sekizinci harikası olma konusunda da aday gösterilmiştir. Özellikle günümüze kadar ulaşmayı başaran ve dönemin kralları için inşa edilmiş olan Hadrian Tapınağı, kentin en önemli eserlerinin başında gelmektedir. Tapınaktaki kazı çalışmaları halen Atatürk Üniversitesi’nden Doç. Dr. Nurettin Koçhan başkanlığında sürdürülmektedir. Bunun yanı sıra amfitiyatro, agora, surlar, su olukları, topraktan yapılmış saklama kapları, kral mezarları gibi çok önemli kalıntılar da bölgeyi etkileyici kılan detaylar arasında bulunmaktadır.

Ayrıca şunu da belirtmek istiyoruz ki, burayı özellikle ziyaret etmenizi istiyoruz. Buram buram tarih kokmasına karşın ilgisizlik nedeniyle kaderine terk edilmiş görüntüsünden, ziyaretçi sayısının artmasıyla kurtulabileceğini ve daha fazla ilgi görebileceğini düşünüyoruz.

  • Adres: Erdek, Balıkesir
  • Ziyaret saatleri: 24 saat ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

3. Daskyleion Antik Kenti

Daskyleion Antik Kenti
Görsel Kaynak: arkeofili.com

Burası neresi? Daskylos ismiyle bilinen Lydia Kralı’nın Sardis’ten şehre gelmesinin ardından isminin MÖ 7. yüzyılda Daskyleion olduğu bilinmektedir. Bandırma’ya 30 km mesafede bulunan Daskyleion Antik Kenti, Pers Valiliği’nin tek merkezi olması nedeniyle antik dünyada büyük bir öneme sahiptir. Valilik dönemi MÖ 547 ile 333 yılları arasını yani 200 yılı aşkın bir süreyi kapsamaktadır. Kimi kaynaklarda şehrin Persliler tarafından, kimi kaynaklarda ise Miletlilerin kurduğu belirtilmektedir. Kentteki dünyanın en eski Zerdüşt Tapınağının bulunması da kenti görülmesi zorunlu kılan özelliklerin başında gelmektedir. Antik kent, en parlak zamanlarını Perslerin hakimiyeti sırasında yaşamıştır.

Anadolu topraklarındaki jeopolitik konumu Daskyleion’u çok önemli bir nokta haline getirmiştir. Şehir, Frig, Lydia, Akhaemenid, Makedonya ve Bizanslılar gibi topluluklar tarafından el üstünde tutulmuş ve başta ekonomi olmak üzere her açıdan beslenerek şehrin güçlü kalması sağlanmıştır.

Şehir ilk olarak 1952 senesinde Kurt Bittel tarafından yer tespiti ile ortaya çıkarılmıştır. Kısa bir süre devam eden kazıların ardından yaklaşık 28 yıl bölgedeki araştırmalar durmuştur. 1988 senesine gelindiğinde ise Tomris Bakır tarafından bölgedeki araştırmalar yeniden canlanmıştır. Bölgedeki kazılar 2009 yılında bayrağı devralan Kaan İren tarafından hala devam etmektedir.

Neden gitmeliyim? Bandırma’ya yakın görülecek tarihi yerler arasında önemli bir yere sahip olan Daskyleion Antik Kenti, sahip olduğu önemli antik kalıntılarla dikkat çekmektedir. Bunlardan en önemlisi ise şüphesiz MÖ 447 yılına tarihlenmiş olan valilik sarayıdır.

  • Adres: Kuş Gölü Kıyısı, Ergili Köyü, Bandırma, Balıkesir
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu ziyaret
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Camiler

4. Haydar Çavuş Camii

Haydar Çavuş Camii

Burası neresi? İlçenin en merkezi konumu olan Cumhuriyet Meydanı’nın dibinde bulunan Haydar Çavuş Camii, aynı ismi taşıyan kişi tarafından 19. yüzyılın başlarında inşa edilmiştir. Caminin bundan önce de inşa edilmiş bir binası vardır ve bu binanın 1582 senesinde ahşaptan inşa edildiği belirtilmektedir. 1873 senesinde meydana gelen bir yangın camiye büyük zararlar verince, cami Neo-klasik unsurların da eklenmesiyle günümüzdeki haliyle tek minare ve kubbeli bir şekilde yeniden inşa edilmiştir. Günümüzdeki caminin kubbesi ve duvarları üzerindeki süslemeler oldukça dikkat çekicidir.

Neden gitmeliyim? Aslına uygun olarak restore edilmemiş olsa da özellikle cuma namazları sırasında büyük bir kalabalığa ev sahipliği yapan Haydar Çavuş Camii, 2 defa yeniden inşa edilmiştir ve ilk inşasından günümüze Bandırma’nın tarihini en yakından bilen yapıların başında gelmesi münasebetiyle görülmesi gereken yerler arasında olduğunu söyleyebiliriz.

Kaçırmayın! Cami avlusunun hemen dışında bir de tarihi bir çeşme bulunmaktadır. Camiyi ziyaretinizin ardından bu güzel çeşme önünde de durup incelemenizi öneriyoruz.

  • Adres: Haydar Çavuş, İsmet İnönü Cd. No:35, 10200 Bandırma/Balıkesir
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Mimari Yapılar

5. Bandırma Ortaokulu

Bandırma Ortaokulu

Burası neresi? Bandırma Ortaokulu’nu listemize almamızın sebebi, okulun eğitim verdiği binanın 1800’lü yıllardan kalma, 200 yıllık bir bina olması. İlçedeki en eski okullardan biri olan Bandırma Ortaokulu, ilçede görmeniz gereken tarihi binalardan biri. Binanın geçmişte İsteryanos isimli bir Rum tarafından konak olarak kullanıldığı düşünülmektedir. Bina, günümüzde Bandırma Belediyesi tarafından da değerlendirilmektedir.

Neden gitmeliyim? Etkileyici bir mimari ile inşa edilmiş olan Bandırma Ortaokulu binası, Bandırma’nın simge binalarından biri olması nedeniyle görülmeye değer bir noktadır.

  • Adres: Hacı Yusuf, Ortaokul Caddesi, Bandırma, Balıkesir
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu görülebilir
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

6. Bandırma Eski İskele Binası

Bandırma Eski İskele Binası

Burası neresi? 1925 senesinde inşa edilmiş olan Bandırma Eski İskele Binası, 2008 yılında onarılmış ve günümüzde nikah salonu olarak hizmet vermeye devam etmektedir. Bina, 1933-1954 yılları arasında belediye binası olarak da hizmet vermiştir. Üç kattan oluşmaktadır ve kagir sisteme dayalı bir şekilde inşa edilmiştir. Binanın Ferhat Kalfa tarafından yapıldığı belediye kayıtlarında geçmektedir. Cumhuriyet döneminden kalan en güzel eserlerden biri olan bina, “milli mimari akım” unsurlarına sadık kalınarak ortaya çıkarılmış bir eserdir. Bina içinde aynı zamanda sivri kemer, kubbe gibi Selçuklu mimarisine ait önemli detaylar da görülebilmektedir.

Neden gitmeliyim? Şehre ilk girdiğinizde sizi karşılayan Bandırma Eski İskele Binası, Bandırma’da görülmesi gereken yerler arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Oldukça özgün bir mimari tasarıma da sahip olan yapı, bu yönüyle de görülmeye değer bir binadır. Yapının tasarımı incelendiğinde, limanın yolcu taşımacılığının yanı sıra yük taşımacılığında da kullanıldığı görülmektedir.

  • Adres: Paşabayır, 1021. Sk. No:13, 10200 Bandırma/Balıkesir
  • Telefon: 0266 711 11 11
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu ziyaret edilebilir ve dışarıdan incelenebilir.
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

7. Duyun-i Umumiye Binası

Duyun-i Umumiye Binası

Burası neresi? 19. yüzyılda inşa edilen yapı, Mimar Kemalettin’in eserlerinden biridir. Uzun bir süre Duyun-i Umumiye Binası olarak hizmet veren yapı, 2018 senesinde restore edilerek butik olarak hizmet vermeye başlamıştır. Bandırma Palas Otel ismiyle hizmet veren bina, ziyaretçilerin Bandırma gezisi esnasında rahat bir şekilde dinlenmelerine olanak tanımaktadır.

Neden gitmeliyim? Bina hem tarihi bir binada konaklamak hem de Bandırma’nın en özel binalarından birini incelemek için görülebilecek tarihi yapılar arasında bulunmaktadır. Aldığı yorumlar ve merkezi konumda olması da burayı özellikle konaklamak için “Bandırma’da nerede kalınır?”

  • Adres: Haydar Çavuş, Cumhuriyet Cd. No:10, 10200 Bandırma/Balıkesir
  • Telefon: (0266) 712 10 10
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz ancak konaklamak için fiyat bilgisini iletişim numarasını arayarak edinebilirsiniz.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

8. Eski Gar Binası

Eski Gar Binası
Görsel Kaynak: objektifhaber.com.tr

Burası neresi? Eski Gar Binası, Duyun-i Umumi Binası ile karşı karşıya bulunduğundan iki binayı da eş zamanlı olarak ziyaret edebilirsiniz. Bandırma’nın tarihi noktaları arasında bulunan bina, bölgeye gelen Fransızlar tarafından 1912 yılında İzmir’e giden tren yolunun bir uzantısı olarak inşa edilmiştir. Bina üzerinde bulunan “Bandırma Ville” ismi de yapının Fransızlar tarafından yapıldığını gösteren emarelerden biridir. Binanın yapılma amacı ise limana gelen yolcuların 600 metrelik yolu yürümeden kolay bir şekilde tren seferlerine aktarma yapmalarıydı.

Neden gitmeliyim? Bandırma’nın silüetini oluşturan Eski Gar Binası, 1950’li yıllarda Çelik Spor’un lokali olarak kullanılmıştır ve günümüzde “Gar Kahve” olarak hizmet vermekte ve ziyaretçilerinin nostaljik bir binada keyifli vakit geçirmesine olanak tanımaktadır.

  • Adres: Paşabayır, Cumhuriyet Caddesi, Bandırma, Balıkesir
  • Telefon: (0266) 718 00 70
  • Ziyaret saatleri: 08.00-01.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz. Menü tercihinize göre ödeyeceğiniz ücret değişkenlik gösterebilir.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

9. Bandırma İlçe Halk Kütüphanesi

İlçe Halk Kütüphanesi

Burası neresi? Bandırma’nın en naif binalarından biri olması, Bandırma İlçe Halk Kütüphanesi’ni görülmesi gereken mimari yapılardan biri yapmaktadır. Binanın yapım yılı 1930, yaptıran kurum ise Türkiye İnhisarlar İdaresi’dir. Bina, Cumhuriyet’in ilk yıllarında Halk Evi olarak da hizmet vermiştir ve 1961 yılından itibaren de kütüphane olarak hizmet vermeye başlamıştır. Binanın önündeki asırlık çınarlar ise kütüphaneye bambaşka bir hava katmaktadır.

Neden gitmeliyim? Kitaplar arasında keyifli bir yolculuğa çıkmak ve Bandırma’nın Cumhuriyet döneminden miras en eski yapılarından birini görmek için Bandırma İlçe Halk Kütüphanesi’ni mutlaka ziyaret etmenizi öneriyoruz.

  • Adres: Hacı Yusuf, İstiklal Cd No:3, 10200 Bandırma/Balıkesir
  • Telefon: 0 266 718 84 44
  • Ziyaret saatleri: Hafta içi her gün 08.00-17.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

Bandırma’nın en meşhur tarihi yerleri hakkında hazırladığımız listemize ekleme yapmak ya da görüşlerinizi bildirmek isterseniz bize yorum kısmından yazabilirsiniz. Daha geniş bir Bandırma gezisi istiyorsanız, dilerseniz Bandırma gezilecek yerler listemizi de inceleyebilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin