Balıkesir

Hem Marmara hem de Ege Denizi’ne kıyısı bulunan Balıkesir’in doğusunda Bursa ve Kütahya, batısında Çanakkale, güneyinde ise Manisa ve İzmir konumlanıyor. 14 bin 272 kilometrekare alan üzerine yayılmış topraklarda 2018’de yapılan son nüfus sayımına göre 1 milyon 226 bin kişi yaşıyor.

Yapılan arkeolojik çalışmalar sonucu bölgedeki ilk yerleşkenin Milattan Önce 8000 – 3000 yılları arasında yapıldığı düşünülüyor. Bilinen ilk uygarlık ise Milattan Önce 3000 – 1200 yılları arasında hakimiyet sürmüş Pelasg ve Leleg kolonileri. Milattan Önce 1120’lerde Hititlere katılan Balıkesir, Büyük İskender’in durdurulamaz ilerleyişine boyun eğerek Makedonyalıların eline geçmiş. Büyük İskender’in ölümüyle büyük bir egemenlik savaşı başlayan topraklar üzerindeki mutlak hakimiyet Milattan Önce 85 yılında Roma İmparatorluğu tarafından kurulmuş. Roma’nın Milattan Sonra 395’te ikiye ayrılması sonucu Bizans egemenliğine giren Balıkesir’de 1081’e kadar Türk hakimiyeti kurulamamış. Malazgirt Savaşı’ndan 10 yıl sonra Anadolu Selçuklu Devleti tarafından ilhak edilen topraklar, bundan 200 yıl sonra yine bir Türk beyliği olan Karesioğullarına geçmiş. Son olarak 14. yüzyılın sonlarında Osmanlı İmparatorluğu’na katılmış.

Akdeniz ikliminin etkileri görülen Balıkesir yıllık ortalama 615 mm yağış alıyor. Temmuz ve ağustos aylarında hava sıcaklığı 24 C derecelere çıkarken, Ocak ayında ise 5 C derecelere kadar düşüyor.

Doğal ve tarihi güzelliklerin ele geçirdiği Balıkesir’de gidilmesi gereken ilk yer Antandros Antik Kenti. Roma dönemine ait villaların ve Milattan Önce 1200’lere ait mozaiklerin bulunduğu antik kentte birçok lahit ve kanalizasyon ağı keşfedilmiş. Ülkemizin can damarlarından Kaz Dağları, aynı zamanda barındırdığı mitolojik öge ve hikayeleriyle ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Sarıkız efsanesinden tutun da Afrodit’in güzellik kraliçesi seçildiği güzellik yarışmasının düzenlendiği yer olmasına kadar Kaz Dağları, gürgen, meşe ve kestane ağaçlarıyla kaplı yemyeşil örtüsüyle insana aynı zamanda huzur ve dinginlik veriyor. Son olarak da Milattan Önce 5. yüzyılda inşa edildiği söylenen Kyzikos Antik Kenti’ni ziyaret edebilirsiniz.

Balıkesir gece hayatı bakımından kısıtlı imkanlar sunsa da kent merkezi ve sahil şeridinde hareketli dakikalar yaşanabiliyor. Aynı zamanda sahilde ateş yakıp gitar çalan irili ufaklı gruplar da naif bir eğlencenin fitilini ateşliyor. Festival anlamında ziyaretçilerini tatmin eden bir programa sahip Balıkesir’de, son dönemde popülerleşen Zeytinli Rock Festivali organize ediliyor. 75 sanatçının ağırlandığı festival kapsamında bölgeye 200 bine yakın insan geliyor. Şehirde düzenlenen diğer festivaller ise şu şekilde; 6 Eylül Kurtuluş Günleri, Balıkesir Sinem Günleri, Erdek Zamanı ve Uluslararası Bandırma Kuş Cenneti Kültür ve Turizm Festivali.

Balıkesir’e gelmek isteyenler en çok hava ve kara yolunu tercih etseler de İstanbul’dan kalkan feribot ve deniz otobüslerini ya da İzmir, Manisa, Balıkesir, Bandırma rotasında hareket eden 6 Eylül Ekspresi’ni kullanabilirler. Balıkesir’de genellikle belediye otobüsleriyle minibüsler kullanılsa da yazlık bölge olduğundan bisiklet de sıklıkla tercih ediliyor.